You are here

ΕΤΥΚ και Κεντρική Τράπεζα

31/01/2011
Τον τελευταίο καιρό η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων συγκρούστηκε για τον ίδιο λόγο με τις διοικήσεις δύο οργανισμών, της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας. Και οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να επεκτείνουν την εργοδότηση ανώτατου στελέχους τους που κανονικά θα αφυπηρετούσε. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα το θέμα παραμένει εξ όσων γνωρίζω ανοιχτό.

Από τη σκοπιά της σωστής διακυβέρνησης ενός οργανισμού, υπάρχει ένα ζήτημα κατά πόσον οι επιλογές για τις ανώτατες θέσεις πρέπει να καθορίζονται στη βάση συντεχνιακών κριτηρίων. Υπάρχει όμως κι ένα πολύ πιο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά την παρουσία της ΕΤΥΚ στην Κεντρική Τράπεζα. Για λόγους που δεν γνωρίζω αλλά φαντάζομαι έχουν να κάνουν με την ιστορική εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων και του τραπεζικού συστήματος, η ΕΤΥΚ εκπροσωπεί όχι μόνο τους εργαζόμενους στις εμπορικές τράπεζες, αλλά και τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων και είναι απορίας άξιον γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει (εξ όσων γνωρίζω) εγερθεί θέμα.

Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποκαλείται τράπεζα αλλά έχει μια εντελώς διαφορετική αποστολή από τις εμπορικές τράπεζες. Είναι η εποπτική αρχή του τραπεζικού τομέα. Αποστολή της είναι να εποπτεύει τις εμπορικές τράπεζες και να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Η αποστολή αυτή τη φέρνει συχνά σε αντιπαράθεση με τις εμπορικές τράπεζες. Η ΕΤΥΚ αποτελεί βασικό συμμέτοχο του εμπορικού τραπεζικού συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί. Οι περιοδικές συγκρούσεις μεταξύ ΕΤΥΚ και τραπεζών είναι ουσιαστικά ενδοοικογενειακές διαφορές για το μοίρασμα της πίτας. Όλοι όμως - ΕΤΥΚ και τράπεζες - επωφελούνται όταν η πίτα γίνεται μεγαλύτερη.

Η δραστηριοποίηση της ΕΤΥΚ στην Κεντρική Τράπεζα της δίνει τη δυνατότητα να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα της εποπτικής αρχής. Από τα ωράρια (είναι δυνατόν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να βάζει λουκέτο την ώρα που στη Φρανκφούρτη κάνουν διάλειμμα για μεσημεριανό;) μέχρι το μισθολόγιο και θέματα προαγωγών και αφυπηρετήσεων, η Κεντρική Τράπεζα χειραγωγείται από μια συλλογική σύμβαση στον καθορισμό της οποίας δεν έχει κανένα λόγο. Και το χειρότερο είναι ότι η συλλογική σύμβαση αποφασίζεται από αυτούς τους οποίους η Κεντρική Τράπεζα είναι εντεταλμένη να εποπτεύει. Οι εποπτευόμενοι καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του εποπτεύοντος!

Είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα να έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Δεν είναι όμως δυνατόν να εκπροσωπούνται από τη συντεχνία των οργανισμών τους οποίους είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν. Χρειάζεται να γίνει μια ρύθμιση ώστε η Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να επιτελέσει ανεπηρέαστη το σημαντικό έργο της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 http://oikonomein.clerides.com/
53 σχόλια
on 31/01/2011
poly kalo arthro, ean einai dynaton oi pio spoudaioi economists k texnokrates ths Kyprou na syntaxiodotounte (emmesws na axristeuonte) epeidi to evale o kathe Xatzikwstis stin symvasi tou...ntropi sou k Xatzikwsti
anonymous on 31/01/2011
από τα γραφόμενα σας, φαίνεται "βολέψατε" τα δικά σας παιδιά για να μην σας προβλματίζει το μέλλον τους. Υπάρχουν όμως και άλλα αξιόλογα παιδιά με πολλές ικανότητες που παίρνουν είτε μισθούς πείνας είτε ψάχνουν για δουλειά περιμένοντας κάποιους από τους βολεμμένους συνταξιούχους να απαγκιστρωθούν από τις καρέκλες τους και να αφήσουν τους διπλούς και τριπλούς μισθούς, Να ξέρετε επίσης ότι έχει και πιό σπουδαίους οι οποίοι κρίνονται απο την κοινωνία για την ανιδιοτέλια τους και την προσφορά τους και όχι για την προσφορά "βολέμματος" και "συμφέροντος"
christos on 01/02/2011
Συμφωνώ μαζί με τον δεύτερο anonymous και όχι με τον πρώτο που φαίνεται ότι είναι ένας απο συνταξιούχους που έχουν κολλήσει στην καρέκλα τους και δεν ξεκολλάνε με τίποτα. Για να κολλήσει ακόμα περισσότερο κατηγορεί ένα απο τους πιο καταξιωμένους συνδικαλιστές ηγέτες του τόπου μας και ειδκά των τραπεζικών υπαλλήλων που για 3 σχεδόν δεκαετίες αγωνίζεται για την διαφύλαξη των κεκτημένων και των ωφελημάτων των εργαζομένων στις τράπεζες.
Anton on 01/02/2011
Διερωτώμαι, πως είναι δυνατόν χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί του φίλου Β. "Anonymous" του στυλ "ntropi sou k..." να διαφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών του Blog και να δημοσιεύονται...
Μάκης on 01/02/2011
Για ποιούς κορυφαίους τεχνοκράτες και οικονομολόγους μιλάτε κύριε ανώνυμε;
Μήπως γι' αυτούς που ανακυκλώνονται για χρόνια στους διάφορους οργανισμούς κληρονομώντας τη θέση και στα εγγόνια τους με το σχετικό κοτσιάνι οδηγώντας πρώην μεγαθήρια σε χρεοκοπία;
Μήπως σαν αυτούς τους κορυφαίους που στις ΗΠΑ οδήγησαν κολοσσούς σε χρεωκοπία και τον κόσμο ολόκληρο στη μιζέρια;
Μήπως σαν αυτούς που ανακηρύσσονται ειδικοί, μοναδικοί, εξειδικευμένοι......κλπ..κλπ και απαιτούν να παραμένουν κολλημένοι σε μια καρέκλα που θεωρούν δική τους μόνο και μόνο για να λιβανίζουν το ευεργέτη τους;
ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΤΕ ΗΛΘΑΝ, ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΑΝ ΠΛΗΡΩς ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΝΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ
Andreas on 31/01/2011
Excellent article!
Andreas on 31/01/2011
Very well said! We see examples of such "conflicts of interest" all over in Cyprus's public sector. Nobody does anything about it though!
Μάκης on 31/01/2011
Σε όλη την Ευρώπη, αφού κάποιοι την επικαλούνται, οι εργαζόμενοι στις Κεντρικές Τράπεζες συνδικαλίζονται σε οργανώσεις μαζί με τους συναδέλφους τους στο ευρύτερο χρηματπτιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά τους συνταξιοδοτούμενους υπέρ-οικονομολόγους δεν χρίζει σχολίου γιατί σ' αυτή την ευνομούμενη πολιτεία έχουμε συνηθίσει σε συνταξιούχους, αναντικατάστατους πολυθεσίτες ενώ η αγορά εργασίας βρίθει απο πανάξιους, προσοντούχους σύγχρονους ειδικούς.

Και για να μιμιθώ τους προλαλήσαντες ξενόγλωσσους και με λατινικούς χαρακτήρες δολοφόνους της γλώσσας μας:

POLY KALA EKANES KYRIE XATZHKOSTI. SYNEXISE THN EKSAIRETIKI DOYLEIA. OI YPALLILOI THS KENTIKHS TRAPEZAS EINAI MAZI SOY

WELL DONE MR. XADJIKOSTIS. CONTINUE YOUR EXCELENT WORK.
THE EMPLOYEES OF THE CENTRAL BANK OF CYPRUS ARE ALWAYS WITH YOU
Ψαρας on 31/01/2011
Η προσωπική άποψη του κ. Κληρίδη, όπως και η κάθε άποψη άλλωστε, είναι σεβαστή. Ωστόσο, πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να λεχθούν κάποια πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα.
Η Κεντρική έχει διαφορετική σύμβαση και ίσως παρεπόμενες συμφωνίες οι οποίες είναι όλες προϊόν συμφωνίας (ΕΤΥΚ και Κεντρικής). Με μια απλή επίσκεψη στη σελίδα της ΕΤΥΚ επαρκεί για να το επιβεβαιώσει κανείς.
Είναι πολύ πρόχειρο συμπέρασμα -και εν πάση περιπτώσει εντελώς ατεκμηρίωτο- να υποστηρίζει κάποιος ότι η αμεροληψία και αποτελεσματικότητα της εποπτείας διακυβεύεται επειδή οι υπάλληλοί της είναι μέλη της ΕΤΥΚ! Με το ίδιο σκεπτικό, οι υπάλληλοι της Κεντρικής δεν πρέπει να έχουν καμία συναλλαγή με εμπορικές τράπεζες (π.χ. δάνεια, καταθέσεις) διότι, στην περίπτωση αυτή, είναι ο «επηρεασμός» είναι άμεσος και ξεκάθαρος!!
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω και κρίνοντας από το περιεχόμενο-επιχειρήματα, η καταληκτική παράγραφος-συμπέρασμα «Είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…» είναι τουλάχιστον άτοπη και ατεκμηρίωτη.
Γενικά διερωτώμαι, αν ο αρθρογράφος είναι σύμφωνος με την ανεξέλεγκτη εργοδότηση συνταξιούχων οι οποίοι (θα) λαμβάνουν σύνταξη, και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υψηλότατες εξαψήφιες απολαβές… ‘Όπως και για τα «συγγενικά» θέματα που ακούμε τελευταία, 2-3ες συντάξεις, διπλοθεσίτες… Δυστυχώς με το πρόσχημα του «ο αξιότερος» ή «αναντικατάστατος» θα καταλήξει και ο τραπεζικός τομέας όπως αρκετά πολιτειακά αξιώματα… όπου τα τελευταία 20-30 χρόνια που βλέπουμε πάνω-κάτω τα ιδία άτομα να ανακυκλώνονται από θέση σε θέση!!
Andreas on 31/01/2011
Κύριε καθηγητά του Πανεπιστημίου Κύπρου

Επειδή
• Άξια πιστεύω διορίστηκες καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Γνωρίζεις πολύ καλά ότι σε οργανισμούς όπως την Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική ένας συνταξιούχος δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από άξιους τραπεζίτες που πλαισιώνουν την διευθυντική ομάδα.
• Γνωρίζεις πολύ καλά ότι όλοι οι υπάλληλοι των Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη συνδικαλίζονται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντάται μαζί με τους εκπροσώπους τους κάθε χρόνο στον τραπεζικό διάλογο των Κεντρικών Τραπεζών στην Φρανκφούρτη και τους ενημερώνει για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και απαντά στις ανησυχίες τους.
• Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η ΕΤΥΚ δεν ταυτίζεται με τις τράπεζες αφού εκπροσωπεί τα συμφέροντα των υπαλλήλων των τραπεζών ενώ τα συμφέροντα των τραπεζών εκπροσωπεί ο σύνδεσμος τραπεζών στον οποίο δεν ανήκει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σε παρακαλώ λοιπόν να προχωρήσεις και να αποκαλύψεις τους πραγματικούς στόχους για τους οποίους έγραψες το άρθρο σου.
ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟΣ on 31/01/2011
Διαφωνώ πλήρως με την άποψη του κύριου καθηγητού και συμφωνώ απόλυτα με την άμεση επέμβαση της ΕΤΥΚ στην διαφορά που προέκυψε τόσο στην Κεντική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Κύπρου. Η ΕΤΥΚ είναι η οργάνωση ΟΛΩΝ των Τραπεζικών υπαλλήλων της Κύπρου που ενεργεί αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τον Κώδικα εργασιακών σχέσεων και να μην προσπαθούν ορισμένοι να παραχαράξουν αυτό τον Κώδικα λόγω συμφερόντων. Συγχαρητήρια Κύριε Χατζηκωστή και μακάρι να είχαμε και άλλους Χατζηκωστήδες σε αυτόν το τόπο να γλυτώσουμε απο την μάστιγα του ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΤΑΥΡΙΣΜΟΥ.
Anonymous on 01/02/2011
Φίλε Άνεργε Προσοντούχε, γνωρίζεις πόσες δεκαετίες βρίσκεται ο κ. Χατζηκωστής στην ίδια ΚΑΡΕΚΛΑ; Είσαι πράγματι άνεργος; Από τα γραφόμενα σου, μάλλον Τραπεζικός ακούγεσαι....
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ on 01/02/2011
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΥΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ 11500 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Anonymous on 01/02/2011
Φαίνεται πως δεν είσαι ορθά και πλήρως πληροφορημένος.
EMILIANO ZAPATA on 01/02/2011
Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ
Anonymous on 01/02/2011
Emiliano, το γίνεται γράφεται με αλφα γιώτα (αι) και όχι με έψιλον (ε). Τώρα αν η απάντηση του Φιλόδημου είναι η καλύτερη απάντηση, αυτή είναι η άποψή σου.
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ on 01/02/2011
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΞΙΑ
Andreas on 31/01/2011
Λυπούμε πολύ αλλά το άρθρο μου κατάληγε με την εξής παράγραφο η οποία ήταν και το κυρίως νόημα του όλου άρθρου και παρακαλώ όπως δημοσιευθεί για να δοθεί και το πλήρες νόημα

