You are here

Ακόμη μια υποβάθμιση. Και εμείς ακόμη εδώ…

14/01/2011
Υποβαθμίστηκε ήδη μια φορά τον περασμένο Νοέμβριο η οικονομία μας. Τότε, από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Και μας είπαν τότε, από τα κυβερνητικά επιτελεία και μη, ότι τάχα ο λόγος της υποβάθμισης είναι ουσιαστικά άλλος. Μας είπαν ότι δεν μας θέλουν οι ξένοι, και ότι η δικαιολογία για την υποβάθμιση δεν χρησιμοποίησε το λεκτικό των προειδοποιήσεών τους και άρα κάτι άλλο τρέχει. Και ότι φυσικά τα δημόσια μας οικονομικά είναι καλύτερα τώρα πια – αφού έχουμε εξαγγείλει μέτρα. Απλά, οι ξένοι – αυτοί που δεν μας θέλουν – δεν τα έχουν κατανοήσει. Γι’ αυτό και εμείς θα τους στείλουμε και ενημερωτικά φυλλάδια. Και θα κάνουμε και road shows…

Και έτσι καθίσαμε και περιμένουμε τον άλλο μεγάλο οίκο αξιολόγησης – τους Moody’s να αποφανθούν. Και φαίνεται να έχουν αποφανθεί. Και αυτοί με τη σειρά τους πρόκειται να μας υποβαθμίσουν. Μας το είπαν χθες.

Και, έτσι, για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία για τους λόγους της υποβάθμισής μας, θα μας τους επαναλάβουν. Για να είμαστε σίγουροι ότι υποβαθμιστήκαμε, όχι λόγω μιας αδιευκρίνιστης συνομωσίας, ούτε λόγω ανεξέλεγκτων εξωγενών παραγόντων. Υποβαθμιστήκαμε και θα υποβαθμιστούμε ξανά, λόγω της απραξίας μας και της πολιτικής μας ατολμίας, ως κοινωνία. Υποβαθμιστήκαμε και θα υποβαθμιστούμε ξανά επειδή παρά να αλλάξουμε ή έστω να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε, επιλέξαμε να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Θα περάσει, είπαμε. Δυστυχώς, όμως, δεν περνά έτσι απλά. Ο καθορισμός και η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής είναι τεχνικό θέμα, όσο και πολιτικό. Έχει όρους και κανόνες. Όρους και κανόνες που έχουμε παραβεί, πεισματικά προσκολλημένοι σε μια επίπλαστη ασφάλεια του παρελθόντος καμώνοντας πως δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Δεν μας το έχουν τεκμηριώσει, βλέπεις, παλαιότερα αυτοί οι ξένοι, το ΔΝΤ, ή η ΕΕ με απλά παραδείγματα από την κυπριακή πραγματικότητα.

Παραδείγματα, που σήμερα φωνάζουν, εκκωφαντικά. Σκάνδαλα και κακοδιαχείριση σε κρατικές υπηρεσίες και σε ημικρατικούς οργανισμούς που χρεοκοπούν, απολαβές και προνόμια Golden Boys για τους δήθεν δημόσιους υπηρέτες μας, διπλές και τριπλές συντάξεις για πολιτικούς αξιωματούχους, και ένα κοινοβούλιο – εκπρόσωποί μας λένε – που φροντίζει να μην μένει έξω από αυτό το φαγοπότι.

Και ενώ αυτοί έτρωγαν καλά-καλά, άφησαν την οικονομία μας να πέσει σε ύφεση. Ναι, την άφησαν. Άφησαν την παγκόσμια κρίση να μας επηρεάσει και να ενσπείρει στην κυπριακή κοινωνία το ζιζάνιο της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Έδειξαν τον δρόμο της ανεργίας στους νέους μας. Έδειξαν τον δρόμο της χρεοκοπίας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άφησαν αφρούρητη την χώρα απέναντι σε ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα που γεννά η ανεργία και το οικονομικό χάσμα που δημιουργεί.

Και ας μην τους ακούμε να μας λένε για εισαγόμενη κρίση. Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο, στην παρούσα του φάση,  θα μπορούσε με απλές και συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις να εκφύγει της κρίσης. Η δομή, το μέγεθος και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας, μας επιτρέπουν να ελιχθούμε με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο αν, επιτέλους, τολμήσουμε να βγάλουμε την οικονομία μας από τον αυτόματο πιλότο και να της δώσουμε κατεύθυνση. Με έρεισμα την ευρωπαϊκή μας υπόσταση, το φορολογικό μας σύστημα, τη γεωγραφική μας θέση, το ανθρώπινο δυναμικό μας, και τις υποδομές μας. Πλεονεκτήματα τα οποία έμειναν, δυστυχώς, αυτή την κρίσιμη περίοδο ανεκμετάλλευτα. Όμηροι σε μια επικυριαρχούσα νοοτροπία κρατισμού και ιδεοληψίας που δυστυχώς ακόμη στιγματίζουν τις όποιες ενέργειές μας, ως πολιτεία. Παρά την ένταξή μας στην ευρωζώνη όπου ισχύουν τόσο έντονα οι δυνάμεις των αγορών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι μόνοι τομείς ανάπτυξης αυτή την περίοδο ήταν τομείς που ο ιδιωτικός τομέας αφέθηκε (λόγω αυστηρών ευρωπαϊκών οδηγιών και όχι δικών μας πρωτοβουλιών) να λειτουργήσει ελεύθερα και με μόνο εποπτικό τον ρόλο του κράτους. Άρα έχουμε μπροστά μας τη λύση. Ας γίνει αυτό, λοιπόν, το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, το πρότυπό μας, σε όλο το φάσμα της οικονομικής μας δραστηριότητας. Αλλά για να μπορέσει να γίνει αυτό, επιβάλλεται άμεσα η αναδιάρθρωση της δημόσιας μας υπηρεσίας και ιδιαίτερα του κόστους λειτουργίας της προς την κατεύθυνση των δυνατοτήτων και των αναγκών μας. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα ψηλά της στρώματα.

