You are here

Σχόλιο για το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας

24/03/2011
 Η πρόταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανασίου Ορφανίδη, για τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας – την οποία διάβασα στη Cyprus Mail – είναι καλή.  H χρονική συγκυρία, όμως, δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. 

 Tο Ταμείο αυτό θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό.  Δηλαδή όταν οι κυπριακές τράπεζες ξεκίνησαν την επέκτασή τους στο εξωτερικό.  Η έστω και όταν η οικονομία ανθούσε, που δεν ήταν πριν πολύ καιρό.

 Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, που η οικονομία και οι τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν από την χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, είναι πιο πιθανό το ταμείο αυτό να δυσκολέψει αντί να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα.  Είναι πιθανόν να μην βοηθήσει τις τράπεζες γιατί οι πόροι του ταμείου ενδεχομένως να είναι ανεπαρκείς για να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από ζημιές που πιθανό να προκύψουν στο άμεσο μέλλον (λόγω κυρίως της έκθεσης του στην Ελληνική οικονομία).  Και είναι πιθανό να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις τράπεζες, ίσως ακόμη και ρευστότητας, αν οι συνθήκες χειροτερεύσουν.

 Θα ήθελα να προσθέσω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τη δήλωση του κ. Ορφανίδη ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.  Έρευνα (που διεξήχθη από εμένα και άλλους) έδειξε στατιστικά ότι τόσον οι τράπεζες όσο και οι Συνεργατικές έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. 

 Κι ενώ, όπως δηλώνει, οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν ζητήσει τη στήριξη του κράτους ακόμα, πρέπει να λεχθεί ότι ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ως αποτέλεσμα της έκθεσης των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, οι προοπτικές της οποίας φαίνεται να επιδεινώνονται.  

 Οι κυπριακές τράπεζες – τουλάχιστον οι δύο μεγαλύτερες – απολαμβάνουν, στην ουσία, μια έμμεση εγγύηση από το κράτος πολλά χρόνια τώρα, πολύ πριν ο κ. Ορφανίδης αναλάβει την Κεντρική Τράπεζα.  Με άλλα λόγια, κανείς στην Κύπρο δεν πιστεύει ότι οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες μπορούν να πτωχεύσουν ποτέ.  Και αν έφταναν ποτέ κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα είχαν τη στήριξη της κυβέρνησης (μάλιστα, κάποιες από τις δηλώσεις το Διοικητή της Κεντρικής τις τελευταίες βδομάδες, βοήθησαν στο να γίνει η εγγύηση αυτή πιο σαφής από ποτέ). 

 Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων – πολύ πριν ο κ. Ορφανίδης ανέλαβε την ΚΤ – οι κυπριακές τράπεζες επεκτάθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και έφτασαν σήμερα να αποτελούν το 650% του κυπριακού ΑΕΠ.  Τόσο πολύ ώστε να αντιπροσωπεύουν μεγάλο κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία.  Και μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερο από αυτόν που ενέχουν οι δύο κρατικές αερογραμμές, για τον οποίον υπήρχε μεγάλη αναταραχή στη χώρα.  Αυτό αποτελεί σημαντικό – αν όχι τον κύριο – λόγο για τις υποβαθμίσεις της κυπριακής κυβέρνησης – κάτι που η δήλωση του κ. Ορφανίδη δεν φαίνεται να αποδέχεται (για τους S&P ήταν ο μόνος λόγος για την υποβάθμιση ενώ για τους Moody’s  ήταν ένας από τους τρεις).

