You are here

Σύγχρονη πολιτική ή πολιτικά χόμπιτς; - Προ-πώληση ή ξε-πούλημα του φυσικού αερίου;

10/12/2012
Οι οπτασιασμοί δεν είναι ασυνήθεις σε περιόδους έντονης αγωνίας και αδιεξόδων. Μπορεί να προσλάβουν διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας.

 Το πολιτικό σύστημα της χώρας υποκύπτει στον πειρασμό. Μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα αναζητά απεγνωσμένα από μηχανής θεούς. Αυτή, όμως, δεν είναι υπεύθυνη στάση που προσφέρει καθοδήγηση σε ένα λαό. Το ρωσικό δάνειο και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από Κινέζους επιχειρηματίες για να αποφύγουμε το μνημόνιο αποδείχθηκαν χόμπιτς -επινοήματα φαντασίας. Χόμπιτ, όπως εξηγώ, είναι και η άντληση δισεκατομμυρίων με προπώληση του φυσικού αερίου.

 Η πρόταση του υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα αναδεικνύεται σε καθοριστικό ερώτημα των προεδρικών εκλογών. Στόχος μου δεν είναι να ασκήσω κριτική στον υποψήφιο αλλά να εξηγήσω σε πολίτες, υποψήφιο και ανθυποψηφίους ότι συζητάμε για ένα πολιτικό χόμπιτ αντί για σύγχρονες προτάσεις πολιτικής. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι να ψηφίσει κάποιος τον κ. Λιλλήκα, όμως η πρόταση για το φυσικό αέριο ΔΕΝ είναι ένας από αυτούς.

Η πρόταση δεν προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση. Μελέτη επιστημονικών αναλύσεων και της διεθνούς εμπειρίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, στο άμεσο μέλλον μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια θα μπορούσαμε να αντλήσουμε με ευνοϊκούς όρους ή μέχρι 1 δισ. με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από ότι το δάνειο 17 δισ. του μνημονίου, από το οποίο η πρόταση υποτίθεται θα μας απαλλάξει. Κανένα στοιχείο δεν στηρίζει την πρόταση για άμεση άντληση 25 δισ.  Η ανάλυση που ακολουθεί συνεκτιμά τους κινδύνους και το βάθος των αγορών από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν κεφάλαια, καθώς και στο τι έχουν καταφέρει άλλοι. Η πρόσφατη συμφωνία για προπώληση εσόδων από το «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ προς $802 εκ. επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα.       

Μέσα από τη σύγχυση της πολιτικής αντιπαλότητας αναδύεται τελικά μια πολύ απλή εισήγηση που επιδέχεται μιας πολύ απλής απάντησης. Η πρόταση λέει ότι, «αφού κανείς δεν μας δανείζει για να πληρώσουμε τα χρέη μας, ας κάνουμε ένα ενυπόθηκο δάνειο». Την απάντηση δίνει η κοινή λογική του Αϊνστάιν: «Βλακεία είναι να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Η χώρα μας είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και δεν επιτυγχάνουμε έξοδο από τον αποκλεισμό δανειζόμενοι από τις αγορές. Δεν λύνεις με νέα χρέη την κρίση χρέους.

Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε άμεσα σημαντικά κεφάλαια είναι να ξεπουλήσουμε το τεμάχιο «Αφροδίτη», διατηρώντας για τον εαυτό μας δικαιώματα στα μελλοντικά εισοδήματα, αν και όταν ο αγοραστής το αξιοποιήσει. Αυτό βεβαίως, ισοδυναμεί με εκχώρηση κυριαρχίας και παραπέμπει στην πρόταση Γερμανικών ΜΜΕ όπως η Ελλάδα πουλήσει νησιά. Παλαιότερα, ήταν η μέθοδος αξιοποίησης των αποικιών και δεν είναι αυτό που θέλουμε για τη χώρα μας. Κανείς δεν θα ήθελε να μείνει το 2013 στην ιστορία ως το έτος που το νησί της Αφροδίτης πούλησε την «Αφροδίτη».  