Την ίδια στιγμή, όμως και εμείς ως κοινωνία των πολιτών, πρέπει να διατηρούμε το πολιτικό μας κριτήριο σε επαγρύπνηση, να επικρίνουμε και να τιμωρούμε την ευθυνοφοβία και την πολιτική δειλία όταν αυτές ορθώνονται μπροστά μας, ανάχωμα στην όποια προσπάθεια εξέλιξής μας και δημιουργίας μιας κοινωνικά δίκαιης οικονομίας.

Δρ. Στέλιος Πλατής

Οικονομολόγος, Ακαδημαϊκός
37 σχόλια
Κ Κωνσταντίνου on 14/01/2011
"Υποβαθμίστηκε ήδη μια φορά τον περασμένο Νοέμβριο η οικονομία μας. Τότε, από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Και μας είπαν τότε, από τα κυβερνητικά επιτελεία και μη, ότι τάχα ο λόγος της υποβάθμισης είναι ουσιαστικά άλλος."

Ο αρθρογράφος αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει την έκθεση των S&P ή τουλάχιστον την περίληψη, θα ανακάλυπτε ότι ο μοναδικός λόγος υποβάθμισης που επικαλούνται, όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό, αφορά τις τράπεζες

Στον Δον Κιχώτη του Θερβάντες ο ήρωας εκλαμβάνει τους ανεμόμυλους ως κάστρα και τους επιτίθεται με θάρρος και δύναμη. Ομολογουμένως, η δύναμη της κλασικής λογοτεχνίας έγκειται στην διαχρονικότητά της.
Πόλυς Ηλιοφώτου on 14/01/2011
Αγαπητέ Στέλιο,
διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο σου. Γνωρίζοντας την ακαδημαϊκή και τεχνική σου κατάρτιση, προβληματίστηκα, διαβάζοντας τα γραφόμενά σου.
Κατά πόσο τα όσα τόσο γλαφυρά, λογοτεχνικά ευήκουα, παρουσιάζεις αποτελούν μιαν αντικειμενική οικονομική ανάλυση της κυπριακής οικονομίας ή, το πιο εμφανές, ένα προεκλογικό μανιφέστο...Ευελπιστώ ότι είναι το δεύτερο.... Όπως επίσης ευελπιστώ πως το συγκεκριμένο blog θα παραμείνει και θα διασφαλιστεί ως χώρος σοβαρών οικονομικών κι άλλων αναλύσεων από σοβαρούς ακαδημαϊκούς κι αναλυτές κι όχι ως προεκλογική πλατφόρμα, υπάρχουν ήδη αρκετές διαθέσιμες.

υγ. Στέλιο, πέραν του ζιζανίου της ξενοφοβίας έχει ακόμη ένα ζιζάνιο που κυκλοφορεί έντονα τελευταία...που έδωσε τη μεγάλη του-καταθλιπτική για τους θεατές- παράσταση στη συζήτηση του Προϋπολογισμού...το ζιζάνιο του λαϊκισμού...Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ζιζανιοκτόνο διαθέσιμο για την καταπολέμησή του.
ΓΣ on 17/01/2011
Συμφωνώ με τον Πόλυ. Η τοποθέτηση του κ. Πλατή παραπέμπει περισσότερο σε προεκλογική εκστρατεία παρά σε σοβαρή οικονομική ανάλυση. Το μόνο που κάνει ο αρθρογράφος είναι να τονίσει τα, για μερικούς, αυτονόητα με μια τάση διαστρέβωσης της πραγματικής εικόνας της Κυπριακής οικονομίας
Andreas Kyprianou on 14/01/2011
Αγαπητέ Στέλιο,

Αυτά που γράψατε είναι πραγματικά πολύ σωστά και αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, και κατά την άποψη μου, θα μπορούσατε να μιλήσετε σε μεγαλύτερο βάθος για τις συνέπειες και τα αλυσιδωτά προβλήματα που θα ειπωστεί η Κύπρος λόγω της διαφαινόμενης υποβάθμισης. Υποβάθμιση = μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για την Κύπρο = αύξηση του δημόσιου χρέους = αύξηση της φορολογίας έτσι ώστε να καλυφθεί μέρος του δημόσιου χρέους = θα πληγεί περαιτέρω η κατώτερη κοινωνική ταξή.

Επίσης θα μπορούσατε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά στα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν έτσι ώστε να βγεί η Κύπρος από το οικονομικό αδιέξοδο.
Demetris K. Christofides on 14/01/2011
‘Moody's Investors Service warned Cyprus it could cut its Aa3 sovereign credit rating. Concerns about a worsening in Cyprus's fiscal metrics, deep-rooted structural problems and exposure to Greece among local banks prompted the review, Moody's said. "It's important to note that all three were factors behind the decision, not just the banking sector," Sarah Carlson, Moody's lead sovereign analyst for Cyprus, told Reuters.’

