You are here

Παιγνίδια μνήμης

15/03/2011
 Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τις τελευταίες δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ που δημοσιεύθηκαν στο Cyprus StockWatch στις 14 Μαρτίου 2011.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Ορφανίδης ανάφερε το εξής:

 «...σε όλη την ευρωζώνη ο χρηματοπιστωτικός τομέας και τα τραπεζικά συστήματα βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με τα κρατικά ομόλογα.   Αυτό κάνει πιο ευαίσθητες τις ενέργειες των κυβερνήσεων που αντί να στηρίξουν δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα».

 Πριν διαβάσω αυτή τη δήλωση είχα την εντύπωση ότι η σημερινή κρίση με τα κρατικά ομόλογα στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στη στήριξη των τραπεζών από τα διάφορα κράτη της ΕΕ.   Που υπερχρεώθηκαν για να μην αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν.   Ως επίσης και στην πιο βαθειά ύφεση από τη δεκαετία του ‘30, που νομίζω και αυτή είχε κάτι να κάνει με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και διάφορων άλλων χωρών.

 Δεύτερη φορά αυτή τη βδομάδα που η μνήμη μου παίζει παιγνίδια με την ιστορία.  

Ποιά ήταν η πρώτη, θα με ρωτήσετε; 

 Δε θα το πιστέψετε.  Ξέχασα πως έχει ήδη επικρατήσει ο Σοσιαλισμός για τους πλουσίους σχεδόν σε όλη την Ευρώπη!

