You are here

Ταξικοί προβληματισμοί…

17/02/2011
Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης συνολικής αξίας €250 εκ.

Όπως θα ανέμενε κάποιος από μια οποιαδήποτε Αριστερή κυβέρνηση, το πακέτο εστιάζεται κυρίως σε φορολογικά μέτρα: Επιβολή αυξημένων φόρων κατανάλωσης σε καπνικά προϊόντα (€31 εκ.), επιβολή ΦΠΑ 5% σε τρόφιμα και φάρμακα (€60 εκ.), την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στις τράπεζες (€60 εκ.) και την αύξηση των τελών για το νερό (€10 εκ.). 

Σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα προωθήθηκαν ή ψηφίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα.

Συμφωνήθηκε επίσης η λήψη κάποιων μέτρων για μείωση των δαπανών. 

Δόθηκαν για παράδειγμα κάποιες χλιαρές δεσμεύσεις για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά €40 εκ., που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό.  Λέω χλιαρές, γιατί τα ποσά αυτά είναι ευμετάβλητα λόγω συμπληρωματικών προϋπολογισμών που κατατίθενται κατά τη διάρκεια του έτους.

Δόθηκαν κάποιες εξίσου χλιαρές δεσμεύσεις για μείωση του αριθμού των μονίμων και εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την εξοικονόμηση €35 εκ. περίπου.  Λέω και πάλιν χλιαρές γιατί δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κοινός τρόπος μέτρησης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.  (Απουσία κοινής μεθοδολογίας, υπάρχουν, άλλωστε, σοβαρές διαφωνίες για το αν μειώθηκαν ή όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2010).

Η μόνη ουσιαστική δέσμευση που είχε δοθεί στο ζήτημα των δαπανών ήταν για αναστολή των προσαυξήσεων για δύο έτη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (που επίσης δεν ξεκαθαρίστηκε) που να αντιστοιχεί σε ετήσιες εξοικονομήσεις €35 εκ.  Για τα δεδομένα της Κύπρου, που συνηθίζει να δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους ετήσιες αυξήσεις 7-8%, το «πάγωμα» μέρους των αυξήσεων, θεωρήθηκε από κάποιους ως σημαντικό μέτρο εξυγίανσης.

Όχι γιατί τα €35 εκ. θα έχουν ουσιαστική συμβολή στη μείωση του ετήσιου ελλείμματος των €1000 εκ. ή του διαχρονικού χρέους των €17 δισ.

Αλλά γιατί το συγκεκριμένο μέτρο στέλνει το σωστό μήνυμα εντός και εκτός ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του κρατικού μισθολογίου.  Και ότι κυβερνά για όλους τους Κυπρίους, συμπεριλαμβανομένης και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που νιώθουν πολύ έντονα για τα υπερπρονόμια των δημοσίων υπαλλήλων.

Πέρασαν δύο μήνες από τότε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας – που ανέλαβε να μεταφέρει τα δυσάρεστα στην ΠΑΣΥΔΥ – δεν μπήκε καν στον κόπο να σηκώσει το τηλέφωνο για να κλείσει ένα ραντεβού με τον κ. Χατζηπέτρου. 

Δεν ξέρω γιατί. 

Ίσως γιατί περιμένει να ψηφιστούν όλες οι φορολογίες – ιδίως αυτές των τραπεζών – προτού παρουσιαστούν στη Σαλώμη της δημόσιας υπηρεσίας ως κίνητρο για να χορέψει σε ρυθμούς εξυγίανσης.

Ίσως γιατί εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ενισχυτικά για το πολιτικό κεφάλαιο του ΑΚΕΛ, και επομένως περιμένει να πλησιάσουν οι βουλευτικές εκλογές.

Ή αντίθετα, γιατί εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι πολιτικά επώδυνο, και επομένως περιμένει να περάσουν οι εκλογές.

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, ενισχύει όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζεται από ατολμία και αδράνεια. 

