You are here

Ένα καλύτερο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

18/04/2011
 Το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών από καταλόγους διοριστέων αποτελεί καρκίνωμα για την εκπαίδευση αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία.  Γίνονται διορισμοί χωρίς καμία απολύτως διαδικασία αξιολόγησης, κάτι που αδικεί τόσο τους μαθητές στα δημόσια σχολεία όσο και τους άριστους απόφοιτους που πρέπει να περιμένουν χρόνια για να πάρουν σειρά.  Το σύστημα ενθαρρύνει την απόκτηση πτυχίων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα στην αγορά εργασίας εκτός του ότι δίνουν τη δυνατότητα ένταξης σε μια λίστα αναμονής η οποία θα εξαργυρωθεί κάποτε με τον πολυπόθητο διορισμό.  Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού, κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί πιο εκτενώς στο παρελθόν

 Πριν λίγο καιρό το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση για διαφοροποίηση του συστήματος διορισμού.  Η σημαντικότερη διαφορά είναι η εισαγωγή γραπτής εξέτασης η οποία θα έχει βαρύτητα 30% στην αξιολόγηση του κάθε υποψήφιου. 

 Από μια άποψη η αλλαγή αυτή δεν είναι αρκετά ριζοσπαστική γιατί μη ποιοτικά κριτήρια όπως το έτος αποφοίτησης θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή εκπαιδευτικών.  Όμως η προτεινόμενη αλλαγή κάνει μια σημαντική υπέρβαση την οποία θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε.  Η υπέρβαση αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή ορολογίας: Τη μετάβαση από τους «διοριστέους» στους «διορίσιμους». 

 Μόνο δυο γράμματα αλλάζουν αλλά οι προεκτάσεις είναι σημαντικές.  Η έννοια του διοριστέου υποδηλοί κάποιο δικαίωμα.  Ο διοριστέος πρέπει να διοριστεί.  Η έννοια του διορίσιμου δεν υποδηλοί δικαίωμα αλλά δυνατότητα.  Ο διορίσιμος μπορεί να διοριστεί αν και όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.  Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική γιατί καταργεί την αυτόματη σύνδεση πτυχίου-εργοδότησης.  Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης και είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο τομέας προσελκύει τόσους νέους. 

 Προβάλλονται διάφορα επιχειρήματα εναντίον της εισαγωγής εξέτασης.  Ένα επιχείρημα είναι ότι όσοι απέκτησαν πτυχίο έχουν ήδη περάσει από διαδικασία αξιολόγησης και έχουν κριθεί άξιοι.  Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα (που πολύ το αμφιβάλλω), είναι φανερό ότι δεν είναι όλοι εξίσου άξιοι.  Δεν θέλουμε να επιλέγουμε τους καλύτερους για τα σχολεία μας; Πρέπει να ισοπεδώσουμε όλες τις επιδόσεις και όλα τα πανεπιστήμια; 

 Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η εξέταση δεν μπορεί να μετρήσει τη μεταδοτικότητα του εκπαιδευτικού και τη δυνατότητά του να επιβληθεί στην τάξη.  Αυτό είναι ασφαλώς σωστό.  Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να αξιολογεί την παρουσία του εκπαιδευτικού στην τάξη.  Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί υποκειμενικές κρίσεις και αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ποτέ σε μια χώρα όπου κανένας δεν εμπιστεύεται κανένα.  Η γραπτή εξέταση, με όλα της τα μειονεκτήματα, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος που έχουμε για να διαφοροποιήσουμε ποιοτικά τους υποψήφιους και να σπάσουμε επιτέλους τη σύνδεση πτυχίου-εργοδότησης.  Ας ελπίσουμε ότι η σημαντική αυτή αλλαγή θα προχωρήσει.

 Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
82 σχόλια
SOPHOCLES on 18/04/2011
Ο κύριος Σωφρόνης Κληρίδης εγραψε:
«Προβάλλονται διάφορα επιχειρήματα εναντίον της εισαγωγής εξέτασης. Ένα επιχείρημα είναι ότι όσοι απέκτησαν πτυχίο έχουν ήδη περάσει από διαδικασία αξιολόγησης και έχουν κριθεί άξιοι. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα (που πολύ το αμφιβάλλω), είναι φανερό ότι δεν είναι όλοι εξίσου άξιοι. Δεν θέλουμε να επιλέγουμε τους καλύτερους για τα σχολεία μας; Πρέπει να ισοπεδώσουμε όλες τις επιδόσεις και όλα τα πανεπιστήμια;»
Συμφωνώ με τον κύριο Κληρίδη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το επιχείρημα αυτό που προβάλλεται είναι αστείο και ισχύει μόνο για τους εκπαιδευτικούς και τους νοσηλευτές. Θα έπρεπε για τον ίδιο λόγο, οι απόφοιτοι άλλων κλάδων (π.χ. οικονομικά, μηχανολόγοι και πολλοί άλλοι) να έχουν κατάλογο διοριστέων, και να αναμένουν όλοι την σειρά τους να διοριστούν στην Κυβέρνηση ή σε Ημικρατικούς οργανισμούς; Γιατί τόσοι απόφοιτοι αφού έχουν κριθεί άξιοι με την αποφοίτηση τους χρειάζεται να παρακάθονται σε εξετάσεις για ένα διορισμό;;;
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για πριγκιπικούς αποφοίτους;;;
NN on 18/04/2011
Very good article.
Another issue is the following. Let`s say we have two candidates: the first one has a degree from the University of Cambridge and the second one has a degree from a far less prestigious university. Why should we equate the two candidates? There should be some mechanism in the hiring process that adds some weight to the calibre of the university they attended and the grades they received.
Panayiotis on 18/04/2011
Μπορεί να είναι καλύτερος φοιτητής αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερος δάσκαλος.
Δημητρίου Πέτρος on 21/04/2011
Τι λέεις ρε φίλε; Δηλαδή όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο "κύρους" (επί πληρωμή) να έχουν και τη δυνατότητα να αναγνωρίζεται αυτό τους το "προσόν"; Αυτό εισηγείσαι; Δηλαδή, οι φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια "κύρους" της Αγγλίας ή της Αμερικής να τοποθετούνται χαμηλότερα στην κατάταξη λόγω σπουδών σε λιγότερο prestigious universities; Φίλε πριν να μιλούμε να σκεφτόμαστε.
Νεύρα on 27/04/2011
Έχεις δίκαιο. Διότι ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ εν το ίδιο με έναν απόφοιτο του Ντάρμπυ!
Παρέτα μας ρε κουμπάρε!
Σκοπός του συστήματος διορισμού πρέπει να είναι ο διορισμός τον ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ δασκάλων και καθηγητών και όχι η απονομή "κοινωνικής δικαιοσύνης" στην βάση των ευαισθησιών του κάθε υποψήφιου καθηγητή/δασκάλου.
Κάποια πανεπιστήμια για α β γ λόγο είναι καλύτερα από άλλα και κατά συνέπεια και κατά κανόνα βγάζουν και καλύτερους αποφοίτους. Εν απλό το θέμα.
kax on 27/04/2011
Οι απόφοιτοι του Ντάρπυ και των άλλων ανάλογων πανεπιστημίων είναι πολύ πιό κατάλληλοι που τους απόφοιτους του Χάρβαρτ για να διδάξουν τους μιτσιούς.Όσοι τελειώσουν το Χάρβαρτ ας παν στην Goldman Sachs η στην JP Morgan.Δεν νομίζω να χρειάζονται να μπουν στην ουρά να βρούν δουλειά.
Νεύρα on 27/04/2011
Δηλαδή οι απόφοιτοι του Westminster τζιαι του Thames Valley αποφοιτήσαν που τζείνα τα πανεπιστήμια διότι τους απέρριψεν το Cambridge τζιαι το Oxford στη βάση οικονομικών κριτηρίων τζιαι μόνον;

Το επιχείρημα σου δεν στέκει παρόλο που συμφωνώ ότι σε γενικές γραμμές το να έχεις λεφτά σε βοηθά να προετοιμαστείς καλύτερα για εισδοχή σε καλά πανεπιστήμια χωρίς να σου το εγγυάται.

Υπάρχει λόγος φίλε μου που κάποια πανεπιστήμια παράγουν τεράστια έρευνα και βγάζουν λαμπρούς επιστήμονες και νομπελίστες ενώ κάποια άλλα όχι. Αν είχες την επιλογή να διαλέξεις μεταξύ Harvard και Τhames Valley, τί θα επέλεγες;
kax on 27/04/2011
Φίλε Νεύρα
Εκείνο που λέγω ότι στην Κύπρο επαρακάμαμε τον με τα πολλά διπλώματα.Για να διδάξεις σε γυμνάσια και σε δημοτικά δεν πρέπει να είσαι ο πρώτος.Ένα αναγνωρισμένο πτυχίο αρκεί.Άλλωστε αν τα πανεπιστήμια που αναφέρεις δεν πληρούσαν μίνιμουμ κριτήρια δεν θα ήταν αναγνωρισμένα.
Επειδή αναφέρεις συγκεκριμένα πανεπιστήμια πράγματι πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να πάει κάποιος.Άνετα τα 2-3% των μαθητών μας μπορούν να πάν και μιλούμε για μεγάλους αριθμούς για τα Κυπριακά δεδομένα.Άλλωστε είναι πολλοί οι Κύπριοι απόφοιτοι κορυφαίων πανεπιστημίων.Το καλύτερο πτυχίο συμφωνώ πρέπει να μετρήσει κάπου όπου προσλαμβάνονται οι καλύτεροι.Αλλά για να μάθει στους μιτσιούς άλγεβρα και χημεία δεν χρειάζεται κάποιος να είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.
Νεύρα on 27/04/2011
Συμφωνώ μαζί σου. Ο καλός ο δάσκαλος/καθηγητής εκτός από ακαδημαϊκά προσόντα πρέπει να έχει μεταδοτικότητα, όρεξη και υπομονή καθώς και αρκετά άλλα επικοινωνιακά χαρίσματα.

Όμως ceteris paribus, με τους υπόλοιπους παράγοντες ίσους, ο μέσος απόφοιτος άριστου πανεπιστημίου θα μας δώσει ένα πολύ καλύτερο δάσκαλο παρά τον μέσο απόφοιτο ενός υποδεέστερου πανεπιστημίου.

