You are here

Φορολογία πλούτου

28/09/2011
 Παρακολουθώ με αρκετό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κύπρο αναφορικά με το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. 

 Ομολογώ πρώτα ότι φίλοι και συγγενείς που εργάζονται στο δημόσιο μου έγραψαν τα παράπονά τους για τις μεγάλες αποκοπές στους μισθούς τους αυτό το μήνα, λόγω του πρώτου πακέτου μέτρων.  «Δεν πάει άλλο», μου ανάφεραν.  «Είναι και κοινωνικά άδικο να στοχεύεται μόνο ο εργαζόμενος στο δημόσιο, ενώ υπάρχει τόση μεγάλη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.  Μήπως έχεις καμιά ιδέα για φορολόγηση του πλούτου;».Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τις ανησυχίες των μισθωτών, ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στο δημόσιο, οι οποίοι είναι και ο εύκολος στόχος για περικοπές μισθών.  Στην προκειμένη περίπτωση είναι πασιφανές ότι αν αυτές οι περικοπές δεν γίνουν από το κυπριακό κράτος θα γίνουν από την ΕΕ.  Οι επιλογές δεν υπάρχουν, ενόσω στη Γερμανία υπάρχει η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ, η οποία ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι οι περικοπές δημόσιων δαπανών υπονομεύουν την πολυποθούμενη ανάκαμψη όλων των οικονομιών της Ευρώπης.

 Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι και αυτοί στο στόχαστρο, όχι τόσο των περικοπών αλλά της φορολογίας.  Γενικά, πέραν από τις συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τις οποίες δημογραφικοί και άλλοι λόγοι επιβάλλουν να συνεισφέρουν περισσότερα οι εργαζόμενοι, βλέπω με μεγάλη συμπάθεια τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, για δικαιότερη κατανομή των βαρών από την οικονομική κρίση. 

 Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι δεν είμαι ειδικός σε θέματα φορολογίας.  Υπάρχουν σίγουρα πολύ καλύτεροι γνώστες του θέματος αυτού στην Κύπρο.  Να όμως τρείς ιδέες, οι οποίες προέρχονται περισσότερο από κάποιον που πληρώνει τους φόρους του στη Βρετανία, όπου η φορολογία είναι αρκετά πιο ψηλή από την Κύπρο, παρά από έναν ειδικό σε φορολογικά θέματα.

 Τρείς φόροι που πιστεύω έχουν τη δυνατότητα να στοχεύσουν αποτελεσματικά τον πραγματικό πλούτο - ο οποίος μπορεί να αποφεύγει το φόρο εισοδήματος, λόγω φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής ή/και λόγω μη απασχόλησής του στην Κύπρο - είναι οι εξής:

 (α) Φορολογία ακίνητης περιουσίας:

 Αντιλαμβάνομαι ότι ενώ υπάρχει στη θεωρία φορολογία ακινήτων, στην πράξη δεν είναι καθόλου αποτελεσματική γιατί οι αξίες των ακινήτων στις οποίες επιβάλλεται ο φόρος είναι τόσο πεπαλαιωμένες (του 1980) που ο φόρος αυτός υποθέτω δεν θα έχει ουσιαστική συμβολή στα έσοδα του κράτους.  Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φορολογίας αυτής με νέες εκτιμήσεις αλλά ομολογώ πως δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.  Εκείνο που θα εισηγούμουν είναι πρώτον η φορολογία αυτή να χρησιμοποιήσει 5-6 μπάντες (Bands) αξιών για να επιταχυνθεί η εφαρμογή της και δεύτερο να γίνει σε επίπεδο τοπικών αρχών για λόγους ακριβοδίκαιης επιβολής, αν όχι και ευκολότερης διαχείρισης και περισυλλογής.  Έτσι θα μπορούσε να σταματήσει η διοχέτευση χρημάτων από την κυβέρνηση προς τους δήμους και να συνεχίσουν οι τοπικές διοικήσεις να επενδύουν σε αναπτυξιακά έργα τα οποία βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής (ούτως ώστε να πεισθούν οι ιδιοκτήτες περιουσίας, και ιδιαίτερα οι ξένοι, που θα κληθούν να πληρώσουν τέτοιους φόρους, ότι τα χρήματά τους δεν χάνονται στη «μαύρη τρύπα» του κράτους).

 Οι δημοτικοί φόροι στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλοί χωρίς να είναι ιδιαίτερα προοδευτικοί, σε σύγκριση τουλάχιστον με την Αγγλία, όπου η μεσαία τάξη πληρώνει – χωρίς μεγάλα παράπονα – δημοτικό φόρο που ανέρχεται σε περίπου 0.5% της αξίας της κατοικίας, επί ετήσιας βάσεως.  Για να στοχευθεί ο πλούτος τέτοια φορολογία θα πρέπει φυσικά να είναι κλιμακωτή, αλλά όχι τόσο απαγορευτική για να δημιουργήσει κίνητρα να μεταναστεύσουν οι διάφοροι ολιγάρχες, οιασδήποτε εθνικότητας.  Το πιο κάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό, χωρίς κατ’ ανάγκη να θεωρώ ότι αποτελεί εισήγηση:



  (β) Φορολογία κατανάλωσης νερού: Αντιλαμβάνομαι ότι ιδιοκτήτες σπιτιών με πισίνες και μεγάλους κήπους πληρώνουν πολύ λίγο για το νερό που καταναλώνουν (και τις αποχετεύσεις, οι οποίες είναι ανάλογες της κατανάλωσης νερού).  Ένας λογικός συντελεστής, ακόμη και αν δεν αυξάνεται με την κατανάλωση, θα λειτουργούσε ως φόρος πλούτου.  Για παράδειγμα στη Βρετανία τα τέλη του νερού για κατοικίες με πισίνα πολλές φορές ξεπερνούν τις 2,000 λίρες το χρόνο.   

 (γ) Άδεια κυκλοφορίας: Αυτή θα μπορούσε να βασίζεται κλιμακωτά στις ριπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως π.χ. στη Βρετανία, όπου η άδεια κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων κυμαίνεται από 0, για ριπές μέχρι 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο (π.χ. VW Polo Diesel 1.4) μέχρι 460 λίρες το χρόνο, για ριπές που υπερβαίνουν τα 255 γραμμάρια (π.χ. εξακύλινδρες η οκτακύλινδρες λιμουζίνες).

 Οι δύο τελευταίες φορολογίες, πέραν του ότι «αρπάζουν» τον πλούσιο στην κατανάλωση, είναι και «πράσινες».  Δηλαδή με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

 Σε γενικές γραμμές, ο πλούτος μπορεί και πρέπει να φορολογηθεί στην κατανάλωση υπερπολυτελών αγαθών και υπηρεσιών.  Όχι όμως σε βαθμό που η πολυτελής κατανάλωση θα προτιμήσει να μεταναστεύσει!

 Πανίκος Δημητριάδης
Καθηγητής Οικονομικών
Πανεπιστήμιο του Leicester
64 σχόλια
ΑΠ on 28/09/2011
«οι περικοπές δημόσιων δαπανών υπονομεύουν την πολυποθούμενη ανάκαμψη όλων των οικονομιών της Ευρώπης»
Κύρια Καθηγητά πιστεύετε ειλικρινά ότι με το να μη δοθεί η ΑΤΑ στους καλοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, οι περισσότεροι των οποίων έχουν και δεύτερο μισθό «μαύρο» από τα ιδιαίτερα που κάνουν τα απογεύματα, θα επιδεινώσει την κρίση? Αυτά τα λεφτά που δίνονται αυτόματα και αδικαιολόγητα τις πλείστες περισσότερες, θα μπορούσαν να δοθούν για την ανάπτυξη της έρευνας στην Κύπρο κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα μας. Η Κύπρος είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό του ΑΕΠ που δίνει για έρευνα και αυτό για μένα είναι πιο τραγικό από τους κλαμένους καθηγητές. Ας δούμε το μέλλον ανοικτόμυαλα και ας ξοδέψουμε εκεί που πρέπει για να δούμε ανάπτυξη και όχι να δίνουμε λεφτά αβέρτα μέσα από πεπαλαιωμένες μεθόδους που βολεύουν αυτούς που απολαμβάνουν ψηλούς μισθούς, διακοπές, και ελεύθερα απογεύματα για ιδιαίτερα.
ΒΣ on 29/09/2011
Αγαπητέ ΑΠ
θα ήθελα να δημοσιοποιούσες τις πληροφορίες του τεκμηριωμένα, όταν ισχυρίζεσαι ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί βγάζουν "μαύρα" λεφτά από τα παράνομα φροντιστήρια. Δε γίνεται να στηρίζεις τη θεωρία σου σε προσωπικές εκτιμήσεις, οι οποίες - με συγχωρείς για την έκφραση - είναι επιπόλαιες δηλώσεις εφόσον δεν τεκμηριώνονται και συνεπώς κρίνονται ως "έπεα πτερόεντα". Εάν κάποιοι εκπαιδευτικοί επιδίδονται σε φροντιστήρια, αυτό δε σου δίνει το δικαίωμα να συκοφαντείς συλλήβδην τους εκπαιδευτικούς. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση (έτσι ορίζεται η όποια απόπειρα σπίλωσης της αξιοπρέπειας μιας κατηγορίας εργαζομένων, η οποία στηρίζεται σε υποκειμενικές κρίσεις, ενώ πλήττει και την εντιμότητά τους.) Φτάνει πια αυτό το παραμύθι περί παράνομων φροντιστηρίων που κάποιοι έντεχνα συντηρούν εις βάρος των εκπαιδευτικών και άρα εις βάρος του δημόσιου σχολείου. Στο κάτω κάτω, ευθύνη για τα φροντιστήρια (νόμιμα και παράνομα) έχει το κράτος που δεν παρέχει εχέγγυα για σωστή εκπαίδευση στα παιδιά μας. Κι αν υπάρχουν κάποιοι που παρανομούν, είναι ευθύνη του κράτους να τους εντοπίσει και να τους κρίνει, και όχι στον καθένα να στήνει λαϊκά δικαστήρια κατηγορώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που δεν παρανομεί. Ή μήπως τελικά αυτοί που διαδίδουν τις φήμες και που σε έκαναν να σχηματίσεις αυτή την εντύπωση, δημαγωγούν για να καλύψουν κάποιους άλλους;
Αν έχεις απορίες γι αυτά που λέω, σου προτείνω να παρακολουθήσεις ένα μάθημα (σε δημόσιο σχολείο) για τη διαδικασία διαμόρφωσης στερεότυπων (εσφαλμένων) αντιλήψεων από τους φορείς της όποιας προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Σ' ευχαριστώ για την υπομονή σου να διαβάσεις όσα έγραψα, και σου λέω εκ των προτέρων ότι, εάν απαντήσεις επιθετικά, έχω κάθε καλή διάθεση να σου δώσω τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Όπως πιθανόν να έχεις υποψιαστεί, είμαι μια εκπαιδευτικός που όχι μόνο δεν παρανομεί, αλλά τολμά να υπερασπίζεται δημόσια το κύρος του δημόσιου σχολείου, γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο πόλεμος είναι ανίερος και εις βάρος όλων των εργαζομένων. Και όποιος δε θέλει να στρουθοκαμηλίζει, δεν είναι δύσκολο να το συλλάβει.
Panayiotis on 29/09/2011
Εμείς στην Κύπρο με τους τόσους πτυχιούχους στο R&D, κάνουμε πολλή R και καθόλου D. Και ξέρεις γιατί. Γιατί το σύστημα έτσι δουλεύει. Γιατί η ακαδημαική και ερευνητική κοινωνία είναι αποκομένη από τις επειχηρήσεις και αυτό γιατί, κατα την άποψη μου, είναι οι ψηλοί μισθοί των ακαδημαικών. Δεν τους δίνει κίνητρο να εμπλέξουν και τον ιδιωτικό τομέα.
on 30/09/2011
Εγώ αγαπητέ φίλε θα έλεγα: "Ας τους αμοίβουν τους δασκάλους και τους καθηγητές, αφού όπως ισχυρίζονται ασκούν λειτούργημα. Όμως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι θα έπρεπε να συνεχίζουν να εργάζονται, αφού πληρώνονται. Τα σχολεία θα έπρεπε να παραμένουν ανοικτά και στις διακοπές που προανέφερα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται μαθήματα, αλλά δραστηριότητες. Πόσοι γονείς δεν δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών; Πόσοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές σχολές; Και όσοι δάσκαλοι ή καθηγητές δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το λειτούργημα που ήδη επέλεξαν, υπάρχουν υπηρεσίες που πραγματικά έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό αυτό, ας τους αξιοποιήσουν λοιπόν. Και πάλι, όσοι δεν επιθυμούν ούτε το ένα, ας συνεχίσουν την υφιστάμενη πολιτική αλλά να μην αμοίβονται
Pavlos on 28/09/2011
Ο πλούτος είναι οί δημόσιοι υπάλληλοι,καί ναί πρέπει να φορολογηθούν ειδικά γιά της δεύτερες τους δουλιές.
Πέστε μου έναν καθηγητή ή δάσκαλο πού δεν έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι του.Οι μισοί πού βάζουν ''dream box'' είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Κοροιδέυεται μας κύριε.Αφου δεν είσαι ειδικός σε θέματα φορολογίας άσε κάποιον άλλο.Να φορολογίσουν το νερό?Οποιος έχει πισίνα καί κήπους φίλε μού έχει καί διάτριση.Τα εισοδήματα πού παίρνουν οί καθηγητές καί οί δασκάλοι γιά να δουλεύουν 150 μέρες τον χρόνο δέν μπορεί να τα εχεί ο καλύτερος επιχειρηματίας της κύπρου πού δουλεύει 365 μέρες.
ΒΣ on 29/09/2011
Φίλε Παύλο,
σε καλώ να διαβάσεις την απάντηση που έδωσα στον προηγούμενο "δημόσιο κατήγορο" των εκπαιδευτικών. Και φυσικά δηλώνω και σε σένα που ισχυρίζεσαι με τόση άνεση "πέστε μου έναν καθηγητή ή δάσκαλο που δεν έκανε ιδιαίτερα στο σπίτι του" ότι ο κατάλογος που ζητάς είναι εξαιρετικά μακρύς για να χωρέσει στο περιορισμένο πλαίσιο της απάντησης στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Για τα άλλα, ρίξε μια ματιά πιο πάνω...
αθηνα on 28/09/2011
Βέβαια κ.καθηγητά όπως παραδέχεστε, δεν είστε expert σε θέματα φορολογίας.Διότι θά έπρεπε να ξέρετε πως οι δήμοι ήδη φορολογούν την ακίνητη ιδιοκτησία,και μάλιστα αρκετά.Οι δε άδειες κυκλοφορίας,εξαρτώνται άμεσα και στην Κύπρο,από τις εκπομπές ρύπων.Αρα μάλλον '' κομίζομεν γλαύκαν εις Αθήνας''.Αυτά με όλη μου την εκτίμηση.
ΒΣ on 29/09/2011
Ποιο είναι όμως αναλογικά το ποσό που πληρώνεται για ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για ένα αυτοκίνητο συνηθισμένο: αυτό δηλαδή που μπορεί να αγοράσει ένας μισθωτός της μεσαίας τάξης; Μήπως η διαφορά είναι τόσο μικρή που στην ουσία εκείνος που μπορεί να πληρώσει για ένα φτηνό αυτοκίνητο, να τιμωρείται σε σχέση με εκείνον που αγοράζει ένα πανάκριβο;
αθηνα on 29/09/2011
Μα εγώ δεν διαφωνώ να μπεί φόρος πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα.
The Invisible Hand on 28/09/2011
Φίλε Δρ Δημητριάδη