Και όσους υποστηρίζουν ότι οι προγραμματικές διακηρύξεις του προέδρου για δίκαιη κοινωνία θυσιάζονται για να προστατευθεί μια τάξη – για να χρησιμοποιήσω μαρξιστικούς όρους – που ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί του ΑΚΕΛ θεωρούν ότι έχει αδικαιολόγητα προνόμια.

Εκτός και αν μπορεί να πείσει ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι των €850 το μήνα είναι συμπολεμιστές στο ίδιο ταξικό χαράκωμα.

Αντώνης Α. Έλληνας

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
7 σχόλια
pavlos on 17/02/2011
Τώρα πού θα αρχήσουμε το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας ξεκινώντας από την γη έναντι Χίλτον θα λύσουμε και το πρόβλημα της αύξησης του κρατικού μισθολογίου και της επιδότησης ΡΙΚ ,CY airways κλπ.Κάθε χρόνο πώληση 3 κομματιών σαν αυτό και το πρόβλημα λύθηκε.Ετσι δεν θα πρέπει να πληρώνουμε εμείς οι υπόλοιποι επιπλέων φόρους κάθε χρόνο.
Andreas on 17/02/2011
Οι πραγματικές αυξήσεις που δίνει το κράτος στους δημοσίους υπαλλήλους κυμαίνονται από 0.8% μέχρι 4.9% (κλιμ. Α2-Α10 που αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό). Είναι σωστό ο πραγματικός μισθός του οποιουδήποτε υπάλληλου να παραμένει στάσιμος με την πάροδο του χρόνου? Η τιμαριθμική αύξηση επίσης, δεν μπορεί να θεωρείται πραγματική αύξηση, διότι απλά σκοπός της, είναι η διατήρηση των πραγματικής αγοραστικής δύναμης του μισθωτού. Ναι, όντως το σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής χρειάζεται εκσυγχρονισμό γιατί το ποσοστό του μισθού που χρησιμοποιείται για κατανάλωση, μειώνεται όσο ο μισθός αυξάνεται. Φυσικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι στο ίδιο χαράκωμα με τους ιδιωτικούς υπάλληλους. Στην αγορά εργασίας υπάρχει από την μία, η εργοδοτική πλευρά (ο ιδιωτικός τομέας και το κράτος ανταγωνιστής του) και από την άλλη το εργατικό δυναμικό. Όπως υπάρχουν υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα με €850 υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι των €950. Η διαφορά βρίσκεται στους όρους εργασίας. Φυσικά δεν είναι όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των €850. Είναι πράγματι ένας μισθός των €850 αρκετός για να ζήσει κάποιος Κύπριος με αξιοπρέπεια? Για να μειωθεί το αίσθημα των ‘υπερ-προνομίων’ των δημοσίων υπαλλήλων, μάλλον είναι οι όροι εργασίας και μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που πρέπει να βελτιωθούν και όχι να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Όντως η παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα, αλλά όχι να μειωθούν οι μισθοί γιατί αυτό, πιστεύω, θα οδηγούσε και σε περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Θα ήταν καλό όμως να ακούονταν και απόψεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και της κακοδιαχείρισης, δύο άλλα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τα δημοσιονομικά του κράτους.
Κ Κωνσταντίνου on 17/02/2011
Είναι "ταξικοί" αυτοί οι προβληματισμοι;
Δικαιούται κάποιος να έχει τις αμφιβολίες του για τους εξής λόγους:
1. Ο κ. Έλληνας φαίνεται να τρέφει μια απέχθεια προς τη φορολόγηση που συνήθως είναι "ταξικό" μέτρο όταν παίρνει από αυτούς που έχουν τα πολλά.
2. Για τη φοροδιαφυγή δε λέει τίποτα κι ας φοροδιαφεύγουν μαζικά οι πιο πλούσιοι στην Κύπρο.
3. Ούτε για τη φορολόγηση του πλούτου λέει τίποτα κι ας έχουμε τους πιο χαμηλές συντελεστές σε όλες τις φορολογίες στην Κύπρο
4. Για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλω λέει ότι τα στοιχεία είναι αμφισβητούμενα. Αυτή η προσέγιση είναι πολύ της μόδας στην αντιπολίτευση τελευταία (Ότι στοιχείο είναι αρνητικό είναι έγκυρο, ότι στοιχείο δε συμφωνεί με την επιχειρηματολογία τους είναι αμφισβητούμενο ή κατασκευασμένο!)