Η συζήτηση όμως ξεκίνησε όμως στους τρόπου αξιολόγησης των καλύτερων υποψήφιων για τον τομέα την εκπαίδευσης και πιστεύω ότι το πτυχίο πανεπιστημίου είναι ένας πολύ καλός δείκτης για αρχή...
Δημητρίου Πέτρος on 28/04/2011
Φαίνεται ο Νευρικός μου φίλος είναι απόφοιτος ''prestigious'' πανεπιστημίου (κατά την άποψή του) και γι' αυτό υποστηρίζει τη διάκριση μεταξύ prestigious και λιγότερο prestigious πανεπιστημίων; Μπορεί και να κάμνω λάθος και ο Νευρικός φίλος να έχει δίκαιο (!). Με λίγα λόγια, όσοι αποφοιτούν από το Oxford αυτόματα είναι και οι ικανότεροι υπαλλήλοι για οποιοδήποτε επαγγελματικό τομέα. Δεν το νομίζω κε. Νευρικέ. Η άποψή σου χρειάζεται αναθεώρηση (αν όχι πλήρη εγκατάλειψη), επειδή αν κοιτάξεις τις ιστοσελίδες των ''prestigious'' πανεπιστημίων το ακαδημαϊκό προσωπικό που εργοδοτούν δεν εργοδοτεί μόνο απόφοιτούς τους. Αντίθετα, η πλειοψηφία του προσωπικού τους έχει ακαδημαϊκές σπουδές σε άλλα πανεπιστήμια "μέτριας" επίδοσης (κατά την άποψή σου;), αλλά κατάφεραν και εργοδοτήθηκαν στα "prestigious" πανεπιστήμια. Πώς γίνεται αυτό Νευρικέ φίλε; Μπορείς να με μορφώσεις (!) λίγο;
Νεύρα on 29/04/2011
Με μεγάλη μου χαρά. Καταρχάς ο ισχυρισμός είναι πως με τους υπόλοιπους παράγοντες ΙΣΟΥΣ, κατά μέσο όρο τα prestigious πανεπιστήμια βγάζουν καλύτερους αποφοίτους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα μη prestigious πανεπιστήμιο να βγάλει λαμπρούς επιστήμονες ή αποφοίτους. Απλά υπάρχουν χαμηλότερες πιθανότητες. Και για να πιστείς του λόγου το αληθές σε παραπέμπω σε συγκριτικούς πίνακες με τους βραβευμένους με Νόμπελ επιστήμονες και το πανεπιστήμιο τους (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_university_affiliation), είτε πρόκειται για πανεπιστήμια από τα οποία αποφοίτησαν ή πανεπιστήμια στα οποία δίδασκαν κατά την βράβευσή τους. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Αν θες μπορώ να σου παραθέσω και στοιχεία για το μέσο ύψος απολαβών ανά απόφοιτο, αριθμό πατέντων ανά ακαδημαϊκό ίδρυμα και άλλα.

Φυσικά αν τα στοιχεία δεν σου αρκούν, επικαλούμαι την κοινή λογική. Αν σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα καλό γρήγορο αυτοκίνητο, ποιός έχει περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρει, η Ferrari ή η Skoda.

Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαι. Δεν σημαίνει ότι όποιος τελείωσει άριστο πανεπιστήμιο θα είναι και άριστος επιστήμονας ή πως όλοι οι άριστοι επιστήμονες τέλειωσαν άριστα πανεπιστήμια. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως υπάρχει πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου του πανεπιστημίου και του επιπέδου του αποφοίτου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Θα με ενδιέφερε να δω στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο.
Δημητρίου Πέτρος on 29/04/2011
Νευρικέ φίλε αυτοαναιρείσαι συνεχώς. Από τη μία ισχυρίζεσαι πως τα ''prestigious'' πανεπιστήμια έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγάλουν καλύτερους αποφοίτους και από την άλλη λέεις: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα μη prestigious πανεπιστήμιο να βγάλει λαμπρούς επιστήμονες ή αποφοίτους." και "Δεν σημαίνει ότι όποιος τελείωσει άριστο πανεπιστήμιο θα είναι και άριστος επιστήμονας ή πως όλοι οι άριστοι επιστήμονες τέλειωσαν άριστα πανεπιστήμια." Χρησιμοποιώ τα λόγια σου (μέθοδος copy-paste) για να μην τα παραποιήσω έστω και λίγο.
Προσπάθησε τουλάχιστον αυτά που παρουσιάζεις ως επιχειρήματα να ομοιάσουν λίγο με επιχείρημα.
Όσον αφορά τα Νόμπελ, αφού "η άρχουσα τάξη φροντίζει να διασφαλίζει τα κεκτημένα της" (κατά την "ατεκμηρίωτη" θεωρία) προφανώς θα κερδίζουν τα Νόμπελ κυρίως απόφοιτοι "prestigious" πανεπιστημίων για να υπάρξουν κατεγραμμένες "επιδόσεις" ως μελλοντικές αναφορές. Μελλοντικές αναφορές για μελλοντικούς φοιτητές οι οποίοι θα βλέπουν τα βραβεία των "prestigious" πανεπιστημίων ως "τρανταχτή απόδειξη" της άψογης δουλειάς που διεξάγεται σε αυτά. Και αφού οι απόφοιτοι των "prestigious" πανεπιστημίων μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο Νόμπελ, γιατί να έρθουν να διδάξουν τα παιδιά της μικρής Κύπρου; Τα μεγαλεία να διδάσκουν στα μεγαλεία.
Και μιας και "έχεις γνώσεις" για την αυτοκίνηση, να σου πω πως στo πρωταθλήμα Formula 1 οδηγών (http://www.formula1.com/results/driver/2011/) και πρωτάθλημα Formula 1 κατασκευαστών (http://www.formula1.com/results/team/) προηγείται η RENAULT (!). Δες τις αναφορές. Και για να μάθεις και κάτι παραπάνω εκτός από το "prestigious" διδακτορικό σου, στο πρωτάθλημα WRC οδηγών (http://www.wrc.com/results/2011/championship-standings/drivers/) και πρωτάθλημα WRC κατασκευαστών (http://www.wrc.com/results/2011/championship-standings/manufacturers/) προηγείται η CITROEN (!). Η Ferrari νομίζω είναι λίγο πιο χαμηλά από την πρώτη θέση.
Συνάδελφοι, απολογούμαι που η κουβέντα ξέφυγε από το θέμα μας, αλλά σε αναφορές όπως αυτές του Νευρικού φίλου, χρειάζονται παρομοίου τύπου απαντήσεις.
Σημείωση: Τα παραδείγματα τα έδωσα για να προσπαθήσω να πείσω τον κο. Νευρικό πως ότι είναι στα χαρτιά "πρώτο" δε συνεπάγεται και πρωτιά στην πράξη.
ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ on 18/04/2011
Με λίγα λόγια ο κος Κληρίδης αμφισβητεί ο ίδιος το πτύχιο το όποιο κρίθηκε άξιος να πάρει μετά από τετραετή φοίτηση του στο πανεπιστήμιο αλλά και τα πτυχία τα οποία δίνει και ο ίδιος στους φοιτητές του!
Με εξοργίζει το γεγόνος ότι εσείς ένας "αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου" υποστηρίζετε την κατάργηση του καταλόγου ο οποίος είναι σαφώς αξιοκρατικός αν εξαιρέσουμε μόνο το ότι δεν μπαίνουν στην σωστή σείρα και δίκαιη σειρά οι άρρενες υποψήφιοι που υπηρέτησαν την πατρίδα!!
Ποιος μας εγγυάται ότι οι εξετάσεις που θα γίνονται θα είναι αδιάβλητες αφού όπως λέτε "ζούμε σε μια χώρα που κανένας δεν εμπιστεύεται κανεναν".
Προσγειωθείτε και κάτω τα χέρια από τους κόπους 7 χρόνων (25 μήνες θητεία,4 χρόνια σπούδές και ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και 1 χρόνο μεταπτυχιακό.
ΕΝΑΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ...
Panayiotis on 18/04/2011
Ο κατάλογος δεν είναι αξιοκρατικός. Να προσέχουμε τι λέμε. Ο κατάλογος όπως είναι τώρα είναι δίκαιος γιατί υπάρχουν κανονισμοί βάσει τεκμηρίων ποσοτικών και όχι ποιοτικών που ορίζουν την σειρά κατάταξης.
Νεύρα on 20/04/2011
Αδιόριστε δάσκαλε, κανένας δεν σου εβούλλωσεν θέση στο δημόσιο τζιαι χώνεψε το. Το να έχεις πτυχίο δεν ισούται με ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργοδότηση στο δημόσιο αλλά με δικαίωμα στη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ θέσης στο δημόσιο.

Τζιαι δεν είσαι ο μόνος που έκαμεν στρατό, πτυχίο, μεταπτυχιακό τζιαι ότι άλλο θέλεις. Ο στρατός εν υποχρέωση, οι σπουδές προαιρετικές. Κάτω τα χέρια από την αναξιοκρατία. Το ότι είσαι πρώτος στην σειρά δεν σημαίνει ότι είσαι και κατάλληλος.

Εφαντάστηκες ο κάθε ένας με ένα πτυχίο, δεν πα ναν του πανεπιστημίου του πεδουλά δεν πα ναν του χαρβαρτ να μπαίνει σε λίστα τζιαι να το δίννει ψιλό μαντήλιο ότι εννά γινεί δάσκαλος; Έλεος δηλαδή.

Συμφωνώ όμως μαζί σου πως οι όποιες εξετάσεις πρέπει να είναι εγγυημένα αδειάλειπτες. Στο τέλος της ημέρας όμως, έσιει τζιαι ιδιωτικόν τομέα. Σκέψου το, γίνεται.
ap on 18/04/2011
Ας δούμε την πρώτη μας προτεραιότητα: Να δώσουμε την καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά μας.
Σίγουρα το πότε κάποιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο για την επιλογή του εκπαιδευτή.
Yiannos Charalambous on 18/04/2011
"αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ποτέ σε μια χώρα όπου κανένας δεν εμπιστεύεται κανένα" έχετε πει κ. Κληρίδη, οι εξετάσεις αυτές θα είναι αδιάβλητες και αξιοκρατικές ??
(δεν το νομίζω)

Και αφού αυτή είναι η μαγική συνταγή για την βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος γιατί τότε στην Ελλάδα αφού εφαρμόστηκε το σύστημα αυτό πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αφού επιλέγονται οι καλύτεροι !!!