Θα ευχαριστηθείς, ελπίζω, να πληροφορηθείς ότι οι Κύπριοι φοροθέτες έχουν ήδη ανακαλύψει την τασιηνόπιττα της φορολόγησης ευπόρων (αποφεύγω τη φράση "έχοντες και κατέχοντες" που αντανακλά ιδεολογικές αγκυλώσεις).

1. Ακίνητη περιουσία: Το κράτος εισπράττει 15% ΦΠΑ επί της τιμής πώλησης νέας κατοικίας αντί 0% στην Αγγλία. (Προ ολίγων ημερών μειώθηκε σε 5% για μικρότερες οικοδομές). Το κράτος εισπράττει μέχρι 8% μεταβιβαστικά τέλη σε πωλήσεις ακινήτων αντί μέχρι 2% stamp duty στην Αγγλία. Η κεντρική κυβέρνησις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και τα συμβούλια αποχετεύσεων εισπράττουν συνολικά ετήσιο φόρο πάνω στες αξίες του 1980, που αναλογεί περίπου με 0.1% στες σημερινές αξίες σε ΟΛΑ τα ακίνητα (δηλαδή και χωράφια και γυμνά οικόπεδα) ενώ στην Αγγλία φορολογούνται με council tax μόνο οι οικοδομές που έχουν στέγη. Επιπλέον το αγγλικό council tax αντιπροσωπεύη πραγματικά έξοδα της τοπικής αρχής και δεν πηγαίνει στη μαύρη τρύπα της κεντρικής κυβέρνησης. Πλείστοι μεσαίοι και εύποροι Κύπριοι θα προτιμούσαν το αγγλικό σύστημα φορολογίας.

2. Το νερό στη Κύπρο χρεώνεται κλιμακωτά από 0.8 ως 3.20 ευρώ ανα κμ, εκτος απο τους πτωχούς γεωργούς (των οποίων τα κτήματα συχνά έχουν αξία πολύ μεγαλύτερη από τα σπίτια των αστών) που πληρώνουν 0.05 - 0.07 ευρώ ανα κμ. Για πισίνες απαγορεύεται η χρήσις νερού της δημόσιας υδατοπρομήθειας και αυτό έχει δημιουργήσει μια άλλη εύπορη τάξη νεροκουβαλητών που πουλούν νερό σε πιό ακριβές τιμές. Να μην συζητούμε και τα άλλα βασικά της ζωής, όπως τον ηλεκτρισμό, που ο Κύπριος πληρώνει πολύ ακριβά τες καθυστερήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων να εισάξουν φυσικό αέριο και τες αμέλειες που προκάλεσαν τη πρόσφατη καταστροφή.

3. Τα τέλη αδείας "πολυτελών" και μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων είναι ήδη ακριβότερα από την Αγγλία.

Βλέπω θετικά το προβληματισμό σας πως να συνεισφέρουν στο δημόσιο οι φοροφυγάδες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αλλά η φορολογία ιδιοκτησίας, αυτοκινήτων ή αγαθών του δημοσίου (νερό, ηλεκρισμός) πλήττει τους πολλούς ευσυνειδητους πολίτες, που δεν θα αντέξουν άλλες αυξήσεις.

Μήπως πρέπει να κάμετε και μερικές σκέψεις γιά περιορισμό του σπάταλου κράτους;
P. Demetriades on 28/09/2011
I am sorry but your facts about UK stamp duty are wrong.

Stamp duty in the UK is 5% for properties over £1.0 million. It is 4% for properties between 500k and £1.0m. See:

http://www.hmrc.gov.uk/sdlt/intro/rates-thresholds.htm#1

Perhaps you should check the rest of your facts - I don't have the time to do this.

You may then want to reformulate your argument in light of facts, not fiction.
on 28/09/2011
Dear professor, of course you are right on the new UK stamp duties for expensive properties. But I believe (please check the facts!) that the average price of a dwelling in the UK is about GBP200,000 and the stamp duty on the average house is minimal and close to zero for first time buyers, unless one moves to Chelsea or Mayfair. In Cyprus the 8% rate starts biting at 170,000 euros. I must admit I was wrong on the top rate in the UK but this does not affect the main argument:

1. Cyprus has much higher one off costs for property acquisition than the UK and
2. Cyprus has roughly equal average annual charges to the UK for properties with a roof. And much higher charges than the UK for other property like empty fields.

One can also observe that the high taxation in the UK is due to extreme government waste (including pointless wars in Iraq, Libya, Afghanistan) where the solution suggested for Cyprus should also apply: Cut government waste first.
ΒΣ on 29/09/2011
Το θα λέγατε για αύξηση της φορολογίας για τη δεύτερη κατοικία (π.χ. εξοχικό); Ένα μέτρο που ισχύει στη Γαλλία, γιατί η δεύτερη κατοικία θεωρείται ως πολυτέλεια και όχι ανάγκη
Αξιοκράτης on 28/09/2011
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν, πέρα από τις αναλύσεις και τα ευχολόγια, διαβάζω και προτάσεις για πρακτικά μέτρα. Συμφωνώ απόλυτα και στα 3 μέτρα, δεδομένου ότι ληφθούν και πρόνοιες για να μην την πληρώσουν πολύτεκνοι, επαγγελματίες, κτλ που δικαιλογείται να έχουν αυξημένη κατανάλωση νερού, μεγάλο αυτοκίνητο, μεγάλο σπίτι. Μια τέτοια πρόνοια θα μπορούσε να είχε να κάνει με την κατά κεφαλήν κατανάλωση, τετραγωνικά, κτλ για τα νοικοκυριά και, αντίστοιχα, να εξαιρεί τους επιχειρηματίες όπου αυτό δικαιολογείται σύμφωνα με το επάγγελμά τους.
Να ρωτήσω όμως τον αξιότιμο οικονομολόγο, για ποιο λόγο, κατά τη γνώμη του, μέτρα τόσο απλά και διεθνώς διαδεδομένα όπως αυτά που προτείνει, δεν έχουν υλοποιηθεί από καμμιά κυβέρνηση / βουλή ως τώρα; Η δική μου απάντηση σε κάθε τέτοια ερώτηση θα είναι πάντα ότι ενόσω οι διοικούντες (κυβέρνηση/βουλή) είναι και άμεσα επηρεαζόμενοι ως άτομα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πάντα, σε κάθε είδους πρόβλημα, θα βγαίνουν στα κανάλια να φταίξουν κάποιον άλλο για να μην ασχολείται ο κόσμος με αυτούς και τα συμφέροντά τους. Τώρα στην κρίση φταίνε και πρέπει να την πληρώσουν μόνο οι υπάλληλοι!
νικος on 28/09/2011
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.
on 29/09/2011
Και πού το στηρίζετε αυτό; Μήπως στις φορολογικές δηλώσεις όλων των κατηγοριών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών; Ή μήπως στο "πόθεν έσχες". Αν στην Κύπρο της τεράστιας φοροδιαφυγής θεωρείται ως "έχων και κατέχων" κάποιος που αμοίβεται με 2000ευρώ (ακάθαρτα) όταν μπει στο δημόσιο μετά από 4 τουλάχιστον χρόνια σπουδές και ένα χρόνο προϋπηρεσιακή κατάρτιση (σύνολο 5) με προοπτικές εργασίας μετά από 16 χρόνια να φτάσει στις 3800 ακάθαρτα, και που πληρώνει τους φόρους του χωρίς να δικαιούται να αφαιρέσει "έξοδα παραστάσεως", τι έχετε να πείτε: (α) για τα αδήλωτα εισοδήματα γιατρών, δικηγόρων, και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και (β) για τους εργαζόμενους στις κλίμακες Α14, Α15 και Α16 και πάνω με επιπλέον επιδόματα κτλ. κτλ. (να μην πω πόσοι είναι αυτοί - π.χ. ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, τραπεζικοί, ανώτεροι λειτουργοί του δημοσίου - που έχουν σιγήσει, γιατί τους βολεύει να κατηγορούνται οι εκπαιδευτικοί που στην πλειοψοφία τους βρίσκονται στις κλίμακες Α8-Α10);

Εκτός κι αν με το "έχοντες και κατέχοντες" εννοείτε ότι "έχουν προσόντα" και "κατέχουν θέση εργασίας"; Αν είναι έτσι, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι κατακριτέο να έχεις ακαδημαϊκά προσόντα και να εργάζεσαι αξιοπρεπώς;
Αν εννοείτε "έχοντας και κατέχοντες πλούτο", και πάλι δύο είναι τα ενδεχόμενα για εσάς και όσους το υποστηρίζουν: Είτε ανήκουν σε εκείνους που φωνάζουν εις βάρος των άλλων, γιατί κερδίζουν περισσότερα και φοβούνται ότι, αν δεν πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί. Είτε ανήκουν σε εκείνους που κερδίζουν πολύ λιγότερα, αλλά έχουν παραπλανηθεί από τους πραγματικά "έχοντες και κατέχοντες", ώστε να αναλώνουν την ενέργειά τους στο "κυνήγι μαγισσών", αντί να ανοίξουν τα μάτια τους και να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση στην οικονομία και που δε δέχονται να συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή της.
Ανώνυμα on 28/09/2011
κ. Δημητριάδη, σίγουρα οι περικοπές μισθών δεν είναι τόσο απλή λύση, όπως ούτε και η επιβολή φορολογιών.