Προτιμότερο, ωστόσο, να ακολουθούμε την υπόδειξη του Ρωμαίου φιλόσοφου-πολιτικού Marcus Tullius Cicero: «ασκώ κριτική δημιουργώντας, όχι βρίσκοντας λάθη». Το φυσικό αέριο δημιουργεί πράγματι μια ελπιδοφόρα προοπτική και με προσεκτικούς σχεδιασμούς -για τους οποίους έγραψα στο βιβλίο Δημιουργική Κύπρος- μπορεί την επόμενη τριετία να έχουμε έργα υποδομής ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων. Σε μια εξαετία είναι εφικτή η παραγωγή ηλεκτρισμού 30% φθηνότερα από ότι με μαζούτ, μείωση της εισαγωγής μαζούτ και βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αύξηση της παραγωγικότητας και εξοικονομήσεις πέραν των 100 εκατομμυρίων ετησίως για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο τότε, και αφού θα έχουμε υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια με αγοραστές, θα μπορέσουμε να προπωλήσουμε μέρος των εσόδων.

Για να αποφύγουμε το ξεπούλημα και να φθάσουμε στην προπώληση χρειάζεται πολλή μεθοδική προετοιμασία: τεχνική, δημοσιονομική, νομική και περιβαλλοντική. Αν δεν δουλέψουμε υπεύθυνα και πολύ πιο έξυπνα από ότι μέχρι τώρα, θα μας μείνουν τα χόμπιτς.

Δυσκολεύτηκα να αντιληφθώ, όταν το πρωτοάκουσα, το πώς ο δανεισμός μας βοηθά να ξεφύγουμε από την κρίση χρέους. Αν εσείς, συμπολίτες, υποψήφιοι και ανθυποψήφιοι, μπήκατε στον πειρασμό να πιστέψετε σε ένα χόμπιτ, ελπίζω η ανάλυση να σας βοηθήσει να ξεφύγετε.

Σίγουρα οι προεδρικοί υποψήφιοι μπορούν να κάνουν καλύτερες προτάσεις.

(Μπορείτε να διαβάσετε την ολοκληρωμένη ανάλυση της πρότασης για προπώληση του φυσικού αερίου στο μπλογκ zenios.wordpress.com).
36 σχόλια
NAN on 10/12/2012
Παρα πολυ καλο αρθρο και παρολο που το διαβασα και χτες στην εφημεριδα το διαβασα και σημερα. Πραγματι, εχουμε αποκτηνωθει πλεον απο τις φανφαρες των πολιτικων και δεν πιστευουμε σε οτι εχουν να πουν. οσοι εχουν καποια ιδεα και θελουν αν μας πεισουν, απο εδω και μπρος θα πρεπει να μπορουν να τεκμηριωνουν τις αποψεις τους μεσω σχετικων επαληθευσεων απο εμπειρογνωμονες. Ολα τα αλλα πλεον θεωρουνται ανοητες πολιτικες υποσχεσεις χωρις νοημα.

Και δεν αναφερομαι μονο στη αδαη προταση του Λιληκα. Ο Μαλας τωρα μας υποσχεται πως θα μας βγαλει απο την κριση σε 2 χρονια αρκει να τον κανουμε προεδρο. Και αυτος μονο με υποσχεσεις χωρις τιποτε πραγματικο και εξυπνο απο πισω. Ασε που τωρα θυμηθηκε καζινα και ρουσφετια ενω δεν εχουν περασει ουτε καν 2 μηνες απο τοτε που ηταν υπουργος ο ιδιος. Αλλα και ο Αναστασιαδης δεν μας λεει και τιποτε συγκεκριμενο, συνθηματα και αυτος. Τουλαχιστον αυτος κρατα καποια αποσταση αφου δεν γνωριζει επακριβως τι εχει συμφωνηθει με τροικα, Ο λιληκας μας το παιζει Τσιπρας και Μαλας αναλογα με το τι μερα ειναι λεει και κατι διαφορετικο.
Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous on 10/12/2012
Γιατί, κ. Καθηγητά, ένα ανάγκη να πουλήσουμε ολόκληρο οικόπεδο; Μπορούμε να πουλήσουμε ένα προστάθι ή μια γαουροτζυλίστρα....