 Η σιωπηρή και ρητή πολιτική του «πολύ μεγάλος για να πτωχεύσεις»(Too Big To Fail) ισοδυναμεί με αυτό που είναι γνωστό ως «ηθική βλάβη» (moral hazard).  Οι εταιρείες που απολαμβάνουν την εγγύηση αυτή από το κράτος έχουν την τάση να αναπτύσσονται πολύ, παίρνοντας υπερβολικό ρίσκο.  Σε καλές εποχές, απολαμβάνουν τα οφέλη των ρίσκων αυτών στη μορφή ασυνήθιστα υψηλών κερδών.  Σε χαλεπούς καιρούς, βασίζονται στους φορολογούμενους για στήριξη.  Με άλλα λόγια, τα κέρδη παραμένουν ιδιωτικά ενώ οι απώλειες κοινωνικοποιούνται (ο Joseph Stiglitz αποκάλεσε την κατάσταση αυτή «Σοσιαλισμός για τους Πλούσιους»). 

 Κι εδώ ακριβώς βρισκόμαστε με τις κυπριακές τράπεζες.  Ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης καλείται σήμερα να πληρώσει περισσότερα για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος, κυρίως επειδή οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν μια τεράστια ενδεχόμενη υποχρέωση (contingent liability) για τα δημόσια οικονομικά. 

 Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι συγκρίσεις με το Λουξεμβούργο – που για μία ακόμη φορά έγιναν από το Διοικητή – είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ακατάλληλες.  Το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου δεν συνιστά κίνδυνο για τα οικονομικά της κυβέρνησης επειδή οι τράπεζες εκεί είναι ως επί το πλείστον ξένες.  Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αποκλείει ρητά μηχανισμούς στήριξης των ξένων τραπεζών κατά τη χορήγηση σε αυτές αδεία λειτουργίας εκεί. 

 Μια πιο σχετική σύγκριση για την Κύπρο είναι – δυστυχώς – αυτή με την Ιρλανδία, όπου οι μεγάλες τράπεζες είναι κυρίως εγχώριες, όπως και στην Κύπρο.  Οι ιρλανδικές τράπεζες, τα κεφάλαια των οποίων βρίσκονταν χαμηλότερα από 400% του ιρλανδικού ΑΕΠ πριν από την κρίση (σε σύγκριση με το 650% στην Κύπρο), χρειάστηκαν τη στήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης.  Το αποτέλεσμα είναι η Ιρλανδία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας μεγάλης κρίσης χρέους.  Η φούσκα στα ακίνητα –που ήταν και ο σημαντικότερος λόγος για την πτώχευση των Ιρλανδικών τραπεζών – δημιουργήθηκε κυρίως από την έκρηξη δανεισμού για την οποία οι ιρλανδικές τράπεζες ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι.  Δυστυχώς στην περίπτωση της Κύπρου, εκτός από τη φούσκα που έσκασε στα ακίνητα, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες έχουν τεράστια έκθεση στην ελληνική οικονομία.  Και τα πράγματα στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα είπε και το ΔΝΤ, θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν.  (Άλλο ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες έχουν συλλογικά στοιχεία ενεργητικού που ανέρχονται στο 43% το ΑΕΠ.  Αυτό θεωρείται από πολλούς επιφανείς οικονομολόγους, όπως τον Simon Johnson του ΜΙΤ, μεταξύ άλλων, ως πολύ επικίνδυνο). 

 Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην παρούσα συγκυρία.  Σε αυτό το σημείο, συμφωνώ πλήρως με τον κ. Ορφανίδη. 

 Ο κ. Ορφανίδης, ωστόσο, προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για τις δύσκολες συνθήκες της Κυπριακής οικονομίας αποκλειστικά στα διαρθρωτικά προβλήματα των δημόσιων οικονομικών.  Αν και αυτά τα προβλήματα υπάρχουν – για πολύ καιρό τώρα – δεν αποτελούν την ίδια άμεση απειλή στα δημόσια οικονομικά όσο το τραπεζικό σύστημα.  Ούτε το δημόσιο χρέος της Κύπρου που βρίσκεται στο 60% του ΑΕΠ, ούτε το δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται να μειωθεί στο 4.5% του ΑΕΠ ή λιγότερο το 2011 βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα που θα ανησυχούσαν τους οίκους αξιολόγησης, εάν δεν υπήρχε η τεράστια ενδεχόμενη υποχρέωση που απορρέει από το τραπεζικό σύστημα.  Πρόσφατη ανακοίνωση του οίκου Moody’s δείχνει το μέγεθος του προβλήματος: Τα κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αν επαληθευθούν οι υποθέσεις των δοκιμών αντοχής (stress tests) του οίκου ανέρχονται στο 17% του ΑΕΠ της Κύπρου.

