You are here

Η αποτυχία της «κυβερνώσας» βουλής

02/02/2011
Τον τελευταίο χρόνο κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας: Η βουλή έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής (policy), διεκδικώντας μάλιστα το δικαίωμα να περικόπτει αλλά και να αυξάνει τις δαπάνες του κράτους.

Για κάποιους ίσως αυτή η αλλαγή να ενισχύει τη δημοκρατία.

Η πρακτική του τελευταίου έτους, όμως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.  Ο ενισχυμένος ρόλος που διεκδικεί η βουλή οδηγεί σε νομοθετικές στρεβλώσεις, σε βάρος του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που είναι συνταγματικά εντεταλμένη να ασκεί.

Θα αναφερθώ σε δύο πολύ επίκαιρα παραδείγματα για να στοιχειοθετήσω το πιο πάνω επιχείρημα. 

Το πρώτο αφορά την απαγόρευση που επέβαλε με τροπολογία η πλειοψηφία της βουλής στην πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων το 2011.  Η τροπολογία ψηφίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου, μαζί με τον προϋπολογισμό, και χαιρετίστηκε από κάποιους ως ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν κάποια κόμματα την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η απαγόρευση άρθηκε την περασμένη Πέμπτη αφού ομόφωνα τα κόμματα συμφώνησαν ότι η τροπολογία δημιουργεί προβλήματα στην επιτέλεση του κοινωνικού ρόλου διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων.  Η λίστα με τα τμήματα που θα μπορούν να προσλαμβάνουν έκτακτους υπαλλήλους περιλάμβανε αρχικά μόνο 2-3 τμήματα, μετά μεγάλωσε για να περιλάβει καμιά δεκαριά, και χθες άκουσα δηλώσεις ότι θα μακρύνει ακόμα περισσότερο.

Δεν γνωρίζω αν η άρση της απαγόρευσης έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές ή αν απλώς κάποιοι κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι ψήφισαν μια τροπολογία που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει.

Σε τελική ανάλυση, όμως, η ουσία είναι ότι η κρίση αυτών που προώθησαν αυτή την τροπολογία αποδείχθηκε ανεπαρκής, στερώντας από το κοινοβούλιο την αξιοπιστία που είναι απαραίτητη για να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.  Η βουλή ψήφισε τον Ιούνιο τους νόμους για επέκταση των γενναιόδωρων στεγαστικών χορηγιών που λαμβάνουν οι εκ πατρός πρόσφυγες στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες (κάπου 50 χιλ. δικαιούχους).  Ο πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο, η βουλή δεν δέχθηκε την αναπομπή, και το θέμα πήγε στο Ανώτατο που αποφάσισε χθες ότι κακώς η βουλή επιχείρησε να ψηφίσει νόμους που αυξάνουν τα έξοδα του κράτους.

Κατανοώ πλήρως και συμφωνώ με όσους θέτουν θέμα ισότητας.  Δεν είναι αυτό όμως το θέμα μου αλλά η κακή κρίση της βουλής, που επιχείρησε να φορτώσει τους φορολογούμενους με επιπλέον έξοδα €1,5 δισ. (σε δέκα έτη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών), σε μια περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι με την ενέργειά της η βουλή έχει καταφέρει να προστατέψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τις προσφυγικές χορηγίες. 

Άθελά της, η βουλή έχει δώσει άλλοθι στην εκτελεστική εξουσία, που απερίσκεπτα και ανεύθυνα, υπερδιπλασίασε τον Ιούλιο του 2008 τη στεγαστική χορηγία στους εκ πατρός πρόσφυγες από €17-23 χιλ. σε €38-68 χιλ., χωρίς να προνοήσει να εισαγάγει εισοδηματικά κριτήρια.

Με βάση τα δύο αυτά παραδείγματα, δεν έχω πειστεί ότι ο πιο ενεργός ρόλος που επιδιώκει η βουλή στα νομοθετικά πράγματα ενισχύει τη δημοκρατία. 

Αυτό που ενισχύει η παρούσα σύνθεση της βουλής είναι το κίνητρο βουλευτών και κομμάτων να λαϊκίζουν.

Η συμπεριφορά τους δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση και ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι πολίτες προς τα κυπριακά κόμματα σε κάθε ευρωβαρόμετρο.