<>
Andreas on 31/01/2011
Σε παρακαλώ λοιπόν να προχωρήσεις και να αποκαλύψεις τα πραγματικά σου συμφέροντα και τους πραγματικούς στόχους για τους οποίους έγραψες το άρθρο σου για να διατηρήσεις αν μη τι άλλο την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που σε διόρισαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ανδρέας Αστραίος on 31/01/2011
Θα ανέμενε κανείς ο Κος Κληρίδης να είναι ενήμερος σφαιρικά και να έδινε επιχειρήματα στις υποκειμενικές απόψεις που εκθέτει. Ο ρόλος της ΕΤΥΚ δεν υπήρξε πρόβλημα στον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί τώρα, γιατί τα τελευταία χρόνια ?

Υπάρχουν αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας (Μεσολαβητικής Υπηρεσίας) είναι ενήμερος, ή ασχολείται επιλεκτικά ? Αν θέλει ας σχολιάσει τις αποφάσεις δικαστηρίων για προσφυγές υπαλλήλλων που πρόσφατα άφησαν τρομερά εκτεθειμένη την Κεντρική Τράπεζα.
Μάκης on 01/02/2011
Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω αφού η ψεσινή μου τοποθέτηση φαίνεται πως ενόχλησε τη σύνταξη που απέφυγε να τη δημοσιεύσει.

Απευθύνομαι λοιπόν στον Κύριο καθηγητή, που ισχυρίζεται πως οι εποπτευόμενοι αποφασίζουν για τη συλλογική σύμβαση των εποπτευόντων για να του πω ότι η πληροφόρηση του είναι εντελώς λανθασμένη.

Για τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στην Κεντρική Τράπεζα αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε δική τους συνέλευση.

Φαίνεται Κύριε καθηγητά πως αυτοί που σας πληροφόρησαν είτε εσκεμμένα σας ξεγέλασαν είτε εξυπνα σας ποδηγέτησαν για να στηρίξετε τις άτοπες θέσεις τους.

Όσο για τη ρύθμιση στην οποία καταληκτικά αναφέρεστε, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτή υπάρχει στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες, ονομάζεται ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση μέσα από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων (πρότυπο σε διεθνές επίπεδο) και με βάση αυτό τον κώδικα και τη σοβαρότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η ΕΤΥΚ επιτελέσθηκαν θαύματα (Θυμηθείτε το 1974).

Οφείλετε λοιπόν είτε να αποκαλύψετε την πηγή των παραπλανητικών πληροφοριών σας που ήταν κατα πάσα πιθανότητα σκόπιμη ή να αναιρέσετε τα όσα άτοπα γράφετε.
on 01/02/2011
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΟΙ.

ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΥΚ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

