You are here

Άστοχη, ατυχής και προκλητική

22/07/2011
Διάβασα πριν λίγο στο Cyprus StockWatch την ακόλουθη δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), κ. Αθανάσιου Ορφανίδη:

«Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταστροφή της υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό είναι τεράστια.  Και ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν το 1974.

Όμως οποιαδήποτε σύγκριση των τραγικών γεγονότων της περασμένης βδομάδας με τις καταστροφές του 1974 δεν είναι μόνο αβάσιμη και παραπλανητική αλλά - στην καλύτερη περίπτωση – είναι άστοχη και άτυχη.

Οι υλικές ζημιές που υπέστη η οικονομία της Κύπρου το 1974 περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 70% του συνόλου των παραγωγικών πόρων της οικονομίας, σαν αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής του 36% του Κυπριακού εδάφους.  Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, χιλιάδες και οι αγνοούμενοι.  Σε οικονομικούς όρους χάθηκε ένα μεγάλο μέρος του πιο παραγωγικού «ανθρώπινου κεφαλαίου» της Κύπρου.  Επιπρόσθετα, 200,000 άτομα έχασαν τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς έμειναν για πολύ καιρό άστεγοι.  Η ανεργία το 1974 ανήλθε στο 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.  Η έλλειψη ασφάλειας και η πλήρης αβεβαιότητα - τις οποίες ο γραφών έζησε και ένοιωσε ως μαθητής λυκείου χωρίς καν να ήταν πρόσφυγας - ήταν απερίγραπτες.  Χιλιάδες κόσμος, πρόσφυγες και μη, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ.  Κανένας ιδιώτης δεν ήθελε – φυσιολογικά - να κάνει επενδύσεις για πολύ καιρό μετά την εισβολή.

Παρενθετικά να υπενθυμίσω ότι η κρίση του 1974 δεν αντιμετωπίσθηκε με μέτρα λιτότητας αλλά με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.  Οι δημόσιες επενδύσεις προηγήθηκαν κατά πολύ των ιδιωτικών και χωρίς αυτές η Κύπρος δεν θα επέστρεφε γρήγορα στους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και έγινε.  Να υπενθυμίσω επίσης ότι ενώ η Κύπρος έλαβε ξένη βοήθεια, δεν ήταν τότε μέλος της ΕΕ (τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα). 

Στην προκειμένη περίπτωση μιας τόσης μεγάλης καταστροφής υποδομής, η οποία για να αντιμετωπισθεί απαιτείται τεράστια επένδυση, η Κύπρος πρέπει να αποταθεί στα διαρθρωτικά ταμεία και άλλα κονδύλια της ΕΕ τα οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει.

Δυστυχώς η σύγκριση των τραγικών γεγονότων της περασμένης βδομάδας με αυτά του 1974 είναι επίσης προκλητική και προσβλητική για τις χιλιάδες του κόσμου που έχασαν δικούς τους στην ηρωική αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.  Τέτοιες προκλήσεις - που μόνο πολιτική αφετηρία μπορεί να έχουν - μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες και για την οικονομία.  Η απαρχή μιας νέας περιόδου πολιτικής αστάθειας και εθνικής διχόνοιας θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε καταστροφές που θα έμοιαζαν με εκείνες του 1974.

Ο κ. Ορφανίδης πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις - οι οποίες όχι μόνο δεν αρμόζουν σε μία ανεξάρτητη αρχή όπως η ΚΤΚ αλλά και υποσκάπτουν το κύρος της - και να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του, τα οποία πιθανό να κοστίσουν πολύ περισσότερο στον Κύπριο φορολογούμενο από τις ζημιές του τραγικού ατυχήματος στο Βασιλικό.

Την περασμένη βδομάδα μία Κυπριακή τράπεζα μόλις και έπιασε τη βάση των Ευρωπαϊκών στρες τεστ.  Να υπενθυμίσω ότι τα τεστ δεν περιλάμβαναν την πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, για τις οποίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή που επέβλεψε τα τεστ, οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται.

 Πανίκος Δημητριάδης
Καθηγητής Οικονομικών
Πανεπιστήμιο του Leicester
71 σχόλια
Παύλος Λοΐζου on 22/07/2011
Αγαπητέ κ. Δημητριάδη,

Δεν έχετε άδικο όσο αφορά την δήλωση του Διοικητή, αλλά πιστεύω (ή θέλω να πιστεύω) ότι ο λόγος που την έκανε ήταν για να επιστήσει την προσοχή όλων (κυρίως των κόμματων τα οποία συζητούν μέτρα για την οικονομία).

Εισηγούμαι επίσης όπως πείτε τζε καμιά καλή κουβέντα για τον άνθρωπο. Εδώ και έξι μήνες που διαβάζω τα άρθρα σας κακίζετε όλες τις πολιτικές της Κεντρικής και τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του. Ειλικρινά, είστε υπερβολικός.
P. Demetriades on 22/07/2011
Κ. Λοίζου,

Ευχαριστώ γιά το σχόλιό σας. Πιστεύω ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα πρέπει να είναι ο πρώτιστος στόχος οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας.

Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος θα μπορούσε να πεί πολύ χειρότερα. Π.χ. μιά τέτοια ανακοίνωση, η οποία δεν έγινε μόνο γιά ντοπια κατανάλωση αφού έχει περάσει στο διεθνη τύπο, μπορεί να δημιουργήσει αυτο-επαληθευόμενες προσδοκίες κρίσης εμπιστοσύνης.Τα επιτόκια του κυπριακού χρέους στις αγορές ανέβηκαν μόλις έγιναν αυτές οι δηλώσεις.

Επίσης, δεν δικαιολογείταi σ' αυτή την κρίσιμη καμπή η επιμονή γιά επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, όταν ήδη φαίνεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις - και μάλιστα μέσω διαδικασιών που στοχεύουν να διατηρούν την κοινωνική συνοχή - γιά μέτρα που θα βελτιώσουν τοσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά του κράτους, περιλαμβανομένων μέτρων γιά τις συντάξεις, που ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακόμη κα ο Economist σε πρόσφατο άρθρο έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα λιτότητας μειώνουν την ανάπτυξη, βασιζόμενος σε πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ. (Economics focus. Cut or loose:
History suggests that austerity and growth just do not mix).

Επίσης μπορείτε να δείτε και το τελευταίο άρθρο του Νομπελίστα Στίγκλιτζ γιά την κρίση του καπιταλισμού και τα μέτρα λιτότητας της Ευρώπης:

http://www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz140/English
kokkinos on 22/07/2011
Ετσι είναι τα πράγματα. Επιτέλος ο Ορφανίδης να περιοριστεί σε αυτά που τον αφορούν. Τόσον καιρό που είναι οι κυπριακές τράπεζες εκτεθειμένες στον ελλαδικό κίνδυνο δεν τον είδα να κάνει τίποτα.
αθηνα on 22/07/2011
Κύριε καθηγητά, με όλο το θάρρος, να μού επιτρέψετε να σας πω ότι το άρθρο σας βρίθει εμπάθειας πρός το πρόσωπο του διοικητή της ΚΤ και δεν αρμόζει στο επίπεδο σας ώς καθηγητή. Εγω βέβαια είμαι μιά απλή γιατρός,αλλά έχω το common sense να αντιληφθώ ότι τα μέτρα πού προτείνει ο διοικητής δεν είναι μέτρα λιτότητας,αντίθετα μάλιστα είναι μέτρα σωστής δημοσιονομικής πολιτικής. Και θα έπρεπε τα πυρά σας να τα στρέψετε προς τον πρόεδρο πού τόσο δουλικά αφήνετε στο απυρόβλητο γιά την μονόπλευρη φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόζει.Ο τρόπος που επιτίθεστε στον διοικητή και απο την άλλη χα'ι'δεύετε τον πρόεδρο, μου δίνει την εντύπωση ότι γλυκοκοιτάζετε τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας απο την οποία αφυπηρετά το 2012 ο κύριος Ορφανίδης Αυτά με όλη μου την εκτίμηση.
Strovoliotis on 22/07/2011
Πολιτική παρέμβαση είναι δηλώσεις αυτού του τύπου:

“Δυστυχώς η σύγκριση των τραγικών γεγονότων της περασμένης βδομάδας με αυτά του 1974 είναι επίσης προκλητική και προσβλητική για τις χιλιάδες του κόσμου που έχασαν δικούς τους στην ηρωική αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.”

Και έχει κάθε δικαίωμα κάθε αρθρογράφος να τις κάνει.

Ο Ορφανίδης τόνισε το αυτονόητο: έχουμε πάθει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από το 1974. Δεν συζητώ κατά πόσον χρειάζεται επεκτατική οικονομική πολιτική όπως το 1974, όταν οι συνθήκες, ήταν εμφανώς διαφορετικές, ή περιοριστική, λαμβανομένης υπόψιν της πλευράς των εξόδων του προϋπολογισμού του κράτους.

Εκείνοι που επισημαίνουν το αυτονόητο, επιλέγουν απλώς *να μην εθελοτυφλούν*.
Παρατηρητής on 22/07/2011
Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που λεέι η Αθηνά. Θα προσθέσω όμως τα εξής: είναι πραγματικά πέραν από αστείο να βλέπουμε μπροστά μας τα τραγικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τη βέβαια πλέον ένταξή μας στον Μηχανισμό Στήριξης (και μετά σίγουρα πτώχευση γιατί ούτε τότε θα σοβαρευτεί αυτή η κυβέρνηση) και το μόνο που έχουν να πουν κάποιοι είναι να επικρίνουν τον Διοικητή της ΚΤΚ γιατί επισημαίνει την πραγματικότητα και μάλιστα με πολύ πιο ήπιο τρόπο από ότι τους αξίζει. Και ασφαλώς είναι στα πλαίσια των καθηκόντων του κ.Ορφανίδη να επισημαίνει αυτά τα πράγματα, το ίδιο κάνουν και ΟΛΟΙ οι διοικητές στη ζώνη του ευρώ και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρή γλώσσα από τον Ορφανίδη. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας και στις ομιλίες/δηλώσεις του Διοικητή της είναι ενδεικτική. Στην Ελλάδα όμως δεν κυβερνά το ανώτατο σοβιέτ και δεν βγήκε ασφαλώς κανείς να επικρίνει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επισημάνσεις του. Το ότι αυτό συμβαίνει στην Κυπρο δεν αποτελεί έκπληξη, εδώ προκάλεσαν την μεγαλύτερη μετά το 1974 τραγωδία γιατί οι κυβερνώντες δεν κατάλαβαν ότι ανήκουμε στην ΕΕ αλλά σε ιρανοσυριακή συμμαχία, και θα καταλάβουν/ανεκτούν τι τους λέει ο Ορφανίδης, που και πολύ πολύ λίγα και πολύ επιεικώς τους τα λέει?

