You are here

Mission impossible?

07/09/2011
Άκουσα κάποιον να λέει πριν λίγες μέρες ότι έκοψε τους απογευματινούς καφέδες, μαγειρεύει αντί να τρώει έξω και ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα.  Προσπαθεί να βρει τρόπους αναχρηματοδότησης του δανείου του και έπαψε να ψάχνει για νέο αυτοκίνητο και σπίτι.

 Αν και βρίσκεται σε σχετικά ψηλή κλίμακα μισθοδοσίας του δημοσίου, με ακάθαρτο μισθό κοντά στις €70 χιλ., προσπαθεί, λέει, να αναπροσαρμόσει το βιοτικό του επίπεδο στα νέα μισθολογικά δεδομένα αφού υπολογίζει ότι το σύνολο των μέτρων θα περιορίσει τις συνολικές του απολαβές κατά τουλάχιστον €5 χιλ.

 Το παράδειγμα ίσως να είναι ακραίο και να το ακολουθήσουν ελάχιστοι από όσους επηρεάζονται από τις περικοπές στο δημόσιο (και από όσους θα επηρεαστούν από τις όποιες ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν στον ιδιωτικό τομέα).

 Το πιο πιθανόν όμως είναι ότι αντί ακραία, αυτή είναι η παραδειγματική αντίδραση ενός λογικού ανθρώπου στα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται – είναι η συμπεριφορά του μέσου ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστικές μισθολογικές αποκοπές.

 Αν υπερισχύσει αυτή η συμπεριφορά, τότε η κυπριακή οικονομία οδηγείται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση. 

Ίσως η ύφεση να μην είναι όσο μεγάλη όσο οι περικοπές δαπανών των €500 εκ. που βρίσκονται στα σκαριά (3% του ΑΕΠ), αλλά θα είναι αρκετή για να ανατρέψει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την εισροή εσόδων στον κρατικό κορβανά.

 Για να μην παρεξηγηθώ: Οι μισθολογικές περικοπές €150 εκ. που ψηφίστηκαν από τη βουλή είναι θαρραλέες και απαραίτητες.  Όπως και οι φημολογούμενες περικοπές των καθολικών παροχών ύψους €200 εκ.  Το πάγωμα της ΑΤΑ είναι επίσης αναγκαίο – και αν κρίνω από την ανακοίνωση των Standard and Poor’s, πολύ πειστικό – μέτρο.

 Είναι σημαντικό όμως να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι προσπαθούμε να πετύχουμε: Μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές αναπροσαρμογές στην ευρωζώνη. 

 Μεγαλύτερη ακόμα και από χώρες που βρίσκονται ήδη στο μηχανισμό (βλέπε πίνακα), πλην της Ιρλανδίας όπου το έλλειμμα προέκυψε λόγω έκτακτων δαπανών για διάσωση των τραπεζών.

 

Το μέγεθος της αναπροσαρμογής είναι τέτοιο που ήδη καθιστά το εγχείρημα αρκετά δύσκολο – ίσως και αδύνατο.

 Οι τοποθετήσεις που ακούγονται λοιπόν για ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή – με την αποκοπή ολόκληρου ή έστω και μεγάλου μέρους του 13ου μισθού – χρειάζονται περισσότερη σκέψη και μελέτη. 

 Το σοκ που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο μέτρο στην κατανάλωση (€200 εκ. για ολόκληρο το 13ο ή περίπου €50 εκ. για το 25%) είναι απρόβλεπτο και δεν έχω υπόψη μου οιεσδήποτε οικονομικές μελέτες που να το προσδιορίζουν.

 Και είναι πολύ πιο μεγάλο από τις μηνιαίες περικοπές €12 εκ. περίπου από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ή τις αποκοπές επιδομάτων κάποιων εκατοντάδων ευρώ από νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα πέραν των €40-50 χιλ.

 Αν η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια για να κλείσει δημοσιονομικές και ρευστοτικές τρύπες, θα ήταν φρονιμότερο να το έκανε με άλλους τρόπους παρά με τον 13ο μισθό.

 Μια έκτακτη φορολογική αμνηστία – όσο επαχθής και αν είναι – ίσως να ήταν μια πιθανή λύση για την είσπραξη μεγάλων ποσών σε μικρό χρονικό διάστημα.

 Η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους με τη βοήθεια διεθνών συμβούλων και με διεθνείς διαγωνισμούς – π.χ. μερική αποκρατικοποίηση της Cyta ή μετοχοποίηση εταιρείας που θα κατέχει και θα διαχειρίζεται κρατική γη – ίσως να έχει περισσότερο νόημα σήμερα από ποτέ.

 Αν και κατανοώ τη ρευστοτική ανάγκη των απότομων μισθολογικών περικοπών, πολύ φοβούμαι ότι αν χάσουμε το μέτρο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός (νέου) αυτογκόλ: Να δημιουργήσουμε από μόνοι μας ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων όμοιο με αυτό που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα.

 Του Αντώνη Α. Έλληνα

Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
68 σχόλια
Kostas P on 07/09/2011
Δυστυχώς απο ότι φαίνετε ο σχεδιασμός των πακέτω για την οικονομία έγινε με προχειρότητα. Ποιά η λογική να περνάς πακέτο με ποσοστιαία αποκόπη επι των μισθών και ύστερα να έρχεσε να ζητάς πάλι αποκοπή μισθών απο το 13ο μετα απο 10 μέρες! Δεν θα έπρεπε απο το πρώτο πακέτο να υπολογιστούν και να συζητηθούν; Αν αντιδράσουν η συντεχνίες ότι ο υπουργός τους εμπαίζει θα έχουν άδικο;
panayiotis on 07/09/2011
Λέγεται data αγαπητέ μου.

Το data λέει ότι τα ταμεία δεν έχουν ρευστό για τον 13ο και ο Κίκης βασικά λέει ότι δεν έχω να πληρώσω ολόκληρο το ποσό.
Kostas P on 07/09/2011
Ναι αγαπητέ σωστά λέγετε data που μόλις σήμερα ανακάλυψε! ουπς ξέχασα να διαπραγματευτώ αλλό 60εκ τώρα να πάω να τα ζητησώ που τα αθθυμήθηκα... ουπς εξέχασα τζαι κάτι container πόξω που το βασιλικό ουπς επέξαν ώσπου να πάω. Το καλό μας μαθαίνουμε που τα λάθη μας!!!
on 07/09/2011
re parea posa pianeis sto panepistimio? eisai je kathigitis to kalo sou
Taylor on 07/09/2011
Good Article food for thought.
on 07/09/2011
eisai je kathigitis sto panepistimio. Oi trypes kleioun me forologiki amnistia ksa me metra gia na perasoumen os parakato? pe mas je posa pianeis sto panepistimio na doume je posa enna xaseis pou tes apokopes je epiase panikos...
Andreas on 07/09/2011
Τελικά αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τα λεγόμενα ορισμένων πριν από λίγο καιρό, ότι οι αποκοπές από τους δημόσιους υπάλληλους είναι η πλέον εύκολη λύση (και φυσικά η πλέον βολική για ορισμένους)
panayiotis on 07/09/2011
Ίσως να καταργούσε το τιμαριθμικό επίδομα και να εξοικονομούσε €500 εκ. το χρόνο;

Η διαφορά στην αναπροσαρμογή σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι γιατί στις άλλες χώρες οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλότεροι από τον ιδιωτικό τομέα.
GEOGEO on 07/09/2011
Ο μισθός είναι ακαθάριστος και ΟΧΙ ακάθαρτος.... εκτός κι΄αν........
Aganaktismenos on 07/09/2011
Συμφωνώ με τον GEOGEO...!!

