You are here

Wake up call

05/09/2011

 Την περασμένη βδομάδα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να αποφευχθούν επιπρόσθετες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.  Παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαφορές απόψεων που ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν, η Κυπριακή πολιτεία έδειξε στο σύνολο της ωριμότητα και υπευθυνότητα, εγκρίνοντας μέτρα που φαίνεται τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως να λύνουν το θέμα της χρηματοδότησης των συντάξεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το βαθμό υπευθυνότητας που επέδειξε το συνδικαλιστικό κίνημα όπως και για το νέο υπουργό Οικονομικών ο οποίος πέτυχε πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  


 Δεν είναι όμως καιρός για θριαμβολογία.  Όχι μόνο γιατί το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων δεν έχει ακόμη εγκριθεί (το οποίο ευελπιστώ να περιλαμβάνει και μέτρα που θα στηρίξουν με αποτελεσματικό τρόπο την ανάπτυξη, γιατί, όπως μας έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία μας από άλλες χώρες περικοπές χωρίς ανάπτυξη είναι συνταγή αποτυχίας).  Αλλά και γιατί ο κύριος κίνδυνος ο οποίος οδήγησε στις διαδοχικές υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας – δηλαδή το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την οικονομία και η έκθεση του στην Ελληνική οικονομία - συνεχίζει να υφίσταται.  Και εφόσον η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική οικονομία συνεχίζεται, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις κυπριακές τράπεζες και σαν συνεπακόλουθο τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, παραμένουν μεγάλοι.


 Οι μεγάλες ζημιές που έδειξαν οι κυπριακές τράπεζες πριν λίγες μέρες στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011, λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό πρώτο βήμα αναγνώρισης της πραγματικής τους οικονομικής εικόνας - η οποία δεν μπορεί παρά να αντανακλά τη μεγάλη έκθεση τους στην Ελληνική οικονομία.   


Οι ζημιές αυτές – οι οποίες ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες – θα πρέπει να λειτουργήσουν ως wake-up call για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν την εξάρτηση της εγχώριας οικονομίας από τις επεκτάσεις των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό.  Αν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών εκτός Κύπρου συνεχίσουν να απολαμβάνουν σιωπηρή κρατική κάλυψη, τα δημοσιονομικά της χώρας θα παραμένουν ευάλωτα και θα υπόκεινται σε υποβαθμίσεις λόγω της  μεγάλης αυτής δυνητικής υποχρέωσης (contingent liability). 


 Επίσης η Κύπρος θα οδηγηθεί σε κοινωνικά αδιέξοδα και αντιπαράθεση μεταξύ τραπεζών και της υπόλοιπης οικονομίας – κάτι που έγινε στις ΗΠΑ – από την οποία κανείς δε θα βγει κερδισμένος.  Η άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε το κράτος να είναι σε θέση να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, στην καλύτερη περίπτωση βασίζεται στη συμβολή των τραπεζών στην εγχώρια οικονομία και όχι στην στήριξη άλλων οικονομιών.  Η μικρή Κύπρος, και αν ακόμη μπορούσε να στηρίξει άλλες οικονομίες, θα έπρεπε να το κάνει μέσω άλλων διαδικασιών και όχι μέσω του τραπεζικού της συστήματος.


 Είναι σίγουρο ότι αν δε ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν αυτό το ρίσκο, τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συνεχισθούν μέχρι ο δημόσιος τομέας να αρχίσει να δημιουργεί πλεονάσματα και να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος, ώστε να έχει περιθώρια να στηρίξει τις τράπεζες.  Σε τέτοια περίπτωση οι εργαζόμενοι - δημόσιοι και οι ιδιωτικοί – και οι συντεχνίες τους - θα έχουν το κάθε δικαίωμα να αρνηθούν να προσφέρουν περισσότερα.  Ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο έχει γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν είναι να παίρνει χρήματα  από τους εργαζόμενους για να ενισχύει αδύναμες τράπεζες, μάλιστα για να καλύπτουν τις ζημιές τους από άλλοτε κερδοφόρες δραστηριότητες στο εξωτερικό.  Ο «σοσιαλισμός για πλούσιους» - όρος που χρησιμοποιεί ο Τζόζεφ Στίγκλιτς για να περιγράψει εύστοχα το σημερινό οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ – δεν πρέπει να εισαχθεί και στην Κύπρο.


 Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.  Δεν είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο να προταθούν αρχές πάνω στις οποίες τυχόν λύσεις πρέπει να βασιστούν. 


 Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να κληθούν να καταρτίσουν σχέδια τα οποία θα στοχεύουν να μειώσουν δραματικά το ρίσκο για τον Κύπριο φορολογούμενο από το μεγάλο τους μέγεθος και από την έκθεσή τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.   Όταν ένα σύστημα που έχει μέγεθος 7-9 φορές το ΑΕΠ της χώρας χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση έστω και της τάξης του 2% του ισολογισμού του, αυτό αντιστοιχεί με 14-18% του ΑΕΠ της χώρας.  Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο και πρέπει να παρθούν μέτρα που θα το μειώσουν, αν είναι δυνατό χωρίς να μειωθεί η θετική συμβολή των τραπεζών στην κυπριακή οικονομία.    


 Οι ρυθμιστικές αρχές, δηλαδή η ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ, πρέπει να καταρτίσουν τάχιστα τα δικά τους σχέδια με συμβουλή ανεξάρτητων – ξένων – εμπειρογνωμόνων.  Οι δικές μου επιλογές, τις οποίες θα αποκαλύψω για να μην κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να προτείνω τον εαυτό μου για συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα ήταν ο βετεράνος καθηγητής του LSE Charles Goodhart και ο ελληνικής καταγωγής Charles Calomiris του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης - και οι δύο ανάμεσα στους πιο κορυφαίους ακαδημαϊκούς στον κόσμο για θέματα τραπεζικών κινδύνων και ρύθμισης.  Πιστεύω ότι τέτοιοι εμπειρογνώμονες θα τύχουν γενικής αποδοχής και θα μπορέσουν να προσφέρουν εισηγήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθούν σωτήριες για την Κυπριακή οικονομία. 


 Πανίκος Δημητριάδης
Καθηγητής Οικονομικών
Πανεπιστήμιο του Leicester

48 σχόλια
kax on 05/09/2011
Συμφωνώ με το άρθρο σας αλλά έχω δύο απορίες.
1.Τι εννοείτε contingent liability συην συγκεκριμένη περίπτωση?Εγώ θα έφευγα το επίθετο από μπροστά η θα το άλλαζα με άλλο.
2.Στην Αμερική που λέτε ότι υπάρχει αντιπαράθεση τραπεζών με τους υπόλοιπους και κινούνται τώρα άλλες αγωγές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων,ποιός θα πάρει το όποιο ποσό θα πληρώσουν οι τράπεζες και τι θα το κάμει(θα επιστρέψει στους αδικηθέντες η θα μείνουν στα ταμεία)?
PARIS T on 05/09/2011
Kirie Kathigita

Mporite na mas dwsete liges perissoteres plirofories gia to " πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων "

ti pronoi? kai an pleon miwni tin sinoliki ekthesi twn kipriakwn trapezwn pou nomizw itan peripoy 3 dis i laiki,1.9 BOC kai 0.1 i elliniki

Signwmi an sas vgazw ligo ektos thematos

Efxaristw
Taylor on 05/09/2011
Another excellent article by Prof Demetriades that goes to the heart of the problem of the Cyprus Economy as it is today.