Αν αύριο κ.Δημητριάδη, λέω άν, βγει και ο Πισσαρίδης και πει τα ίδια με τον Ορφανίδη (και εγώ είμαι σίγουρος πως ως σωστός επιστήμονας που είναι θα μιλήσει σύντομα και μάλιστα ίσως και πιο αυστηρά από τον Ορφανίδη) θα βγείτε με άρθρο και εναντίον του Πισσαρίδη? Ή μήπως στην πραγματικότητα το μόνο σας πρόβλημα είναι προσωπικά ο Ορφανίδης για τους λόγους που εύστοχα επισημαίνει η φίλη Αθηνα πιο πάνω?
kostas on 22/07/2011
Συμφωνώ απόλυτα με την Αθηνά και τον Παρατηρητή.

Δυστυχώς ακόμη ένα άρθρο εκτός θέματος.

Ειλικρινά λυπάμαι......
αθηνα on 22/07/2011
Και μιά απάντηση στον 'Κοκκινο' [ακόμα και το nickname σου,τα λέει όλα].Οι κυπριακές τράπεζες αγαπητέ μου, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήταν τρόπον τινά ηθικά υποχρεωμένες να αγοράσουν ομόλογα τού ελλ.δημοσίου,όπως φυσικά έπραξαν και πολλές ευρωπα'ι'κές τράπεζες.Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και αν ακόμα δεν συμφωνεί,δεν μπορεί να το απαγορεύσει.Εκτός και αν βρισκόμασταν σε καμμιά 'κόκκινη' χώρα οπως λέει και το ψευδώνυμό σου. Αλήθεια όμως,δεν σε άκουσα να διαμαρτύρεσαι με τον ίδιο τρόπο όταν προ εβδομάδων ο Συνεργατισμός αγόρασε κυπριακά ομόλογα εκατοντάδων εκατομμυρίων,που σε λίγο καιρό, πολύ φοβούμαι θα είναι και αυτά ''τοξικά'' !
Cynic on 22/07/2011
I agree fully with the professor's comments regarding Mr Orphanides. The damage that his words cause to the yield of the Cyprus Bond on the secondary market is huge. It is as if this governor WANTS us to not be able to finance our debt externally to force internal borrowing and when that dries up to say "I told you so, you need to take structural fiscal measures"!!!
To be sure, Fiscal Structural measures ARE NEEDED and nobody can take away the governor's right to critique things. HOWEVER, what is shocking in this country is that political parties are using the stubborn character of this particular governor to launch opposition on the current government at a time when a government of NATIONAL UNITY must be formed.
To be clear, I think the present government has had many MASSIVE FAILINGS the culmination of which was the tragedy at Vassiliko. The delay in taking fiscal measures is also very bad and 100% due to the current president who did not grasp the severity of the crisis early enough.
However, our "good technocratic governor" that some readers of this blog and especially Parataritis seem to (mistakenly) believe that he's a God send, has made grave errors of judgement especially with regards to banking regulation and supervision. It is true that MPB just scraped through the stress tests and these test did NOT include a selective or sovereign default. One can very clearly imagine what the result of such a sovereign default test would have been...
The present governor I'm afraid has FAILED in his role as a bank regulator. The latest downgrades of Cyprus were due 100% to our bank's exposure to Greek Bonds and the Greek lending of Cypriot banks to businesses and consumers. In 2012 when he is NOT re-appointed I sincerely hope for the good of this country a person who really understands Banking regulation and Financial Stability is appointed. Enough with the academics with monetary policy and inflation fetishes! (And the paratirites of this world that no nothing about Central Banking)
This is my first long post on this blog and I have been viewing the comments of Parataritis for a long time... There is NO WAY after it has been pointed out to him repeatedly by many contributors of this blog, that his has no vested interest that Orphanides is re-appointed. Either that, or like a couple of our politicians he is using Orphanides as a beachhead to advance his political agenda...
Παρατηρητής on 22/07/2011
Cynic,
you "fully agree with with the professor’s comments regarding Mr Orphanides" but you also say " I think the present government has had many MASSIVE FAILINGS the culmination of which was the tragedy at Vassiliko. The delay in taking fiscal measures is also very bad and 100% due to the current president who did not grasp the severity of the crisis early enough"

In other words, you agree with the proffesor's comments on Orphanides but in reality you agree with Orphanides comments on economic policy. The question therefore in not whether I have interests as you say that Orphanides is re-apointed (of course I have, every cypriot has because in any other case the economic failure of this country and of each and everyone of us individually will be complete), the question is whether you have STRONG interests Orfanides not to be re- apointed by those you claim (and I agree with you) have exhibited "massive failings".

Και ένα επιπρόσθετο σχόλιο για μια μεγάλη ανακρίβεια που έγραψε ο κ.Δημητριάδης: "Παρενθετικά να υπενθυμίσω-γράφει- ότι η κρίση του 1974 δεν αντιμετωπίσθηκε με μέτρα λιτότητας αλλά με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική". Μα το 25% μείωση που συμφωνήθηκε τότε και εφαρμόστηκε στους μισθούς του δημόσιου και διωτικού τομέα
ήταν...επεκτατική δημοσιονομική πολιτική???

(Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, τα σχόλια της Αθηνάς με καλύπτουν πλήρως΄)
Cynic on 22/07/2011
Listen Paratiriti, this is the last time I will respond to you directly as you seem to be as stubborn as your main man Orphanides. My critique towards Orphanides is mainly centered on his massive failures with respect to Regulation. Do you have an opinion on this? When other contributors on this blog also in the past challeged you on this particular point you meticulously avoided to answer. Do you think Orphanides has done a good job in regulating our banking system? Yes or No and if the answer is yes please defend his failings in our banks 'exposure to Greek debt and our banks lending in Greece. 9x our GDP and how you propose to save us if Greece defaults.
With regards to Orphanide's view on fiscal issues I do not disregard his opinion but these were not the main reasons for all recent downgrades of our debt fullstop.
Of course I have STRONG interests in Orphanides NOT being re-appointed. As a cynic and sceptic I do not agree with the view that this "technocrat" has served us well with respect to Banking regulation which is his MAIN RESPONSIBILITY, the fact that he is a guru on inflation targeting and Taylor rules is neither here nor there. We as a country do not exercise independent inflation targeting and monetary policy so his expertise in those fields is now redundant. However his massive shortcomings in banking regulation are costing our economy dearly (downgrades by rating agencies and coupled with his speeches are hurting our Bond's interest rate/yields) so it is a matter of NATIONAL interest not my personal interest that he is not re-appointed. I think every OBJECTIVE and not Cypriot would agree with me on this point.
To conclude, you either are in Orphanide's inner clique at the CBC and benefited from his tenure PERSONALLY or are a political man that wishes to continue using this gentleman as a beachhead to advance your political agenda. Therefore I wholly reject your political or personal wishes in favour of this COUNTRY'S good which is to appoint a TRUE technocrat that understands financial regulation!
IF you can answer as to whether this gentleman has served his country well vis a vis regulatory matters and has NOT contributed to downgrades of our debt and has in GOOD FAITH (and not based on his stubborn views) helped our country then he might have a slim chance of being re-apointed. The truth of the matter is that he is engaging in BAD FAITH as a beachead of people with a broader political agenda including yourself. Stop defending him you have lost all credibility!
Frixos on 22/07/2011
Εγω παρακαλώ τον κύριο Δημητριάδη να μου εξηγήσει πως το κράτος της Κύπρου μπορεί να ακολουθήσει επεκτατική πολιτική για να βγει από την κρίση όπως αναφέρει τακτικα σε παρεμβάσεις του όταν είναι υπερ-χρεωμένο. Κατά την γνώμη μου η εφαρμογη επεκτατικής πολιτικής σε καιρούς κρίσης προυποθέτει νοικοκυρεμένα οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια πραγμα που δεν ισχύει στν Κύπρο.
Παρατηρητής on 22/07/2011
Cynic,
αν δεν κάνω λάθος εσύ απευθύνθηκες σε μένα και όχι εγώ σε σένα επομένως αν δεν θέλεις να εμπλέκεσαι σε διάλογο μαζί μου κανένας δεν σε ανάγκάζει. Και ούτε πρόκειται να αλλάξω τις θέσεις μου επειδή δεν σε βολεύουν αυτά που γράφω. Για τον τραπεζικό τομέα έχω απαντήσει και εγώ και άλλοι (όπως η Αθηνα πιο πάνω) πάρα πολλές φορές και η διαφωνία μας είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Αυτό που πρέπει να απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά πρώτα και κύρια στον εαυτό σού είναι το εξής: ποιον νομίζεις ότι θα διορίσουν στη θέση του Ορφανίδη αυτοί που μας κυβερνούν και που σύμφωνα με σένα, επαναλαμβάνω με σένα, έχουν επιδείξει MASSIVE FAILINGS στην οικονομική τους πολιτική? Κάποιον που συμφωνεί μαζί σου σε αυτό το θέμα, somenoe who points out these massive failings or someone who believes that they have achieved massive ...successes?

Και επειδή συζητάμε εδώ για την επιστολή που έστειλε Ορφανίδης για την οικονομία, πες μας επιτέλους που ακριβώς διαφωνείς, με ποιο σημείο σε αυτή την επιστολή. Μήπως διαφωνείς επειδή ο Ορφανίδης δεν έγραψε στην επιστολή του ότι για την τραγωδία στο βασιλικό και για την επικείμενη ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης φταίει η Χούντα και η ΕΟΚΑ β?

Και γιατί επιμένεις σε αυτό το πραγματικά ακατανόητο ότι υποστηρίζω τον Ορφανίδη είτε για συμφεροντολογικούς σκοπούς είτε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων? Μήπως εξ ιδίων κρίνεις?Δεν γίνεται δηλαδή καποιος να έχει σύμπτωση απόψεων με τον Ορφανίδη, είναι και αυτό έγκλημα στην Κύπρο του ΑΚΕΛ και του Χρστόφια? Η μήπως πρέπει να είμαι πολιτικός με πολιτικές σκοπιμότητες για να διαπιστώσω αυτό που διαπιστώνει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ότι αυτή η διακυβέρνηση είναι ότι πιο αρνητικό έτυχε σε αυτό τον τόπο και πρέπει άμεσα να παραιτηθεί?
Ομφαλοσκόπος on 22/07/2011
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δεν έγινε τεράστιος εν μια νυκτί. Το 2001 ήταν ήδη 4πλάσιος του ΑΕΠ. Το 2004 μπήκε σε μια πορεία μεγέθυνσης με αποτέλεσμα το 2007 (όταν ανέλαβε ο Ορφανίδης) να είναι περίπου 6πλάσιος και τώρα είναι 8πλάσιος. Ο μεγάλος τραπεζικός τομέας ήταν συνειδητή πολιτική όλων των κυβερνήσεων του τόπου.

