You are here

Η ΕΚΤ, η κ. Μέρκελ και το μέλλον του ευρώ

09/12/2011
 Για ακόμη μια φορά η ΕΚΤ μας έδειξε χθες ότι είναι προσηλωμένη στο δόγμα του γερμανικού μονεταρισμού.  Η μείωση του επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, εν μέσω υπαρξιακής κρίσης του ευρώ, μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο σαν «πολύ λίγο και πολύ αργά». 

 Η απόφαση αυτή μάλιστα συνοδεύτηκε και από δηλώσεις του νέου της προέδρου Mario Draghi αναφορικά με την αγορά περισσότερων κρατικών ομολόγων οι οποίες έσβησαν την ελπίδα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση.  Οι δηλώσεις του κ. Draghi επιβεβαίωσαν τη συνέχιση και της πολιτικής του «πολύ διστακτικά», την οποία εφάρμοσε ο προκάτοχός του κ. Τρισέ όσον αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων.

 Οι οικονομολόγοι που συνεχίζουν να δικαιολογούν τη σκληρή αυτή στάση της ΕΚΤ – ο αριθμός των οποίων λιγοστεύει μέρα με τη μέρα - ισχυρίζονται ότι η νομισματική χαλάρωση θα παρακινδύνευε την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών.  Με τα σημερινά δεδομένα της επέκτασης της κρίσης στον πυρήνα της ευρωζώνης και τον φαύλο κύκλο χρέους και αποπληθωρισμού που έχει ήδη αρχίσει σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, αυτό έχει καταντήσει πλέον να είναι ένα αστείο επιχείρημα, το οποίο δεν αξίζει καν συζήτησης.

 Να υπενθυμίσω εδώ ότι εκτός των δηλώσεων του προέδρου της τράπεζας, η ΕΚΤ δεν δημοσιεύει πρακτικά των αποφάσεών της.  Αυτή είναι μια σκανδαλώδης έλλειψη διαφάνειας, η οποία συντηρείται με το πρόσχημα ότι θα υπάρξουν πιέσεις στα μέλη του συμβουλίου της για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.  Δεν έχω τίποτα εναντίον της ανεξαρτησίας της τράπεζας.  Αλλά η δημοκρατία επιβάλλει πολύ περισσότερη διαφάνεια για να δικαιολογείται τέτοια ανεξαρτησία. 

 Διαφορετικά το ενδεχόμενο να μετατραπεί η τράπεζα σε ένα τέρας το οποίο δεν είναι υπόλογο σε κανένα και λειτουργεί με δική του ατζέντα, υπεράνω των θεσμών της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

 Το ενδεχόμενο αυτό τελευταία παίζει πολύ στο δικό μου μυαλό.  Η απόφαση της ΕΚΤ να μην μειώσει περισσότερό το επιτόκιο της και να μη προχωρήσει προς νομισματική χαλάρωση σίγουρα δημιουργεί περισσότερη πίεση στα κράτη-μέλη να επιβάλουν επιπρόσθετα αντιλαϊκά και τιμωρητικά μέτρα λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης.  

 Δεν θα παραξενευθώ καθόλου αν μια μέρα ανακαλύψουμε ότι είναι αυτό το πραγματικό παιχνίδι που έπαιζε η ΕΚΤ.  Η έλλειψη διαφάνειας σίγουρα δεν αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

 Η σκληρή στάση της ΕΚΤ σίγουρα δίνει περισσότερη δύναμη στην κ. Μέρκελ να επιβάλει τα δικά της σχέδια για «δημοσιονομική ένωση» στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται.  Τα οποία προσβλέπουν να επιβάλουν σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πόρρω απέχουν από μια γνήσια δημοσιονομική ένωση.

 Μια γνήσια δημοσιονομική ένωση συμπεριλαμβάνει μεταβιβάσεις πόρων η/και εγγυήσεις από τα πιο πλούσια κράτη στα πιο φτωχά (π.χ. μέσω κοινών κοινωνικών παροχών η/και ευρω-ομόλογων).  Αν υπήρχε τέτοια αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών, ο μέσος όρος χρέους της ευρωζώνης θα ήταν καθοριστικός για τη δυνατότητα δανεισμού όλων των χωρών.  Να υπενθυμίσω ότι λόγω κυρίως  διάσωσης τραπεζών σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, το χρέος της ευρωζώνης έχει ανέλθει στο 85% του ΑΕΠ της από 66% που ήταν το 2007.  Παρά την αύξηση αυτή, παραμένει χαμηλότερο αυτού των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας γιατί (α) οι πολιτείες είναι μέλη μιας γνήσιας δημοσιονομικής ένωσης και (β) έχουν μια κανονική κεντρική τράπεζα.  Για να μην μιλήσω και για την Ιαπωνία η οποία έχει χρέος 220% του ΑΕΠ της και δανείζεται σε χαμηλότερα επιτόκια από τη Γερμανία (η οποία να θυμίσω έχει χρέος μεγαλύτερο της Κύπρου).

 Έχουμε ακούσει πολλά τις τελευταίες μέρες για τα σχέδια της κ. Μέρκελ να επιβάλλει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία και πολύ λίγα για αλλαγές που θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να λειτουργεί σαν κανονική κεντρική τράπεζα.  Έχουμε επίσης ακούσει ότι η ιδέα για ευρω-ομόλογα έχει αποκλεισθεί όχι μόνο από την κ. Μέρκελ αλλά και από τον κ. Σαρκοζί.  

 Είναι ξεκάθαρο ότι το σημερινό καθεστώς της ΕΚΤ βολεύει τη Γερμανία περισσότερο από άλλες χώρες.  Αυτό μας το επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Ζάκ Ντελόρ σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Daily Telegraph, ο οποίος παραδέχθηκε τον ελαττωματικό του σχεδιασμό για τον οποίο έγραψα πρόσφατα, και τον απόδωσε στη γερμανική εμμονή στην ιδέα νομισματικού ελέγχου.  Ο Ντελόρ πρόσθεσε και κάτι που δε γνώριζα.  Ότι οι άλλες χώρες δέχθηκαν τότε τις προτάσεις της Γερμανίας λόγω «έλλειψης οράματος».

