You are here

Μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών για το συνταξιοδοτικό

04/04/2011
 Η στήλη έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψη με το θέμα των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του κράτους.  Έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι βιώσιμο παρά τη μεταρρύθμιση που έγινε πριν δυο χρόνια.  Επισημάναμε επίσης πολλές φορές την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων γιατί το ισχύον σύστημα απειλεί να γονατίσει το κράτος και μαζί του την Κυπριακή οικονομία.  Παρόμοιες απόψεις διατυπώνουν πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, αναλογιστές, θεσμικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα.

 Η κυβέρνηση δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτή την αγωνία (πέρα από κάποιες περιοδικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί «ωρολογιακής βόμβας»).  Εξακολουθεί να διατυπώνει την άποψη ότι έχει επιλύσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΤΚΑ.  Μέχρι και το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου η υπουργός Εργασίας έκανε δηλώσεις με τις οποίες συνέστηνε υπομονή μέχρι το τέλος του 2010 οπότε θα ήταν έτοιμη η νέα αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ.  Έχουμε μπει στον Απρίλιο και η αναλογιστική μελέτη δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.  Καθυστερεί η ολοκλήρωσή της ή μόνο η δημοσιοποίησή της;

 Μια δεύτερη αναλογιστική μελέτη εκπονείται από τον οίκο Muhanna για το θέμα των συντάξεων του δημοσίου.  Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, στα τέλη Φεβρουαρίου, αυτή η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα και αμέσως μετά η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.  Όμως το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι από αυτό το διάλογο είναι απομακρυσμένο.  Δεδομένου ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν έδειξε καμία διάθεση να δεχτεί μια (πολύ μικρή) μείωση €35 εκ. στο κρατικό μισθολόγιο, είναι απίθανο να δεχτεί τις πολύ μεγαλύτερες παραχωρήσεις που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τεράστια τρύπα στις συντάξεις.  

 Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί αυτό το ζήτημα από μόνη της.  Δεν πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει - ούτε αυτή, αλλά ούτε καμιά άλλη κυβέρνηση.  Είναι απαραίτητο όσο το δυνατό περισσότερες πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν ότι θα προσεγγίσουν το ζήτημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μοιραστούν το πολιτικό κόστος που θα προκύψει.  Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει το πρώτο και σημαντικό βήμα ορίζοντας μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών η οποία θα μελετήσει όλα τα δεδομένα και θα ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση που θα καταγράφει συγκεκριμένες εισηγήσεις.  Η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν. 

 Η ανάθεση δύσκολων θεμάτων στους ειδικούς είναι συνηθισμένη πρακτική σε πολλές χώρες.  Η μόνη περίπτωση που έγινε κάτι τέτοιο πρόσφατα στην Κύπρο είναι η Επιτροπή για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.  Είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε τους ειδικούς μας εκεί που τους χρειαζόμαστε.  Η επιστημονικότητα, η διαφάνεια, ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση απόψεων προσφέρουν το καλύτερο πλαίσιο για τη διαμόρφωση σωστών και κοινωνικά αποδεκτών πολιτικών. 

 Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών 

Πανεπιστήμιο Κύπρου
5 σχόλια
DKC on 04/04/2011
Τώρα έχουμε εκλογές.
Επιπλέον χρειαζόμαστε τους δημοσίους υπάλληλους για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους όταν η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ.
Ίσως όταν πλησιάζουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές να το ξανακοιτάξουμε.
Προς το παρόν ας συνεχίσει η πρακτική να φορτώνουμε με χρέος τους νέους και ας αυξηθεί ακόμα η ανεργία.
Όλα αυτά είναι ευκολότερα να αντιμετωπιστούν παρά η ΠΑΣΥΔΥ
Φελίπε on 04/04/2011
Συμφωνώ με τις εύστοχες παρατηρήσεις του κ. Κληρίδη. Μόνο οι εμπειρογνώμονες πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι. Χωρίς εξαρτήσεις από οργανισμούς και καταστάσεις που θολώνουν τη σκέψη τους ακόμα και για τα προφανή (π.χ. κατάσταση στον τραπεζικό τομέα).
Αγανακτησμένος φορολογούμενος on 04/04/2011
Αγαπητοί φίλοι,

Με την εικόνα της Κυπριακής οικονομίας να μην απολαμβάνει τις καλύτερες μέρες της, οι δύο υπεύθυνοι, στους οποίους ο κόσμος, επιχειρηματικός και μη, κοιτάζει για καθοδήγηση, παλιμπαιδίζουν καθημερινά ως κακομαθημένα μωρά...

Τόσο ο υπουργός, όσο κι ο διοικητής της Κεντρικής, αντί να κάτσουν κάτω και να βάλουν μπρος συντονισμένα ένα σχέδιο δράσης, με μέτρα ουσιαστικά αλλά κι επικοινωνιακά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που ν αναγεννά την ελπίδα στον κόσμο και τους επενδυτές, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καυγαδίζουν όπως τα κοκόρια απ όλα τα βήματα, καθημερινά, ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι του άλλου...

Κύριοι, εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να αναλάβετε τις ευθύνες σας...Αν δεν μπορείτε να σεβαστείτε τους χονδρούς μισθούς που σας πληρώνουμε οι φορολογούμενοι, πηγαίνετε να βρείτε μιαν παλέστρα να τσακώνεστε, κι αφήστε τις θέσεις για άλλους -έστω και με λιγότερες περγαμηνές και πιο φτωχά βιογραφικά- που έχουν όμως όρεξη για συλλογική, σοβαρή προσπάθεια ν αναγεννήσουν την οικονομική προοπτική τής χώρας...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ένας από τους πολλούς αγανηκτησμένους φορολογούμενους
Andreas on 11/04/2011
Φίλε Αγανακτησμένε Φορολογούμενε,

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα γιατί ως φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας πληρώνουμε δυστυχώς ήδη για πάρα πολλά που δεν λαμβάνουμε.
Όσο όμως κανένας μας δεν μιλά (και δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν καταλάβουν απο λόγια οπόταν και χρειάζεται κάτι πιο δυναμικό απο αυτό το blog) θα συνεχίζουν να μας φορολογούν για πράγματα και υπηρεσίες που δέν μας παρέχουν.

Φιλικά,

Αντρέας
Αγανακτησμένος Φορολογούμενος 2
Παναγιώτης Αγησιλάου on 04/04/2011
Επίσης συμφωνώ με τις εισηγήσεις του καθηγητή. Θέλω να δώ όμως πραγματικά ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, όχι συνταξιούχους του δημοσίου, ούτε και διοριζόμενους με τον κανόνα της πολιτικής αγυρτείας που εισήγαγε ο φίλτατος κ. Βασιλείου, δηλαδή ένας αριστερός, ένας δεξιός, ένας κεντρώος, ένας σοσιαλιστής και ιμίσιυ μου ένας ανεξάρτητος ή της επιλογής του Προέδρου. Μπορούν να το κάνουν αυτό ή όχι;
ΠΑ