Επί του θέματος της δημοσιονομικής πολιτικής, θάθελα κι εγώ να ξέρω τι είδους επεκτατική πολιτική εισηγείται ο κος Δημητριάδης και κυρίως με ποια λεφτά θα την υλοποιήσουμε.
Ομφαλοσκόπος on 22/07/2011
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δεν έγινε τεράστιος εν μια νυκτί. Το 2001 ήταν ήδη 4πλάσιος του ΑΕΠ. Το 2004 μπήκε σε μια πορεία μεγέθυνσης με αποτέλεσμα το 2007 (όταν ανέλαβε ο Ορφανίδης) να είναι περίπου 6πλάσιος και τώρα είναι 8πλάσιος. Ο μεγάλος τραπεζικός τομέας ήταν συνειδητή πολιτική όλων των κυβερνήσεων του τόπου.

Επί του θέματος της δημοσιονομικής πολιτικής, θάθελα κι εγώ να ακούσω περισσότερα για το τι είδους επεκτατική πολιτική έχει κατά νου ο κος Δημητριάδης και που θα βρούμε τα λεφτά θα την υλοποιήσουμε. Επίσης γενικά την άποψή του για τα μέτρα που συζητούνται για το δημοσιονομικό.
αθηνα on 22/07/2011
Αγαπητέ μου Παρατηρητή,στού κουφού [Cynic] την πόρτα,όσο θέλεις βρόντα.
P. Demetriades on 22/07/2011
Δεν εισηγούμαι επεκτατική δημοσιονομική πολιτική εκτός από τις επενδύσεις υποδομής που απαιτούνται γιά αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες πρέπει να γίνουν τάχιστα, με κονδύλια της ΕΕ.

Απλά ήθελα να υπενθυμίσω ότι οταν υπάρχουν οικονομικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα λιτότητας.

Αν φυσικά υπάρχουν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, τότε αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθόυν.

Τώρα στην Ευρώπη μιλάνε γιά σχέδιο Μάρσαλ γιά την Ελλάδα (αφού πρώτα τη βύθισαν στην ύφεση) και είναι διαθέσιμοι να χαλαρώσουν τους όρους των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να μπορέσει η χώρα να απορροφήσει τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια που είναι αρκετά δις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και γιά άλλες χώρες, ωστε να αντισταθμισθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον η προς τα κάτω πίεση στο ΑΕΠ από τα μέτρα λιτότητας.

Χωρίς υποτίμηση του νομίσματος, ο μόνος τρόπος να δουλέψουν τα μέτρα λιτότητας είναι αν η μείωση της κατανάλωσης αντισταθμίζεται από αύξηση των επενδύσεων. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη και θα βγεί από την κρίση χρέους.

Φοβάμαι ότι τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που εισηγείται ο κ. Ορφανίδης (πέραν από αυτά που φαίνετα να έχουν ήδη συμμφωνηθεί) θα αποδειχθούν ο αργός στραγγαλισμός της οικονομίας. Επίσης πιθανό να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή όπως έγινε στην Ελλάδα, την Ισπανία κ.α.
Παρατηρητής on 23/07/2011
Κ Δημητριάδη,
λέτε πιο πάνω επί λέξη ότι "τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που εισηγείται ο κ. Ορφανίδης (πέραν από αυτά που φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνηθεί) θα αποδειχθούν ο αργός στραγγαλισμός της οικονομίας".

Επειδή εγώ στην επιστολή του κ. Ορφανίδη δεν είδα να γίνεται ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, πως είναι δυνατόν να γνωρίζετε εσείς ότι τα μέτρα που έχει στο μυαλο του ο Διοικητής της ΚΤΚ θα αποδειχτούν στραγγαλισμός για την οικονομία??? Παρακαλώ στοιχειωθετείστε γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν απόλυτο δίκαιο όσοι σας κατηγορούν για εμπάθεια έναντι του κ.Ορφανίδη.
P. Demetriades on 23/07/2011
"In a recent study of 173 fiscal-policy changes in rich countries from 1978 to 2009, economists from the IMF found that cutting a country’s budget deficit by 1% of GDP typically reduces real output by about two-thirds of a percentage point and raises the unemployment rate by one-third of a percentage point. "

From the Economist (Economics focus: History suggests that austerity and growth just do not mix), 14 July 2011.
Παρατηρητής on 24/07/2011
Oh, I see. Its according to ....the IMF, that Orphanides (unknown) suggested measures will fail! Okey. Then why The IMF staff visiting Cyprus suggests all these austerity measures, far beyond whatever Orfanides has ever suggested???Is there something in this study you are not telling us Mr Demetriades? Is it possible that you are telling us half the story like you did with the 1974 "expansionary" fiscal policy (avoiding to mention the 25% cut in wages)?Im sure there is.

One more question: does fiscal deterioration and growth mix in the long run? Does the very real example of Greece tells us something?
Taylor on 22/07/2011
The following specific mistakes were made thus Greatly expanding banking assets with respect to GDP.

1. MarfinPB base stayed in Cyprus thus responsibility for any failure of that bank rests with the CBC.
2. Alpha bank was allowed to expand and buy Lombard Natwest and has become systemically important so in case of failure the CBC has to bail it out as it is a subsidiary therefore the Cyprus subsidiary of Alpha bank has to be saved by the Central bank of Cyprus.
3. Eurobank had originally come as a branch, therefore if it failed the Bank of Greece was responsible to save it. Lo and behold the technocratic genius gives it a license as a subsidiary. Now the CBC is responsible for bailing out the Cyprus subsidiary of Eurobank and guess what Eurobank failed the latest EU stress test even without a sovereign default scenario...
4. Piraeus was given a license as a subsidiary and if the parent bank fails then the CBC must bail out its Cypriot subsidiary.

All the above happened after Mr Orphanides took over the CBC in 2008. No relation to our country's strategy of having huge banks. These are specific mistakes made by Mr Orphanides under his watch, if he hadn't given subsidiary licenses to all the Greek banks the bank of Greece would be responsible for bailing them out if they failed and we could tell the rating agencies our bank assets are not 9 times GDP but 6 times. If Mr Orphanides had told Marfin to move it's HQ to Greece and not also accepted responsibility for Marfin Egnatia then we could have told the rating agencies our banks assets are not 6 times our GDP but 3 times. We would thus compare very favourably to almost all European countries in this regard whilst still reaping the benefits of being a financial centre but shifting responsibility in case of default to the bank of Greece. The politicians who are great fans of this technocrat including Disy mp's and one Diko mp should think about these facts for a moment and weep at backing the wrong technocrat as head of the CBC. Anyone who denies these facts is a komatoskilo and I am personally right wing and every time averof supports the technocrat for his own reasons I lament the wrong path my party is following!
Παρατηρητής on 23/07/2011
Taylor,

Χτες ο Αβέρωφ είπε ότι "ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επειδή μας λέει τις αλήθειες έγινε ο πιο μισητός άνθρωπος», προσθέτοντας ότι ενώ ο κ. Ορφανίδης χαίρει εκτίμησης ανα το παγκόσμιο, «και τον παρακολουθούν Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, Γιαπωνέζοι κρέμονται από το στόμα του για το τι θα πει για να το καταγράψουν τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται με την οικονομία», ο κ. Χριστόφιας και η κυβέρνηση του «που τα γνωρίζει όλα, ούτε καν να τον ακούσουν, ούτε μία πρόσκληση για αν παραβρεθεί να πει την άποψη του».

Σε διαβεβαιώ Taylor ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Τελεία και παύλα! Επομένως αν θέλεις μπορείς να μετακινηθείς στο ΑΚΕΛ όπου δεν υπάρχουν ...κομματόσκυλα και όπου η ελευθερία της άποψης ως γνωστόν γίνεται απόλυτα σεβαστή.
Ομφαλοσκόπος on 22/07/2011
Taylor:

Αφού διαφωνώ μαζί σου προφανώς είμαι κομματόσκυλο. Θα μου κάμεις και τη χάρη να μου πεις ποιου κόμματος είμαι σκύλος; Αν έχεις υπαρξιακά προβλήματα με τον Αβέρωφ σου, βγάλε τα απωθημένα σου σε άλλους σε παρακαλώ.

Διερωτούμαι, σου πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι η Alpha και η Eurobank δεν μεγάλωσαν την πίτα αλλά απλώς πήραν μερίδιο από τις ντόπιες τράπεζες; Δηλαδή αν δεν υπήρχαν αυτές, πάλι ο συνολικός τραπεζικός τομέας μας πάλι θα ήταν ο ίδιος;

Και μια αναδρομή στην υπόθεση της Μαρφίν. Το 2009 ο Βγενόπουλος είπε ότι θα μετακινήσει την έδρα της Μαρφίν στην Αθήνα γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν του έδινε την ελευθερία κινήσεων που ήθελε. Το σύστημα εποπτείας της Κύπρου ήταν συντηρητικό, είχε πει. Τότε όλοι - Υπουργός Οικονομικών, ΟΕΒ, μέχρι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - έπεσαν πάνω στον Ορφανίδη να τον φάνε γιατί δεν ήταν ευέλικτος. (Μετά από λίγο καιρό βέβαια ο Βγενόπουλος άλλαξε γνώμη και η Μαρφίν διατήρησε σε βάση της στην Κύπρο.)

Προφανώς Taylor είσαι ο μόνος που πιστεύει ότι έπρεπε να διώξουμε τη Μαρφίν από την Κύπρο.
Ομφαλοσκόπος on 22/07/2011
Κε Δημητριάδη,

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σίγουρα κανείς δεν διαφωνεί για τη σημασία της επένδυσης σε υποδομές. Σημειώνω πάντως το γεγονός ότι συμφωνείτε με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Αυτά φαίνεται να περιλαμβάνουν μείωση των αυξήσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους, αυξημένες συνεισφορές, μείωση των κλιμάκων εισδοχής, κλπ. Παλαιότερα αν θυμάμαι καλά είχατε αμφισβητήσει τη σοφία αυτών των μέτρων. Έχουν αλλάξει τα πράγματα δυστυχώς.
P. Demetriades on 23/07/2011
Γιά δύο χρόνια ακούγαμε από την ΕΕ ότι τα μετρα λιτότητας θα λύσουν και τα δημοσιονομικά προβλήματα και θα φέρουν και την ανάπτυξη, από μόνα τους (δηλαδή χωρίς άλλα μέτρα που να αυξάνουν τη ζήτηση, π.χ. υποτίμηση του νομίσματος). Ολα αυτά ήταν μέσα στις υποθέσεις του πρώτου πρόγραμματος "σταθεροποίησης" της Ελληνικής οικονομίας. Ελλάδα πέρυσι. Αυτό δε δούλεψε όπως είχα προβλέψει από το Φεβράρη του 2010 στο πρώτο άρθρο που εγραψα για την Ελλάδα (The troubles of Greece). Τότε εγραψα τα εξής:

"If the draconian austerity measures so much talked about are implemented, Greek GDP will plummet which, in itself, will increase both the deficit and debt to GDP ratios by virtue of GDP being the denominator in both. To increase tax revenues and reduce spending when GDP is falling will be an uphill struggle if not altogether impossible. Tax revenues automatically decline when GDP falls and expenditures tend to rise automatically as social welfare payments increase due to higher unemployment. Greece will be unable to deliver, much as its government wants to. Such an outcome will brew more trouble for the eurozone as it will be seen to be incapable of sorting out departures from the Pact. The eurozone's credibility will diminish and other countries may follow Greece in this downhill path. Arguably, if Spain, Italy and Portugal follow suit, and possibly Ireland and others, confidence in the eurozone experiment will evaporate and it will take panic measures to prevent it from falling apart.