 Ελπίζω αυτή τη φορά το όραμα να υπάρχει.  Γιατί οι λύσεις που φαίνεται να προτείνει η κ. Μέρκελ δεν εξυπηρετούν ούτε καν τα ίδια τα συμφέροντα της Γερμανίας, γιατί οι μονόπλευροι συμβιβασμοί που επιβάλλονται εκβιαστικά δεν θα αποδειχθούν βιώσιμοι.

 Η δική μου εισήγηση είναι απλή. 

 Ας δεχθούν οι ηγέτες τη σιδηρά πειθαρχία που προτείνει η κ. Μέρκελ αλλά κάτω από δύο όρους:

 (α) Να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς γνήσια δημοσιονομική ένωση, βασισμένη στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ κρατών-μελών, π.χ. «ομόσπονδο» ανεργιακό επίδομα, αν όχι και ευρω-ομόλογα.

 (β) Η ΕΚΤ να μετατραπεί σε κανονική κεντρική τράπεζα, με εξίσωση της απασχόλησης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας με τη σταθερότητα των τιμών στο ένταλμα της.

Χωρίς τέτοιου είδους βήματα η διάρρηξη της ευρωζώνης είναι σίγουρη.  Το μόνο αβέβαιο είναι το πότε θα γίνει.

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου
59 σχόλια
Taylor on 09/12/2011
I agree 100% with the Professor, excellent analysis. I especially Agree with his sugestions that the ECB has more than a monetary policy mandate.
Τριμ on 09/12/2011
Συμφωνώ με την ανάλυση. Εγώ θα πρόσθετα και την ανάγκη μαι κοινωνικής ευρώπης, η οποία όμας υπό τις παρούσες συνθήκες και τους συσχετισμούς δύναμης φαίνεται δύσκολη υπόθεση.
Το τραγικό για μας είναι που εμείς στην Κύπρο έχουμε πολιτικούς και τεχνοκράτες, με πρώτους και χειρότερους το τρομερό τρίδυμο Ορφανίδης-Νικόλας-Αβέρωφ που αρθρώνουν ένα οικονομικό λόγο ο οποίος κατά βαση είναι αυτός της Μέρκελ! Αυτό είναι το τραγικό στην υπόθεηση μας: δεν αρθρώνεται ένας λόγος που να εξυπηρετεί την Κυπριακή οικονομία, ή έστω το ε/κ κεφάλαιο!
The Invisible Hand on 09/12/2011
Φίλε Τριμ

Συμφωνώ για μια φορά 100% με το Δρ Δημητριάδη και τη κριτική της ευρωπολιτικής Μέρκελ. Αλλά, όπως διαπιστώνεις, είναι δύσκολη υπόθεση να την αλλάξουμε εμείς.

Αλλά εσύ, Τριμ, προχωράς χωρις συνοχή από τη μακρο-οικονομία της Ευρώπης στη μικρο-πολιτική της Κύπρου.

Ποιά τραγική σχέση βλέπεις της κας Μέρκελ με το "τρομερό τρίδυμο Ορφανίδης-Νικόλας-Αβέρωφ"; Έχεις την εντύπωση ότι αν άρθρωναν οι τρείς τους διαφορετικό οικονομικό λόγο, πιό κοντά στο δικό σου, θα εξυπηρετούσε καλύτερα την οικονομά ή το ε/κ κεφάλαιο; Θα άλλαζαν δηλαδή τη πολιτική Μέρκελ;

Εκτός αν έμμεσα εισηγείσαι την έξοδο μας από το ευρώ, που αυτό θα ήταν πραγματική τραγωδία. Ας ελπίζουμε ότι, με τη συνετη συνεργασια του "τρομερού τρίδυμου" με το Καζαμία, θα αποφύγουμε τα χειρότερα.
Παρατηρητής on 09/12/2011
Τριμ,
μιλάς για "ΤΡΟΜΕΡΟ ΤΡΙΔΥΜΟ" Ορφανίδη-Νικόλα-Αβέρωφ και μετά κατηγοράς εμένα για μίσος και εμπάθεια. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο αυτή την στιγμή.
Παρατηρητής on 12/12/2011
Αγαπητέ Τριμ
ακόμα μια δήλωση-καταπέλτης του Νικόλα Παπαδόπουλου του οποίου ο "οικονομικός λόγος κατά βαση είναι αυτός της Μέρκελ" όπως έγραψες. (Μα η Μέρκελ σύμφωνα με την Χαραυγή και τον Χριστόφια δεν είναι καλή...φίλη του Χριστόφια?? :-)

Παταγώδης αποτυχία» η οικονομική διαχείριση Χριστόφια, λέει ο Ν.Παπαδόπουλος
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 12/12/2011 4:23:42 μμ

Για «παταγώδη αποτυχία» της οικονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης Χριστόφια και επίρριψη ευθυνών σε άλλους, κατά την «προσφιλή τακτική» του Προέδρου, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου των Ενωμένων Δημοκρατών, ο κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή, είπε ότι είναι προσφιλής τακτική του Προέδρου Χριστόφια να αποποιείται των ευθυνών και να εντοπίζει τις ευθύνες μόνο στους άλλους.