 Η Κύπρος απόλαυσε τα οφέλη ενός αναπτυσσόμενου τραπεζικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Σήμερα έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει το τίμημα.  Οι προσπάθειες του κ. Ορφανίδη να μετατοπίσει την ευθύνη από την Κεντρική Τράπεζα για κάποια, αν όχι και τα κυριότερα, προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας - για τα οποία ο ίδιος έχει ίσως μικρότερη ευθύνη από τους προκάτοχους του - είναι κατανοητές.  Δυστυχώς όμως όταν τα επιχειρήματα που παρατίθενται δεν πείθουν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν περισσότερες αμφιβολίες για την επάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας. 

 Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει αρμονική συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.  Ούτως ώστε να πεισθούν οι επενδυτές – μικροί και μεγάλοι, ξένοι και ντόπιοι – αλλά και οι αναλυτές ότι οι αρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ακόμη και το χειρότερο σενάριο, αν αυτό χρειαστεί.

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών

Πανεπιστήμιο του Leicester
16 σχόλια
Thucydides on 24/03/2011
The voice of reason once more. Well done Proffesor Demetriades. Orphanides should cooperate and stop passing the buck that other people are to blame.
Hopefully he will replaced this time next year so the new governor will cooperate better with the government for the good of the country!
Ανοικονόμητος on 24/03/2011
Αν κατάλαβα καλά ο κύριος Δημητριάδης λέει ότι η πρόταση για δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι καλή και ότι έπρεπε να είχε γίνει από καιρό αλλά δεν πρέπει να γίνει τώρα γιατί "είναι πιθανό να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις τράπεζες, ίσως ακόμη και ρευστότητας, αν οι συνθήκες χειροτερεύσουν".

Δηλαδή ο κύριος Δημητριάδης διαφωνεί με τη φορολόγηση των τραπεζών που προωθείται από την κυβέρνηση;
P. Demetriades on 24/03/2011
Indeed, I don't think it's a good time to tax the banks. A year ago, when their prospects were not as bleak as they are now, it would have made more sense. At this juncture, increasing their provisions for losses substantially, is the only way forward.

Taxing the banks is, however, in principle fair and can also help reduce the distortion created by the safety net, if the tax is designed with this in mind. The IMF has some good proposals on this (the tax is amusingly called FAT).

My only reservation with the government's proposal is the timing (as also with the CBC scheme, which is clearly a good one).

I would have thought introducing a 40% personal tax rate for high earners, many of whom are bankers, is a much fairer way forward if tax revenue is to increase. There is no reason why this tax should only apply to bankers. It is also a fair way to ensure senior civil servants and other well paid public and private sector employees and the self-employed (notwithstanding tax evasion, which is a separate matter) contribute more. I have made this suggestion in public forums about a year ago.