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών

Πανεπιστήμιο του Leicester
21 σχόλια
Κ Κωνσταντίνου on 15/03/2011
ο Διοικητής της Κεντρικής μας φαινεται ότι αποφάσισε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία.
Επέλεξε και στυλ. 'Οχι με τη σοβαρότητα ας πούμε του Χρήστου Στυλιανίδη, αλλά με το λαϊκισμό του Λευτέρη και του Αβέρωφ.
Εφ ου και η ακραιφνής ανακρίβεια (κοινώς ψέμα) περί τραπεζικών δεινών λόγω κρατικών τίτλων που επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης πιο πάνω.
Μεσολαβούν δύο μήνες ως τις εκλογές. Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά, ένθεν και ένθεν.
phylarchus on 15/03/2011
Φαίνεται ότι όταν είσαι καθηγητής όπως όταν φοράς ένα σκουφί ανάποδα, ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να παρασυρθείς από τις καθηγητολογίες, τη συνεχή προσπάθεια για θέα του...γείσου, ή τις σούπερ-γενικεύσεις αφού σε τι άλλο μπορεί κανείς να καθηγητίσει και να πρετικτάρει από περικλειόμενες σε στενές φόρμουλες προηγούμενες εμπειρίες. Έτσι και τώρα: ξαφνικά σμίγουμε την Κύπρο με τα κρατικά ομόλογα όλης της Ε. Ένωσης, ενώ θα μπορούσε κανείς, αν ήθελε, απλά να αγναντεύσει λίγο την κυπριακή πραγματικότητα, να μελετήσει ή να ρωτήσει πρώτα τι έγινε τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Στην Ελλάδα λοιπόν και στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, (σε αντίθεση π. χ. από τις ΗΠΑ, την Ισλανδία, την Ιρλανδία κλπ) η κρίση δεν ξεκίνησε από τη στήριξη των τραπεζών, που σε πρώτο επίπεδο δεν έγινε καν (αργότερα η ΕΚΤ στήριξε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί, αλλά οι κυπριακές είχαν το μικρότερο όφελος), αλλά από τα τεράστια κρατικά ελλείμματα, που είτε είχαν είτε έχουν (Κύπρος) αρχίσει να δείχνουν απειλητικά τα δόντια τους. Η πελατειακή δομή των τραπεζών μας, με τα 30 τόσα δισεκατομμύρια ξένες καταθέσεις που κρατάνε ακόμη σήμερα την κυπριακή οικονομία, απαιτεί την ύπαρξη ενός πολύ σταθερού υποστηρικτικού κρατικού πλαισίου, κάτι που δεν συμβαίνει. Είναι η κατάρρευση των ελληνικών και η έναρξη της πτώσης των κυπριακών κρατικών ομολόγων, στα οποία είναι επενδυμένες σε μεγάλο βαθμό οι ξένες καταθέσεις των τραπεζών μας που συνιστούν το πρόβλημα.
kax on 15/03/2011
Πιστεύω ότι ο Κος Δημητριάδης σε αυτό και προηγούμενα άρθρα του θίγει τεκμηριωμένα πολύ σοβαρά θέματα που νομίζω πρέπει να θέσει ενώπιον της βουλής.
Ο Φύλαρχος βλέπει από πολύ στενή οπτική γωνιά το όλο θέμα.Οι υπηρεσίες κα οι τραπεζίτες μαζί τους(οχι όμως οι μέτοχοι των τραπεζών)ευημερούσαν διότι ενσυνείδητα η κυβέρνηση με συμφωνίες διπλής φορολογίας και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σε βάρος των παραγωγικών τάξεων τους δημιούργησε την υποδομή.Οι καταθέσεις έρχονται στην Κύπρο λόγω των φορολογιών.Τα ομόλογα δεν τα φόρτωσε κανένας στους τραπεζίτες.Προηγουμένως κέρδιζαν,δοκίμασαν και αυτήν την φορά να εκμεταλλευτούν τα ψηλά επιτόκια και προς το παρόν δεν τους βγαίνει.Ο Διοικητής ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες αλλά οι υπόλοιποι ενδιαφερόμαστε για όλους μας και είναι καιρός όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Διευθυντής του Υπουργείου να δώσουνοι τράπεζες κάτι πίσω στην πολιτεία που τόσο τους βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά.
Yiannis on 16/03/2011
Συμφωνώ με τον καθηγητή, αν μη τι άλλο, διότι βαρέθηκα να συμφωνούν όλοι με τον Διοικητή της Κεντρικής ωσάν να μιλά ο αλάνθαστος Πάπας. Και αυτός άνθρωπος είναι και μπορεί να κάνει και λάθη. Ας εξετάσουμε τουλάχιστον την αντίθετη άποψη πριν την καταδίκασουμε. Μην ξεχνάμε ότι κύριο μέλημα του είναι η προστασία των τραπεζών όχι της κοινωνίας. Να πω και κάτι άλλο. Ο Άλαν Γκρίνσπαν (πρώνη πρόεδρος της FED- Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) στα πολλά καλά που έκανε έκανε και ένα κακό, ίσως το μεγαλύτερο: τάχθηκε εναντίον του ελέγχου των χρηματοοικονομικπών προϊόντων που έφεραν την κρίση του 2008. Γι'αυτό θεωρώ ότι όλοι κάνουν λάθη και δεν πρέπει να ακολουθούμε τυφλά αυτά που λένε απορρίπτοντας οποιανδήποτε άλλη τοποθέτηση ή άποψη.
George on 16/03/2011
I have been reading articles by Mr Demetriades for a long time and I have been wandering if I had studied a different type of economics.I was often tempted to comment on his articles but have not done so to date.Following a series of articles attacking the Governior of the Central Bank,a banker with recognition well beyond Cyprus,I decided to proceed with this communication.The main reason however for this communication is a roumor if you like, that Akel and Charilaos have a plan of getting rid of Orfanides. Who do you think is their potential candidate?None other than Mr Demetriades.This explains a lot about ALL the articles written to date by Mr Demetriades.
P. Demetriades on 16/03/2011
I must admit I have laughed when I read your comment - many thanks for this. Nothing could be further from the truth, of course, in what you say.

I have, in fact, never met Charilaos. If you check my blog you will discover that I have not been uncritical of the MOF's policies.

I just care about Cyprus and its people - like most Cypriots abroad - and do not want to see the same things that have happened in the US and the UK happen there too.