Βασικά αυτό που λέει είναι ότι ως τώρα την ύφεση την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και είναι καιρός να αρχίσουν να πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Fair point και πολύ ταξικό (από την πλευρά του πλούτου όμως κι όχι των εργαζόμενων).
Κάποιος........ on 17/02/2011
Με τα λόγια, Κύριοι, δεν γίνεται τίποτε. Ούτε με τις αλληλοκατηγορίες.
Να μπουν τα πράγματα κάτω, να φανεί που υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (είτε σε μισθούς, είτε σε συνθήκες εργασίας γενικότερα) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξίσωση των όρων εργασίας.

Ο καθένας να πληρώνεται και να παίρνει ωφελήματα ανάλογα με την παραγωγή και την προσφορά του και μάλιστα με μετρήσιμα κριτήρια και όχι αερολογίες. Και ας μην λεν κάποιοι ότι στον τομέα των υπηρεσιών δεν μπορεί να μετρηθεί η απόδοση. Μπορεί και παραμπορεί….

Αλλά δεν υπάρχει η βούληση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και το κόμμα του, που απέδειξαν περίτρανα ότι δεν τους αξίζει μια δεύτερη θητεία), μέχρι τα υπόλοιπα κόμματα και τους πολιτικούς μας που θα δρέψουν τους καρπούς της απάθειας τους και της απραξίας τους στις επόμενες εκλογές με την αποχή κυρίων των νέων και την απαξίωση που θα εισπράξουν.

Τα πράγματα θα αλλάξουν με μια λαϊκή εξέγερση όπως αυτές που παρατηρούνται τελευταία στις γειτονικές μας χώρες, και ας τις θεωρούν κάποιοι απίθανες στον δικό μας χώρο.

Και οι μεγαλύτερες χιονοστιβάδες ξεκινούν πολλές φορές από μια χούφτα χιονιού. Και στον τόπο μας είμαστε πολλοί που θέλουμε να δούμε μια χιονοστιβάδα να παίρνει μαζί της τους βολεμένους και καλοπερασάκηδες.

Είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε το δικό μας χιόνι…
pavlos on 17/02/2011
Στον ιδιωτικό τομέα κύριε Αντρέα ούτε αυξήσεις παίρνουμε,ούτε εφάπαξ,ούτε παχουλλές συντάξεις καί πληρώνουμε και κοινωνικές ασφάλειες .Οταν αρρωστήσουμε για τις πρώτες 3 βδομάδες οι κοινωνικές ασφάλειες μας πληρώνουν αγγούρι.Και αν αρρωστούμε συχνά ο μάστρος μας μας στέλνει σπίτι. Σπίτι μας μας στέλνει και αν δεν εχει δουλεια διότι όταν δεν έχει δουλειά δεν βάζει φόρους για να αυξήσει τα έσοδα του αλλά ούτε αυξάνει τις τιμές.
Γιά να επιβιώσουμε ούτε διακοπές έχουμε ούτε γιορτές ούτε άδειες ούτε σαββατοκυρίακα καί δεν αρρωστούμε ποτέ.
Εν μπορούμε να σας ανεκτούμε άλλο.
Ακουσες ΚΕ ΑΝΤΡΕΑ?
Andreas on 17/02/2011
Τα γνωρίζω πολύ καλά κε ΠΑΥΛΟ. Πάρα πολύ καλά και τα έζησα για αρκετά χρόνια. Εαν πιστεύεις ότι πρέπει όλοι οι μισθωτοι να έχουν αυτούς τους όρους εργασίας πολύ καλά. Να γίνουμε όλοι σκλάβοι των εργοδοτών. Είναι αυτό άλλωστε που επιδιώκουν.
Μιχάλης on 17/02/2011
Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχουμε συγχυστεί τόσο πολύ με το τι σημαίνει εργαζόμενος, τι σημαίνει πλούτος, τι σημαίνει φορολογία έμμεση και άμεση, τι σημαίνει μισθός, τι σημαίνουν όροι εργασίας, τι σημαίνει παραγωγικότητα, τι σημαίνει κατανάλωση, τι είναι η φοροδιαφυγή, το πως λειτούργει ο πληθωρισμός, που σταματά ο δημόσιος τομέας και ξεκινά ο ιδιωτικός, το ρόλο του κράτους, των ημικρατικών οργανισμών, των τραπεζών και των υπαλλήλων τους...
Αλλά Πιστεύω ότι η σύγχυση αυτή είναι φυσιολογικό επακόλουθο του ιδεολογικού αχταρμά που έχει δημιουργήσει η ύπαρξη ενός καταστατικά κουμμουνιστικού κόμματος και του μηχανισμού του στην εξουσία και μάλιστα με την συνεργασία με το δεξιότατο ΔΗΚΟ…
Τα πράγματα όμως είναι απλά, και αυτοί που τα περιπλέκουν μόνον στόχο έχουν είναι μέσα στη σύγχυση να συνεχίσουν να εργάζονται και να αφυπηρετήσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου τι θα γίνει για τις επόμενες γενιές (φυσικά τα παιδιά τους τα έχουν τροχοδρομήσει να πάρουν την δική τους θέση όταν αφυπηρετήσουν). Το θέμα πάει τόσο απλά ως εξής… Κάποιοι θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι, κάποιοι βρήκαν και κάτι από τους γονιούς τους και προσπαθούν να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι και τρέχουν στις ρωσσίες, στην ευρώπη, στις Αραπιές να βρουν business , πελάτες, τουρίστες, τους πείθουν και φέρνουν χρήμα στην Κύπρο, παίρνουν την μερίδα του λέοντος, τα ξοδεύουν στην αγορά, κάποια τα δίνουν σε μισθούς, τα καταθέτουν στη τράπεζες να δίνουν δάνεια, αγοράζουν χωράφια για εκατομμύρια από τους Κυπραιους κτλ κτλ… και η πίττα μεγαλώνει…. Κάπου εκεί είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που λειτουργούν την γραφειοκρατία για να εισπράττει το κράτος φόρους και δικαιώματα για να έχουμε δωρεάν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κτλ… Δυστυχώς όμως αυτοί οι γραφειοκράτες με την βοήθεια των κομμάτων, κόβουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από τα εισπρακτέα για τους μισθούς και τα δικαιώματα τους ώσπου φτάσαμε στο σημείο να μην περισσεύουν για δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία κτλ… και τι μας λεν? Βρείτε αυτούς που έφεραν τα λεφτά εξ’ αρχής και κόψε τους και άλλα γιατί έχουν πολλά… Επειδή όμως αυτοί που έχουν τα λεφτά επήραν χαμπάρι τι γίνεται τα έστειλαν αλλού να μην φαίνονται και προσπαθούν να πουν και στους πελάτες τους από το εξωτερικό να μην φύγουν γιατί δεν θα τους αυξάνουμε την φορολογία… ακόμα ευτυχώς τους πιστεύουν! Και επειδή δεν μπορούμε να φορολογήσουμε τα κρυμμένα, η λαϊκή μας κυβέρνηση έβαλε φόρους να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους…..
Η ουσία είναι ότι πρέπει όλοι να πληρώνουν φόρους κατ αναλογία, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μένουν χρήματα στην κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της, άλλο το ένα και άλλο το άλλο!!