I have many times in the past given some proposals that will be a step in the right direction that will immediately reduce the assets of our banking system with relation to our GDP. 9x our GDP includes the assets of all Foreign SUBSIDIARY banks in Cyprus that the CBC is responsible for saving if they fail. So a few good measures are:
1. Re-licensing of all foreign SUBSIDIARIES as branches with explicit mention that the CBC and by extension Cyprus is not responsible to bail them out if they fail, this will immediately drop our assets to GDP by around 3% without much pain it is just a legal change that UNFORTUNATELY the present Governor was responsible for.
2. If Marfin PB decides to merge with any Greek Bank it goes without saying that the new entity should be regulated by Trapeza tis Ellados and not the CBC, this by itself will reduce our bank assets to GDP by another say 3%.

By taking these two measures immediately the bank assets of Cyprus to our GDP will fall from 9 times to approximately 3 times (relating mainly to BOC and HB) and immediately will be much more mamageable.

IT is beggars belief why our politicains are not focusing at all on this crucial aspect and why the person responsible for our massive expansion of assets (yes you guessed it my favourite Central Banker) has not been held accountable for his less than strict regulation and his capture by the banking industry.
The Invisible Hand on 05/09/2011
Φίλε Taylor

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι, σε περίπτωση συγχώνευσης Μάρφιν με τράπεζα εξωτερικού, θα ήταν καλά να φύγει και από την εποπτεία και ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Κάποια λάθη έχουν τα ποσοστά σου (μονο 3% μείωσις αν φύγει η Μάρφιν?) αλλά η ουσία είναι σωστή.

Αλλά πάλι για τη Μάρφιν κλπ φταίει ο Διοικητής; Δεν θυμάσαι την απελπισία όλων μας όταν ο αξιότιμος κύριος Βγενόπουλος απειλούσε να αποχωρήσει από το ωραίο μας νησί και τον παρακαλούσαμε γονατιστοί να μείνει εδώ; Και δεν θυμάσαι ότι το πείσμα του Διοικητή για αυστηρότερα μέτρα υπεχώρησε μόνο μετά απο blitz επισκέψεων του Βγενόπουλου στο Προεδρικό Χριστόφια και σε όλους τους "αρμόδιους" και μη της κυβέρνησης και των κομμάτων, περιλαμβανομένου του προεδρικού συμβούλου κ Βάσου Γεωργίου; Φταίει, βέβαια, και ο Ορφανίδης που υπεχώρησε, αλλά πες μας και ποιοί τον πίεζαν και πώς. Αν τα έχεις ξεχάσει, παραθέτω απόσπασμα της εποχής εκείνης από το €UROΚΕΡΔΟΣ:
Quote
Ο Βγενόπουλος στο Προεδρικό
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις φέρεται να έπαιξαν οι ψηλού επιπέδου επαφές του κ. Βγενόπουλου με θεσμικούς αξιωματούχους, ενώ τη δική του καταλυτική συνεισφορά στο σκηνικό που διαμορφώθηκε τελικά, έβαλε και το προεδρικό, αφού τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι στενοί του συνεργάτες ασπάσθηκαν τις θέσεις, απόψεις και ανησυχίες του.
Εδώ θα αποκαλύψουμε κάτι που το γνωρίζαμε αλλά δεν το αποκαλύψαμε σε κανένα. Ας μας συγχωρέσει και ο κ. Βγενόπουλος και ο φίλος Βάσος Γεωργίου. Το πρωί της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2009, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Βάσος Γεωργίου είχε συνάντηση με τον κ. Βγενόπουλο στο προεδρικό. Ο κ. Βγενόπουλος μετέβη στο προεδρικό για να μεταφέρει, να διαβιβάσει την πρόθεση του να εισηγηθεί στα ΔΣ της Marfin Egnatia Bank και της μητρικής της Marfin Laiki Bank την παραμονή της έδρας στην Κύπρο. Και τούτο, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία του Προέδρου Χριστόφια όπως αυτή εκφράστηκε επανειλημμένως και με διάφορους τρόπους, σε προσωπικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου και στελεχών του προεδρικού με τον κ. Βγενόπουλο.
Unquote
phylarchus on 05/09/2011
Κύριε Δημητριάδη κατά την άποψή μου είναι λάθος και ζημιογόνο να αντιμετωπίζεται το θέμα των δημόσιων οικονο-μικών αφ' υψηλού, χρησιμοποιώντας είτε απλοποιημένες κοινωνικές θεωρίες είτε ξένα, αμερικάνικα πρότυπα έστω και αναφέροντας νομπελίστες προς στήριξη.
Στην Αμερική, φυσικά και τα έχουν με τις "τράπεζες", αφού απ' εκεί ξεκίνησε το κακό. Όμως ας δούμε τα πράγματα κάτω από πιο λεπτομερή φακό:
1. "Τράπεζες" με εισαγωγικά δεν είναι τράπεζες. Είναι "Επενδυτικές Τράπεζες", δηλαδή για την Κύπρο είδος χρηματιστηριακών γραφείων με εκτεταμένα δικαιώματα εκτέλεσης "ιδίων εντολών" και χωρίς στενά όρια χρήσης των κεφαλαίων των πελατών. Οι παραδοσιακές τράπεζες, που παίρνουν καταθέσεις και δανειοδοτούν άτομα και επιχειρήσεις, ελάχιστη συγγένεια έχουν μαζί τους.
2. Οι κυπριακές τράπεζες, πέραν της πιο πάνω πραγματικότητας λίγη σχέση έχουν με τις μεγάλες ξένες, διότι η ιδιοκτησία του μετοχικού κεφαλαίου τους είναι περίπου...κομμουνιστική. Έτσι ο πιο μεγάλος μέτοχος κατέχει <10% στην "Κύπρου" και ο μεγαλύτερος επόμενος περί τα 2-3%). Τουλάχιστον 150.000 Κύπριοι κατέχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος κεφαλαίου των τριών μεγαλύτερων τραπεζών. Σε αντίθεση, τα συνεργατικά δεν έχουν τέτοια διασπορά ιδιοκτησίας, εκεί και αν ισχύει η σεκτοροκρατία σε συνδυασμό με έντονη κομματοκρατία και μη πληρωμή φόρων(!) χωρίς τουλάχιστο να ισχύουν οι δημοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει ο εταιρικός νόμος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
3. Οι κυπριακές τράπεζες εδώ δεν στηρίχτηκαν από το κράτος για να ξεπεράσουν προβλήματα, τουλάχιστον όχι άμεσα ή ουσιαστικά και με κανένα τρόπο περισσότερο απ' ό, τι τα Συνεργατικά ιδρύματα.
4. Λόγος για στήριξη των τραπεζών δεν έγινε επειδή είναι μεγάλες, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι επενδύσεις που έκαναν κυρίως σε Ελληνικά αλλά και Κυπριακά (ναι!) χρεόγραφα δεν ήταν ορθές. Αν αγόραζαν άλλα χρεόγραφα, όλα θα ήταν ρόδινα τώρα, το πολύ να είχαν μειωμένα κέρδη από την Ελλάδα. Φταίχτες φυσικά υπάρχουν. Είναι οι κακοί μάνατζερ των τραπεζών, που νόμιζαν ότι ήταν έξυπνοι όταν αγόραζαν κρατικά χρεόγραφα χωρών που άφηναν ψηλό επιτόκιο χωρίς να λογαριάζουν το ρίσκο. Σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε οι ίδιες οι τράπεζες, που σε άλλες εποχές με πιο συντηρητική διοίκηση/διεύθυνση βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία.
5. Δεν μπορεί ένας σωστός μελετητής της κυπριακής οικονομίας να αποσιωπεί τους κυριότερους κινδύνους που καραδοκούν και που είναι η μειωμένη στο μισό, σε σχέση με ανεπτυγμένα κράτη παραγωγικότητα, κυρίως του κρατικού και του ευρύτερου κρατικού τομέα.
6. Από τους πρώτους στήριξα τις κινήσεις του νέου υπουργού και συμφωνώ ότι έγιναν στην ορθή κατεύθυνση, αλλά όχι και να νομίζουμε ότι οι νάρκες στα θεμέλια της οικονομίας μας έχουν πλήρως απομακρυνθεί. Τι λέει για παράδειγμα ο καΘ. Δημητριάδης για την ΑΤΑ και τον ταξικό διαχωρισμό που προκαλεί; Αν ζούσε στην Κύπρο και βίωνε την ανεργία κυρίως των μαθητών του και γενικά των νέων και ψώνιζε στις φρουταρίες τα σύκα δέκα ευρώ το κιλό, τα φραγκόσυκα έξι, τα λεμόνια εισαγόμενα από Αργενινή δύο και το ψωμί 1,5-2 ευρώ το ένα, το γάλα 1,50 το λίτρο, πιθανό να αντιλαμβανόταν τι εννοώ.
7. Τέλος για τη στήριξη των επενδυτικών τραπεζών στην Αμερική, ακόμη και εδώ πρέπει να λεχθεί ότι δεν είναι δωρεάν που έγινε η στήριξη και τελικά δεν είναι ο φορολογούμενος που πλήρωσε: Από τη μια η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις πήρε για αντάλλαγμα μετοχές, τις οποίες μετά εξαργύρωσε με κέρδος. Από την άλλη εκκρεμούν ακόμη απαιτήσεις-αγωγές δισεκατομμυρίων για παράνομες πράξεις που έκαναν οι επενδυτικές τράπεζες.
- Για να μη παρεξηγηθώ: δεν είμαι ούτε τραπεζίτης ούτε μεγαλομέτοχος τραπεζών.
kax on 05/09/2011
Φύλαρχε
Με τα πολλά σωστά που γράφεις παραβλέπεις ότι το πρόβλημα στην Αμερική ξεκίνησε διότι κανονικές τράπεζες δάνειζαν κόσμο που δεν μπορούσε να πληρώσει για να αγοράσει σπίτια.Αν μετά αγοράστηκαν από κολλοσσούς που τώρα πληρώνουν τις συνέπειες,αν έγιναν πακέττο τα δάνεια και μεταπουλήθηκαν όλα ακολούθησαν.Εκείνοι που πήραν στεγαστικά δάνεια δεν μπορούσαν να πληρώσουν.
Επίσης η άποψη σου ότι φταιν οι υπάλληλοι και όχι οι Διοικήσεις των τραπεζών μοιάζει με τις απόψεις του Προέδρου που φταίουν όλοι οι υφιστάμενοι του και εκείνος τίποτε.Όταν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι με τις ευλογίες των Διοικήσεων πάραγαν συνεχή και επαναλαμβανόμενα κέρδη για τους μετόχους ήταν όλα καλά.Τώρα που δεν τα κατάφεραν η ευθύνη γιατί είναι δική τους?
Επίσης δεν λέγεις αν συμφωνείς η διαφωνείς με την θέση του Taylor να πασάρει σε άλλους η Κεντρική την ευθύνη των ξένων τραπεζών.
phylarchus on 05/09/2011
Συμπλήρωση στο προηγούμενο μου σημείωμα:

Παρέλειψα να αναφέρω εν εκτάσει ότι πράγματι οιτράπεζες μας έχουν μεγάλο μέγεθος και αποτελούν έναν κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία. Όμως δεν είναι λόγω των μεγάλων ξένων επενδύσεων/καταθέσεων, ούτε λόγω των εκτετεμένων εργασιών εκτός Κύπρου που δημιουργήθηκε το πρόβλημα στις τράπεζες, αλλά πρώτιστα λόγω των λανθασμένων αγορών κρατικών χρεογράφων. Δηλαδή ξεκάθαρα a managenment decision. Η εξάρτηση της Κύπρου από ξένα κεφάλαια ήταν μια συνειδητή απόφαση από πολλά χρόνια, από μετά την τουρκική εισβολή όταν άρχισε (και εδώ η Κεντρική Τράπεζα τηε Κύπρου αλλά και οι διπλωματικές μας αποστολές και η Εισαγγελία με τις συμφωνίες αποκλεισμού διπλής φορολογίας, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο) και όταν με τη φορολογική μεταρρύθμιση το 2001-2002 άρχισε πια να αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του συνόλου της κυπριακής οικονομίας. Το επιχείρημά μου είναι ότι αν η εξάρτηση από ξένα κεφάλαια θα πρέπει να περιοριστεί, τότε αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τις τράπεζες μας, αλλά και για την πληθώρα των ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο όπως και για τα δισεκατομμύρια που διακινούν ξένες επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες, ελεγχόμενες από κυπριακές εποπτικές αρχές (Κεντρ.τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Με άλλα λόγια απλά και μόνο το να μιλά κανείς για μείωση της εξάρτησης από ξένα μαγάλα κεφάλαια πιθανό να ισοδυναμεί με ανατροπή της ίδιας της βάσης ύπαρξης σήμερα της κυπριακής οικονομίας. Συστηματικοί έλεγχοι και έμμεση αντιμετώπιση του κινδύνου ναι, αλλά συρρίκνωση των τραπεζών και αποπομπή των σχετικών ξένων κεφαλαίων σίγουρα θα σήμαινε μηδέν εις το πηλίκον.
phylarchus on 05/09/2011
Kax: Σού απαντώ αμέσως μιας και κάθομαι έχοντας γράψει την πιο πάνω συμπλήρωση.
Σωστά γράφεις ότι δεν είναι οι ίδιες οι επενδυτικές τράπεζες που έδιναν τα πρώτα δάνεια. Χωρίς αυτό να μετατοπίζει το θέμα απλά αναφέρω ότι δεν ήταν ούτε οι κανονικές τράπεζες που έδιναν αυτά τα δάνεια, αλλά εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι μεταξύ των δικών μας ργανισμών χρηματοδοτήσεως στέγης και επαγγελματιών μεσιτών) όπως οι Fannie Mae and Freddie Mac που μόνο με αυτή τη δουλειά ασχολούνταν. Απ εδώ ξεκίνησαν τα δάνεια "μειωμένης ποιότητας" (subprimes), που μετά μασκαρεύονταν από τις επενδυτικές τράπεζες και πωλούνταν σαν εξωτικά...φρούτα.
Επίσης φυσικά δεν είπα ότι ήταν οι υπάλληλοι των τραπεζών που αποφάσιζαν για τις επενδύσεις τάξεως δισεκατομμυρίων. Είναι το ίδιο το τοπ μάνατζμεντ, δηλαδή οι Ανώτεροι Διευθυντές. Οι Διοικήσεις στις κυπριακές εταιρείες (και τράπεζες) αποτελούνται συηνήθως από άσχετους και βάζω στοίχημα ότι δεν πήραν πρέφα τι έγινε και γιατί. Φυσικά και φέρουν ευθύνη γιατί δεν φρόντισαν έγκαιρα να εργοδοτήσουν σωστούς επαγγελματίες ακόμη και ξένους, για να επενδύσουν σωστά τα δισεκατομμύρια που ξαφνικά τους πλημμύρισαν. Το ότι σε καιρούς αφθονίας έκαναν κέρδη δεν ήταν τόσο σπουδαίο όσο το παρουσίαζαν. Η καρπερή κότα γεννά μόνη. Ο άξιος στη δυσκολία φαίνεται.
Για το θέμα του Taylor, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ΚΤΚ έχει ευθύνη για υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, δεν μού φαίνεται να έχει, τουλάχιστο νομική υποχρέωση. Άλλη είναι η περίπτωση με τις διαφορετικές εταιρείες, όπου και η εποπτεία είναι κυπριακή ευθύνη, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι μέσω εποπτείας κεφαλαίων λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Cynic on 05/09/2011
Nobody has commented on Taylors suggestions therefore nobody seems to understand some very correct and painless measures. My friend Phylarche it is disappointing that you think our banks will only lose because of Greek Gov bonds. MPB has 40% of it's banking book to Greek households and corporations. BOC has 35%, HB 18%...do you think they will be no provisions from bad loans relating to these Greek exposures?
Already HB is showing 10% of it's loan book as being Non Performing and perhaps is the most honest the others are showing 8% the rating agencies say 15% is the true number so the bad news on banks is still to come my friend and Taylor's suggestions are spot on!
P. Demetriades on 05/09/2011
Thanks for all your comments, which make this an interesting debate. It seems Taylor has some suggestions that appear promising, although I suspect he means 3x GDP instead of 3% of GDP. I do not know however how practiceable they are.