Καλά τα λέτε, ελπίζω να τα λάβουν ύπ´ όψιν τουλάχιστο οι ψηφοφόροι.
Marinos on 10/12/2012
Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του Δρ. Ζένιου. Να προσθέσω μόνο ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας σε Φ.Α μπορεί να γίνει σε 2-3 χρόνια και όχι σε 6-10 ή περισσότερα χρόνια όπως ακούμε από τους διάφορους ‘ειδικούς’ και ειδικούς.
Η τεχνολογία για άμεση εκμετάλλευση υπάρχει και ονομάζεται Συμπιεσμένο Φ.Α.
Στη προσπάθεια μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή τιμή για το Φ.Α μας κινδυνεύουμε να χάσουμε τόσο την αξιοπιστία μας σαν κράτος με τις συνεχείς παλινδρομήσεις όσο και την τρέχουσα ψηλή τιμή της αγοράς. Δεν είναι ανάγκη να το στείλουμε στη Κίνα σε 6 χρόνια φθηνότερα σε υγροποιημένη μορφή. Ας προσπαθήσουμε να το πουλήσουμε σήμερα στην μεσόγειο σε τιμή πολύ πιο συμφέρουσα.
Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε στη προσπάθεια να φτάσουμε το τέλειο να καταλήγουμε στο να μην κάνουμε τίποτα.
soto on 11/12/2012
Ερωτηση αδαους - Τα δανεικα απο το αεριο δεν θα λυσουν την κριση χρεους, τα δανεικα απο την ΤΡΟΙΚΑ θα την λυσουν????
Pantelis Maki on 11/12/2012
Επιτέλους μία τεκμηριωμένη άποψη στην οποία κάποιος, εάν διαθέτει τα κατάλληλα επιχειρήματα, μπορεί να αντιπαρατεθεί. Κια διερωτώμαι: υπήρξε απάντηση σ αυτά τα επιχειρήματα κ. Ζένιο;
Economist on 11/12/2012
I am still sceptical with mr Lillikas suggestion, but iam even more sceptical when this idea is dismissed rather lightheartedly. Unfortunately this is a pre election period and some potentially good ideas might collapse as a result. What does mr Kasinis say on this idea?? Well i know

Personal opinion of a mandarin
Big C on 13/12/2012
The reply to your inquiry in ΕΠΩΝΥΜΩΣ on Monday night, see it at cybc.com
CPP on 11/12/2012
Εχω φτασει στο σημειο να νιωθω ανακουφιση οταν διαβαζω λογικα και απλα επιχειρηματα.

Τεραστια ανακουφιση παντως ενιωσα και οταν η Ρωσσια δεν δεκτηκε να μας δανεισει για δευτερη φορα.

Κ. Ζενιο, συγχαρητηρια για τις πρωτοβουλιες που παιρνετε τελευταιως, μακαρι η ιδεα της "Ελευθεριας" να μεγαλωσει και στο μελλον να παιξει πιο ουσιαστικο ρολο στα δρωμενα της χωρας μας.
Επιλήσμων on 11/12/2012
Αγαπητέ κ. καθηγητά,

Λέτε, "Σίγουρα οι προεδρικοί υποψήφιοι μπορούν να κάνουν καλύτερες προτάσεις".
Σας διαβεβαιώ ότι και οι τρείς υποψήφιοι αναλίσκονται εις άγραν ψήφων, και αυτή είναι η μοναδική τους έγνοια. (Γιά τους άλλους 2 outsiders δεν γνωρίζω - αν και ψηφίζω κάθε Κυριακή στο DanSing την κα Πραξούλα).
Ο κ. Αναστασιάδης πως να πάρει όσο το δυνατό περισσότερους ψήφους, με στόχο το 50+% από την πρώτη Κυριακή - μάλλον αδύνατον αφού ο κ.Νικόλας και η κα Φωτεινή του χάλασαν τα σχέδια - και οι άλλοι δύο ποιός θα περάσει στον 2ον γύρο.

Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι με προοπτική είναι τρείς, μου θύμισε-ξανά- το "Ας Φρόντιζαν" του Καβάφη, τους στίχους :
....
Κ' ειν' η συνείδησις μου ήσυχη
γιά το αψήφιστο της εκλογής.
Βλάπτουν κ' οι τρείς τους την πατρίδα μου το ίδιο.
........
Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
Μετά χαράς θα πήγαινα μ' αυτόν.

1930

Λυπούμαι που εγώ, ένας απλός περιστασιακός σχολιαστής, δεν έχω την απαιτούμενη υποδομή γιά να ακολουθήσω την υπόδειξη του Marcus Tullius Cicero, όπως ορθώς ο κ. Ζένιος υποδεικνύει πιό πάνω. Όμως και η απλή κριτική, μερικές φορές αποδεικνύεται εποικοδομητική - κάτι όπως το ξυπνητήρι, ας πούμε.
The Invisible Hand on 11/12/2012
"Προτιμότερο, ωστόσο, να ακολουθούμε την υπόδειξη του Ρωμαίου φιλόσοφου-πολιτικού Marcus Tullius Cicero: «ασκώ κριτική δημιουργώντας, όχι βρίσκοντας λάθη"