Διαβάζοντας τα πιο πάνω και ιδιαίτερα το ‘deep-rooted structural problems’ θα ’έλεγα ότι ο αρθογράφος σωστά αναλύει την Κυπριακή έλλειψη οράματος, ικανότητας αλλά και θέλησης να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας έδωσε η παγκόσμια κρίση να διορθώσουμε τα του οίκου μας και να κτίσουμε σωστά την οικονομία μας λαμβάνοντας υπόψη και τα πλεονεκτήματα μας ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τα νέα διεθνή δεδομένα .
Φαίνετε ότι εξακολουθούμε να ζούμε στο κόσμο μας. Κάτι σαν τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες.

Δημήτρης Κ. Χριστοφίδης
Σπύρος Καρκώτης on 14/01/2011
«Το μόνο σταθερό στο κόσμο αυτό είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σταθερό»
Αν κατανοούσαμε την αρχή του φιλόσοφου Ηράκλειτου ,τότε δεν θα κυνηγούσαμε την ουτοπία της «εσωτερικής σταθερότητας».
Είναι γεγονός πως και η Αθηναϊκή δημοκρατία μεγαλούργησε στην εποχή της, γιατί ήταν εξωστρεφής, εν αντιθέσει με την εσωστρεφή Σπάρτη.
Η ίδια η ζωή μας δείχνει ότι για να επιβίωσης χρειάζεται συνεχή αγώνα-ανταγωνισμό. Όσοι κλείνονται στο καβούκι τους, στο μικρόκοσμο τους είναι καταδικασμένοι.
Όσο αφορά την κοινωνία μας:
(α) διαφαίνεται να τη διαπέρνα σε μεγάλο βαθμό η ουτοπία του βολέματος, της καλοπέρασης σαν να είμαστε ο επιούσιος λαός γι αυτό παρουσιάζονται και τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων, της ξενοφοβίας κλπ αλλά
(β) υπάρχουν και άτομα που στρέφονται προς τον έξω κόσμο και μάλιστα με μεγάλες επιτυχίες. Υπάρχουν άτομα που τολμούν και αγγίζουν την ουσία, ασκώντας κριτική στο όλο σύστημα που οδηγά την κοινωνία μας στην εσωστρέφεια. Αυτό το θεωρώ καλό οιωνό.
Ας αποτελέσουν τα άτομα αυτά τον φωτεινό φάρο που θα μας οδηγήσουν μακριά από τις «Ουτοπίες».
Αθηνά Ν on 14/01/2011
Εγώ πάντως συμφωνώ με τα όσα αναφέρει ο κύριος Πλατής. Και με τον τρόπο που τα περιγράφει, και τον συγχαίρω για το θάρρος της γνώμης του. Λαικισμός είναι οι δικαιολογίες που μας δινουν για τη διατήρηση των ηψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων και των διπλών και των τριπλών συντάξεων. Και όχι όταν λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους. Γενικά, δεν θεωρώ ότι η εικόνα που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι εξωπραγματική ή πολιτικά ανισοσκελής. Κακώς προσπαθούν κάποιοι να δώσουν αυτή την εντύπωση. Εκτός αν θέλουν να διαβάζουν και να ακούουν μόνο με όσα εκείνοι συμφωνούν ή τους βολέυουν. Αυτή είναι η δική μου άποψη!
Evagoras Yakkeshis on 14/01/2011
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποιηση και την περαιτερω εξαθλιωση της λαικης μαζας. Δεν ειμαστεν ουλλοι σπουδασμενοι με πτυχια για να αντεπεξελθομεν στην ζουγκλα. Π.Χ η κυβερνηση να δειξει την απαραιτητη θεληση (ανεξαρτητως πολιτικου κοστους) και να περασει στον ελεγχο της τα τεραστια σουπερμαρκετ που φυτρωνουν σαν τα μανιταρκα λογω φυσικα της αισχροκερδιας. Οι Κυπριακες αερογραμμες ηταν μοντελλο κυβερνητικης εταιρειας οσπου εγιναν εκεινα ολα τα ρεζιλλικια επι διακυβερνησης Κληριδη, καποια πραματα να λεγονται με το ονομα τους.
Ευχαριστω.
asemeakto on 14/01/2011
naiiiiiiiiii. Youpiiiiiiiiiiiiii

na ginoume ouloi kivernitikoi.

meta poios tha doulefki gia na pleronoumaste;;;;;;;;;
on 15/01/2011
Φιλε ασεμεακτο,

Ναι, εγω πολυ θα το ηθελα η κυβερνηση να ελεγχει την οικονομια, ολοι μας να δουλευουμε για το κοινο καλο και ολοι μας να λαμβανουμε τον ιδιο μισθο ανεξαρτητως ταλεντου ή "προσφορας".

Θα λυονταν αμεσως ολα τα προβληματα μας, αλλα παραδεχομαι πως αυτο ειναι δυστηχως μια ουτοπια αφου το δυτικο-ιμπεριαλιστικο οικονομικο μοντελλο εχει πλεον μπει μες το πετσι μας.

Το καλυτερο που μπορουμε να προσμενουμε, οταν ολοι μας ξυπνησουμε, ειναι η λαικη κινητοποιηση με απαιτηση την εφαρμογη του οικονομικου μοντελου της Κουβας. Και η Βορειος Κορεα εχει σχεδιασει ουκ ολιγα ριζοσπαστικα οικονομικα μετρα και πολιτικες που μπορουμε να αντλησουμε ωφελιμες ιδεες.

Φτανει να αρχισουμε να σκεφτομαστε "εξω απο το τετραγωνο" για μια φορα στην ζωη μας στην Κυπρο.

Ευχαριστω.
Evagoras Yakkeshis on 15/01/2011
Ανω σχολιο απο Ευγαγορα Γιακκεσιη.