I am afraid that I disagree with Phylarchus that the problem is one of just Greek government bonds. Loans to Greece could result in additional big losses, as others also point out.

My main concern however is a more general one. It is not about Greece. It is about the extent to whch banks' operations abroad should be underwritten at all. I think not.

Let me also add that even if banks have not received government support yet, they are 'too big to fail' and as such they enjoy an implicit safety net. This is already a big distortion as it creates moral hazard, which needs to be managed through effective regulation that minimises risk. All this applies to domestic activities of banks, which are beneficial to the rest of the economy. Hence it is the price we normally accept to pay to enjoy a stable banking system.

When it comes to banks' overseas activities, I see no valid economic reason why they should be underwritten by the taxpayer. I have no qualms with banks operating abroad but they cannot expect to be protected by the Cypriot taxpayer, explicitly or implicitly.

The problem is not just confined to Greece, I am afraid. What is the reason why, for example, deposits in Cypriot banks in the UK are covered by Cyprus' deposit guarantee scheme? Is the same true in Russia? I sincerely hope not - does anyone know?

I should add that I will not be able to comment or reply to queries in the next few days. I am travelling to the US tomorrow to give a talk at a conference on the crisis at Vanderbilt. The upside is that I should be able to write something interesting after that, as many of the giants in the financial economics literature will be there. My main thesis will be that it is in the United States' best interests to have less control over the IMF.
Taylor on 06/09/2011
It is clear that you have NOT taken the time to read about regulating branches and regulating subsidiaries. For the Greek banks Alpha, Piraeus, Eurobank these were all licensed as subsidiaries by the present governor. In fact Eurobank was initially licensed as a branch and then given a subsidiary license. Branches are regulated and if need be bailed out by their home supervisors I.e the Bank of Greece, subsidiaries by the host supervisor I.e the CBC.
As to my friend Invisibles comments the present Governor was 100% responsible for granting subsidiary licenses to the Greek banks mentioned before so he is at lhe very least responsible for our assets under our CBC’s supervision rising from approx 6 times GDP to 9 times. Of course for MPB he was pressed by others for it’s base to stay in Cy but it was his ultimate decision to allow it to stay post the Egnatia merger despite it being nearly a Greek bank with 40% of it’s banking book loans to Greece. To those who worry that the measures of shifting regulatory responsibility to overseas regulators will hurt our banking industry this could not be further from the truth and shows a fundamental misunderstanding of Bank regulation matters. MPB with HQ’s in Greece and Greek banks operating as branches here would still employ the same number of people and would have the same amount of operations with the added benefit that they would not count as our bank assets but those of foreign countries, by extension no downgrades for oversize banking assets by the rating agencies and much lower risk for our economy to bail out very large banks!
PS in the past under the previous CBC governor foreign banks were as a rule licensed as branches, it is on the present governor’s watch that this policy changed with dire consequences for our economy and banking system.

I Meant 3 times GDP not 3%! thanks for correcting
P. Demetriades on 06/09/2011
I appreciate what you say about branches and subsidiaries which seems to explain nearly 1/3 of the problem (and is behind why I refer to the size of the banking system as being 7-9 times GDP in my post). The question is: can the subsidiary licenses be easily revoked?
The Invisible Hand on 06/09/2011
Dear Taylor
We agree that the CBC Governor is ultimately responsible for all decisions. That is Management 101. But why do you brush over ever so lightly those "others" who (you agree) pressed the Governor to take these decisions? You do know that the pressure came from President Christofias and his team, who are (as you also know) trying to get rid of the Governor in order to appoint, now or after the contract ends, a more pliable individual? One who will sell gold on demand for example? Do be objective please and answer a straight question. Do you want AKEL to appoint a koumbaros to this sensitive post? Can you suggest a more acceptable appointment? Or is the old greek saying το μη χείρον βέλτιστον correct? Enough beating around the bush! Speak your mind!
Taylor on 07/09/2011
I do not want a more Pliable individual or Akel party apointee I want a technocrat in Bank Regulation and Supervision and not a Monetary policy Economist guy, as this is a luxury to have, when in essence we are 0.2% of Eurozone's GDP and Monetary policy is decided by the ECB in Frankfurt. I'd rather have a guy who is not as well versed in discussing with new ECB leader Mario Draghi about Inflation, as it is not such a crucial aspect for Cyprus now, given that our 0.2% weighting has no significance anyway and have a guy who knows how to regulate and supervise strictly IN CYPRUS and who does not give SUBSIDIARY licenses that expand our assets to GDP with no gain, as having branches we would still have the same benefits from being a banking Centre...
To be clear I'm not an Akel Supporter and the reason I don't criticise them so much is that this is done very well by all Cyprus Media. However what is done far less well is an objective criticism of the present Governor's record on regulating our banks...Why do our political parties and media chose to ignore this or hide it under the rug?? Is there perhaps skopimotita or are some simferonta in line with the present governor's line on fiscal issues and hence he is a God that makes no mistakes??
The good of our nation calls for objective criticism of all government apointees independent or not.
The Invisible Hand on 07/09/2011
I can only wish you and Cyprus the best of luck with the next Central Bank Governor appointee. Let us hope it will not again be a case of κάθε πέρσι και καλύτερα.
Taylor on 07/09/2011
Any good Regulator will be better than the current situation trust me!!
Are you one of those who think Mr O is irreplacable?? "Oudis Anantikatastatos" my friend the good of the country is above your personal preferences for Mr O to stay on beyond May 2012.
on 07/09/2011
FROM YOUR SAUINGS YOU DO NOT SEEM VERY OBJECTIVE BU DEMAND FROM OTHERS TO BE.