Δυστυχώς ο Κικέρων δεν πέτυχε πολλά με τη δημιουργική του προσέγγιση. Ο Οκτάβιος, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Λέπιδος του κόψαν τα χέρια, που είχαν γράψει τους λόγους κατά του Αντώνιου, και το κεφάλι. Τους είχε πεί, πριν τον σκοτώσουν, "δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε, αλλά σκοτώστε με σωστά". Και η σύζυγος του Αντώνιου Φουλβία τρυπούσε τη γλώσσα της νεκρής κεφαλής για να εκδικηθεί τους πύρινους λόγους κατά του συζύγου της.

Ελπίζω ο Αναστασιάδης, ο Λιλλήκας, ο Μαλάς και η Πραξούλα να φανούν λγότερο εκδικητικοί προς τον καθηγητή Ζένιο και το φίλο Επιλήσμονα. Για τη Πραξούλα είμαι σίγουρος, είναι καλοσυνάτη...
Christos Savva on 11/12/2012
Παραθέτω και το δικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο: "Ανέφικτη και επικίνδυνη η πρόταση Λιλλήκα για αέριο" http://chrislightcy.wordpress.com/ . Είναι πραγματικά αστείο ότι έπρεπε να γραφτούν τόσα άρθρα για μία τόσο ανεύθυνη και πρόχειρη πρόταση. Συγχαρητήρια σε εσάς κ Ζένιο, διότι θεωρώ ότι το άρθρο σας είναι το πιο σοβαρό και τεκμηριωμένο από αυτά που έχω διαβάσει.
Είναι προφανές από την εμμονή του στο θέμα αυτό, αλλά και από τις θέσεις και προτάσεις που εκφράζει στο Κυπριακό , ότι ο κ Λιλλήκας πιστεύει ότι είναι ο μόνος έξυπνος…και οι υπόλοιποι εμείς βλάκες. Η τελευταία πρόταση που άκουσα από αυτόν είναι ότι αν εκλεγεί, η κυβέρνηση θα αγοράσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών… Είναι θλιβερό ότι συμπολίτες μας σκέφτονται σοβαρά να τον ψηφίσουν.
Παναγιώτης on 12/12/2012
Αυτό λέει και η Τρόικα. Αφού ως Πρόεδρος θα πρέπει να τα εγγυηθεί.

1.23. In order to resolve bad assets effectively and to reduce the financial sector's exposure to non-performing and non-core assets, the authorities will decide by [end January 2013] on the setting-up of an asset management company (AMC) or other vehicles, the organisation structure and scope of which is to be determined in consultation with the EC, the ECB and the IMF.

1.24. The objective of asset segregation will be to maximise the recovery value of assets, which will be wound down within a medium- to long-term perspective. As part of its funding strategy, an AMC or other vehicles will have the capacity to issue bonds that are guaranteed by the State.
Σταύρος Α. Ζένιος on 11/12/2012
@ Economist. This was far from lighthearted dismissal.

I had done work in the US on catastrophe bonds (CAT bonds), ie. bonds that pay when a catastrophe does NOT happen. Early on in the CY natural gas discussions I thought about designing the inverse of a CAT bond....one that would pay when a SUCCESS happent (SUC bond).

Well, I could not figure it out anyway I looked at it....more like a SUCK bond sounded to me.

So, when the proposal surfaced by Mr Lillikas I did pay attention to what was said, read all the arguments in its favor, discussed with Mr Lillikas when we met.


I wanted to find out what it is his advisors knew that I did not.

My conclusion was that I knew things his advisors did not know.


Even worse I was convinced that this proposal was designed more for paying political dividends than for its financial soundness.

And this last conclusion upset me a lot! This is not what the country needs right now.


And, in honesty, I am surprised that you count on the opinion of Mr Kassinis on a PROJECT FINANCING issue. Is he really a world expert on finance issues? Is he a world expert even on oil and natural gas exploration issues?


For me only the absolutely best would do in discussing such serious matters. So I read all the SERIOUS articled I could get on this. (World Bank, Harvard, etc).

I would be DELIGHTED to learn something new from a rebuttal to my arguments.
Σταύρος Α. Ζένιος on 11/12/2012
@Pantelis Maki.

Αν υπάρξει σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση θα την μελετήσω και θα επανέλθω.