Είναι τραγικό ακαδημαϊκοί να μην γνωρίζουν τα βασικά της ελληνικής γραμματικής. Έχει και οικονομολόγους που επιμένουν να βάζουν πληθυντικό στο "κόστος" και πετάνε κατί εκφράσεις όπως "τα κόστη", "τα κόστα" κ.τ.λ!

Α ρε που στέλνουμε τα πιαδιά μας και σπουδάζουν!!!
αθηνα on 07/09/2011
Νομίζω ότι αυτό ήταν unfair,άσχετο και χτύπημα κάτω από τη μέση.
Aganaktismenos on 07/09/2011
Σε προηγούμενα άρθρα του καθηγητή τον έχω συγχαρεί για τα γραφόμενα του. Όταν όμως γράφει "ακάθαρτος" τότε δεν γίνομαι άδικος (ή unfair αν θέλεις) αλλά απλά καυστικός στην κάκιστη χρήση της γλώσσας μας από τον καθηγητή. Αν δεν συμφωνείς με την άποψη μου δεν μπορώ να κάνω κάτι. Σεβαστή η άποψη σου αλλά και η δική μου. Σε ελεύθερη χώρα ζούμε όπως λένε και τα αμερικανάκια:)
φιλ on 07/09/2011
Δεν είμαι καν σίγουρος αν αυτό που λες είναι σωστό. Στα δημόσια έγγραφα είναι ακάθαρτος:

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/KEPA/kepa_new.nsf/All/45D4BFE138BB75E5C225785C00414B9F/$file/%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%201%20%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%9F%CE%A7%CE%97.pdf
Aganaktismenos on 07/09/2011
Αγαπητέ Φιλ δες και το ποιο κάτω link...
Και για να σε πείσω στο ΑΕΠ (GDP) δεν λέμε "Ακάθαρτο Εγχώριο Προϊόν" αλλά Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Με την ίδια λογική ο άκαθαρτος μισθός είναι λάθος έκφραση και το έγγραφο που πόσταρες πριν επειδή είναι δημόσιο έγγραφο δεν πάει να πει ότι είναι και σωστό.

Επειδή όμως έχει μονοπωλήσει την κουβέντα το εν λόγω σχόλιο που έκανα προς τον καθηγητή το κόβω εδώ και ας ασχοληθούμε με την ουσία του άρθρου του. Προσωπικά διαφωνώ ότι θα γλιτώσουμε την ύφεση ακόμα και αν δεν περικόπουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

http://www.treasury.gov.cy/Treasury/Treasury.nsf/0/59DD150A389859C7C2256DB900404721?OpenDocument
Άλλος on 08/09/2011
Αφού ξέρεις τόσο καλά τη γλώσσα μας, έπρεπε να έβαζες και ένα τόνο πάνω στο "πού".
α, καλά... on 08/09/2011
Το "που" δεν παίρνει τόνο, όταν δεν είναι ερωτηματικό. Αν ήθελες να μιλήσεις για λάθος του "Αγανακτισμένου" τότε θα έπρεπε να προσέξεις το "ποιο κάτω"- το σωστό είναι "πιο κάτω". Αυτά.
αθηνα on 07/09/2011
Αυτά που λέτε κ.καθηγητά,είναι λίγο-πολύ κοινώς παραδεκτά.Η επιλογή μιάς δεύτερης φορολογικής αμνηστίας,παρόλο που συντηρεί την παρανομία και ήταν κόκκινο πανί μέχρι χτές για πολλούς,ίσως είναι το αναγκαίο κακό.Και σίγουρα προτιμότερη από μιά έμμεση φορολογία όπως ο ΦΠΑ, που σκοτώνει την κατανάλωση και οδηγεί σέ φαύλο κύκλο που είναι και το κύριο νόημα του άρθρου σας.Το πρόβλημα όμως με σας τους οικονομολόγους,είναι ότι δεν έχετε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό,αλγόριθμους και guidelines[όπως στην ιατρική καθόσον με αφορά],που να είναι κοινά αποδεκτοί.Εκτός κι'αν κάνω λάθος.
Dinos Papadopoulos on 07/09/2011
Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψη ότι απο το σύνολο των περκοπών στούς δημόσιους υπαλλήλους, κατά μέσο όρο τουλάχιστο το 25% του οφέλους θα χαθεί άμεσα από το φόρο εισοδήματος που αποκόπτεται κάθε μήνα απο τα εισοδήματα αυτά πού φορολογούνται στη πιο ψηλή κλίμακα. Επιπλέον άλλο 11% θα χαθεί απο τον ΦΠΑ που δεν θα εισπραχθεί αφού αυτά τα εισοδήματα δεν θα είναι διαθέσιμα για κατανάλωση. Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ένα 5% για απώλεια δασμών για τις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που προτίθενται να προβούν σε αγορές αυτοκινήτων ή ακινήτων. Αρκετοί είτε θα αναβάλουν την αγορά ή θα αγοράσουν κατι πιο φθηνό. Ετσι βλέπουμε ότι με ένα πρόχειρο υπολογισμό περίπου το 41% του οφέλους απο τις περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους θα χαθούν!!!!!!!!!!!!!
Γιάννης Α. on 07/09/2011
Φορολογική Αμνηστία = Εγκλημα κατά των πολιτών, και κυρίως των μισθωτών είτε αυτοί είναι δημόσιοι, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Πότε επιτέλους θα φορολογηθούν οι φοροφυγάδες γιατροι, δικηγόροι, επιχειρηματίες? Μέχρι τώρα μόνο τους δημόσιους υπάλληλους είδαμε να πληρώνουν τα σπασμένα!
Aganaktismenos on 07/09/2011
Μόνο τους δημοσίους Γιάννη; Οι ιδιωτικοί κάθε μήνα πλήρώνουμε από τον μικτό μισθό μας πάνω από 10% σε Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Ταμείο Προνοίας για να πάρουμε στο τέλος το μισό εφάπαξ από τους Δημοσίους.
Οι ιδιωτικοί έχουν πολλά χρόνια που πληρώνουν τα σπασμένα. Καιρός να πληρώσουν και μερικά οι Δημόσιοι.
Andreas on 07/09/2011
Εάν όντως είσαι ιδιωτικός υπάλληλος , καλά είναι να ζητήσεις από τον κύριο καθηγητή να κάνει μια επιστημονική ανάλυση για τις επιπτώσεις στον μισθό και τους όρους εργασίας των ιδιωτικών υπαλλήλων, από όλες αυτές τις αποκοπές στους μισθούς και ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων, από τις περικοπές των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και από τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις .
Aganaktismenos on 07/09/2011
Τότε να αφήσουμε την αγορά εργασίας να συνεχίσει να έχει 2 ταχύτητες εργαζομένων για να μην στενοχωριούνται οι δημόσιοι!
Andreas on 07/09/2011
Αγαπητέ, αμφιβάλλω εάν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος. Λυπούμε, αλλά εάν πράγματι με τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώνονταν οι όροι εργασίας των ιδιωτικών υπαλλήλων θα ήμουν ο πρώτος που θα τις στήριζε. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι σήμερα γίνεται μια προσπάθεια μείωσης τις διαπραγματευτικής ισχύος των όλων των εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι οι όροι εργασίας γενικά όλων των υπαλλήλων θα χειροτερέψουν (όπως χειροτέρεψαν και με την ανεξέλεγκτη εισροή κοινοτικού εργατικού δυναμικού)
panayiotis on 07/09/2011
Να σου την κάμω εγώ.