Ε ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΑΛΩΝΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΗΡΘΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ.
on 01/02/2011
Αγαπητέ κύριε καθηγητά
πραγματικά είναι να διερωτάτε κανείς πώς και ένας τόσο διακεκριμένος καθηγητής αποφάσισε έτσι ξαφνικά να αναφερθεί σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που αφυπηρετούν και θέλουν να παραμείνουν στο πόστο τους καθότι κρίνουν οι εργοδότες ότι είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ υπονομεύοντας έτσι τους άλλους όλους υπαλλήλους του οργανισμού κρίνοντας τους ανίκανους να αναλάβουν αυξημένα καθήκοντα.
το σημαντικότερο όμως κύριε καθηγητά είναι το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει τις δικές της συμβάσεις οι οποίες είναι διαφορετικές απο αυτές των εμπορικών Τράπεζών και τα πλείστα σχόλια σας είναι άτοπα και ανούσια.και μιά και δεν γνωρίζεται όπως λέτε για το πώς είναι η Κεντρική Τράπεζα στην ΕΤΥΚ τότε είναι καλύτερο (και γιο το δικό σας όνομα) να μην αναφέρεστε σε κάτι χωρίς να ενημερωθείτε προηγουμένως
Νεόφυτος on 01/02/2011
Διερωτούμαι σε τι εξυπηρετεί το σχόλιο σου. Η δική μου άποψη για τον κ. Σ. Κληρίδη είναι: "Μακάρι να υπήρχαν πολλοί αρθρογράφοι που να έχουν το θάρρος της γνώμης τους". Ετσι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια δημοκρατική συζήτηση. Με σχόλια όμως όπως τα δικά σου αλλά και άλλων που εξέφρασαν την άποψή τους στο συγκεκριμένο άρθρο, υποβιβάζεται το επίπεδο της συζήτησης.
προβληματισμένος νέος on 01/02/2011
έαν αναφέρεσαι σε έμενα τον προβληματισμένο νέο, δεν έθιξα τον Σώφρονη αλλά καέγραψα προβληματισμούς που κάθε νέος άνεργος έχει μέσα σε μια καθ' όλα δημοκρατική συζήτηση;
Νεόφυτος on 01/02/2011
'Οχι δεν αναφέρομαι σε σένα. Αναφέρομαι σε κάποιον άλλο που διερωτόταν κατά πόσο το stockwatch βρίσκει αρθρογράφους μέσα σε αφρόζες και τύχες, σχόλιο το οποίο δεν εμφανίζεται πλέον και διερωτόμαι γιατί δεν εμφανίζεται.
EMILIANO ZAPATA on 01/02/2011
Δηλαδή κύριε Νεόφυτε αν κατάλαβα καλά κατά την δική σου άποψη όσοι διαφώνησαν με τον κύριο Κληρίδη υποβιβάζουν την συζήτηση. ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ κύριε Νεόφυτε!!
Νεόφυτος on 01/02/2011
Κύριε Zapata, αναφέρθηκα σε σχόλια του τύπου "αφρόζας" και "τύχης". Τώρα γιατί ενοχληθήκατε εσείς και απαντάτε με παρομοίου επιπέδου σχόλια, όπως "Κούνια που σας κούναγε", δεν με ξενίζει...
Κρις on 01/02/2011
Τελικά κ.Νεόφυτε γίνεται πολλή συζήτηση για την αφρόζα και την τύχη. Εμείς δεν διαβάσαμε τέτοιο σχόλιο. τι ακριβώς έλεγε και γιατί το αφαίρεσαν;
Μάκης on 01/02/2011
Ο υποβιβασμός της συζήτησης έχει άμεση σχέση τόσο με τη χρήση "προσβλητικών" σχολίων αλλά κυρίως με το περιεχόμενο των άρθρων, ιδιαίτερα όταν αυτό απέχει από την πραγματικότητα και τα αδιάψευστα στοιχεία και γεγονότα.

Δυστυχώς φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ο καθηγητής Σοφρωνίου χωρίς να έχει ιδίαν πληροφόρηση στηρίχθηκε σε κατά πάσα πιθανότητα κατευθυνόμενη, με αποτέλεσμα να πέσει σε παγίδες και να εκτεθεί.

Ο κάθε αρθρογράφος θα πρέπει να στηρίζεται σε προσωπική του έρευνα, διασταύρωση στοιχείων και όχι σε ανασφαλή πληροφόρηση που τις πλείστες τέτοιες φορές εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.
Νεόφυτος on 04/02/2011
Κρις, όταν γράφεις ή όταν κάποιοι άλλοι γράφουν "Εμείς", τι εννοείτε; Ποιοί είσαστε "εσείς"; Είναι σωστό πιστεύω να διευκρινίσετε εκ μέρους ποιού ή ποιών γράφετε "Εσείς" ..., όχι απλά Κρις ή Zapata, ή Μάκης κ.λ.π.
Το εμείς σίγουρα δεν είναι ένας.
Anton on 01/02/2011
Κύριε καθηγητά, διερωτώμαι γιατί δεν έχετε αναφέρει ότι για το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας υπάρχουν σωρεία συμφωνιών και εγγράφων δεσμεύσεων παλαιότερων Διοικητών της; Συνεχίζοντας, διερωτώμαι εάν κατά την άποψη σας, εκεί όπου ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια συμφωνία διαφωνεί με υφιστάμενη ρύθμιση, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να εκφράσει την διαφωνία του: να αποδεσμευτεί μονομερώς ή να την συζητήσει με το άλλο συμβαλλόμενο μέρος; Τι είναι εκείνο που κατά την άποψη σας, και με οικονομικούς όρους είναι πρέπων και από την άλλη τι είναι εκείνο που έπραξε η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας;