Πρέπει λοιπόν να κατατεθεί στο τραπέζι ένα σύστημα που:
Να εξυπηρετεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης, μέσα από πραγματικές αλλαγές στο σύστημα, αξιολογώντας τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να μένουν στην εκπαίδευση αυτοί που πραγματικά αξίζουν. Αυτοί που πραγματικά αξίζουν φαίνονται μόνο στην έδρα και όχι μέσα από την επιτυχία σε μια γραπτή εξέταση.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι κατάλογοι, με μετρήσιμα κριτήρια με τα οποία θα μπορούν να επιλέγονται ικανότεροι εκπαιδευτικοί, γιατί είναι το μόνο αξιοκρατικό και αδιάλειπτο σύστημα που υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα !
Panayiotis on 18/04/2011
Πέστο ξεκάθαρα άνθρωπε μου. Όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν για την έδρα να πάνε σπίτι τους. Να τους απολύσουμε.
ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ on 19/04/2011
ΕΝΝΟΕΙΣ.....ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ....ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟ!!!!
Δημητρίου Πέτρος on 18/04/2011
Αγαπητοί συμπατριώτες, το θέμα είναι απλό.
Όταν διορίζεται κάποιος στο δημόσιο τομέα, δε διορίζεται αμέσως επί μονίμου βάσεως αλλά τα πρώτα χρόνια διορίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα επί δοκιμασία. Εκεί είναι το πρόβλημα. Οι αξιολογήσεις εκείνου του χρονικού διαστήματος (κατά το διορισμό επί δοκιμασία) πρέπει να είναι αξιοκρατικές και αντικειμενικές. Όταν κάποιος που διορίστηκε (επί δοκιμασία), αξιολογηθεί 4-5 φορές και κρίνεται ως λιγότερο ικανός να ΔΙΔΑΣΚΕΙ (και όχι να απομνημονεύει ύλη εξετάσεων) από άλλους συναδέλφους του, τότε οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να έχουν το θάρρος αλλά και τη νομική δυνατότητα να σταματούν διορισμούς επί δοκιμασία, για άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν όπως πρέπει μία τάξη.
Σήμερα, οι αξιολογήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας να μην προσβάλει κανένα και κανένας να μη σταματήσει την καριέρα κανενός.
Το πρόβλημα κατ' εμένα είναι σ' αυτό το σημείο.
Πρέπει οι αξιολογήσεις κατά την περίοδο διορισμού επί δοκιμασία να έχουν αντικειμενικό και αξιοκρατικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να παραμένουν (ή να μονιμοποιούνται) όσοι μπορούν και όσοι μπορούν με λιγότερες δυνατότητες να έχουν μια δεύτερη (ή/και τρίτη ευκαιρία) για να αποδείξουν τις δυνατότητές τους μέσα στην τάξη αλλιώς να ψάχνουν για άλλο επάγγελμα.
Σημείωση: οι εξετάσεις δεν ευνοούν πάντοτε τους καλύτερους υποψήφιους αλλά όσους έχουν ισχυρές δυνατότητες μνήμης (αποθήκευσης πληροφοριών). Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γράψει καλύτερα στις εξετάσεις από κάποιαν άλλη, παρόλο που η κοπέλα να είναι πολύ καλύτερη μέσα στην τάξη από τον κύριο που πχ. αρίστευσε στις εξετάσεις. Σε αυτό το σενάριο τι γίνεται κε. Κληρίδη;;
phylarchus on 18/04/2011
Ο κατάλογος είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα αποστήματα της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας γεροντοκρατικής. Τι πάει να πει κυριαρχεί η αναξιοκρατία και το μέσο και έτσι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η "κατάκτηση"! Αν δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το ρουσφέτι, τότε να το ξέρουμε όλοι να φύγουμε απ' εδώ και να ρίξουμε πέτρα πίσω μας. Ας καταργηθούν τα ονόματα, να ισχύουν μόνο αριθμοί. Ας φέρουν ξένους εξεταστές, που θα τους δένουν τα μάτια. Ας μπει ποινή ισοβίων για όσους προωθούν το ρουσφέτι και ας αντικατασταθούν με ξένους οι βουλευτές, κριτές, δικαστές, αστυνομικοί και οι καλοφαγημένοι εισαγγελείς μας που θα επιβάλλουν τις ποινές. Το να επιχειρείται η χρησιμοποίηση μη τυχάρπαστων τρόπων επιλογής των πιο κύριων συντελεστών της μόρφωσης των νέων μας με το επιχείρημα ότι έτσι εφαρμόζεται η αξιοκρατία είναι αξιοθρήνητο κατάντημα όσων φοβούνται τον ανταγωνισμό των καλυτέρων τους. Αυτά όμως όλα είναι μια μετεξέλιξη του πρωτογενούς καρκινώματος της κοινωνίας μας, του της κομματοκρατικής ασύστολης αναβάθμισης της δημόσιας και δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Συναφές είναι επίσης και το σχήμα "αυτόματων" (βασισμένων στο γήρας και όχι στην απόδοση), καταβολών ετήσιων προσαυξήσεων για να μη μπω στην ΑΤΑ, κατά "σύμπτωση" εις όφελος των εξίσου προνομιούχων. Για όσους δεν το κατανοούν: είναι όνειδος ο γέρος, υπερεξηκονταετής πατέρας, να αμείβεται τουλάχιστο τριπλάσια από τον εικοσιπενταετή γιο του, που αν δεν γλύψει τους γονείς για να του δώσουν κανένα διαμέρισμα ή κάνα χιλιάρικο τον μήνα είναι αδύνατο να κάνει οικογένεια. Τουλάχιστο οι καθηγητές πανεπιστημίων έχουν καθήκον να ξυπνάνε τους νέους, σε όλους τους τομείς..
Ευσταθίου Πάμπος on 18/04/2011
Στόχος του νέου καταλόγου -λένε- είναι να διορίζονται οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί. Μα με το νέο σύστημα ευνοούνται οι χιλιάδες ελλαδίτες που δουλεύουν ως αντικαταστάτες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα όλοι οι αδιόριστοι δάσκαλοι διορίζονται ως αντικαταστάτες χωρίς κάποιο κριτήριο, χωρίς κάποια αξιολόγηση, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσωπικά πιστεύω είναι χειρότερο από το δικό μας. Αυτοί όλοι οι αντικαταστάτες θα παίρνουν μονάδες στο νέο κατάλογο και θα διορίζονται στα δικα μας σχολεία, ενώ εμείς, οι Κύπριοι, που πέρα από το δημόσιο δεν έχουμε που αλλού να εργαστούμε για προυπηρεσία (τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα) θα μένουμε αδιόριστοι. Είναι καλύτεροι εκπαιδευτικοί οι αδιόριστοι Ελλαδίτες επειδή έχουν την τύχη να διορίζονται αντικαταστάτες στο δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα; Που δεν τους αξιολογεί κανείς; Αυτό ενοούν όταν λένε να γίνει πιο ελληνοκεντρική η παιδεία μας άραγε; Να αφανήσουμε τους κύπριους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία μας! Και μάλιστα όλοι αυτοί οι ελλαδίτες που θα κατεβαίνουν δεν θα είναι μόνο 25-35 αλλά και 40 και 50 ετών. Ήδη εγγράφηκαν αρκετοί τέτοιοι στο φετινό κατάλογο διοριστέων των δασκάλων (σειρά 2010). Θεωρείται δίκαιο να διορίζονται οι Ελλαδίτες και όχι οι Κύπριοι που τόσο χρόνια αυτοί και οι γονείς τους πληρώνουν φόρους σε αυτό το κράτος; Για να μην αναφέρω ότι θα σπρώξετε όλους τους αδιόριστους σε φροντιστήρια (ναι, θα βλέπουμε άτομα 30,40 και 50 να τρέχουν σε φροντιστήρια) για να μπορέσουν να πετύχουν στην εξέταση, όπως γίνεται για τις προεισαγωγικές και που τόσα χρόνια κανείς δεν κατάφερε να σταματήσει το φαινόμενο. Θα ενισχυθεί η παραπαιδεία με τις ευλογίες των κομμάτων!
Ευχαριστούμε που βάζετε ταφόπλακα στα όνειρα μας...
Jami3003 on 18/04/2011
Εγω παρολο που ειμαι αδιοριστος καθηγητης Αγγλικων και εξασκω το επαγγελμα νομιμα (καιρος ειναι να διωχθουν ολοι οι παρανομοι διορισμενοι και μη) πιστευω οτι ο καταλογος ειναι αδικος.Δεν γινετε να διοριζεις καποιο ατομο να διδαξει ο οποιος μπορει να απειχε απο την εκπαιδευση τα τελευταια 20 χρονια της ζωης του.Πως γινετε ατομα που δεν ειχαν καμια επαφη με το αντικειμενο και τελειωσαν το πανεπιστημιο πριν δεκαετιες να μπαινουνν να διδαξουν?Μηπως υπαρχει σε αυτα καποιος ελεχος?Πρεπει να βρεθει μια φορμουλα να ελεχει ολους τους παραγοντες οπως ικανοντητα γνωσεις επαφη με το αντικειμενο κλπ.
Ο ξεσηκωμος στην παρουσα φαση ειναι απο ατομα που απλα περιμενουν τον διορισμο για να βολευτουν
Giannos on 18/04/2011
Στην Κύπρο έχουμε μπερδέψει τον εκσυγχρονισμό. Εκσυγχρονισμός = εξετάσεις; Έχει μετρήσει κανείς πόσες εξετάσεις έχουμε δώσει μέχρι να φτάσουμε στο πτυχίο και πολλοί απο εμάς ακόμα παραπέρα. Μια εξέταση κάθε άλλο παρά αντικειμενικό κριτήριο είναι. Επίσης, μιλάμε για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για παροχή καλύτερης εκπαίδευσης στα σχολεία μας. Η αξιολόγηση προϋποθέτει διορισμό. Και ρωτώ. Πόσοι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα είναι ακατάλληλοι για τις θέσεις τις οποίες κατέχουν και πόσοι απο αυτούς έχουν χάσει την δουλειά τους λόγω μιας κακής αξιολόγησης; ΚΑΝΕΝΑΣ. Το ίδιο πρόκειτε να συμβεί και στην εκπαίδευση. Όσοι μπουν δεν θα βγουν παρα μόνο στη σύνταξη. Η δημιουργία ενός νεου καταλόγου στον οποίο θα προστεθεί ακόμα ένα κριτήριο (εξέταση) δεν μπορεί παρα να ευνοήσει κάποιους οι οποίοι απέκτησαν πτυχίο πρόσφατα. Και πάλι το κριτήριο θα είναι μια εξέταση. Σεβαστή η άποψη σας, όμως τι γίνεται με τους αρρένες αδιόριστους; Τι γίνεται με αυτούς που χάνουν δεκάδες θέσεις απο την κάθοδο Ελλαδιτών; Τι γίνεται με αυτούς που εδώ και μια πενταετία έπρεπε να έχουν βγεί με σύνταξη και βρίσκονται στις τάξεις; Τα πάντα περιστρέφονται γύρω απο οικονομικά συμφέροντα και αυτό αδικεί τους νέους και άξιους που επιθυμούν να εργαστούν εκεί που έπρεπε να είναι.
DEMETRIS PETRIDES on 18/04/2011
Αποφάσισε τι θέλεις, αναφέρεσαι στο ότι πρέπει να επιλέγονται οι καλύτεροι για τα σχολεία μας, μηδενίζεις την αξία του πτυχίου, θα ήθελα προσωπικά να σε ακούσω να το λες και στους φοιτητές σου, επισημαίνεις ότι η ουσία της επιλογής είναι η μεταδοτικότητα, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αξιολογηθεί μιας και ζούμε σε μια χώρα στην οποία κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένα αλλά οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και κατά συνέπεια το πιο αξιοκρατικό «μέσο» διορισμού, που όμως μέχρι στιγμής υπάρχουν διαρροές θεμάτων και έχουν καταγγελθεί όλες οι εξετάσεις, ακόμα και αυτές οι προεισαγωγικές.
Επίσης μάλλον είσαι ανημέρωτος για το προτεινόμενο σχέδιο και αυτό φαίνετε από την αναφορά σου στο ποσοστό των εξετάσεων. Να μου επιτρέψεις εμένα του απλού πτυχιούχου να σε διορθώσω ότι δεν είναι 30% αλλά 30 μονάδες, οι οποίες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και το 90% του υποψηφίου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διορισμό εκπαιδευτικών σε μεγάλη ηλικία αφού θα έχουν το προνόμιο της συγκομιδής των περισσοτέρων μονάδων όμως το πιο επικίνδυνο είναι ότι δεν προβλέπονται κάποιες δικλίδες ασφάλειας ώστε να εξασφαλίζεται ο διορισμός των καταλληλότερων κύπριων και με τη μαζική κάθοδος των ελλαδιτών δεν θα διορίζονται εκπαιδευτικοί απλά για να εξασφαλίσουν ένα καλό μισθό.
Και τέλος είτε «διοριστέος» είτε «διορίσιμος» πίστεψε με εάν το σύστημα δεν αλλάξει δεν έχει καμία διαφορά.
Στη διάθεση σου για περαιτέρω συζήτηση.
Christos on 19/04/2011
Εγώ θα διαφωνήσω κάθετα με τον κ. Κληρίδη και έχω μια άλλη εύλογη απορία, χωρίς να θέλω να του κάνω προσωπική επίθεση: ΜΗΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ? ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ Η ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ‘ΚΑΛΟ’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ? ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙ’ΑΥΤΟΝ? Ενδιαφέρει ποτέ η γνώμη των μαθητών του κανένα, αν π.χ. βρίσκουν αποδοτικό και κατανοητό το μάθημα του? Νομίζω πως ο καθένας πριν βγει να μιλήσει πρέπει να σκέφτεται τι λέει, και να μην θέλουν τα κόμματα να βάλουν χέρι και στον κατάλογο διοριστέων για να βάζουν απλά 80% με το μέσο, όπως γίνεται και σε όλη δηλ τη δημόσια υπηρεσία. Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΥΡΟ. ΑΣ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΑ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…
Stelios Nicolaou on 19/04/2011
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ Η ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ 10-15% ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ Η ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ. ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΛΙΓΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑΝΤΑ ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΟΛΓΟΘΑΣ, ΕΓΚΛΩΒΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ!
Δημητρίου Πέτρος on 19/04/2011
Πράγματι συμφωνώ με τον Christo. Κε. Κληρίδης παρουσιάζεις τον εαυτό σου ωσάν να είσαι ο προστάτης των παιδιών της Κύπρου και αποφάσισες να υποστηρίξεις τη σωστή κατεύθυνση για την Παιδεία της χώρας μας. Το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κάποιοι καθηγητές μονιμοποιήθηκαν (να μας πεις κε. Κληρίδη με ποιο καθεστώς εργοδοτείσαι και εσύ στο Παν. Κύπρου) και "εκλείσαν" τις θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού, για τους νέους που επιθυμούν μια υπερπρονομιούχα θέση όπως αυτή της/του καθηγήτριας/τή στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, δεν είναι ενάντια στα όσα προτείνεις κε. Κληρίδη; Αξιολογούνται οι καθηγητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου με βάση την απόδοση τους έναντι των φοιτητών τους; Ή μονιμοποιηθήκαν σ' αυτή την υπερπρονομιούχα θέση, εδίσαν το γάρο (κατά τη γνωστή έκφραση) και τώρα το παίζουν διάνοιες για το πως θα σωθεί η Παιδεία της χώρας; Είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και πολλοί γνωστοί/ές συμφοιτητές/τριες μου ανέφεραν για ακαδημαϊκούς που όχι δεν έπρεπε να εργάζονται στο Παν. Κύπρου αλλά ήταν μια ντροπή και υποβάθμιση του κύρους που έχει το κρατικό μας Πανεπιστήμιο. Παρόμοιες απόψεις με τις παραπάνω, απέκτησα και εγώ κατά τα 6 χρόνια φοίτησής μου στο Παν. Κύπρου, για αρκετούς δήθεν "ακαδημαϊκούς".
Λυπάμαι κε. Κληρίδη αλλά τα σύγχρονα Πανεπιστήμια χρειάζονται ακαδημαϊκούς με δική τους άποψη και όχι να είναι φερέφωνα οποιασδήποτε κομματικής παράταξης, προωθόντας τις ιδέες τους.
ΜΑΡΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ on 19/04/2011
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΦΡΑΣΗ......ΠΕΤΥΧΕΣ ΚΕΝΤΡΟ....
Kostas on 19/04/2011
Όσοι περάσαμε από πανεπιστήμια είδαμε καθηγητές άξιους αλλά και καθηγητές που δεν είχαν ΚΑΜΙΑ μεταδοτικότητα, που ήταν αλαζόνες και είρωνες, που ήταν «αχόρταγοι» κ.λπ. Γιατί να μην δίνουν εξετάσεις και οι ακαδημαϊκοί; Μάλιστα όχι μόνο εξετάσεις αλλά και να τους παρακολουθούν αξιολογητές σε δειγματικά μαθήματα. Ως κοινωνία απαιτούμε τους καλύτερους ακαδημαϊκούς για τα παιδιά μας!!! Με το έτσι θέλω επειδή πήρες διδακτορικό να «διδάσκεις» τα νέα παιδιά έστω κι αν δεν σου περνά;;; Με άλλα λόγια όσοι δεν κάνουν να πάνε σπίτια τους!!!
Νεύρα on 20/04/2011
Τις "εξετάσεις" τους οι ακαδημαϊκοί τις δίνουν με τα publications τους στα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Άλλον καθηγητής πανεπιστημίου, άλλον δάσκαλος τζιαι μεν παραπλανάτε σκόπιμα προσπαθόντας να εξισώσετε τα δύο. Έν είμαστεν μαννοί...
yiannos on 21/04/2011
An ebreis pollous kathigites tou panepistimiou mas me publications file mou sta top epistimonika periodika tote ta xanaleme !! iparxoun periodika kai periodika gia na baleis ena arthro !!
Giwrgos on 22/04/2011
"Φίλε" Νεύρα για πήγαινε να κάνεις ένα Pubmed ή Medline search και πες μου μετά πόσα ονόματα Κυπρίων ακαδημαϊκών (οι οποίοι διδάσκουν σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κύπρου) μπόρεσες να εντοπίσεις.