THIS IS CYPRUS
Taylor on 07/09/2011
Do you find the media's silence and certain political parties silence on the bad regulation of banks objective?
phylarchus on 06/09/2011
Για να μιλάμε λίγο συγκεκριμένα: Οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες πριν την κρίση (το 2009) περίπου πραγματοποιούσαν κέρδη της τάξης των 400 εκ. ετησίως. Με αυτά τα δεδομένα και προτού αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις που έκαναν στο μεταξύ (π. χ. η ΚΥΠΡ στη Ρωσία), ακόμη και με απώλειες της τάξης του 20% από εργασίες στην Ελλάδα δεν θα είχαν πρόβλημα να αντέξουν και να απορροφήσουν τις ζημιές σε 1-2 χρόνια. Εκείνο που τις βγάζει από την ισορροπία και που τριπλασιάζει περίπου τις απώλειες είναι καταφανώς οι κακές επενδύσεις των πλεονασμάτων σε κρατικά μποντς κυρίως της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου (π. χ. απομείωση της τάξης του 30%) σημαίνει περίπου 500-600 εκ. για την Κύπρου και ακόμη περισσότερα για τη Μαρφίν-Λαϊκή.
Για τον Taylor επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση με τις ξένες τράπεζες δεν είναι τόσο ξεκάθαρα αρνητική όσο την παρουσιάζει. Οι έλεγχοι ξεχωριστών εταιρειών ξένων τραπεζών γίνονται από την ΚΤΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και ότι έχει και υποχρέωση κάλυψής τους σε περίπτωση χρεοκοπίας. Φυσικά σε τέτοια περίπτωση η αλληλοεξάρτηση των τραπεζών ίσως οδηγήσει σε εξ ανάγκης κάλυψη. Το θέμα πάλι του μη ελέγχου από την εγχώρια εποπτική αρχή ενός τραπεζικού ιδρύματος μπορεί να δημιουργήσει άλλα μεγάλα προβλήματα και ο Taylor ίσως θα έπρεπε να είχε αναφερθεί και σε αυτά.
Κωνσταντίνος on 06/09/2011
Σωστές οι επισημάνσεις του κ. Δημητριάδη. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του για λήψη μέτρων που θα μειώσουν την έκθεση μας στην Ελλάδα (την οποία επικαλούνται οι οίκοι για υποβάθμιση της Κύπρου).
Θα προσθέσω μια ακόμη παράμετρο του θέματος. Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών, δείχνουν αυξημένα κέρδη από τα δανειστικά επιτόκια και άλλες χρεώσεις.
Προφανώς, οι τράπεζες αυξάνουν τα δανειστικά επιτόκια (έχουμε τα πιο ψηλά επιτόκια σε ολόκληρη την ευρωζώνη) για να καλύψουν τις ζημιές από την Ελλάδα. Πνίγουν, δηλαδή, την ανάπτυξη στην Κύπρο για να καλύψουν την μεγάλη έκθεση του στην Ελλάδα.
Ως πότε ο Κύπριος δανειολήπτης θα καλύπτει τα λάθη των τραπεζών;
Soto on 06/09/2011
Πρόσφατα η τραπεζα Κυπρου δηλωνε οτι αν παρθουν σοβαρα μετρα απο την κυβερνηση, ειναι σε θεση να επαναχρηματοδοτησει ολο το χρεος της Κυπριακης Δημοκρατιας.(Μια δηλωση που περασε στα μαλακα απο τα ΜΜΕ και δεν καταλαβαινω το γιατι). Εδω μας λετε τωρα(η τουλαχιστον αφηνεται να νοηθει) οτι ειναι πολυ πιθανο το ενδεχομενο της στηριξης των τραπεζων απο το κρατος. Τι γινεται τελικα??
Φυσικα η αποψη μου ειναι οπως στρωνει ο καθενας ετσι να κοιμαται.Το ιδιο ιχυει και για τις τραπεζες.

http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08
Taylor on 06/09/2011
I was referring to Phylarchus re branch and subsidiary licenses and regulation not Prof Demetriades read up on this my friend branches would still be regulated by host country but not bailed out by them the best of both worlds.
How difficult is it to change a license of a subsidiary to a branch not very if the two banks have merged...
Δημήτρης on 07/09/2011
The Invisible Hand, εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι πριν κάποιους μήνες διάβασα ένα πρακτικό της ΚΤΚ που διέρρευσε στον τύπο στο οποίο ο Διοικητής της ΚΤΚ φέρεται να εισηγήτω στο συμβούλιο της ΚΤ να πωλήσουν το χρυσο?
Τελικά ήταν ή δεν ήταν εισήγηση του Διοικητή να πωλήσουν μέρος των αποθεμάτων της ΚΤ?
Και κάτι τελευταίο, το ΑΚΕΛ υπέδειξε Κίκη Καζαμία για το ΥΠΟΙΚ και φαίνεται ότι ο άνθρωπος να πετυχένει να διορθώσει μέσα σε 1 μήνα όσα προβλήματα δημιούργησαν ΟΛΟΙ οι προκάτοχοι του σε 50 χρόνια (περιλαμβανομένου του "πολύ" Σαρρή). Αν θεωρείς ότι ο Σταυράκης ήταν επιλογή του ΑΚΕΛ είσαι βαθιά νυχτωμένος! Τότε υπήρχαν και ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να ακούσουν το όνομα Καζαμία και για αυτό καταλήξαν στον Σταυράκη σαν κοινή συνένεση.
Κουμπάρους άλλοι διόριζαν στην ΚΤΚ και να που καταλήξαμε...με ένα τραπεζικό τομέα 9 φορές το ΑΕΠ και συνεχής υποβαθμίσεις την στιγμή που το δημόσιο χρέος της Κύπρου έίναι το 4ο ή 5ο χαμηλότερο στην ευρωζώνη!!!
Καλό θα ήταν να βγάλεις τις παροπίδες και τον κομματικό μανδύα πριν ξεκινήσεις να γράφεις κάτι!
αθηνα on 07/09/2011
Η αναφορά σκόρπιων δεδομένων κατά πως μας βολεύει,απλά λειτουργεί σαν φωτοβολίδα.Ναι, έχουμε έναν τραπεζικό τομέα γιγαντωμένο σε σχέση με το ΑΕΠ μας και εκτεθειμένο στην κρίση χρέους της Ελλάδας,αλλά το Λουξεμβούργο με μεγαλύτερο ratio δεν έχει πρόβλημα λόγω καλύτερου ελέγχου.Ναι,έχουμε σχετικά χαμηλό δημ.χρέος.Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει τίποτα.Χώρες με μικρότερο δημ.χρέος χρειάστηκαν στήριξη,αλλά και η Γερμανία με μεγαλύτερο από το δικό μας χρέος,έχει μιά οικονομία που πετά, αγαπητέ Δημήτρη.
giannis on 07/09/2011
ma ine dinato na sigkrinis tin germania me tin kipro. kala pou den mas ekames ke sugrisi me ameriki ke kina. Nomizo na minis epi ton iatrikon kathikonton su giati ta oikonomika su ine liga profanos.
αθηνα on 07/09/2011
Φαίνεται πως εκτός από τα λίγα οικονομικά μου,κάποιος άλλος δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά.Ουδέποτε έχω συγκρίνει τη Γερμανία με εμάς.Πρέπει να ήμουνα χαζή. Απλά είπα πως το δημ.χρέος μιάς χώρας από μόνο του οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.Εκτός κι'αν διαφωνείς κ.Γιαννάκη.
The Invisible Hand on 07/09/2011
Φίλε που ζεις;
Παραπλανείς ή σε παρεπλάνησαν;
1. Το χρυσάφι της ΚΤΚ ήθελε να το πουλήσει ο τότε ΥπΟικ για να πιάσει το ΥπΟικ το 80% του συμαντικού κέρδους, όπως προβλέπετε για τα κέρδη της ΚΤΚ.
2. Το κ. Καζαμία εκτιμώ ιδιαιτέρως και είναι η πρώτη ορθή επιλογή υπουργού, κατά τη γνώμη μου, του προέδρου μας. Δεν είμαι κομματικός για να αρνούμαι ικανότητες Ακελικών, όταν τες έχουν. Αλλά πάλι κάνεις λάθος. Το κ. Καζαμία (όπως και το κ. Κατσουρίδη, επίσης αξιόλογο στέλεχος του ΑΚΕΛ) δεν τον ήθελε η ηγετική φατριά του κόμματος του, μέχρι πολύ πρόσφατα που κατάλαβαν ότι ήταν ο μόνος ικανός να τους ξελασπώσει.
Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας...
Taylor on 07/09/2011
Athina it is unfortunate that you try even to compare is with Luxumberg. In your dreams we can be compared Luxumberg is in the top 5 countries for GDP per Capita for over 10 years now. Our GDP per capita is below Spain's and Just above Greece and Portugals when compared to other Eurozone nations and about the same (or slightly higher) than Malta. It is like you are comparing a Skoda to a Ferrari yet they are both cars...
So compare us to Malta. Do they have Bank assets 9 times their GDP?? Clearly not as their biggest bank is HSBC and has a license as a BRANCH and so the UK is responsible if the Maltese Branch of HSBC fails hence small Malta does not have this worry...On the other hand in Cyprus in our great Wisdom we want to save foreign banks as well as our own and gave them Subsidiary licenses. Wake up people I am being very objective dear Anonymous the Governor has made grave errors all the media and politicians that are applauding him as a good technocrat are simply biased for reasons only they know.
on 07/09/2011
dear taylor i was not refering to you but to the invisible hand. There must have been a confusion in the posting.

