You are here

Η πολιτικοποίηση της μετανάστευσης

03/03/2011
Το 1981 ο κομμουνιστής δήμαρχος ενός νοτιανατολικού προαστίου του Παρισιού, του Vitry, και ορισμένοι συγχωριανοί του επιτέθηκαν σε ένα κρατικό κτίριο όπου στεγάζονταν καμιά τρακοσιαριά αφρικανοί μετανάστες από το Μάλι. 

Οι κομμουνιστές του Vitry και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την πολιτική μετανάστευσης της χώρας, και να θέσουν το θέμα της μετανάστευσης στην πολιτική ατζέντα.  Ένιωθαν ότι επηρέαζε δυσανάλογα σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων τους – τους ανειδίκευτους εργάτες – και πως ήταν μια ευκαιρία να αναστρέψουν τις εκλογικές απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας.

Την ίδια περίπου περίοδο, στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες ορύονταν για την υπερβολικά γενναιόδωρη πολιτική ασύλου της χώρας.  Η γερμανική κεντροδεξιά έθεσε θέμα στο Γερμανικό κοινοβούλιο ζητώντας αναθεώρηση της πολιτικής.  Στα πρακτικά των συνεδριών της βουλής υπάρχουν αρκετές φραστικές επιθέσεις κατά των «ψευδοπροσφύγων» και των επιδομάτων που λαμβάνουν.

Λίγο αργότερα, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Helmut Kohl, πρόσφερε οικονομική βοήθεια στους οικονομικούς μετανάστες για να επιστρέψουν στις χώρες τους.  Ήταν μέρος της μεταναστευτικής του πολιτικής, που αποτελούσε ένα από τους βασικούς πυλώνες των προγραμματικών του διακυρήξεων.

Ούτε οι Γάλλοι αριστεροί, ούτε οι Γερμανοί κεντροδεξιοί, κέρδισαν από την πολιτικοποίηση της μετανάστευσης.  Ούτε τα συνάδελφα τους κόμματα σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η αποτυχία τους να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τη μετανάστευση έγκειται στην πολυπλοκότητα του ζητήματος. 

Ακόμα και τα πιο αποτελεσματικά κράτη δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τη ροή μεταναστών στο βαθμό που θα ήθελαν. 

Και ακόμα και οι πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες, δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να ρυθμίσουν (όσο θα ήθελαν οι πολίτες τους) τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην παιδεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην αγορά εργασίας ή ακόμα και στην έννομη τάξη.

Ο πιο βασικός όμως λόγος της αποτυχίας των μεγάλων κομμάτων να χειριστούν πολιτικά το θέμα της μετανάστευσης είναι διότι το ζήτημα διχάζει τη Δεξιά και την Αριστερά.

Η Δεξιά είναι διχασμένη μεταξύ αυτών που ευνοούνται από το φθηνό εργατικό δυναμικό και αυτών που βλέπουν ότι απειλείται η εθνική τους ταυτότητα.

Η Αριστερά είναι επίσης διχασμένη μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα και αυτών που βλέπουν ότι απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους από φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αν κέρδισαν κάποιοι πολιτικά από το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, είναι τα ακραία εθνικιστικά κόμματα, που κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τις κοινωνικές ανησυχίες που δημιουργεί η μετανάστευση.

Όταν οι Γάλλοι κομμουνιστές και οι Γερμανοί κεντροδεξιοί έθεταν το θέμα της μετανάστευσης στην πολιτική ατζέντα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ακροδεξιοί ήταν εκλογικά ανύπαρκτοι.

Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους οι πολιτικοί κερδοσκόποι ότι το τίμημα των εύηχων αλλά ακραίων τοποθετήσεων για θέματα μεταναστών είναι η νομιμοποίηση της πολιτικής ακρότητας.  Και ότι το μεταναστευτικό χαρτί μπορεί εύκολα να τους γυρίσει σε πολιτικό μπούμερανγκ.

 Αντώνης Α. Έλληνας*

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

*The Media and the Far Right in Western Europe, Cambridge University Press, 2010.
14 σχόλια
Κάποιος.... on 03/03/2011
Σας ευχαριστώ κ. Έλληνα, γιατί με το άρθρο σας επιβεβαιώνετε ότι είχα γράψει σχετικά με τα αποτελέσματα της προσπάθειας επιβολής νοοτροπίας ‘φιλελευθερισμού’ και ‘αλληλεγγύης’ προς τους αλλοδαπούς (είτε παράνομους είτε νόμιμους) με το ζόρι, στον απλό πολίτη.