I hope you understand me better now.
phylarchus on 16/03/2011
Στον Yianni δεν θα απαντήσω λεπτομερώς, γιατί κάνει από την αρχή λάθος. Δεν είναι μέλημα της Κ. Τ. και του Διοικητή της να προστατεύει τις τράπεζες. Αντίθετα στις υποχρεώσεις του είναι η εποπτεία (αλλοιώς αστυνόμευση) των τραπεζών και κυρίως η προστασία του νομίσματος, π. χ. από τον πληθωρισμό.
Για τον kax πρώτο μιλώ για το συγκεκριμένο θέμα και όχι για άλλα. Όσο για τη γωνία που βλέπουμε το θέμα οι δυο μας, σηκώνει συζήτηση. Όμως γράφει: "οι καταθέσεις έρχονται στην Κύπρο λόγω των φορολογιών". Σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι, αλλά όχι και μόνο! Το ότι είμαστε στν Ε. Ε. και στο ευρώ, το εποπτικό πλαίσιο (Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και οι διευκολύνσεις που έχουν στην Κύπρο είναι εξ ίσου σημαντικές. Η φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε το 2002-3 μετά από λεπτομερή μελέτη Αυστριακού οίκου, σήμαινε μείωση του εταιρικού φόρου στο 10% αλλά και σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του κράτους λόγω της καθόδου ξένων κεφαλαίων αλλά και την σημαντικότατη αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων! Δυστυχώς αυτό το γεγονός συντέλεσε στο άνοιγμα της ψαλίδας της μισθοφορίας κρατικών-ιδιωτικών υπαλλήλων!! Ταυτόχρονα ο αριθμός των Κυπρίων που οφελούνται από τις δημόσιες μερισματοφόρες εταιρείες είναι περίπου 25-30% του συνόλου με δικούς μου υπολογισμούς, αφού μόνο ο αριθμός Κύπριων μετόχων-οικογενειών στις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες υπερβαίνει τους 100000. Όσο για το πού τοποθετούν τις ξένες καταθέσεις οι τράπεζες, συμφωνώ μαζί του ότι θα μπορούσαν να είναι πιο προσεκτικές και λιγότερο "πατριωτικές", αλλά αυτό σίγουρα είναι εύκολο να το λέει κανείς εκ των υστέρων. Ή μήπως γνώριζε ο kax από πριν ότι στην Ελλάδα η προηγούμενη κυβέρνηση μαγείρευε σε τέτοιο βαθμό τους αριθμούς των ελλειμμάτων της; Όσο για τα ψηλά επιτόκια δεν φταίνε οι κυπριακές τράπεζες αν είναι ψηλά τα επιτόκια κατάθεσης. Αλήθεια γιατί δεν μιλά καθόλου για τον Συνεργατισμό ο κ. kax, που έχει τα ίδια επιτόκια παρόλο που δεν πληρ΄ψνειμκαθόλου τόκους; Ποιος οργανισμός είναι περισσότερο φιλολαϊκός, οι τράπεζες που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριους μετόχους ή τα Συνεργατικά ιδρύματα, που μόνο μόνιμα κομματικά Συμβούλια βάζουν, δεν έχουν απλούς μετόχους, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ, αυτοοελέγχονται (ή αυτοΔΕΝελέγχονται) αφού δεν υπάγονται στην Κεντρική Τράπεζα και διορίζουν αβέρτα "αππέσσω" υπαλλήλους και διευθυντές; Αλήθεια γιατί δεν γράφουν και κάτι γι' αυτά τα θέματα οι προφεσόροι;
Yiannis on 17/03/2011
Απλά να πω στον αγαπητό Φύλαρχο ότι αυτά που λέει περί εποπτείας των τραπεζών είναι όντως υποχρέωση της Κεντρικής. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι εγώ υποστηρίζω ότι η Κεντρική δεν εποπτεύει ικανοποιητικά τις τράπεζες αλλά τις στηρίζει περισσότερο με τις όποιες αποφάσεις της. Παράδειγμα τα πολύ υψηλότερα επιτόκια που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και οι ΜΜΕ σε σχέση με τα αντίστοιχα στην ΕΕ. Νομίζεις αν θέλει η Κεντρική δεν μπορεί να υποχρεώσει τις Τράπεζες να τα μειώσουν; Απλά επιλέγει να μην το κάνει. Άλλο παράδειγμα: θυμηθείτε τι έλεγε ο Βγενόπουλος πριν από δύο χρόνια όταν ήθελε να μεταφέρει την έδρα της Μαρφιν στην Ελλάδα. Έκανε κριτική και στο εποπτικό πλαίσιο, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έθαψαν και προέβαλαν τα υπόλοιπα. Τέλος, αυτό που εγώ λέω είναι να μην ακολουθούμε τυφλά τον οποιονδήποτε γιατί απλά έκανε κάποιες σωστές προβλέψεις. Είπα και πριν αλλά δεν το απάντησε κανένας: ο Greenspan στις ΗΠΑ ήταν ίσως από τους καλύτερους διοικητές της FED αλλά έκανε τεράστιο λάθος που στήριξε τις τράπεζες με συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ήταν η αιτία για την κατάρρευση του συστήματος και την κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη από το 2008. Όλοι κάνουν λάθη, μην το ξεχνάτε αυτό. Το σημαντικό είναι πόσο μεγάλα είναι τα λάθη και να μπορούν να διορθωθούν.