0, τίποτε, zilch, nada. Δεν θα επηρεάσει τίποτα την οικονομία γιατί τα πιο πολλά τα τρώτε στα ακριβά τα μαγαζιά. Άμα τελειώσουν τα λεφτά θα έρθετε και εσείς στα φτηνά. Απλά θα ζημιώσουν μερικοί επιχειρηματίες που δεν θα κάνουν τόσα πολλά κέρδη. για να μην αναφέρω και όλα τα μαύρα είτε καθηγητές, δάσκαλοι, και δημόσιοι που ή αστυνομικοί που εργάζονται 3 12ωρα, κάθονται (άραγε) 4 24ωρα.
giannis on 07/09/2011
i epixirimaties pou forodiafeufgoun???????? NA TUS DOKUME AMNISTIA NA MAS KLEFKUN JE ALO

BY the way ime idiotikos ipalilos
The Invisible Hand on 07/09/2011
Ωραίο ανέκδοτο και τούτο. Μόνο οι δημόσιοι πληρώνουν τα σπασμένα!

Οι 30,000 άνεργοι είναι δημόσιοι;

Οι εκατό επιχειρήσεις που κλείουν κάθε μήνα είναι των δημόσιων;

Οι 150,000 μέτοχοι των Κυπριακών τραπεζών και άλλων εταιρειών (οι πλείστοι μικρομεσαίοι) που έχασαν το 80% της αξίας είναι όλοι δημόσιοι;

Οι έμποροι, οι βιομήχανοι, οι οικοδομικές επιχειρήσεις (όσοι επεβίωσαν ως σήμερα) έχουν χάσει λιγότερο από το 6-7% των προτέρων "κεκτημένων" κερδών;

Λίγη ντροπή!
Andreas on 07/09/2011
Αυτό ακριβώς εννοώ, με την μείωση 5000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο πόσο θα αυξηθεί η ανεργία?

‘Οι εκατό επιχειρήσεις που κλείουν κάθε μήνα είναι των δημόσιων;’ Επίσημα στοιχεία από έφορο εταιρειών – οι πτωχεύσεις εταιρειών μέχρι 30/07/2011 ήταν 109. Οι νέες εγγραφές εταιρειών ήταν 11311.

‘Οι 150,000 μέτοχοι των Κυπριακών τραπεζών και άλλων εταιρειών (οι πλείστοι μικρομεσαίοι) που έχασαν το 80% της αξίας είναι όλοι δημόσιοι’ Συγνώμη αλλά δεν ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις λανθασμένες αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών που παρέσυραν την κυπριακή οικονομία στην κατρακύλα.

‘Οι έμποροι, οι βιομήχανοι, οι οικοδομικές επιχειρήσεις (όσοι επεβίωσαν ως σήμερα) έχουν χάσει λιγότερο από το 6-7% των προτέρων “κεκτημένων” κερδών;’ Όταν αυτοί έκαναν υπερκέρδη τα μοιράζονταν με τον υπόλοιπο πληθυσμό? ¨Η τουλάχιστον, πόσοι από αυτούς πλήρωναν τους φόρους τους κανονικά?
The Invisible Hand on 07/09/2011
Συγκεντρώθου λίγο, κ. Αντρέα.

1. Ασφαλώς δεν θέλει κανείς ακόμη 5000 άνεργους. Αλλά οι 30,000 υφιστάμενοι άνεργοι πλήρωσαν τα σπασμένα και όχι μόνο οι δημόσιοι.
2. Οι εταιρείες που κλείουν είναι πολύ περισσότερες από τες εταιρείες που πτωχεύουν. Γιατι παραπλανείς;
3. Σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο ο δημόσιος υπάλληλος για τα χάλια της οικονομίας. Συνετέλεσαν και διεθνείς συγκυρίες, λάθη των εκάστοτε κυβερνήσεων, λάθη τραπεζών κλπ. Τες συνέπειες τες πληρώνουμε κι'ας μην φταίμε.
4. Το κακό κεφάλαιο, όταν έκαμνε "υπερκέρδη" εργοδοτούσε ακόμη μερικές δεκάδες χιλιάδες (ιδιωτικούς) υπαλλήλους με τα κέρδη τους. Μακάρι να ξανακερδίζουν διαφορετικά δεν θα δουν μισθούς ούτε οι δημόσιοι. Και οι κακοί κεφαλαιοκράτες ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΝ τα κέρδη τους με το φόρο εισοδήματος όπως θα δείς από χιλιάδες ισολογισμούς εταιρειών. Τώρα αν μερικοί φοροκλέπτουν δεν αλλάζει την αλήθεια ότι όλοι (νόμομοι και παράνομοι) πλήρωσαν ακριβά τα σπασμένα.
Andreas on 07/09/2011
Εάν έχεις επίσημα (ή έστω αξιόπιστα) στοιχεία για τις εταιρείες που κλείνουν θα το εκτιμούσα εάν μας τα έδινες.
Δεν έχω μιλήσει για ΚΑΚΟ κεφάλαιο. Εννοούσα ότι κάποιος εάν κάνει μια επένδυση τότε αναλαμβάνει το ρίσκο. Από την άλλη δικαιωματικά θα πρέπει να απολαμβάνει και τα κέρδη (τα νόμιμα) στην περίπτωση που θα επιτύχει η επένδυση του. Δεν μπορεί όμως να ζητά αποζημίωση σε περίπτωση αποτυχίας
αθηνα on 07/09/2011
Με τη λογική σου αγαπητέ Ανδρέα,το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί με την πρόσληψη όλων των ανέργων στο δημόσιο. Και κάτι άλλο,που δεν αφορά τον Ανδρέα.Μερικά σχόλια για τον καθηγητή [όπως, το πού στέλλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν ή που αφήνουν υπονοούμενα γιά επαρκή γνώση της ελλ. γλώσσας ], είναι απαράδεκτα.
Aganaktismenos on 07/09/2011
Αθηνά σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό "απαράδεκτα" γιατί εδώ είναι ένα ελεύθερο πεδίο έκφρασης και όταν μια έκδηλη ανεπάρκεια ελληνικής γραμματικής κατάρτισης παρουσιάζεται ειδικά από ακαδημαϊκό τότε πρέπει να καυτηριάζεται. Αυτή είναι υποκειμενική μου άποψη και δεν με αφορά αν την αποδέχεσαι ή όχι. Έχει και μια μερίδα του κόσμου που απαιτούμαι οι ακαδημαϊκοί να γράφουν και να μιλάνε σωστά ελληνικά.
Harris on 08/09/2011
Προς τον "Aganaktismenos": Γράφεις "Έχει και μια μερίδα του κόσμου που απαιτούμαι οι ακαδημαϊκοί να γράφουν και να μιλάνε σωστά ελληνικά." Αγαπητέ, πρώτα μάθε εσύ ορθογραφία και μετά να κρίνεις. Το απαιτούμε γράφεται με "ε" και όχι με "αι"...
Aganaktismenos on 08/09/2011
Χάρη συμφωνώ μαζί σου και για αυτό έγραψα πιο κάτω τη λέξη "μιλάνε" με "ε" άρα δεν είμαι και τόσο άσχετος απλά μου έφυγε το "αι" στο "απαιτούμε". Και όταν το πόσταρα και το ξαναδιάβασα ήμουνα σίγουρος ότι θα μου την λέγατε για το λάθος αυτό:)

Εγώ δεν είμαι ακαδημαϊκός και τα λάθη μου (έστω και από βιασύνη) τα παραδέχομαι.