Πρόσθεσε ότι «η παταγώδης αποτυχία της οικονομικής διαχείρισης του κ. Χριστόφια μας έχει βάλει στη διαδικασία της εποπτείας» της ΕΕ λόγω του υπερβολικού ελλείμματος, και είπε ότι η χώρα απειλείται παράλληλα με κυρώσεις. Ακόμη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει εξανεμίσει όλα τα επιτεύγματα της προηγούμενης Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου παρέλαβε το 2003 έλλειμμα της τάξης του 6,5% του ΑΕΠ και παρέδωσε το 2007 έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό. Είπε επίσης ότι το 2003 παρελήφθη ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 68,9% του ΑΕΠ, το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση το μείωσε στο 49% του ΑΕΠ. Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι η οικονομική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν αυτή που ενέταξε την Κύπρο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η εικόνα που παρουσιάζεται κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετική, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέτρεψε τον προϋπολογισμό που παρέλαβε σε «άκρως ελλειμματικό». Συμπλήρωσε ότι το 2010 το έλλειμμα ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ ενώ για φέτος προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 6,5%.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι κατά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια ανέβηκε στο 67% του ΑΕΠ. Παράλληλα, δήλωσε σε σχέση με την αξιολόγηση της Κυπριακής οικονομίας ότι το 2007 ήταν «ΑΑ» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια ο κ. Χριστόφιας έχει καταφέρει να μας κατατάξει ένα σκαλοπάτι πάνω από τα σκουπίδια», με κίνδυνο να καταστραφεί η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Αναφέρθηκε ακόμη σε λανθασμένη εικόνα του Προέδρου για την Κυβέρνηση του, αναφορικά με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία. Μαζί του, συμπλήρωσε, διαφωνεί και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, όπως ανέφερε, παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών αύξηση του αριθμού των κατά τρεις χιλιάδες άτομα μέσα σε τρία χρόνια.

Φαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς ο κ. Χριστόφιας δεν ξέρει τι πραγματικά κάνει η Κυβέρνησή του, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος
ανεξάρτητος on 13/12/2011
Ξεχνάς ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είχε την τύχη να κυβερνά σε περιόδον μεγάλης οικονομικής άνθησης διεθνώς και αγνοείς επίσης ότι τα χρήματα έτρεχαν άφθονα στα κρατικά ταμεία λόγω του μπούμ στην αγορά ακινήτων, λόγω κυρίως στης "εισβολής" των Ρώσων στη Λεμεσό. Αυτά δεν ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του Τάσου. Ηταν κατά κύριο λόγο τύχη, αλλά και καλης τοπικής δοίκησης στη Λεμεσό με δήμαρχο τον Ανδρέα Χρίστου και προηγουμένως τον Κοντίδη, και οι δύο στελέχη του Ακελ, που τόσο μισείς. Μάλιστα ο Ανδρέας γιά πολύ καιρό ήταν και το δεξί χέρι του Τάσσου, ως υπουργός εσωτερικών.
Taylor on 14/12/2011
I agree with you yet again anexartite, before 2007 anyone who was the MoF would be a hero...the money came in and no structural measures were taken then when we could afford it to prevent the civil service wages from balooning.
I also found very interesting what Akel's leader said in discussing the budget a clear "rotsia" towards Orphanide's miscalculation of the risks in our banks...
Παρατηρητής on 14/12/2011
Taylor
άμα δεν συμφωνείς εσύ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ποιος θα συμφωνεί?

"ανεξάρτητε"
Σε αντίθεση με εσένα, εγώ δεν ακολουθώ ούτε γίνομαι υποχείριο καμίας κομματικής γραμμής. Ούτε και έχω, όπως εσύ, πρόβλημα να καταδικάσω τον φασισμό από αποδήποτε και αν προέρχεται. Όσον δε αφορά το έργο του Αντρέα Χρίστου στη Λεμεσό θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν το αναγνώριζα...
Τριμ on 09/12/2011
Φίλε, The Invisible Hand, παραποιείς τί λέω.
1. Απλώς επιχείρησα να εντάξω την Κύπρο στο ευρωπϊκό πλάισιο. Τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας μαστίζει μικροπολιτική στην Κύπρο.
2. Δεν μίλησα για μονομερή έξοδο από το ευρώ, αυτό θα εχει φοβερές οικονομικές συνέπειες - αν και κανείς δεν μπορεί να μιλά πλεον με αισιοδοξία για το μέλλον του ευρώ υπό τις παρούσες περιστάσεις. Απλώς καλό θα έιναι να είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο, την εποχή της κρίσης και αβεβαιότητας...
3. Η συνεργασία στην οποία αναφέρεσαι είναι περιστασιακή γιατί δυστυχώς όταν έρθει η ώρα για να παρθούν μέτρα για πιο ορθολογιστική φορολογία των πραγματικά εύπορων στρωμάτων, θα πάρουν πάλι τις πανοπλίες.
4. Συμφωνώ όμως ότι πρέπει να συζητήσουμε στα ευρύτερα ζητήματα για το μέλλον και όχι να περιοριστούμε σε πολεμικές για την κύπρο, αν αυτό είναι η ουσία των όσων λες. Απλώς αυτό δεν μπορεί να πάρει χαρακτήρα γενικό και αόριστο, και ακόμα πιο σημαντικά δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα της χώρας στην οποια μένουμε κι αγαπούμε...
Παρατηρητής on 09/12/2011
Αν και διαφωνώ σε ορισμένα σημεία ουσίας με τις θέσεις που διατυπώνονται στο παρών άρθρο του κ.Δημητριάδη (με την αυξημένη διαφάνεια διευκρινίζω ότι συμφωνώ), εντούτοις θεωρώ θετική την τελική του εισήγηση (χωρίς και πάλι να συμφωνώ απόλυτα στο σκέλος β).