So, Greece seems to be the testing ground for how much bad economics the eurozone can withstand before falling apart......

Greece should be encouraged to improve its tax base - i.e. should find ways to address tax evasion by highly paid professionals - but draconian cuts in government spending should be avoided. Public investment in health, education and infrastructure - the basis of future growth - should be protected. The socialist government should ensure its policies do not fall disproportionately on the poor. Social welfare spending should be protected. Strictly speaking, the EU budget should pay for a lot of public investment and social welfare. A shock like this, should make the euro-zone behave like a true economic union, if it wants to stick together."

http://givegoodeconomicsachance.blogspot.com/2010/02/troubles-of-greece.html

Σήμερα, μετά που ταλαιπώρησε την Ελλάδα γιά σχεδόν δύο χρόνια, η ευρωζώνη μιλά γιά σχέδιο Μάρσαλ και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις ενώ σύμφωνα με τον Economist το ΔΝΤ έχει δημοσιεύσει μελέτη που βγάζει το συμπέρασμα ότι τα μέτρα λιτότητας μειώνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.

Αφήνω στην κρίση σας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ποίος έχει αλλάξει τη θέση του.
Sifis on 23/07/2011
Guys, the problem with the governor ( of course, this not implying in any sense, directly or indirectly that minister Stavrakis does not share at least equal if not more responsibility for all this mess) is twofold

1/ according to central bank employees, for the first 2.5 years of his term did not bother at all with Cyprus-related issues, with his main concern being his articles and participation in international seminars... Of course, this is great for an academic but not for the central bank governor a small sized financial center with a banking sector 10xGDP
2/ even when the governor is right in the fundamental point he wishes to convene, his absolute lack of political tact, his confrontational approach and total absence of judgement for the side- effects of his statements render his interventions more harming than beneficial... And all these while his intention I sincerely believe is his worry for the developments for his country...which is oxymoron... Just look at the most recent example of his latest letter... While intending to press politicians to adopt the much awaited package, it ended up inspiring prominent publications of the international press to write articles that Cyprus is next in line for the mechanism....
That s a pity...

Anyhow, the issue mow is not to analyze the myopic behavior of politicians on the one hand or the narcissistic behavior of (ex or current) academics... The challenge now is for the political leaders we pay to adopt urgently consolidation measures and for each one of us to support them...
Taylor on 23/07/2011
Tell them the truth so they wake up. With how many people did Mr Orphanides disagree over his soon to be over tenure. Let's see Stavrakis, Vgwnopoulos, Loizos Hadjicostis, Christofias, Katsourides, Klitou his board some of his senior Managers that did not bow down to his wrong views on regulation all his staff that were not judged by him as Idiaitera Exwretoi the list goes on, while these people are not angels does it nOt worry some people that Orphanides is disagreeing with so many people. Is Orphanides always right and every one else always wrong? Even if that were the case and it is highly unlikely that one man can be so wise as to know everything better than everyone else even if he was educated at MIT then it points to some serious flaws in his character. He does not respect dialogue or does not have time for other people's opinion as he thinks he is always right with disastrous consequences for our economy's credit rating. He has personally talked up the yield of our 10 year bond on the secondary Market, a world first. No Central Vank governor has ever done this it is high treason. Even if he was worried about certain things in our economy he shot himself and his country in the foot. Better get rid of this flawless technocrat and bring a good bank regulator in his place with better interpersonal skills. Good riddance to mr O the countdown has begun for May 2012. Athina and Paratiritis as well as Omfaliosloros will commit mass suicide!
Παρατηρητής on 24/07/2011
Το ότι ο Ορφανίδης διαφωνεί με τον Κατσουρίδη, τον Χριστόφια και τον Σταυράκη όπως λες, είναι ακριβώς η απόδειξη της ορθότητας των απόψεων του Taylor. Πάντως πρώτη φορά μου τυχγαίνει να ακούσω "συναγερμικό" να επικαλείται τη διαφωνία κάποιου με τον Χριστόφια και τον Κατσουρίδη ως αμάρτημα.

Πόση άραγε εμπάθεια χρειάζεται να έχει κάποιος Taylor έναντι του Ορφανίδη είτε για να απαρνείται το κόμμα του (ΑΚΕΛ) και να δηλώνει στα blogs συναγερμικός για να δώσει αξιοπιστεία στην κριτική του έναντι του Ορφανίδη, είτε, αν είναι όντως συναγερμικός, να πέφτει στο επίπεδο να επικαλείται τις απόψεις Κατσουρίδη-Χριστόφια για να πλήξει τον Ορφανίδη???

ΥΓ¨:Ούτε εγώ ούτε η Αθηνά ούτε ο ίδιος ο Ορφανίδης δήλωσε ποτέ ότι είναι αλάνθαστος Taylor. Το μόνο αλάνθαστο σε αυτό τον τόπο είναι ως γνωστόν η ..."συλλογική σοφία" του ΑΚΕΛ!
αθηνα on 23/07/2011
Θα περίμενα κ.Δημητριάδη , να προτείνετε στον πρόεδρο,να δώσει το καλό παράδειγμα χαριζοντας την αντιμισθία του Ιούλη και τα επιδόματα εξωτερικού.
Αλλά φαίνεται ότι αυτά, μόνο στη φτωχή Ιαπωνία μπορούν να συμβούν. Εμείς εδώ προτιμούμε να γυρίζουμε δίσκο στην Ευρώπη όπως βαθυστόχαστα προτείνετε,λες και ανακαλύψατε το αυγό του Κολομβου!
Giorgos D. on 25/07/2011
Dear Athina
Being a doctor as you said in one of you earlier postings, I d be very curious to see your tax declaration.... As well as that of your colleagues in the private sector.... The tax evasion in the sector is beyond any imaginable measure.... Addressing the issue of tax evasion is equally important as tightening expenditure.... And let s not forget that one of the reasons GESY is stalled are doctors' vested interests...
Having said that, I totally agree with your suggestion of leaders leading by example
Regards
phylarchus on 23/07/2011
Δεν θα διαφωνήσω ότι πέραν από τη βελτίωση των δημοσιονομικών απαιτείται και αναθέρμανση της οικονομίας. Είναι δυο φαινομενικά αντικρουόμενες κατευθύνσεις που όμως φυσικά με ορθά μέτρα μπορούν να επιτευχθούν.
Η πολιτική της κυβέρνησης όμως δυστυχώς δεν βοήθησε ούτε στη μια ούτε στην άλλη κατεύθυνση. Αύξησε στην αρχή με ενθουσιασμό κοινωνικές παροχές σε "εργαζόμενους" όπως έλεγε, εννοώντας μόνο τους υπαλλήλους κυβερνητικούς και ιδιωτικούς (σαν όλοι οι άλλοι να είναι τεμπελχανάδες!) και ικανοποίησε γενναιόδωρα συντεχνιακές απαιτήσεις, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να δαιμονοποιεί "το κέρδος" και τους "έχοντες και κατέχοντες" σαν όσοι έφτιαξαν περιουσία να ήταν όλοι κλέφτες και να πρέπει να ξαναφορολογούνται, εκφοβίζοντας και διώκοντας ταυτόχρονα κάθε νέο επιχειρηματικό δημιουργό. Ταυτόχρονα δοκίμασε να αυξήσει τον εταιρικό φόρο, που το χαμηλό του επίπεδο είναι βασικά εκείνο που συντηρεί αυτή τη στιγμή την κυπριακή οικονομία, ύστερα από την επίπονη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε πριν δέκα τόσα χρόνια μετά από μακρόχρονες μελέτες και δοκιμές. (Η αύξηση του εταιρικού φόρου φυσιολογικά θα έπρεπε λοιπόν να συνοδευτεί από την ταυτόχρονη αύξηση στον φόρο εισοδήματος, αφού τότε που έγινε η μείωσή του είχε γίνει το αντίθετο, με τους μισθωτούς, ιδιαίτερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να παίρνουν ηγεμονικά πλεονεκτήματα, παράβαλε και σημερινή γιγαντιαία διαφορά μεταξύ απολαβών υπαλλήλων δημόσιου και μη τομέα. Ποιος τολμούσε όμως να πει τέτοιο πράγμα στους παντοδύναμους συνδικαλιστές!).
Άρα η κυβέρνηση μπορεί να εξασκήσει την πολιτική που εισηγείται ο κ. Δημητριάδης αλλά και ο κ. Ορφανίδης μόνο αν μειώσει ουσιαστικά τις δαπάνες της (ιδέ εκρηκτικά ψηλό μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα) και εξοικονομήσει έτσι τα απαιτούμενα ποσά για επενδύσεις που θα ενισχύσουν την κονγιουκτούρα. Με το να θέλει μόνο να φορολογεί ασύστολα χωρίς συρραφή των πληγών που αιμορραγούν, ούτε το ένα κάνει ούτε το άλλο.
Παρατηρητής on 24/07/2011
H Ελλάδα όπως είχα σωστά εκτιμήσει και διατυπωσει αρκετές φορές στις συζητήσεις εδώ στο blog της stockwatch, ΔΕΝ πρόκειται να χρεοκοπήσει. Αυτό πλέον έχει φανεί και από τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε. Και αυτό γιατί παρόλο που τα λάθη των πολιτικών της στο παρελθόν την έσπρωξαν μεχρι το γκρεμμό (δεν είναι η ΕΕ που την έσπρωξε στον γκρεμμό όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται ο κ.Δημητριάδης), σήμερα έχει ένα πρωθυπουργό που αντιλαμβάνεται πως να χειριστεί την κατάσταση μακριά απο λαικισμούς με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Η αξιοπιστεία που κατάφερε να κτίσει ο Παπανδρέου (και το λέω εγώ που ούτε σοσιαλιστής είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ θαυμαστής του ΠΑΣΟΚ) οδήγησε την ΕΕ να πάρει τις γνωστές αποφάσεις που ξελασπωσαν την χώρα.

Αντίθετα στην Κύπρο, ούτε αντιαμβάνονται, ούτε πρόκειται να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης οι φωστήρες που μας κυβερνούν, ούτε και οι σύμβουλοί τους και υποστηρικτές τους όπως φαίνεται και από τα γραφόμενα του κ. Δημητριάδη. Καταντήσαμε να προσπαθεί απεγνωσμένα ο ΔΗΣΥ, η αντιπολίτευση δηλαδή, με κάθε τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση για διορθωτικές κινήσεις άμεσης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, όπως ο Taylor edo sto blog, λένε, "έχει συμφέροντα ο Αβέρωφ" και γι'αυτό ενεργεί όπως ενεργεί. Μα για όνομα του θεού, επιτέλους, αντιλαμβάνονται ορισμένοι τι λεν? Τι συμφέρον μπορεί να έχει ο Αβέρωφ για δραστική δημοσιονομική εξυγίανση πέραν από το γενικό καλό της Κύπρου? Και ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από μια δημοσιονομική εξυγίανση ? Η αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ που αν δεν επιτευχθεί η εξυγίανση θα πιάσουμε πάτο και θα τρέχει η κυβέρνηση στο μηχανισμό στήριξης και δεν θα προλαμβαίνει?