Ευχαριστω.
asemekato on 15/01/2011
i kouva apolioi ena ekatomirio "kivernitikous" giati den mpori pia na tous plironei. exeis dikio prepei na paroume mathimata apo tin Kouva
pavlos on 14/01/2011
Μπράβο Κε Πλατή.Τα είπες όπως πρέπει.Δυστηχώς ο μόνος τρόπος για να μάθουμε θα είναι πρώτα να πτωχεύσουμε και δυστυχώς με τους διοικούντες απλώς θεατές.
Panayiotis on 14/01/2011
Εγώ διαφωνώ με ότι λέτε.

Θέλω οι ΚΑ να αγοράσουν 3 Airbus A380 εδώ και τώρα και να κάνουν σουίτες των 20τμ για τους βολευτές και τους υπουργούς.

Επίσης θέλω να διπλασιάσουμε την ποσότητα LNG που θα αγοράσουμε από την Shell και να προσλάβουμε ακόμη 100,000 δημόσιους υπαλλήλους γιατί αυτοί που έχουμε κουράζονται και θέλουν ξεκούραση.

Μόνο έτσι το κράτος θα χρεοκοπήσει και θα έρθει το ΔΝΤ να βάλει λίγη τάξη με περικοπές μισθών, συντάξεων και δαπανών.

Αν οι πολιτικοί δεν μπουν σε αυτή την ψυχολογία δεν γίνεται τίποτε.
Evagoras Yakkeshis on 14/01/2011
Φιλε Παναγιωτη,

μην "πυροβολεις" ετσι ασυστωλα - αν εσυ δεν δουλευεις στο δημοσιο δεν φταιμεν εμεις.

Και οσον για το ΔΝΤ που λες, δεν ειναι παρα η μασκα του Φιλελευθερου Οικονομικου Κατεστημενου για να υποβαλει την νεα ταξη πραγματων στους ανυποψιαστους λαους.

Οι κρατικοποιησεις οργανισμων κοινου συμφεροντως ειναι η μονη ασπιδα μας και ελπιζω να το αντιληφθουμε πρωτου ειναι αργα.

Ευχαριστω.
Panayiotis on 14/01/2011
Επιτέλους και ένας σύντροφος με μια καλύτερη ιδέα από εμένα. Έτσι θα χρεοκοπήσουμε πιο γρήγορα. Συμφωνώ και επαυξάνω την εισήγηση σου Evagora Yakkeshi.

Εντω μεταξεί ετοιμάστου τζαι εν αρκέψουν τα φασιστόπουλλα οι καπιταλιστές τζαι εν να σου μάχουνται. Εγώ πάντως μαζί σου για μια πιο γρήγορη χρεοκοπία. Fast Track και express όλα μαζί.
Panayiotis on 14/01/2011
Όσον αφορά την δουλειά στο δημόσιο ευτυχώς που τον καιρό που ήρθα Κύπρο εν επιανε το ρουσφέτι μου γιατί σήμερα θα επεινούσα.
Evagoras Yakkeshis on 14/01/2011
Και ομως δεν βλεπω την Κουβα να εχει χρεωκοπησει φιλε Παναγιωτη, και εκει ειναι ολοι οι οργανισμοι κοινου συμφεροντως κρατικοποιημενοι εδω και χρονια.

Καθε αλλο μπορω να πω, στην χωρα αυτη ανθιζει ο πολιτισμος και το ανθρωπινο πνευμα διοτι εκει βλεπεις δεν χρειαζεται να φκαλει ο ενας το ματι του αλλου για να ζησει. Συστηνω απεριφραστα μια επισκεψη στην Κουβα, ειναι ενας πραγματικος παραδεισος.

Ελπιζω ο προεδρος Χριστοφιας να ακολουθησει το ανοιγμα της κυπριακης πρεσβειας στην Χαβανα με βηματα πραγματικης οικονομικης συνεργασιας μεταξυ Κυπρου και Κουβας.

Ευχαριστω.
Panayiotis on 14/01/2011
Σύντροφε Ευαγόρα συμφωνώ και εγώ με το σύστημα στην Κούβα. Καλύτερο δεν υπάρχει και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να το εφαρμόσει αμέσως.

Ζητώ, όχι απαιτώ, εδώ και τώρα την επόμενη φορά που θα συναντήσει τον μισκήνη πιτόμουγιαν Μπαν Κι Μουν να του πει ότι λύση υπάρχει μόνον βάση του Κουβανικού Συστήματος. Μάλιστα θα πρέπει να απαιτήσει εξαμερή με την Κούβα παρόν αλλά μόνον αν είναι και ο Σύντροφος Επαναστάτης Αντι-ιμπεριαλιστης Φιντέλ Κάστρο.

Viva la revolution.

Αμέσως εφαρμογή της φιλοσοφίας Castro.
El capitalismo está utilizando su dinero; los socialistas lo lanzamos lejos.
Τσε Στραβάρα on 14/01/2011
Αγαπητέ Ευαγόρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κούβα ανακοίνωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα απολύσει 500.000 (ναι, μισό εκατομμύριο) δημόσιους υπαλλήλους, και θα συνεχίσει με στόχο την απόλυση 1,3 εκατομμυρίων την επόμενη τριετία.

Κάμε μια αναζήτηση και θα βρεις πολλά. Να μια πηγή: http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/50351.html.
on 15/01/2011
Φιλε Τσε Στραβαρα,

δεν "απολυονται" αυτοι οι ανθρωποι οπως λες. Θα χασουν μεν την δουλεια τους στα κυβερνητικα τμηματα αλλα θα απασχοληθουν σχεδον αμεσως απο μεγαλους κρατικοποιημενους οργανισμους και εταιρειες, αυτον ηταν ξεκαθαρο απο την αρχη.

