You are here

Τι πραγματικά είπαν οι Moody's

28/02/2011
 Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο Moody's, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει επί λέξει τα εξής:

 «Όπως σημειώνει ο Οίκος, οι βασικοί λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή, σχετίζονται, κυρίως, με το μεγάλο μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, καθώς και με τη σημαντική έκθεση του στην ελληνική αγορά.  Επίσης, ο Οίκος επικαλείται τα χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όπως το πολύ ψηλό κρατικό μισθολόγιο.  Ταυτόχρονα όμως, ο Οίκος επισημαίνει τη δημοσιονομική βελτίωση που έχει καταγραφεί στην Κύπρο κατά το 2010».

 Η δική μου ανάγνωση της έκθεσης των Moody's μου έδωσε μια πολύ διαφορετική εικόνα.  Οι Moody's δίνουν τρεις λόγους για την υποβάθμιση:

 1. Ανησυχίες ότι η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που παρουσιάστηκε με την κρίση είναι διαρθρωτική.

 2. Την έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα. 

 3. Ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

 Στην επεξήγηση που δίνεται από τους Moody's αναφέρεται ότι ο τρίτος λόγος είναι «πολύ λιγότερο σημαντικός» από τους πρώτους δύο, για τους οποίους δεν γίνεται καμία διαφοροποίηση.  Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό καταγράφεται πρώτο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι το θεωρούν πιο σημαντικό.  Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την ερμηνεία του ΥΠΟΙΚ ότι οι βασικοί λόγοι σχετίζονται με το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

 Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται επίσης στην επισήμανση του Οίκου για τη δημοσιονομική βελτίωση.  Η ακριβής αναφορά των Moody's μεταφράζεται περίπου ως εξής: «Ενώ είναι αλήθεια ότι τα δημόσια οικονομικά παρουσίασαν βελτίωση το 2010, οι βελτιώσεις αυτές είναι πιθανόν να είναι βραχύβιες».  Είναι σαφές ότι σκοπός της αναφοράς δεν είναι η θετική αποτίμηση της βελτίωσης αλλά η καταγραφή του γεγονότος ότι είναι βραχύβια και συνεπώς ανεπαρκής.

 Η έκθεση των Moody's παραθέτει συγκεκριμένα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.  Για το δημοσιονομικό, η εικόνα μπορεί να ανατραπεί με μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών παροχών και στη δομή του κρατικού μισθολογίου.  Για τις τράπεζες η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν μειωθεί ο κίνδυνος εξ Ελλάδος.  Τέλος για το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνεται η ανάγκη σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα (κυρίως στο δημόσιο, κάτι που απαιτείται ούτως ή άλλως για δημοσιονομικούς λόγους).  Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτές τις εισηγήσεις.

 Η συνήθης γραμμή άμυνας της κυβέρνησης όταν επισημαίνεται η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις είναι ότι τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά και δεν τα προκάλεσε η ίδια.  Αυτό είναι ασφαλώς ορθό.  Αυτή όμως καλείται τώρα να τα αντιμετωπίσει.  Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προτείνονται είναι λανθασμένα ή ότι δεν επείγουν, η ορθή στάση θα ήταν να βγει και να το εξηγήσει, και όχι να διαστρεβλώνει τις εκθέσεις των διεθνών οίκων.  

 Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών 

Πανεπιστήμιο Κύπρου
6 σχόλια
Cassidy on 28/02/2011
Unfortunately, the FinMin keeps thinking that the fundamentals of the Cypriot economy are a matter of presentation/perception. This approach is flawed and CY will pay a high price, if it remains unchanged. The CY economy has a number of very serious structural problems that the govt has to effectively address - not just rhetorically. It has already wasted three years.
Κ Κωνσταντίνου on 28/02/2011
Τα λεγόμενα διαρθωτικά προβλήματα της οικονομίας υπήρχαν και πριν.

Εννοώ, πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν αυτοί που τα ανακάλυψαν με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών;

Και κάτι άλλο. Θεωρητικά, θα ήταν εφικτό η Κυβέρνηση και η Βουλή να πάρουν μερικές δραστικές αποφάσεις και να ικανοποιηθούν άμεσα οι Οίκοι Αξιολόγησης, η ΕΕ και οι αγορές.

Όμώς, θα υπήρχαν σημαντικές παρενέργειες. Θα γίνονταν αλλαγές χωρίς διαβούλευση με αυτούς που θα επηρεαστούν κι αυτό είναιι ένα ζήτημα.
καχ on 28/02/2011
Συμφωνώ πλήρως με τον καθηγητή.Το Υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση προσπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο.Έσμιξε σε ένα κοκτειλ όσα είπε ο οίκος αξιολόγησης,όσα ξέρουν οι τεχνοκράτες του ,τα τροποποίησε λίγο να μην θικτούν οι τραπεζίτες που δίνουν χορηγίες σε κόμματα,δάνεια και εργοδοτούν συγγενείς πολιτικών και σαν αποτέλεσμα η ανακοίνωση προσφέρεται για κριτική.Όπως επεσήμαναν όλοι η κυβέρνηση δεν τολμά να κάμει τις αλλαγές που απαιτούνται για τα δημοσιονομικα.
Ως αναφορά όμως την σειρά των προβλημάτων δεν νομίζω ότι έχει σχέση αφού όπως εύστοχα είπε κάποιος αναλυτής "rating agencies are notorious for shooting the goose after it has been cooked".Κανένας δεν είπε μέχρι σήμερα ότι οι οίκοι εφευρίσκουν προβλήματα όπου δεν υπάρχουν αρα είναι λογικό την επόμενη φορά {τώρα που έμαθαν ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα} να είναι πιό ενημερωμένοι.Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από την σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου και με την φόρα που πήραν οι τράπεζες θα κάνουν περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου από το Δημόσιο χρέος.Την ίδια ώρα δίνουν και μερίσματα αγνοώντας τις συστάσεις της Κεντρικής οπότε και δημοσιονομικό και τραπεζικό ρίσκο προχωρούν ακάθεκτα και περιμένουμε όλοι τον από μηχανής θεό από το εξωτερικό να δώσει την λύση.Ας ελπίσουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου τον έχει έτοιμο για την έκδοση αυτή.
Thanasis on 28/02/2011
Censorship is not democratic Mr adminstrators of this blog...if you want to present only one side of the story continue with your biased editing at least part of my comment should have been allowed unless you are also on the Central Bank's Governor payroll as well...
Luxsky on 28/02/2011
Απλά θα ήθαλα να προσθέσω στην ανάλυση ότι δυστυχώς αν δεν φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού καμια κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να υιοθετήσει μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν πιθανούς ψηφοφόρους και ως εκ τουτου κατα πάσα πιθανότητα η λήψη μέτρων θα αναβάλλεται μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι.
Taylor on 07/03/2011
http://www.bankingnews.gr/ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΧΑ/item/12382-χάνει-την-αίγλη-της-σε-πολιτικό-και-τραπεζικό-επίπεδο-η-κεντρική-τράπεζα-της-κύπροu

Cyprus journalists should wake up and see the truth like their Greek colleagues have. You should not just report what the Central Bank tell you to report but be a bit critical. How do the Stockwatch journalists and mr Clerides respond to the above article??