Thanasis on 16/03/2011
Οι Administrators αυτου του Blog εχουν χασει ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ αξιοπιστιας διοτι φιλτραρουν οτιδηποτε μιλα ενατιον του Ορφανιδη. Ξυπνατε πριν ειναι αργα. Μην τολμησετε να ξαναλογοκρινεται τα σχολια μου. Θελω ΑΥΤΟΥΣΙΑ τα προηγουμενα μου σχολια να δημοσιευτουν αλλιως τιθεται θεμα δεοντολογιας απο τους Administrators και γενικα απο το Stockwatch. (Φαινεται εισαστε και σεις του Ορφανιδη πληρωμενοι)
καχ on 16/03/2011
Με τα όσα αναφέρει ο Φύλαρχος επιβεβαιώνει ότι βλέπουμε το θέμα από εντελώς διαφορετικές γωνίες.Παρουσιάζει την μιά όψη.Η άλλη όψη είναι ότι η κυβέρνηση με τις φορολογίες και άλλα κίνητρα δημιούργησε τις συνθήκες να κερδίζουν οι τράπεζες.Απόδειξη ότι ξένες τράπεζες χωρίς ουσιαστικές δραστηριότητες κερδίζουν στην Κύπρο και φορολογούνται τεράστια ποσά.Άλλωστε και οι Ελληνικές τράπεζες κερδίζουν δυσανάλογα με τα συνολικά τους κέρδη και την παρουσία τους στην Κύπρο που αποδεικνύει ότι τα διοχετεύουν μέσω Κύπρου για να επωφεληθούν του χαμηλού συντελεστή.Οι μέτοχοι των τραπεζών δυστυχώς δεν συμμετέχουν στα κέρδη όσο δικαιούνται αφού έχουν ζημιές από τις μετοχές τους σε μιά περίοδο που οι κυβερνώντες τις τράπεζες και οι πέριξ τους αμείβονται ηγεμονικά.Συμφωνώ μαζί του πλήρως ότι ο ρόλος του Διοικητή είναι να αστυνομεύει τις τράπεζες και όχι να τις προστατεύει αλλά δυστυχώς δείχνει να κάνει το δεύτερο.
Για τα συνεργατικά δεν θα σχολιάσω (συμφωνώ για τα κακώς έχοντα), διότι αναφερόμουν στα ψηλά επιτόκια από τα ομόλογα και κέρδη από την διαπραγμάτευση/εξαργύρωση τους όπως έκαναν στο παρελθόν και πετύχαιναν κέρδη.Επί του παρόντος χάνουν από τα ομόλογα αλλά έρχεται σωτήρας η ΕΕ και η ΕΚΤ.Να το πώ πιό απλά πριν έπαιζαν και κέρδιζαν,τώρα πάλι έπαιξαν και προς το παρόν χάνουν.Είναι ο κανόνας της αγοράς.Υπάρχουν κέρδη και ζημιές και είναι δίκαιο όπως τα κέρδη ήταν δικά τους έτσι να είναι και οι ζημιές,όχι όλων των Κυπρίων.Αλλοιώς θα ήταν σίγουρη δουλειά να δίνουν στους ξένους 1-2% και να τα τοκίζουν σε ομόλογα με 12% απόδοση.
Η ουσία των όσων λέω είναι ότι υπάρχει μιά πίττα πλούτου στην οποίαν για διάφορους λόγους,αλλά βασικά κυβερνητικές αποφάσεις τον καιρό της Ένταξης οι υπηρεσίες και οι τράπεζες έχουν την μερίδα του λέοντα.Νομίζω τώρα που έχουν και οι τράπεζες κάποια προβλήματα πριν να πληρώσουν ΚΑΙ οι υπόλοιποι πρεπει οι τραπεζίτες να επωμιστούν όσο κόστος μπορούν.Παράλληλα αν χρειάζεται να λάβουν μέτρα λιτότητας,μείωσης των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό να το κάνουν .Οι φόροι που τους επιβάλλονται είναι ψίχουλα μπροστά στα κερδη που κάνουν ΜΟΝΟ από τις κτβερνητικές εγγυήσεις
ap on 16/03/2011
Λυπούμαι να παρατηρήσω πως ο κ. Δημητριάδης προσπαθεί με ένα γενικό άρθρο μερικών γραμμών χωρίς οποιεσδήποτε αποδείξεις, να κρίνει τις απόψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό από ένα καθηγητή Οικονομικών.
Επίσης πιστεύω όλους εμάς μάς απασχολεί τι γίνεται στην Κύπρο και όχι στην Ευρώπη. Γιατί δεν μας λέει ο κ. Δημητριάδης πώς και πόσο στήριξε η κυπριακή κυβέρνηση τις τράπεζες μας;
PD on 16/03/2011
When a bank knows it will be bailed out by the government should it get into trouble, it will have an incentive to grow too much.