Σημασία όμως έχει πως το άρθρο δεν καταλήσει με άρνηση της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας (γιατί πρώτιστα έτσι συμφέρει τη δική μου χώρα και μετά την οποιανδήποτε άλλη) αλλά με μια επικοδομητική πρόταση που μπορεί να συζητηθεί με νηφαλιότητα.
kax on 09/12/2011
Συμφωνώ με το άρθρο αλλά θα πρόσθετα ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δεικλίδες ότι θα τηρηθούν όσα δεσμευτούν οι ηγέτες.Διότι πριν να 'εισπράξουν"θα δέχονται όλους τους όρους και μετά θα κάνουν την πάπια με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα όλοι στην Ευρώπη .Και αυτοί που τώρα εχουν και αυτοί που προς το παρόν δεν έχουν πρόβλημα.
Επιλήσμων on 09/12/2011
Άρχισε να διαφαίνεται ότι η κ. Αντζελα Μέρκελ θέλει να μείνει στην ιστορία σαν η Σιδηρούς Κυρία (Iron Lady) της
Ευρώπης.
Η σύγκριση πάντως (στο πολιτικό/οικονομικό φάσμα) με την Iron Lady της Αγγλίας γίνεται ολοένα καί πιο αισθητή.
Προς το παρών υστερεί στη πολεμική μηχανή (αεροπορία-ναυτικό κλπ) γιά να διατάξει "έφοδο" μόλις βρεθεί το κατάλληλο πρόσχημα.
pavlos on 09/12/2011
She had a difficult childhood (in East Germany)
moreover she does not understand how the markets work or has any deeper understanding of economic theory she only understands
discipline
the sad issue is that the french are following this course of action blindly
very good analysis Panikos i fully agree with your conclusion
this is what the other leaders should have insisted on but its obvious we have a lack of leadership accross Europe
pavlos
Erol Riza on 09/12/2011
I agree with Prof Demetriades but I am less optimistic that imposing the German fiscal discipline on countries whose culture and history is different will achieve the desired result. If anything the imposition from Germany of its own fiscal policy rules will lead to perhaps referenda being asked for by EU citizens if they wish to remain in the eurozone. I for one would not, if I were Spanish or Italian, to have the role of France and Germany be that of running the show and the electorate dragged without being consulted. Hence the fiscal stringency in my opinion will lead to calls for leaving the eurozone since some countries will need a lower excahnge rate as they rely on services. Competitiveness means lower wages and has anyone asked how the Greek feel today. The German resistance to allow the ECB to become an active buyer of bonds is embedded in their paranoia of the Weimar Republic which is completely unjustified in current conditions
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Είναι πλέον εμφανές ότι η ΕΚΤ έχει ξεφύγει από το ένταλμά της, όπως λέει και ο κ. Δημητριάδης, και προσπαθεί να επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πολιτική και μικρότερο κοινωνικό κράτος.

Η κρίση ρευστότητας, η οποία είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της ΕΚΤ να λειτουργήσει ως δανειστής εσχάτου ανάγκης, ερμηνεύεται από την ίδια σαν κρίση χρέους γιά να περάσει αυτή η προσπάθεια, της οποίας σίγουρα ηγείται η γερμανική ελίτ, με τα γνωστά της σχόλια γιά τεμπέληδες και απατεώνες του νότου και δυστυχώς με τη συνεργασία των ολιγαρχιών ακόμη και στις χώρες του νότου, πολλές από τις οποίες ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι δύσκολα θα επιβιώσουν στο νέο καθεστώς.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν να επιβάλουν και περισσότερη διαφάνεια στην ΕΚΤ.

Γιατί δεν είναι μόνο το κοινωνικό κράτος που κινδυνεύει αλλά και η δημοκρατία. Αυτό σίγουρα δεν είναι το όνειρο που είχαμε γιά το ευρώ, αλλά ένας εφιάλτης.

Και γιά αυτόυς που παραμένουν ακόμη δύσπιστοι ότι αυτό που επιχειρεί η κ. Μέρκελ έχει καταστροφικές συνέπειες γιά την Κύπρο - περιλαμβανομένης και της τοπικής ελίτ - δέστε τι θέλει να επιβάλει το δίδυμο Μερκοζύ, γιά την ενοποίηση του εταιρικού φόρου στην ευρωζώνη, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό είναι από το BBC:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16075890

Ξυπνάτε ραγιάδες!
αθηνα on 09/12/2011
Ανεξάρτητε,επειδή είμαι λιγάκι άσχετη, εξήγησέ μου σε παρακαλώ.Δηλαδή εκφωνίζεις θούριους,καλώντας τους ραγιάδες να ξυπνήσουν και να κάνουν τί ;Eδώ ο ίδιος ο Καζαμίας παραδέχθηκε πως την τελευταία 20ετία,το κρατικό μισθολόγιο αυξάνεται με ρυθμο 10%.Που είναι η σύνδεση με την παραγωγικότητα;Και γιατί εξανίστασαι για τους τεμπέληδες του νότου; Δεν γνωρίζεις ότι στην Ελλάδα ολόκληρα χωριά έπαιρναν με ψεύτικα δικαιολογητικά, αναπηρικές συντάξεις του ΟΓΑ; Μιλάς για κοινωνικό κράτος,τη στιγμή που πολλοί αιτητές πολιτικού ασύλου,έχουν και περισσεύματα για να παίζουν στα on-line casino.Εκτός κι αν νόμιζες ότι στο ευρώ θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια και να πληρώνουν άλλοι το λογαριασμό.
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Δε μιλούσα γιά τα μέτρα του κ. Καζαμία τα οποία είναι λογικά, αλλά γιά το άρθρο του BBC που μεταξύ άλλων λεεί τα εξής.

The tax policy would apply initially to the 17-member eurozone. France has long complained about Ireland's low corporation tax rate of 12.5%.

Τι νομίζεις σημαίνει αυτό γιά την Κύπρο;

Προσωπικά έχω δουλεψει με άτομα πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων και ουδέποτε είδα προβλημα τεμπελιάς σε Ελλαδίτες, ούτε και σε Ιταλούς η Γάλλους.