Επειδή όμως παρόμοια επιχειρήματα με τα δικά μου έκαναν και άλλοι --χωρίς την τεκμηρίωση-- διάβασα προσεκτικά τις απαντήσεις που πήραν. Ήταν εντελώς άσχετες και να υποδείξω μια.

Επιχείρημα κατά πρότασης ΓΛ : Τα ομόλογα τηε ΚΡΕΤΥΚ θα ήταν junk όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απάντηση. H Wall Street Journal διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό, αφού τα εταιρικά ομόλογα έχεουν ψηλότερη διαβάθμιση από αυτη των ευρωπαικων κρατών.

Η απάντηση δεν είναι ψέμα, αλλά είναι άσχετη!!! Πράγματι, εταιρικά ομόλογα όπως της ΙΒΜ η ΒΤ ή Mercedes-Benz έχουν καλύτερα διαβαθμιση από κράτη όπως Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία κλπ. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς οτι η ΙΒΜ μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή η Mercedes-Benz πιο επιτυχής απο την Γερμανική οικονομία στο σύνολο της.

Δεν υπάρχει (τουλάχιστο εγώ δεν βρήκα) όμως παράδειγμα εταιρείας ΦΑ ή πετρελαίου που να έχει καλύτερη διαβάθμιση από την χώρα που βρίσκεται πίσω της.
Παναγιώτης on 12/12/2012
ENI Italia
Big C on 13/12/2012
Wrong Panayioti, check it out
Σταύρος Α. Ζένιος on 11/12/2012
@ SOTO Δεν θέλω να μπώ σε επιχειρηματολογία υπέρ ή εναντίο του μνημονίου. Όμως (1) η βοήθεια απο την τρόικα έρχεται με επιτόκιο και χρονικό όριο και περίοδο χάριτος που είναι καλύτερα από οτι δίνουν οι αγορές, και (2) δίνεται με πολύ αυστηρους όρους. Τώρα αν βοηθά ή ΄όχι είναι μεγάλο ερώτημα. Αλλά το να δανειστείς απο τις αγορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δανειζόσουν μέχρι τωρά οπωσδπηποτε ΔΕΝ βοηθά.
soto on 12/12/2012
Ευχαριστω για την απαντηση. Θα ηθελα να ξεκαθαρισω οτι το ερωτημα μου στρεφοταν καθαρα στο θεμα αρχης οτι δεν λυνεις προβλημα χρεους με νεο δανεισμο. Επισης δεν θεωρω σωστη την προταση του κυριου Λιλικα για λογους αρχης διαφορετικους απο αυτους που επικαλειστε. Δεν γινεται να ξεπουλειται λαικη η κρατικη περιουσια για να διασωθουν μια η δυο τραπεζες και το οικογενειακο κατεστημενο γυρω απο αυτες.
Αντιλαμβανεστε οτι θεωρω και μονο την καθοδο της ΤΡΟΙΚΑ καταστροφικη για την Κυπρο και την πλατια μαζα του λαου, εξερουμενου του οικογενειακου κατεστημενου που εχει εγκλωβισει ακομα και το ΑΚΕΛ.
Σταύρος Α. Ζένιος on 11/12/2012
@ The Invisible Hand.

Μου δίνεις την ευκαιρία να επαναλάβω οτι το άρθρο μου δεν είναι κριτική στον κο Λιλλήκα αλλά σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή είναι σημαντική διαφορά απο τους πύρινους λόγους του Cicero που αναφέρεσε. So far so good....κανείς δεν μου πήρε το computer ούτε προσπάθησε να μου τρυπήσει την γλώσσα. (Προσπάθησαν διάφορα άλλα....αλλά υπάρχει αρκετή δημοκρατία στη χώρα μας ευτυχώς).
kax on 12/12/2012
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και σωστή ανάλυση από τον Κον Ζένιο που κανονικά πρέπει να δώσει τέλος στους ευσεβοποθισμούς ότι εν μία νυκτί θα λυθούν τα προβλήματα μας με το αέριο.Όταν ολόκληρη η Noble έχει κεφαλαιοποίηση 13 δις τα νούμερα που ακούονται για την αξία της Αφροδίτης είναι εξωπραγματικά.Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 2.6 ευρώ τα 1000 κυβικά πόδια στα Αμερικανικά χρηματιστήρια.Στα 6 τρις με ένα μπακαλίστικο υπολογισμό έχουμε οροφή 15.6 διςαπό το οποίο θα αφαιρεθούν όλα τα έξοδα.Όση διαφορά και να έχουν οι τιμές στην Ευρώπη τα 80 δις αξία που λεν ορισμένοι σίγουρα είναι πολλαπλάσιο της αξίας σήμερα του κοιτάσματος όποιο αισιόδοξο σενάριο επιλέξουμε.
Παναγιώτης on 12/12/2012
Ποσότητα στο Αφροδήτη= 7tcf (Noble)
7tcf=7 billion MMbtu
Τιμή πώλησης στην Ευρώπη=11.83 USD/MMBtu for Nov 2012 (http://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price)