It suffices to say that in the UK the 40% tax rate applies to everyone with income over £35,000. For incomes over £150,000 the tax rate rises to 50%. See:

http://www.hmrc.gov.uk/incometax/basics.htm

I have always wondered why hardly anyone of those who advocate taking measures to improve the public finances in Cyprus here and now don't want to consider this. A 40% tax rate is effective, socially fair and quick.
Ανοικονόμητος on 24/03/2011
Ευχαριστώ, πολύ κατατοπιστική απάντηση!
George A. Thucydides on 24/03/2011
It is understandable that with the parliamentary elections nearby articles like this will appear on blogs and elsewhere. Whilst the Professor stresses some important points here (e.g. the size of the banking sector, the contingent liability stemming from the exposure of local banks to greek debt), he considers a costly bail-out as the only option to support our financial system.
Apparently, there are a few things that can be done to ameliorate the existing situation and a safety net (however inadequate it seems on its own) is a step to this end. Further, collaboration between the Ministry of Finance and CBC is deemed essential if we are to tackle successfully the coming problems. Also, the option of mergers or acquisitions can also serve as a solution if the situation proves to be critical. Lastly, we should show more confidence to knowledgeable people on economic matters like Dr. Orphanides, who has been working as a central banker for more than 20 years and served as Senior Adviser at the Board of Governors of the Fed. His competency is clearly evident through brave decisions when no one else had the guts to take them, such as lowering the LTV ratio for secondary residence well before anyone talked about a coming real estate bubble and resisting selling the gold of CBC for the sake of a short term profit. Decisions that have been proved correct through time.

In all, criticism is easy and tempting to many of us that do not feel the burden of responsibility. However, it seems to me that it's only through collaboration and good communication that we can tackle our financial and economic problems and eventually exit this crisis. Let's hope that even late, we will understand the seriousness of the situation and start acting proactively.
Thucydides on 24/03/2011
In response to the guy above, stealing my name as his surname Dr Orphanides has worked as an advisor to the Fed where he advised Dr Greenspan at a time when the orthodoxy was to let asset bubbles be created and mop up after they burst..a dogma that got us into this mess in the first place...
Also initially Dr Orphanides did not want to take responsibility for Banking Supervision and he wanted to hand this department to a Cypriot FSA like institution so he could concentrate on monetary policy and economic research at the Central Bank. He changed his opinion later after he saw that it is helpful for a Central Bank to also be a supervisor...
However, how much does Dr Orphanides know on Banking Supervision???...if one looks at his publications/articles you will see that none really deal with this essential aspect of central banking. His expertise is on monetary policy and other theoretical stuff that is now done at the ECB level. So he is good for the ECB board one can argue, but not so good for the CBC whose major function is not the maintenance of Price Stability?monetary Policy (the ECB does this for us) but for Financial Stability. In this area I'm afraid he is not the expert technocrat that he wants the media and public opinion to think that he is...
First he believed wrongly that the ECB base rates affect the loan rates of Cypriot banks...(If the ECB rate is low the Lending rate of Cypriot banks should be low too)
Secondly he believed wrongly that covered bonds would lower the loan interest rate of Cypriot banks.
Both propositions above were mistaken as Cypriot banks price above their deposit rates which due to competition from Grek Banks is 4%+ and Dr O swallowed his words afterwards and never spoke about these two points again.
Dr Orphanides also keeps mentioning lowering of the LTV ratio that banks in Cyprus can give. In theory this was a correct move but ask any estate agent in Cyprus and any Commercial Banker to see if this made for a "soft landing" in the Cyprus Real Estate market, to the contrary it strangled an already struggling market... The LTV measure should have been taken more gradually in consultation with the commercial banks. But Dr Orphanides does not consult he decides and rules with an iron fist (like with his Idiatera Exeretos employees!!)
The problem in this area was very aptly recognised by Moody's unlike in the US where Commercial Banks can foreclose on properties within months and can therefore flush out their non-performing loans faster by liquidating their collateral by foreclosing on property and obtaining cash, Cypriot banks are faced with a very rigid foreclosure process where it can take up to 10 years to foreclose. Therefore Cypriot banks have a perverse insentive to roll-over non performing loans beyond the Basel 2 requirement of 3 months past due payments. In other countries loans with or without collateral with 3 past due payments are classed as non-performing and the legal process begins. In Cyprus because of the difficulty in foreclosing and the central bank rule that fully tangibly secured loans can be classified as performing even if they have 3 past due payments all commercial banks are extending the loans that are in fact non-performing and we have a time bomb on our hands courtesy of the Central Bank rule and Dr Orphanides. God help us...
Also the exposure of our banks with their lending books of the two major banks being close to 50% in Greek loans in a country that is bankrupt plus their holdings of Greek Government bonds and it is proof beyond any reasonable doubt that the BIGGEST PROBLEM OF THE CYPRIOT ECONOMY are the banks and the bad Suprvision by Dr Orphanides.
Dr Orphanides told the 2 big banks don't pay dividends and what do they do? Both pay dividends.
Dr Orphanides is trying to convince everyone that the only problems Cyprus is facing are the structural fiscal issues yet 60% debt to GDP is a much tamer beast than what is going wrong under his watch our banking system that is 650% of GDP and the paltry 50M Euro "independent fund" he wanted to create (partly so he will have something to chair when he gets ousted from the CBC in a year from now) is a mere drop in the ocean. But how are we to question the wisdom of Cyprus's Maestro Dr Greenspan (excuse me Orphanides) of the Fed...
Taylor on 24/03/2011
O moderator en argos
pavlos on 25/03/2011
Ο Κος Ορφανίδης είναι ο μόνος που λέει τα πράγματα όπως πρέπει.
«Οι επιλογές είναι γνωστές», είπε σε εκδήλωση του κυπριακού συνδέσμου των Chartered Financial Analysts, και «είναι αναπόφευκτες». «Είτε θα υπάρξει περικοπή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, είτε θα υπάρξει αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Ή θα είναι ένας συνδυασμός των δύο».