He was demanding from you to be objective but from his writing he is not.

As per an old cyprus saying

Ta dika mas, dika mas, ta dika sas pale dika mas.
αθηνα on 07/09/2011
Ναι Taylor,δεν διαφωνώ ότι το Λουξεμβούργο έχει extraordinary GDP per capita. Εκείνο που δεν μας λες,είναι πως δημιούργησε αυτά τα σπουδαία δεδομένα,ενώ είναι μιά κουκκίδα στο χάρτη.
phylarchus on 07/09/2011
Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές. Ξαφνικά εφευρέθηκε νέος τρόπος να συκοφαντηθεί ο Διοικητής της Κ. Τ. για να διευκολυνθεί η αντικατάστασή του. Μετέτρεψε λέει τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών σε ανεξάρτητες μονάδες, με αποτέλεσμα αν χρεοκοπήσουν να υποχρεούται το κράτος να τες στηρίξει κι' αυτές. Ας μας απαντήσει, αν θέλει και στα τούρκικα ο κος Τέιλορ:
1. Γιατί το έκανε αυτό ο Διοικητής; Για να ζημιώσει την Κύπρο;
2. Υπάρχει η πιθανότητα οι ίδιες οι τράπεζες να είχαν αυτή την επιθυμία για φορολογικούς λόγους;
3. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα αυτό να έγινε κατόπιν προτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για ευνόητους λόγους, όπως στην περίπτωση της Μαρφίν Λαϊκής;
4. Όταν έγινε αυτό υπήρχε στον ορίζοντα έστω και η παραμικρή υποψία ότι η οικονομία διεθνώς αλλά και ειδικά στην Κύπρο θα έφτανε στο σημείο που είναι σήμερα;
5. Ποιος νόμος ή κανονισμός ή ποιο νομικό προηγούμενο απαιτεί να στηρίζει ένα κράτος μια τράπεζα, είτε υποκατάστημα είτε θυγατρική είτε αυτόνομη, όταν έχει πρόβλημα;
6. Μήπως τελικά δεν είναι ο Διοικητής αλλά το Δ. Σ. της Κεντρικής Τράπεζας που αποφασίζει ή τουλάχιστο συναποφασίζει για τη αδειοδότηση μιας τράπεζας στην Κύπρο;
7. Η άποψη ότι το μόνο που πρέπει να ξέρει ο Διοικητής είναι ο έλεγχος των τραπεζών είναι λογική; Τι γίνεται με τους υπόλοιπους τέσσερις κύριους τομείς που απασχολούν τρακόσιους υπαλλήλους; Τι γίνεται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τες χιλιάδες σελίδες κανονισμών και νομοθεσιών, τη συμμετοχή στις κοινές αποφάσεις, π. χ. για στήριξη ή όχι του ευρώ και ευρωπαϊκών χωρών;
8. Το να χρησιμοποιεί κανείς συνεχώς ένα μόνο παράδειγμα και αυτό σε μεγάλο βαθμό αμφισβητούμενο και μάλιστα σε έναν τομέα όπου έχουν γίνει πρόσφατα σημαντικές αλλαγές προσωπικού, για να κατηγορεί έναν καταξιωμένο διεθνώς αξιωματούχο λίγο πριν τη λήξη της θητείας του είναι κάτι που δείχνει καλόπιστη κριτική;
The Invisible Hand on 07/09/2011
Φύλαρχε, με όλο το σεβασμό, διαφωνώ με την άποψη σου ότι 0 Τέυλορ συκοφαντεί τον Ορφανίδη. Αν έχεις παρακολουθήσει τα προηγούμενα του posts κατακρίνει διαπρεπείς και νομπελίστες οικονομολόγους οπως το Samuelson (επειδή δίδασκε το Διοικητή και ήξευρε και θερμοδυναμική) τους Merton, Scholes, Miller (επειδή η φόρμουλα Black-Scholes δεν δούλεψε καλά όταν πέτασαν οι μαύροι κύκνοι). Και εκτιμά τη κα Joan Robinson που όταν βαρέθηκε στο Cambridge να βιογραφεί το Keynes εθαύμαζε την πολιτιστική επανάσταση που κατέστρεψε τη Κίνα του Μαο και προβλεψε ότι η Βόρεια Κορέα θα απορροφούσε οικονομικά τη Νότια.

Είναι ύψιστος έπαινος όταν ο φίλος Τέυλορ σε κατατάσσει με τους διαβόλους αντι με τους αγίους...
Taylor on 08/09/2011
To Invisible,
So Samualson just because he won the memorial prize in economic sciences in memory of Alfred Nobel (not strictly speaking a Nobel prize) is good as he made economis into a science like physics or maths and you believe in the Efficient Market hypothesis and Black Scholes formula that works when the Market crashes as well as VAR modelling that thought the 2008 crash is a 25 standard deviation event…

Also China did develop well due to Capitalism and Post Keynesians such as Robinson and New Keyniasians such as Krugman and Stiglitz who are also memorial prize winners are generally much more respected for their work on information asymmetries and looking at the real world capitalism as it is with all it’s imperfections than the maths geeks you admire that preach elegant mathematical equations in a theoretically perfect capitalist economy with rational expectations and yes NO BANKING system! So the influences of our governor might well explain his regulatory approach the mathematical MIT models don’t account for reality… That is why he thinks he will lower interests rates of Cy banks by manipulating the Cyprus Bond yield or European int rates when Cyprus banks just price their loans with a spread over their deposits…
Taylor on 07/09/2011
Mr Phylarchus,

I have not invented anything it is a fact that:

1. Prior to the current governor the conservative ex head of Tegularion at the CBC who is now retired did not give subsidiary licenses to any foreign banks just branch licenses.
2. Second fact all this changed underthis brilliant governor and all foreign banks suddenly were licensed as subsidiaries.