Αντώνης Α. Έλληνας

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
21 σχόλια
Takis Xenopoulos on 02/02/2011
Ειλικρινά τον συγχαίρω και επικροτώ πλήρως τις παρατηρήσεις του, διοτι δυστυχώς αρκετοί Βουλευτές λαικίζουν και δεν σκέφτονται και τις συνέπειες των αποφάσεων τους δια την Οικονομία αυτού του τόπου, και ποιοι θα τις πληρώσουν τόσον της εκ Μητρογονίας αλλά και τα χωρίς κριτήρια τους εκ πατρογονίας, όπου σωστά αναφέρεσθε.
ANNA CHARALAMBOUS on 02/02/2011
Χαιρομαι οταν ακουω η διαβαζω αποψεις που εχουν βαση. Δεν πιστευω οτι αυτοι που λενε τις διαφορετικες απο εσας δεν γνωριζουν τις κακες συνεπειες. Δυστηχως σκφτονται μονο το κομματικο συμφερον και το δικο τους χωρις να νοιαζονται για τον απλο κοσμακι που ταχα νοιαζονται για αυτους. ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΑΣ.
Harris on 02/02/2011
Δυστυχώς οι λαϊκιστές βουλευτές θα ξαναβγούν στις επόμενες βουλευτικές διότι ο απλός κόσμος πιστεύει ότι προάγουν το συμφέρον του. Αντί η εκτελεστική εξουσία να καθήσει με τον κο Χριστοφόρου και τους άλλυς που κατέθεσαν την πρόταση νόμου να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα που από τη μια να άρει την αδικία που υφίσταται και από την άλλη να μην τινάζει τα δημοσιονομικά στον αέρα, τράβηξαν ο ένας σκοινί και ο άλλος παλούκι. Αποτέλεσμα: η αδικία να συνεχίζει να υφίσταται, ο Λευτέρης τα δικά του και η κυβέρνηση τα δικά της. Έλεος πια σε αυτόν τον τόπο...
Pablo on 02/02/2011
Απλά να προσθέσω την φαηνή ιδέα της "κυβερνώσας βουλής" για μονομερή κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας, την δέσμευση των κονδυλίων για τα επιδόματα στους αιτητές ασύλου λες και η βουλή είναι ανοικτή 365 μέρες τον χρόνο και καθε μήνα θα κάθονται να εγκρίνουν ένα ένα τα επιδόματα κλπ..

Δυστύχώς οι βουλευτές μας έχουν ξεφύγει ενώ την τελευταία 3ετία τα επίπεδα λαικισμού και αυτοπροβολής έχουν φτασει σε θεόρατα επίπεδα..