Watch this, Athina, it’s very therapeutic:

http://www.youtube.com/watch?v=ppJW01LeRrk&feature=share
αθηνα on 09/12/2011
Εγω,Ανεξάρτητε,θα είμαι η τελευταία που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ θα προσβάλει ό'τι ελληνικό.Η επιλογή του ψευδώνυμου Αθηνά,δεν ήταν τυχαία,γιατί την Ελλάδα την πονώ όσο λίγοι Κύπριοι.Δεκατρία χρόνια σπουδών και ειδικότητας δεν ειναι και λίγα για να δεθείς με έναν τόπο.Ομως,το περίφημο ''μαζί τα φάγαμε'',δεν το είπα εγώ,αλλά ο Πάγκαλος.Κάτι θα ήξερε πιο πολύ απο σένα και μένα,για να το λέει.
Taylor on 09/12/2011
Greeks work on average 44 hours per week and Germans 35 hours per week according to a recent survey. Germans are way more productive.
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Η Γκάρτιαν σήμερα έχει περισσότερα στοιχεία γιάυτο το θέμα, επιβεβαιώνει αυτά που λέει ο Τέιλορ και δίνει και επιπρόθετα στοιχεία γιά όλες τις χώρες της ΕΕ:

http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/dec/08/europe-working-hours?fb=native
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Ιδού και η έκβαση. Ο μόνος που σήκωσε ανάστημα μπροστά στο δίδυμο Μερκοζύ ο κ. Κάμερον και αυτοί του έβαλαν μαχαίρι στο στήθος. ΟΠως μας λέει ο Σπίγκελ:
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,802703,00.html

Λέτε να υπέγραψαν και τη θανατική καταδίκη του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με την εναρμόνιση του εταιρικού φόρου; Γνωρίζει κανένας γι' άυτό;
Σοφοκλής Μιχαηλίδης on 09/12/2011
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρωζώνη, τα μέλη της δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση. Οι παγκόσμιες εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα επί του εδάφους ώστε, για αντιστάθμισμα, απαιτούνται περαιτέρω εναρμονίσεις των όσων απέμειναν εθνικών νομοθεσιών.
Στο εν λόγω δυναμικό πλαίσιο, ο δημόσιος τομέας έχει ήδη εξαναγκασθεί όπως, σε πρώτο στάδιο, μειώσει τα ετήσια ελλείμματα χάριν της διατήρησης της εθνικής ανεξαρτησίας και, σε δεύτερο στάδιο, συσσωρεύσει πλεονάσματα χάριν της στήριξης των ενδογενών τραπεζών.
Προς το παρόν, οι επιβαρύνσεις των (ενεργών) εισοδημάτων από την προσφορά εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι φορολογήσεις των (παθητικών) εισπράξεων από κεφαλαιακούς τίτλους έχουν παραμείνει αναλλοίωτες.
Ceteris paribus, oι προαναφερθείσες επιβαρύνσεις θα επιφέρουν, νομοτελειακά, μείωση του εθνικού εισοδήματος και των δημόσιων εσόδων και, άρα, θα καταστήσουν δυσκολότερη τη συσσώρευση δημοσιονομικού πλεονάσματος για στήριξη του τραπεζικού τομέα.
Συνεπώς, δεν προβλέπεται βελτίωση της ανεργίας, των ελλειμμάτων και των χρεών που ταλανίζουν τη νήσο και άλλες χώρες της ΕΕ. Πιθανό να μην δοθεί στην κυβέρνησή άλλη επιλογή από ένα νέο κύκλο περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων, αφού δεν επιτρέπεται η άσκηση ανεξάρτητων χρηματοπιστωτικών ή συναλλαγματικών πολιτικών. Πέραν ενός σημείου, οι επιβαρύνσεις των μισθών στρεβλώνουν την κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων και διευρύνουν τις ανισορροπίες στο σύστημα. Πιό κάτω εξηγώ το σκεπτικό μου.

Οι πλείστες μαθηματικές συναρτήσεις που αποτυπώνουν την οικονομία είναι γραμμικές. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να υπολογισθεί ο βέλτιστος φορολογικός συντελεστής είτε για εργαζόμενους/καταναλωτές είτε για επιχειρηματίες/επενδυτές. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που είναι δυνατό να επιτύχουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, οι συντελεστές που εφαρμόζονται στα ενεργητικά και τα παθητικά εισοδήματα των φορολογικών κατοίκων της Κύπρου πρέπει, απαραιτήτως, να συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μέσους όρους που ισχύουν στη ΕΕ, ώστε να αντλούνται συμπεράσματα για τις οικονομικές επιπτώσεις και τη διαμόρφωση πολιτικής.

Η χώρα μας είναι υπερήφανη για τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εξηγούν με παρρησία ότι πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, γιατί οι συναφείς εισροές κεφαλαίων αποτελούν την κυριότερη πηγή ζωής της Κυπριακής οικονομίας. Το συμπέρασμα θα είναι κατανοητό και αποδεχτό όσον καιρό οι επιβαρύνσεις των εισοδημάτων από εργασία παραμένουν κάτω ή πλησίον του μέσου όρου της ΕΕ.

Εάν για κάποιο λόγο υπάρξει χειροτέρευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των τραπεζικών ισολογισμών - για να διατηρήσουμε τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ - ίσως οδηγηθούμε να επιβαρύνουμε τα εισοδήματα από εργασία πέραν του μέσου όρου στην ΕΕ. Σε τέτοια περίπτωση είναι δυνατό, ελέω ελεύθερης διακίνησης, να παρατηρηθούν καθαρές εκροές εργατικού δυναμικού, δηλαδή ένα μεταναστευτικό κύμα, ιδίως νέων μορφωμένων ανθρώπων, από τη νήσο. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία και θα σήμανε την άρση και της τελευταίας δικαιολογίας για διατήρηση του χαμηλότερου συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ, εφόσον τα συνακόλουθα κόστη, πασιφανώς, υπερέβησαν τα οποιαδήποτε οφέλη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ατελής εναρμόνιση αποτελεί πηγή πραγματικής και θεσμικής αστάθειας γιατί υποθάλπει ‘τεχνητές’ ροών ανθρώπων και κεφαλαίων. Για μείωση των ροών ανθρώπων και κεφαλαίων, που προκαλούνται από τις εναπομείνασες διαφορές στις εθνικές νομοθεσίες, ενδείκνυται όπως οι χώρες της ευρωζώνης, σταδιακά, εναρμονίσουν τις φορολογίες στα ενεργά και τα παθητικά εισοδήματα των κατοίκων τους. Η Κύπρος θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται γιατί, αργά ή γρήγορα, βρεθεί αντιμέτωπη με την αύξηση του συντελεστή εταιρικού φόρου και, άρα, την σμίκρυνση του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που θεωρούνται οι ιερές αγελάδες της οικονομίας μας.
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Σύμφωνα με το BBC το δίδυμο Μερκοζύ είχει προαποφασίσει την εναρμόνιση του εταιρικού φόρου στην ευρωζώνη, πριν τη σύσκεψη κορυφής:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16075890