Now it seems to me you have a very deep personal interest that Mr O term is renewed, let me tell you something to get you out of your misery whatever you or anybody else says or does will not renew the
Present governor's term so get over it and prepare for a new guy in May 2012.

Now to respond to your queries:

1. The governor licensed subsidiaries out of ignorance of regulatory issues and overconfidence in his own abilities due to his brilliance in academic monetary policy and inflation targeting, the fact that the new head of banking regulation never challenges him and has had his term extended beyond his retirement, against ETYK's wishes, even though he is not that experienced in regulation speaks volumes of the management style stubbornness and lack of knowledge of Mr o in regulating banks.

2. Irrespective of commercial banks wishes a governor should protect the stability of the nations banking system not help a private entity to maximise profits. If he decided to give subsidiary licenses to appease the banks it is a clear and classic case of regulatory capture showing the
Present governor is unfit to license banking institutions as he has failed in his role of Protecting us the taxpayers

3. The answer is I don't know even if there was outside intervention the buck stops with the governor that has absolute powers to grant banking licenses and the fact that he was strong armed as you are suggesting is inconsistent with the tough guy attitude my way or the highway he has shown in fiscal issues.

4. No is the honest answer but the wise old heads licensing
Banks prior to this brilliant academic were conservatively licensing foreign banks as branches for decades based on practical experience and not on academic mathematical formulae.

5. Banking regulatory practice via Basel regulations state clearly that the host country regulator is responsible to bail out any foreign bank subsidiaries under it's regulation but not branches of foreign banks that should be bailed out by the home country supervisor. Your lack of knowledge in these issues is hindering you from understanding regulation 101.

6. No the Governor has repeatedly said his power is absolute in this area his board are just there to support his decisions and has taken out a legal opinion from the CB legal adviser that his power is absolute like an emperor. The board does not agree but the MIT scholar is not giving way. He has the power therefore he is 100% responsible for his decisions.

7. Are you under the impression that this governor knows all 4 areas of central banking?? The most important area now that we are in the Eurozone for a governor Os the regulatory issues that are 100% Cypriot, he is of course brilliant in monetary policy which is done at ECB level. I have seen no evidence that this governor is brilliant in operations, financial stability, It, coin minting security or other central banking functions. Ad such a technocratic regulator with better management skills than the present governor would be much better suited for the post. It Os obvious from Orph's spats with so many high ranking officials that je failed in communication skills an managerial skills.

8. My critique is for the good of the nation your obsessionto keep Orphanides is probably based on personal motives, the factthat he is a good academic monetary economist has done nothing to prevent the rating agencies from downgrading us due to our banks Greek lending exposure. The fact that there have recently been staff changes is a bit of a red herring and believe me it is not one dubious eg but a fact for all the latest 3 downgrades of our sovereign bonds and of our banks to junk bond status.

Now if you are so kind please disclose why you so desperately wantthos governor to stay what is your personal motivation? For Ot is obvious that you don't care less about good banking regulation and for your nations credit rating
on 08/09/2011
To Invisible,

So Samualson just because he won the memorial prize in economic sciences in memory of Alfred Nobel (not strictly speaking a Nobel prize) is good as he made economis into a science like physics or maths and you believe in the Efficient Market hypothesis and Black Scholes formula that works when the Market crashes as well as VAR modelling that thought the 2008 crash is a 25 standard deviation event…

Also China did develop well due to Capitalism and Post Keynesians such as Robinson and New Keyniasians such as Krugman and Stiglitz who are also memorial prize winners are generally much more respected for their work on information asymmetries and looking at the real world capitalism as it is with all it’s imperfections than the maths geeks you admire that preach elegant mathematical equations in a theoretically perfect capitalist economy with rational expectations and yes NO BANKING system! So the influences of our governor might well explain his regulatory approach the mathematical MIT models don’t account for reality… That is why he thinks he will lower interests rates of Cy banks by manipulating the Cyprus Bond yield or European int rates when Cyprus banks just price their loans with a spread over their deposits…
The Invisible Hand on 08/09/2011
Well, well, well.

So Anonymous and Taylor are doppelgangers (mirror images)?

Only two points of order:

1. Krugman and Stiglitz, who are great economists, earned their doctorates at MIT, that dreaded number crunching sweatshop that reduces society to matrix calculus. So MIT does turn out some decent guys, you just have to choose the good apples from the basket. I hear there are about 60 alumni in Cyprus.

2. Anonymous and Taylor both correctly say that China developed well due to capitalism. And I (correctly) stated that Mrs Joan Robinson admired the cultural revolution under Mao, which destroyed a generation of chinese (see Economic Management in China, by J. Robinson, published in the 70's in paperback by the Anglo Chinese Educational Institute). This was, of course, before the chinese discovered capitalism. So all three of us are right...
Taylor on 08/09/2011
I dunno how a guy called anonymous also posted my comments I have only ever posted as Taylor and U demand an apology from the moderator for his mix up!! This was my posting only!!

So you must be an MIT math geek Invisible oh dear. Well you said it their phd's from MIT Both were elsewhere for undergrad, Orph is MIT all the way there is a difference!
phylarchus on 09/09/2011
@ Taylor:
Φυσικά και δεν είμαι ειδικός στον έλεγχο τραπεζών. Εσύ που είσαι, αντί για γενικόλογες αφ' υψηλού δηλώσεις στα εγγλέζικα (ξέχασα: την επόμενη φορά για την αντωνυμία γράφε "its" αντί "it's", είναι πιο εγγλέζικο) του τύπου "regulation 101" που περιλαμβάνει 347 σελίδες (2006) με χίλιων ειδών ελέγχους, πες μας ακριβώς πού λέει ότι για τα subsidiaries είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η χώρα όπου δρουν ενώ για τους "κλάδους" οι μαμάδες. Εγώ πάντως διαβάζω ανάμεσα από κυριολεκτικά εκατοντάδες ελέγχους και όρους, που έτσι και αλλοιώς μπορούν να περιορίζουν αποτελεσματικά τους κινδύνους όλων των τραπεζών, υπάρχουν τώρα και οι διατάξεις του Basel III, που όταν εφαρμοστούν πλήρως θα μειώνουν ακόμη περισσότερο τους κινδύνους. Εξάλλου δεν μού είναι γνωστή καμιά περίπτωση όπου σε αντίθεση από τα branches τα subsidiaries καλύφθηκαν σε περίπτωση χρεοκοπίας από τις φιλοξενούσες χώρες. Από πληροφορίες που παίρνω, σ' αυτό το θέμα έχει δοθεί παραφρονικά μεγάλη έκταση χωρίς λόγο.
Τον Ορφανίδη ούτε τον ξέρω ούτε με ξέρει φαντάζομαι. Αν παραμείνει αυτός ή όχι δεν έχει για μένα μεγάλη σημασία, μόνο που θεωρώ ότι έκανε πολύ καλή δουλειά, αντιστάθηκε όταν έπρεπε σε ανόητες επιμονές ταξικές εμμονές του Προέδρου και του Υπουργού, εισηγήθηκε μέτρα όταν έκρινε ότι έπρεπε που αν εφαρμόζονταν θα απέτρεπαν πολλά κακά και χαίρει εξαιρετικής φήμης παντού. Με αυτά τα δεδομένα, αν λάβει κανείς υπ' όψη προηγούμενες θλιβερές επιλογές, όπου συχνά ήταν το προσωπικό συμφέρον που υπαγόρευε κινήσεις, δεν είναι θετική η προοπτική αντικατάστασής του και οι πιθανότητες είναι να βρεθεί χειρότερος αντί καλύτερος, χωρίς όμως να το αποκλείω κι' αυτό.
Όμως εσύ φαίνεται να διακατέχεσαι από βεβαιότητα για την έξοδό του. Προτείνω σ' όλους τους καλόπιστους αναγνώστες να ξαναδιαβάσουν αυτό: "..you have a very deep personal interest that Mr O term is renewed, let me tell you something to get you out of your misery whatever you or anybody else says or does will not renew the
Present governor’s term so get over it and prepare for a new guy in May 2012".
Εγώ τι να πω; Είναι φανερό πως είσαι απόλυτα βέβαιος γι' αυτά που λες, κάτι που από τη μια είναι θετικό γιατί δείχνει σταθερότητα, από την άλλη όμως θα έπρεπε σαν ορθός συζητητής να μας αποκαλύψεις και την πηγή της βεβαιότητάς σου, έτσι; Φοβούμαι και λυπούμαι λοιπόν ότι πρέπει να πω, πως η ένταση και το μίσος που αναδίδουν οι θέσεις σου, αλλά και οι όπως φυσικά είμαι σε θέση να γνωρίζω 100% αβάσιμες κατηγορίες που μού εκτοξεύεις επειδή έχω την αντίθετη άποψη, μού προκαλούν κάποιες υποψίες ως προς τα δικά σου κίνητρα..
Taylor on 09/09/2011
Phylarchus