Από την άλλη, εσείς παίρνετε αυξήσεις 7% τα τελευταία χρόνια; Αυτό παίρνουν οι δημόσιοι...

Το κλειδί, πιστεύω, είναι η αναδιάταξη δαπανών σε τομείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, π.χ. η έρευνα.

Στο ΙΠΕ έγιναν φέτος εκατοντάδες αιτήσεις από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες για θέσεις που μετρούνται στα δάκτυλα ενός χεριού.

Αντί δρόμου €7 εκ. στο Κελλάκι, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκατοντάδες -- έστω προσωρινές -- θέσεις εργασίας στον τομέα έρευνας, που πιθανόν να έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Επίσης, υπάρχει ακόμα τεράστια σπατάλη στο δημόσιο. Ακόμα και στο Παν. Κύπρου που περιφανεύονται για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, έχουν ανοικτό τον κλιματισμό και τα σ/κ, σε κτίρια που δεν πατά κανένας.
ΒΣ on 29/09/2011
Συμφωνώ μαζί σας για την ανάγκη ανάπτυξης της έρευνας, ως πρωταρχικού στόχου ενός κράτους που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη. Συμφωνώ επίσης για την ανάγκη αναδιάταξης των δαπανών και ελέγχου της σπατάλης.
Απλώς αναρωτιέμαι για εκείνο το 7% που αναφέρατε. Δεν γνωρίζω για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, μπορώ όμως να σας απαντήσω τεκμηριωμένα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πάρει τέτοιες αυξήσεις. Αντιθέτως, οι αυξήσεις τους έχουν "παγώσει" εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια. Μπορώ να επανέλθω εάν σας ενδιαφέρει με περισσότερα στοιχεία ως τεκμήρια της θέσης αυτής.
Σας λέω επίσης ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών διαθέτει μεταπτυχιακά προσόντα και αρκετοί έχουν αποκτήσει διδακτορικό τίτλο. Και όμως η υπηρεσία τους συνήθως δεν τους αξιοποιεί σε εργασία που μπορούν να προσφέρουν. Με ένα παρωχημένο σύστημα αξιολόγησης και άκομη περισσότερο, στελέχωσης σε θέσεις κλειδιά, και χωρίς σχεδιασμό για αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων με τρόπο που να επωφελείται το δημόσιο σχολείο, οι νέοι κυρίως εκπαιδευτικοί (αυτοί κυρίως διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα), αισθάνονται συνεχώς την υποβάθμιση από τη στάση της υπηρεσίας απέναντί τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η υπηρεσία να αξιοποιήσει προσοντούχους εκπαιδευτικούς σε ερευνητικά προγράμματα για βελτίωση του δημόσιου σχολείου ή επιμόρφωσης των συναδέλφων τους, Αλλά τίποτα δε γίνεται, ενώ ακόμη και οι προαγωγές γίνονται με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας και όχι τις ικανότητες και τις γνώσεις. Αυτό δεν είναι σπατάλη;
Γιώργος Πέτρου on 28/09/2011
"οι περικοπές δημόσιων δαπανών υπονομεύουν την πολυποθούμενη ανάκαμψη όλων των οικονομιών της Ευρώπης".

Εκτός της Κύπρου θα έπρεπε να συμπληρώσετε κ. καθηγητά.
Διότι στην Κύπρο οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν ΑΤΑ και διάφορα άλλα προκλητικά και σκανδαλώδη υπερ-δικαιώματα τα οποία ο φορολογούμενος στον ιδιωτικό τομέα αδυνατεί πλέον να συντηρήσει. Ταυτοχρόνως οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται έναν ανηλεή ανταγωνισμό απο δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι παράνομα ασχολούνται με δεύτερη (μαύρη) εργασία.

Φάουλ και κόκκινη κάρτα στο άρθρο σας κ. καθηγητά. Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών δεν φαίνεται να είναι στην ειδικότητα σας.
αθηνα on 28/09/2011
Αγαπητέ μου,δεν είναι θέμα μη ειδικότητας ή άγνοιας.Είναι μιά συνειδητή στήριξη των κυβερνητικών επιλογών,από οικονομολόγους στρατευμένους σ'αυτή την προσπάθεια.
Προβληματισμένος για την ΑΤΑ on 28/09/2011
Κύριε Δημητριάδη,

Ποια είναι η γνώμη σας για την ΑΤΑ και την επιρροή της στα δημόσια οικονομικά;

Από οτι καταλαβαίνω, η λογική της είναι να προστατεύει το εισόδημα των εργαζομένων από την αύξηση του κόστους ζωής. Όμως, η ΑΤΑ είναι συνδεδεμένη με το εισόδημα αντί με το κόστος ζωής.

Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι το κόστος ζωής είναι σήμερα 1500ευρώ/μήνα, και η ΑΤΑ 2%, λογικά θα έπρεπε να δωθούν αυξήσεις 30ευρώ σε ΟΛΟΥΣ.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτός που έχει εισόδημα 1000ευρώ/μήνα παίρνει αύξηση 20ευρώ (δηλαδή γίνεται φτωχότερος επειδή πλέον στερείται ακόμη 10ευρώ για να καλύψει το κόστος ζωής) και αυτός που παίρνει 3000ευρώ/μήνα παίρνει αύξηση 60ευρώ (δηλαδή γίνεται συγκριτικά πλουσίοτερος, αφου τώρα του περισσεύουν 30 ευρώ περισσότερα)

Χωρίς να είμαι οικονομολόγος, νομίζω ότι αυτό το σύστημα δεν είναι συντηρίσιμο. Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν μισθό μεγαλύτερο του κόστους ζωής εδώ και πολλά χρόνια, έχω την εντύπωση πως αυτό το σύστημα οδήγησε σε αδικαιολόγητα ψηλούς μισθούς (και παρομοίως συντάξεις).

Καλή η φορολόγηση του πλούτου, αλλά ειλικρινά θα χαιρόμουν να ακούσω την άποψη σας και για αυτό το θέμα που αφορά συγκράτιση των εξόδων του κράτους.
observer on 28/09/2011
A newspaper the other day mentioned a figure of 100 million being spent in Cyprus on private lessons.Who gets it and what taxes are collected for this amount.Most of this is black money so when the unions talk about tax evasion they should have the decency to also attack their own members who are part of this system.
GIORGOS on 28/09/2011
Kyrie Dimitriadi
Xreiazetai na symplirwsete tis gnwseis sas epi tou prokeimenou. Na sas parathesw ena sungekrimeno paradeigma pou mou symvainei emena proswpika:
H syzygos mou exei klironomisei apo kapoious pappoudes to 1/15 enos entelws agonou kai anef simantkis aksias ktimatos se xwrio tis eparxias Lefkosias. H Xwritiki Arxi - Dioikisi Lefkwsias epivallei (ws twra toulaxisto) etisio foro "paroxis ypiresiwn" 30 evrw ston kathe synidioktiti (synolo 450 evrw to xrono). Se ligo xrono oi foroi tha ypervoun tin pragmatiki aksia tou ktimatos. Anti na provainete se vathos analysi kalytera peste pws einai koutourou pazari kai tha eiste mesa.
Loucas on 28/09/2011
Η μικρή Κύπρος έχει τους πιο ακριβοπληρωμένους και αντιπαραγωγικούς δημόσιους υπάλληλους στην Ευρώπη με διαφορά. Ας μου αναφέρει ο Κος Καθηγητής σε ποιά χώρα της Ευρώπης έχουν αυτά τα υπερπρονόμια. Επισης θέλω να ξέρω σε ποιά χώρα της Ευρώπης υπάρχουν τέτοια νουμέρα δημοσίων υπαλλήλων με βάση τον πληθυσμό. Δεν είναι μόνο οι υπαλλήλοι του δημοσίου είναι και οι ημικρατικοί είναι και τα δημαρχεία και οι χωριτικές αρχές είναι και οι τραπεζικοί υπαλλήλοι. Σε ποιο μέρος στον κόσμο είναι ονειρό ζωής μια θέση στο δημόσιο? Αυτά περί επιπλέον φορολογίας του πλούτου είναι γελοία επιχειρήματα και απευθύνονατι σε άνθρωπους που είναι χαμηλού διανοητικού επιπέδου. Ποιοι ειναι τέλος πάντων οι έχοντες? Οι μετόχοι των τραπεζών που σε 3 χρόνια έχουν χάσει πέραν του 90% του χαρτοφυλακίου τους? Οι developers που το 90% είναι σε κατάσταση πτώχευσης.Οι ξενοδόχοι που τα ξενοδοχεία μας έχουν γίνει αχούρια που δεν έχουν χρήματα να ανακαινισθουν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μια πίσω από την άλλη? Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχουμε κάνει μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων πλούσιους και επιχειρηματίες φτωχους. Τρέλλος εδώ είναι αυτός που κάνει δουλιές για να παράγει εισόδημα για τον κάθε πολιτικάντη και τον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Μερικοί από αυτούς παίρνον μόνο 10000 ευρώ σύνταξη μηνιαίως. Ούτε το 1% των επιχειρήσεων δεν έχει τέτοια εισοδήματα. Είμαστε για κλάματα. Ξύπνηστε κορόιδα του ιδιωτικού τομέα
αθηνα on 28/09/2011
Γειά στο στόμα σου Λούκα.Ξεχνάς όμως ότι κάποιοι εποφθαλμιούν τη θέση του διοικητή της ΚΤ.
on 29/09/2011
Ξεχνάμε φαίνεται ότι η επιλογή μιας εργασίας με ρίσκο πρέπει να στηρίζεται στην επίγνωση ότι υπάρχουν εποχές "παχιών αγελαδων" και εποχές "ισχνών αγελάδων". Να υπενθυμίσω ότι την εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου ανθούσε, κάποιοι κοροϊδευαν τους πτυχιούχους που επέλεγαν τη σταθερότητα του δημοσίου, έστω και με λιγότερα χρήματα και θεωρούσαν "κατάντια" να δουλέψουν στο δημόσιο και ειδικά στην εκπαίδευση. Τι έγιναν τα χρήματα που κερδίθηκαν στο χρηματιστήριο από αυτούς που τα κέρδισαν; Τι έγιναν τα χρήματα που δόθηκαν για ανάπτυξη του επιχειρηματικού κόσμου; Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους μικροεπιχειρηματίες που έχουν πληγεί άσχημα από την κρίση, αλλά στα πολλά χρήματα που συγκεκριμένοι έχουν κερδίσει. Μοιράστηκαν τότε τα κέρδη με το λαό ή μήπως τώρα ζητούν από τον μικρομεσαίο (επιχειρηματία ή μισθωτό) να πληρώσει τη ζημιά;
ΚΟΚΟΣ on 28/09/2011
Τελικά όλοι συμφωνούμε οτι 'ολοι πρεπει να πληρωσουν για την κριση, εκτος απο εμας'
ΒΣ on 30/09/2011
Έχετε λάθος. Οι εκπαιδευτικοί έχουν αποδεκτεί να συνεισφέρουν, αλλά να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί. Και στην ουσία αποδέκτηκαν το 1ο πακέτο, με το οποίο δίνουν σχεδόν ένα ετήσιο μισθό στο κράτος. Δεν αποδέχονται, όμως, να πληρώσουν μόνο αυτοί, ενώ (α) παρατηρείται τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή και (β) δε συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί κάποιες κατηγορίες (Α14, Α15, Α16, και βάλε.)
Και για να το δούμε και λίγο γλωσσικά.
Συνεισφέρω σημαίνει εισφέρω μαζί με τους άλλους. Δυστυχώς κάποιοι από εκείνους που φωνάζουν εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο, είναι γιατί επέλεξαν το "εισφέρουν οι άλλοι" και όχι το "συνεισφέρουμε όλοι αναλόγως των εισοδημάτων μας". Και δεν αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν με πτώχευση. Αλλά στους πραγματικούς φοροφυγάδες, που δεν έχουν τη στοιχείωδη συνείδηση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
George Koutsos on 28/09/2011
Dear Mr. Demetriades,

Nicely put when the owners of the big houses with gardens and pools is taken into account but I feel that this "water tax" will do more harm than good. Have you considered the consumption of a family with 5 members and even worse the consumption of a family with 6 or 7 members in a house with no garden and no pool? As if the bright idea of our government to cut down their child benefit using salary ceelings wasnt enough, we r now suggesting to burden them even more with a "water tax"? Or do u feel that a gross salary of euro70k per family (i.e. a net monthly salary of euro2,400 per parent - euro4,800 per family) is enough to raise 3 kids nowadays and pay your supermarket expenses, rent (or house loan) clothes, electricity etc.