Απλά Κε Πανίκκο
Διότι εμείς οί ιδιοτικοί υπάλληλοι καταντήσαμε οί φτώχοι συγγενείς ή αλλιώς τα κορόιδα τής δίκαιης κοινωνίας μας.
on 25/03/2011
Πολύ φοβάμαι ότι η βάση αυτή της συζήτησης είναι λανθασμένη. Αλοίμονο αν ολόκληρη Κεντρική Τράπεζα στηρίζεται σε ένα άτομο, τον κ. Ορφανίδη.

Σίγουρα ένα άτομο κάνει αρκετή διαφορά, αλλά ποιος από τους προκατόχους του κ. Ορφανίδη ήξερε από banking?

Αν κάτι πάει καλά στο σύστημα, δεν είναι λόγω ενός ατόμου, αλλά λόγω ενός καλού θεσμικού πλαισίου και ενός καλοστημένου οργανισμού.

Αν κάτι δεν πάει καλά, είναι λόγω ενός απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου και ενός οργανισμού που λειτουργεί χωρίς την παραμικρή ανάκγη να είναι διαφανής και που ανέχεται και επιβραβεύει την ασχετοσύνη.

Ο εκάστοτε διοικητής έχει τον κίνδυνο να καταστεί δέσμιος αυτού του οργανισμού και των τεχνοκρατών του.
observer on 25/03/2011
I cannot understand this obsession you all have with Orfanides.This includes Mr P. Demetriades.Replace the word "Orfanides" with "The Central Bank of Cyprus" and tell me if your article and comments need re-writting.Be honest.You have an issue with the person not his policies.Where you disagree with the policies you can draw from economic theory and argue.Insted you choose to make personal comments.This is cheap. It shows no depth of economic knowledge and gives us the right to assume that you are directed by political and not by economic considerations.
My hope is that this Stockwatch space will be a forum for a high level exchange of views.By making it personal you have lowered the level but at the same time you have lowered, in the eyes of those who understand, your own selfs.
on 25/03/2011
60 percent debt to GDP and 4.5 percent budget deficit is the same as portugal's and they are going straight for a bailout. Maybe if we go there first there will be bailout money there for us too, maybe that is the masterplan afterall
Pablo on 26/03/2011
Observer, you cry that this is getting personal, however, you fail to mention that it's his majesty mr Orfanides and not the CBC or any other member of its board, that runs after every camera to blame the fiscal policies of the government for the dire situation that the banks are in.
The last time I checked it is the CBC that is responsible for regulating and keeping an eye on the banking sector.