Όταν δυσκολευόμαστε να βρούμε ακαδημαϊκούς μας στις δύο εγκυρότερες βάσεις δεδομένων ακαδημαϊκών άρθρων τότε να μην παίζουμε τους έξυπνους και να αφήσουμε πίσω τους ισχυρισμούς του τύπου "'Έν είμαστεν (sic) μαννοί".

Και προς πληροφορία σου, αρκετά είναι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως στην Αμερική) που ένα εκ των ακαδημαϊκών συστημάτων αξιολόγησης που διαθέτουν, είναι η βαθμολόγία των φοιτητών προς τους καθηγητές τους. Κάτι το οποίο χρησιμοποίουσε παλαιότερα και το Παν. Κύπρου (κατά τα έτη, αν δεν λανθάνομαι 1997 με 2000), το οποίο όμως μέσο αξιολόγησης μυστηριωδώς εγκαταλήφθηκε.
Αντρέας on 19/04/2011
Κύριε Κληρίδη, φτάνει πια να μας τιμωρείτε για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ που καναμε να παμε να υπερασπίσουμε την πατρίδα, την οποία σήμερα θέλουν να παραδώσουν !!!
Χάσαμε 2 χρόνια από τη ζωή μας (χωρίς να μας δωθεί η επιλογή να πάμε να σπουδάσουμε πρώτα) και τιμωρηθήκαμε για αυτό. Ενώ οι συμμαθήτριες μας από το σχολείο παίρνουν 2000 ευρώ μισθό, εμείς επειδή πήγαμε στρατό ... ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ !!!!
Δεν ντρέπεστε λέω εγώ ........

Η αδικία πρέπει να σταματήσει !!!
Η ώρα για να πάμε 2 χρόνια πίσω στον κατάλογο έφτασε επιτέλους !!!
Σωφρόνης αλλά όχι Κληρίδης on 19/04/2011
Κύριε Κληρίδη

δίνετε πτυχία αβέρτα
κανετε προϋπηρεσιακή (το πανεπιστήμιο πλέον) χωρίς να κοβετε στις εξετάσεις
γίνονται διορισμοί υπο δοκιμασία και παίρνουν όλοι άριστα!!!

και έρχεστε να μας πείτε για το μόνο δίκαιο σύστημα διορισμου ότι είναι λανθασμένο?

εσεις κύριε Κληρίδη θα είστε μέχρι τα 67 σας χρόνια καθηγητής!
είστε τώρα στην κλίμακα Α14-Α15, έχετε τα κονδύλια σας από το 311, 12 000 ευρώ το χρόνο επίδομα ερεύνας, εξτρα λεφτά αν κάνετε μαθήματα στο κεπεα (190 ευρώ την ώρα!!!), εμμισθες συνεργασίες με τράπεζες και υπουργεία, επιδόματα από εξωτερικα ερευνητικά προγράμματα, δωρέαν ταξίδια και 3-4 φοιτητές συνεργατες με μισθούς 5 ευρώ την ώρα και έρχεστε να κρίνετε ένα προβληματικό, αλλά δικαιο (τονίζω δίκαιο) σύστημα διορισμού?


γιατί δε γράφετε για την αδικιά εις βάρος των άρρενων αδιοριστων εκπαιδευτικών που συντελείται εδώ και δεκαετίες?

μήπως επειδή δε σας ενδιαφέρει πλέον?

κατεβείτε από τη μονιμότητα και τις πλουσιοπάροχες απολαβές κύριε Κληριδη! Ελάτε κοντά στην σκληρή πραγματικότητα!
Giwrgos on 22/04/2011
Φίλτατε Σωφρόνη, don't call me Clerides, χάρηκα αφάνταστα το σχόλιό σου. Έκανες όμως μια ποταπή παράληψη στην οποία επιθυμώ να επιιστήσω την προσοχή σου.