Με αυτό το επίπεδο δεν βλέπω η συμμετοχή στις Βουλευτικές να ξεπερνά το 65-70%....το θέμα είναι κατά πόσο τα κόμματα θα λάβουν τα μηνύματα..
Ανοικονόμητος on 02/02/2011
Παρόλο που συμφωνώ πλήρως με τον αρθρογράφο για την ανευθυνότητα της Βουλής, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά αντιδημοκρατική. Αυτή είναι η δημοκρατία, με τα καλά της και με τα κακά της. Αυτούς ψηφίζουμε, να τους χαιρόμαστε.
GIORGOS on 02/02/2011
Dystyxws ginetai prospatheia apaksiwsis tis Voulis stin opoia prospatheia symvallei, profanws athela tou, kai o arthrografos tou parontos. Asfalws to epipedo tou synolou twn Vouleftwn mas den einai oute omoiomorfo oute aristo, aftoi omws einai oi eklektoi tou laou kai apoteloun to aparaitito themelio tis Dimokratias (sto Koinovoulio mas yparxoun merika poly aksiologa stelexi).
H anagnwrisi i mi twn ek mitrogonias prosfygwn den apotelei antikeimeno "nomikis ermineias" (oloi kseroume pws i Vouli den exei ti dynatotita na epivarynei ton Proypologismo) alla apotelei thema stoixeiwdous dikaiosynis. Paradeigma: Exoume adelfo kai adelfi apo tin Kerynia. Ta ek patrogonias tekna einai prosfyges enw ta ek mitrogonias den einai. Pou vrisketai i logiki kai to dikaio; An to kratos adynatei na antepekselthei sto varos as tropopoisei ta metra stiriksis i as dilwsei adymania eftharsws anti na ypovathmizei ti Vouli (afto ginetai mono se diktatorika/tritokosmika kathestwta).
An pali mas enoxlei to oti i koinovouleftiki antipolitefsi elegxei kai katakrinei Kyvernitikes politikes kai/i apofaseis tote zoume eite se lanthasmeno topo eite se alles epoxes.
Pablo on 03/02/2011
Γιώργο θα ήσουν πιο πιστευτός αν μας έλεγες ότι το κυβερνών κόμμα κάλεσε τα άλλα κόμματα σε διάλογο για να εξετάσουν την πιθανότητα για διαμοιρασμό του κονδυλιού για τους πρόσφυγες ανάμεσα στους εκ μητρογονίας και τους εκ πατρογονίας και όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα΄όχι μόνο αρνήθηκαν αλλα προχώρησαν και ψήφισαν κάτι ήξεραν ότι είναι αντισυνταγματικό και θα στοίχιζε 250 εκατομύρια μόνο για την επόμενη 3ετία. Ο λόγος άρνησης τους να προσέλθουν σε συζήτηση πολύ απλός: να λαικίσουν και να δακτυλοδείξουν την κυβέρνηση ότι αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μιας αδικίας που όλοι τους ανεξαιρέτως δεν τόλμησαν/ήθελαν να αγγίξουν ενώ το κόμμα τους ήταν στην εξουσία. Με λίγα λόγια η απόλυτη ξεφτίλα και μικροπολιτική εκμετάλλευση του θεσμού της Βουλής! Το ερώτημα είναι απλό αφού επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν ολόκληρες προτάσεις νόμου για το θέμα, γιατί δεν τόλμησαν μέσα από τις προτάσεις αυτές να μειώσουν τη χορηγία στους εκ πατρογονίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι εξοικονομίσεις να φτάνουν για να καλύψουν και τους εκ μητρογονίας? Μήπως γιατί απλά στοχός δεν ήταν η ίση μεταχείριση των προσφύγων αλλά ο λαικισμός? Μήπως γιατί κάτι τέτοιο θα έφερνε για τους ίδιους πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις των εκ πατρογονίας?
Μάγκας ξέρω και εγώ να γίνομαι με τέτοιους τρόπους..
Αλέξανδρος on 03/02/2011
Αν και δεν ψηφιζω το κυβερνων κομμα συμφωνω απολυτα μαζι σου Pablo.

Κατι που δεν ειπε κανεις ομως, δεν ειναι καιρος κοψουν αυτου του ειδους χορηγεια? Εχουν περασει πανω απο 35 χρονια απο την εισβολη και πιστευω οτι το 99% των "προσφυγων" απλα εκμεταλλευεται την κατασταση ενω το 1% εκεινων που τα εχουν αναγκη ειναι μια λογικη αναλογια ακομη και αν δεν εισουν προσφυγας.
Pablo on 03/02/2011
Ως προς το θέμα αποκοπής/μείωσης ή ακόμα και παροχής μέσω εισοδηματικών κριτηρίων της χορηγίας θεωρώ ότι κανένα εκ των κυπριακών κομμάτων δεν έχει τα κότσια όχι απλά να το προωθήσει αλλά να το αναφέρει καν! Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού μεγάλο μέρος της κυπριακή πολιτική σκηνής στηρίζει την ύπαρξη της στο κυπριακό και οτιδήποτε συναφές με το εθνικό πρόβλημα. Οι πλείστοι πολιτικοί αυτού του τόπου δεν θα δύσταζαν να αποκαλέσουν προδότη και να στείλουν στο πυρ το εξώτερο οποιον απλά και μόνο θα τολμούσε να θέσει το θέμα προς συζήτηση!
Σταύρος on 03/02/2011
Συμφωνώ ότι η κυβέρνηση κακώς υπερδιπλασίασε τις χορηγίες ΧΩΡΙΣ να βάλει εισοδηματικά κριτήρια. Αν έβαζε, θα μπορούσε να δώσει τις ίδιες χορηγίες και στους εκ μητρογονίας. Αυτό έπρεπε να προτείνουν τα κόμματα, όχι την εξίσωση των εκ πατρογονίας και εκ μητρογονίας, ανεξαρτήτως κόστους. Μου είναι αδιανόητο ένας πρόσφυγας να λαμβάνει 68 χιλ. από το κράτος για κατοικία, ανεξαρτήτως του αν έχει άλλους πόρους για να κτίσει και να ξοφλήσει σπίτι ή όχι.
s. kalimeris on 03/02/2011
H politikh tou sylikiwth gia tis stegastikes xorigies apodeiknyei th megalh anef8ynothta ths kybernhshs.