Your comments if u pls
P. Demetriades on 29/09/2011
I have a lot of sympathy with your argument. The salaried middle class everwhere, not just in Cyprus, is being asked to pay a disproprtionate amount for the crisis, because the rich and super-rich cannot be targeted or have ways to avoid paying their fair share.

How about a swimming pool tax instead?

Or a 40% tax for incomes over 100,000 Euros?
George Koutsos on 29/09/2011
We are now in agreement!

George
P. Demetriades on 28/09/2011
Thanks for your comments, which clearly prove that any talk of higher taxes is highly controversial.

I am not going to attempt to answer questions on the details of the tax system in Cyprus which, as I have admitted above, I know little about. I have already shown enough of my ignorance on these matters.

My article was intended to throw in some ideas for discussion, and I am reluctant to call them suggestions.

I can however say that I have little sympathy for teachers and other professionals who don't declare their incomes. Tax evasion and avoidance needs to be addressed. Anything that makes the tax system more efficient and effective is worth the effort.

It seems to me that another idea worthy of discussion is a 40% tax rate for incomes over 100,000 euros. That seems to me a fair tax rate for the well off, although I would not call them wealthy. In the UK the 40% tax rate starts at £35,000. Any views on that?

Finally, I appreciate that a lot of people here think that deep and rapid public sector cuts are part of the solution. This is because they have not, as yet, experienced them. I have no doubt that they will plunge the economy into a deep recession if they are carried out, like they did in the case of Greece. That is why I think that such deep and rapidly implemented cuts are not part of the solution but part of the problem. More on this in my next post.

Those who are trying to present my views in a certain narrow political light seem to have overlooked that economists like Paul Krugman, Joe Stiglitz and others have similar views to mine on fiscal austerity, as does -now - the IMF and the US Treasury. You may want to read, for example, the latest issue of the IMF's Finance and Development:

http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2011/09/pdf/fd0911.pdf

That said, it doesn't mean that I don't want my views to help shape economic policies in Cyprus and elsewhere. That is the causality an objective individual ought to be looking - and indeed hoping - for. Unless of course their only purpose is to offend me.
P. Demetriades on 28/09/2011
In Finance and Development see the article 'Painful Medicine' pages 20-23, which argues that slamming the brakes too quickly will hurt incomes and job prospects.

In Krugman's presidential address to the EEA see the section 'Dark age macroeconomics":

http://www.palgrave-journals.com/eej/journal/v37/n3/full/eej20118a.html
Taylor on 29/09/2011
When Rational Expectations just started to become fashionable, a young fresh faced Chicago school economist (who has since become well respected due to the current orthodoxy) had come to the then bastion of Keynesian Economics, the University of Cambridge, in order to convert the "barbarians" to the new orthodox dogma and started presenting his views in a lecture based on rational expectations. One Old Keynesian Professor (who was a student of Keynes and his desciple) was present at one of these presentations of the new ways of thinking and after sitting quietly at the lecture of the Chicago guy asked the following simple question: "But you are assuming Rational Expectations??" The Chicago guy said "Of Course" as if it was the most natural thing for an average person in the street to assume! The Old Keynesian Professor just BURST OUT LAUGHING...then however when these old Keynesians had no more influence and the new genration of American Trained, Rational Expectation loving, Chicago Schools boys, came to the forefrunt of the profession the discipline of economics (and its academic journals) just looked at elegant mathematical derivations (that show that the author of the academic papaer can grasp complex and elegant mathematical techniques) but are far detached from reality. There was also a wave of microeconomic foundations of macroeconomics so as to instill more mathematical elegance on macroeconomics. By extension when in Finance certain other Chicago School Professors preached the "Efficient Market Hypothesis" and that became fashionable, everyone ignored the reality of human herd behaviour and the psychology behind markets. We are of course in the finacial markets not dealing with particles moving in "Brownian motion" that can be modelled via normal distributions or Gaussian copulas but human beings with emotions that are more concerned with what their friends are doing and follow what everyone else is doing than sitting back and having forward or utility maximising goals as if they are machines. Moreover, the real world lab for the doctrine of the Chicago School, was non other than Chile under Dictator Pinochet and although some progress was made by liberalising trade (which I fully support) some of the (excessive) deregulation in the "Chicago boys'" real world lab really hurt the average person in Chile and independent observers have said that the pure monetarism preached there was not a great success...
Just some food for thought for the Athina's of this world, that naively think Monetarism=Right Wing therefore good and Keynesianism=Left wing therefore automatically bad. Of course an educated person would see that Keynesianism was practised post WW2 until the early 1970's be even the most Right wing countries such as the US and the UK and it is generally accepted that the Bretton Woods era was a "Golden Age" of International Economics where the fewest banking and currency crises occured. When starting in the early 1970's the new Reaganomics came to the fore initially it was good as it undid some of the excessive state inefficiencies, however it went to far and freely floating exchange rates with fiat currencies with no capital controls made currency crises easier, deregulated financial markets made banking crises easier and generally social useless products liked CDO Cubed and naked short selling were introduced as well as speculation via CDS markets...
Part of this orthodoxy is preached by my best friend the Governor and his desciples like Athina, who spares a lot of her precious "doctor" time to respond to any critique against him. (I wonder how a doctor whose profession is so busy has the luxury of time to write so many answers on this blog, she must either be a government doctor paid a lot and not doing much or she is not a doctor and desperately, for private personal benefit wants the Governor to stay on, Athina are you perhaps employed in the Econ Research Dept of the CBC??)
P. Demetriades on 29/09/2011
This is a great story, many thanks. It made me laugh. Was it Nikki Kaldor who laughed? It could not have been Joan Robinson, she was too timid for such a reaction. I met both of them in my graduate days at Cambridge. although they were both quite old even then. I still remember Joan Robinson riding her bicycle well into her late 70s. She was such a humble woman and apparently turned down the role of vice president of the econometric society because she said she could not be a member of the board of editors of a journal she could not read (Econometrica).
Taylor on 29/09/2011
Yes it was Kaldor
MARIA on 28/09/2011
"Ποιοι ειναι τέλος πάντων οι έχοντες? Οι μετόχοι των τραπεζών που σε 3 χρόνια έχουν χάσει πέραν του 90% του χαρτοφυλακίου τους? Οι developers που το 90% είναι σε κατάσταση πτώχευσης.Οι ξενοδόχοι που τα ξενοδοχεία μας έχουν γίνει αχούρια που δεν έχουν χρήματα να ανακαινισθουν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μια πίσω από την άλλη?" .....