Δηλαδή την δημιουργία ακραίων οργανώσεων και την απήχηση των ιδεών τους στον κόσμο.


Συγκεκριμένα είχα γράψει σχετικά σε σχόλιο μου σε πρόσφατο άρθρο του κ. Ζενιου:

‘’Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της αντίθετης γνώμης στον απλό λαό από την κυβέρνηση, τους μεμονωμένους υπουργούς της, διάφορες ‘φιλάνθρωπες’ οργανώσεις και κινήσεις στήριξης αλλοδαπών, όπως γίνεται σήμερα στη Κύπρο θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία οργανώσεων τύπου ΕΛΑΜ και ομάδων και ατόμων που θα αναλάβουν να ‘καθαρίσουν’ με το θέμα των αλλοδαπών.

Και μπορεί οι τελευταίοι να είναι ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού αλλά θα έχουν την σιωπηρή ανοχή – αν όχι και την ενθάρρυνση – σχεδόν του συνόλου των υπολοίπων. Εκεί να δούμε τι θα γίνει’’


Γι’ αυτό ας συνέλθουν οι έχοντες την ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.
Κ Κωνσταντίνου on 03/03/2011
Αυτό είναι το καλύτερο κείμενο που είδα στην Κύπρο για τη μετανάστευση.
Αν και ασχολειται με ένα ειδικό θέμα, είναι το πρώτο άρθρο για τη μετανάστευση που δεν πάσχει από ιδεοληψίες, εθνικιστικές ή κοσμοπολίτικες.
Μπράβο!
Panayiotis on 03/03/2011
Μένοντας συγκεκριμένα στο θέμα του άρθρου, θα έλεγα ότι κανένας πολιτικός δεν θα πολιτικοποιούσε το θέμα της μετανάστευσης αν αυτό σαν θέμα δεν απασχολούσε τον κάθε πολίτη.

Η ειδοποιός διαφορά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ότι περίπου 2,500 πολιτικοί προσφύγες από τρίτες χώρες προκαλούν όλους μας με τις πράξεις τους και η κυβέρνηση τους χαϊδεύει και τους ανέχεται και αυτές τους οι πράξεις αναδεικνύουν την ανικανότητα του κράτους να χειριστεί το θέμα και να το διορθώσει.

Σχεδόν κανείς Κύπριος δεν παραπονέθηκε για τους 7,500 χιλιάδες κοινοτικούς (25% των 30,000 ανέργων) που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τα ταμεία του κράτους. Σίγουρα γιατί οι ίδιοι εργάστηκαν στην Κύπρο, συνείσφεραν σε εκείνο το ταμείο, είναι δικαιούχοι και σίγουρα γιατί δεν προκαλούν.

Οπότε το ζήτημα δεν είναι εναντίον της μετανάστευσης. Είναι εναντίον της πολιτικής της Κυβέρνησης στο πως χειρίζεται την μετανάστευση από τρίτες χώρες, νόμιμη, παράνομη, νόμιμη που έγινε παράνομη, παράνομη που θέλει να γίνει νόμιμη.

Για αυτούς τους λόγους, τα ακροδεξιά κόμματα στην Κύπρο δεν θα μπορούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Τα κόμματα που θα έχουν όφελος είναι αυτά που ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό και αντιπολιτευτήκαν την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταναστών ιδιαίτερα από τρίτες χώρες.
Κ Κωνσταντίνου on 03/03/2011
Το πιο πάνω σχόλιο είναι νομίζω ενδεικτικό της πόλωσης και πόρρωσης που στρεβλώνει τα δεδομένα κια δε βοηθά για νηφάλιες λύσεις.

Κύριε Παναγιώτη,
το 2006 όλα τα κόμματα ψήφισαν την επέκταση των δημοσίων βοηθημάτων σε αιτητές και πολιτικούς πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.

