You are here

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΑΚΕΛ

09/06/2011
Το συνταξιοδοτικό είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ να αποδείξουν ότι επιδιώκουν πραγματικά να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Τα στοιχεία της αναλογιστικής έκθεσης αναδεικνύουν το χάσμα που υπάρχει στις κρατικές και ιδιωτικές συντάξεις και θα πρέπει να αφυπνίσουν όσους ακόμα υπνώττουν για τη μεγαλύτερη, ίσως, αδικία της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

Ένας ιδιωτικός υπάλληλος των €1500 που αφυπηρετεί σήμερα μετά από 38 έτη υπηρεσίας έχει να παίρνει σύνταξη €215 χιλ. μέχρι τα 81 του, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος €355 χιλ. 

Μετά από 38 χρόνια μονιμότητας, δωρεάν ιατροφαρματευτικής περίθαλψης, ευνοϊκού ωραρίου και σχετικά χαμηλής παραγωγικότητας, ο δημόσιος υπάλληλος των €1500 καταλήγει με ετήσια σύνταξη €17 χιλ.

Και ο ιδιωτικός, που για 38 χρόνια δεν είχε την πολυτέλεια της μονιμότητας, πλήρωνε την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και δούλευε σκληρά μέχρι αργά το απόγευμα για να κρατήσει τη δουλειά του καταλήγει με €11 χιλ.

Ίσως, θα μου πείτε, ο δημόσιος υπάλληλος να είναι κατά πολύ καλύτερος από τον ιδιωτικό.  Ίσως, να μπήκε στη δημόσια υπηρεσία με το σπαθί του, χωρίς να κεφαλαιοποιήσει γνωριμίες και κομματικές διασυνδέσεις.

Είναι όμως τόσο καλύτερος από τον ιδιωτικό υπάλληλο που να παίρνει τόσο ψηλότερη σύνταξη – την οποία, μάλιστα, να του πληρώνει έμμεσα ο ιδιωτικός υπάλληλος;

Εύχομαι η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ να θέλουν πραγματικά να λύσουν το διαρθρωτικό αυτό πρόβλημα, αποφεύγοντας επικοινωνιακά τεχνάσματα και βλέποντας την ουσία του συνταξιοδοτικού.

Χωρίς να είμαι ειδικός, εντοπίζω μέσα από την έκθεση και μέσα από συζητήσεις με γνώστες του θέματος, κάποια σημεία ως τροφή για συζήτηση:

  1. Αύξηση εισφορών: Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεισφέρουν μόλις €9 εκ. για τα €435 εκ. που δαπανούνται από το κράτος για τις κρατικές συντάξεις.  Τα €9 εκ. προέρχονται από το 0,75% των συντάξιμων τους απολαβών που καταβάλλουν για τη σύνταξη χηρείας και τέκνων.  Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

  2. Γενικές αυξήσεις: Σήμερα οι κρατικές συντάξεις λαμβάνουν ΑΤΑ και τις γενικές αυξήσεις που συμφωνούνται για το δημόσιο τομέα.  Η διασύνδεση των συντάξεων με τις γενικές αυξήσεις του δημοσίου δεν έχει νόημα και θα πρέπει να τερματιστεί.  Οι συντάξεις θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο την ΑΤΑ.

  3. Φιλοδώρημα αφυπηρέτησης: Το κράτος πληρώνει ετησίως €100 εκ. ως φιλοδώρημα αφυπηρέτησης και εξ όσων γνωρίζω, είναι αφορολόγητο.  Θα πρέπει να φορολογηθεί με τον ψηλότερο ίσως συντελεστή, δηλαδή το 30%.

  4. Επιδόματα παραστάσεως: Είναι προφανές ότι η σκανδαλώδης πρακτική να θεωρείται συντάξιμο το επίδομα γραμματέως ή καφέ, πρέπει να τερματιστεί.


Με τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού το κυβερνών κόμμα θα μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι παραμένει προσηλωμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

 Αντώνης Α. Έλληνας

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
19 σχόλια
Κάποιος ... on 09/06/2011
Να υπάρξει άμεση εξίσωση των μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Όχι κατ’ ανάγκην μείωση των μισθών στο δημόσιο σε επίπεδα ιδιωτικού τομέα αλλά συνάντηση των δύο κάπου στη μέση. Και αυτό, όχι μόνο σε μισθούς αλλά και σε ωφελήματα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.) συντάξεις, επιδόματα, παντού …

Η μονιμότητα και η αμεταθετότητα των κυβερνητικών να σταματήσουν πάραυτα. Ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και παραλείψεις του (ακόμα και κυρίως οι πολιτικοί) και να πληρώνει τα σπασμένα όπου ευθύνεται.