Επομένως, ας αφήσουν κάποιοι τα δήθεν προβλήματα του τραπεζικού τομέα και το παραμύθι της Ελληνικής πτώχευσης από τη μια και της επεκτατικής πολιτικής από την άλλη (αυτό μας έλειπε τώρα, να κουρτιστεί το ΑΚΕΛ να σπαταλήσει όλους τους πόρους και να βγούμε χαρακίρι) και ας επικεντρωθούν στο πως σώζεται αυτός ο τόπος και πως πιέζεται η χειρότερη διακυβέρνηση στην ιστορία της χώρας να αλλάξει πορεία.
GIORGOS on 24/07/2011
O k Orphanidis apotelei ena thetiko kefalaio gia tin Kypro kai aksizei kapoiou sevasmou. To katestimeno mas den ton xwnevei epeidi den dexetai na ginei pioni tou kathe asxetou (px Stavrakis: egw efarmozw tin politiki tou Proedrou, teleian).
O k. Dimitriadis dikaioutai na diafwnei me ton Dioikiti (o opoios dianyei ta telefaia stadia tis karieras tou) xwris omws na ton xlevazei kai na ton parousiazei peripou kai ws epikindyno. Den thelw na pistevw oti pithanon na elavnetai apo alles skopimotites.
Παρατηρητής on 25/07/2011
Το πρόβλημά τους Γιώργο δεν ειναι ότι ο Ορφανίδης έχει σκοπιμότητες γιατί απλούστατα το ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχει καμία σκοπιμότητα πέραν από την στήριξη της οικονομίας της Κύπρου. Αυτό το ξέρουν. Εκείνο όμως που επίσης ξέρουν είναι πως ακριβώς επειδή ο Ορφανίδης δεν λειτουργεί με βάση σκοπιμότητες κομματικές ή άλλου είδους (και ναι είναι "ξεροκέφαλος" σε αυτό και καλά κάνει), δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ ούτε με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες που είναι εξώφθαλμες. Γι' αυτό τον πολεμούν. Και έχουν ασφαλώς κάθε δημοκρατικό δικαίωμα όπως έχουμε και εμείς όμως οι υπόλοιποι που θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τις προθέσεις τους ακόμα και με δυσβάσταχτο προσωπικό κόστος.
αθηνα on 25/07/2011
Απαντώ στον Taylor. Σε ομαδική αυτοκτονία θα πρέπει να προχωρήσετε μάλλον εσύ,ο Σήφης και όλοι οι άλλοι κολαούζοι του Χριστόφια όταν θα κληθείτε να σχολιάσετε την πρόταση του νομπελίστα Πισσαρίδη για ιδιωτικοποίηση των ΑΗΚ-ΑΤΗΚ. Γιατί το ΑΚΕΛ σας,ήταν κάθετα ενάντια στο ''ξεπούλημα'' των κερδοφόρων ημ. οργανισμών. Και κάτι άλλο, τι έχεις να πεις Taylor γιά το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο που έχει αντίστοιχο τραπεζικό τομέα με τον δικό μας; Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα διότι η οικονομία τους ''πετά'', επειδή στο μεγάλο Δουκάτο δεν πάσχουν απο ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Παρατηρητής on 25/07/2011
Αθηνά,

μα νομίζεις ότι έχουν πρόβλημα στο ΑΚΕΛ να ανακαλύψουν ξαφνικά ότι και ο Πισσαρίδης είναι... της Χούντας και της ΕΟΚΑ β?:-)
Taylor on 25/07/2011
I reply to 'dr' Athina and objective Paratiritis. I can bring you both my Synagermos membership. The fact that synagermos ALLOWS difference of opinion amongst it's members differentiates it from Akel and other parties. It is obvious that both you and Paratiritis are valti by Orphanides to defend him there is no other logical explanation as to why two otherwise intelligent individuals shut their eyes to this gentleman's massive failings in bank regulation and just repeat like parrots what averof is saying. I fully agree with the privatisation of Cyta, Ahk and indeed all imikratikous. This should have been done decades ago the state Can't be a businessman it has failed in this role and will continue to fail. You are comparing our economy with Luxembourg you must be of course joking Luxembourg has the highest GDP in the world per capita much higher than the USA it's debt is negligible. In our dreams we could become like them in thera time compare us to other countries that are comparable like Malta which is also faring better than us. In Malta the biggest bank is HSBC and it is a BRANCH so the Maltese regulatory authorities do nor have to bail it out. Do both you objective people fail to see that we could have reaped the benefits of banking services with all non Cypriot banks operating ad branches thus not obliging our central. Ank to save them if they fail. The fact that after being explained this you fail to take the gariles out of your eyes and the wax out of your ears and keep bleating like sheep about Orphanides shows you are just his yes people.
As to Paratiritis please note I'm not akel or left wing I believe in free trade in privatisation and I am generally anti trade union except in specific issues where employers take great advantage of weak people. You meticulously again failed to mention Klitou , Hadjicostis, Stavrakis, the CBC people that disagree with Orphanides and the CBC staff not in your heroes inner clique that were suddenly given multiple promotions under the objective Dr o because they just said yes to his views. This groupthink at an institution that used to be venerable caused the mistakes in bank licensing. Your man failed here full stop there is no counter argument. The problem with otherwise clever academic types that know one area very well such as monetary policy is that they mistakenly think they have deep knowledge of other areas such as bank regulation. Half knowledge is sometimes worse than no knowledge! When you combine this with narcissism then you get an explosive mix that on balance negates the positive bits of this technocrat. That is why on balance he should leave and someone who understands regulation should be appointed as having someone who is good in monetary policy and economic research isno longer useful for our country given that the EU does this for us.
Why would a synagermikos quote Katsourides? Well despite the fact that in general I disagree with him I acknowledge his intelligence. A synagermos fan who is not komatoskilo and is aganaktismemos against all political parties even his own can be like me. A narrow minded fanatic like you puts your party and personal considerations above his country.
What do mr aver and npap haveto gain from Orph. Well neither are economists but the first is my party's spokesman on economic subjects and the second is the president of the house economic committee. So they visit our good technocrat Orph who teaches them about economics grateful as they are for this they in turn back his opinion in the media 100%. does this serve our country well? No it serves the personal ambitions of these two politicians. If they indeed knew about banking regulation they would have challenged their privat teacher on his mistakes in this area, they do bot want to bite off the hand that feeds them knowledge they do not posses.
As to paratiriti you declaring. Victory that you predicted Greece has been saved just wait my dear boy even with this selective default debt to GDP will falk by around 20%. it will still be above 100% for many years to come. For a fiscal ci set stove as yourself it is funny how you don't wiry about that yet worry about the 60% debt to GDP ratio In Cyprus. Again your economics is ideologically tainted by neo conservatism of the US Tea party style. Personally I would prefer Prof Demetriades to become governor as he would deal with the bank regulation issues in a way Orphanides does not know and would listen to his staff with knowledge in this area and not just gave clique of yes men. Orphanides reappointed with taxpayers money a retiree as head of banking regulation and supervision with only 5 years experience in that department because he just agrees with him and never challenges him. So the two top people for banking regulation the retiree( full pention plus senior manager salary) and Orphanides both know very little on the topic...
Παρατηρητής on 25/07/2011
Taylor,
στην προσπάθεια σου να κατηγορήσεις τον Ορφανίδη έχεις πέσει σε τόσες πολλές αντιφάσεις που αποδεικνύουν ότι πράγματι έχεις πολύ ισχυρό προσωπικό κίνητρο να φύγει ο Ορφανίδης. Φάσκεις και αντιφάσκεις συνέχεια. Παραθέτω μόνο 2 από τα πολλά παραδείγματα:

1.You say: "The fact that synagermos ALLOWS difference of opinion amongst it’s members differentiates it from Akel and other parties"
This is true, however you also say "your man failed here full stop there is no counter argument". O συναγερμός όντως δέχεται την διαφορετικότητα των απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Taylor, αλλά εσύ ξεκάθαρα δεν δέχεσαι διαφορετική άποψη, μόνο αυτά που λες εσύ ισχύουν.

2.You say: "I fully agree with the privatisation of Cyta, Ahk and indeed all imikratikous. I’m not akel or left wing I believe in free trade in privatisation and I am generally anti trade union..." Im glad, really glad Taylor. However after that you say "Personally I would prefer Prof Demetriades to become governor". How can someone who believes in free market, privatization etc prefer someone like Mr Demetriades to become governor??? Mr Demetriades is well know for his anti-free market, anti-privattization views, he is even against the mandate of the ECB, dont you read his articles here in stockwatch Taylor (or do you want me to start quoting him)? Maybe, just maybe the truth is you prefer Mr Demetriades to become governor because you probably work in the central bank and you were promised certain things in case Mr Demetriades becomes governor or simply in case you adopt the AKEL accusations against Orfanides. Come on Taylor, we are not stubid, even you have aknowledged our intelligence and I thank you for this!

Oσον αφορά τα διάφορα κουτσομπολιά που μας μεταφέρεις δήθεν από τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας, αυτά είναι ανάξια σχολιασμού και δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό επειχήρημα για καμιά σοβαρή συζήτηση. Αυτό είμαι σίγουρος πως το αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ.
Παρατηρητής on 25/07/2011
Also Taylor I would like to say this: dont have very high hopes for Mr Demetriades. I do not think that the ECB will not react and will accept so easily the appointment of someone (as CBC governor and hence member of the ECB's governing council) who in his public articles strongly critisizes the ECB policies and does not accept its (inflation) mandate.
Taylor on 26/07/2011
To Atina I agree with you on Malta. To Paratiritis I hope the moderator doesn't censor me this time as l answered in great detail yesterday and my whole post not any particular part that was deemed not appropriate was censored.
Let me answer to the point, my only relation to the CBC is that I have 3 friends working there hence I know the koutsompolia they are all relatively new employees and none like your hero enough said. I have no personal motive for Orph to resign bit as an observer with banking knowledge I recognise his errors in regulation something that a lot of our political class with no particular knowledge in the area fails to see and objectively criticise.
On the other hand you my dear boy show love towards o that is inexplicable by facts. So it is certain that you are an Idiaitera exertos employee that have personally benefited from his tenure and are scared that when he leaves in May 2012 you will not have the same access or privileges you enjoy under O. It can also be easily seen from your writing that you are a neo conservative monetarist with an inflation obsession.

