You are here

Αντιμέτωποι με τους veto players

08/07/2011
Η πολιτική ηγεσία καλείται σήμερα να δώσει ένα κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας. 

Για να πετύχει, δεν αρκεί να εξέλθει του προεδρικού μεγάρου με μια κοινή δήλωση που να τονίζει την πρόθεση των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου, οι δηλώσεις έπαψαν να αποτελούν ουσιαστικές ενδείξεις πολιτικών προθέσεων.Το ότι βέβαια η ίδια η κυβέρνηση προτείνει σήμερα μέτρα που πριν ένα χρόνο εκστόμιζε ντροπαλά μόνο η αντιπολίτευση, δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική συναίνεση για λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η ουσία όμως είναι η υλοποίηση αυτών των μέτρων. 

Και η υλοποίηση των μέτρων δεν περνά μόνο μέσα από το κοινοβούλιο.

Στο κυπριακό πολιτικό σύστημα υπάρχουν άτυποι veto players που μπορούν να ανατρέψουν την υλοποίηση του όποιου πακέτου συμφωνηθεί σήμερα.

Το στοίχημα για την πολιτική ηγεσία, λοιπόν, είναι να πείσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσα τους veto players, προτάσσοντας αποτελεσματικά τη λαϊκή κυριαρχία και το λαϊκό πρόσταγμα για μεταρρυθμίσεις, ως αντίβαρο στο δικό τους δικαίωμα να προστατεύουν το status quo.

Η προσέγγιση που ακολουθείται μέχρι σήμερα – ότι δηλαδή θα αντιμετωπιστούν σε λίγους μήνες προβλήματα δεκαετιών «χωρίς να σπάσει μύτη» -- δεν πείθει ούτε εντός, ούτε εκτός.

 Του Αντώνη Α. Έλληνα

Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
3 σχόλια
Παρατηρητής on 08/07/2011
Συμφωνώ απόλυτα με την πιο πάνω τοποθέτηση του κ. Έλληνα. Όμως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει οποιαδήποτε πρακτικά ουσιαστικά μέτρα που θα "σπάζουν μύτες" και θα αποτρέψουν την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης. Θα ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι διαφωνεί με την ιδεολογική κατεύθυνση των μέτρων της αντιπολίτευσης, λες και τίθεται πλέον θέμα ιδεολογικών προτιμήσεων στο κατάντημα που έφτασε σήμερα η κυπριακή οικονομία εξ αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Μακάρι βέβαια να διαψευστώ γιατί είναι ο κόσμος που στο τέλος θα πληρώσει τα σπασμένα από την ένταξη στο Μηχανισμό και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα λόγω ιδεολογικών εμμονών...θα δούμε τι δηλώσεις θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες μέρες και θα καταλάβουμε προς πια κατεύθυνση βαδίζει η χώρα...
Filip on 08/07/2011
I think the article is optimistically predicting political agreement in principle. If this is the case, then this is good news.

Let's wait and see.
DKC on 09/07/2011
Η οικονομία βρίσκετε στα σημερινά χάλια που μας έφεραν η διαπλοκή των άπληστων συντεχνιακών κλικών με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς που κακοδιαχειρίζονταν και διαμέριζαν τον εθνικό πλούτο μεταξύ τους και που ακόμα μας διοικούν.
Δε νομίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε τυχεροί και να εκμεταλλευόμαστε την δυστυχία των γειτόνων μας.
Το στοίχημα για την Κυπριακή οικονομία δεν είναι αν θα υπάρξει η μίνιμουμ απαραίτητη πολιτική συναίνεση για λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς αν δεν τα πάρουμε θα μας επιβληθούν.
Το στοίχημα για την Κυπριακή οικονομία είναι να βρεθεί η ηγεσία που αντιλαμβανόμενοι τα σημάδια των καιρών να βάλει σωστούς στόχους, να αλλάξει νοοτροπίες και να μας οδηγήσει με ευελιξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.