Συγνώμη κιόλας αλλά εχουμε φθάσει και σε σημείο να λυπούμαστε τουσ "καιμένους" τους developers και τους "καιμενους" τους ξενοδοχους ????? Είμαστε με τα καλά μας ???? Με αυτούς που κατέστρεψαν την μεσαία τάξη αυτού του τόπου ??????? Με αυτούς που τόσα χρόνια έτρωγαν και έπιναν και θησαύριζαν στις πλάτες μας ?????????? Πάμε καλά ή μου φαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πειράξει τα μυαλά ολονών ????????????????? Για ποια προνόμια και υπερπρονόμια ακριβώς μιλάτε ???????? Είμαι δημόσιος υπάλληλος 6 χρόνια με πτυχίο Οικονομικών από Πανεπιστήμιο Κύπρου και MSc από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και πληρώνομαι πολυ πιο λίγα από αυτά που πληρώνονται συμφοιτητές μου στον ιδιωτικό τομέα...ένα μισθό το μήνα όπως όλοι σας...ούτε προνόμια ούτε υπερπρονόμια...ένα μισθό και αυτό κουτσουρεμένο. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε ποιοι πραγματικά οδήγησαν την Κύπρο σ ' αυτά τα χάλια..ολοι αυτοί οι πολιτικάτζηδες που εμείς ψηφίζουμε κάθε φορά και που κάθε φορά μας κάνουν να μετανιώνουμε που τους ψηφίσαμε. Ανοίξτε τα ματία, και διαβάστε λίγο για τα δις που έχει να εισπράττε το κράτος άπό άμεσους φόρους αλλά δεν έχει τους μηχανισμούς λένε να τα εσπράξουν....που καιρός τώρα να βρουν τους μηχανισμούς...να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους ???? ΑΝΟΊΞΤΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
αθηνα on 28/09/2011
Να υποθέσω ότι όλα αυτά τα γράφεις από ζήλεια;Αμα θες κοπέλλα μου βγες έξω στον ιδιωτικό τομέα που ρέει το χρήμα άφθονο.Με τόσα qualifications που έχεις θα θησαυρίσεις-νομίζεις.Μα αυτοί όλοι που προπηλακίζεις, και αν ακόμα δεν πληρώνουν ούτε σέντ φόρο-και γι'αυτό φταίνε οι συνάδελφοί σου του ΤΕΠ-τουλάχιστον εργοδοτούν ένα σωρό υπαλλήλους που φορολογούνται γιά να παίρνεις το μισθό σου εσύ,που τουλάχιστον απολαμβάνεις τη σιγουριά της μονιμότητας.Αλλά γιά πόσο ακόμα;Mήπως έχεις ακουστά μιά χώρα που λέγεται Ελλάδα;Ε λοιπόν εκεί πέρα μιλούν γιά εργασιακή εφεδρεία και γιά αποκοπές μισθών-50%.Και σύ διαμαρτύρεσαι γιά αναστολή της ΑΤΑ γιά ένα εξάμηνο.Ελεος!
ΒΣ on 29/09/2011
Γιατί μιλάτε στη Μαρία με ύφος λες και αυτή δεν εργάζεται αξιοπρεπώς, δεν προσφέρει και δε δικαιούται να έχει άποψη; Μήπως τα κλέβει αυτά που κερδίζει με την εργασία της; Μήπως η εργασία στο δημόσιο αναιρεί το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια και στο σεβασμό; Αυτή την εντύπωση, πάντως, δίνει το ύφος σας. Και γιατί υπερασπίζεστε τους φοροφυγάδες; Αλήθεια, πιστεύετε ότι κάνουν καλό στην οικονομία επειδή φοροδιαφεύγοντας εργοδοτούν υπαλλήλους;
Ερωτώ τους οικονομολόγους να μου εξηγήσουν αυτή την καινοφανή οικονομίστικη θεωρία.
αθηνα on 01/10/2011
Kανένας δε μίλησε γιά κλέφτες κ.ΒΣ,απλά είπα γιά βολεμένους που δεν βλέπουν το γκρεμμό.Ούτε υποστήριξα τους φοροφυγάδες,μάλλον κάποιοι συνάδελφοί σας δεν τους κυνηγούν.Απλά θεωρώ οτι η καραμέλλα της φοροδιαφυγής,είναι η εύκολη διέξοδος γιά να διατηρήσετε τα κεκτημένα σας.Ωραία,συνεχίστε με την ίδια τακτική και ώσπου βρίσκουμε δανεικά καλώς.Μετά,μόνο το φυσικό αέριο μας σώζει!
.. on 03/10/2011
Αγαπητή Αθηνά, δυστυχώς επειδή βλέπουμε τον γκρεμό, γι αυτό και πιστεύουμε πως τα μέτρα αυτά δε θα σώσουν την οικονομία. Οι περικοπές στο μισθό των δημόσιων υπαλλήλων είναι η καραμέλλα για να ικανοποιηθεί το αίσθημα εκείνων που αμοίβονται λιγότερο και να αφήσουν στο απυρόβλητο εκείνους που τα βγάζουν χοντρά πίσω από την πλάτη μας. Το πρόβλημα της οικονομίας θα λυθεί έτσι; Όχι, απλώς παρατείνεται για λίγο η ζωή μιας δημόσιας υπηρεσίας που στηρίζεται στη σπατάλη λόγω αναξιοκρατίας και άρα κακής διαχείρισης των πόρων και ρίχουν στάχτη στα μάτια των πολιτών βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους.
Προσωπικά καταγγέλλω δημόσια όλους τους φοροφυγάδες, είτε είναι συνάδελφοι μου που αμαυρώνουν τη φήμη όλων μας, είτε είναι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν δεύτερες "μαύρες" δουλειές, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μεγαλοκαρχαρίες που δηλώνουν όσα θέλουν. Υπάρχει τρόπος το κράτος να ελέγξει πώς ένας γιατρός που δηλώνει εισόδημα 1500 ευρώ το μήνα κυκλοφορεί με αυτοκίνητο των 35.000 και διαθέτει σπίτι των 400τμ. με πισίνα; Ο μισθωτός της Α8-Α10 ζει σε 100τ. με δάνειο και αγοράζει αυτοκίνητο εισαγόμενο των 10.000, κι αυτό με δάνειο. Ωστόσο, εγώ λέω να δώσουμε και ένα και δύο και τρεις μισθούς αν χρειαστεί. Δώσαμε ήδη τον πρώτο και προσωπικά το θεώρησα δίκαιο. Προτού δώσουμε το δεύτερο όμως θεωρώ άδικο να αφήσουν έξω εκείνους που τεκμηριωμένα βγάζουν τόσα λεφτά και δε δηλώνουν τίποτα. Είναι δίκαιο να μείνουν έξω τόσες κατηγορίες υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων και ημικρατικών; Μας φταίει ο μισθωτός που έχει έναν αξιοπρεπή μισθό των 2000-3000 (ακάθαρτα) και όχι αυτός που παίρνει 6.000 και 8.000 και 10.000 συν επιδόματα αφορολόγητα; Σίγουρα την κρίση δεν πρέπει να πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικου τομέα, ούτε ο μικροεπειχειρηματίας που υποφέρει ήδη αρκετά. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι οι γενικεύσεις. Αν 200 καθηγητές παρανομούν με φροντιστήρια, κι άλλοι 100 είναι προβληματικοί και πρέπει να απολυθούν, δε φταίμε όλοι. Τους πρώτους τους καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Τους δεύτερους τους λυπάμαι, αλλά θεωρώ ότι κάνουν ζημιά και πρέπει να φύγουν από το σχολείο. Δε δέχομαι όμως ότι οι περισσότεροι δε δουλεύουν αρκετά και σωστά.
Και να σου πω και κάτι άλλο; Ας μας μειώσουν το μισθό και να έχουμε ένα μέρος που αναλογεί σε έξοδα για την επιμόρφωσή μας (βιβλία, σεμινάρια, κτλ), ώστε εκείνος που δεν έχει όρεξη να προχωρήσει στη δουλειά του, να μην τα παίρνει. Γιατί όταν οι φιλόλογοι ζητήσαμε επίδομα βιβλιοθήκης με αποδείξεις και όλα τα σχετικά, μας απάντησαν ότι πληρωνόμαστε και γι αυτό. Κι ας μου έδιναν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για να μπορώ να διαβάζω και να διορθώνω ως επαγγελματίας, όχι να είμαστε 25 άτομα σε ένα γραφείο των 5. Είναι πολλά που δεν ξέρει ο κόσμος, γι αυτό εύκολα συμπεραίνει μόνο από αριθμούς, συνήθως μάλιστα λανθασμένους.
John on 28/09/2011
I would like to point out my suggestions for tax measures:
1) Agree with you. Tax built land as you suggested (bands) but also those that own vast amounts of unbuilt land, with bands again. Tax more those than own swimming pools.
2) Impose fair tax on doctors, Lawyers and accountants. The governments proposition to demand receipts is a very good idea.
3) Cut the gifts to football clubs and players. Tax them!
4) Tax the unions! Do they pay any taxes? How much is PASIDY, ETYK. PEO, SEK make per year? ETYK employees go 20 trips per year each!
5) Adjust ATA according to income for all gov-semi-gov employees. No need to give ATA to those that make 8k per month!
6) Yes, be more fair and increase taxes on gov-semi-gov employees.
7) Start checking who owns very expensive cars, boats, yaughts, 2nd and 3rd houses, etc and see what they pay for taxes. Its easy!
8) Tax family income not one by one person in a single house
9) Really make government agencies communicate and pass-on tax data
11) Advertise and make public as in the USA who cheats on their taxes and who is not paying
12) Last but not least, check our inland revenue department what is doing and how well is working and how is setup.
The smallest department in IR is the one that collects company taxes! Fiasko! And audit the head of IR and see who he gives exemptions to taxes, you'll be surprised...
Also give incentives to IR employees to collect taxes!
on 29/09/2011
Excellent suggestions
Ξένιος Μάμας on 28/09/2011
Κατ' αρχήν, συμφωνώ με την ήπια μείωση των κρατικών δαπανών όπως ήταν αυτή που επιτεύχθηκε με το πρώτο πακέτο μέτρων. Παρόλα αυτά, τα μέτρα αυτά, πρέπει να σημειώσω, ότι τα θεωρώ άγονα από αναπτυξιακής άποψης.

Σε αντίθεση με τις μειώσεις των κρατικών δαπανών οι οποίες υποσκάπτουν την ανάπτυξη, η φορολογία του πλούτου, εάν γίνει με τον ορθό τρόπο, μπορεί να είναι ένα γόνιμο μέτρο που θα την προωθήσει. Εάν, για παράδειγμα, φορολογηθούν τα συσσωρευμένα χρήματα στις τράπεζες και παράλληλα δοθούν κίνητρα για ενθάρρυνση των επενδύσεων, τότε αυτοί που έχουν χρήματα θα έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: είτε να επενδύσουν και να αυξήσουν το κεφάλαιό τους ή να αφήσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες και να φορολογούνται οι τόκοι. Είναι σαφές ότι μια τέτοια πολιτική θα οδηγούσε αρκετά χρήματα στο πεδίο των επενδύσεων και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη.

Φυσικά, τέτοιες πολιτικές εφαρμόζονται μόνο στην Αγγλία (εφόσον το παράδειγμα της αναφέρεται εδώ) όπου τόλμησαν να καταργήσουν το τραπεζικό απόρρητο (χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και άλλες δικαιολογίες που μας προβάλλουν στην Κύπρο).

Για αυτό συμφωνώ με το άρθρο ότι με ευφάνταστα μέτρα μπορείς με ένα σμπάρο, να έχεις και δύο και τρία ή και τέσσερα τρυγόνια. Από την άλλη, με μονόπλευρα μέτρα με ένα σμπάρο μπορεί να μην πάρεις ούτε σπουργίτη!
Χρίστος on 28/09/2011
Η δικαιότερη κατανομή βαρών (φορολογιών και συνεισφορών) θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από τους υπαλλήλους του δημοσίου και τις συντεχνίες τους. Που θα σήμαινε εξισορρόπηση των συνεισφορών τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων στο 6,8% όπως και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους άσχετα με τα όποια "κεκτημένα".

Ως επίσης και η δικαιότερη κατανομή των εισπράξεων του κράτους (που στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με την μορφή παχουλών συντάξεων και πλουσιοπάροχων γενικών αυξήσεων). Που θα σήμαινε κατάργηση αυτών των "κεκτημένων", κατάργηση των γενικών αυξήσεων, μείωση των κλιμάκων εισδοχής και κατάργηση των συντάξεων για τους νεοεισερχόμενους.

Θα ήταν τέτοιες ρυθμίσεις δικαιότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους; Αναμφίβολα ναι.

Από μια άλλη οπτική γωνία, ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων έχει πρόβλημα. Σε αντιπαραβολή, όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα τι πρέπει να κάνει; Να μειώσει προσωπικό ή να μειώσει μισθούς. Άρα, αυτή την αδυναμία του εργοδότη ποιος πρέπει να την πληρώσει; Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Κακώς οι συντεχνίες έχουν τόση δύναμη στον τόπο μας. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι ταμπουρώνονται πίσω από τις συντεχνίες και τα "κεκτημένα" τους. Ο εργοδότης σας δεν έχει λεφτά. Και τώρα συζητούμε να αυξήσουμε τις εισπράξεις του εργοδότη (κράτους) με έξτρα φορολογίες για να διατηρηθούν τα προνόμια του δημόσιου τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα;

Όσο αφορά την φοροδιαφυγή ας πιάσουν τους φοροφυγάδες από τον λαιμό. Κάπου όμως πολιτικά δεν υπάρχει η θέληση. Ναι, ας δώσουν πρόσβαση στον φόρο εισοδήματος και στις άλλες κρατικές υπηρεσίες και ας βρεθούν οι διαδικασίες να υπάρξει διαφάνεια στην διαχείριση των οφειλομένων ώστε να φαίνεται ποιοι χρωστούν και δεν πληρώνουν και σε ποιους χαρίζονται οι φόροι που χρωστούν.

Φορολόγηση τώρα και των συντεχνιών και της εκκλησίας. Κατάργηση των δημοτικών αρχών - ή αυτές να υπάρχουν ή οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες - είμαστε άραγε πιο μεγάλοι από ένα δήμο σε χώρα του εξωτερικού;
αθηνα on 30/09/2011
Μα αγαπητέ μου,υπάρχουν δήμοι με λιγότερους από 10000 κατοίκους,που ο δήμαρχος παίρνει πιό πολλά λεφτά από το δήμαρχο Αθηναίων με εκατομμύρια κατοίκους,ενώ ο κάθε δημοτικός γραμματέας αμείβεται, άν δεν κάνω λάθος στην κλίμακα Α15. Πως θα δούμε χα'ί'ρι;Και μετά προτείνει ο κ.Δημητριάδης,να αυξηθεί και άλλο ο φόρος ακίν. ιδιοκτησίας.Δηλαδή γιά να ανοίξει πιό πολύ η όρεξη των κρατικοδίαιτων του ευρύτερου δημ. τομέα;
kax on 28/09/2011
Πριν να μπουν νέες φορολογίες πρέπει να σταματήσει η φοροδιαφυγή που γίνεται από όσους μπορούν,ελεύθερους επαγγελματίες,δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους με δεύτερη δουλειά,πλούσιους και λιγότερα πλούσιους.Άμα είναι να μην εισπράσσονται σε ικανοποιητικό βαθμό γιατί να μπαίνουν οι φορολογίες.Μιά λύση είναι να αντικατασταθεί ο φόρος εισοδήματος με ΦΠΑ και άλλους φόρους που είναι πιό εύκολα εισπράξιμοι και λόγω της φύσης τους πιο δύσκολη η φοροδιαφυγή.
Διαφωνώ με νέους κτηματικούς φόρους,ήδη είναι πολύ ψηλοί και υπάρχουν κτηματίες που έχουν τεράστια περιουσία,άλλοι όμως που χρωστούν τα κτήματα τους.Επίσης συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα μένουν σε σπίτια παλιά σε περιοχές που έκαμαν αξία.Για να είναι δίκαιος ο φόρος πρέπει να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια,διαχωρισμός της αξίας των ακινήτων που ανήκει(αξία μείον δάνεια) στους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες και άλλοι παράμετροι που καθιστούν περίπλοκη την επιβολή δίκαιας φορολογίας.Για να κλείσει το έλλειμμα θα ήταν πιό αποτελεσματικό να μπεί έκτακτη εισφορά στα περσινά εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω και προσωρινή εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα,πάνω από ένα ποσό για ένα δυό χρόνια ώσπου να γίνει αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης.
Στην ιδέα του Ξένιου Μάμα να φορολογηθούν οι καταθέσεις υπάρχει η τρίτη επιλογή,να παν τα λεφτά στο εξωτερικό.Είναι πολύ δύσκολη η θέση της κυβέρνησης διότι ότι κάμει είναι δίκοπο μαχαίρι με λίγες λύσεις.Η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας ίσως είναι μια ιδέα που να έχει κάποιο αποτέλεσμα αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να μειωθούν τα έξοδα,που το μεγαλύτερο μέρος είναι μισθοί και συντάξεις και αναπόφευκτα θα επηρεαστούν ειδικά οι ψηλές κλίμακες.Επειδή υπάρχει η εντύπωση ότι οι περισσότεροι Δημόσιοι υπαλληλοι έχουν χαμηλή απόδοση ,που είναι κατά την άποψη μου σωστή,αναπόφευκτα πρέπει να ανέβει η παραγωγικότητα στο Δημόσιο.Αν ξεφορτωθεί η κυβέρνηση ορισμένα τμήματα που δεν είναι απαραίτητα,στοιχίζουν πολλά με ιδιωτικοποιήσεις η κλείσιμο(πχ ΡΙΚ,Κυπριακές Αερογραμμές)αυτόματα η εικόνα καλυτερεύει.Διότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση όταν φορολογείται ο πολίτης πλούσιος η φτωχός για να συντηρεί βασιλικά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις χιλιάδες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα εκεί όπου υπάρχουν ήδη πολλές αναλλακτικές επιλογές,είτε σταθμοί,είτε αεροπορικές εταιρείες
Ξένιος Μάμας on 29/09/2011
ΚΑΧ, συμφωνώ μαζί σου σ’ ότι αφορά την εισήγησή μου, γι’ αυτό και όταν τη διατύπωσα πρόσθεσα ότι παράλληλα με τη φορολογία των καταθέσεων πρέπει να "...δοθούν κίνητρα για ενθάρρυνση των επενδύσεων...". Εάν γίνουν μαζί αυτά τα δύο, η επιλογή της μεταφοράς των καταθέσεων στο εξωτερικό απομακρύνεται.
The Invisible Hand on 29/09/2011
Dear Professor
Touche, you are right that the stamp duty on property transfers in the UK has been increased from the maximum 2% that I knew a very few years ago. This is no doubt due (just like other tax increases in the UK) to the need to pay for the bloated UK military budget and unnesessary wars in Iraq, Afghanistan and now Libya. In the same irrational way that you suggest increases in taxation in Cyprus to pay for a bloated civil service whose cost is growing exponentially with time.