Let me now reply to you as to why a Keynesian like Prof Demetriades would be more suitable than a monetarist like Orph. After the 2008 banking crisis it was realised that a strict inflation target for a cb with only monetary policy being the objective was wrong. No one was leaning against the wind to prevent asset prices from becoming a bubble as the inflation measure included only core inflation that excluded house price increases! The new consensus among central bankers is that financial stability is as important if not more than monetary policy. The Greenspan doctrine and strict monetarism has been rejected. The Bank of England has already set up a Finacial Policy Committee. The era where inflation targeting was the only thing a central bank did is over.
Inflation fetishists that live forecasting with economic models are now somewhat passé. Behavioural economists and people who understand financial stability are the way forward. So choosing between a Keynesian like Prof Demetriades who has no inflation fetish and someone like O who is obsessed with forecasting modelling Taylor rules and monetary policy then it is obvious that the future is with someone that appreciates Bank Regulation. A Keynesian is not necessarily left wing Keynes tried to save capitalism from the capitalists!
Παρατηρητής on 26/07/2011
Τaylor,
I have said it before in this blog, I say it now again: "neo-conservative" monetarism (as you like to call it) is not -as you should know from basic first year economics-in favour of uncontrolled increases in money supply. Monetarist principles are based on a strict control of money supply, therefore the asset bubbles you mention and the recent crisis is in no way a result of neo-conservative policies. On the contrary, one major cause of the house bubble in the states was the so called policy of cheap housing for everyone, a policy supported by the American government and the congress, excersising pressure on financial institutions controlled by them to lend money to individuals with no ability to repay their loans. This is not neo-conservative monetarism, this is socialism or "compassionate conservatism", call it whatever you like. But certainly it is NOT neo-conservative monetarism. Now, as a "neo-con monetarist", something I have no reason to deny (in fact I'm proud for my ideology), I do of course support the steps that are meant to improve financial stability that you mention, not because I believe inflation targeting is wrong, but because I do believe that better financial stability will lead to better money supply control and a more efficient mechanism of inflation targeting etc...

As for the idietera exeretos and the other things you mention Taylor, I ensure you that am not one of those employees you imagine I am. I always express my views freely and without taking into consideration what benefits or not my personal career (I have a proven history of that, I can prove it to you anytime you agree to meet me).

As regards your love for Keynesian economics again this contradicts your claim that you are a DHSY member and supporter. You must really be very confused ideologically Taylor and before you give us political, economic and ideological lessons, you should really solve these issues for yourself.

And a final world for Orhanides: In my view he is not a supporter of specific dogmas when it comes to express his views about the economy and I have absolutely no idea whether he is is neo-con, or Keynesian or whatever. He is simply a pragmatist who expresses his view on how to best handle the problems our economy faces. Everybody seems to agree with Orphanides views (DHSY and the righ wing, EDEK and the socialists, DHKO and the centrists) apart from you and your loved ones: Christofias, Katsourides, Stavrakis and other stars of the communist party and of course your friend, professor Demetriades.

PS: Taylor, don’t complaint about the stockwatch moderator and their censoring, they just do their job in the best way possible to ensure a civilised discussion. They censored me a couple of times as well, but instead of complaining I try to do my best to keep the discussion within certain limits that do not in any way offend those who participate in this blog. Please try to do the same, very often you are very offensive to people you do not know simply because “your friends at the Central Bank told you so”!
GIORGOS on 25/07/2011
Papakalw ton ko Dimitriadi na dilwsei eftharsws kata poso endiaferetai na diekdikisei (en kairw) ti thesi DIOIKHTH THS KENTRIKHS TRAPEZAS.
Afti ti skepsi mou fernei sto myalo i periptwsi melous tis oikonomikis koinotitas pou, prin apo tis prosfates vouleftikes ekloges, eixe ksespathwsei (s' afto to blog) enantion tis antipolitefsis i opoia zitouse tin engairi lipsi metrwn. Ksafnika o syngekrimenos vrethike ypopsifios tou kyvernwntos kommatos kai malista se ekleksimi (eksasfalismeni) thesi.
Efxomai kai elpizw na mi symvainei kati analogo.
αθηνα on 25/07/2011
Αγαπητέ Γιώργο,την ίδια ερώτηση έκανα και'γώ στον κ.Δημητριάδη, αλλά σιγή βοώντος εν τη ερήμω.Οσο γιά τον κ.Παπαγεωργίου, είναι ακόμα ένα παράδειγμα μετάλλαξης.Μεγάλη υπόθεση το βουλετικό αξίωμα!
GIORGOS on 25/07/2011
Ag. Athina
Stin prokeimeni periptwsi i siwpi isodynamei me paradoxi. Opote oi "apopseis" eksypiretoun skopimotites. Efxomai na min einai etsi ta pragmata.
Megali ypothesi to kynigi dimosiwn aksiwmatwn.
αθηνα on 25/07/2011
Απαντώ και στον Giorgos D. , Αγαπητέ μου,βεβαίως και υπάρχει φοροδιαφυγή ανάμεσα στούς γιατρούς, όπως φυσικά με όλους τους αυτοεργοδοτούμενους.Συμφωνώ επίσης μαζί σου, πως αρκετοί μεγαλογιατροί σαμποτάρουν το ΓΕΣΥ. Δεν σε άκουσα όμως να ψελλίσεις λέξη γιά τον Χριστόφια, γιατί είναι αυτός που παρέπεμψε το ΓΕΣΥ στις ελληνικές καλένδες.Με την εφαρμογή του θα καταπολεμηθεί αρκετά και η φοροδιαφυγή. Γι'αυτό στο επόμενο ακτίβ του ΑΚΕΛ, θα με υποχρεώσεις αν το θέσεις γιά συζήτηση.
on 25/07/2011
panta antikimeniki ke nifalia
αθηνα on 25/07/2011
Αγαπητέ Taylor,και φυσικά ούτε στα όνειρά μας δεν μπορούμε να συγκριθούμε με το Λουξεμβούργο. Αλλά δεν σε άκουσα να μας εξηγείς τούς λόγους. Αφού όμως αναφέρεις τη Μάλτα σαν πιό συγκρίσιμη με μας,άκου δύο πράγματα γιά να εννοήσεις οτι το πρόβλημά μας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στίς τράπεζες.Ο μεν πρώην πρόεδρος Βασιλείου έλεγε απο τότε ότι η Μάλτα κατασκευάζει microchips, ενώ εμείς μόνο chips,δηλαδή πατατάκια [αλλά τώρα τα εισάγουμε ακόμα και αυτά].Ο δε νυν πρόεδρος ούτε να ακούσει λέει γιά καζίνο, οπότε γεμίσαμε on-line casino,πού έχουν τον κεντρικό server στη Μάλτα και εισπράσσει παρακαλώ τα εκατομμύρια απο εμάς που δεν τα έχουμε ανάγκη! Να γιατί η Μάλτα δεν δέχεται τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Αλλά, γιά να γυρίσουμε και στον κ.Ορφανίδη,εγώ τουλάχιστον ποτέ μου δεν τον έχω θεοποιήσει όπως ισχυρίζεσαι άδικα. Ούτε και θεωρώ ότι έχει το αλάθητο τού Πάπα. Αλλά καλώς η κακώς είναι ακόμα στη θέση του.Δηλαδή δεν μπορώ να σε καταλάβω βρε Taylor,φαίνεσαι έξυπνος άνθρωπος,έχουμε υποστεί όλη αυτή την καταστροφή εξ'υπαιτιότητας μιάς ανεπαρκούς κυβέρνησης,γίνονται συνεδρίες ανευθυνο'υ'πεύθυνων και έχεις κλειδοστομιάσει πού δεν έχει κληθεί αυτός ο άνθρωπος να πει έστω τη γνώμη του. Μα τόσο επιτέλους τον μισείς;
on 26/07/2011
oula je oula ala oi na katigoras ESI alou gia misos. To diko su misos ine emfanestato
αθηνα on 26/07/2011
Ανώνυμε, είπα να σε αγνοήσω,αλλά η πρόκλησή σου είναι αφόρητη.Δύο φορές εμφανίστηκες όπως το φάντη μπαστούνι, χωρίς να σου έχω απευθύνει το λόγο. Αυτό βέβαια θα ήταν καλοδεχούμενο αν είχες κάτι να αντιτείνεις στα επιχειρήματά μου.Αντ'αυτού μόλις πού κατάφερες να αρθρώσεις δύο μονοσύλλαβες πτηνολέξεις : ΚΡΑ-ΚΡΑ !
on 26/07/2011
grafikotati panta
on 31/07/2011
πραγματικά λυπούμε τους ασθενείς που έρχονται κοντά σου. το μένος και ο φανατισμος που φαίνετε να σε διακατέχει είναι πράγματι επικύνδηνο

Για stockwatch
δεν χρειάζεται να βρίζει κάποιος για να αφαιρούνται τα σχόλια του απο το blog
αθηνα on 26/07/2011
Και εσύ άχρωμος και άοσμος όπως πάντα και ούτε λέξη γιά την ταμπακέρα,αγαπητέ Ανώνυμε.
Taylor on 26/07/2011
To paratiriti the last response to you as you are boring me. How would monetarism have reacted to the sub prime mortgage crises AFTER it occurred? With inflation targeting and balanced budgets? Ok you would have created a second great depression. After the sub prime mortgage crisis even the most neo conservatist monetarist declared "we are all Keynesian now" as the whole world resorted to expansionary fiscal policy and bailouts of private institutions that in a free market with lax regulations run themselves and subsequently the whole world economy into the ground... I believe in free markets and free trade but also in financial stability and appropriate regulation. A middle ground between unfettered markets and left wing stuff. Keynes wanted to SAVE capitalism from the capitalists from people like you who think that all that matters is the money supply and inflation. The new era of central banking rejects strict inflation targeting as I have previously explained.
I am a synagermos voter all my life and nobody ever told me that to be with party you must be an inflation hawk and monetarist. I'm neither Milton Friedman or Anna Jacobson Schwartz.
I'm not ideologically blinkered but a free thinker, you my boy think right wing = or must equal neo conservative monetarism. For your info in Europe the right wing European people's party is more Keynesian than Monetarist. If you admire monetarism I suggest you take mr Orph and go live in the USA and vote for the tea party movement whose chief expresser is Sarah Palin.
on 27/07/2011
pros to stock watch. den exete afisi comment na perasi. Afinete aftin tin kyria athina (an ine kyria) na ironevete na vrizi na isopedoni ke na prokali. Afti i kopella den mpori na sizitisi pos mallon na sinisferi se ena forum me diafores apopsis.

Ena anthropos pou den theli na xani tin ora - tu afu i gineka to mono pou theli ine to kefali tou xristofia ke to mono pou vlepi se afto to forum ine exthrous an symfonou ke filous an diafonou- INE NA TIN IRONVUME OPOS IRONEVETE KE EKINI OLOUS OI OPOIO EXUN ANTITHETI APOPSI APO EKINI.