Ξέχασες να μιλήσεις για τον πυλώνα αξιοκρατίας του τόπου μας, που δεν είναι κανένα άλλο ίδρυμα παρά το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (Ι.Π.Ε.). Ο αξιοκρατικός αυτός φορέας, ανταμοίβει σε ετήσια βάση τους πλέον αξιοκρατικούς και ακαδημαϊκά "παραγωγικούς" ερευνητές του τόπου μας με κονδύλια "έρευνας" τα οποία φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος των 100.000 ευρώ και σε άλλες περιπτώσεις, το ξεπερνούν.

Η αξιοκρατία του ιδρύματος διασφαλίζεται από το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα ίδια ονόματα πάνω κάτω ανταμοίβονται, συγνώμη επιδοτούνται, με τα κονδύλια αυτά, εφαρμόζοντας καθώς φαίνεται την ταχτική της ιδέας "Τώρα που βρήκαμε τόσους φωστήρες μαζεμένους, τι να τους αφήσουμε και να πάμε να ψαχτούμε αλλού;"

Τα ονόματα που επιδοτούνται επί μονίμου βάσεως, απολογούμαι κατ' έτος ήθελα να πω, μπορεί να τα πληροφορηθεί κανείς από το ίδιο το Ι.Π.Ε. και ταυτόχρονα να πληροφορηθεί και για το ποιόν της έρευνας που παράγουν τα άτομα αυτά, εφόσον τα θέματα της έρευνας τους δημοσιεύονται από το ίδιο το Ι.Π.Ε. (εκεί είναι που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι).

Ευτυχώς δηλαδή που είμαστε η χώρα που διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό του Α.Ε.Π. της για έρευνα, ιδ' άλλως, να δούμε ακόμα πόσους άξιους ερευνητές θα είχαμε να ταϊσουμε ακόμα.

Υ.Γ. Αγαπητέ Σωφρόνη, από τα λίγα που ξέρω, η ΠΟΕΔ (Παγκ. Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων) πέτυχε να περάσει το αίτημά της στο Υπ. Παιδείας και Σκοτωμού (sic) με βάση το οποίο οι άρρενες εκπαιδευτικοί δημοτικής είτε αδιόριστοι είτε διορισμένοι θα ανταμείβονται με δύο μονάδες υπηρεσίας, γεγονός που σημαίνει ότι, αν είναι αδιόριστοι, θα προχωρούν αυτόματα δύο έτη πιο πάνω στη σειρά διορισμού (άρα θα δικαιώνονται για τη στρατιωτική τους θητεία) και σε περίπτωση που είναι ήδη διορισμένοι, οι δύο αυτές μονάδες θα προστίθενται στις μονάδες αξιολόγησής τους με αποτέλεσμα να έχουν προβάδισμα σε τυχόν περιπτώσεις προαγωγών. Αυτά εν ολίγης.
Michalis Achniotis on 19/04/2011
Εγώ θα θείξω άλλη μία αδικία.... Οι άρρενες παίρνουν δύο μονάδες επιπλέον... Έψαξε ποτέ κανείς να ελέγξει εάν έκαναν ένα χρόνο στρατό (13 μηνίτες) ή 2 χρόνια (26 μήνες κανονική θητεία);; Ώστε να πάρουν μία μονάδα όσοι έκαναν 13 μήνες;; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ!! Έψαξε ποτέ κανείς να δει εάν πήραν πτυχίο πρώτα και μετά πήγαν στρατό; Άρα μπήκαν στη λίστα έτσι κι αλλιώς 2 χρόνια νωρίτερα;; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ!! Γιατί ναι, ξέρω άτομα που γράφτηκαν δήθεν σε θεολογικές σχολές και δεν πήγαν στρατό, και σε 3 χρόνια ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες χημικών, δασκάλων, μουσικών.... ΒΡΩΜΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!
Xaris on 20/04/2011
Exeis apolito dikaio. Mono pou oi arrenes pairnoun mono 1 kai oxi 2 monades opos eipes (akoma pio ekseutelistiko). Episis monada pairnoun kai oi elladites pou ipiretisan (fisika meta tis spoudes tous) ton elliniko strato!! Auto kai an einai anikousto! Ypiretoun se allo kratos alla epivraveuontai stin Kipro!
Giwrgos on 22/04/2011
Δεν γνωρίζω τι γίνεται με την ΟΕΛΜΕΚ, αλλά εξόσων γνωρίζω, η ΠΟΕΔ πέτυχε να δίνεται σε κάθε άρρενα εκπαιδευτικό δημοτικής μία μονάδα για κάθε έτος υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά. Άρα, αυτοί που υπηρέτησαν 13 μήνες, μία μονάδα θα πάρουν, όπως είναι και το σωστό.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα που θίγεις σχετικά με τα άτομα που εγγράφηκαν στη λίστα διοριστέων (παίρνοντας πτυχίο) και μετά υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, το θεωρώ απαράδεκτο να ανταμείβονται και αυτά τα άτομα με τις μονάδες υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά.

Oh tempora, o mores ...
constantinos on 19/04/2011
Ποιος είπε στον κ. Κληρίδη ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν να εγγραφούν στους καταλόγους διοριστέων; Συγκεκριμένα όταν απόκτησα το πτυχίο μου στα Μαθηματικά, υπήρχαν εγγεγραμμένοι στους πίνακες 500 άτομα. Προφανώς επιθυμούσα να παρακαθίσω σε εξετάσεις και να συναγωνιστώ με τους συναδέλφους μου. Όμως η πολιτεία δεν μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Σήμερα, 10 χρόνια μετά αποφάσισε η πολιτεία να αλλάξει την μέθοδο πρόσληψης. Να σημειώσω ότι μέχρι στιγμής στον κατάλογο των Μαθηματικών υπάρχουν περίπου 2000 άτομα. Και ερωτώ τον κ. Κληρίδη είναι αυτό δίκαιο; Και κάτι ακόμα είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατό ο κ Κληρίδης να απόκτησε το διδακτορικό του το 1998 και το ίδιο έτος να διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου; Εξ όσον γνωρίζω, όταν κάποιος αποκτήσει διδακτορικό χρειάζεται αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς και αγώνα για μία μόνιμη θέση σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Νομίζω ειναι περιττό οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
... on 19/04/2011
Ο κ. Κληρίδης είναι απόφοιτος της σχολής οικονομικών του Yale, έχει δημοσιεύσει άρθρα στα καλύτερα περιοδικά για οικονομικά, κτλ.

Όποιος μπορεί να περάσει αυτές τις εξετάσεις, ας κάνει αίτηση για τις έξι κενές θέσεις που έχει το διπλανό του τμήμα.

Καταλαμβαίνω τις ανησυχίες των αδιόριστων και την αδικία που υποστούν κάποιοι, αλλά ας σοβαρευτούμε και ας ασχοληθούμε με επιχειρήματα αντί με πρόσωπα.
Kyriacos on 20/04/2011
Η δημοσίευση άρθρων σε "έγκυρα επιστημονικά" περιοδικά είναι κάτι αλλά όχι και το σπουδαιότερο επίτευγμα. Υπάρχουν και "έγκυρα επιστημονικά" περιοδικά που δημοσιεύουν άρθρα περιορισμένης ποιότητας μόνο και μόνο για να έχουν δείξουν πως έχουν εκδόσει αρκετά τεύχη και να γίνουν αναγνωρίσιμα. Στο κάτω κάτω, που την πλειάδα "έγκυρων επιστημονικών" περιοδικών που υπάρχουν σήμερα στην "αγορά" (λέω αγορά επειδή έτσι εκατάντησε ο ακαδημαϊκός τομέας) το παράξενο θα ήταν να μην είχε δημοσιεύσει κάποιο άρθρο ο εκάστοτε ακαδημαϊκός.
Γι' αυτό φίλε επικεντρώθου στα επιχειρήματα (όπως λέεις και εσύ) και μην υποστηρίζεις ένα καθηγητή πανεπιστημίου που μπορεί να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του.
on 19/04/2011
Όλοι φωνάζουν για τους δημόσιους υπαλλήλους που το 75% τους είναι κλίμακας Α2-Α7 και αγνοούν τη μαύρη τρύπα των πανεπιστημίων. Εδώ μόνο το πανεπιστήμιο Κύπρου έχει 300+ ακαδημαϊκους κλίμακας Α12-Α15 με όριο συνταξιοδότησης τα 67...
Χώρια τα άλλα λεφτά που παίρνουν από χίλιες δυο πηγές...

Εννοείται βέβαια ότι όλοι μπήκαν με την αξία και το σπαθί τους...!!!

Εδώ για μια θέση εργάτη στην Πάφο γίνεται το έλα να δεις, όχι για τις υπερπρονομιούχες ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις της διανούμενης ΕΛΙΤ του τόπου...
Kostas P on 20/04/2011
Και να προσθέσω στα πιο πάνω για την διανοούμενη ΕΛΙΤ ότι παρόλα τα υπερπρονόμια και μισθούς έχουμε ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι rank 1121 παγκόσμια βάσει του webometrics http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=cy !!! Αν το θεωρούν αυτο value for money τι να πω. Κατα τα άλλα κριτικάρουν τους πάντες..
Νεύρα on 27/04/2011
Είναι ξεκάθαρο ότι το πανεπιστήμιο μας ΔΕΝ είναι value for money όπως γενικά και τα πλείστα δημόσια κατασκευάσματα και οργανισμοί. Με την τσέπη του φορολογούμενου εν πολλοί που κάμνουν τους γενναιόδωρους...
Δημητρίου Πέτρος on 29/04/2011
Αφού δεν είναι value for money, γιατί υποστηρίζεις τις απόψεις ενός υπαλλήλου του (κου. Κληρίδη); Δεν είναι λίγο αντιφατικό;
Kyriacos on 20/04/2011
Ναι φίλε. Αξιοκρατικές όλες οι προσλήψεις.
Νεύρα on 20/04/2011
Σπούδασε τζι εσύ 8 χρόνια τζιαι κάμε διδακτορικό αν σου περνά...
Δημητρίου Πέτρος on 21/04/2011
Φίλε μην αυτοαπατάσε. Σήμερα όλοι μπορούν να αποκτήσουν διδακτορικό (μπορεί και 2). Φτάνει να υπάρχει όρεξη για φοιτητική ζωή, καλή βαθμολογία και βέβαια τα λεφτά του μπαμπά ή της μαμάς.
Giwrgos on 22/04/2011
Το διδακτωρικό δηλαδή αυτόματα συνεπάγεται ακαδημαϊκή καριέρα κ. Νεύρα; Γιατί εκεί που έκανα το δικό μου, η συνεπαγωγή αυτή, δεν ήταν διόλου καθαρή.

Επίσης, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κάθε άλλο παρά θέμα "του να μας περνά" είναι.

Η ημιμάθεια, όντως είναι χειρότερη της αμάθειας.
Νεύρα on 27/04/2011
Ακριβώς. Το διδακτορικό δεν συνεπάγεται ακαδημαϊκή καριέρα όπως το πτυχίο πανεπιστημίου από μόνο του δεν συνεπάγεται διορισμό στο δημόσιο ως καθηγητής. Άλλο το "δικαιούμαι να διεκδικήσω" και άλλο το "εν δικό μου θέλω το γιατί είμαι πάνω σε λίστα".