Αν και το αρθρο στο οποιο με παραπεμπεις μυριζει περισσοτερο απο ιμπεριαλιστικη προπαγανδα παρα απο δημοσιογραφια, γραφει "Η κυβέρνηση της Κούβας διαβεβαιώνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά και ζητεί από τις Επιτροπές να είναι δίκαιες και αντικειμενικές στην αξιολόγηση του προσωπικού και να μην υποκύπτουν σε φαινόμενα νεποτισμού ή ευνοιοκρατίας."

Μακαρι να ακολουθουσαμε και εμεις το οικονομικο μοντελο της Κουβας, δεν θα ειχαμε ουτε τα μισα προβληματα που εχουμε σημερα ως κρατος μελος της Ε.Ε και πελλαρες.

Ευχαριστω
Τσε Στραβάρα on 15/01/2011
Ρε Ευαγόρα, ότι θέλεις καταλαβαίνεις. Παρόλο που δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να σε πείσω για κάτι που δεν θέλεις να πιστέψεις, να άλλη μια πηγή:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση προτίθεται πάντως να απαλύνει το πλήγμα, επιτρέποντας ισάριθμες αυξήσεις των ευκαιριών απασχόλησης στον μη κρατικό τομέα. Ετσι, περισσότεροι Κουβανοί θα μπορούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, να ιδρύσουν συνεταιρισμούς διοικούμενους από τους ίδιους τους εργαζομένους αντί των γραφειοκρατών της κυβέρνησης, καθώς και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε κρατική γη και υποδομές, με συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100009_14/09/2010_414797)

Ο κομμουνισμός απέθανεν.
Evagoras Yakkeshis on 16/01/2011
Φιλε Τσε Στραβάρα,

Η απασχοληση του καθε Κουβανου πολιτη ειναι εξασφαλισμενη συμφωνα με το συνταγμα της χωρας ως προιον της λαικης επαναστασεως. Οσοι δεν απορροφηθουν στον ανερχομενο (ημι) ιδιωτικο τομεα θα τους δωθει η ευκαιρια για εργασια σε εργα που θα ανακοινωσει συντομα η λαικη κυβερνηση.

Επαναφερω κομματι του αρθρου που εσυ ο ιδιος με εχεις παραπεμψει " “Η κυβέρνηση της Κούβας διαβεβαιώνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά και ζητεί από τις Επιτροπές να είναι δίκαιες και αντικειμενικές στην αξιολόγηση του προσωπικού και να μην υποκύπτουν σε φαινόμενα νεποτισμού ή ευνοιοκρατίας.”

Οσον για το τελευταιο σου σχολιο, ο κομμουνισμος ειναι η πιο ιερη ιδεα που εχει σκαρφιστει ο νους του ανθρωπου για την επιτευξη της πραγματικα δικαιης κοινωνιας. Εξ ου και ειναι αδυνατο να απεθανει φιλε Τσε Στραβαρα.

Στο χερι μας ειναι να μελετησουμε την ιστορια και να διορθωσουμε τα σφαλματα του παρελθοντος που ισως επραξαν οι σοβιετικοι συντροφοι στην προσπαθεια τους να βαλουν νουν στες μαζες για να δουν το φως.

Ελπιζω ο συντροφος Αντρος Κυπριανου και οι υπολοιποι συντροφοι του πολιτικου γραφειου να πεταξουν επιτελους αυτες τες ασχημες μασκες που εχουν αναγκαστει να φορησουν και να προωθησουν ενα καθαρα κομμουνιστικο προγραμμα για την πραγματικη προκοπη της κυπριακης κοινωνιας . Ειναι η χρυση ευκαιρια να γινει η αρχη τωρα υπο την προεδρια του αξιοτιμου συντροφου Δημητρη Χριστοφια.

Ευχαριστω.
Georgiou Georgios on 14/01/2011
Συγχαρητήρια Στέλιο

συμφωνώ απόλυτα με τα γραφώμενά σου. Δυστυχώς μιλούμε σε ώτα μη ακούοντα. δεν ξέρω πόσες φωνές ακόμα χρειάζονται για να πειστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ουσιαστικά προς τη σωαστή κατεύθυνση
Evagoras Yakkeshis on 14/01/2011
Ενας εκ των πρωταγωνιστων της επαναστασεως στην Κουβα, ο Camilo Cienfuegos, ειχε καποτε δηλωσει oti ο «χλευασμος ειναι ο αδελφος της αγνοιας» φιλε Παναγιωτη.

Πραγματικα λυπουμαι που εκφραζεσαι με αυτον τον απαξιωτικο τροπο.
Panayiotis on 14/01/2011
Μα τι θέλεις ρε Ευαγόρα δηλαδή να κάμω;

Όταν γράφεις ότι η Κούβα είναι πρότυπο κοινωνίας και πρέπει να τους μοιάσουμε, τι περιμένεις να σου γράψω;
Evagoras Yakkeshis on 14/01/2011
Φιλε Παναγιωτη,

Αντιλαμβανομαι πληρως τις δυσκολιες στην επικοινωνια μεσω του διαδυκτιου, ειδικα οταν δεν γνωριζεις τον αλλον και ουτε καν βλεπεις την φατσα του, την εκφραση του κτλπ. δημιουργουνται ευκολα παρεξηγησεις.

Ισως θα ηταν καλυτερα εαν βρισκομαστε απο κοντα να ανταλλαξουμε αποψεις εαν το επιθυμεις και εσυ.