7,000,000,000 MMbtu x 11.83 USD/MMBtu=$82,810,000,000
Big C on 13/12/2012
Παναγιώτη άκουσε τον κασίνη προχθές στις προεκτάσεις από το website του ΡΙΚ
Παναγιώτης on 13/12/2012
Τον άκουσα και κάνω update.

Ποσότητα στο Αφροδίτη= 10tcf =10 billion MMbtu
Τιμή πώλησης στην Ευρώπη=11.83 USD/MMBtu for Nov 2012
10,000,000,000 MMbtu x 11.83 USD/MMBtu=$118,300,000,000

Ποσότητα φυσικού αερίου, μόνο στην ΑΟΖ Κύπρου = 60 tcf =60 billion
60 δισεκατομμύρια MMbtu x 11.83 USD/MMBtu =$709,800,000,000
=€546,000,000,000. Εάν γίνουν LNG = €623,000,000,000
Andreas on 12/12/2012
Ειδα ψες τον Σολωνα Κασινη στο ρκ κ. Ζενιο και συμφωνει και τουτος οτι εν πρεπει να πωληθει απο τωρα καμια γη, κανενα τεμαχιο αεριου διοτι στο μελλον το οικονομικο οφελος θαν πολλα μεγαλυτερον.
Παναγιώτης on 13/12/2012
Ο Κασίνης είπε ότι το κόστος της ηλιακής κιλοβατόρας είναι 14 σεντ. Αν δεν κάνω λάθος, ένας Γερμανός επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε ότι στην Γερμανία είναι 10 σεντ και στην Κύπρο θα μπορούσε άνετα να είναι 8 σεντ.

Αν πάρουμε το πάσο μας για να βγάλουμε το αέριο και το 2040 η ηλιακή κιλοβατόρα είναι 4 σεντ, τι αξία θα έχει το αέριο στην ΑΟΖ;

Με την προπώληση, ο αγοραστής θα έχει κίνητρο να το βγάλει πολύ πιο γρήγορα.
Andreas on 13/12/2012
Νομιζω φιλε παναγιωτη εμιλησε για προπωληση τεμαχιου οπως εκαμε το ισραηλ.
Δλδ να πωλησουμε μερος του τεμαχιου και οτι συνεπαγεται μεσα σε τουτο.Το να εκμεταλλευτουμε σταδιακα τον πλουτο με εξορυξη θα εσιει πολλα μεγαλυτερα οικονομικα οφελη.
Οντως η κιλοβατωρα του ηλιου θα πεφτει αλλα φιλε τζιαι τουτο δεν εν τοσο απλο να τ αναλυσεις διοτι με τουντη αναπτυξη ποχουν μεγαλες χωρες η ζητηση σε ενεργεια συνεχως θ αυξανει.Αν ικανοποιουνται με τον ηλιο καλως
Παναγιώτης on 14/12/2012
Θα σου το πω ακόμη μια φορά για να το καταλάβεις Αντρέα λεβέντη.

Το Ισραήλ δεν πώλησε τίποτε. Η κοινοπραξία που έχει το δικαίωμα εξόρυξης και εκμετάλλευσής πώλησε στην Woodside. Το press release λέει:

The Leviathan Joint Venture participants, Noble Energy Mediterranean Ltd., Delek Drilling LP, Avner Oil Exploration LP and Ratio Oil Exploration (1992) LP, have reached agreement with Woodside on the key commercial terms under which Woodside will acquire a participating interest in each of the 349/Rachel and 350/Amit petroleum licences which contain the Leviathan field.