Δέν είναι όλοι οι κάτοχοι διδακτορικού καθηγητές πανεπιστημίου (και δεν πρέπει να είναι) όπως δεν είναι όλοι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου δασκάλοι και καθηγητές.
Δημητρίου Πέτρος on 23/04/2011
Ο φίλος Νεύρα έχει τόση αυτοπεποίθηση στον εαυτό του και στις απόψεις-επιχειρήματά του που αποφάσισε να αποκρύψει την ταυτότητά του. Φίλε, εδώ εκφράζουν τις απόψεις τους άτομα με επιχειρήματα και ταυτότητα. Μην ρίχνεις το επίπεδο της συζήτησης. Το θέμα που έθιξε ο κος. Κληρίδης είναι σοβαρό. Δώσε και εσύ την πρέπουσα σοβαρότητα.
Νεύρα on 27/04/2011
Δημητρίου Πέτρε, αν σου ελάλουν δηλαδή ότι με λένε Αντρέα Αντρέου θα ένιωθες καλύτερα; Ας σοβαρευτούμε. Αν όντως σε ένοιαζαν τα επιχειρήματα και ο διάλογος πρώτα απ όλα δεν θα σε ενοχλούσε το γεγονός ότι επιθυμώ να παραμείνω ανώνυμος (διότι σημασία έχει το επιχείρημα και όχι το πρόσωπο) και φυσικά θα επικεντρωνόσουν στα επιχειρήματα του κ. Κληρίδη.

Αντί αυτού προτίμησες να θείξεις την ανωνυμία μου και το πρόσωπο του κ. Κληρίδη (πως εργοδοτήθηκε δηλαδή σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης) αντί στα επιχειρήματά του αναφορικά με το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδεση.

Φαίνεται αλλού σε πονά και αλλού ξύνεσαι...
Δημητρίου Πέτρος on 28/04/2011
Νευρικέ φίλε κατ' αρχήν συγκράτησε τα νεύρα σου (αν μπορείς). Διάβασε πρώτα όλα όσα έγραψα στο blog του κου. Κληρίδη και μετά ξανασκέφτου αυτά που γράφεις. Το να μου εισηγείσαι κε. Αντρέου να επικεντρώνομαι σε επιχειρήματα είναι καλό να το εισηγηθείς σε όσους δεν το πράττουν (μην νευριάσεις, δεν εννοώ εσένα (!)). Υπάρχει και το άλλο. Το τι θεωρείς εσύ επιχείρημα δε σημαίνει και πως πράγματι αποτελεί επιχείρημα. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Άρα, πιστεύω πως όλοι μας σε αυτό το blog εκφράσαμε τις προσωπικές μας απόψεις και το τί αποτελεί επιχείρημα είναι άλλη υπόθεση. Γι' αυτό και κατά τη δική σου κρίση, θεωρείς πως ο κος. Κληρίδης και εσύ εξεφράσατε "επιχειρήματα".
AP on 20/04/2011
Το θέμα δεν είναι μόνο το διδακτορικό για τους Καθηγητές Πανεπιστημίου, χρειάζονται και δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικό ή βιβλία (και όχι εφημερίδες) για να μπορούν να κτίσουν το βιογραφικό τους που θα τους επιτρέψει να βρουν εργασία. Και αυτή η προσπάθεια, η έρευνα, οι δημοσιεύσεις δεν έχει τέλος, διαρκεί για πάντα αν θέλει κάποιος να είναι αξιόλογος ακαδημαϊκός. Αυτό σε αντίθεση με τον καθηγητή που μπορεί να κάνει ένα πτυχίο, να κάθεται μετά για δέκα χρόνια χωρίς να έχει επαφή με το αντικείμενο και μετά να περιμένουμε ότι θα μπορεί να διδάξει σε κάποιο επίπεδο. Μην συγχύζουμε τα δύο, είναι κρίμα και άδικο
Giwrgos on 22/04/2011
Για πήγαινε ψάξε λίγο τις δημοσιεύσεις των ακαδημαϊκών τους οποίους ενθέρμως προασπίζεσαι. Με αρκετούς από αυτούς έχω συνεργαστεί προσωπικά και έτσι γνωρίζω πολύ καλά την ποιότητα της ακαδημαϊκής τους εργασίας καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ανελήχθηκαν στο Παν. Κύπρου.

Πήγαινε ψάξε λίγο την κατάσταση στο Επιστημών της Αγωγής ή την κατάσταση που επικρατούσε κατά καιρούς στο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μετά να μιλήσουμε για "προσπάθεια, έρευνα, και δημοσιεύσεις που δεν έχουν τέλος".

Απολογούμαι που δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά μετά θα έθιγα πρόσωπα και αυτό δεν το θεωρώ σωστό.

Ο καθένας ας κάνει τη δική του έρευνα και ακολούθως τη δική του αξιολόγηση.

Όσο για το σχόλιό σου σχετικά "με τον καθηγητή που μπορεί να κάνει ένα πτυχίο, να κάθεται μετά για δέκα χρόνια χωρίς να έχει επαφή με το αντικείμενο και μετά να περιμένουμε ότι θα μπορεί να διδάξει σε κάποιο επίπεδο" θα αναφέρω πως ισχύει σε διάφορες περιπτώσεις. Πολλές όμως είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν ισχύει. Πολλοί είναι οι καθηγητές που ασχολούνται επίπονα επί καθημερινής βάσεως με το αντικείμενό τους, ούτως ώστε να είναι άρτιοι στη διδασκαλία τους. Πολλοί είναι οι καθηγητές που νιώθουν ακόμη υπόλογοι για τις ψυχές που έχουν απέναντί τους και καλούνται να τις διδάξουν. Και αρκετοί είναι αυτοί που υπηρετούν ως καθηγητές και δάσκαλοι μετά από σπουδές μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών ακόμη.

Το να μάθεις ένα μαθητή, να αγαπάει τον Αριστοτέλη, ωσάν τον αγαπούσε κι Αλέξανδρος, είναι για μένα χίλιες φορές ανώτερο κι από εκατό δημοσιεύσεις μαζί.
pn on 20/04/2011
με την κοροϊδία της μοριοδότησης με τις δύο μονάδες στρατιωτικής θητείας των άρρενων ελλαδιτών, γιατί δεν ασχολείται κανείς? πλείστοι των οποίων έκαναν τη θητεία τους μετά τις σπουδές τους αλλά και έκαναν θητεία μερικών μηνών. άρα δεν έχασαν χρόνο για να καταθέσουν το πτυχίο τους ώστε να μπουν στον κατάλογο διοριστέων και λαμβάνουν χωρίς λόγο ένα ωραίο δωράκι δύο μονάδες!!! επιπλέον έχοντας αυτές τις μονάδες, αλλά και υπερτερώντας στην ηλικία και τη χρονολογική απόκτηση του πτυχίου, στο έτος που τοποθετούνται επιπλέουν πάνω από όλους τους υπόλοιπους.
Xaris on 20/04/2011
Exeis apolito dikaio file! Alla opos exo proanaferei gia to strato MIA MONADA DINETAI kai oxi 2.
Passing by.... on 20/04/2011
Καλα ρε παιδια,σαν ενα ειδος προβληματισμου,απαντατε και στο ακολουθο ερωτημα---

Γιατι απο ολα τα κρατη της υφηλιου,της Αφρικης μη εξαιρουμενης,μονο στην Κυπρο να υπαρχει καταλογος διοριστεων στην δημοσια εκπαιδευση ????
Οταν απαντησετε αυτο το ερωτημα,θα καταλαβετε οτι η λυση ευρισκεται στην διορθωση της τεραστιας εργασιακης στρεβλωσης που δημιουργηθηκε στον τομεα της δημοσιας εκπαιδευσης.Πως μπορει να διορθωθει η στρεβλωση? Απλουστατα μεταβαλλοντας τις συνθηκες εργοδοτησης .Αλλα επειδη ζουμε στην Κυπρο,αυτο δεν προκειται να γινει,και αρα θα μιλουμε για τον καταλογο διοριστεων για αλλα 10 -15 χρονια,μπορει ακομα και 40 χρονια ,οπως το Κυπριακο.........
Panayiotis on 21/04/2011
Φίλε σωστά πρέπει να αλλάξουν οι συνθηκες εργοδοτησης. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο κατάλογος διοριστέων. Το λάθος είναι ότι αν ένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν κάνει για την έδρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε και θα χαραμίζονται γενεές μαθητών.