The government and central bank have provided an implicit subsidy to the banking system, in the form of a safety net that only state enterprises usually enjoy.
It is the responsibility of those who provide the safety net to contain the moral hazard that they have created.
Too big to fail frequently results in too big to save!
pavlos on 16/03/2011
Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθεί να μας πεί ο Κος Δημητριάδης.
Το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι οι προβλέψεις του Ορφανίδη μέχρι σήμερα ήταν όλες σωστές.
phylarchus on 16/03/2011
Kax νομίζω ότι μιλούμε παράλληλα και αλλάζουμε θέμα.
Το κύριο ζήτημα είναι η τοποθέτηση του κ. Δημητριάδη ότι είναι οι (κυπριακές τράπεζες, αφού για Κύπρο και κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και Διοικητή που μιλάμε) που προκαλούν πρόβλημα στο κράτος και όχι το αντίθετο. Εγώ αισθάνομαι ότι αυτό το θέμα έχει ξακαθαρίσει. ΔΕΝ άρχισε από τις κυπρ, τράπεζες, άρχισε και διατηρείται από την Ελλάδα και την Κύπρο, στων οποίων τα χρεόγραφα καλή τη πίστη έχουν επενδύσει. Αν είχαν τοποθετηθεί σε γερμανικά χρεόγραφα για παράδειγμα τώρα θα συζητούσαμε για το κατόρθωμα της Κύπρου να παραμείνει εκτός κρίσης (όπως π. χ. το Λουξεμβούργο και άλλοι).
Τα άλλα ζητήματα αφορούν θα έλεγα κοινωνικού τύπου τοποθετήσεις σου όπως: η κυβέρνηση δημιούργησε για τις τράπεζες τις συνθήκες να κερδίζουν κάτι που δεν αντανακλά στους μετόχους, αφού έχουν ζημιές από τις μετοχές τους κλπ.
Αυτά δεν με αφορούν, δεν άρχισα να γράφω γι' αυτά, αλλά δεν μπορώ να μη παρατηρήσω ότι και εδώ κάνεις λάθος. Τα Διοικητικά Συμβούλια
των τραπεζών και των άλλων δημόσιων εταιρειών έστω και αν οι μέτοχοι "έν γαΐζουν" ψηφίζονται από τους ίδιους τους μετόχους. Οι λογαριασμοί και τα κέρδη είναι ελεγμένα σε μεγάλο βαθμό (τελικά και από εξωτερικούς εγκεκριμένους ελεγκτές) και ο τρόπος που διανέμονται τα κέρδη υπάγεται σε έγκριση επίσης από τους μετόχους. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες στις τράπεζες που να μπορούν, αν δεν θέλει η πλειοψηφία, να κάνουν ό, τι θέλουν και οι μικρομέτοχοι για να παραμένουν εθελοντικά πλειοψηφία για όλα τα χρόνια σημαίνει ότι τους συμφέρει. Τα μερίσματα που διανέμονται είναι ανάλογα με την κερδοφορία. Φυσικά οι διοικούντες έχουν συμφέροντα και θα έπρεπε να ελέγχονται περισσότερο, αλλά πες μου σε ποιους οργανισμούς οι από πάνω δεν έχουν. Σε αντίθεση με τις τράπεζες τα συνεργατικά ιδρύματα ούτε φόρους πληρώνουν, ούτε απλούς πολίτες μετόχους έχουν, ούτε δημοσιεύουν λεπτομερείς κανονισμούς, ούτε σε ανεξάρτητους επόπτες υπάγονται ούτε ψηφίζει κανένας τα Διοικητικά τους Συμβούλια αλλά τα διορίζουν τα κόμματα, που τα έχουν διαμοιράσει μεταξύ τους. Όσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, εκεί να δεις τι γίνεται: Κάθε τόσο έρχεται και πληρώνει εκατομμύρια να τα ξελασπώνει, αφού σπάνια βγαίνουν από πάνω.
kax on 16/03/2011
Φύλαρχε,
Παρόλο ότι έχω καταχραστεί τον χώρο θέλω να απαντήσω.Δεν κάμνω λάθος, απλώς εκφράζω την αντίθετη άποψη από σένα.Όσα λες για τις συνεργατικές συμφωνώ αλλά κατά την δική μου άποψη ισχύουν και για τις τράπεζες.Απλά αναφέρω χωρίς σχόλιο την Lehman Brothers τηνErnst &Young και τον νυν κυβερνήτη της Νέας Υόρκης όπου προφανώς δεν λειτούργησαν όλα όπως τα περιγράφεις.Το θέμα είναι που βάζει κανείς τον πήχυ.Δεν θέλω να αναφερθώ στην Κύπρο αλλά υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ανακοινώσεις και πράξεις που τις αφήνω στην δική σου κρίση.