Όσον αφορά την σταδιακή εκμετάλλευση, αυτό είναι προσέγγιση η οποία ο κάθε ένας μας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά ίσως να μην ζήσουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Διότι εγώ μπορώ να προβάλω ως επιχείρημα ότι μπορούμε να έχουμε απόδοση 9% στα επόμενα 30 χρόνια από απόδοση κεφαλαίων ενώ η τιμή του LNG να αυξάνεται μόνο 3% τα επόμενα 30 χρόνια.
Stavros Zenios on 13/12/2012
@παναγιωτης, σωστος ο υπολογισμός....αλλά τώρα μιλάς για ψαρι στο γυαλό! Οταν το επιιβεβειωσουμε, και οταν το βγαλουμε, και οταν βρουμε αγορατσές και οταν αφαιρέσουμε το μεριδιο που θα ανηκει σε .ολους οσοι εμπλακουν για τηνεξωρυξη κλπ, μονο τοτε θα μπορόυμε να κανουμε securitized τα ετησια εσοδα απο το φα και να βγαλουμε χρήματα.

Και υπολογισε επισης οτι τα τρισεκατομυρια που εκτιμησες δεν βγαινουν σε μια μερα.....χρειάζονται δεκαετιες (ευτυχως!αλλοιως σιγουρη η ολλανδική ασθενεια)
Παναγιώτης on 13/12/2012
Ξέρει κανείς κανένα ψαρά με μεγάλη βάρκα;

BTW, τα τρις τα εκτίμησε η Noble και όχι εγώ. Ευχαριστώ για την πίστωση, αλλά δεν το αξίζω.
on 13/12/2012
…΄Κανείς δεν θα ήθελε να μείνει το 2013 στην ιστορία ως το έτος που το νησί της Αφροδίτης πούλησε την «Αφροδίτη».΄
Μια απλή απορία: Είναι καλυτέρα να ‘ξεπουλήσουμε’ την CYTA και τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς που άπτονται και της εθνικής μας ασφάλειας, παρά ένα κομμάτι από ένα από τα 13 μας οικόπεδα ??????????
Γιατί δεν είναι εφικτό να γίνει μια δημόσια εταιρεία με τα δικαιώματα της ΚΔ στο οικόπεδο 12 με μετοχικό κεφάλαιο 50 δις και να μπει σε πρώτη φάση στο ΧΑΑ/ΧΑΚ? Τα έσοδα από το IPO θα χρησιμοποιηθούν για τα έργα υποδομής και μεγαλομέτοχος θα παραμείνει το κράτος. Ακόμα και τα προβληματικά τραπεζικά αξιόγραφα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με μετοχές της εταιρείας και οι κάτοχοι τους να κάνουν μελλοντικά σημαντικά κέρδη. Γιατί venture funds και αλλά αδρανή κεφάλαια κυπριακά και ξένα, να μην ενδιαφερθούν για μια τέτοια επένδυση? Δοκιμάσαμε και δεν γίνεται?
Το ότι τέτοιες απλές ιδέες λοιδορούνται και κατακεραυνώνονται προκαταρκτικά σαν ανεφάρμοστες είναι ύποπτο. Μήπως γιατί τα οφέλη από την ΑΟΖ έχουν ήδη εκχωρηθεί από κάποιους στους ξένους όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν? Μήπως κάποιοι νοιάζονται περισσότερο για το τι θα πει η Τουρκία?
Το ότι επιφανείς ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν τέτοιες προτάσεις με ειρωνεία περί πολιτικών χόμπιτς και περισπούδαστα αποφθέγματα χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα (εγώ δεν κατάλαβα κανένα) είναι επίσης παράξενο.
Andreas on 14/12/2012
Φιλε ανωνυμε να σου απαντησω εγω ρητα.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ πωληση ημικρατικων παρα Φ.Α.Το μέγιστο , και μεχρι στιγμης επετευχθη , ειναι το Φ.Α. να παραμεινει στην κυριοτητα της δημοκρατιας.Ελπζω να μεν εχουμε με τες μελλοντικες κυβερνησεις ενα ανναν στην περιπτωση του Φ.Α.(ειδικα με ενα που ειδικευεται σε ξεπουληματα)
Οσο για το τους ημικρατικους ηταν η 2η αγωνια μου.Αν ειναι να πωληθουν να αρχισουμε με την αηκ και το ρευμα χρειαζεται πολλα μεγαλης προσοχης.
Τα αλλα ουλλα διορθωνουνται.Η ατα 13ος εν μουσκουρουθκια μπρος σε τουντες προκλησεις.
Σταύρος Α. Ζένιος on 14/12/2012
@Anonymous,

αν δεν είδες κανένα ουσιαστικό επιχείρημα είναι μάλλον διότι διάβασες μόνο την περίληψη στο Stockwatch και όχι την πλήρη ανάλυση στην οποία παραπέμπει το άρθρο στο zenios.wordpress.com. Εκεί θα βρείς την ανάλυση -με παραπομπές σε σχετική βιβλιογραφία- όλων όσων λέω, μαζί και την απάντηση στο ερώτημα σου για όλα τα θέματα που εγείρεις.