Που είδες το παραχάιδεμα των ανθρώπων αυτών από την Κυβέρνηση; (πέρα απο τα μεγάλα βοηθήματα που βλακωδώς όλα τα κόμματα τους παραχώρησαν). Ο Υπουργος Εσωτερικών είπε ότι όποιος εμπλέκεται στα γεγονότα της Λάρνακας θα απελαθεί, πριν καν δικαστεί.
Panayiotis on 03/03/2011
Προφανώς για να ρωτάς που είδα το παραχαίδεμα, σημαίνει ότι έχεις μια εντελώς αντίθετη άποψη από εμένα στο πως χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, την οποία δεν έχω διάθεση να σου την καταρρίψω.

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της πρότασης νόμου για τα επιδόματα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πολιτικοί μας και ειδικά οι σημερινοί βουλευτές δεν είναι ξενόφοβοι ή ρατσιστές σε αντίθεση με το τι προσπαθούν κάποιοι να τους παρουσιάσουν.

Τώρα αν είναι άτομα με νουν 400αρη είναι άλλη υπόθεση. Αυτό ήξεραν αυτό ψήφισαν. Πιθανόν να τους έδειξαν ένα ποσό ψίχουλα και είπαν να κάνουν τους χουβαρτάδες.

Σε σχέση με την κυβέρνηση που εφαρμόζει την νομοθεσία αυτό σημαίνει ότι συμφωνεί με αυτήν. Γιατί αν διαφωνούσε θα έφερνε νομοθεσία για να την αλλάξει. Αυτό δεν το έχει κάνει.

Έτσι και εγώ σαν πολίτης, ψηφοφόρος και φορολογούμενος αυτής της Δημοκρατίας παίρνω θέση και λέω ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος που δεν κάνει βήματα για να αλλάξει την νομοθεσία, κάνει μεγάλο λάθος που δεν φτιάχνει υποδομή για αυτά τα άτομα, κάνει μεγάλο λάθος που δεν βρίσκει τους παράνομους και να τους στείλει στην χώρα τους, κάνει μεγάλο λάθος που δεν κυνηγά τους κύπριους εργοδότες τους που τους εκμεταλλεύονται σαν σκλάβους, κάνει μεγάλο λάθος που δεν συμπληρώνει τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε γρήγορο χρόνο, κάνει μεγάλο λάθος που δεν τους στέλνει στις χώρες τους ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τους στο ανώτατο σώμα μετά που εκδόθηκε απόφαση για απόρριψη του αιτήματος κλπ.

Και για αυτά τα λάθη δεν θα πάρει την ψήφο μου. Επίσης προσπαθώ σε κάθε πολιτική συζήτηση που κάνω με γνωστούς και άγνωστους όπως εσένα να φέρνω το θέμα στην συζήτηση για να καταδεικνύω την ανικανότητα της κυβέρνησης, γράφω αυτό το μήνυμα για να πείσω έστω και ένα άτομο ότι η κυβέρνηση έχει λάθος απλά και μόνο για να μην ψηφίσουν το ΑΚΕΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Γιατί απλούστατα κάθε κυβερνητική πράξη που δεν συνάδει με την αίσθηση δικαίου της πλειοψηφίας των πολιτών πρέπει να έχει πολιτικό κόστος.
Μάρκος on 03/03/2011
"Κύριε Παναγιώτη,
το 2006 όλα τα κόμματα ψήφισαν την επέκταση των δημοσίων βοηθημάτων σε αιτητές και πολιτικούς πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία."

Η Κυβέρνηση δεν έχει κριτική σκέψη και λογική για να συμπεραίνει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει; Γιατί αφήνει το πρόβλημα να διογκώνεται; Μήπως λόγω συμφερόντων;

Αυτό είναι το πρόβλημα της ιδίας και των οπαδών της (γιατί περί φανατισμένων οπαδών πρόκειται). Πάντα φταίνε τους προηγούμενους για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ναι, ξέρουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα. Γιαυτό αλλάξαμε κυβέρνηση. Για να προσφέρει λύσεις. Όχι για να μας λέει ποιός φταίει.

Η Κυβέρνηση δεν έχει όραμα για το μέλλον ούτε έχει να προσφέρει λύσεις τα προβλήματα αυτής της χώρας. Πως άλλωστε να το κάνει; Το ΑΚΕΛ παραμένει απολίθωμα της Ψυχροπολεμικής περιόδου.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, από ότι έχω δει, ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα κανείς από τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων έχει να προσφέρει οποιεσδήποτε ΣΟΒΑΡΕΣ λύσεις για τα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα της χώρας (ΓΕΣΥ, ΤΚΑ, Ανεργία, Μετανάστευση κτλ.).