Inspite of your correction in UK tax rates, Cyprus property owners are taxed substantially more than owners in the UK which and all my arguments remain valid. It is an old lawyers trick you are using to dismiss valid arguments over a minor numerical error.

With your proven expertise, have you considered the consequences of exponential growth over time of government payroll and pensions? It is currently an unstable equilibrium which economists will call a bubble when it bursts. You can put off the day by taxing more, rich and poor, but it will still go pop.
P. Demetriades on 29/09/2011
Glad you see the light. I have never said I am in favour of a bloated public sector! I have no doubt that there is scope for meaningful savings in every part of the public sector. However, it seems to me that some of the cuts may be going too far and wil affect front line public services e.g. the quality of schooling (size of classes), which is a determinant of long run growth.

Moreover, development spending is being cut by £200 million. This will directly affect employment and output in the private sector.

In terms of the UK you seem to have forgotten that we have paid a lot of money to bail out the banks. £850 billion actually.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/163850bn-official-cost-of-the-bank-bailout-1833830.html

I am not sure what the figures for the two wars are but I suspect they are less. The US paid $750 for the Iraqui war and the UK had a smaller role so it must have cost a lot less. I am not defending it, of course! In my view it was the worst thing that Tony Blair ever did.
Β. Σαλτέ on 29/09/2011
Επειδή στο δημόσιο διάλογο αρκετοί μιλούν για υπερπρονόμια των δημόσιων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών (λόγω της πρόσφατης απεργίας - βλέπετε κάποιοι ενοχλούνται γιατί "τα κακά παιδιά" της δημόσιας εκπαίδευσης αντιστέκονται), είναι καλό να γίνονται συγκεκριμένοι.
Χωρίς να είμαι οικονομολόγος, ένα κοινό μυαλό μπορεί να κατανοήσει ότι: (α) οι συγκρίσεις των μισθών πρέπει να γίνονται σε σχέση με την αγοραστική δύναμη του χρήματος που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος (και γι αυτό οι οικονομολόγοι μπορούν να δώσουν συγκεκριμένους δείκτες), έχοντας βεβαίως κατά νου ότι πρέπει να συγκρίνονται όμοια πράγματα. Δηλαδή η κλίμακα εισδοχής που αφορά την πλειοψηφία με την αντίστοιχη στις χώρες της ευρωζώνης, και στη συνέχεια οι βαθμίδες των κλιμάκων προαγωγής με τις αντίστοιχές τους. Διότι προφανώς τα "συμπεράσματα" - ατεκμηρίωτα και γενικόλογα συνήθως - στηρίζονται στις κλίμακες μιας μικρής ομάδας δημόσιων υπαλλήλων (π.χ. αυτών που κατέχουν υψολόβαθμες θέσεις). Υπενθυμίζω ότι η κλίκαμα εισδοχής στο δημόσιο για τους πτυχιούχους (περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης - όχι Τριτοβάθμιας) είναι η Α8, που αντιστοιχεί (πριν τις περικοπές) σε 2040 ευρώ ακάθαρτα το μήνα. Να υπενθυμίσω επίσης ότι, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ένα ποσό από το μισθό τους κατα'ανάγκην ξοδεύεται σε ύλη που χρειάζονται για την εργασία τους (π.χ. βιβλία) χωρίς κανένα επίδομα βιβλιοθήκης ή άλλο, και ότι για 3-4 χρόνια υπηρετούν εκτός έδρας χωρίς φυσικά να τους δίνεται οποιοδήποτε επίδομα μετακίνησης. Άρα ας σκεφτούμε τι πραγματικά μπαίνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό ενός εργαζόμενου ηλικίας 35-40 χρονών (μέσος όρος ηλικίας νεοεισερχόμενων σήμερα). Αυτά για τους "υψηλόμισθους" εκπαιδευτικούς.
(β) όταν συγκρίνονται εργασιακές συνθήκες (π.χ. ωράρια, μέρες εργασίας, άδειες κτλ) δεν είναι επιστημονικά ορθό να παραγνωρίζονται οι πραγματικές συνθήκες εργασίας, ούτε οι ευθύνες που αυτή συνεπάγεται. Είναι νομίζω εύλογο ότι για να δοθεί ένα μάθημα των 45 λεπτών, απαιτείται ανάλογος τουλάχιστον χρόνος προετοιμασίας και ότι μεγάλο μέρος της εργασίας αφορά το διόρθωμα των εργασιών των μαθητών και την αξιολόγηση. Επιλέον, προτού κάποιος δημοσιοποιήσει τα "συμπεράσματα" του, είναι καλό να γνωρίζει και να λάβει υπόψη όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των εκπαιδευτικών, που πολλαπλασιάζουν το χρόνο εργασίας και τον επεκτείνουν πολύ πέραν του ορίου παραμονής του στο σχολείο. Εάν κάποιος επιθυμεί μπορώ να επανέλθω επί του θέματος δίνοντας τεκμήρια που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

Όσο για τις "150 εργάσιμες μέρες το χρόνο", θα εισηγούμουν αυτοί που το ισχυρίζονται να μου πουν:
(α) πώς τις έχουν υπολογίσει, γιατί οι δικοί μου υπολογισμοί λένε πως ο καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης δουλεύει 195 εργάσιμες μέρες, έναντι 225 ημερών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (στη βάση της 5ήμερης εργασίας), ενώ από όλους πρέπει να αφαιρεθούν οι ίδιες δημόσιες - εθνικές αργίες (π.χ. 1η Οκτωβρίου) . Δε θα σχολιάσω το πόσες μη εργάσιμες (π.χ. Κυριακές) αναλώνονται για προετοιμασία της εργασίας ενός εκπαιδευτικού και διόρθωμα αλλά και για άλλα καθήκοντα (πρόβες για εκδηλώσεις, θέατρο, χορωδίες, κτλ.) Όσον αφορά τις εργάσιμες μέρες, αυτές αφορούν στην οργάνωση του χρόνου του δημόσιου σχολείου, εφόσον τα σχολεία κλείνουν για 2 μήνες το καλοκαίρι. Τι θα λέγατε να έρχονταν τα παιδιά μας για άλλο ένα μήνα το καλοκαίρι, και να κάνουν μάθημα με 40 βαθμούς, χωρίς φυσικά κλιματιστικά κτλ. Χρειάζεται να προσθέσω οτιδήποτε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος ή είναι ευνόητες;
Γι αυτούς τους λόγους κι άλλους τόσους, προτού μιλήσουν κάποιοι για προνόμια, ας σκεφτούν πρώτα τι γνωρίζουν για τις εργασιακές συνθήκες και τα προβλήματα μιας κατηγορίας εργαζομένων και ας αναλογιστούν τη σοβαρότητα της πληροφόρησης ή της παραπληροφόρησης που ενδέχεται να έχουν.
αθηνα on 29/09/2011
O λόγος που ξεσηκώσατε την κοινή γνώμη,είναι γιατί απ'όλους τους δημ.υπαλλήλους απεργήσατε οι πλέον προνομιούχοι.Αλλά για ν'απαντησω σε μερικά points σας,αγοράζετε λέτε βιβλία.Ξέρετε κανέναν επιστήμονα που δεν ξοδεύει γιά την επιμόρφωσή του;Εγώ είμαι γιατρός.Αν έμενα σ'αυτά που έμαθα προ 20ετίας,θα είμουν επικίνδυνη.Ενώ ένας θεολόγος πόσο up to date ενημερωμένος πρέπει να είναι;Τώρα σχετικά με τον εργ.χρόνο άστε το καλύτερα,γιατί τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ σας.Δηλαδή,εάν σας έβαζαν κλιματιστικά,θα δουλεύατε αγόγγυστα και το καλοκαίρι;Τις αργίες των Χριστουγέννων χρειάζεστε κλιματιστικό;Θα είσασταν πιό πειστικοί,αν λέγατε ότι γιά παιδαγωγικούς λόγους είναι αναγκαίες οι διακοπές και όχι να σκαρφίζεστε έωλα επιχειρήματα.
on 30/09/2011
sinexiste me tis apergies me oli tin kini gnomi enantion sas na dume pios tha fgi kerdismenos.

Anyway i pedia mas ine apo tin xiroteres tis evropis. Plironeste ke to apotelesma ine dramatiko. Gia afto osoi mporoun stelnoun ta pedia tus se idiotika sxolia.

An oikonomika mporusan oloi kanis den tha pigene sta dimosia toso axrista ta katantisate.