I love the fact that you are correcting my English. Than you when are you next giving grammar lessons?

Now with regards to Branches vs Subsidiaries I suggest you call the CBC Regulation department with your query once they explain this to you, I think I will not have to explain it again! If you don't believe even them then what can I say.

I also love it that even though I demolished your points one by one you still think your man is good in regulation!!

Now it doesn't take much inside info to guess that this governor's term will not be renewed. Consider this he was demonstrating outside the presidential palace with all his family when the guy he was demonstrating against is the same person who just before May 2012 will have to renew or not his term...what do you think will happen?? No prizes for guessing, I rest my case!
phylarchus on 12/09/2011
Taylor καθόλου κακίες, μπορείς να δίνεις στον εαυτό σου όσα συγχαρητήρια θέλεις σε όποια γλώσσα θέλεις και με όση ορθογραφία ξέρεις.
Όσο για το να ρωτήσω να μάθω μπορεί και να το έκανα, αλλά εσύ προφανώς, χωρίς εσωτερική πληροφόρηση ούτε σ' αυτό, είσαι απόλυτα βέβαιος ότι είσαι αλάνθαστος. Και όμως ούτε μια περίπτωση προηγούμενης εφαρμογής στην πράξη της ριζικής διαφοροποίησης της μεταχείρισης των δυο περιπτώσεων δεν μας ανέφερες, ούτε την επί λέξη αναφορά του σχετικού κανονισμού που επικαλείσαι. Αυτό, εν όψει της τεράστιας σημασίας που αποδίδεις στο σημείο αυτό, δεν θα έπρεπε να το κάνεις;
Όσο για το ότι ο Ο. διαδήλωνε έξω από το Προεδρικό δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις. Μήπως θεωρείς ότι αυτό είναι επαρκής λόγος για να μην ξαναεπιλεγεί από τον Πρόεδρο; Αν ναι, ελπίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μη διακατέχεται από παρόμοια εκδικητικά κίνητρα όπως αυτά που προφανώς βασανίζουν εσένα.
Αρκετά. Δεν θα ξαναεπανέλθω.
Taylor on 12/09/2011
Why was Mr Sarris not re-appointed as Minister of Finance then, he was also demonstrating outside the Presidential palace.

I am so bored of trying to explain Regulation to you and your biased approach without fact makes me not bother to give you MORE specific examples which I have already given you. For one last time:

In Malta, HSBC is the biggest bank and it operates as a BRANCH therefore if it fails the UK regulatory authorities bail it out not the Maltese Regulator. If you cannot understand this basic tenet of Regulation because it does not suit your view and your hero is hurt/exposed by his mistakes in this field then I leave it to independent observers of this blog to judge who is biased who has kakia and who has simferon. My only simferon is the good credit rating of my country your obsession with one individual and wanting him to stay in his post for ever is against the good of the country FULL STOP!!!!!!
αθηνα on 12/09/2011
Taylor,αυτό που λες γιά το Σαρρή, είναι και αστείο και ανακριβές.Ο Σαρρής απ'ότι ξέρω,βολιδοσκοπήθηκε κατά πόσον ενδιαφέρεται αλλά έθεσε όρους, που άν τους δεχόταν ο Χριστόφιας, θα έβγαινε από τον τάφο του ο Μάρξ.Ομως έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Καζαμία,λέγοντας ότι υπό τις περιστάσεις,ένας υπ.Οικονομικών γέννημα-θρέμμα του ΑΚΕΛ,θα μπορούσε να περάσει πιό εύκολα τα ''αντιλα'ι'κά'' μέτρα.
K on 13/09/2011
OTI THYMASE XERESE. O sarris legete ixe apodexthi tin thesi ke i oroi tu itan apodektoi. Meta alakse gnomi. Ke an thelis diavase ke ton politi o opios tou askise kritiki gia tin metepita arnisi tu. Apo pou irtha i piesis na min arnithi meta den xero.
αθηνα on 13/09/2011
Δεν κατάλαβα,οι αντιρρήσεις σου είναι γιά τον Μαρξ,ή επειδή έχεις inside information κατευθείαν από το ΑΚΕΛ και είσαι τόσο σίγουρος γιά την αποδοχή των όρων του Σαρρή.
Taylor on 13/09/2011
Sarris In his interview in Phileleftheros admitted that he was one of the Aganaktismenous and that he saw the Governor with his whole family also part of the demonstration. It is naive of you to think that someone like Christofias would not hold a grudge against people who demonstrate against him and would make them his officials and that Sarris was indeed first choice as wrongly portrayed by some newspapers, Sarris was one of the choices but his attitude to the demonstration ensured he would not be chosen by our communist era president...
K on 13/09/2011
It is naive of you to think that sarris was going to admit he accepted and afterwards rejected the offer in a an inteview to a newspaper.

Would you have done that if it was you? I dont think so. No one would.
Taylor on 13/09/2011
I still await the Professor's return from his conference so he can comment on the views expressed here but more importantly in the UK the Vicker's commission has produced a report advocating the ring-fencing of retail banking from investment banking as well as explicitly stating which parts of their 4 times GDP Banking system they are willing to save using taxpayer's money. I hope the professor finds some time to write an aricle on how these UK findings could perhaps be also applied to our banking system as they seem practical and common sense steps.
Unfortunately on this island at the centre of the universe our politicians and media think that the only issue we need to solve is our fiscal structural problems and the fact that our banks have overgrown our status even as a financial centre is:
1. Little Understood.
2. Commented on from a political party perspective or an ideological bias from both our politicians and certain "captive voters" on this blog that would rather sacrifice their country at the altar of neo con economic ideas.
P. Demetriades on 14/09/2011
I will look into this, I just came back Sunday night and discovered mountains of resit papers to mark plus I am giving another talk on Friday at the MMF conference in Birmingham.

I need some time to digest the Vickers report. My initial reactionwhen I heard it on the news was that the time span it envisages for some of the reforms to kick in is far too long. Plenty of time for the banks to flobby and reverse any they don't like or manoevre around them, once people have forgotten about the crisis. Howver, this is just an initial reaction.

Meanwhile, you might be interested to read the summary of the talk I gave in the US:

http://givegoodeconomicsachance.blogspot.com/2011/09/it-is-central-banks-that-should-have.html