Δύσκολο να δουλεύεις στον ιδωτικό τομέα 12 ώρες την ημέρα και παράλληλα να προσπαθείς να απαντήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο blog του stockwatch:) Θα φάω απόλυση και που να βρεις δουλειά με τόση ανεργία έξω στο παζάρι!!!
Soto on 07/09/2011
Θεωρω οτι για πρωτη φορα ισως να τροχιοδρομειται η τακτοποιηση εκκρεμοτητων που υφιστανται απο την γενεση της Κυπριακης Δημοκρατιας.
Μεσω των μετρων , στα οποια αναποφευκτα θα παρισφισουν και λαθη λογω του επιγοντος της καταστασης, θα ξεκαθαρισουν σιγα σιγα και το ταμειο κοινωνικων ασφαλεισεων και η ΑΤΑ.
Το ζητημα ειναι να γινουν και οι καταλληλες αλλαγες που θα επιτρεψουν η δημοσια υπηρεσια να αποδωσει τα μεγιστα.Νομιζω ειναι ο καταλληλος χρονος και για τις αλλαγες αυτες.
Οσον αφορα τις αμνηστιες και ιδιωτικοποιησεις, προσωπικα ειμαι καθετα εναντιον και των δυο μετρων.
Αν δουλεψει οπως πρεπει το τμημα εσσωτερικων προσοδων τοτε θα βρεθει αρκετο ρευστο για να ικανοποιηση τις αναγκες του κρατους.Μιλανε για 700 εκατομ.Τι κανουν για να τα εισπραξουν?
Και το παραμυθι των ιδιωτικοποιησεων πρεπει καπου να τελειωσει. Ειδαμε τι εγινε και στην υπολοιπη Ευρωπη. Σωθηκανε αυτοι με τις ιδιωτικοποιησεις?? Αντιθετως συμβαλανε στην αυξηση της ανεργειας, στον περαιτερω συγκεντρωτισμο του πλουτου σε πολυ λιγους, και τα δημοσιονομικα βουλιαζουν...
Θα επαναλαβω το λινκ του κυριου Γουλφ. Δεστε το και δεν κανει κακο.....

http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08
Μίμης Θεοδότου MA Industrial Relations and Health & Safety on 07/09/2011
Δεν λύεται το πρόβλημα έτσι. Η αφαίρεση αγοραστικής δύναμης με τις φορολογίες που έχουν επιβληθεί και αναμένετε να επιβληθούν ακόμα αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά η οποία θα οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση της ανεργίας.

Εάν κοιτάξουμε το παράδειγμα της μεταπολεμικής Γερμανίας ίσως δούμε ακτίδα φωτός.
Christodoulos Protopapas on 07/09/2011
Βλέπω από τα σχόλια των πιο πάνω ότι γενικά τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να φέρουν το ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην οικονομία και από την άλλη υπάρχει και η γκρίνια για τη μείωση των απολαβών των Δημοσίων Υπαλλήλων. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων στο Κυπριακό Δημόσιο δεν χρειάζονται. Υπάρχουν Τμήματα που λειτουργούν με υπερβολική δουλειά από τους Δημοσίους Υπαλλήλους αλλά και άλλα που δεν εργάζονται καθόλου. Σήμερα ενώ έχουν μειωθεί οι αιτήσεις για άδεια οικοδομής και για Πολεοδομική Άδεια πιο κάτω από το μισό η Πολεοδομικές Αρχές, το Κτηματολόγιο και οι άλλες συναφείς υπηρεσίες χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να εκδώσουν άδειες οικοδομής. Αυτό σημαίνει ότι ελαττώθηκε η παραγωγικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας στο μισό. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους τομείς του Δημόσιου και Ημιδημόσιου Τομέα. Οι καθαρίστριες στη Δημόσια Υπηρεσία αμείβονται όσο και οι επιστήμονες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν επισκεφθεί κάποιος ένα δημόσιο κτίριο θα δει ένα "στρατό" από καθαρίστριες οι οποίες με βάση τις συμφωνίες με τις συντεχνείες δεν καθαρίζοουν πιο ψηλά από όσο φτάνει το χέρι τους. Για να καθαρίσει κάποιος πιο ψηλά το κτίριο φέρνει εξωτερικό συνεργείο και η Δημοκρατία πληρώνει και το συνεργείο και την καθαρίστρια. Τέτοια πολλά γίνονται και με τους κλητήρες. Τι χρειάζονται σήμερα οι κλητήρες όταν υπάρχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Καλές είναι οι καθολικές μειώσεις μισθών, αλλά αυτές τιμωρούν και αυτούς που εργάζονται. Πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να δει ποιές θέσεις δεν χρειάζονται στο Δημόσιο και να τις κόψει.
αθηνα on 08/09/2011
Φαίνεται ότι ο κ.Αγανακτισμένος δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του,όσον αφορά την ορθή χρήση της ελλ. γλώσσας.Εχει διορισθεί φαίνεται,τοποτηρητής του Μπαμπινιώτη στην Κυπρο.Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως,"δεν απαιτούμαι",όπως γράφεις πιό πάνω,αλλά απαιτούμε από τούς εαυτούς μας,να είναι διπλά προσεκτικοί!
Aganaktismenos on 08/09/2011
Αγαπητή Αθηνά για το ίδιο θέμα απάντησα πιο πάνω στον Χάρη!!! Αν πάλι δεν σε ικανοποιεί η απάντηση μου δεν μπορώ να κάνω κάτι:)

Για δικηγόρος της Ακαδημαϊκής κοινότητας είσαι άψογη!!!!