Για την σύγκριση με ΑΤΗΚ, η πρόταση για προπούληση του ΦΑ είναι ισοδύναμη όχι με πούληση της ΑΤΗΚ αλλά με πούληση των συχνοτήτων! Όχι για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων αλλά με πούληση των λιμανιών.

Ναι, είναι μια απλή εισήγηση, την είχαν πει και άλλοι πριν από τις ομάδες όλων των υποψηφίων. Όσπου έμενε γενική και αόριστη δεν μπορούσε κάποιος να την αναλύσεο. Όταν έγινε συγκεκριμένη φάνηκε το αβάσιμο της. Μιλώ για όλα αυτά στην πλήρη ανάλυση.
Παναγιώτης on 14/12/2012
Οι συχνότητες μένουν, το αέριο φεύγει.

Ελπίζω η ανάλυση να καταλήξει και στο γραφείο του Αναστασιάδη, διότι σήμερα ο ίδιος ζήτησε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πριν την εξόρυξη. Πολύ λαϊκίζει τελικά και ο Νίκος.

Στο μεταξύ, Σταύρο, αυτή είναι η δεύτερη φορά, εξ όσων γνωρίζω, που λέει και ο Νίκος που σε στήνει. Την πρώτη ήταν με την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόμματα. Δυο φόρες σε 10 μέρες, πάει πολύ, αλλά όσον με αφορά εμένα συνέχισε, καλό κάνει, κακό δεν κάνει.
Σταύρος Ζένιος on 14/12/2012
@Παναγιώτης

Ναι, υπάρχει μεγάλη απόσταση έργων και λόγων του κου Αναστασίαδη και ΔΗΣΥ για τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων....θα βγαλουμε ανακοίνωση ως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τις απαντήσεις των υποψηφίων και την στάση των κομμάτων τους.

Καθώς και τη στάση των διάφορων βουλευτών ακόμη και του προέδρου της βουλής ο οποίος ισχυρίστηκε οτι τήρησαν ´με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες της βουλήσ´. ´εκαναν εστω και ΜΙΑ ανοικτή συνεδρία??? οχι!
Σταύρος Α. Ζένιος on 15/12/2012
@Παναγιώτης.

1. Το αέριο είναι ΠΛΟΥΤΟΣ όχι ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Δεν φεύγει, όταν το πουλήσουμε πρέπει να μείνει πισω ο πλούτος σε άλλη μορφή. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του Νορβηγικού μοντέλου που ΟΛΟΙ υιοθετούν - εκτός αν δεν καταλαβαίνουν τι υιοθετούν.

2. Ναι, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξυ των λόγων του κου Αναστασιάδη και των έργων του κόμματος του ΔΗΣΥ όσο αφορά το Νόμο Περί Κομμάτων. Ως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θα βγάλουμε ανακοίνωση συγκρίνοντας τις θέσεις των υποψηφίων με την στάση του κόμματος τους.

3. Το βρίσκω ύπουλη παραποίηση να ερμηνεύεται η θέση του κου Αναστασιάδη για αξιοποίηση του ΦΑ ως υιοθέτηση της πρότασης του κου Λιλλήκα. Ο κος Αναστασιάδης έκανε δηλώσεις μετά απο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης επι του θέματος, μεταξύ των συζητητών ήταν πολλά μη μέλη του κόμματος του περιλαμβανομένου και του κου Πισσαρίδη. Δεν είπε τίποτα που να μην είχαμε εισηγηθεί στη συζήτηση.

'Εχω παρακολουθήσει και την 42-λεπτών παρουσίαση του κου Λυγερού και εξακολουθώ να στέκομαι πίσω από ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ της ανάλυσης μου.
Σταύρος Α. Ζένιος on 15/12/2012
@Παναγιώτης - Περί στησίματος

Μέχρι στιγμής με έστησε μια φορά ο κος Αναστασιάδης (νόμος περί κομμάτων) και μια ο κος Λιλλήκας (άμεση προπώληση ΦΑ προς 25 δις.).

Έτσι το σκορ είναι

1-1 στα λάθη τους
2-0 υπέρ των θέσεων μου που θα αποδειχθούν ορθές διαχρονικά.