Φέτος ή λευκό ή άκυρο ή ανεξάρτητο υποψήφιο θα ψηφίσω.
( η γνώμη μου) on 03/03/2011
Ποιος είναι ο κος Συλικιώτης. (Για τον αγαπητό Κ. Κωνσταντινου)
Αυτός που έχει δημιουργήσει αυτήν την άσχημη κατάσταση με τους μετανάστες από τις Αραβικές χώρες δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εσωτερικών Κον Συλικιώτης.
Είναι ο υπουργός ο οποίος χαρακτηρίζει κάθε πολίτη αυτής της χώρας σαν ρατσιστή εάν έχει την αντίθετη γνώμη από την δική του .
Είναι ο υπουργός που έκανε διαδηλώσεις μαζί με Αραβόφωνες για να μην τους απελάσουν.
Είναι ο υπουργός που έδωσε τις περισσότερες άδειες παραμονής σε Αραβόφωνους
Είναι ο υπουργός που κατονομάζει βουλευτές σαν ρατσιστές σε τηλεοπτικές συζητήσεις διότι έχουν διαφορετική γνώμη από την δική του.
Είναι ο υπουργός που ενώ ξέρει ότι πολλοί Αραβόφωνες είναι στην Κύπρο πάνω 2-3-4-και 5 χρόνια χωρίς να δουλεύουν συνεχίζει να τους δίνει τα μεγάλα βοηθήματα χωρίς να αντιδρά καθόλου, αντιθέτως συνεχίζει να δίνει άδειες και χρήματα σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Είναι ο υπουργός που μπορεί να παίρνει και ένα μισθό πάνω 10 χιλ. ευρώ το μήνα ενώ πολλοί από αυτούς που πλήρωσαν αυτές τις 10 χιλ. για να πληρωθεί ο κος Συλικιώτης βρίσκονται στην ανεργία χωρίς να έχουν μετά τους 6 μήνες ( μια και δεν είναι Αραβόφωνες) κανένα μισθό.
Είναι ο υπουργός που μιλά συνεχώς για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το μεταναστευτικό Χωρίς ούτε καν να λαμβάνει υπόψη τους όλους αυτούς που φωνάζουν στην Λάρνακα για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Και ρωτώ που θα μεταφέρει ο Κος Συλικιώτης αυτά τα 1200 άτομα από την Λάρνακα ?Στην Λεμεσό? Στην Πάφο ? Στην Λευκωσία ? η σε κανένα χωρίο ?
Νομίζει ο κος Συλικιώτης ότι θα σταματήσουν τα προβλήματα στην Λάρνακα από τους άλλους 1200 που θα παραμείνουν ?
H γνώμη μου είναι ότι θα γίνει χαλασμός …….. εάν σταλούν σε χωριό ,σε λίγα χρόνια θα θέλουν Αυτονομία.
Ο λόγος που μιλώ μονάχα για Αραβόφωνες είναι διότι πιστεύω ότι όλοι οι άλλοι μετανάστες σε 10-20-30 χρόνια θα αφομοιωθούν μέσα στη κυπριακή κοινωνία .
Οι Αραβόφωνες μουσουλμάνοι όχι. Και αυτό έχει να κάνει με το Κοράνι . Το κοράνι είναι αυτό που λέει σε κάθε μουσουλμάνο πως πρέπει να συμπεριφέρεται και όχι η κοινωνία και ο χώρος που ζει.
Ιθαγενής on 04/03/2011
Ο κ. Συλικιώτης, (φίλε ‘η γνώμη μου’) είναι ο υπουργός που επιπρόσθετα όσων έγραψες πιο πάνω, δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει σε γραπτό αίτημα ενός Κύπριου πολίτη της Δημοκρατίας (εδώ και 45 έτη πολίτης, γέννημα - θρέμμα), έστω και δια της γραμματέως του, έστω και για να του πει ότι ‘ δεν συμφωνώ μαζί σου γι’ αυτό και αυτό το λόγο και το αίτημα σας δεν θα υλοποιηθεί’

Πλήρης απαξίωση και περιφρόνηση του ιθαγενή Κύπριου σε αντίθεση με την σπουδή για εξυπηρέτηση του κάθε αλλοδαπού, νόμιμου ή παράνομου.