Φιλικά,
Άγανακτισμένος
αθηνα on 08/09/2011
Μα επί της ουσίας Αγανακτισμένε μου,συμφωνούμε.Απλά,όπως λέει και το nickname σου,είσαι τόσο αγανακτισμένος με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα,που έχασες το δάσος γιά το δένδρο.Ομως το είπες το mea culpa ,και είναι υπέρ σου.
Κ Κωνσταντίνου on 08/09/2011
Άς μην υπερβάλλουμε ως προς τις συνέπειες του παγώματος ή και της μείωσης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
1. Μεγάλο μέρος της κατανάλωσης είναι ανελαστικό
2. Μεγάλο μέρος της κατανάλωσης αφορά ξένα προϊόντα και υπηρεσίες
3. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μικρό σχετικό μέρος του συνόλου των εργαζομένων (15% ως 20% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).
4. Σημαντική συμμετοχή στην κατανάλωση έχουν και οι ξένοι, κυρίως οι τουρίστες
5. Αλλαγή του κλίματος ύστερα από την επιτυχή ψήφιση των ακέτων θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων αντί σε μείωση.
Chris on 08/09/2011
Όταν δεν έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο του σπιτιού σου έρχεται κάποια στιγμή όπου ο δικαστικός κλητήρας θα σε πετάξει έξω. Η Κύπρος εδώ και χρόνια δεν είχε να πληρώσει και τώρα έφτασε στο σημείο να της χτυπά ο κλητήρας την πόρτα. Το μείζον πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν τα λεφτά αλλά ο χρόνος στον οποίο πρέπει να βρεθούν τα λεφτά. Όταν έχεις το περιθώριο του χρόνου μπορείς να πάρεις τα σωστά (και κοινωνικά δίκαια) μέτρα. Όταν δυστυχώς σε πετάξουν έξω από το σπίτι σου, για να ξαναβρείς μια στέγη πρέπει να βρεις τα λεφτά που χρωστούσες και επιπρόσθετα τα λεφτά για την καινούργια στέγη (που προφανώς θα είναι υποδεέστερη). Η Κύπρος αυτή τη στιγμή παλεύει να μείνει στο σπίτι της. Αυτό που πρέπει να κρατηθεί από το άρθρο είναι ότι πρέπει να βρούμε μια λύση «χτες» η οποία λύση δεν μεταθέτει απλά το πρόβλημα για αύριο.
Έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι βεβιασμένες φοροεισπρακτικές πολιτικές μειώνουν στην ουσία τα έσοδα του κράτους. Σε ένα ανατροφοδοτούμενο σύστημα όπως είναι οι αγορές, έσοδα (για τον οποιοδήποτε , ιδ. ή δημ. υπάλληλο αλλά και το κράτος το ίδιο) παράγονται μόνο από την συνεχή κυκλοφορία χρημάτων από το σύστημα. Όταν λοιπόν το κράτος αφαιρεί από το σύστημα χρήματα (είτε με αποκοπή μισθών είτε με επιπρόσθετους φόρους, π.χ. ΦΠΑ) τότε μειώνει τα εισοδήματα όλων!
Τι θα πρέπει να γίνει; Πολύ καλή ερώτηση. Πρέπει να βρεθούν πόροι σήμερα οι οποίοι όμως δεν αφαιρούνται σε μόνιμη βάση από το σύστημα. Συμφωνώ απόλυτα στην είσπραξη των οφειλόμενων φόρων αλλά αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Για διάφορους λόγους (βλέπε ανικανότητα κρ. μηχανής) αυτό δεν είναι εφικτό στα διαθέσιμα χρονικά πλαίσια. Επομένως, όσο και αν διαφωνώ με κάτι τέτοιο, μια προσωρινή φορολογική αμνηστία με σκοπό να εισπραχθούν οφειλόμενοι φόροι είναι ίσως η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Όχι η αύξηση του ΦΠΑ η οποία μπορεί ναι μεν να αποδώσει βραχυπρόθεσμα αλλά σίγουρα μεσο- και μακροπρόθεσμα θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Το επόμενο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μειωθεί η ανεργία, για πολλούς λόγους. Πρώτον, η ανεργία γεννά περισσότερους άνεργους. Δεύτερο, μειώνει τους μισθούς ιδίως στον ιδιωτικό τομέα (όταν πεινάς και δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι σου θα δεχτείς μια δουλειά με λιγότερες απολαβές ενώ ο εργοδότης μπορεί να αποταθεί σε άλλους ακόμα πιο πεινασμένους). Τρίτο, οι άνεργοι είναι σοβαρή απώλεια εισοδήματος για το κράτος και σαν απώλεια κέρδους (μη φορολογία εισοδήματος) και σαν κόστος (απεργιακά επιδόματα κτλ.) Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχουν κηφήνες στο δημόσιο οι οποίοι πρέπει να εξαλειφτούν. Δεν λύνεις όμως το πρόβλημα δημιουργώντας ανέργους, το λύνεις βάζοντας τους κηφήνες να παράξουν έργο. Νομίζω ότι είναι ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι το δημόσιο είναι η πλέον μη αποδοτική μηχανή (αν όχι τότε μάλλον ζω σε άλλη χώρα). Ποιες οι επιλογές για να γίνει αυτό; Είτε οργανώνεις εσύ ο ίδιος τα του οίκου σου, είτε αναθέτεις αυτή την οργάνωση σε κάποιον ικανό (στην περίπτωση του κράτους ιδιωτικοποιείς κάποιες υπηρεσίες). Το ιδανικό είναι να μπορείς να οργανώσεις τα του οίκου σου. Το πρόβλημα όμως έγκειται και πάλι στον διαθέσιμο χρόνο. Αν και πιστεύω ότι το κράτος θα μπορούσε να οργανωθεί (πείτε με αθεράπευτα ρομαντικό αν θέλετε), αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί να το κάνει έγκαιρα (ο κλητήρας μας χτυπά την πόρτα!). Άρα τι μας μένει να κάνουμε; Ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
αθηνα on 08/09/2011
Πολύ καλά τα σχόλια και του Chris και του Κ Κωνσταντίνου.Ειδικά με το θέμα της φορ.αμνηστίας,όπως εισηγείται και ο κ.Ελληνας,ας αφήσει την στενόμυαλη προσέγγιση το ΑΚΕΛ-ο κ.Καζαμίας πιστεύω συμφωνεί-γιατί θα μπεί ζεστό χρήμα στα ταμεία,χωρίς να στραγγίσουμε την αγορά.
on 08/09/2011
ego tha diafoniso. Exi gini amnistia prin 5 xronia nomizo. An xanakanis ine san na dinis to minima min plironete forous ke opote exume provlima ena diume amnistia.

Kata tin gnomi m ine san na epenis ke othis tu epixirimaties ke leftherous epagelmaties na min plironoun to foro epidi se ena simio tha tin glitosoun.

Nomizo ine para poli adiko ke oxi stenomiali prorsegisi.
αθηνα on 08/09/2011
Ανώνυμε,εγώ δεν είπα ότι η φορ. αμνηστία δεν ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει κακό προηγούμενο.Αλλά την πρώτη φορά, με σαφώς μικρότερο πρόβλημα,ήταν μιά λύση.Τώρα που φτάσαμε σε οριακό σημείο-εκτός κι'αν δεν το κατάλαβες ακόμα - είναι το μή χείρον.Εκτός και αν θα αρχίσουμε να μηρυκάζουμε το κυνήγι των φοροφυγάδων,που θα μας λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα.Ακόμα και ο Χατζηπέτρου το έκανε γαργάρα.Σε τελική ανάλυση τι προτιμάς,τις πιθανές εισροές κεφαλαίων από αμνηστία ή τα ξένα δάνεια με στυγνούς όρους; [βλέπε Ελλάδα]. Υστερα ποιός ξέρει,μετά από 2-3 χρόνια πού θα εισρέουν πετροδολλάρια-τρομάρα μας-θα ρεφάρουμε.Ισως εκεί να ποντάρει και ο Χριστόφιας γιά να ξεχάσουμε τα τόσα λάθη της διακυβέρνησής του.
on 09/09/2011
Na perasume tora je meta thoroume. Etsi epian je ta container sto meta je sto meta epombaran.

to zitumeno ine na dimiourgithi politiki na veltiothun ta pragmata. An tha imaste epifaniaki opos to metro me tin amnistia enje kamame je tipote mia trypa sto nero. Than kalipsume lio ta dimosionomika, ena vkenoun na len oti imaste je epitiximeni ala stin ousia den egine kamia veltiosi.

Ekamame to o tasos (ishe je pleonasmata) ekameto o xristofias (evoithise) ena to kami je epomenos pou en vrethis sti diskoli thesi.

Opote ena apo ta megalitera gia mena kefalea tou provlimatos tis forodiafigi pote den tha lithun.