Mr Orfanides seems to be trying to cover his inadequacies by crying and shouting about a 60% debt and 4,5% deficit (projected to be below 2,5% by 2013) while its his sector which is in effect the time bomb in the foundation of the Cypriot economy...

It appears to me that Mr Orfanides is convinced that he messed it up and that the banking sector bomb is about to go off any day...all that remains for him is to make sure that his pals, the bankers, get bailed out by the same govermnent he comes out shooting everytime there is a camera around..
kax on 26/03/2011
As I am one of those critical of the Central Bank and its Governor I want to respond to Observer.While not at the level of articles published in Econometrica I disagree with him that the standard of the Stockwatch blogs and discussion is low.Coming to the point it appears it is the observer who does not live on planet earth but in a world of his own where governments and central bankers over the world are not criticised for championing the rights of big banks and the bonus of bankers ,effectively paid by taxpayers.In response to this criticism even the Fed Chairman is resorting to public relations,including press conferences, in an attempt to justify his actions as many Americans want to abolish the Fed alltogether.To the extent that the CBC and its Governor are viewed acting in the interest of bankers they must realise they are not immune to criticism which will escalate as problems become more evident.Supporters of the CBC and its actions have as a main argument that Mr Orfanides is a world class researcher and as such cannot be wrong and is above criticism.I Know he is in the top 1% of world economists for the quality of his research,above all Grreks and Cypriots with the only exception of Nobel price winner Pissarides but this is not the point.I congratulate him for his academic achievements and wish him all success with economic prizes but I reserve the right to express my diasagreements ,when given the chance,not of course on his theories but on his policies,actions or lack of actions as Governor.Economists with relatively few and low level research publications have criticised main stream economists and proven right(eg Roubini)In any case theories are not the issue here.What is my main argument which I sense reflects the majority of people unhappy with the CBC is the fact it acts like an ally instead of a regulator of big banks.
The last few days the share of the biggest bank in the US suffered big losses when it was revealed that the Fed refused to allow it to increase its divident.In Cyprus the Governor publicly asked the banks not to give dividents and was ignored. He did nothing even though he has the right not only to fire directors but to close down banks.This sums my argument because even on the few occasions he goes against the wishes of bankers he does not enforce his instuctions which should be viewed as orders and not advice.He is their regulator not their consultant.
Personally I hold responsible the government for the same reason I criticise the Central Bank .That is it supports the interests of bankers and if anybody (minister,party spokesman)writes a blog here I will write my views.I appreciate the Government is responsible for public deficit but I iunderstand they are afraid of voters.The Governor does not need the votes of bankers so it is easier for him to force his wishes when bankers disagree.
Dear Observer,you,the Governor and everybody must realise that people have different opinions and you must learn to accept them without looking for ulterior motives.
Είδα φώς και μπήκα on 26/03/2011
The above comments were very helpful to reveal the ultimate truth that the Cypriot economy is ruled and guided (650 X Cypriot GDP Vs 1 GDP) mostly by the Central Bank and its decisions, that could make without any fear to the organized high leveraged lobbied unions… So the weight leans to the persons that are in charge of the Central Bank and the rest which is the governing which accounts an important part and integral part of the Cypriot economy leans to the persons that govern…
Discount Hotels on 02/05/2011
Not long ago, I did not give a lot of thought to leaving comments on site page reports and have placed responses even less. Reading by means of your enjoyable post, will assist me to do so sometimes.
baju anak on 19/06/2012
This is the proper Σχόλιο για το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας | Stockwatch blog blog for anyone who wants to attempt out out almost this content. You observe so untold its nigh wearing to reason with you (not that I really would want…HaHa). You definitely put a new protract on a substance thats been shorthand about for period. Good lug, just zealous!