Ektos fysika an sas ekfrazun i apopsis tis sas parakalo min kovete ta comments
Παρατηρητής on 28/07/2011
Taylor: Η νέα υποβάθμιση σε "δικαιώνει" πλήρως, και εσένα και αυτούς που υποστηρίζεις-Χριστόφια-Κατσουρίδη-Σταυράκη...(έγραψα και άλλες απαντήσεις σε όσα "σοβαρά" μου αράδιασες αλλά δεν έχουν περάσει από το censoring...)
Taylor on 28/07/2011
The new downgrade ALSO cites the Banks exposure to Greek Bonds and that 40% of their banking book is to Greece...
Also my dear Paratiriti the downgrade today of BOC to Ba1 Not Prime and Marfin Ba2 Not Prime was due 100% to their exposure to Greek Gov Bonds and their loan book to Greece. I am amused as to why you chose to ignore all this. Of course these reasons have confirmed YOUR view 100% as well as those you support: Orphanides, Averof and Nicholas and the fact that the Greek contagion effect has NOTHING to do with downgrades...
Παρατηρητής on 28/07/2011
Dear Taylor,
Orphanides, Averof an Nikolas have something real and positive to propose to really get out of the downgrade vicious cycle. You, but most importantly those you admire, push Cyprus deeper and deeper into economic disaster. Dont you read newspapers, dont you hear the news?You know Taylor, reproducing Xaravgi's "unbiased" views does not give much credibility to what you say...
αθηνα on 28/07/2011
Thanks moderator for the censoring.
Taylor on 28/07/2011
Paratiriti you are just bitter get over it I'm not Akel I'm anti Orphanides for reasons that I have explained. You are driven by inflation fetishism and tea party monetarism of the worst kind.
Παρατηρητής on 29/07/2011
Dear taylor. You are anti orpfanides and you claim you are anti-AKEL as well...fine...You explained a million times why you are against Orphanides. However, you havent found one minute from your time to explain us what went wrong with the economic policies of Christofias-Katsourides and Stavrakis. The one and only time you mention their names was in order to tell me " you see, even Christofias, Katsourides and Stavrakis do not agree with Orhanides". This shows, if you are really a DHSY member as you claim -and lets say I believe you- how much empathia you have against Orphanides.
Taylor on 29/07/2011
Ok Paratiriti I will not repeat my anti Orphanides argumens even though you amusingly do not want to accept the truth behind his errors that caused our banking system to be vulnerable from Greek Contagion and thus were one of the three reasons for the latest Moody's downgrade as well as the ONLY reason for previous downgrades by all 3 rating agencies.
With respect to the economic policies of AKEL (Katsourides does not speak on economics so I will not comment on him) and my opinion of Stavrakis and Christofias it is the following:
As I have previously said this government has made massive mistakes with regard to the fiscal management of the economy. For a start Mr Christofias wanted to ride out the crisis and to try to find a broad consensus with the trade unions especially the very powerful PA.SY.DY. Unfortunately for all of us the crisis proved deeper than we as a country expected it to be, especially with the problems in Greece that had a spillover effect to our banking system and our real economy. Thus the delay in taking structural fiscal measures made the situation worse. With regards to Stavrakis since you are a fan of people with good academic credentials he has a BA Econ from Cambridge with 1st class honours and an MBA from Harvard, on paper he is very well qualified and he had a long career as a Commercial Banker with BOC reaching Deputy CEO. He actually had proposed tougher measures than Christofias but when he saw that his boss did not agree with him he watered down his proposals to keep his job. It is obvious that he is not a true AKEL supporter but used his connections with AKEL to obtain the post of MOF. Unfortunately for him and us he has to obey 100% what Christofias tells him if he wants to stay in his position...this is why he has also made grave errors in policy even though I'm sure that deep down his insticts are more right wing than what he proposes.
Παρατηρητής on 30/07/2011
Taylor,
συμφωνώ και εγώ με αρκετά πράγματα που έθιξες αυτή τη φορά. Και είναι πιο παραγωγικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτά που συμφωνούμε, και φαίνεται είναι πολλά, παρά να ανασκαλίζουμε τα όσα διαφωνούμε. Όσον αφορά τον Σταυράκη, η Αθηνά έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν είναι μόνο θέμα πτυχίων όπως έχει αποδειχτεί, είναι πρώτα από όλα θέμα χαρακτήρα, θέμα αρχών. Κανένας σωστός οικονομολόγος, ακόμα και από το πιο ταπεινό πανεπιστήμιο δεν θα καταδεχόταν ποτέ να γίνει υπουργός ενός προέδρου και ενός κόμματος με τόσο αναχρονιστικές και επικύνδυνες ιδεολογικές εμμονες όπως το ΑΚΕΛ. Προσωπικά θα προτιμούσα να είμαι ο τελευταίος κλητήρας του Υπουργείου οικονομικών παρά να έχω στο ενεργητικό μου το πόστο του Υπουργού του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια.
Τελιώνοντας Ταυλορ θα ήθελα να σου πω πως ότι και να έγινε στο παρελθόν, ο πραγματικός "εχθρός"(εντός ή εκτός εισαγωγικών, ειλικρινά δεν ξέρω πλέον)της οικονομίας μας και των προοπτικών εξόδου από την κρίση δεν είναι ασφαλώς ούτε ο Ορφανίδης, ούτε κανένας άλλος πέραν του ΑΚΕΛ και του κ.Χριστόφια. Ενόσω βρίσκονται στην εξουσία θα σπρώχνουν την οικονομία με επιταχυνόμενους ρυθμούς προς την καταστροφή(η οποία με βάση τα όσα λέν και επιμένουν να πράττουν φαίνεται πλέον να μην είναι αναστρέψιμη). Είμαι σίγουρος πως κατά βάθος συμφωνείς μαζί μου....
Taylor on 30/07/2011
Paratiriti,

At last we agree on certain things. I will try and summarise my view holistically and I hope this will be a start of a more constructive dialogue between us on this blog.

What we agree on
1. Akel economic policies are generally wrong and of a bygone era. They have been two slow in taking measures due to their obsession with consensus building with the public sector union.
2. Having as MoF a clever guy with good academic and professional credentials but with an overriding ambition to stay in his post the longest
Possible and with capitalist instincts at heart has proven dangerous. They have punched our economy with an iron fist clothed in a silk glove.

What we disagree on
1. The merits of strict monetarism and inflation targeting in a Central Bank. You still believe in these merits even after the subprime debacle. Although I do not disagree with stable prices and low inflation I also believe a lot if not more in financial stability and bank regulation. In this regard I'm closer
To the Keynesian view. I also believe more in behavioural economics, black swans and fat tails than mathematical forecasting economic models based on normal distributions and the efficient Market hypothesis.
2. By extension it is also to my mind a pity that at this juncture we have as governor of the CBC a guy with very good academic credentials in monetary policy and inflation targeting. If we had him before joining the euro I would almost certainly be one of his greatest fans. However at this point in time we need a technocrat in financial stability and banking regulation which I am afraid to say and I will not repeat his specific failures that this gentleman is not.

In conclusion the people of Cyprus have been very unfortunate that at this very critical juncture for our economy we have the following together. An old school communist with no appreciation of the international bond markets and modern economic orthodoxy. An overly ambitious and knowledgeable MoF who nevertheless puts his personal well being above our collective well being. A technocrat in monetary policy and inflation with narcissistic personality traits that is overconfident that he knows areas which he doesn't (banking regulation and financial stability) and who probably despite his very high iq and academic excellence has very low eq or emotional intelligence as he pops up at all the wrong times for personal exposure alone to warn about what is wrong giving fodder to rating agencies and the foreign press to push us closer to the abyss.

What would have been better for us as a country away from party politics? Well a new national unity government with an MoF that doesn't place personal ambition above collective good. A new technocrat as cb governor from May 2012 onwards who places very conservative banking regulation and financial stability at the top of his agenda and who slowly but surely deals with the risks associated with our banks exposure ti Greek Gov bonds and lending to Greek households and businesses. I.e to shift responsibility for saving these banks to theirhome country's regulators and not to tiny Cyprus. All foreign banks to be branches with explicit guarantees from their home central banks that they are 100% responsible to bail them out. Shift of responsibility of vailing out Marfin to the bank of Greece.if this was done our bank assets to GDP would be lower yet we would not sacrifice the benefits of a large financial sector.
Παρατηρητής on 31/07/2011
Taylor,
χαίρομαι και εγώ που συμφωνούμε στα περί ΑΚΕΛ και Σταυράκη αν και εγώ αμφιβάλλω για τό βαθμό αντίληψης του τελευταίου.. Και λεφτά έχει και"δοξα" είχε, τι το ήθελε το ρεζίλεμα της ανάμειξής του με το ΑΚΕΛ? Και δεν ευθύνεται μόνο το ΑΚΕΛ για τις καθημερινές ανόητες δηλώσεις του για την οικονομία, κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη εξυπνάδα και προπάντων αξιοπρέπεια δεν θα δεχόταν να αυτοεξευτελίζεται έτσι και να εξανεμίζει κάθε ίχνος αξιοπιστείας για να ευχαριστήσει ένα επικύνδυνο και αναχρονιστικό κομμουνιστικό κόμμα-Στην ουσία όμως Taylor συμφωνούμε για το θέμα Σταυράκη και χαίρομαι.

Στο θέμα που βασικά διαφωνούμε είναι το θέμα του Ορφανίδη. Δεν θα επαναλάβω τα όσα έχω πει γιατί δεν θέλω να αρχίσουμε και πάλι τον διαπληκτισμό απλά θέλω να σου υποβάλω μια ερώτηση όχι για να μου δώσεις εμένα απάντηση εδώ δημόσια αλλά απλά για δικό σου προβληματισμό...Γιατί ένα κόμμα (ΑΚΕΛ) με τόσο λανθασμένες αντιλήψεις επί όλων των οικονομικών θεμάτων και μια εμμονή τύπου Τσάβες να βάλει χέρι και στην ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα και ένας Υπουργός Οικονομικών με όλα τα "προτερήματα" που έχουμε αναφέρει έχουν με τόση μανία αφοσιωθεί σε ένα συνεχή πόλεμο κατά του Ορφανίδη? Μήπως γιατί ακριβώς ο Ορφανίδης εκφράζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αντιπροσωπεύουν εκείνοι? Δηλαδή, αξιοπρέπια, σωστή επιστημονική κατάρτιση, αξιοπιστεία, σύγχρονη σκέψη, επαφή με την πραγματικότητα, χαμηλοί τόνοι(ναι είναι ΠΟΛΥ χαμηλών τόνων ο Ορφανίδης, με τέτοιους που έχει απέναντί του και την επερχόμενη οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν, όσα λέει και εκφράζει δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε να πει ο άνθρωπος)...