Τα πιο πάνω, εύλογα ερωτήματα, μου γεννήθηκαν διαβάζοντας το άρθρο σας, του οποίου η επιφανειακή και επιπόλαια υφή, θέλω να πιστεύω ότι εξηγείται και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με τη γενικότερη ποιότητα του έργου σας (την οποία δεν αμφισβητώ) ως ακαδημαϊκός ή ως οικονομολόγος…!
προβληματισμένος νέος on 01/02/2011
Με τι πρόσωπο αντιμετωπίζεις κύριε Καθηγητά τους νέους, με τους οποίους συνεργάζεσαι καθημερινά;

Τι τους απαντάς όταν σε ρωτούν τι γίνεται με την ανεργία και το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον όταν εσύ ουσιαστικά στηρίζεις καταστάσεις που θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερους νέους στην ανεργία;

Εάν το Πανεπιστήμιο εφάρμοζε την πολιτική που εσύ υποστηρίζεις τότε μήπως και εσύ ακόμη θα ήσουν άνεργος;

Αληθεύει το γεγονός ότι ο συνταξιούχος στον οποίο αναφέρεστε κ. Κληρίδη, θα παίρνει γύρω στις € 250.000 σε συντάξεις και μισθούς;

Τι απαντάς στους νέους για αυτό, όταν με τέτοιο μισθό θα μπορούσε η Κεντρική Τράπεζα να εργοδοτήσει τουλάχιστον 10 νέους κάτοχους μεταπτυχιακού ή τουλάχιστον 15 νέους χωρίς μεταπτυχιακό;

Τι απάντηση έχεις πάρει για το θέμα αυτό από τον κ. Α. Ορφανίδη, ο οποίος μόνιμα ασχολείται με την οικονομική κρίση και την περισυλλογή; Για ποια περισυλλογή μιλά;

Έχετε ρωτήσει τον κ. Ορφανίδη για τα υπόλοιπα ικανότατα Διευθυντικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας που επάξια μπορούν να αντικαταστήσουν τον συνταξιοδοτούμενο; Μήπως ο κ. Ορφανίδης βάζει κάποια από αυτά τα στελέχη στο «ψυγείο» ;
Μάκης on 01/02/2011
Έχω πληροφορηθεί σήμερα για σημεία και τέρατα τα οποία και κοινοποιώ στον Κύριο καθηγητή και αναμένω την απάντηση του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ορθή αλλά και αγαθή εσωτερική διακυβέρνηση του ιδρύματος που ονομάζεται Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Θεωρείτε κ. Καθηγητά έγκλημα καθοσίωσης το γεγονός πως η ΕΤΥΚ διατηρεί συλλογική σύμβαση με την Κεντρική Τράπεζα. Γιατί δεν ρωτάτε το Κύριο Α. Ορφανίδη ποιός διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε την τελευταία συμφωνία;

Αυτά σε ότι αφορά την ορθή και αγαθή εσωτερική διακυβέρνηση Κύριε Καθηγητά. Οφείλετε να μας δώσετε με βάση τα στοιχεία αυτά, που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ορθά και διασταυρωμένα, τον δικό σας ορισμό, σαν ειδικού, της Ορθής και Αγαθής Εσωτερικής Διακυβέρνησης ενός ιδρύματος όπως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπως τον διδάσκετε στους φοιτητές σας.
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ on 01/02/2011
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ BLOG ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΒΕΤΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ
Anonymous on 01/02/2011
Φιλόδημε, έχεις απόλυτο δίκαιο. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Φαίνεται πως αλήθειες, αρνητικές για τον κ. Χατζηκωστή ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ. Γιατί; Τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο Blog;
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ on 01/02/2011
ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ ΟΤΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΟΔΟ.
Anonymous on 01/02/2011
Αγαπητέ Φιλόδημε. Διαβάζοντας όλα τα σχόλια στο συγκεκριμένο blog, στο αντίθετο καταλήγω. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. Είναι αρκετή μια απλή ανάγνωση των όσων εμφανίζονται στο blog.
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ on 01/02/2011
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΗΚΕ?
Κρις on 01/02/2011
Ποια είναι η θέση σας κ. καθηγητά για τη δικαίωση των υπαλλήλων από το Δικαστήριο αναφορικά με τις προαγωγές του κ. Ορφανίδη ο οποίος μονομερώς προχώρησε και άλλαξε το σύστημα αξιολογήσης του προσωπικού;

Το αποφασίζω και διατάζω ήταν σε άλλες εποχές. Εν έτη 2011 το συγχρονο πνεύμα της εποχής διέπεται από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων μέσα σε καλόπιστο πνεύμα διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για επίλυση των εργασικών θεμάτων.