Γράφω μέσα από την προσωπική μου πείρα….

Γι’ αυτό - ΚΑΜΙΑ ψήφος στις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές στον ίδιο και στο κόμμα του. Ας τους ψηφίσουν οι αλλοδαποί τους οποίους με τόσο πάθος υπερασπίζονται και υποστηρίζουν..
Κώστας Κτωρής on 04/03/2011
Φίλε Αντώνη,

είναι πολύ καλό το άρθρο σου και πολύ εύστοχο το σχόλιο που κάνεις στο τέλος σχετικά με τη νομιμοποίηση της πολιτικής ακρότητας.
Pablo on 04/03/2011
Επειδή τα πλείστα ποστ που γράφτηκαν όζουν φανατισμό και πόρωση σε σημείο που καταντούν να διαστρευλώνουν την αλήθεια διαβάστε κάποια δεδομένα απο κάποιον που ασχολείται απο 1ο χέρι με το θέμα:

α. το 2008 εκκρεμούσαν 9,000 αιτήσεις ασύλου, μέσα σε 2.5 χρόνια ο αριθμός έπεσε στις 1,000

β. Ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων πριν το 2008 ήταν 2,5 χρόνια, σήμερα είναι 2 μήνες

γ. 99% των αιτητών ασύλου απορρίπτεται

δ. οι αιτητές έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων. Το 2008 εκκρεμούσαν στην Αρχή 5,000 εφέσεις, σήμερα ο αριθμός είναι μικρότερος των 2,000 και υπολογίζεται να μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους

ε. Πρίν το 2008 απελαύνονταν λιφότεροι από 2,000 αλλοδαποί τον χρόνο, μόνο το 2010 απελάθηκαν πέραν των 6,000

στ. Πρίν το 2008 η Κύπρος δεχόταν κατα μέσο όρο πέραν των 3,500-4000 αιτήσεις τον χρόνο, το 2010 οι αιτήσεις περιορίστηκαν στις 1200. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σμίκρυνσης του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων με αποτέλεσμα να μην είναι συμφέρουσα η πληρωμή 3,000-4,000 δολαρίων στους δουλέμπορους για την μεταφορά στην Κύπρο από τη στιγμή ο χρόνος άφιξης μέχρι την απόρριψη της αίτησης και την απέλαση περιορίζεται στους 3-4 μηνες.

ζ. Ναι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων (Πχ Ιρακινοί παλαιστηνιακής καταγωγής) που λόγω της κατάστυασης που διαμορφώθηκε στο Ιρακ διώκονται και δεν μπορείς να τους απελάσεις. Να τους απελάσεις που? Σε αυτούς με βάση την Ευρωπαική νομοθεσία παραχωρείται καθεστός συμπληρωματικής προστασίας για ένα χρόνο και αν χρειαστεί ανανεώνεται. Το καθεστός συμπληρωματικής προστασίας δεν προνοεί υποχρεωτικά επιδόματα αφού έχουν δικαίωμα εργασίας.

η. Από τη στιγμή που κάποιος πάρει καθεστός πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστός συμπληρωματικής προστασίας ισχύουν ότι ισχύει και για τους Κύπριους (ευρωπαική νομοθεσία) δηλαδή δημόσιο βοήθημα μέχρι να βρούν εργασία είτε μόνοι τους είτε μέσω του Γραφείου Εργασίας.Αν αρνηθούν εργασία 2-3 φορές τότε αποκόπτεται το επίδομα. Αυτό ισχύει με τους παλαιστηνίους που πήγαν στην Πύλα.