ta mme fwnazoun gia ta epidomata twn ksenwn pou f8anoun ta 18 ek. to xrono kai den blepoun oti plirwnoume ekatontades ekatommyria gia na apozhmiwsoume triths geneas prosfyges aneksartitws anagkhs.
Jami3003 on 03/02/2011
Εγω θα αναφερω κατι και ξερω οτι θα γινει ντορος αλλα ετσι νοιωθω απο την μεχρι τωρα ζωη μου σε αυτη την χωρα.Ποσο καιρο θα συνεχιστει αυτο το τροπαριο δωστε στους προσφυγες επιδοματα και χορηγιες χωρις κανενα κριτιριο.Εδω ατομα ονομα και μη χωριο με εκατομμυρια στην τραπεζα παιρνουν επιδοματα επειδη ειναι προσφυγες.Αυτα και ειναι αδιανοητο.Υπαρχουν παρα πολλες οικογενειες και νεαρα ζευγαρια που ειναι χαμηλων εισοδηματων αλλα δεν παιρνουν τιποτα γιατι δεν ειναι προσφυγες.Αυτα δεν ειναι αδικο?
Απλα θα παραθεσω οτι κατα την διαρκεια των σπουδων μου κορη μεγαλοεπιχειρηματα γνωστου προσφυγα επαιρνε επιδομα για το ενοικιο της.Αυτο δεν ειναι αδικια.Ετσι απλα για να αναφερω μερικα...
Demetris on 03/02/2011
Exo 2 simia na paratiriso.

1.
"....η τροπολογία δημιουργεί προβλήματα στην επιτέλεση του κοινωνικού ρόλου διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων...."
Ontos, xriazontai kai kapioi ektaktoi. Oxi omos peran afton pou pragmati xriazontai kai mporoun na paraksoun, opow egeneto plithorika sto parelthon.
2.

...."Δεν γνωρίζω αν η άρση της απαγόρευσης έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές ή ..."

E..! En na men exei kai touto kapoia sxesi?

Kai 3.
To thema "prosfiges" exei mia poli lepti ifi. Gia pollous merikous, Egine pleon "epaggelma" to na ine prosfiges. Oxi gia olous, simiono parakalo, - pou ine ontos dikaiouxoi olon ton dinaton ofelimaton - . Oi armodioi to kseroun kai Aftos einai o logos tis antidrasis pou vlepoume simera. Opos kai naxoun ta pramata, o THEOS ine me olous.
Alexis on 03/02/2011
Χμ...
Τι ωραία! Η βουλή ξεσκέπασε τις σπατάλες του Συλικιώτη κατά τον s. kalimeris, και προσπάθησε να τις διπλασιάσει για να μας σώσει!!!!