Δώσε το δικαίωμα να απολύεται αυτός που συστηματικά αποτυγχάνει στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και θα σου πω πόσοι θα ήθελαν να είναι στον κατάλογο.
Δημητρίου Πέτρος on 21/04/2011
Φίλε όταν μιλούμε για δημόσια εκπαίδευση, εννοείς από την Πρωτοβάθμια μέχρι και την Ανώτατα δημόσια εκπαίδευση;
Kyprios stin Ellada on 20/04/2011
Ντροπή ρε παιδιά, απλά ντροπή! Όταν οι γονείς μου (δάσκαλοι) μετά την εισβολή σηκώθηκαν και φύγανε από την Κύπρο επειδή εκείνη την εποχή ο δάσκαλος έπαιρνε τον μισό μισθό από ότι ο δάσκαλος στην Ελλάδα, το υπουργείο παιδείας στην Ελλάδα τους διόρισε κατευθείαν. Αυτό έγινε με χιλιάδες Κύπριους που φύγανε το 74 από την Κύπρο και πήγαν στην Ελλάδα και τους δόθηκε μια θέση στη δημόσια υπηρεσία. Ξέρετε από τότε πόσες χιλιάδες κύπριοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας; Είναι χιλιάδες. Όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας κάνανε οικογένειες, παιδιά και ακόμα ζούμε στην Ελλάδα. Είμαστε αρκετές χιλιάδες που όταν η Κύπρος πέρναγε δυσκολίες η Ελλαδίτσα μας έδωσε μια ευκαιρία στη ζωή ασχέτως το τι καταστάσεις ζει τώρα η Ελλάδα. Επίσης ο πατέρας μου συνταξιούχος πλέον δάσκαλος δεν άκουσε ποτέ από κάποιο Ελλαδίτη συναδελφό του παράπονο ότι του πήρε τη θέση γιατί ήταν Κύπριος. Αντιθέτως εκείνη την εποχή και για αρκετές δεκαετίες πίσω οι Κύπριοι φοιτητές γραφόντουσαν χωρίς εξετάσεις σε οποίο πανεπιστήμιο θέλανε. Παιδιά ρωτάτε και τους Κύπριους μόνιμους κάτοικους Ελλάδας πως τους αγγάλιασε η Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς και μετά ξεστομίστε ότι κατηγορία θέλετε για τους Ελλαδίτες που γράφονται στους Κυπριακούς καταλόγους.
Xaris on 21/04/2011
File einai alitheia auta pou les. Omos milame oti i Ellada exei plithismo 13 ekatommiria kai i kipros molis 800000! Pio eukola aporofountai oi "metanastes" apo kipro pros ellada para to antitheto.
Episi den exoume provlima na douleuoun oi elladites stin Kipro. Auto ginetai edo kai dekaeties xoris provlima, akomi kai stin ekpaideusi. To provlima to diko mas einai oti me to neo sistima eunoountai oi elladites (p.x. exoun proipiresia, emeis stin kirpo den mporoume na apoktisoume). Kai an skefteis oti xiliades einai diathetimenoi na egkataleipsoun tin ellada gia to mistho kai ti zoi stin Kipro, tote einai sigouro oti tha diorizontai autoi stin ekpaideusi. Den mporei mia mirki xora na tous aporofisei. Hdi exoume auto to provlima me tous ipoloipous koinotikous. Stin ekpaideusi den eixame tetoio provlima logo tis morfis tou ifistamenou katalogou (kai tis ellinikis glossas) pou eixe simasia to etos kathathesis ptixiou. Tora omos me tin allagi den exoun oi kirpioi proteraiotita (logo kleistou etous eggrafis). Akomi kai ston ifistameno katalogo oi elladites einai 25-30% (episima stoixeia). Poli katevikan fetos molis akousan oti tha allaksei o katalogos gia na paroun kai alles monades (1 monada gia kathe etos ston katalogo). Ston katologo ton daskalon apo 6% eginan se mia xronia 12%. Skeftou ti tha ginei molis allaksei!!!
Kyprios stin Ellada on 22/04/2011
Φίλε σέβομαι τις φοβίες σας αλλά απλά να σε πληροφορήσω ότι στην Ελλάδα είμαστε 40,000 Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι (εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στους φοιτητές) και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός αυτός με βάση τα στοιχεία της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα. Οι περισσότεροι από εμάς κατέχουμε θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, νοσοκομεία, εκπαίδευση κ.τ.λ). Το 40,000 δεν ειναι ευκαταφρόνητος αριθμός ούτε για τα δεδομένα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα (ειδικά την εποχή αυτή). Συμμετέχουμε ισότιμα επι δεκαετίες σε όλες τις κλίμακες και προαγωγές χωρίς ποτέ να μας δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και μεμψοιμιρία. Επίσης, τα χρόνια στρατού (που ήταν πάντα περισσότερα από τον στρατό στην Ελλάδα) αναγνωρίζονται ως συντάξιμα στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας. Μήπως θα έπρεπε να βγούνε να διαμαρτυρηθούν οι Ελλαδίτες συνάδελφοι μας; Με όλες τις απόψεις που εκφράζεται εδώ μέσα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε πρόβλημα σε όλους τους Κύπριους που μένουμε μόνιμα στην Ελλάδα. Σας ενδιαφέρει καθόλου αυτό; Ποσώς...γιατί ο καθένας για την πάρτυ του νοιάζεται. Άμα αρχίσουν να διαμαρτύρονται και οι Ελλαδίτες για τις 40,000 θέσεις που τους "πήραμε" τα τελευταία χρόνια τότε θέλω να δω τι θα γίνει.
Xaris on 22/04/2011
File edo anaferomaste apokleistika gia ton tomea tis ekpaideusis.
Den zitisame fisika na dioksei kanenas tous elladites ekpaideutikous apo ta sxoleia tis kiprou. Kai autoi itan kapote ston katalogo mas kai dioristikan otan irthe i seira tous. Oute me enoxlei pou iparxoun ston katalogo atoma apo tin ellada pou einai se kalitero arithmo apo to diko mou. Yparxoun kapoia adiavlita kritiria kai ta tiroun.
To thema einai oti me to neo sistima eunoountai oi xiliades elladites. Skeftou mono se mia eidikotita na diorizontai to xrono 30 atoma. Kai skeftou na katevoun gi auti tin eidikotita 5000 xiliades elladites (opos eipa se kapoies eidikotites einai idi to 30%). Oi opoioi tha exoun kapoia proipiresia logo tou sistimatos tis elladas. H pithanotita enas kiprios na iperterei enanti se autous einai midamini. Ektos kai an prepei na figoume oloi gia kamia dekaetia stin Ellada na apoktisoume proipiresia!!!
pn on 21/04/2011
φίλε κανένα πρόβλημα με τους Ελλαδίτες! απλά η Κύπρος είναι λογικό ότι ως πολύ μικρότερη από την Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αγκαλιάσει ένα μεγάλο αριθμό ανέργων από την Ελλάδα χωρίς να δημιουργείται κοινωνική αναστάτωση. πχ οι 4 χιλιάδες Κυπρίων που θα εργοδοτούνταν στην Ελλάδα θα ήταν για παράδειγμα το 0,10% του εργατικού δυναμικού της χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική επίπτωση, ενώ η κάθοδος 4 χιλιάδων Ελλαδιτών στην Κύπρο θα αντιστοιχούσαν με το 1% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου. Αντιλαμβάνεσαι ότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά! Εν πάσει περιπτώσει για λόγους δικαιοσύνης, δεν υπάρχει λόγος να πριμοδοτούνται χωρίς λόγο και με τη μονάδα του στρατού! να υπάρχει ίση μεταχείριση τουλάχιστο!
Kyprios stin Ellada on 22/04/2011
Απλά να σου πω ότι τα χρόνια που έκανε ο πατέρας μου στρατό στην Κύπρο το υπουργείο παιδείας στην Ελλάδα του τα αναγνώρισε ως συντάξιμα.
ΜΑΡΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ on 21/04/2011
…..Η γραπτή εξέταση, με όλα της τα μειονεκτήματα, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος που έχουμε …..

πώς είναι δυνατόν να θεωρείς τη γραπτή εξέταση αξιόπιστο τρόπο και ταυτόχρονα να της αναγνωρίζεις μειονεκτήματα???????????
phylarchus on 21/04/2011
Το τραγικό είναι ότι οι περισσότεροι μιλάνε για την παιδεία σα να είναι απλά μια βιομηχανία τακτοποίησης ανέργων. Το πρόβλημα εδώ όπως σε όλους τους τομείς στην Κύπρο (και Ελλάδα δυστυχώς) είναι η παντελής έλλειψη του υγιούς ανταγωνισμού, μόνο που εδώ τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης είναι πολύ πιο άμεσα και καταστρεπτικά, διότι έχουν άμεση επίδραση στην αποθάρρυνση αντί στην προώθηση και αξιοποίηση των ικανότερων νέων μας. Ποια είναι η λύση; Πιστεύω μόνο η ανεξαρτητοποίηση, μερική έστω ιδιωτικοποίηση των σχολείων, επιλογή από τους γονείς-μαθητές, ακόμη και επί πληρωμή, του πιο επίλεκτου σχολείου για το παιδί τους, επιλογή από την ομάδα διοίκησης του κάθε σχολείου, που πάλι πρέπει να επιλέγεται και να αμείβεται ανάλογα με τα αποτελέσματά της, των αρίστων διδασκάλων που πάλι να αμείβονται ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και τις αξιολογήσεις που επιτυγχάνουν. Πολλοί ψευτοσοσιαλιστές θα φρικάρουν. Αυτό είναι όμως το σύστημα που εφαρμόζεται στις χώρες με επιτυχημένη παιδεία, όχι στις χώρες που έχουν ύψιστη έγνοια το βόλεμα των μαζών χωρίς ίχνος φροντίδας για το μέλλον του τόπου.
Giwrgos on 22/04/2011
Και ποιος είναι αυτός που θα αξιολογεί και θα κατονομάζει "το πιο επίλεκτο σχολείο";

Παραφράζοντας το Σωκράτη: "Δεν λέω πως οι λίγοι δεν είναι το άριστον, αλλά πως λίγοι είναι οι άριστοι. Και ποιος από εμάς μπορεί να τους διαλέξει;"
Νεύρα on 27/04/2011
Συμφωνώ απόλυτα με το φύλαρχο.

Γιώργο, μπορούν να μπούν πολλά μετρήσιμα κριτήρια που να καθορίζουν και να ξεχωρίζουν τα σχολεία μεταξύ τους, μερικά από τα οποία είναι
α) Βαθμός προσαρμογής του μαθητή στην επόμενη τάξη/γυμνάσιο για παράδειγμα.
β) Επιτυχία σε εξετάσεις
γ) Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων εξετασμένη από ανεξάρτητο σώμα.
δ) Ποιότητα εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
ε) Παγκύπρια ανώνυμη αξιολόγηση των μαθητών (πχ οι εκθέσεις ιδεών από τυχαία επιλεγμένους μαθητές από όλα τα σχολεία και μετά ο καθορισμός του πιο ψηλού μέσου όρου ανά σχολείο) κλπ
στ) Ποιότητα σχολικών εγκαταστάσεων, βαθμός χρήσης πολυμέσων και νέων τεχνολογιών και τα προσόντα των εκπαιδευτικών (μεταδοτικότητα, πτυχίο, κλπ κλπ).
yiotisthoughts.wordpress.com on 24/04/2011
Το θέμα είναι πως η έλευση των ελλαδιτών κυπρίων αδελφών στην κύπρο και στους αντίστοιχους καταλόγους εκπαιδευτικών δημοτικής, μέσης, τεχνικής αλλά και σε άλλα επαγγέλματα όπως π.χ. νοσηλευτές έχουν φρακάρει πλήρως το σύστημα. Νιώθω πως δεν υπάρχει μέλλον στο σύστημα φίλε αν δεν υπάρχει κριτήριο εντοπιότητας. Ποια η γνώμη σας;
Δείτε και εδώ: http://wp.me/p1jgWz-q
Δημητρίου Πέτρος on 24/04/2011
Αν ήθελαν οι αρμόδιοι μπορούσαν να βάλουν κριτήριο για όσους έχουν πρόθεση να εγγραφούν στους καταλόγους, μόνιμης παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή, όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους καταλόγους και κατ΄επέκταση να διοριστεί σε οποιαδήποτε θέση του δημοσίου, έπρεπε να υπάρχει το κριτήριο της μόνιμης διαμονής στην Κύπρο προκειμένου να έχει τη δυνατότητα για συμμετοχή στις διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο.
Έτσι, κάποιος κοινοτικός για να μπορεί να λάβει μέρος στις διαδικασίες προσλήψεων θα έπρεπε προηγουμένως να προηγηθου 3-5 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Τουλάχιστον, να φορολογούνται στην Κύπρο για να είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια δημόσια θέση.
Είναι σωστό δυο άτομα να διεκδικούν επί ίσοις όροις την ίδια δημόσια θέση εργασίας, ενώ ο ένας (και η οικογένειά του) πληρώνει φορολογίες στο Κυπριακό κράτος και ο άλλος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ;
Νεύρα on 27/04/2011
Γιατί όχι; Στην ουσία το κράτος θα αγοράζει τις υπηρεσίες του κοινοτικού και δεν έχει σχέση με το ποιά θα είναι η φορολογική του βάση. Όταν εργοδοτηθεί από το κυπριακό δημόσιο ο κοινοτικός, και κατ' επέκταση η βάση του θα είναι η Κύπρος, τότε θα πληρώνει και φόρους.