Fysika kati giatroi dikigori pou oute ta misa en dixnun apo oti vkaloun tha tous simferi kathe pentaetia ke mia amnistia etsi gia na dikeologoun ta mavra tus.
αθηνα on 09/09/2011
Μα η φορ. αμνηστία θα ήταν γιά προηγούμενα χρόνια εννοείται.Απο δώ και πέρα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν,γιά να εφαρμοστούν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.Ειδάλλως αν θα έρθουμε μετά απο 5 χρόνια να κλαψουρίζουμε γιά τούς φοροφυγάδες,επειδή στο μεταξύ δεν έγινε τίποτα,τότε δεν θα φταίω εγώ που υποστηρίζω την φορ. αμνηστία,αλλά εσείς που την πολεμάτε.
on 09/09/2011
fenete pos den xeris pos litourga o foros.

o foros exi to dikeoma na pai mexri ke 7 xronia piso gia na eleksi ta forogika i prosopon i eterias.

Mpori na kani to onomazomeno CAPITAL STATEMENT (sta prosopa) sto opio elgxi ola ta assets ke vlepi an mporun na dikeologithun apo ta dilomena esoda.

diladi an exis ena xoflimeno spiti tu 1.000.000 ke 2 mercedes ton 150000 ke dilonis isodima 20.000 tote exis adiloto isodima to opio den forologithike (aplo paradigma) to opio o foros mpori na su forogisi vasi ipologismon.

opote an fodiafiges to 2008 den simeni oti den mpori na se elgxi o foros ke na su katanemi to foro pou den pliroses.

Iparxun ke ales leptomeries pou den tha mpo sto kopo na tis grapso. Ke profanos den tha se endiaferoun.

Ala entaksi xerume oti mas sinferi ke ekferume apopsi opu mas sinferi. To xirotero ine oti exume apopsi xoris na xerume Etsi mas emathan
αθηνα on 09/09/2011
Ωραία μας τα είπες και συμφωνούμε απόλυτα γιά το πώς λειτουργεί ο φόρος.Εκτός κι'άν νομίζεις ότι είμαι εξωγή'ι'νη.Δώσε λοιπόν οδηγίες στούς λειτουργούς του ΤΕΠ,να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και να μπαγλαρώσουν τους φοροφυγάδες. Δεν υπάρχει λόγος να μεμψιμοιρείς μέσα στα blogs.Θα ήσουν πιό σωστός,παρά να μου δίνεις εμένα μαθήματα,να προτείνεις τρόπους βελτίωσης της πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι ανακαλύπτοντας τον τροχό.
on 09/09/2011
Athina su eksigisa epidi profanos den ixeres (opos den kseris ke gia alla px oikonomia) pos an kapios forodiafegvi ta telftea 5 xronia den simeni oti ti exi glitosi. I amnistia tou to prosferi. Signomi se prosvala.

Ine ena short term metro se varos tou long term.

Gia na min se adiko den ine ke o tomeas su gia na xeris

Tropoi iparxoun poloi arki na exun oreksi i forispaktores na doulepsoun ke na min ladononte, to ipourgio ikonomiko na prosthesi extra controls ala ka i elektes/logistes na min kalifkoun tous forodiafigades.

Tha protimo na memsimiro gia na veltiothi to sistima in the longrun para
na ime perifanos pou forodiafevgo ke na to sintiro gia to diko m ofelos.
αθηνα on 09/09/2011
Και αφού παραδέχεσαι ότι η φοροδιαφυγή ,σε μεγάλο ποσοστό δεν ελέγχεται,γιατί την αναμασάς.Εκτός κι'άν το κάνεις γιά προσωπική εκτόνωση.
αθηνα on 10/09/2011
Εξ'άλλου ο κ.Καζαμίας δήλωσε χτές πως,300-400 εκατομμύρια από βεβαιωμένες οφειλές [αρκετά πιθανόν από capital statements], είναι εισπράξιμα.Η φορ.αμνηστία,αν δεν κατάλαβες,θα φέρει μέσα στο σύστημα ''κρυμμένο'' χρήμα[και φορολογικά έσοδα] που δεν είναι ανιχνεύσιμα με άλλο τρόπο.Χρειαζόμαστε,αν πάλι δεν κατάλαβες,επειγόντως ρευστό.Με το ρωσσικό δάνειο απλά παίρνουμε παράταση ζωής,αλλά μέχρι πότε θα ζούμε με δανεικά;
on 12/09/2011
tou koufou tin porta.....
kakos on 23/05/2012
To Capital Statement δεν χρησιμοποιείτε για υπολογισμό αδήλωτου εισοδήματος από το ΤΕΠ και γενικά από καμιά αρχή η όποια κατέχει στοιχειώδη μόρφωση περί λογιστικού έλεγχου, μακάρι να ήταν τόσο εύκολα στην πράξη όσο και στην θεωρία φυσικά έκτος από τους 5 επαγγελματίες υπάρχουν και κάποιοι στην Κύπρο που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα..μακάρι να είναι καλά το Google.
Ξένιος Μάμας on 08/09/2011
Σιγά-σιγά, αρχίσαμε να βλέπουμε πιο ώριμες απόψεις οι οποίες προσομοιάζουν σ’ αυτά που σοφά είπε πριν από λίγο καιρό η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ και επαναλαμβάνει και ο καθηγητής. Σύμφωνα με αυτές, οι οποιεσδήποτε δημοσιονομικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται με γρήγορους και επιδρομικούς ρυθμούς διότι αντί να επιλύουν, δημιουργούν νέα δημοσιονομικά προβλήματα μέσω της αντίδρασης της αγοράς σ’ αυτές τις αλλαγές.

Είναι για αυτό που κάθε βήμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους που να μπορεί η αγορά να το χωνέψει διότι η ψυχολογιά της αγοράς είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική επιτυχία του μέτρου. Επίσης, κάθε τέτοιο μέτρο πρέπει να συνοδεύεται και με ένα αναπτυξιακό μέτρο. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούμε νέα προβλήματα και μειώνονται και τα βήματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης μειώνονται με γεωμετρικό τρόπο.

ΣΤΟΧΟΣ μας και βασικό μας κίνητρο σκέψη πρέπει να είναι ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση και όχι άλλα.

Διότι των μεγάλων αποκοπών μύριες αλυσιδωτές αποκοπές έπονται για όλους, εργαζόμενους αυτοεργαζόμενους και επιχειρήσεις!
Aganaktismenos on 08/09/2011
Το διαβάσατε "Σκέψεις για νέους φόρους Εταιρειών"; Δεν έχει υπόθεση το υπουργείο οικονομικών!

Εγώ λέω να το κάνουν και μετά να δούμε πως ο κος Καζαμίας θα τρέχει στη Ρωσία να φέρει πίσω όλες τις Εταιρείες που θα του φύγουν σε μια νύχτα!

