You are here

Τεχνογνωσία αλά Κυπριακά

12/01/2011
Στην περίφημη του ανάλυση για τη δύναμη της γραφειοκρατίας ο Max Weber αναφέρει πως ο Φρειδερίκος ο Μέγας υποκλινόταν μπροστά στην «ανώτερη γνώση» των ειδικών.  Οι τεχνοκράτες, αναφέρει, περιφρονούσαν τα διατάγματα του απόλυτου μονάρχη της Πρωσίας ως να ήταν περιστασιακές ιδέες ενός ερασιτέχνη.*

 Κάπως έτσι φαντάζομαι θα πρέπει να νιώθει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έναντι των ειδικών της ΔΕΦΑ, που ομόφωνα αποφάσισαν να παραχωρήσουν την προμήθεια του φυσικού αερίου στη Shell έναντι €4,5 δισ.  

 «Εγώ δεν δηλώνω ειδικός για το φυσικό αέριο», είπε ο πρόεδρος την Παρασκευή μετά από ενημέρωση που είχε από τη ΔΕΦΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση τους ήταν ομόφωνη.

 Ο υπουργός οικονομικών, που γνωρίζει όπως είπε προσωπικά κάποια από τα μέλη της ΔΕΦΑ, δηλώνει απερίφραστα «ότι είναι σωστοί επιστήμονες έχουν πάρα πολύ καλή κατάρτιση».

 Αφού οι άνθρωποι είναι επιστήμονες και αφού οι πολιτικοί δεν κατέχουν το θέμα, η λογική απόφαση θα έπρεπε να ήταν η υιοθέτηση της ομόφωνης τεχνοκρατικής απόφασης.

 Εδώ όμως ξεκινούν τα περίεργα.

 Κάποιοι από τους τεχνοκράτες δεν είναι στο ΔΣ μόνο λόγω των γνώσεων τους αλλά και γιατί είναι στελέχη της ΑΗΚ.  Όπως σωστά γράφει o Weber, οι οργανισμοί έχουν ένα ένστικτο επιβίωσης και εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων αντί αυτών των πολιτικών τους αρχόντων, δηλαδή του λαού.  Εκτός και αν υποθέσουμε ότι το συμφέρον της ΑΗΚ και των φορολογουμένων είναι ταυτόσημο, αξίζει να διερωτηθεί κάποιος αν η τεχνογνωσία της ΑΗΚ εξυπηρετεί την ίδια ή όλους.

 Ένας άλλος τεχνοκράτης, ο διευθυντής ενέργειας του Υπ. Εμπορίου, δηλώνει «με την εμπειρία και γνώση 33 ετών» ότι η απόφαση της ΔΕΦΑ είναι λανθασμένη.  Ο ίδιος ανέφερε χθες στο ΡΙΚ ότι πρώτος είχε πει ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή (σ.σ. πριν καν τα ανακαλύψει η Noble Energy).

Και κάποιοι από τους τεχνοκράτες της ΔΕΦΑ αφήνουν να διαρρεύσει ότι η «επιστημονική» τους απόφαση χρήζει αλλαγών από την πολιτική ηγεσία, είτε προς τη διάρκεια του συμβολαίου, είτε προς τον ίδιο τον προμηθευτή.

 Τελικά πόσο μπορεί ο φορολογούμενος να εμπιστευτεί την τεχνογνωσία και τους ειδικούς;

 Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος διόρισε πριν ένα χρόνο το ΔΣ της ΔΕΦΑ:

 «Στη ΔΕΦΑ συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διάφορα κόμματα».

Αντώνης Έλληνας

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

*Max Weber (1946) “On bureaucracy” στο H.H. Gerth και C. Wright Mills, επ. From Max Weber: Essays in Sociology, New York: Oxford University Press, σελ. 234.
11 σχόλια
Christos on 12/01/2011
Κύριε Έλληνα,