Ελπίζω Taylor, και είμαι σίγουρος από όσα λες ότι και εσύ ελπίζεις το ίδιο, πως αυτή η ανίκανη κυβέρνηση η οποία έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής θα παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν...αν παραμείνει η οικονομία είναι τελιωμένη...και ασφαλώς όταν λείξει η θητεία Ορφανίδη δεν πρόκειται να διορίσει στην θέση του κάποιον με τον οποίο θα συμφωνείς είτε εσύ είτε εγώ είτε η πλειοψηφία των νούσιμων πολιτών. Θα διορίσει ένα ακελικό πιόνι δίνοντας τη χαριστική βολή στην οικονομία...αν υπάρχει βέβαια οικονομία ως τότε....
Taylor on 01/08/2011
I sincerely hope that when Orphanides’ term expires in May 2012 that the replacement has banking regulation and financial stability knowledge. I hope he is not someone with no knowledge of these areas and certainly not an Akel hardliner.
What we disagree on is to the merits of Orphanides as an individual. Please allow me to disagree with your assessment of Orphanides’ character. I know young professionals a the CBC who have described to me independently specific examples of why he is NOT what you and perhaps many people because of the favourable media portrayal make him out to be. It is natural of course that the opposition would like to gravitate towards a technocrat who they believe has good knowledge on a subject. Unfortunately O is NOT the guy the media makes him. He has a very well oiled propaganda machine going on, he employs an ex journalist as a media spokesperson on the taxpayers back to make sure he gets favourable media coverage. As I have specific eg of why Mr O is not the person he wants us to believe unless you have specific examples proving the opposite I cannot understand your obsession with the guy.
I will list a few things here and go verify them yourself if you do not believe me. I am not blinded by the fact that he is generally anti-Akel as I want a good technocrat to run all our public institutions.

1. O has created a culture of fear within the CBC. He has introduced the "Idiaitera Exeretos" grade which he has given to all people that are his master’s voice. These people are mostly in a particular division of the CBC that always say yes to him and share his academic interests.

2. He has on many occasions terrorised people that don’t share his view of things by moving them to other posts, has banged his hand on his table and has shouted at people trying to strong arm them to his view. You would expect that an academic would encourage critical thinking and would welcome other points of view. This man discourages that, encourages groupthink and encourages people in the bank to become hafiedes for him i.e. divide and rule. Unfortunately instead of being a true technocrat or academic he has used these tactics to essentially control his staff by awarding those that obey and punishing those that dare to voice a different opinion. All this is of course due to the outdated governace of the CBC where the Governor is Emperor and King and NO ONE can challenge him until his term is over. This is all well and good if the man in charge is excellent it is very bad if the man in charge thinks he knows it all.
3. As a direct extension of all of this he has made grave specific errors in banking regulation and financial stability matters that are NOT his expertise and has openly ignored good advise from senior people that have deep knowledge of the subject and has publically humiliated them and marginalised them to I significant duties as they refused to bow down to him.
αθηνα on 29/07/2011
Taylor,είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με σχόλιό σου.Αφού όμως παραδέχεσαι ότι ο Σταυράκης είναι his master's voice,μόνο και μόνο για να κρατήσει την καρέκλα,τότε γιατί θα πρέπει να τον εμπιστεύομαι στις εκτιμήσεις του για οτιδήποτε;
Υποκειμενικός on 31/07/2011
Βλέπω τις καταγραφόμενες απόψεις όλων των αγανακτησμένων σχολιαστών και με πιάνει κατάθλιψη.

Ότι πάθουμε εν χαλάλι μας αλλά γιατί να φτέξουμε όλοι μας?

Να σας ζήσουν όλοι οι πολιτικάντηδες τους οποίους υπερασπίζεστε με τόση μανία αν και επιστήμονες άνθρωποι.

Σε ένα αλλο άρθρο σχολίασα για τα υποκειμενικά γυαλιά που φοράμε όλοι και για τα αποτελέσματα της πλύσης εγκεφάλου που δεχόμαστε από γεννήσεως μας αλλά πραγματικά ευκάλετε και το σσιηνήν και το παλλούτζιν.

Για παράδειγμα κάποιος θυμήθηκε τα καζίνα και ταυτίσε την άνθιση τους με το Χριστόφια ξεχνώντας ότι η βουλή έκαμε βούκκον το νομοσχέδιο μετά τις εκλογές παρά τα μεγάλα λόγια πριν τις βουλευτικές. Την εβδομάδα που μας έκαναν με τις δηλώσεις σίγουρο ότι θα ψηφιστεί ο νόμος άνοιγαν νέα καζίνα με επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων. Τους έβλεπα και έλεγα μα είναι δυνατό να ρισκάρουν τόσο? Μετά κατάλαβα. Είχαν διαβεβαιώσεις από ψηλά. Σήμερα ακούγεται κανένα να μιλά για καζίνα? Το Δεκέμβριο πάλι και μετά στις προεδρικές. Για αυτό κάμετε καικανένα βήμα πίσω πριν τα γράφετε.

Ο κάθε ένας επιλέγει αυτό που του συμφέρει αφήνοντας τα σημεία που δεν του βγαίνουν χωρίς σχολιασμό. Όσο εμείς καυγαδίζουμε για να κάνουμε την δουλειά των πολιτικών του χώρου μας ανά το παγκόσμιο κτίζεται και εγκαθιδρύεται η παγκόσμια κυβέρνηση.

Μετά από ορισμένα χρόνια ... χαλάλι σας να ασχολήστε με τους κύπριους φωστήρες. Τότε θα είμαστε όλοι χαμένοι.

Ξυπνάτε

http://globalresearch.ca/globaloutlook/GofP.html

http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25648

Όλοι μας θεωρούσαμε ότι στον κόσμο ημάχη ήταν μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Αυτό άλλωστε μας ΄σερβιραν τα ΜΜΕ. Πρώτα κατάρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Τώρα καταρρέει και η Αμερική η οποία έχει το μεγαλύτερο χρέος ανά το παγκόσμιο.

Τελικά ποιός είναι ο αρχηγός αγαπητοί φιλόσοφοι?
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=5964

Για αυτό σταματήστε τα τσακώματα στο νηπιαγωγείο και βρείτε τρόπονα μονιάσουμε και να δούμε το μέλλον με καθαρά γυαλιά.
αθηνα on 01/08/2011
Μα το θέμα των καζίνο, αγαπητέ Ανώνυμε,το έκλεισε ο πρόεδρος,απαγορεύοντας την ίδρυση ''αξιοπρεπών'' καζίνο [όπως υπάρχουν σε όλες τις χώρες,ακόμα και στα ελληνικά νησιά].Τα δε on-line casino φυτρώνουν όπως τα μανιτάρια γιατί ο νόμος που δέχτηκε η ευρ.ένωση, είναι ανεπαρκής.Αρα η λυση,είναι να επιτρέπεται οτιδήποτε ισχύει και αλλού και ας αφήσουμε το υποκριτικό της προστασίας του κοινωνικού ιστού.Δηλαδή μόνο οι Κύπριοι,είναι τζογαδόροι;
αθηνα on 01/08/2011
Το προηγούμενο σχόλιό μου απευθυνόταν στον Υποκειμενικό.
Υποκειμενικός on 01/08/2011
Κατ' αρχήν Αθηνά πρέπει να πω ότι δεν έχω κάτι μαζί μου και ιδιαίτερα δεν σε κατηγορώ για τις θέσεις σου ούτε και τοποθετούμε ειδικά για τις δικές σου απόψεις.

Καθημερινά κάνω μεγάλη προσπάθεια για να ενημερωθώ σφαιρικά (γίνεται όλο και πιο δύκολο). Συζητώ με ανοικτό μυαλό (θέλω να πιστεύω) με όλους τους κοντινούς φίλους και συγγενείς (από όλα τα κόμματα - παράδοξο δεν είναι? φίλοι που εκτιμούμε να είναι με ακριβώς αντίθετα κόμματα και απόψεις αλλά να τους αγαπούμε, ενώ άμα βλέπουμε άγνωστα σε μας πρόσωπα να έχουν αντίθετες απόψεις θέλουμε να τους γδάρουμε ... σαμπώς να είναι εχθροί μας ...).

Και πάλι δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι αντικειμενικός (εξού και το όνομα).

Προσπαθώ όμως να σκέφτουμε και να αναλύω τα πράγματα με την όποια λογική πέραν του συναισθήματος ως πολίτης.

Αλήθεια έχει κάποιο από όλους μας που μπορεί να ισχυριστεί ότι το κόμμα του ή οι πολιτικάντηδες εκπροσώποιο του είναι άμοιροι ευθυνώς ή αμόλυντοι?

Και εξηγούμαι. Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν διοικήσει ή έχουν συμμετάσχει ενεργά σε κυβερνήσεις (ακόμη και ο Συλλούρης δεν μπορεί να βγάλει την ουρά του έξω). Υπάρχει κυβέρνηση που δεν μας έχει απογοητεύσει ή δεν έχει συμμετάσχει σε σκάνδαλα, παρατυπίες ή στην οικοδόμηση αυτής της Δημόσιας Υπηρεσίας?

Ακόμη και η διακυβέρνηση Μακαρίου άμα δούμε τα πράγματα λογικά και μακρυά από θεοποιήσεις, μαντάρα τα έκαμε και ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα βιώνουμε τις παρενέργειες.

Η βουλή που κάνει ότι τα ξέρει όλα. Τι λύσεις έχει δώσει στα καθημερινά μας προβλήματα που όποιους νόμους έχει ψηφίσει είναι διάτρητοι (ευτυχώς δηλαδή που η πλειοψηφία είναι δικηγόροι ... και ΞΕΡΟΥΝ τι κανουν?).

Έβγαινε 2 εβδομάδες ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής και μας έκαναν φροντιστήριο με πύρηνους λόγους. Και άμα ξεκίνησαν τα έργα εκάμαν τα ... Δηλαδή τώρα που τα πρακτικά της έρευνας τους πωλούνται στα περίπτερα τι θα γίνει? Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη άμα με βάση αυτό (και λόγω του νομικού μας συστήματος) αθωωθούν και αυτοί που φταίνε ποινικά?

Γιατί τόσο πάθος να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις και αποψεις των πολιτικών μας?

Πρέπει επιτέλους να βάλουμε όλους τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται απεξάρτηση και ένωση δυνάμεων πολιτών. Οι οποίοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να σκέφτονται ως πολίτες και όχι ως εκπρόσωποι τύπου. Πολίτες οι οποίοι να έχουν στόχους. Να απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα από αυτούς που ψηφίζουμε βάζοντας χρονοδιαγράμματα και απαιτώντας έργα.

Φτάνει λόγια. Όλοι είναι φιλόσοφοι. Στα έργα όμως? Μήπως είναι ανίκανοι? Μήπως έχουν τους δικούς τους στόχους?

Ευχαριστώ για τις συζητήσεις αλλά εγώ έχω τελειώσει. Ελπίδα στον ορίζοντα δεν βλέπω. Όπως, κάποτε, αναδυθήκαμε από το νερό έτσι θα καταδυθούμε και πάλι. Και θα ησυχάσουμε και εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος από το κέντρο της γης.

Κρίμα γιατί όσα έχουμε διδαχθεί από τους αρχαίους Έλληνες τα κάνουμε γαργάρα. Τους χρησιμοποιούμε για σημαία αλλά δεν τους έχουμε καταλάβει ποτέ. Για αυτό και ο κατήφορος θα συνεχιστεί.
αθηνα on 01/08/2011
Αγαπητέ Υποκειμενικέ,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Διακρίνω όμως έναν πεσσιμισμό στα γραφόμενά σου,άρα μάλλον σχολιάζουμε γιά να εκτονωθούμε,χωρίς να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Είναι κρίμα.