Καταλήγοντας,έχεις δίκαιο εν μέρει για τα ομόλογα αν και το καλή τη πίστει θα το αντικαθιστούσα με κερδοσκοπία.Βεβαίως η Ελληνική δεν έχει ούτε ένα ομόλογο και ενήργησε σοβαρά και υπεύθυνα αλλά κανένας δεν της είπε μπράβο διότι ασφαλώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα ομόλογα.Για να μην παίζομεν με τις λέξεις η ουσία του αποσπάσματος του Διοικητή στο οποίο αντιδρώ είναι ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί πρόβλημα στις τράπεζες ενώ η δική μου γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση τις στηρίζει με το παραπάνω.
Pablo on 17/03/2011
Οι τράπεζες δημιουργούν προβλήματα στις κυβερνήσεις και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας δεν είναι κατα πολύ διαφορερικές από την δική μας. Απλά στη θέσει τον τοξικών αμερικάνικων bonds βάλτε τα ελληνικά ομόλογα και θα δείτε τον παραλληλισμό.
Βασικότατη αρχή των επενδύσεων είναι να μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι, ή εν πάσει περιπτώση πάρα πολλά απο τα αυγά σου σε ένα καλάθι που φαίνετε τρυπημένο από την αρχή απλά και μόνο γιατί είναι "φτηνότερη" λύση.
Οι 2 μεγάλες κυπριακές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν στα υψηλότερου ρίσκου και μεγαλύτερης απόδοσης ελληνικά ομόλογα αντί στα χαμηλότερου ρίσκου και μικρότερης απόδοσης γερμανικά και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. Αντ' αυτού είδαμε ήδη να δίνουν μερίσματα σε μια αβέβαιη περίοδο αντί να φυλάξουν τα κέρδη για την δύσκολη στιγμή γιατί πολύ απλά ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα τις σώσει το κράτος και ο φορολογούμενος σε περίπτωση που χρειαστεί, βεβαίως έχοντας ήδη τζεπώσει τα κέρδη. Και τί κάνει ο Διοικητής της Κεντρικής μας τράπεζας? Απλά σφυρίζει αδιάφορα. Αν επρόκειτο για σοβαρό τεχνοκράτη και όχι ακαδημαικό που συνταυτίστηκε με τα Δ.Σ. των τραπεζών ΄θα μιλούσε λιγότερο κατά της κυβέρνησης και θα έφτιαχνε τα του οίκου του. Εδώ τα Δ.Σ. των τραπεζών δεν ακολουθούν τις υποδείξεις του και ξεφτιλίζουν τον θεσμό της Κ.Τ. μοιράζοντας μερίσματα..
phylarchus on 17/03/2011
Για σταθείτε ρε παιδιά μια στιγμή, εδώ ανακατεύουμε τα πράγματα πάλι. Φυσικά και δεν έκαναν καλή επιλογή οι τράπεζες να επενδύσουν σε ελληνικά και κυπριακά παρακαλώ (να μη ξεχνάμε βολικά) χρεόγραφα. Εδώ φταίνε. Για πέστε μου όμως τι θα γινόταν αν δεν έπαιρναν οι δικές μας τράπεζες τα "δικά μας" χρεόγραφα; Ποιοι θα τα αγόραζαν και με ποιο τίμημα; Δεύτερο επειδή πήραν τα χρεόγραφα ΜΑΣ δημιούργησαν πορόβλημα στην κυβέρνηση ΜΑΣ; Ωραίο κι' αυτό.
Μετά λέτε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες. Για πέστε μου ποιους στηρίζει περισσότερο, τις τράπεζες, ή τα συνεργατικά ιδρύματα; Και από ποιους παίρνει τα περισσότερα λεφτά, από εκείνους που φορολογεί ή από τους άλλους, Και ποια ιδρύματα είναι στην πραγματικότητα πιο...σοσιαλιστικά (αν μού επιτραπεί η έκφραση), οι τράπεζες με τους εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους, το εφαρμοζόμενο εταιρικό δίκαιο και τα εκατοντάδες εκατομμύρια φόρους ετησίως, ή τα συνεργατικά με τις αδιαφανείς και τελείως αφορολόγητες δουλειές; Τέλος ο Διοικητής εισηγήθηκε να μη δώσουν τελικό μέρισμα και επειδή η μια έδωσε τρία σεντ, δηλαδή σχεδόν μηδέν, θεωρείτε ότι "έν τού "ακρώστητζιεν"; Και λέτε ότι ο Δ/τής έπρεπε να κάνει τι; Έχει το δικαίωμα να επιβάλει τη θέση του σε μια δημόσια εταιρεία που ανήκει σε ιδιώτες; Αν τους έλεγε να πληρώσουν μέρισμα τι θα λέγατε; Πάλι φταίει ο Ορφανίδης; Μπορεί να είναι λίγο..μούργος ο άνθρωπος, αλλά όχι και έτσι ρε παιδιά!.. Εσείς ξαφνικά τον βγάλατε άχρηστο σε όλα.
Pablo on 17/03/2011
phylarchus τα 3 cent δεν ειναι καθόλου μηδενικό ποσό. Και ναι ο Διοικητικής της Κ.Τ. εχει και την αρμοδιότητα και την δύναμη να επέμβει και να επιβάλει στα Δ.Σ. των τραπεζών να μην δώσουν μέρισμα. Ρώτα και τι έκανε ο προηγούμενος Διοικητής..σε αντίστοιχη περίπτωση και τι εξαναγκαστηκε να κάνει το Δ.Σ. της τράπεζας Κυπρου αν θυμάμαι καλα.

