You are here

Το πολιτικό κόστος της αδράνειας

10/01/2011
 Το ξεκίνημα του νέου έτους βρίσκει την Κυπριακή οικονομία σε φάση ανάκαμψης. Όμως όλες οι ενδείξεις και εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία και εύθραυστη. Παρόλο που η αρνητική πορεία του ΑΕΠ έχει αντιστραφεί από τα μέσα του περασμένου χρόνου, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Πολλές επιχειρήσεις που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα για να αποφύγουν τις απολύσεις βρίσκονται τώρα υπό πίεση. Αν η οικονομία δεν πάρει μπρος σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

 Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας εξαρτάται ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να καθίσουμε και να περιμένουμε την ανάπτυξη να έρθει από αλλού. Η οικονομία μας παρουσιάζει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η χρονιά που πέρασε αποτελούσε μια ευνοϊκή συγκυρία για τη λήψη διορθωτικών μέτρων - κυρίως όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά αλλά όχι μόνο - που δυστυχώς αφέθηκε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως διότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος των δημοσιονομικών προκλήσεων. Οι υποσχέσεις του κράτους προς τους υπαλλήλους του υπό τη μορφή μισθών και συντάξεων είναι ασήκωτες και θα αποτελούν βαρίδι στην οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. Ο διάλογος και η λήψη αποφάσεων μετατίθενται σε βάθος χρόνου. 

 Οι πολίτες, από τη μεριά τους, δείχνουν να έχουν επίγνωση της κατάστασης. Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η "Καθημερινή" πριν ένα περίπου μήνα είχε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. 83% των ερωτηθέντων δήλωσαν λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το 2011. Ως ποιο σημαντικό μέτρο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών οι ερωτηθέντες κατέταξαν τον περιορισμό του κρατικού μισθολογίου (ποσοστό 57%) με δεύτερη την πάταξη της φοροδιαφυγής (40%). Το 68% θεωρεί ότι οι μισθοί και τα ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υπερβολικά σε σχέση με την εργασία που προσφέρουν. Ανάμεσα στους πολιτικούς και διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής, τον ψηλότερο βαθμό παίρνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ακολουθούμενος από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι ίδιοι βουλευτές φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις (με αντίθετη σειρά) στην κατάταξη των ικανότερων βουλευτών σε μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον "Πολίτη". Οι δύο πολιτικοί που πίεσαν περισσότερο για το θέμα του κρατικού μισθολογίου απολαμβάνουν της εκτίμησης των πολιτών.

 Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταρρίπτουν τους φόβους περί πολιτικού κόστους που θα επωμιστούν όσοι τολμήσουν να συγκρουστούν με την ΠΑΣΥΔΥ. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δυσανασχετεί για την αδυναμία των κομμάτων να λάβουν μέτρα και θα επικροτήσει μια προσπάθεια εκλογίκευσης των μισθών και ωφελημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Το πολιτικό κόστος της αδράνειας ίσως είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης. 

Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών 

Πανεπιστήμιο Κύπρου
4 σχόλια
on 10/01/2011
Πολύ σωστές διαπιστώσεις. Η μείωση του κρατικού μισθολογίου και των κρατικών συντάξεων, το συγύρισμα των ημικρατικών, και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών είναι πλειοψηφικές θέσεις.
on 10/01/2011
Τα τρία άτομα που αναφέρει ο κ. Κληρίδης - Ορφανίδης, Νεοφύτου και Παπαδόπουλος - είναι αυτοί που προέβλεπαν ότι το έλλειμμα μας θα ξεπερνούσε το 7% του ΑΕΠ το 2010.

Έχουν όση πέραση στην κοινή γνώμη όση και ο γενικόλογος, αόριστος, αστοιχείωτος -- και τελικά - επιζήμιος, λαϊκισμός.

Η κυβέρνηση σίγουρα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για τα δημοσιονομικά.

Αλοίμονο όμως αν περιμένει κάποιος ότι η κυβέρνηση θα λύσει όλα τα προβλήματα εντός μιας θητείας.

Αν κάποια κυβέρνηση μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, θα περίμενα ότι θα το έκαναν από πολλού οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν τα κόμματα του κ. Νεοφύτου και του κ. Παπαδόπουλου.
pavlos on 10/01/2011
Μπράβο Κ.Κληρίδη.Ατομα τα οποία σκέφτονται σαν καί σένα χρειαζόμαστε σε αυτό τον τόπο.
Εύστοχες οι επισημάνσεις σας
Christos Ioannou on 11/01/2011
Κύριε Κληρίδη,
Καταρχήν να σας συγχαρώ για τα άρθρο σας το οποίο είναι πολύ επικαιρο λόγο των προβλημάτων στην οικονομία. Θα ξεκινήσω με τα θετικά σημεία ότι "Οι δύο πολιτικοί που πίεσαν περισσότερο για το θέμα του κρατικού μισθολογίου απολαμβάνουν της εκτίμησης των πολιτών". Αυτό υποδηλεί ότι ο πολίτης έχει κρίση.
Προσωπική μου άποψη είναι λίγο διαφορετική όσον αφορά το μέλλον της Οικονομίας μας. Συμφωνώ με τα προβλήματα τα οποία έχετε παραθέσει όμως αν υπήρχε μια ομάδα από τους καλύτερους επιστήμονες σε θέματα Οικονομίας, Δοιήκησης Επιχήρήσεων, Λογιστές, κλπ τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό το έπραξε ο Πρωθυπουργός της Αυσταλίας με το να δημιουργήσει μια δεξαμενή σκέψεων από τους καλύτερους επιστήμονες. Θα χρησιμοποιήσω την εξής φράσει που ανάφερε ο πρώην υπουργός οικονομικών Κος. Σαρρής σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2010 "Έκαναν όλους τους συνδθασμούς κομμάτων και απέτυχαν". Ο πολίτης έχει κρίση πλεόν και μπορεί να αντιληφθεί ποιος τον κοροιδεύει.
Προσωπικά θα έλεγα ότι τα πάντα είναι θέμα Μάνατζμεντ και Στρατηγικής όπου στην χώρα μας πιάσαμε Πάτο. Τίποτα στον κόσμο της Οικονομίας και των Επιχηρήσεων δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν όλα τα μέσα για να ελέξεις μια αρρωστημένη κατάσταση φτάνει να υπάρχει η βούληση και η κουλτούρα που πάλει δεν την έχουν οι πολιτικοί μας.