Έχει ξεφύγει η κατάσταση!
phylarchus on 08/09/2011
Ο κ. Καζαμίας όπως φυσικά και οι αξιολογούσες εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίοδο κρίσης με πολύ πιθανή και ήδη προαλειφόμενη την αναθέρμανση του πληθωρισμού, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (έντονα πληθωριστικό μέτρο η ίδια) κυριολεκτικά θα δώσει τη χαριστική ποινή στα κρατικά ταμεία. Ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι, η ΑΤΑ δίδεται επιλεκτικά σε ένα δακτυλοδεικτούμενο και σε μεγάλο βαθμό προστατευμένο από κάθε μεγάλη περιπέτεια μέρος του πληθυσμού ενώ οι πολυπληθείς ήδη δυσπραγούσες ομάδες (άνεργοι, αυτοεργοδοτούμενοι, μικροεπαγγελματίες, ιδιωτικοί υπαλληλοι, μη Κύπριοι) θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το λογαριασμό. Έτσι αν δεν τροποποιηθεί η ΑΤΑ θα αυξηθεί απότομα το κοινωνικό χάσμα και πιθανότατα θα προκύψουν για πρώτη φορά μετά από καιρό, πραγματικές και όχι μόνο θεωρητικές πια, έντονες ταξικές αντιπαραθέσεις. Ας το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη οι εθελοτυφλούσες Συντεχνίες, διότι αυτές θα φέρουν όλη την ευθύνη αν, και με αριστερό Υπουργό Οικ/κών, είναι βασιλικότερες του βασιλέως. Αν οργανωθεί διαμαρτυρία των μη προνομιούχων πιθανότατα θα είναι εκατοντάδες οι χιλιάδες που θα διαδηλώσουν και τότε οι συντεχνιακοί και οι άλλοι ηγέτες των ανυποχώρητων δεν θα βρίσκουν τόπο να κρυφτούν.
Chris on 09/09/2011
Αγαπητέ phylarchus, ζεις με την ψευδαίσθηση ότι πάγωμα της ΑΤΑ και περικοπή 13ου δεν θα επηρεάσουν και τους μισθούς του ιδ. τομέα; Προφανώς και ο ιδ. τομέας θα παγώσει τις οποιεσδήποτε αυξήσεις θα έδινε προτάσσοντας το άλλοθι «δες τι γίνετε στο δημόσιο». Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ιδ. τομέας έχει ακόμα ένα επιχείρημα όταν διαπραγματεύεται μισθούς με τους υπαλλήλους του: «δεν σ’ αρέσει, η πόρτα είναι εκεί». Ή αν προτιμάς το λίγο πιο πολιτισμένο επιχείρημα «πρέπει να κόψουμε τους μισθούς γιατί αλλιώς θα κλείσουμε». Μάλιστα το δεύτερο επιχείρημα θα συνοδεύεται και με το «εδώ το ίδιο το δημόσιο κοντεύει να βάλει λουκέτο, εμείς θα τη γλιτώσουμε;» Τότε πόσες από τις εκατοντάδες χιλιάδες (στην Κύπρο των 7-8 εκατοντάδων χιλιάδων εκ των οποίων μόνο οι μισοί είναι οικονομικά ενεργοί) θα βγουν στο δρόμο; Οι άνεργοι; Η σκληρή (και ρεαλιστική) απάντηση είναι ας βγουν καθώς αυτοί δεν μου κοστίζουν τίποτα από τα εισοδήματα μου σαν κράτος αφού ούτως η άλλως δεν μου παράγουν κάτι. Η ώρα των αντιδράσεων είναι πριν αρχίσουν τα ντόμινο να πέφτουν. Και με το όρο αντιδράσεις δεν εννοώ απεργίες, αυτό θα ήταν η χαριστική βολή στην ετοιμοθάνατη οικονομία μας. Χρειάζονται προσεγμένες αντιδράσεις έτσι ώστε να μην περάσει το μήνυμα «βαράτε και άλλο, δεν πονάω, μου αρέσει». Ένα μήνυμα που σίγουρα θα περάσει και στην εργοδοτική πλευρά του ιδ. τομέα.
phylarchus on 09/09/2011
Αγ. Chris νομίζω ότι σού διαφεύγει μια βασική διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος στον πρώτο, καθορίζει όμως τον δεύτερο. Στον ιδιωτικό τομέα αν ένας καλός τεχνίτης ή υπάλληλος παράγει, τότε ο εργοδότης του θα είναι τρελός να τον αφήσει να φύγει ή και να μη του δώσει αύξηση. Στον δημόσιο - άς τα καλύτερα. Όλα είναι αυτόματα, η αύξηση, η προσαύξηση όλα και αμείβεται ξεδιάντροπα όχι η απόδοση, αλλά με έναν ευφάνταστο πονηρό τρόπο η "πείρα" δηλαδή η μεγάλη ηλικία, το γήρας! Γι' αυτό και δεν είναι τυχαία ούτε η Αυτόματη Τ.Α. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεις γιατί το υιοθετούν οι συντεχνιακοί πατέρες δείχνοντας έτσι ότι δεν έχουν ιδέα (ή αντίθετα μήπως τα ξέρουν όλα και καμώνονται άγνοια;) για τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Το μόνο που θα γίνει αν αναχαιτιστούν οι αυξήσεις του Δημόσιου τομέα είναι ότι θα μειωθεί λίγο η αγοραστική ευχέρεια των Δ. Υ. και μαζί η ζήτηση και ο πληθωρισμός οπότε θα πέσουν οι τιμές, δίνοντας έτσι μιαν ανάσα στους χαμηλόμισθους που ήδη δεν μπορούν να αγοράσουν γάλα, ψωμί, φρούτα ή άλλα βασικά αγαθά. Το άλλο όμως, που έχω αναφέρει πιο πάνω, είναι το πιο τραγικό: με την ΑΤΑ μόνο σε μια μερίδα του πληθυσμού αυξάνεται με ταχύτητα το χάσμα των τάξεων και δημιουργείται με μαθηματική ακρίβεια ταξική σύγκρουση, διότι πού αλλού θα καταλήξει τελικά αυτή η πορεία;..
Chris on 11/09/2011
Συμφωνούμε πλήρως στο θέμα του ανταγωνισμού. Υπάρχει όμως και ο παράγοντας της ανεργίας ο οποίος δίνει τεράστια διαπραγματευτική δύναμη στους εργοδότες. Ένας καλός υπάλληλος που κοστίζει όσο δυο μέτριοι δεν είναι πάντα η προτιμότερη επιλογή για έναν εργοδότη. Δες το παράδειγμα της Ελλάδας όπου για να βρεις δουλειά πρέπει να κρύβεις πτυχία και προσόντα για να μην ακούσεις το «είσαι πολύ καλός (και ακριβός) για αυτό που θέλω». Αυτό σε συνδυασμό με μηνύματα του στυλ «μπορείτε να μας αφαιρέσετε ότι θέλετε από αυτά που έχουμε» έστω και από μια μικρή μερίδα υπαλλήλων αποθρασύνει τελείως την εργοδοτική πλευρά η οποία θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Ναι, οδηγούμαστε σε μια ταξική σύγκρουση αλλά μεταξύ των ανέργων και όσων έχουν δουλειά.
Τέλος, δεν κάνεις τα πράγματα καλύτερα παλεύοντας να αφαιρεθούν κεκτημένα από άλλους εργαζόμενους, αλλά παλεύοντας να αποκτήσεις και εσύ τα κεκτημένα που δεν έχεις. Η αφαίρεση κεκτημένων από μια πλευρά οδηγεί στην αφαίρεση κεκτημένων και από τις υπόλοιπες.
αθηνα on 11/09/2011
Αυτό,μου θύμισε μιά στιχομυθία που έγινε την περίοδο του μεσοπολέμου,στην κομμουνιστική Ρωσσία.Ταξίδευε που λέτε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Κ.Κ.σε βαγόνι πρώτη θέση,και τον εντόπισε ο προλετάριος απο τη γαλαρία.Σύντροφε,του λέει,αυτή είναι η δίκαιη κοινωνία που μας τάζατε με την οκτωβριανή επανάσταση;Και τι του απαντά ο δικός σου;Μα στόχος μας σύντροφε είναι,σε 40-50 χρόνια να ταξιδεύουμε όλοι α'θέση.Αυτό μάλλον θα γίνει και με τους ιδ. υπάλληλους.Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.
αθηνα on 11/09/2011
Μα ο Chris,αγαπητέ Φύλαρχε,μπορεί να εννοεί,πως στόχος μιάς ''σοσιαλιστικής'' κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των συνθηκών εργοδότησης του ιδ.τομέα και όχι το ''πετσόκομμα''[προσφιλής έκφραση του Κυρίτση] των κεκτημένων των δημ.υπαλλήλων.Δηλαδή εξίσωση προς τα πάνω.Σύνθημα που μπορεί να χα'ι'δεύει τα αυτιά,πλήν όμως ΟΥΤΟΠΙΚΟ!
Chris on 12/09/2011
Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό και δεν θα συμβεί (και ούτε πρέπει να συμβεί) ποτέ. Είναι στην ανθρώπινη φύση να δουλεύει πάντα για κάτι καλύτερο και αν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο τότε απλά σταματά δουλεύει. Το σημείο που ήθελα να θίξω έχει να κάνει με τους υπαλλήλους (δημ. ή ιδ.) και όχι με το αν το κράτος (ή η κοινωνία) θα ανταμείβει όλους το ίδιο. Το να έχεις μια μερίδα που να φωνάζει «κόψε από τους άλλους» οδηγεί στο όλες οι μερίδες να χάσουν κάτι (π.χ. «φορολογήστε τον πλούτο» - «κόψτε τα υπερπρονόμια των δημ.»). Οι διεκδικήσεις και αγώνες που κάνεις πρέπει πάντα να είναι για να κερδίσεις κάτι εσύ. Το ζήτημα είναι τι κάνεις (σαν κράτος) όταν όντως πρέπει να κόψεις κάτι. Το ιδανικό θα ήταν να βρεις ένα τρόπο να κόψεις από όλους π.χ. κοινωνικές παροχές. Ειδικά στην Κύπρο που οι περισσότερες δίνονται απλόχερα χωρίς κανένα έλεγχο αν οι παραλήπτες είναι άξιοι να τις λαμβάνουν. Επίσης φρόντισε οι μηχανισμοί που παράγουν να δουλεύουν εισάγοντας μέτρα όπως η αποδοτικότητα των υπαλλήλων και αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής (και να μην ξεχνάμε ότι φοροφυγάδες δεν είναι μόνο οι γιατροί και δικηγόροι αλλά όλοι μας – εκτός και αν πιστεύετε ότι ο κλειδαράς ή υδραυλικός που έρχεται για μισή ώρα δουλειά και παίρνει 200€ τα δηλώνει). Ακόμα και τότε όμως είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι αυτά τα μέτρα θα δουλέψουν 100% και πρέπει να το λαμβάνεις και αυτό στους σχεδιασμούς σου.
Keeholder on 11/09/2011
The Greek debt-to-GDP is currently at 140%. It will be close to 180% by year’s end (assuming someone gives them the money). The deficit is north of 15%. They simply cannot afford to make the interest payments. True market (not Eurozone-subsidized) interest rates on Greek short-term debt are close to 100%, as I read the press. Their long-term debt simply cannot be refinanced without Eurozone bailouts.