Έχεις δώσει την αιτία της Χώρας της Μπανανίας "Στη ΔΕΦΑ συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διάφορα κόμματα". Η διαφορά με τις χώρες της Ευρώπης είναι ότι διορίζονται στα καίρια πόστα οι καλύτεροι επιστήμονες και όχι οι "Κομματικοί Δυνόνσαυροι" οι οποίοι είναι 300 άτομα και ανακυκλώνονται σε όλες τις θέσεις.
George on 12/01/2011
I absolutely agree with all the statements made. Unfortunately the people (voters) of this country are responsible for this situation… we never penalize incompetence and lies, we have short memory, and like "good citizens" we will go again and vote for all these "political dinosaurs"; who continue to undermine people’s intelligence, and use our votes for their own benefit….
on 12/01/2011
Απόλυτα ορθός φίλε Χρίστο, αλλά το θέμα είναι ο Κύπριος πολίτης να πάψει επιτέλους να μένει στα λόγια. Όσο παραμένουμε στα λόγια η Κυπριακή κομματοκρατία που ρουφάει το αίμα των πολιτών και βολεύει λίγους φίλους τους, επιχειρηματιών και φεουδαρχών, θα συνεχίσει να βασιλεύει (διότι περί βασιλείας πρόκειται). Ξύπνα καημένε μου Ραγιά !
Demetris on 12/01/2011
Απόλυτα ορθός φίλε Χρίστο, αλλά το θέμα είναι ο Κύπριος πολίτης να πάψει επιτέλους να μένει στα λόγια. Όσο παραμένουμε στα λόγια η Κυπριακή κομματοκρατία που ρουφάει το αίμα των πολιτών και βολεύει λίγους φίλους τους, επιχειρηματιών και φεουδαρχών, θα συνεχίσει να βασιλεύει (διότι περί βασιλείας πρόκειται). Ξύπνα Ραγιά !
Agrios on 12/01/2011
Ο Φρειδερίκος Β' της Πρωσίας ο επικαλούμενος Μέγας (1712-1786).
Ως βασιλιάς υπήρξε ιδιαίτερα συγκεντρωτικός ("Όλα τα θέματα πρέπει να μου αναφέρονται") και αυταρχικός, έδειχνε δε ελάχιστη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, τρέφοντας μία μόνιμη καχυποψία ("Όσο περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί, τόσο περισσότεροι κλέφτες").
("Όσο περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί, τόσο περισσότεροι κλέφτες").
("Όσο περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί, τόσο περισσότεροι κλέφτες").

INGOS !!!
S.T. on 12/01/2011
Τι λέτε ρε παιδιά; Δηλαδή να αποφασίζουν οι τεχνοκράτες για την τύχη μας; Άτομα που δεν ψηφίζει, δεν βλέπει και δεν ξέρει κανείς;

Καλύτερα οι πολιτικοί, που μπορούμε -- όταν αποφασίσουμε -- να τους τιμωρήσουμε με τη ψήφο μας.
pavlos on 12/01/2011
Τελικά όλοι συμφωνούμε αλλά πάλι θα πάμε στις εκλογές να ψιφίσουμε τούς ίδιους.Δυστυχώς είμαστε κορόιδα.
Kyriacos K. on 12/01/2011
Προς S.T

Ελπίζω οτι το σχόλειο σου να είναι τρέφει ειρωνικό χαρακτήρισμο....
Τακα Τακας on 12/01/2011
Τελικά το 'φυσικό' αέριο ρέει άυθονο απο τους πολιτικούς μας εδώ και καιρό...
Αν το εξωρίξουμε απο τα μικρόφωνα των καναλιών θα λύσουμε το ενεργειακό μας για πάντα!
Σπyρος on 12/01/2011
Είμαστε σοβαρή χώρα όταν ο διευθυντής ενέργειας ενός Υπουργείο προαναγγέλλει από την τηλεόραση ότι διαφωνεί με τον Υπουργό, χωρίς καν να τον ενημερώσει από πριν?

Και όταν λέει ότι ανακάλυψε από πριν το φυσικό αέριο πριν γίνουν καν έρευνες?

Πραγματικά διερωτούμαι κάποτε αν η Κύπρος είναι πίνακας του Νταλί.
Yiannakis on 20/01/2011
to fusiko aerio opws exelissetai tha einai i megaliteri apati tis kipriakis dimokratias.oi anthrwpoi den ehoun ipothesi.megala kontrata simainei mono megales mizes.to revma tha akrivwsei akoma parapanw