Εκτός από το ότι αυτό θα βοηθήσει στα δημόσια οικονομικά, θα ικανοποιήσει και το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου, θα απελευθερώσει κόσμο με ταλέντα και ικανότητες από την γάγγραινα της κρατικής μηχανής για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, θα αυξήσει την παραγωγικότητα, και πάει λέγοντας…

Και για να προλάβουμε και τους κυβερνητικούς που θα πουν ότι αν μειωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα τους, θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, ναι είναι πολύ πιθανόν οι εργοδότες να κάνουν τις απόπειρες τους, αλλά αφού το ξέρουμε από την αρχή ας πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να το αποτρέψουμε. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.

Ας μην εθελοτυφλούμε όμως. Κανένα κόμμα ή πολιτικός δεν έχει την διάθεση να αναλάβει το πολιτικό κόστος που θα έχει (βραχυπρόθεσμα) η διαμάχη με τους κυβερνητικούς και τη συντεχνία τους, είτε αυτό ονομάζεται ΑΚΕΛ, είτε ΔΗΣΥ είτε οτιδήποτε άλλο. Όλοι φωνάζουν εκ του ασφαλούς άλλα όταν έρθει η ώρα για έργα χάνονται…

Ίσως όταν φτάσουμε στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα κάποιοι (βολεμένοι) θα δουν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά τότε θα είναι αργά και για τους ίδιους.

Ρωτήστε, αν θέλετε, και τους εξ Ελλάδος, για πληροφόρηση από πρώτο χέρι….
Kostas P on 09/06/2011
Το τραγικό είναι πως όλοι ασχολούνται μόνο με το πως θα κόψουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Δημοσίων αντί με το πως να αυξήσουν τα ωφελήματα των υπαλήλων στον ιδιωτικό τόμεα. Δεν λέω κάποια πράγματα πρέπει να κοπούν δεδομένου όμως ότι " Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι φτωχοί (ποσοστό 48%) από άτομα μικρότερων ηλικιών." http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/7AF3C8417ABACC15C22577AC003E2D20?OpenDocument&sub=5&sel=1&e=&print
Διερωτάμε με ΌΛΟΥΣ που γράφουν αρθρά αυτού του τύπου ποια τα πραγματικά τους κίνητρα στο τέλος της ημέρας όταν δεν ασχολούνται ΚΑΘΟΛΟΥ με αύτη την πτυχή... Δηλαδή η λύση είναι όλοι οι συνταξιούχοι να κινδινεύουν απο την φτώχεια;;
ΜΠ on 09/06/2011
Δεν ήξερα ότι οι συντάξεις παίρνουν και γενική αύξηση. Είμαστε για τα πανηγύρια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίου που το πραγματικό χρέος είναι 110% του ΑΕΠ, κοντά στις χώρες του μηχανισμού...
Ανοικονόμητος on 09/06/2011
Γράφτηκε πιο πάνω:

"Διερωτάμε με ΌΛΟΥΣ που γράφουν αρθρά αυτού του τύπου ποια τα πραγματικά τους κίνητρα"

Εγώ διερωτούμαι γιατί σε αυτό τον τόπο όποιος διαφωνεί μαζί μας πρέπει να έχει αλλότρια κίνητρα. Τι νομίζεις ρε φίλε, ότι ο κος Έλληνας ή οποιοσδήποτε άλλος θέλει να πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα; Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάνω πώς σκέφτονται ορισμένοι.