Υποθέτω - αλλά δε γνωρίζω - ότι αυτό πέρασε.
phylarchus on 09/12/2011
Συμφωνώ ότι δίπλα από την προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας ανήκε και η παροχή ικανοποιητικής ρευστότητας, κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο η απροβλημάτιστη απόδοση ευθυνών στη Μέρκελ στη βάση ακαδημαϊκών θεωριτικολογημάτων είναι τελικά απόλυτα άγονη. Ξεχνάμε λοιπόν λογικά το "μαζί τα φάγαμε" ή τον Μπερλουσκόνι και αποδίδουμε όλα τα κακά στη... "ναζίστρια" Μέρκελ; Εμείς αν ήμασταν να πληρώνουμε το 30% των εσόδων της Ε. Έ., να έχουμε εξαπατηθεί βάναυσα από χώρες της Ευρωζώνης που τώρα ζητούν κι' άλλα κι' άλλα, θα λέγαμε "ευχαρίστως"; Γιατί τι άλλο σημαίνει το κοινό ευρωομόλογο ή η αβέρτα εξαγορά ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΚΤ; Αλλά ακόμη και η Μέρκελ να συγκατένευε στις χωρίς αντάλλαγμα απαιτήσεις, ρώτησε κανείς τι γίνεται μέσα στη Γερμανία, τι λένε τα άλλα κόμματα της κυβερνητικής σύμπραξης (CSU, FDP) ακόμη και η μισή σοσιαλιστική αντιπολίτευση και οι πράσινοι;
Ό, τι και να λέγει κανείς για τη Γερμανία και τη Γαλλία, τουλάχιστο οι χώρες αυτές μιλάνε για Ευρώπη και θεωρούν την κρίση μόνο μια, έστω σοβαρή, περιπέτεια στη ζωή της. Τι να πούμε όμως για την Αγγλία, που μερικοί την εκθειάζουν ασύστολα και που το μόνο που επιδιώκει είναι την κατάρρευση του Ευρώ και της ενωμένης Ευρώπης; Είναι ο Κάμερον που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαλύσει το ευρώ και τις χώρες του και αυτό το διετύπωσε καθαρά και ξεδιάντροπα: ο λόγος που έφερε βέτο στη συμφωνία συμπερίληψης κοινών όρων δημοσιονομικού ελέγχου στην οικονομική πολιτική χωρών του ευρώ είναι διότι φοβάται μη πληγεί το Λονδίνο ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Με άλλα λόγια φόβος του είναι ότι διαφοροποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας ώστε να μπορούν χώρες της Ευρωζώνης να ελέγχουν τη διακίνηση ρευστού και τις συναλλαγές, θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των τεράστιων hedge και άλλων funds, που εδρεύουν αφήνοντας μεγάλα κέρδη στο Σίτυ, και που με την άνευ όρων ανεξέλεγκτη λειτουργία τους είναι οι κύριοι συνυπεύθυνοι για την εκπληκτική και κατόπιν σχεδίου ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η κρίση, χωρίς την οποία θα δινόταν χρόνος στα ευρωπαϊκά κράτη να αμυνθούν.
ανεξάρτητος on 09/12/2011
Αγαπητέ Φύλαρχε,

Ο κ. Κάμερον είναι ο τελευταίος που θέλει τη διάλυση του ευρώ. Σήκωσε ανάστημα στη κ. Μέρκελ όχι μόνο γιά να προστατεύσει το Σίτυ - και γιατι να μην το κάνει αυτό; - αλλά και γιά λόγους εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, απλά είπε δε δέχεται τα προστίματα των Βρυξελλών. Δεν είμαι συντηρητικός αλλά τον θάυμασα.

Η κ. Μερκελ δεν είναι ναζίστρια. Είναι απλώς στενοκέφαλη και πεισματάρα και δεν αντιλαμβάνεται καν τα συμφέροντα της Γερμανίας. Αλλά σίγουρα θα πάρει ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μιά μικρότερη όμως πίτα γιατί το πολεμά. Η Κύπρος και η Ελλάδα θα πάρουν μικρότερο μερίδιο από μικρότερη πιτα.

Δες και σύ το φιλμάκι γιά την Ελλάδα γιατί είναι θεραπευτικό:

http://www.youtube.com/watch?v=ppJW01LeRrk&feature=share
Επαμεινώνδας on 09/12/2011
Αγαπητοί, ποια είναι η άποψη σας για το πιο κάτω;