Διερωτούμε και κάτι άλλο....εάν και τη δική σας θέση στο πανεπιστήμιο την κατείχε ένας συνταξιούχος ποιά θα ήταν πραγματικά η δική σας άποψη;

Διερωτούμαι επίσης πως θα αντικρύσετε σήμερα και κάθε μέρα τους δικούς σας σπουδαστές και πως θα τους εξηγήσετε τις αδικαιολόγητες θέσεις σας.
Μάκης on 01/02/2011
Αγαπητή σύνταξη.

Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω γιατί με το ψαλίδισμα των σχολίων μου, τόσο ψες όσο και σήμερα, εμποδίζετε κατά την άποψη μου την ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του αρθρογράφου σας αλλά κυρίως της κοινής γνώμης.

Η στέρηση του δικαιώματος της κοινής γνώμης να ενημερωθεί για γεγονότα που σκόπιμα κρατούνται σαν εφτασφράγιστο μυστικό από εκείνους που κόπτονται για την αγάπη τους γι' αυτό τον τόπο και που παρουσιάζονται σαν ιππότες που από το πουθενά αυτοχρίστηκαν σωτήρες, αποτελεί προσπάθεια επιβολής σκοταδισμού, σύγχισης και ποδηγέτησης σε καταστάσεις που καμιά σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Έχω θέσει καυτά ερωτήματα τόσο προς τον Κύριο Καθηγητή, όσο και προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν την ορθή και αγαθή εσωτερική διακυβέρνηση στην οποία αναφαίρεται ο αρθρογράφος σας και τα οποία έχετε αφαιρέσει από το τελευταίο μου σχόλιο, καθιστώντας το στην ουσία άνευ περιεχομένου.

Αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους ερωτήματα αφορούν άμεσα τόσο την Κυπριακή κοινωνία, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους, που πραγματικά ενδιαφέρονται για το καλό, το αγαθό, την ευνομία και την ισοπολιτεία μα ιδιαίτερα όλους αυτούς που εργάζονται ή που έστω ισχυρίζονται ότι εργάζονται για το καλό αυτού του δίσμοιρου τόπου.

Αναμένω πως θα επανεξετάσετε και θα δημοσιεύσετε τα ερωτήματα μου ή τουλάχιστον θα τα απευθύνετε εκεί που πρέπει και θα δημοσιεύσετε τις απαντήσεις εντός της ημέρας , αν υπάρχουν φυσικά απαντήσεις.
Anonymous on 01/02/2011
Συμφωνώ με το άρθρο του καθηγητή κυρίου Σωφρόνιου Κληρίδη τον οποίον και συγχαίρω.
Χρίστος on 01/02/2011
H απορία μου είναι ότι αυτοί που συμφωνούν με το άρθρο είναι όλοι ΑΝΩΝΥΜΟΙ...σύμπτωση ή είναι ο ίδιος
Anonymous on 01/02/2011
Εσύ, επειδή γράφεις στο BLOG ως "Χρίστος" θεωρείς ότι γράφεις σαν επώνυμος;
Χρίστος on 02/02/2011
Τουλάχιστον είμαι ένα βήμα πιο μπροστά απο εσένα
Χρίστος on 01/02/2011
K. Kαθηγητά διάβασε το σημερινό άρθρο του stockwatch

Σε νέες απολύσεις προχώρησαν το Δεκέμβριο οι επιχειρήσεις ανεβάζοντας την ανεργία σε νέο ιστορικό ρεκόρ για τρίτο συνεχή μήνα. Τα νέα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας παρουσίασαν ουσιαστική επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου παρατηρείται σταθεροποίηση, και παρά τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο έφθασε τον τελευταίο μήνα του 2010 στο 7,3% έναντι 7,2% το Νοέμβριο του 2010 και 6,1% το Δεκέμβριο του 2009.

Το βάρος των επιδεινούμενων συνθηκών στην αγορά εργασίας καλούνται να σηκώσουν οι νέοι.