Επί της ουσίας, η μείωση των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των δημοσίων δεν θα οδηγήσει κανένα στη φτώχεια. Αντίθετα, όταν διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις τότε το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιωτικοί, είτε άνεργοι.
Andreas on 10/06/2011
Δυστυχώς όμως όλοι ασχολούνται με τους δημοσίους υπαλλήλους σαν και το μοναδικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το κρατικό μισθολόγιο και συντάξεις. Η φοροδιαφυγή βέβαια δεν είναι πρόβλημα, ούτε και τα διαρθρωτικά προβλήματα ορισμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, ούτε η παράνομη εργοδότηση, ούτε η ανεξέλεγκτη και αστείρευτη πηγή κοινοτικού εργατικού δυναμικού που ανεβάζει την ανεργία σε ψηλά επίπεδα. Αυτά δεν είναι προβλήματα και για αυτό δεν ασχολούνται μαζί τους.
Jason Kay on 09/06/2011
Καλα φιλε διερωτασε γιατι ολοι λενε για τους δημοσιους?Ειναι απλο και πασιφανες δινουν λιγα και παιρνουν παρα πολλα.Απλα ο κοσμος αρχισε αν αντιοδρα και να μην δεχετε τον κηφηνισμο πλεον.
Καπιοι να καθονται στην μομιμοτητα του δημοσιου να κανουν και αλλες δουλειες το απογευμα και να εχουν και ενα σωρο ωφεληματα.


ΕΛΕΟΣΣΣ ΠΛΕΟΝ!
Kostas P on 10/06/2011
Ναι διερωτάμε όταν οι μισοί κινδινεύουν απο την ΦΤΩΧΕΙΑ και κανένας δεν ασχολείται ΔΙΕΡΩΤΑΜΕ αυτή είναι η ουσία του τι έγραψα και με στοιχεία. Τα γενικόλογα "Επί της ουσίας, η μείωση των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των δημοσίων δεν θα οδηγήσει κανένα στη φτώχεια." χωρίς στοιχεία δεν βοηθούν την συζήτηση/ενημέρωση κανενός. Να υπενθμίσω την έρευνα της AON Hewitt που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Stockwatch όπου και το συνταξιοδοτικό σύστημα των δημοσίων είναι επίσης ελλειματικό για σωστή/αξιοπρεπή συνταξιοδότηση κατά μισθούς τρίών χρόνών παρόλα τα υπέρογκα ωφελήματα "ρε φίλε". Πραγματικά "ΕΛΕΟΣ" με τους λαικισμούς και της ωραίες ατάκες.

Οι λύσεις είναι αλλού και κυρίος στο όριο αφυπηρέτησης εκτός αν κάποιος θεωρεί τους Γερμανούς που έχουν ως όριο το 67 και την ΕΕ που ζήτησε την σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης ως λανθασμένους.
Jason Kay on 09/06/2011
Α και μια απορια γιατι οι κυβερνητικοι δουλευουν μεχρι τισ 230?

Ο αλλος ολος κοσμος τι ειναι?
Mike on 09/06/2011
Συνεχίστε να τα βάζετε με τους δημοσίους υπαλλήλους... Δεν μπορείτε να εννοήσετε ότι κτυπώντας μια φορά τους Δημοσίους κτυπούνται 2 οι ιδιωτικοί και εσείς το βιολί σας...Απλές λύσεις που δεν ματώνουν: συγκράτηση κρατικού μισθολογίου και όχι μείωση, έλεγχος προσλήψεων και όχι πάγωμα. Οι μειώσεις και τα παγώματα μειώνουν την καταναλωτική ευχέρια και αυξάνουν την ανεργία αντίστοιχα. Για δέστε λίγο την Ελλάδα, κουτσούρεψαν τους μισθούς μάγκωσε η οικονομία. Η λύση είναι συγκράτηση και ανάπτυξη, τίποτε άλλο...
fil on 09/06/2011
Ένα κόμμα που κέρδισε 2% τις εκλογές και βρίσκεται στην εξουσία δεν έχει λόγο να κάνει τομές.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει το βιολί του, λέγοντας ότι κάνει μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι τίποτα παρά διακοσμητικές επεμβάσεις στην οικονομία.
Χάρης on 09/06/2011
Γιατί κ. Έλληνα γράφετε μόνο για το ΑΚΕΛ; Δεν θα έπρεπε να γράφετε και για το ΔΗΚΟ; Ή μήπως θεωρείτε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί με όλα που γράφετε;

Πιστεύω ότι όταν έρθει η στιγμή τόσο οι Νικόλες όσο και οι Αβέρωφ θα κάνουν πίσω αφήνοντας το ΑΚΕΛ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και τελικά δεν θα γίνει τίποτα.