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=145206
kax on 09/12/2011
Επαμεινώντα
Ότι η ΕΕ και οι ηγέτες της τα έκαμαν θάλασσα δεν χωρεί αμφιβολία.Όμως όσοι αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα από πριν η μετά ενσυνείδητα έπαιρναν μιάν απόφαση ,με ρίσκο 0 λέει ο Ορφανίδηε(όπως έλεγε και πριν)ενώ οι αγορές θεωρούσαν αναπόφευκτη την χρεωκοπία της Ελλάδας.Τα νούμερα δεν έβγαιναν για την Ελλάδα που οδηγείτο σε βέβαιη πτώχευση και γι αυτό τον λόγο τα ομόλογα της απαξιώθηκαν.Το PSI ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων για να στηρίξουν την Ελλάδα με τις λιγοτερο δυνατόν συνέπειες λόγω ντόμινο για τα άλλα κράτη και αυτούς που θα έχαναν όλα τα λεφτά τους διότι επένδυσαν στην Ελλάδα.Αμέσως μετά από κάθε συμφωνία αλλά ειδικά της 26/10 οι αγορές αντέδρασαν πολύ θετικά.Όταν όμως αντελήφθηκαν ότι το κούρεμα ήταν μεν 50% αλλά όχι σε όλο το Ελληνικό χρέος θεώρησαν ότι πάλι οι αριθμοί δεν έβγαιναν.Εγώ διαφωνώ κάθετα με τον Ορφανίδη και πιστεύω ότι οι αγορές ήθελαν μεγαλύτερο και γενικό κούρεμα,ας πούμε 75% σε όλο το χρέος συμπεριλαμβανομένου ατόμων και ΕΚΤ και πληρωμήν του υπολοίπου,μιά καθαρή λυση.Ο Δρ Ορφανίδης και η ΕΚΤ λέει να πληρώσουν τα άλλα κράτη με τον ένα η άλλον τρόπο για να μην χάσουν οι ιδιώτες.Στις 26/10 πιστεύω τα κράτη έβαλαν την οροφή της βοήθειας προς την Ελλάδα,τα άλλα έπρεπε να τα πληρώσουν οι τράπεζες και οι αγορές συμπέραναν ότι δεν είναι αρκετή η βοήθεια.Η ΕΚΤ και ο Ορφανίδης ζητούν να πληρώσουν άλλοι τις αποφάσεις των τραπεζίτών.Ήδη οι άλλοι πληρώνουν πολλά.Αν η Ευρώπη γίνει ενιαίο κράτος όπως τις ΗΠΑ αλλάζουν τα πράματα.Προς το παρόν όμως με την υπάρχουσα κατάσταση η θέση Ορφανίδη είναι εκτός πραγματικότητας και δεν αναγνωρίζει ότι πρώτα έγινε το χρέος δυσβάστακτο και μετά ήρθε η συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών στην διάσωση.Θα ήταν καλά να μπορούσαμε εγώ ,εσύ ,όλοι μας να κάμνουμε επενδύσεις,να παίρνουμε ρίσκα,άμα κερδίζουμε όλα καλά και άμα χάνουμε να έρχονται άλλοι να μας τα πληρώσουν.
Πριν μερικούς μήνες ανώτατο στέλεχος τράπεζας έλεγε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χαθούν λεφτά από τα Ελληνικά ομόλογα διότι θα ήταν αυτοκτονία για την Ευρώπη.Στην ΕΓΣ της Τράπεζας Κύπρου ο Πρόεδρος είπε ότι δεν ερχονται πάντα όλα βολικά,όταν αγόραζαν τα ομόλογα είχαν διαβάθμιση Α2,ήταν σίγουροι ότι δεν θα έχαναν ,άλλά δυστυχώς για τους μετόχους έκαμαν λάθος.
Προσωπικά επιρρίπτω την μεγαλύτερη ευθύνη στην ΕΚΤ
και ακόμα και τώρα δημιουργεί ζημιές στις τράπεζες αυξάνοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια,προφανώς διότι υπάρχει αμφιβολία για το αν αυτά είναι σωστά δηλωμένα.Εκατόν φορές καλύτερα να είναι τα κεφάλαια χαμηλά αφού όμως γίνει έρευνα ,ανεξάρτητη αφού οι Κεντρικές απόδείχθηκαν ανεπαρκείς,πόσες πρέπει να είναι οι επισφάλειες και διαγραφές ώστε τα κεφάλαια να είναι πραγματικά και όχι θεωρητικά.
Παρατηρητής on 10/12/2011
ΚΑΧ λες:
"Η ΕΚΤ και ο Ορφανίδης ζητούν να πληρώσουν άλλοι τις αποφάσεις των τραπεζίτών"Λάθος!

Σωστό: η ΕΚΤ και ο Ορφανίδης ζητούσαν να μην πληρώσει ΟΛΟΣ ο κόσμος ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΩΣ τις αποφάσεις των τραπεζιτών/πολιτικών και με κατάρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.

Λες επίσης"Τα νούμερα δεν έβγαιναν για την Ελλάδα που οδηγείτο σε βέβαιη πτώχευση και γι αυτό τον λόγο τα ομόλογα της απαξιώθηκαν".Λάθος!