Κύπρος του λαικισμού και της υποκρισίας...
Ανδρεας on 03/02/2011
Οταν η κυβερνηση ειναι ανικανη τοτε η βουλη πρεπει να επεμβαινει .Και αμα η κυβερνηση θελει να παιξει ποκερ ας το παρει στο Ανωτατο να τα διαχωρισει
GiorgosT on 03/02/2011
Αστοχο σχόλιο στην περιπτωση αυτή, στην οποία μαλλον το αντιθετο συμβαίνει. Εδω έχουμε μια σοβαρή κυβερνηση και μια λαικιζουσα και τυχοδιωχτικη ομαδα βουλευτων που βαλτθηκε να ξεφτιλίσει το ρόλο της βουλής στο βωμό των μκροκομματικών τους σκοπιμοτήτων.. Οταν οι βουλευτές μας φτάννουν σε αυτό το σημείο τότε καμιά απορία για τη σημερινή απαξίωση της πολτικής..
John on 03/02/2011
Very perceptive analysis and of course absolutely right. However, for us expats, looking in from the outside at the political shenanigans of the old country, the confusion between the true roles and functions of the legislative and executive branches of the state has been a glaringly obvious as it is pernicious. It seems that inside every member of the House of Representatives there is a government minister or even a president of the republic struggling to get out.
Yiannis Christodoulides on 03/02/2011
H kypriaki dhmokratia ine kratos ratsistiko-end of story. Mou aresei pou miloume kai gia ti tourkia pu den sevetai ta anthrwpina dikaiomata. Sexist state.
GIORGOS on 03/02/2011
Pablo
Fovoumai oti sygxizeis tous rolous Voulis/Kyvernisis. Oi meletes, ta symperasmata, oi diavoulefseis eite me kommata eite me empeirognwmones i akoma kai me prwin Ypourgous klp xreiazetai sovari ergasia, sxediasmo kai prwtovoulia apo plevras Kyvernisis i opoia diathetei pros touto ena terastio organismo apo proswpiko, mixanismous kai dedomena kai i opoia mporei na apotathei/synergasthei akoma kai me diethneis Organismous kai me ksenous Oikous kai na misthwsei (me ta lefta twn forologoumenwn vevaia) empeirognwmones entos kai ektos Kyprou.
H Vouli den kyverna. Elegxei tin eksousia kai nomologei (me afstirous omws periorismous).
O peri ou o logos "nomos" apotelouse prospatheia PIESHS pros tin Kyvernisi gia nomimopoiisi mias omadas prosfygwn, pou einai ontos prosfyges (oloi kseroun pws o nomos erxotan se syngrousi me ti syngekrimeni pronioa tou syntagmatos).
Proswpika symfwnw pws ta sxetika metra PREPEI na ksanameletithoun me stoxo i opoiadipote voitheia na parexetai mono s' ekeinous pou tin exoun anangi. H paraxwrisi epidomatwn se kapoio ekatommyriouxo o opoios tygxanei na proerxetai apo katexomeno meros apotelei skandalo kai oxi koinwniki politiki. H Kyvernisi to antilamvanetai alla distazei .Oloi antilamvanomaste to giati.
Pablo on 03/02/2011
Γιωργο τα παραδείγματα που η βουλή την τελευταία 3ετία επιχείρησε να περάσει εν γνώση της πράγματα που ήταν εμφανέστατα αντισυνταγματικά δεν είναι λίγες και σε αυτή τη συζήτηση έχουν ήδη αναφερθεί ουκ ολίγα παραδείγματα. Τις διαφορές και τους περιορισμούς μιας πρότασης νόμου που κατατείθεται από βουλευτές σε σχέση με ένα νομοσχέδιο τις γνωρίζω πολύ καλα όπως τις γνωρίζουν και όλοι οι βουλευτές. Πολλοί από αυτούς όμως επιλέγουν να τις παραγνωρίζουν απλά και μόνο για να λαικίσουν και να κάνουν το δικό τους εν μέσω μάλιστα κρίσης. Με ποιο μάτι θέλεις να δω καποιους που βγιανουν καθημερινά στο γυαλί και βάφουν την οικονομία με τα πιο μελανά χρώματα και ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες, να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβάματα της οικονομίας και ταυτόχρονα να επιχειρούν να φορτώσουν άλλα 250 εκατομυρια για 3 χρόνια τον προυπολογισμό? Το ίδιο θα έλεγα και για την προσπάθεια κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας και για τόσα άλλα ευτράπελα που βλέπουμε στην κυπριακή βουλή. Και όλα αυτά την στιγμή που αυτοί πέρασαν από την εξουσία, είχαν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που ζητούν με τις προτάσεις τους και μάλιστα σε καιρούς μη κρίσης και έκαναν τους κινέζους...
Όσο αφορά στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων είμαι υπέρ για ΚΑΘΕ είδους χορηγία/επίδομα.. Θα δω όμως τις αντιδράσεις των βουλευτών μας σε 8-10 μήνες όταν το κράτος θα είναι έτοιμο μέσω μηχανογράφησης να εισάξει αυτά τα κριτήρια σε μια σειρά χορηγιών...Εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε..
Pablo on 03/02/2011
Και κάτι τελευταίο, αντι οι βουλευτές μας να λαικίζουν ας συζητήσουν και περάσουν είτε αυτούσια είτε με τροπολογίες τα δεκαδες νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της της βουλής. Τα νομοσχέδια για τους έκτακτους, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την πολεοδομική αμνηστία είναι μόνο κάποια από αυτά...και η βουλή ασχολείται με το να εξετάζει σε μηνιάια βάση τα επιδόματα σε 1-2 χιλιάδες αιτητές ασύλου...