Ξανάδαμε το έργο.
Christos Savva on 09/06/2011
Η αλήθεια είναι ότι μόνο το ΔΗΚΟ τόλμισε προεκλογικά, με καθαρές θέσεις να αναλάβει πολιτικό κόστος για αυτό το θέμα.
Pablo on 10/06/2011
Καλό θα ήταν όταν μιλάμε για μισθούς και συντάξεις να χρησιμοποιούμε το median αντί τον average μισθό. Πολλοί μιλάτε για τους μισθούς του δημοσίου αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πόσος είναι αυτός ο median μισθός. Θα πρέπει επίσης κάποιος να λάβει υπόψη την μέση ηλικία εισδοχής κάποιου στο δημόσιο η οποία για τις επιστημονικές θέσεις ξεπερνά τα 30 χρόνια κάτι που συνεπάγεται εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα πέραν των 5-6 χρόνων..

Στο θέμα των συντάξεων εδώ θα συμφωνήσω ότι το θέμα δεν είναι η μείωση των συντάξεων, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να κλεισουν οι τρύπες όπως αύξηση εισφορών, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης ή/και ένα μείγμα των δύο.

Τέλος θεωρώ πως όλοι θα πρέπει να προσέξουν την κοινωνική διάσταση του θέματος όσο αφορά στην γλώσσα που χρησιμοποιείται για τις διάφορες ομάδες εργαζομένων. Το ζητούμενο δεν είναι να στρέψουμε τους ιδιωτικούς εναντίων των δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Ούτε το θέμα της δίκαιης κοινωνίας το αντιλαμβάνομαι με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται ο κύριος¨Έλληνας. Δηλάδή αύριο θα μας πεί ότι επειδή οι δημόσιοι εργάζονται 8ωρο ενώ οι ιδιωτικοί εργάζονται ίσως περισσότερες ώρες θα πρέπει να αυξήσουμε το ωράριο των κυβερνητικών ή η λύση είναι κάπου αλλού? Φαντάζομαι ο κύριος Έλληνας θα έχει κάτι να μας πεί για την συμπεριφορά των ξενοδόχων μας τελευταίως με την απόλυση Κυπρίων και την πρόσληψη κοινοτικών. Και μιλάμε για μια μερίδα επιχειρηματιών που ενώ στηρίκτηκαν σε τεράστιο βαθμό από το κράτος και τον φορολογούμενο εν μέσω της κρίσης επιστρέφουν την χάρη στην κοινωνία με το να απωλείουν Κύπριους και να προσλαμβάνουν κοινοτικούς ελέω της απλειστίας τους για μεγαλύτερα κέρδη. Η τακτική αυτή εξηγεί πλήρως το γεγονός ότι παρόλο που από το 2008 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατα κατι χιλιάδες, η ανεργεία συνεχίχει να καταγράφει αύξηση όπως επίσης και ο αριθμός των κοινοτικών εργαζομένων...
Jason Kay on 10/06/2011
Κυριε Χατζηπετρου καιρος να σοβαρευτουμε

Εδώ και παρα πολύ καιρο διαβαζω με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις συζυτησεις που γινονται σχετικα με την προσπαθεια της κυνερνησης για μειωση του κρατικου μισθολογιου αλλα και των κρατικων εξοδων.
Ολες οι μελετες και ολες οι ερευνες καταδικενουν περαν πασης αμφιβολιας ότι το προβλημα που υφισταται εχει να κανει με τους μισθους, τις συνταξεις αλλα και τα ωφεληματα των κυβερνητικων υπαλλυλων. Με εκπληξη όμως βλεμω τον κυριο Χατζηπετρου να προσπαθει να μας πεισει το αντιθετο.Προσπαθειτε να μας πειτε ότι πρεπει να συνδραμει το κεφαλαιο. Μα τοσα χρονια με πιοου τα χρηματα παιρνετε μισθους και ωφεληματα?
Διαβασα προκτες ότι στην ΑΤΗΚ παιρνουν μισθο 40.000 και αλλα τοσα υπερωριες?Σας εκαναν προταση για προσληψεις και ειπατε όχι.Γιατι?Ειναι καλυτερα να παιρνει ενας 80.000 η δυο ατομα 40.000? Φυσικα δυο ατομα 40.000 θα κινησουν τα λεφτα στην οικονομια όταν ενας παιρνει 80.000 απλα θα τα καταθεσει στη τραπεζα η θα αγορασει μετοχες.
Μιλατε για φοροδιαφυγη και αδηλωτη εργασια. Τι ποσοστο δημοσιων υπαλληλων δεν κανει δευτερη δουλεια τα απογευματα? Πιστευω ότι αν κανετε μια ερευνα θα είναι μονοψηφιο ποσοστο.Μηπως αυτή η εργασια δηλωενετε? Ασε που είναι και παρανομο.
Δωρεαν ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη,Σωστο και καλο μετρο δεν λεω.Αλλα μηπως να μπουν εισοδηματικα κριτιρια? Δεν νομιζω καποιος που βρισκετε σε κλιμακα Α13 να μην μπορει να πληρωσει να αγορασει παυσιπονα.
Εισφορες στα διαφορα ταμεια είναι πενιχρες εως ανυπαρκτες.Εφαπαξ είναι αφορολογητο.Τις δε παχυλες σας συνταξεις γιατι δεν τις σχολιαζετε.