Με το ίδιο σκεπτικό κάποιος ο οποίος είναι χαμηλόμισθος (λιγότερο από 19.500 ευρώ ανά έτος) και δεν πληρώνει φόρους γιατί δεν εμπίπτει στην φορολογική κλίμακα, τότε δεν θα έπρεπε να μπορεί να διεκδικήσει θέση στο δημόσιο, έτσι; Όσοι Κύπριοι θέλουν να εργαστούν σε χώρα μέλος της ΕΕ στο δημόσιο (και υπάρχουν πολλοί) πρέπει δηλαδή να πάνε πρώτα να βρούν μια ακριβοπληρωμένη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ώστε πρώτα να πληρώσουν φόρους και μετά να κάνουν αίτηση;

Το να περιορίζεις το δικαίωμα στην εργασία με βάση τον τόπο κατοικίας (και φορολόγησεις) είναι έμμεση διάκριση και ως τέτοια είναι απαράδεκτη.
Δημητρίου Πέτρος on 28/04/2011
Νευρικέ φίλε, όταν αναφέρομαι σε φορολογία δεν εννοώ μόνο τη φορολογία για το εισόδημα. Εννοώ τις φορολογίες που πληρώνουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους υπερβαίνει ή όχι τις 19,500 ευρώ. Δηλαδή, αναφέρομαι ΚΑΙ στις φορολογίες εισοδήματος αλλά και στις φορολογίες που υπάρχουν στα καύσιμα, ΦΠΑ προϊόντων, άδεια κυκλοφορίας Ι.Χ. οχήματος, φορολογία στους λογραριασμούς ρεύματος, υδατοπρομήθειας, φορολογία σε Δημοτική ή Κοινοτική αρχή (σκύβαλα, κ.ά.), κ.ο.κ. Οι φορολογίες που πληρώνει ένας Κύπριος δεν είναι μόνο αυτή για το εισόδημα νευρικέ φίλε. Υπάρχουν αρκετές άλλες φορολογίες που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για την υλοποίηση της πρότασής μου.
Νεύρα on 29/04/2011
Η πρότασή σου στηρίζεται στην διάκριση και είναι έμμεσα ρατσιστική διότι αποκλείει κάποιον στη βάση του που βρίσκεται ο φορολογικός του φάκελος, που κατά πάσα πιθανότητα να σημαίνει ότι είναι μη Κύπριος. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως την ανησυχία σου διότι αυτό θα σήμαινε ανταγωνισμό από τους εξ ελλάδας έλληνες (διότι δεν νομίζω ο Γερμανός να θέλει να έρτει να διδάξει δακάτω).

Το ζητούμενο είναι ένα. Θέλουμε καλούς δασκάλους για τα μωρά μας και να διορίζονται οι αξιότεροι. Αυτό δεν έχει καμία, μα καμία απολύτως, σχέση με το που πληρώνουν φόρους οι καταλληλότεροι. Φαίνεται έχεις παρεξηγήσει πλήρως το ρόλο της φορολόγησης.

Ο πολίτης πληρώνει φόρους προς το κράτος για έργα κοινής χρήσης, άμυνας και υπηρεσιών. Το πως το κράτος επιλέγει να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό. Εάν όντως σκοπός του κράτους είναι να διαχειριστεί με σύνεση τα λεφτά του φορολογούμενου και να του προσφέρει την καλύτερη αξία (value for money), τότε θα διορίσει τους αξιότερους υποψηφίους (και όχι μόνο στην εκπαίδευση) ανεξάρτητα από το που προέρχονται.

Επομένως, εάν το κράτος διορίζει τον Αντρέα Αντρέου επειδή είναι Κυπραίος ή απλά γιατί πληρώνει φόρους στην Κύπρο αντί του πολύ αξιότερου Ελλαδίτη Δημητρίου Πέτρο, τότε αδικεί και τον Δημητρίου Πέτρο, αφού διορίζει κάποιο υποδεέστερό του, αλλά κυρίως αδικεί τον ανώνυμο φορολούμενο που πληρώνει το μισθό του δασκάλου και του οποίου το παιδί σαφέστατα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα με την Δημητρίου για δάσκαλο, παρά με τον Αντρέου.

Πρώτα πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της Παιδείας και αυτού που πληρώνει...του φορολογούμενου δηλαδή. Δεν καταλάβω πως εξυπηρετείται η εκπαίδευση ή ο φορολούμενος με την πρότασή σου.

Και όπως ξέρεις, με το μισθό του δασκάλου, δεν πα να είναι από την Σουανζιλάνδη, σίγουρα θα πληρώσει φόρους, είτε εισοδήματος είτε κατανάλωσης...
Δημητρίου Πέτρος on 29/04/2011
Νευρικέ φίλε, σήμερα γίνονται εγγραφές σε καταλόγους διοριστέων και η διαμονή των περισσοτέρων είναι εκτός Κύπρου. Αντίθετα, οι περισσότεροι Κύπριοι που βρίσκονται στη λίστα (όπως και οι οικογένειές τους) διαμένουν στην Κύπρο πληρώνοντας και τις ανάλογες φορολογίες.
Αφού με ψυχολόγησες "εύστοχα" (αναφέρομαι στη δήθεν ανησυχία μου, που κατά τη γνώμη σου τρέφω για τους αδελφούς Ελλαδίτες), να σου πω πως Ελλαδίτης δε σημαίνει και ικανότερος εκπαιδευτικός, όπως το ίδιο ακριβώς σημαίνει και για τον Κύπριο.
Και μιας και εσύ είσαι ο φιλομετανάστης του blog και όλοι οι υπόλοιποι ρατσιστές (δεν το νομίζω!), προσπάθησε να μην αναφέρεσαι υποτιμητικά στη Σουαζιλάνδη. Δηλαδή, μην παρουσιάζεις το Σουαζιλανδό ότι ΑΚΟΜΗ κι αυτός θα πλήρωνε τις φορολογίες εάν διορίζετο με μισθό κλίμακας Α8. Σου είπα και πιο πάνω, συνεχώς αυτοαναιρείσαι.
Kyprios stin Ellada on 29/04/2011
Φίλε Πέτρο έλεος! Τι σχέση έχει ο φόρος εισοδήματος ή όλοι οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος με τον κατάλογο διοριστέων εκπαιδευτικών; Έχεις ξεχάσει ότι ζεις ως πολίτης μέλους-κράτους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Συμφωνώ απόλυτα με τον "Νεύρα" με όσα διατυπώνει στο όλο θέμα. Δεν πάει να είναι από την Σλοβακία ο δάσκαλος του παιδιού μου (αρκεί να μιλά την ελληνική γλώσσα) αν είναι άξιος εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα στον κατάλογο με τον Κύπριο. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία που συμβαίνουν στον κατάλογο μεταξύ Κυπρίων και μη Κυπρίων αδιόριστων. Είναι γιατί λόγω της ελεύθερης διακίνησης εργασίας εντός Ε.Ε δεν μπορεί σε κανέναν κατάλογο να υπάρχει διάκριση στα κριτήρια πριμοδότησεις κ.τ.λ.
Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι το να είμαστε μέλη της Ε.Ε αυτόματα μας καθιστά και υπόχρεους να τηρούμαι όσες αρχές τηρούν και τα άλλα μέλη-κράτη για τους Κύπριους όταν βρίσκονται στην Ευρώπη και διεκδικούν με τα ίδια δικαιώματα αντίστοιχες θέσεις.

Δεν είναι κακό κάποιες φορές να ξεφεύγουμε από τον μικρο-αστικό φακό της ζωής μας και να βλέπουμε τον κόσμο έξω από τα στενά όρια του "Εγώ" μας.

Τελευταία απόψη από εμένα σε αυτο το θέμα του blog γιατί ειλικρινά κουράστικα.
Δημητρίου Πέτρος on 30/04/2011
Φίλε δεν παρουσιάζω τις απόψεις μου ως αλάνθαστες. Μπορεί και να λανθάνομαι. Μπορεί και να μην λανθάνομαι. Σημασία έχει πως αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις κάποιος ή πως θέλει να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις κάποιος.
pn on 26/04/2011
ΦΙΛΕ, ΚΥΠΡΙΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ 35 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ. ΤΟΥΤΟ, ΕΝΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ...Η ΜΙΚΡΗ ΚΥΠΡΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΝΩ Η ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΕΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΘΕΣΑΝ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ Π.Χ. ΑΥΣΤΡΙΑ, ΜΑΛΤΑ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΑΣ ΚΟΠΙΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Π.Χ. ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ.
Kyprios stin Ellada on 26/04/2011
Η ανεργία στην Κύπρο δεν θα ξετιναχθεί λόγω της καθόδου των Ελλαδιτών αλλά λόγω της αποτυχημένης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που είναι η μόνη σύγχρονη οδός για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Η Κύπρος μας είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που οι νέοι μας έχουν το όνειρο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι "Τέλος Εποχής" και όσο πιο σύντομα το καταλάβουν οι νέοι πριν σπουδάσουν τόσο πιο εύστοχες ακαδημαικές και επαγγελματικές επιλογές θα κάνουν. Αυτή η νοοτροπία μου θυμίζει την Ελλάδα στην δεκαετία του 1980. Σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης εγώ επιμένω ότι δεν μπορείς να βάζεις 2 μέτρα και 2 σταθμά στην επιλογή εκπαιδευτικών εντός του καταλόγου γιατί το ελληνικό υπουργείο παιδείας δεν το έκανε ποτέ για τους Κύπριους στις αντίστοιχες περιπτώσεις.
phylarchus on 28/04/2011
Ευχαριστώ "Νεύρα" που με κάλυψες. Μόνο να απαντήσω λίγο στον Giwrgo: αλοίμονο αν περιμένουμε να καθορίσει κάποιος "φορέας" (να ένα εύσχημο όνομα για τους υποκαταστάτες της μετριότητάς μας) το καλό σχολείο ή τον εκπαιδευτικό στο οποίο θα εμπιστευθούμε τα παιδιά μας. Η αγορά θα καθορίζει την προτίμηση και άρα την αξία του σχολείου και όχι κόμματα, συμφέροντα, συγγένειες, φιλίες και οποιεσδήποτε άλλες αντιπαροχές.