θ. Η μόνη πιθανή αλλαγή που μπορεί να επέλθει είναι για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και ενώσω περιμένουν την εξέταση του αιτήματος τους. Σήμερα με βάση τον νόμο του 2006 εντάχθηκαν στο δημόσιο βοήθημα με αποτέλεσμα να πέρνουν όσα και οι κύπριοι. Με αλλαγή της νομοθεσίας και θέσπιση κάποιου άλλου επιδοματος τα ποσά που πέρνουν ενώ περιμένουν εξέταση μπορεί να περιοριστούν. Το ΥΠΕΣ σήμερα προετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο για το θέμα. Θα πρέπει όμως κάποιοι να σκεφτούν και την κοινωνική παράμετρο - αν το οποιοδήποτε επίδομα τελικά αποφασιστεί αναγκάζει τον άλλο να ζεί στο δρόμο ενοσο περιμένει την εξέταση της αίτησης του τι θα γίνει..

ι. Σήμερα υπάρχει ένα κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου (80 άτομα) ενώ σύντομα τελιώνουν άλλα 2 στη Μενόγια χωρητικότητας 250 ατόμων. Η πρακτική της μίσθωσης παλιών ξενοδοχείων (συνήθης στην ΕΕ) αποσκοπεί στο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του κενού όσο αφορά στους χώρους φιλοξενίας.

Η εθνικές νομοθεσίες όμως δεν αποτελούν την λύση του προβλήματος... Η λύση του προβλήματος έγκειται στην τροποποίηση της ευρωπαικής νομοθεσίας ώστε οι πολιτικοί πρόσφυγες ή άτομα με συμπληρωματική προστασία (πχ παλαιστήνιοι του Ιρακ) να μοιράζονται στις χώρες της Ε.Ε. αφού το υπάρχον σύστημα σημαίνει ότι οι νότιες χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία) είναι αυτές που δέχονται τις σημαντικότερες πιέσεις και ουσιαστικά προστατεύονται οι βόρειες πλόυσιες χώρες (Γερμανία, Ολλανδια, Αγγλία κλπ). Η Κύπρος είναι πρωτοστάτης σε αυτή την προσπαθεια μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Panayiotis on 04/03/2011
Ευχαριστώ τον Pablo για τα στοιχεία του.

Αφού θέλει να μιλήσουμε για αλήθειες ας απαντήσει τα ακόλουθα:

1. Πόσοι είναι οι παράνομοι αλλοδαποί στην Κύπρο; Ο Συλικιώτης λέει 25,000-30,000. Παρόλο που πιστεύω ότι είναι 35,000-40,000 το δέχομαι. Τι κάνουν άραγε στην Κύπρο; Εργάζονται, τι τρώνε, που κοιμούνται; Η πιθανότητα να εργάζονται σε οικοδομές, γεωργία, κλπ και να κατακρατούν δουλειές νομίμων μεταναστών στην Κύπρο που σήμερα δηλώνουν άνεργοι είναι πολύ μεγάλη.

2. Γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάνε στις περιοχές που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή; Αν δεν το επιτρέπει το Ισραήλ, μιλήσαμε μαζί τους γιατί; Ή ακόμη μας τρώει το αντι-σεμιτικό του ΑΚΕΛ;

Υπάρχουν πολλά θα στο post.

Το θέμα είναι τι κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών για αυτή την κατάσταση. Αν κάνει οτιδήποτε το οποίο είναι με μισή καρδιά απλά δεν πείθει και ούτε είναι αποτελεσματικός.

Οι φίλοι του οι Μουσουλμάνοι τον εκμεταλλεύτηκαν και αυτός πιάστηκε κορόιδο.

Έτσι για να είμαστε ξεκάθαροι, προσωπικά θα ήθελα να έβλεπα μια σοβαρή εκστρατεία για την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών, την μείωση των επιδομάτων στο 30% από ότι είναι σήμερα και την προώθηση των αιτήσεων τους με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε 1 μήνα. Αν μη τι άλλο ας δώσουμε προσωρινή εργασία σε ανέργους επιστήμονες και είναι πολλοί για να ελέγχουν την αίτηση τους.
Κάποιος... on 04/03/2011
Ένας πολιτικός πρόσφυγας, με παραμονή 1 χρόνου στην Κύπρο θα έχει πάρεί περισσότερη οικονομική βοήθεια από όση έχει πάρει ένας Κύπριος πρόσφυγας του 74 μέσα στα 36 χρόνια που έχουν περάσει.

ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ κ. Pablo!!!!!

Και μάλιστα χωρίς καμιά δική του συνεισφορά και χωρίς να έχει περάσει από τα 40 κόσκινα που έχουμε περάσει εμείς.