Ο Ορφανίδης δεν είναι ο ίδιος Διοικητης που έβγαινε πέρσι στα ΜΜΕ σαν μαιντανός και μιλούσε για έλλειμμα της τάξης του 7,5% το 2010? Επαληθεύτηκε? Δεν το νομίζω..
Άποψη μου, όσο και αν εκτιμώ το Ορφανίδη σαν ακαδημαικό, είναι ότι είναι υπερβολικά soft για να διαχειριστεί τον τραπεζικό τομέα σε περίοδο βαθείας κρίσης.. Σε τέτοιες περιόδους και με τις τράπεζες βουτηγμένες στην αβεβαιότητα από τον ΔΙΚΟ τους τυχοδυοχτισμό θα ανέμενα από την Διοικητή της Κ.Τ. να είναι τσάρος και να βάλει τα του οίκου του σε τάξη..Αν το έκανε αυτό θα ήμουν με τα χίλια μαζί του όταν επικρίνει την κυβέρνηση για ατολμία..

Η κατάσταση θυμίζει περισσότερο μια προσπάθεια να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες με το να δημιουργεί θόρυβο για τις ευθύνες άλλων...
Pablo on 17/03/2011
Υ.Γ : Τα δικά μας ομόλογα είναι τα Κυπριακά και όχι τα ελληνικά προς διευκρύνηση. Το να τσουβαλιάζεις τα δύο σε ένα πράγμα ειναί πραγματικά άκυρο και δεν κατάλαβα την λογική σου. Το hair cut είναι σε ελληνικά ομόλογα που πιθανόν να επέλθει και όχι σε κυπριακά...