Ειμαι καθε απογευμα (εκτος απο Κυριακη) στο Χιλτον γυρω στις 3 μεχρι τις 5, πινω το τσαϊ μου, διαβαζω τες εφημεριδες μου κτλπ

Εισαι πολυ ευκπροσδεκτος και θα με τιμησεις με την παρουσια σου. Καθομαι παντα στο τραπεζακι πισω απο το πιανο.

Ευχαριστω.

Υ.Γ προς αποφυγη παρεξηγησεων δεν ειμαι ομοφυλοφιλος.
Panayiotis on 14/01/2011
Καλή ιδέα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ελπίζω αύριο να μην σου κατεβούν 10 άτομα και όλοι να λέγονται Παναγιώτης.
κώστας on 15/01/2011
Ο κ. Πλατύς γράφει:

"Και ενώ αυτοί έτρωγαν καλά-καλά, άφησαν την οικονομία μας να πέσει σε ύφεση. Ναι, την άφησαν. Άφησαν την παγκόσμια κρίση να μας επηρεάσει και να ενσπείρει στην κυπριακή κοινωνία το ζιζάνιο της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Έδειξαν τον δρόμο της ανεργίας στους νέους μας. Έδειξαν τον δρόμο της χρεοκοπίας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άφησαν αφρούρητη την χώρα απέναντι σε ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα που γεννά η ανεργία και το οικονομικό χάσμα που δημιουργεί."

Θα συμφωνήσω με αρκετούς από τους πιο πάνω ότι πρόκειται περί επιφαανεικής ανάλυσης και επιπόλαιου λαϊκισμού. Θα ανέμενα κάτι πιο ουσιαστικό, βαθύ και αναλυτικό.

Και θα ανέμενα από το StockWatch να ελέγξει λίγο καλύτερα τι γράφεται εδώ. Είναι κρίμα αυτή η νέα και αξιοζήλευτη προσπάθεια να καταλήξει πολιτική πλατφόρμα για κάποιους.
Nikolas Kouvas, PhD - CMC on 15/01/2011
Αγαπητέ Στέλιο,

Πραγματικά σωστές οι τοποθετήσεις αλλά επέτρεψε μου να επεκταθώ λίγο με άλλη γλώσσα μπας και… αν και έχω φοβερά μεγάλες αμφιβολίες…

Ποια είναι η Λαϊκή Μάζα?
Οι κρατικοί λειτουργοί με τις παχυλές απολαβές ή οι Δημόσιοι λειτουργοί που απολαμβάνουν προνόμια όπως διπλές και τριπλές συντάξεις? Με πενιχρές συνεισφορές στα ταμεία, με κεκτημένη ΑΤΑ που με κάθε αύξηση πληθωριστική αποζημιώνονται και δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε ότι αφορά τα εισοδήματα τους? Με δια βίου ασφαλή εργασία? Αυτοί είναι η Λαϊκή Μάζα?
Λαϊκή Μάζα είναι ο εργάτηςς και η εργάτρια που έχουν μηνιαίες απολαβές στο ¼ ή και πιο χαμηλά των πιο πάνω βολεμένων. Λαϊκή Μάζα είναι όλοι εκείνοι που εργάστηκαν για 40 και πλέον χρόνια με 8 – 10 ώρες την ημέρα, συνεισέφεραν στα ταμεία και απολαμβάνουν συντάξεις πείνας. Λαϊκή μάζα είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν είχαν την τύχη να αποκτήσουν πτυχία, δεν είχαν γνωριμίες ή η οικογένεια τους δεν απαριθμεί τόσους ψήφους για να έχουν μια θέση στο δημόσιο φαγοπότι.

ΝΑΙ κύριες και κύριοι, αυτό είναι το όραμα στην Κύπρο μια θέση στο δημόσιο φαγοπότι. Ρωτήστε γονιούς που έχουν παιδιά που μόλις αποφοίτησαν, καλύτερα ρωτήστε τα ίδια τα παιδιά. Όταν βλέπεις ότι στον ιδιωτικό τομέα ο ανταγωνισμός για μια θέση είναι υπέρογκος, οι μισθοί χαμηλοί, καμιά απολύτως ασφάλεια εργασίας τότε αρχίζεις και λες, « αχ και να είχα μια θέση στο Δημόσιο, να τα παίρνω χοντρά με ελάχιστη εργασία, να κάνω και δεύτερη εργασία μέσω της θέσης και των γνωριμιών μου και να προσφέρω υπηρεσίες προϊόντα χαμηλότερα αφού ο χρόνος μου το επιτρέπει και όσα βγάλω θα είναι έξτρα δημιουργώντας και αθέμιτο ανταγωνισμό με αυτούς (μικρομεσαίους) που επενδύουν σε εξοπλισμό, μηχανήματα, χρόνο για να βγάλουν ψίχουλα αφού καταβάλλουν τεράστια ποσά για το δημόσιο φαγοπότι.

Νομοθέτες και εκτελεστική εξουσία έχουν δημιουργήσει μέσα από τα χρόνια έναν ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟ που κατασπαράσσει τα σωθικά της οικονομίας, το αύριο, το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου. Τι ΑΤΤΙΛΑΣ, τι ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ.
Panayiotis on 15/01/2011
Στην Κύπρο υπάρχουν δύο δεινόσαυροι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργοδότες. Έτσι για να καταλάβετε μεγέθη ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν γύρω στα 3 δις Ευρώ τον χρόνο, τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι 4 δις Ευρώ τον χρόνο.