Το ποσοστό των ανέργων κάτω των 25 ετών παρέμεινε το Δεκέμβριο του 2010 στο ψηλό επίπεδο του 20,4% όσο ήταν και το Νοέμβριο.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην εργοδότηση από ότι οι άνδρες. Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε το Δεκέμβριο του 2010 στο 7,6% από 7,5% το Νοέμβριο ενώ των αντρών μειώθηκε στο 6,9% από 7% το Νοέμβριο.
phylarchus on 01/02/2011
Δεν ξέρω αν υπάλληλοι άλλων Κεντρικών Τραπεζών υπάγονται στις συντεχνίες κοινών τραπεζικών υπαλλήλων, αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων δεν έχει σχέση μ' αυτό. Και εκεί και εδώ υπάρχει! Εδώ όμως ψύλλος που μάς δάγκασε. Ολόκληρος Διοικητής της Κεντρικής έφτιαξε, φανερά-κρυφά, νέων προδιαγραφών σχολείο, στο οποίο ακόμη φοιτούν οι τραπεζικοί για να προάγονται με νεόδμητες χαλαρές και κατά παραγγελία προδιαγραφές ενώ πληρώνουν τα δίδακτρα με λεφτά των ίδιων των...τραπεζών, και το θέμα ξεχάστηκε λόγω κυπριακού τύπου "τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας πάλι δικά μας", και θα ασχολούμαστε με τρίχες;
Όσο για το αν θα παραμείνει ακόμη για ένα-δυο χρόνια ακόμη ένας ψηλός υπάλληλος (ή δυο ή τρεις) που κρίνει ο διοικητής ότι τον (τους) θέλει, σιγά το μέγα συνδικαλιστικό θέμα!
Ξέρετε την κουβέντα του κάμηλου (χοντρού σπάγγου) και του βελονιού;
Anonymous on 02/02/2011
Phylarchus, έχεις δίκαιο. Φαίνεται πως είσαι παλιά καραβάνα στο χώρο. Αυτά που αναφέρεις είναι θέματα που καίουν κάποιους. Ισως γι΄ αυτό το λόγο να μην σου απάντησε έστω και ένας από τη λαλίστατη, γνωστή "χορωδία".
S50B on 01/02/2011
Η άποψη μου σχετικά με το άρθρο του κυρίου Κληρίδη και για όσους το υποστηρίζουν είναι μία και μοναδική. ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ με τα επιχειρήματα τους και τα γραφώμενα τους ότι αυτά που υποστηρίζουν έχουν κάποιο όφελος προς τους ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ που υπάρχουν. Είναι μάλλον αντισυνδικαλιστικές απόψεις που σκοπό έχουν να ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΈΚΛΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΠΟΥ ΑΦΘΟΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Μάκης on 01/02/2011
Κύριοι διαχειριστές του φόρουμ γιατί λογοκρίνετε την αλήθεια και αποκλείετε την κοινή γνώμη από την άλλη άποψη;
Μήπως δεν σας ενδιαφέρει η πραγματικότητα και αρκείστε μόνο με την άνευ ουσίας επιφάνεια που απλά εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα που στόχο έχουν την καταστρατήγηση συμφωνιών, κατάργηση οφελημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε τελική ανάλυση διάλυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων προς όφελος του κεφαλαίου;
Taylor on 02/02/2011
Unfortunately this article is biased without really managing to prove a point. The key about what is happening in the Central Bank today is the attitude of the new technocratic Governor and his outdated management style. Being a so called expert in monetary economics does not mean you are a good Central Banker as you do not necessarily understand all the other functions of a Central Bank. Of course this only becomes a problem when you THINK that you know everything. A culture of fear and dictatorial rule is not a healthy way to run any organisation. Promoting your idietera exeretous who say yes to you on dubious criteria.
Κάποιος .... on 04/02/2011
Ή να δημοσιεύονται οι γνώμες όπως εκφράζονται από τους συμμετέχοντες – χωρίς λογοκρισία (αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας) – ή κλείστε το Blog να τελειώνουμε….

Δεν είναι ανάγκη να αυτό-δυσφημείται η ιστοσελίδα με το κουτσούρεμα της κάθε αντίθετης γνώμης και στέρησης (έστω και μερικώς) του δικαιώματος έκφρασης.

Κατά τα άλλα … δώστε τόπο στους νέους…. αρκετά έχουν φάει (και συνεχίσουν να τρώνε) οι κάθε λογής δεινόσαυροι…
EMILIANO ZAPATA on 04/02/2011
Έχεις απόλυτο δίκαιο φίλε μου. Μου έκοψαν και εμένα 3 απαντήσεις μέχρι στιγμής.