Κυριε Χατζηπετρου σταματατε να εμπαιζετε με τους ιδιωτικους υπαλληλους γιατι ο κοσμος ξυπνησε και δεν σας ανεχετε.
Χάρης on 10/06/2011
Φίλε Jason Kay, δεν φταίει ο κ. Χατζηπέτρου ή ο όποιος Χατζηπέτρου που κάποιοι διαχρονικά χαρίζουν στους δημόσιους υπαλλήλους ετήσιες αυξήσεις 7%.

Ο κ. Χατζηπέτρου κάνει τη δουλειά προστατεύοντας τα κεκτημένα των μελών του. Καιρός να κάνουν και άλλοι τη δουλειά τους και να προστατεύσουν το κεκτημένο δικαίωμα της νέας γενιάς να πιστεύει ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει μέλλον. Αίσχος σε όλες τις κυβερνήσεις που έδιναν τόσα ωφελήματα στους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς να σκέφτονται το μέλλον των νέων παιδιών.
αθηνα on 10/06/2011
Συμφωνω απολυτα με τον προηγουμενο σχολιαστη. Ο κ.Χατζηπετρου βρισκει και κανει λογω της ανεπαρκειας της κυβερνησης, με αποτελεσμα να εχει αποθρασυνθει τοσο πολυ, που να υποτιμα τη νοημοσυνη μας, λεγοντας πως οι δημ. υπαλληλοι εδωσαν οτι ηταν να δωσουν μη διεκδικωντας γενικες αυξησεις.ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ!!!
Ανοικονόμητος on 10/06/2011
Pablo, τι θα αλλάξει αν δεις τον median αντί τον mean; Τίποτα. Όπως κι αν το δεις, οι όροι εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι πάρα πολύ καλύτεροι από τους όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό και όποτε ανοίξει μια θέση έχει δυο χιλιάδες αιτήσεις.
ioannis on 11/06/2011
Η όλη κόντρα ιδιωτικού Vs Δημόσιου Υπαλλήλου θυμίζει την παλια ''κόντρα'' εργασίας και κεφαλαίου. Μέχρι που συμφώνησαν σχεδον όλοι ότι τα συμφέροντα των 2 συμβαδίζουν. Το ίδιο ισχυει και για τους υπαλλήλους δημόσιου και Ιδιωτικού τομεα. Μέτρα σίγουρα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Η αποτυχία του μοντέλλου εξυγείανση των δημοσιων οικονομικών της Ελλάδας λέει πολλά...
Πικρός on 11/06/2011
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν γίνεται κύριοι (μόνιμοι) δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνεστε περισσότερα απ'όσα παράγετε. Ούτε πρέπει να παίρνετε εφάπαξ και παχουλές συντάξεις χωρίς να εισφέρετε στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Ενώ οι ιδιωτικοί και οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι να εισφέρουν και στο τέλος παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη. Είναι φυσικό για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση στα οικονομικά οτι το παράλογο αυτό σύστημα θα καταρρεύσει. Απού φάν έφαν, σφογγάτε τα χείλη σας. Όσο περισσότερο αργούν οι δραστικές (και δίκαιες) αλλαγές, τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα. Οι πολιτικοί δείχνουν αδύναμοι και ανίκανοι να πάρουν τα μέτρα που πρέπει. Το μόνο που τους απασχολεί είναι οι ψήφοι, η καρέκλα και τα σιχαμερά-σκανδαλώδη υπερ-δικαιώματα τους. Τα κορόϊδα με συμπεριφορά αρνιού είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (υπάλληλοι και εργοδότες) που ανέχονται την σπατάλη των φόρων και εισφορών τους απο το κράτος μαϊμού.