Fysika me to azimioto giati oso axrista ta sxolia toso parapano idietera toso parapano lefta gia sas.
ΒΣ on 30/09/2011
Θα μπορούσα - ως φιλόλογος - να απαντήσω στις ειρωνείες και ατεκμηρίωτες επικρίσεις σας με το ίδιο ύφος, για τη δική σας γλωσσική ανεπάρκεια, η οποία εκδηλώνεται με την αδυναμία σας να γράψετε σε ελληνικούς χαρακτήρες και με τη χρήση ξένων όρων λόγω γλωσσικής πενίας. Να υποθέσω ότι έχετε φοιτήσει σε αγγλόφωνο σχολείο ή ότι δεν τα πηγαίνατε καλά με το γλωσσικό μάθημα; Αν ισχύει το πρώτο, τότε πώς ξέρετε για το τι συμβαίνει στα δημόσια σχολεία και παρουσι΄ζεστε ως ειδήμων; Αν ισχύει το δεύτερο, λίγη αυτοκριτική και αυτογνωσία δε βλάπτει.
Θα μπορούσα, επίσης, να σχολιάσω το ανεπίτρεπτο ύφος και ασέβεια απέναντι στη διαφορετική άποψη, αλλά κυρίως την απουσία κριτικής σκέψης από το λόγο σας, που εκδηλώνεται με την άποψή σας ότι "για όλα τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου φταίνε οι άχρηστοι εκπαιδευτικοί". Όταν κάποιος δεν υποψιάζεται καν ότι οι παράγοντες που οδηγούν στη σχολική αποτυχία είναι πολυσύνθετοι, και επιρρίπτει τις ευθύνες σε έναν και μόνο, εντελώς επιπόλαια και επιφανειακά μάλιστα, νομίζω πως με τη λεκτική επίθεση απλώς εκφράζει τη δική του αδυναμία να αντιληφθεί πώς λειτουργούν τα συστήματα μέσα στα οποία ζούμε.
Τι να σας πω; Πως αν κλείσουν τα δημόσια σχολεία, οι γονείς είναι που θα κληθούν να πληρώνουν την ιδιωτική εκπαίδευση των παιδιών τους; Ή πως οι προαναφερθείσες δεξιότητες και αρετές που έκδηλα απουσιάζουν από το λόγο σας (γλωσσική επάρκεια, κριτική σκέψη, σεβασμός και αυτοσεβασμός) βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας παιδείας;
Αν ήθελα να σας απαντήσω στο δικό σας επίπεδο κριτικής, θα σας καλούσα να περάσετε για λίγο από την τάξη μου για να βελτιώσετε τη γλωσσική σας ικανότητα και να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη. Δεν το κάνω γιατί η δική μου παιδεία μού υποδεικνύει το σεβασμό. Λίγη αυτοκριτική, όμως, δε θα σας έβλαπτε, προτού εξαπολύσετε μύδρους σε λανθασμένο στόχο.
on 30/09/2011
Den mpirazi otan den exis epixirimata prospathis thixis ekino pou mila.

Xero poli kala tin ginete sta sxolia afu oi gonis mu ine kathigites.

Ala to kalitero ine to exis.

Me gonis kathigites sto dimosio exo fitisi se idiotika sxolia.

Tosi itan i empistosini tus stin dimosia pedia.
Β. Σαλτέ on 29/09/2011
Αν και δε μου αρέσει αυτός ο τρόπος επιθετικής συζήτησης (εγώ απλώς προσπάθησα να φωτίσω κάποιες πτυχές που έντεχνα αποκρύβονται ή παραποιούνται, χωρίς να ασκήσω λεκτική επίθεση σε καμία κατηγορία εργαζομένων - υποθέτω αντιλαμβάνεστε τον όρο διαλεκτική), θα σας εισηγηθώ το εξής: Τι θα λέγατε να αλλάζατε για ένα χρόνο το επάγγελμα και τα εισοδήματά σας με έναν εκπαιδευτικό; Και μη μου απαντήσετε ότι και το δικό σας επάγγελμα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου. Εσείς όμως αναγνωρίζετε τις δυσκολίες του δικού μου; Και γιατί τόση εμμονή εκ μέρους των "δημόσιων κατηγόρων" στο να μην αναγνωρίζονται οι ευθύνες, οι δυσκολίες και ο επαγγελματισμός μιας συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, οι οποίοι - αντιθέτως με πολλούς άλλους - πληρώνουν κανονικότατα τους φόρους τους στο κράτος. Γιατί τόσος πόλεμος και παραγνώριση της κοινωνικής προσφοράς των εκπαιδευτικών, ώστε να αναγκαζόμαστε να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα; Μήπως είναι συντονισμένη αυτή η ανέντιμη και υβριστική επίθεση, για να κρυφτούν πίσω της οι φοροφυγάδες και οι πραγματικά προνομιούχοι του δημοσίου και των ημικρατικών οργανισμών; Σας θυμίζω απλώς κάποιους αγαπημένους μου στίχους του Σεφέρη, που χρησιμοποίησα πρόσφατα σε ένα άρθρο μου με αφορμή τα γεγονότα στο Μαρί, αλλά μπορεί να σημαίνει πολλά για όσα ακούγονται στις μέρες μας εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων διά στόματος των πραγματικών εκπροσώπων του πλούτου:
"Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο,
άπληστος σαν το χόρτο, ρίζες τα νεύρα του κι απλώνουν⋅
σαν έρθει ο θέρος
προτιμά να σφυρίξουν τα δρεπάνια στ’ άλλο χωράφι⋅
σαν έρθει ο θέρος
άλλοι φωνάζουνε για να ξορκίσουν το δαιμονικό
άλλοι μπερδεύουνται μες στ’ αγαθά τους, άλλοι ρητορεύουν."

Όσ για τα περί βιβλίων και κλιματιστικών, μπορείτε να κατανοήσετε ότι ήταν απλώς παραδείγματα, για να υποψιαστεί ο ανυποψίαστος πολίτης πόσα άλλα τού κρύβουν για τα πραγματικά εργασιακά δεδομένα, και όχι για να μου απαντήσετε το αυτονόητο, ότι δηλαδή κάθε επαγγελματίας πρέπει να επιμορφώνεται. Εξάλλου, δε φαντάζομαι να διαφωνείτε ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται να εργάζεται σε συνθήκες αξιοπρεπείς; (Το πόσο αξιοπρεπείς είναι οι συνθήκες εργασίας στα σχολεία να μην το συζητήσω - το ακούτε προφανώς από τα παιδιά σας που, π.χ., με μια βαλίτσα στον ώμο τριγυρνούν από τη μια τάξη στην άλλη λόγω ελλιπούς υποδομής στα σχολεία).
Όσο για τους παιδαγωγικούς λόγους που αναφέρατε, συμφωνώ απόλυτα, αλλά προτιμώ να μην ανοίξω τη συζήτηση, γιατί θα γράφω μέχρι αύριο και έχω ακόμη ασκήσεις των μαθητών μου να διορθώσω. Βλέπετε, ο πραγματικός εργασιακός μου χρόνος είναι πολύ περισσότερος από ότι εσείς μπορείτε να φανταστείτε. Ως πραγματική επαγγελματίας, νομίζω δεν θα έπρεπε να καταφύγετε στην ειρωνεία για το θέμα, γιατί ξέρετε ότι ο εργασιακός χρόνος δεν μετριέται μόνο με ημέρες παρουσίας στο χώρο εργασίας. (Σας καλώ, εάν θέλετε και τα Χριστούγεννα στο σπίτι μου, μια και το αναφέρατε, να πιούμε καφέ εν μέσω τετραδίων και γραπτών / το μόνιμο παράπονο των δικών μου παιδιών).
Σας ερωτώ, όμως: Πόσο παιδαγωγικό είναι να πλήττεται δημόσια το κύρος του εκπαιδευτικού με τον τρόπο που συστηματικά έχει πληγεί αυτές τις μέρες; Πώς καλλιεργείται ο σεβασμός των νέων απέναντι στη μόρφωση, όταν κατηγορείται ασταμάτητα (άδικα και ατεκμηρίωτα, αλλά δημαγωγικά) ο φορέας της γνώσης και της καλλιέργειας του ήθους; Αμφιβάλλετε ότι η συνειδητή υπόσκαψη του δημόσιου σχολείου, υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα εκείνων που περιμένουν για να "αρπάξουν" τη λεία τους στα ... σαλόνια της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Ποιος θα την πληρώσει τελικά; Μήπως και εσείς;
on 30/09/2011
I epithetiki stasi ofilete sto gegonos oti isaste proklitiki kire valte.

Mia pedia pou exi mia apo tis xiroteres apodosis stin evropi ala me tus pio kalopliromenous ekpedeftikous fysika se sxesi me to cost of living.
Milate gia forofigades ke esis san ekpedeftiki me ta idietera isaste apo tus protus pou den dilonete ta isodimata sas.

Diladi an kapios to kaloskefti ftani sto simperasma oti:

Epidi i pedia nosi i mathites kanun idietera stous kathigite i opoioi ine i ousiastikoi ipetioi pou i pedia nosi.

I ekpedeftiki epofelounte oikonomika, den dilonoun ta oikomika tus ofeli ke meta fonazoun gia alous oti forodiafevgoun.

Ma isaste sovaroi.
αθηνα on 01/10/2011
Εμένα τα παιδιά μου, κ.Σαλτέ, φοίτησαν σε δημ.σχολείο.Δεν έχω παράπονο από την επάρκειά σας.Η διαφορά μας έγκειται,όπως είπα και προηγουμένως,στο ότι θα έπρεπε να είστε πιό φειδωλοί στις κινητοποιήσεις σας,διότι προκαλείτε την κοινή γνώμη με το να σπεύδετε πρώτοι απ'όλους τούς δημ.υπαλλήλους να απεργήσετε,λες και είστε οι πιό αδικημένοι της παρέας.Η συνειδητή προσπάθεια να εκτραπεί η συζήτηση σε πόλεμο επαγγελμάτων και σε ανακάλυψη εχθρών του δημ.σχολείου,είναι αντιπαραγωγική.Θα είσασταν πιό ειλικρινείς αν το περιορίζατε το πράγμα στις οικονομικές παραμέτρους του.
αθηνα on 02/10/2011
Mα την απεργία σας κ.Σαλτέ,την κάνατε γιά να διατηρήσετε τα κεκτημένα σας και όχι γιά να ανεβάσετε την ποιότητα του δημ.σχολείου ή γιά να το γλυτώσετε από τα ''κοράκια'' της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Το κριτήριο της κοινής γνώμης είναι αλάνθαστο.Εκτός και άν δεν καταλάβαμε καλά.
Chris on 30/09/2011
Η πιπίλα ότι οι τάδε ομάδα εργαζομένων είναι αυτή που φοροδιαφεύγει είναι τουλάχιστον γελοία. Η αλήθεια είναι ότι ΟΛΕΣ, ανεξαιρέτως, οι ομάδες εργαζομένων φοροδιαφεύγουν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το να μην κόβουν αποδείξεις, οι μισθωτοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) με τη δεύτερη δουλειά, οι επιχειρηματίες (μικροί και μεγάλοι) με την «δημιουργική λογιστική». Είναι πιο δύσκολο για τους μισθωτούς αλλά όχι ακατόρθωτο. Και εδώ έρχεται η επόμενη πιπίλα, ότι οι δημόσιοι έχουν δεύτερη (αδήλωτη) εργασία το οποίο για μερίδα αυτών είναι αλήθειά. Αυτό όμως που δεν αναφέρει κανείς, είναι πόσο μεγάλη είναι αυτή η μερίδα. Ούτε είδα σε κάποιο σχόλιο να αναφέρεται η μερίδα των ιδιωτών μισθωτών οι οποίοι είναι αδήλωτοι (και επομένως φοροδιαφεύγουν για το 100% των εισοδημάτων τους). Και έστω ότι είναι μικρή αυτή η μερίδα μισθωτών που τα παίρνουν όλα μαύρα. Πόση είναι η μερίδα αυτών που παίρνουν ποσοστό των εισοδημάτων τους μαύρο και πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό;