Αν διαλύσεις τους δημόσιους τι σε κάνει να νομίζεις ότι οι εργοδότες θα δίνουν καλύτερους μισθούς;

Οι εργοδότες βασίζονταν πάνω στους σταθερούς μισθούς των δημοσίων για να αυξήσουν τις τιμές τους και τα κέρδη τους, γιατί όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι δουν κάτι και θέλουν να το αγοράσουν οι τράπεζες και τα ταμεία τους, τους δίνουν δανεικά.

Οι εργοδότες έχοντας ανακαλύψει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπερχρεωμένοι και δεν μπορούν πλέον να πάρουν περισσότερα, επιτίθενται εναντίον των δημοσίων για να μπορούν να μειώσουν και τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων τους κυρίως των Κυπρίων ιθαγενών.

Άυτό το έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό με την είσοδο σχεδόν 100,000 κοινοτικών, που αποτελούν το 25% του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μια περίοδο που οι εργοδότες έχουν αρκετό φθηνό εργατικό και έχουν μειώσει το κόστος τους γενικά, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα να τιμωρούνται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν παίρνουν ΑΤΑ.

Απορώ όταν οι εργοδότες δεν θα έχουν πελάτες πλέον για τα προιόντα τους, τι θα κάνουν;
Τσε Στραβάρα on 16/01/2011
Ενδιαφέρουσα η θεωρία σου Παναγιώτη αλλά γεμάτη τρύπες και λογικά ασυνεπής.

Μας λες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τώρα συντηρούσαν τους εργοδότες. Όμως λες τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπερχρεωμένοι. Πρώτο φάουλ: που το στηρίζεις αυτό; Μια χαρά είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αλλά έστω ότι έχεις δίκαιο. Αφού οι δημόσιοι συντηρούν τους εργοδότες, γιατί οι τελευταίοι να θέλουν να μειώσουν τους μισθούς των δημοσίων; Το αντίθετο, θα έπρεπε να βγαίνουν στους δρόμους να ζητούν να τους δοθούν αυξήσεις.

Ξανασκέφτου το λίγο.
Steven on 15/01/2011
If Cuba is such a great model why are't it's citizens free to migrate ?
Evagoras Yakkeshis on 16/01/2011
Dear Steven,

But Cubans ARE allowed to migrate.

Mind you the process is rather costly, up to about 2,500 USD, by default rather prohibitive for anyone who wishes to leave (and betray the revolution by doing so).

But at any rate, imigrate to which country..? Unless you are getting married to a person from a different country (and that person is willing to sponsor you) it would be impossible to gain an entry visa, let alone residency.

The Cuban socio-economic model as given birth by the revolution is a paradise compared to what we currently "enjoy" in Cyprus. Why anyone wishes to leave Cuba is beyond me - perhaps they need to tighten the regulations on the media with all the rubbish they have started poisoning people's minds with since Raul Castro landed the leadership.

Thank you.
Στέλιος Πλατής on 17/01/2011
Σας ευχαριστώ όλους ανεξαίρετα για τα σχόλιά σας. Αλλά, ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, για τις τοποθετήσεις που επικρίνουν την δική μου. Ήταν πολύ χρήσιμο να διαβάσω, ιδιαίτερα, αυτά τα σχόλια.

Ας μου επιτραπεί, να σχολιάσω σύντομα περαιτέρω τα δύο θέματα με τα οποία καταπιάνεται το άρθρο μου, καθώς και να κάνω και μια παρατήρηση:

Α) Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία. Ο λόγος της υποβάθμισής μας, δεν είναι και ούτε και ήταν ποτέ οι τράπεζες. Είναι έκδηλο ότι τα δημοσιονομικά μας προβλήματα και οι δομικές μας ανισοσκέλειες αφαιρούν από τις τράπεζες το απαραίτητο και αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας (εάν το χρειαστούν κάποτε) - συγκεκριμένα, αυτό αναφέρει η έκθεση S&P. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι οι τράπεζες. Εκτός αν κάποιος εισηγείται ότι θα είχαμε υποβάθμιση με δημοσιονομικό πλεόνασμα; Δεν νομίζω.

Β) Όσον αφορά, στην άκρως απαραίτητη και αναγκαία πολιτική διάσταση της οικονομίας, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο δυστυχώς υποβαθμίζεται με τον μέχρι τώρα διάλογο και έφτασε να θεωρείται (όπως έκδηλα φαίνεται από δύο σχόλια στο άρθρο μου) ως κάτι το λανθασμένο ή/και άσχετο από τους πολίτες. Με αποτέλεσμα να καταλήγουμε και πάλιν εδώ. Με αποτέλεσμα η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία να ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της πολιτικής δειλίας και της ανευθυνότητας. Από την άλλη, συμφωνώ ότι ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος. Αλλά ενυπάρχει μόνο στο επίπεδο που η κοινωνία των πολιτών το αποδέχεται, και το συντηρεί. Και συμφωνώ με κάποιους από εσάς που υπέδειξαν το αυτονόητο: ο λαϊκισμός αφορά στα λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά. Όχι σε αυτά που λένε πικρές αλήθειες και προκαλούν αντιδράσεις από το (πολιτικά ισχυρό) κατεστημένο. Ισχυρίζεται, ίσως κάποιος, ότι δεν υπάρχει αυξημένη ανεργία; Ότι δεν υπάρχει αυξημένος αριθμός πτωχευσάντων; Ότι δεν έχει, ως αποτέλεσμα αυτών, αναδυθεί το άσχημο πρόσωπο της ξενοφοβίας; Αν κάποιος διαφωνεί (και επιθυμεί να κατακρίνει αυτόν που έχει καταθέσει σχετική άποψη), ας το κάνει με στοιχεία που να διαψεύδουν αυτή την άποψη. Αυτή είναι η πρόκληση. Πρόκληση για το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω τις προτροπές όπως τοποθετήσεις ελευθέρα σκεπτόμενων τεχνοκρατών που έχουν την όποια κριτική διάθεση να μην φιλοξενούνται στο blog ή/και αλλού. Αν κάτι έχει προσεγγίσει την πραγματική δημοκρατία είναι αυτό το νέο στοιχείο της τεχνολογίας… αρκεί να μας αρέσουν και να συμφωνούμε με ότι λέγεται, έτσι; :)
Πόλυς Ηλιοφώτου on 17/01/2011
Αγαπητέ Στέλιο

Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κατακρίνω με κανένα τρόπο τις διαπιστώσεις, σκέψεις και προβληματισμούς σου. Με πολλούς από τους οποίους συμφωνώ. Ούτε, μ ενοχλεί να γράφονται σκέψεις κι απόψεις με τις οποίες δεν ταυτίζομαι. Τουναντίον, πιστεύω ότι αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο διάλογο για τα καυτά οικονομικά θέματα που προβληματίζουν τον καθένα μας.

Αυτό που πιστεύω ακράδαντα όμως ότι λείπει στην Κύπρο είναι ένας -επιτέλους- σοβαρός διάλογος για τα καυτά οικονομικά θέματα, που να βασίζεται σε μιαν οικονομική γλώσσα που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα, από το καταθληπτικό στυλ που βιώσαμε τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού... Άτομα με τη δική σου εξαιρετική ακαδημαϊκή κατάρτιση κι εμπειρία πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, την αναβάθμιση του επιπέδου του οικονομικού διαλόγου στην Κύπρο.

Σίγουρα η οικονομία έχει πολιτική διάσταση. Κατά την προσωπική μου άποψη όμως, το πιο κάτω σχόλιο δεν εμπίπτει στην πολιτική διάσταση, αλλά στην οικονομική ανάλυση από φίλτρο πολιτικού:
"...Και ενώ αυτοί έτρωγαν καλά-καλά, άφησαν την οικονομία μας να πέσει σε ύφεση. Ναι, την άφησαν. Άφησαν την παγκόσμια κρίση να μας επηρεάσει...Και ας μην τους ακούμε να μας λένε για εισαγόμενη κρίση. Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο, στην παρούσα του φάση, θα μπορούσε με απλές και συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις να εκφύγει της κρίσης"....

Αυτό το σχόλιο αναφέρεται φαντάζομαι στη χρονιά, το 2009, όπου η ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά -4%, η Αγγλία -4.9%, η Γαλλία -2.5%, η Ισπανία -3.7%, η Ιταλία -5.1%, η Ολλανδία κατά -3.9%, η Ελλάδα κατά -2%....ακόμη κι η Ρωσία, άλλως σημαντικός οικονομικός έταιρος -7.9%...παράγοντας που επηρέασε ανεπιφύλακτα,σε μεγάλο βαθμό και τη μικρή, πολύ ανοικτή, κυπριακή οικονομία...(σσ: Η Κύπρος -1,7%)

Αυτό που θα ενδιέφερε ν ακούσουμε, είναι ποιες πολιτικές θα μπορούσε/μπορεί να λάβει μια κυβέρνηση για να στηρίξει την κυπριακή οικονομία σ ένα τόσο δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον... Δυστυχώς όσο κι άν έψαξα στο πιο πάνω άρθρο, δεν είδα καμιά συγκεκριμένη πρόταση, πέραν της αναδιάρθρωσης του κρατικού μισθολογίου (θέση με την οποία ναι μεν συμφωνώ απόλυτα, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί)... Όπως μέτρα για μείωση της ανεργίας, για διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου από το κτίσε-και-πούλα σε δραστηριότητες αυξημένης προστίθεμενης αξίας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, για στοχευμένη κοινωνική πολιτική (συμπεριλαμβανομένης και αναθεώρησης πχ του προσφυγικού επιδόματος από πρόσφυγες που δεν το έχουν ανάγκη σε μη πρόσφυγες το έχουν ανάγκη, του φοιτητικού επιδόματος κοκ), για μείωση του σπάταλου κράτους με τη μεταφορά παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα κλπ...

Φιλικά

Υ.Γ. Κανένας δεν προέτρεψε τη φίμωση "ελεύθερα σκεπτόμενων τεχνοκρατών"... Απλά κάποιοι εκφράσαμε την ελπίδα πως αυτο συγκεκριμένο blog θα παραμείνει και θα διασφαλιστεί ως χώρος σοβαρών οικονομικών κι άλλων αναλύσεων, κι όχι ως προεκλογική πλατφόρμα, υπάρχουν ήδη αρκετές διαθέσιμες γι αυτό τον σκοπό.
Pablo on 18/01/2011
Προς διαχειριστές του blog:
Αναφερομαι στο σχόλιο μου ημερομηνίας 17/1/2010 το οποίο έχει διαγραφεί για άγνωστους λόγους. Επειδή θεωρώ ότι το blog επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης και ότι υπάρχει μια υποτιπώδης δεοντολογία και σεβασμός προς το χρήστη θα παραλέσω όπως είτε επαναφερθεί το σχόλιο όπως γράφτηκε είτε να παρατεθούν οι λόγοι για τους οποίους σβήστηκε από τους διαχειριστές (δημόσια στο blog).

Σε αντίθετη περίπτωση απλά επιβεβαιώνεται ότι πρόκειτε για ακόμα ένα blog το οποίο ασκεί πολιτική και πέφτει στην παγίδα του λαικίσμού καταντόντας φερέφωνο συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.