Να υπενθυμίσω επίσης το cash injection υψους 5 δις που έκανε η κυβέρνηση στις αρχές της κρίσης στις τράπεζες, κάποιοι το ξέχασαν και αυτό φαίνεται.. Το deal υποτίθεται ήταν για να ρίξουν οι τράπεζες τα επιτόκια οι οποίες πάλι τσεπωσαν τα λεφτά και τα επιτόκια περάμειναν τα ίδια.. Και εδώ που ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ. που κόπτεται τόσο για την κοινωνια?
phylarchus on 17/03/2011
Μιλάς για επαληθεύσεις και δεν αναφέρεις τον κ. Σταυράκη, που συνέχεια έλεγε ότι εμείς δεν επηρεαζόμαστε από την κρίση; Μιλάς για ελλείμματα και δεν αναφέρεις την κατρακύλα από καλύτερη της Ευρώπης σε μια από τις χειρότερες σε ελάχιστα χρόνια; Σε ενδιαφέρει μόνο ότι λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ οι αριθμοί προσωρινά ευημερούν; Ξεχνάς και την ανεργία με 30.000 ψηλότερη στην ιστορία μας εκτός από την εποχή μετά την εισβολή και να καυχόμαστε για κοινωνικές παροχές και ανέβασμα του ελάχιστου μισθού σε εποχή κρίσης που ούτε καν υποψιαστήκαν οι φωστήρες υπουργοί μας; Για τη δημόσια υπηρεσία, που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος να φροντίσει το θέμα γιατί δεν γίνεται τίποτε; Για το συνταξιοδοτικό; Μα είναι δυνατό να αγνοεί κανείς τις ωρολογιακές βόμβες της οικονομίας και να μιλά για λάθος στην πρόβλεψη του έτσι και αλλοιώς απαγορευτικά ψηλού ελλείμματος, πρόβλεψη που στο κάτω-κάτω δεν είναι ο ίδιος που κάνει αλλά οι λειτουργοί του; Θα αρχίσω να σκέφτομαι σοβαρά ότι λόγος για όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που αναφέρει ο George πιο πάνω. Αν τολμήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αντικαταστήσει τον Ορφανίδη με άλλον από τον καθ. Πισσαρίδη (ελπίζω να δεχτεί αν του προταθεί, διότι αυτή η ιστορία δεν βλέπω να τελειώνει χωρίς αλλαγές), τότε θα διαπράξει ένα ασυγχώρητο έγκλημα που θα πληρώνει η Κύπρος για πολλά χρόνια.
Κάποιος... on 18/03/2011
Αγαπητέ Pablo

Αν αποφεύγονταν τα μαγειρέματα με τον δήθεν 'δανεισμό' από τα ταμεία του κράτους και κυρίως το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, από το ίδιο το κράτος, τότε το έλλειμμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το 7,5% που έλεγε ο Ορφανίδης

Η κυβέρνηση, μέχρι και στο ταμείο της Υπηρεσίας Θήρας έβαλε χέρι για να δείχνει το έλλειμμα που δείχνει σήμερα.