Η μόνη φορολόγηση η οποία μπορεί να επιβληθεί κάνοντας πολύ δύσκολο σε κάποιον να την αποφύγει είναι η φορολόγηση βάση τεκμηρίων περιουσίας. Ας μπει τεκμήριο αγοράς και τεκμήριο διαβίωσης. Με πιο απλά λόγια ας έρθει το κράτος να πει στον καθένα ότι «για να αγοράσεις αυτό το σπίτι/διαμέρισμα/αυτοκίνητο κτλ. σημαίνει ότι έχεις τουλάχιστον Χ εισόδημα το χρόνο» (τεκμήριο αγοράς). Εν συνεχεία να του πει «για να συντηρείς αυτό το σπίτι/διαμέρισμα/αυτοκίνητο κτλ πρέπει να έχεις τουλάχιστον Ψ εισόδημα το χρόνο» (τεκμήριο διαβίωσης). Εν κατακλείδι ο εκάστοτε θα φορολογείτο στο Χ+Ψ εισόδημα και όχι πάνω σε αυτό που δήλωσε. Η απάντηση «πήρα δάνειο και τα αγόρασα/συντηρώ» είναι επίσης αστήρικτη γιατί για να σου δώσει μια τράπεζα δάνειο σημαίνει ότι έχει πειστεί ότι έχεις το ανάλογο εισόδημα για να την αποπληρώσεις. Με άλλα λόγια θα μπορούσε η ύπαρξη κάποιου δανείου να αποτελέσει τεκμήριο διαβίωσης. Κάποια λύση επομένως στο θέμα της φοροδιαφυγής βλέπουμε ότι υπάρχει αλλά δεν θα ανησυχούσα και πολύ επειδή ακριβώς τέτοιες λύσεις μπορούν να δουλέψουν δεν είναι πιθανόν να εφαρμοστούν. Άλλωστε ποιος πολιτικός θα ψήφιζε νομοθετήματα που θα τον έκαναν τον ίδιο στόχο;
ΒΣ on 01/10/2011
Φίλε ανώνυμε, αν έχω επιχειρήματα ή όχι φαίνεται από πολλά προηγούμενα σημειώματα που υπέγραφα και ως ΒΣ ή καθόλου (όχι για να κρύψω την ταυτότητά μου, τη δηλώνω εξάλλου εδώ και είναι γνωστό ότι αρθρογραφώ επώνυμα στον τύπο, αλλά γιατί δεν το θεώρησα σημαντικό στην αρχή να δώσω όνομα. Κάποιος που διαβάζει προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει από το ύφος και τη γλώσσα τι έχω γράψει και να δει την επιχειρηματολογία μου). Νομίζω, όμως ότι κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν την επίθεση με ιδιαίτερα προσβλητικά λόγια μάλιστα, (όπως και τα δικά σου, παραδέξου το), ενώ οι δικές μου απαντήσεις παραμένουν σταθερά σε πλαίσια ευγένειας και σεβασμού της άλλης άποψης. Όταν, όμως, κάποιοι επιμένουν να ειρωνεύονται χωρίς να γνωρίζουν και να μη σέβονται την εργασία των άλλων, κάπου πρέπει να τους γυρίσεις τον καθρέφτη στο ύφος τους. Θα μπορούσα, ως φιλόλογος, να προσβάλω πολλούς από τους προλαλήσαντες για τα φρικτά γλωσσικά τους λάθη. Δεν το έκανα όμως, γιατί σκοπός μου δεν είναι να προσβάλω κανένα, αλλά να φωτίσω την αλήθεια που κάποιοι αγνοούν και άλλοι αποκρύβουν ή διαστρεβλώνουν. Σε σένα απάντησα με υποθετικό λόγο. Αν εσύ ενοχλήθηκες με το δικό μου υποθετικό λόγο, που δεν ήταν επιθετικός αλλά καυστικός, φαντάσου πώς αισθάνονται οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται τόσες μέρες άδικα και ασύστολα για τεμπελιά, ανικανότητα , ανεντιμότητα και τόσα άλλα, ενώ δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για τους μαθητές τους στο δημόσιο σχολείο.
Το τι έκαναν οι γονείς σου δε με αφορά. (Θα μπορούσα να σου προτάξω το αντεπιχείρημα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί στέλλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο) Με αφορά όμως το να επιμένεις ότι "όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν ιδιαίτερα και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους". Αυτό ονομάζεται συκοφαντική δυσφήμηση ή αν προτιμάς λίβελλος. Έχω απαντήσει πιο πάνω για το θέμα και δε θέλω να ξαναγράφω τα ίδια. Αν κάποιοι παρανομούν με φροντιστήρια, είναι ευθύνη του κράτους να τους βρει και να τους τιμωρήσει. Είναι επίσης ευθύνη του κράτους να φροντίσει για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου εκεί όπου πάσχει, για να μην καταφεύγουν οι νέοι στα φροντιστήρια, εφόσον όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου διαθέτει τα προσόντα που απαιτεί η θέση (πτυχίο πανεπιστημίου τουλάχιστον). Δε δικαιούται όμως κανένας να διαδίδει ψεύδη εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που κάνουν καλά τη δουλειά τους, που δεν κάνουν φροντιστήρια και που πληρώνουν κανονικότατα τους φόρους τους. Από την άλλη, είναι πολλοί οι παράγοντες που ωθούν τους νέους στα φροντιστήρια, και αυτό δε σημαίνει ότι πάνε γιατί ο καθηγητής τους στο σχολείο δεν είναι καλός. Ξέρεις πόσες προσπάθειες κάνουμε για να τους πείσουμε να μην πηγαίνουν φροντιστήριο, αλλά να αξιοποιούν το χρόνο τους διαβάζοντας και λύνοντας τις ασκήσεις του σχολείου, όταν μάλιστα έρχονται οι ίδιοι και οι γονείς τους να δηλώσουν τυχεροί που τους κάνει μάθημα στο σχολείο ο τάδε ή ο δείνα καθηγητής, γιατί τον θεωρούν αυθεντία στο θέμα του; Σκέφτηκες γιατί οι γονείς πιέζουν τους καθηγητές του δημοσίου να τους δεχτούν σε ιδιαίτερα μαθήματα; Να μην αμφιβάλλεις ότι οι περισσότεροι καθηγητές επιλέγουν να μην υποκύψουν στις πιέσεις. Μήπως, όμως, με τη μείωση των μισθών σε σημείο που να μην τα βγάζει πέρα ένας μισθωτός, μπορεί τελικά να αποδεχτεί να υποκύψει και να κάνει ιδιαίτερα στο μέλλον; τι άλλο να κάνει; να κλέψει ή να εργαστεί; Αν οι γονείς σου είναι εκπαιδευτικοί, όπως λες, τουλάχιστον γνωρίζεις πόσο δούλευαν και ότι δεν έγιναν πλούσιοι με το μισθό τους. Ζούσαν αξιοπρεπώς, ναι. Ρώτα τους και με πόσα δάνεια σε μόρφωσαν - εάν δεν είχαν κληρονομήσει περιουσίες.
ΒΣ on 01/10/2011
Ένα γενικό σχόλιο που προκύπτει από τα διάφορα σχόλια σε αυτό το άρθρο, είναι πόσο επιζήμιες μπορεί να είναι οι άκριτες εισηγήσεις σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό. Να μην πω ότι εμφανίζουν τάσεις επιστροφής στην εποχή της δουλείας, όπου ο εργαζόμενος δεν είχε δικαιώματα. Μεταφέρω μερικές:
1. "Οι νεοεισερχόμενοι να μην πάρουν σύνταξη"
ΣΧΟΛΙΟ: Και πως θα ζήσουν άμα σταματήσουν να εργάζονται. Να πεινούν, να κλέβουν ή να τους ρίξουμε στον καιάδα.

2. "Ο συνδικαλισμός είναι επικίνδυνος και πρέπει να σταματήσει"
ΣΧΟΛΙΟ: ναι είναι επικίνδυνος για τους εργοδότες, αλλά είναι η μόνη προστασία του εργαζόμενου, δημοκρατικά κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

3. "Οι δημόσιοι υπάλληλοι δε δουλεύουν γι' αυτό δεν πρέπει να αμοίβονται."
ΣΧΟΛΙΟ: Καλά, η δημόσια υπηρεσία και τα σχολεία έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο με τόσους "άχρηστους"; Αυτοί που τα γράφουν δεν εξυπηρετήθηκαν ποτέ στις δημόσιες υπηρεσίες και δεν πήγαν σχολείο; Κι αν πήγαν στο δημόσιο σχολείο που έχει τόσο "άχρηστους" εκπαιδευτικούς, πώς τα κατάφεραν μετά να σπουδάσουν (η Αθηνά μάλιστα έγινε γιατρός, όπως δηλώνει)

4. Να κοπούν οι άδειες από τους εργαζόμενους ή να δουλεύουν σε άλλες δουλειές οι εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι
ΣΧΟΛΙΑ: α) Εγώ λέω να μην παίρνουν καθόλου άδειες οι εργαζόμενοι, και να δουλεύουν ολόχρονα και εφτά μέρες την εβδομάδα. Να ξεχάσουμε και το οκτάωρο και να πάμε στη "χρυσή εποχή" προ εργασιακών δικαιωμάτων. Ζήτω ο πλούτος και το κεφάλαιο!!! Ζήτω ο εθισμός μας στη νέα εποχή της δουλείας στην οποία βολευτήκαμε με τους νέους δούλους του τρίτου κόσμου να μας υπηρετούν χωρίς δικαιώματα!!! (β) ο κάθε εργαζόμενος επιλέγει να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά με βάση τα εργασιακά δεδομένα που του προτείνονται κατά την περίοδο της εργοδότησής του. Ερωτώ: Για να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, δε χρειάζεται η συναίνεση των εργαζομένων; Ζήτω οι μονομερείς αποφάσεις των εργοδοτών!!! Κι ύστερα μιλάμε για πολιτικά δικαιώματα. (γ) Εγώ λέω να τους βάλουμε να καθαρίζουν τα σχολεία το καλοκαίρι. Και να χρησιμοποιούν για ξεσκονόπανο τα πτυχία τους και τις σημειώσεις που ετοιμάζουν για τους μαθητές τους, αφού έτσι κι αλλιώς είναι άχρηστες. (δ) Και για να σοβαρευτούμε: Εάν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό πρόβλημα στο κράτος και πρέπει να μειωθούν οι άδειες των εργαζομένων, ας γίνει. Αλλά να γίνει με σεβασμό στις γνώσεις, τα τυπικά προσόντα και στην αξιοπρέπεια, και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι δυνατόν αυτός που τη μια μέρα διδάσκει και αξιολογεί το παιδί μας, την επομένη να κάνει μια δουλειά που δεν απαιτεί ισότιμα ακαδημαϊκά προσόντα. Δεν ξέρω από την άλλη τι συνέπειες θα έχει αυτό στην ανεργία. Αναρωτιέμαι όμως γιατί κανένας δεν εισηγήθηκε τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αναλόγως προσόντων και ικανοτήτων και όχι ηλικίας σε θέσεις κλειδιά, την αξιοκρατία στις προαγωγές για να γίνεται καλύτερη διαχείριση των πόρων, τα κίνητρα για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

5. "Οι φοροφυγάδες βοηθούν την οικονομία γιατί με τα χρήματα που εξοικονομούν απο τους φόρους που δεν πληρώνουν, εργοδοτούν ανέργους"
ΣΧΟΛΙΟ: αυτό ας μου το εξηγήσει κάποιος παρακαλώ...

6. "Αν δε δέχονται να τους μειώσουν τους μισθούς και αυτά που θεωρούν κεκτημένα, απολύστε τους και πάρτε άλλους"
Συμπερασματικά, με άλλα λόγια: "Οι μισθωτοί απέκτησαν πολλά δικαιώματα και πρέπει να τους κόψουμε τον αέρα. Δεν τους κόβουμε και το κεφάλι καλύτερα. Θα βρούμε άλλους να μας υπηρετούν....."
ΣΧΟΛΙΟ: Ζήτω οι αφέντες!!!
Επιλήσμων on 03/10/2011
Ο κ.Καθηγητής (28 Σεπτ.) τονίζει οτι "η κ. Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι περικοπές δημοσίων δαπανών υπονομεύουν την πολυποθούμενη ανάκαμψη όλων των οικονομιών της Ευρώπης."
Αληθεύει ότι η Ιταλία απέφυγε την οικονομική κρίση την δεκαετία του '30 κυρίως λόγω της απόφασης της τότε Κυβέρνησης να εργοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες άνεργους γιά την κατασκευή του μεχρι σήμερα αξιοθαύμαστου οδικού δικτύου της Ιταλίας?
Κάποιος (απλοϊκός) άκουσα ότι είπε καλό θα ήταν αν η Κυβέρνηση μας εργοδοτούσε τους μισούς άνεργους να βγάζουν τρύπες στο έδαφος και τους άλλους μισούς να τις γεμίζουν.
Πρέπει όμως πρώτα να βρεθούν τα χρήματα. Δεν βλέπω να μπορούμεν έγκαιρα να εισπράξουμεν τους οφειλόμενους φόρους.
Μήπως ήρθε η ώρα να πωλήσουμε τον χρυσό της ΚΤΚ?
KWSTAS on 26/03/2012
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ!!! ΕΛΕΟΣ ΠΙΟN ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!! ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!!! ΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΙΝΕΣ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΜΝΟΥΝ ΠΑΛΙΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΤΛ ΚΤΛ................................ Η ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ Η ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ!!!!!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΧΤΙΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