If (when) Cyprus goes into recession, have you thought about what the result will be? A recession of course means lower GDP, which will mean higher unemployment. That will increase costs due to increased unemployment and other government aid, and of course lower revenues as tax receipts (revenues) go down. Given the projections and path we are currently on, that means even higher deficits than we have now.

It is time for responsibility. In times of economic growth everyones gains even unreasonable benefits. In times of crisis everyone pays the price.

Thank you for your patience.
Taylor on 11/09/2011
I think Forologiki Amnistia is a good solution for the state we are currently in!
phylarchus on 11/09/2011
Chris τα πράγματα σίγουρα δεν είναι έτσι. Αυτό που λες, ότι δηλαδή λόγω του περιορισμού της ΑΤΑ από τους Δ. Υ. θα μειωθούν και οι απολαβές των μη κυβερνητικών και συναφών υπαλλήλων είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Λες ότι θα ενθαρρυνθούν έτσι οι εργοδότες να μειώσουν τους μισθούς και των ιδιωτικών υπαλλήλων, μα είναι δυνατό να ισχύει αυτό; Το μεροκάματο ή ο μισθός του χτίστη ή του ηλεκτρολόγου για παράδειγμα θα μειωθεί επειδή ο κτηματολογικός υπάλληλος δεν θα πάρει την ΑΤΑ; Μα αφού την ΑΤΑ τελικά μέσω φόρων είναι οι μη δημόσιοι που την καλύπτουν, ποιος άλλος; Θα ζημιωθούν λοιπόν επειδή θα πληρώνουν λιγότερα προς το κράτος; Και πρέπει να πληρώνουν περισσότερα (δηλαδή να καλύπτει η φορολόγησή τους και την ΑΤΑ που παίρνουν των άλλοι) για να είναι χαμηλότερη η ανεργία και να παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους εργοδότες; Αυτή είναι η επιχειρηματολογία των συντεχνιών;...
Chris on 12/09/2011
Ο μισθός του ιδ. υπαλλήλου θα μειωθεί όχι επειδή ο δημ. δεν θα πάρει την ΑΤΑ αλλά επειδή ο εργοδότης του θα πάρει το μήνυμα ότι μπορεί να το κάνει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
αθηνα on 11/09/2011
Αν εξαιρέσουμε τη διαφωνία γιά τον κ.Ορφανίδη,τα σχόλια του Taylor,όπως γιά τη φορ.αμνηστία,κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
on 07/05/2012
Αγαπητέ κύριε Έλληνα, οι υπολογισμοί σας θα πρέπει να διορθωθούν πρώτο στο ότι ο μισθός που αναφέρεστε είναι στο πολύ υψηλά κλιμάκια και δεύτερο ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο λόγω των υψηλών χρεών. Μια αποκοπή 10 % επηρεάζει 15-25 % του διαθέσειμου εισοδήματος.
Όσον αφορά τα σχόλιά των διαφόρων οι νεοφιλελέυθεροι που χρησιμοποιούν τους άνεργους που οι ίδιοι δημιουργούν με την αχαλίνωτη εισαγωγή εργτικού δυναμικού θα έπρεπε να δηλώνουν ευθαρσώς το αληθινό τους πιστέυω: Ότι όλοι οι μισθοί θα πρέπει να είναι χαμηλοί και καλά να ζουν μόνο οι εισοδηματίες. Το πρόβλημα είναι ότι με την πτώση της ζήτησης και μερικοί από αυτούς θα χάσουν και άλλοι άνεργοι θα δημιουργηθούν. Άλλο ο εξορθολογισμός και άλλο η σφαγή. Οι πραγματικοί φταίχτες για την κατάσταση στην Ευρώπη προσπαθούν να αποκρύψουν τα αίτια της κρίσης που είναι να γίνουμε μισθοί πείνας για να ανταγωνιστούμε τους κινέζους. Η ζήτηση όμως από που θα προέλθει?
Χρειάζεται διάλογος και νηφαλιότητα και όχι ρεβανσισμοί.