Όσο για το ποιός είναι ρατσιστής ή όχι, αυτό μπορείς να το κρίνεις κάθε φορά που θα ακούεις τον κ. Συλικώτη να μιλά από τα κανάλια και να σέρνει τα εξ αμάξης αναφέρομενος στους συμπατριώτες του.....

Χαίρετε..........
Ankyr on 04/03/2011
Φαινεται ξεκαθαρα οτι το προβλημα ειναι σχεδον παγκοσμιο,δηλαδη εντελως φυσιολογικο και αναλογο με τη ταξη πραγματων που επικρατει σε μια κοινωνια που τα παντα παγκοσμοποιουνται.Αν θεωρησωμαι οτι οι μεταναστες ειναι ενα προιον που το ιδιο αποφασιζει που ποτε και πως θα διατεθει στη αγορα τοτε γινεται αμεσα κατανοητη η τεραστια αδυναμια των διαφορων κυβερνησεων να αντιμετωπισει το προβλημα.
Ενα προβλημα πολυ δυσκολο και οξυμωρο γιατι σε καλες εποχες το προιον (οι μεταναστες)πολυ ευκολα αποροφανται απο τις διαφορες οικονομιες ενω σε περιοδους κρισης το προιον αυτο βρισκετε υπο διωγμο.Λογικο δεν ειναι...
Kostas on 06/03/2011
Το πρόβλημα με την μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου είναι όντως η έλλειψη ιστορικής ενημέρωσης απο τους αρμοδίους οπώς σωστά εν μέρει το εν λόγω άρθρο υποδεικνύει. Στην περίπτωση της Κύπρου και συγκεκρίμενα με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες παραθέτω τα εξής ιστορικά παραδείγματα συμπεριφοράς τους:

1, Ιορδανία τέλος δεκατίας του 60 εξέγερση κατά του βασιλιά για δημιουργία χωριστών δήμων για Παλαιστινίους κάτί ουσιαστικά που σε κάποιο βαθμό με στρατιωτική βία έιχαν επιβάλει de facto σε κάποιες περιοχές. Μια πρόταση/κατάσταση ουσιαστικά για δημιουργία 2 κρατών στην Ιορδανία που είναι η φιλοξενούσα χώρα 2 περίπου εκατομυρίων Παλαιστινίων. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας την έπνιξε στο αίμα. Φυσικά οι δικοί μας πολιτικοί ίσως να τον αποκαλούσαν ρατσιστή.

2. Λίβανος δεκαετία του 70 με τον Αραφάτ ταμπουρωμένο στη Βυρητό με τους μαχητές της PLO να προβαίνουν σε εχθροπραξίες με τους Ισραηλινούς στα νότια σύνορα της χώρας και τους Λιβάνιους να τον εκλiπαρούν να φύγει για να μην εισβάλει το Ισραήλ και να προκύψει αιματοκύλισμα. Ο Αραφατ φυσικά δεν αποχώρησε εμπλέκοντας το Λίβανο πάρα την θέληση του σε εισβολή και κατοχή κομματίου του νότιου Λίβανου. γαι αρκετά χρόνια. Ισως οι Λιβάνιοι που ήθελαν τον Αραφάτ να φύγει απο την χώρα τους να ήταν ρατσιστές κατα το ΚΙΣΑ και τους πολιτικούς μας.

3. Παλαιστίνιοι του Ιράκ τύγχαναν ευνοικής μεταχείρησης απο τον Σανταμ Χουσειν λόγω του ότι ήταν Σουνίτες. Υπόψη ότι ο Σαντάμ καταπίεζε τη Σουνιτική πλειοψηφία γιατί ήταν Σιήτης. Με την πτώση του καθεστώτος η καταπιεσμένη πλειοψηφία τώρα επιδιώκει φυσιολογικά την ρεβάνς και τώρα καταφθάνουν κοντά μας σαν "θύματα" κατα χιλίαδες.

Αρά το ερώτημα μου είναι γιατί να συμπεριφερθούν τώρα διαφορετικά οι Παλαιστίνιοι δεδομένου της πρόσφατης ιστορίας; Και είναι όντως οι Κυπρίοι ρατσιστές λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία η ενστικτωδώς αντιδρούν σε μια απειλή για την χώρα τους;