Σωστό: τα ομόλογα της απαξιώθηκαν γιατί οι αγορές έβλεπαν πως οι ευρωπαίοι δεν ήταν αποφασιμένοι να στηρίξουν εκείνες τις παραμέτρους που καθιστούσαν το χρέος της Ελλάδας μια χαρά ΒΙΩΣΙΜΟ (δες την απάντησή που έδωσα στο Μιχάλη Ολύμπιο στα τελευταία σχόλια κάτω από το άρθρο του Α. Μχαηλίδη). Γι' αυτό το λόγο εκτινάκτηκαν και τα ιταλικά ομόλογα αμέσως μετά το κακό προηγούμενο της λανθασμένης πολιτικής απόφασης των ευρωπαίων για την Ελλάδα.
kax on 12/12/2011
Παρατηρητή
Καταρχήν επειδή και οι δύο κάνουμε εδώ και καιρό σχόλια πρέπει να θεωρήσεις παλιά μου σχόλια σαν "παραδεκτά γεγονότα",να μην θεωρούνται δηλαδή τα νέα μου σχόλια ελλιπή γιατί ούτε χρόνο έχω ούτε και οι άλλοι έχουν την όρεξη να διαβάζουν κάθε φορά τα ίδια.Επί του θέματος φέρεται ο Ορφανίδης να έκαμε δήλωση ότι αν ακυρωθεί το PSI θα ομαλοποιηθούν οι αγορές ομολόγων.Στην απάντηση μου θεώρησα το προφανές ότι συμπλήρωσε ότι με κάποιο άλλο τρόπο θα διαβεβαιώνονταν οι αγορές ότι η Ελλάδα θα ξοφλήσει στο ακέραιο τα χρέη της.Δεν ξέρω(όπως φαντάζομαι ούτε και ο Ολύμπιος που με παραπέμπεις )τι έχει υπόψη του ο Ορφανίδης,ούτε καν αν είναι προσωπικές του απόψεις η της ΕΚΤ.Ακούσαμε στο παρελθόν για Marshall Plan,Brady Bonds,Eurobonds κλπ.Είτε αυτά έχει υπόψη του είτε σκέφτηκε(αν)κατι άλλο κάποιος πρέπει να το πληρώσει.Εγώ πιστεύω ότι αυτός ο κάποιος δεν θέλει να πληρώσει τα Ελληνικά χρέη εξ ου και το αδιέξοδον.,Εννοείται ότι πράγματι κάποιος είναι πρόθυμος να πληρώσει η να εγγυηθεί το Ελληνικό χρέος τότε αυτό γίνεται βιώσιμο.
Στην ΕΓΣ της Τράπεζας Κύπρου ο Ηλιάδης είπε ότι αγόραζαν και πουλούσαν ΟΕΔ και κέρδιζαν.Αγόρασαν τα τελευταία το Μάιο του 2010 με διαβάθμιση Α2 και τους έμειναν στο χέρι.Σχολίασε ότι ήταν πολύ δύσκολο να πουλήσει μετά που άρχισε η πτώση υπονοώντας υποψιάζομαι και πολιτικούς λόγους εκτός απόότι δεν ήθελε να φάει την ζημιά.Είπε ότι θεωρούνταν ασφαλής επένδυση,είχε λεφτά που έπρεπε να επενδύσει και με δικά μου λόγια δεν θα τα έβαζε κάτω από το μαξιλάρι.Δέχομαι την θέση του ότι έτσι ακριβώς έγινε,αν νόμιζε ότι θα έχανε δεν θα αγόραζε άλλωστε.Το ίδιο περιμένω να κάμει και η ΕΚΤ,να αναγνωρίσει τα νέα δεδομένα ΧΩΡΙΣ να παραδεκτεί ότι έκαμε λάθος και να κοιτάξει τι μπορεί να γίνει τώρα.Να ζητά η ΕΚΤ να πληρώσει η Γερμανία και άλλοι να θέλουν την ΕΚΤ να τυπώσει Ευρώ δεν οδηγούμαστε πουθενά.Για μας που είμαστε απέξω νομίζω είναι πολύ πιό εύκολο να τυπωθούν λίγα Ευρώ από την ΕΚΤ,που δεν είναι και πολλά άτομα και δεν αντιμετωπίζουν εκλογές παρά να περιμένουμε να πληρώσουν οι Γερμανοί,Ολλανδοί,Φινλανδοί κλπ...
on 10/12/2011
Συμφωνώ με τον ΚΑΧ καλή ανάλυση. Ο κ ορφανιδης μας θέλει ν ξεχάσουμε ότι το ευρώ διέρχεται υπαρξιακή κρίση απο τη μέρα πιο οι Μάρκου άρχισαν να μιλάνε για απο όλη της Ελλάδας, εκείνο άνοιξε τον ασκό του αιολου και όχι το κουρεμα των ομολόγων. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να απαλλαγεί των ευθυνών του
Taylor on 10/12/2011
Orphanides is forced to defend the haircut to hide his less than perfect regulatory record. For his personal survival he wants our Greek brothers to have more debt.
phylarchus on 10/12/2011
Αυτά που λέγονται για τις Βρυξέλλες ότι θα κλέψουν την ανεξαρτησία χωρών είναι καμώματα μερικών φιλόδοξων ή εθνικιστικών πολιτικών. Η Ευρώπη έχει κοινά σώματα που την ενώνουν, ένα βασικό απ' αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.), η οποία απαρτίζεται από άτομα που προέρχονται από όλη την Ευρώπη. Στο πρόσφατο παρελθόν το Ευρωκοινοβούλιο (Ε.Κ.) είχε εκφράσει παράπονα ότι είναι αδύνατο συγκρινόμενο με την Ε.Ε. Μια σειρά από τροποποιήσεις ενίσχυσε στη συνέχεια σημαντικά τον έλεγχο του ΕΚ πάνω στην Ε.Ε. Όσοι θέλουν πλήρη ανεξαρτησία πολιτικής (ιδέ Αγγλία) είναι φανερό ότι δεν ανήκουν σε ένα συνεταιρισμό όλων των Ευρωπαίων. Ο Κάμερον όπως όλοι λέγουν σήμερα, είναι τις φωνές των αντιευρωπαίων μέσα στο κόμμα του που χάδεψε με τη στάση του και ήδη σήμερα οι Εγγλέζοι τρέμουν με την προοπτική απομόνωσής τους. Το να γράφεις, αγαπητέ Ανεξάρτητε ότι τον θαυμάζεις είναι εξαιρετικά θλιβερό γιατί ειδικά η Έλλάδα και ακόμη περισσότερο η Κύπρος μόνο μέσα στην Ευρώπη και αν χρειαστεί με το ντάντεμα και τη φοβέρα των ευρωπαϊκών ελέγχων θα μπορέσουν να βρουν τα πόδια τους και πολύ περισσότερο να επιβιώσουν στο όλο και περισσότερο εντεινόμενο ανταγωνιοστικό διεθνές περιβάλλον. Όσο για το φιλμάκι σου ναι μεν είναι καλό να φροντίσει κανείς να αλλάξειο το φρικτό image που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό (ιδέ αυτό που σού προτείνω πιο κάτω), αλλά όχι και να αρνούμαστε ότι "μαζί τα φάγαμε" ότι η νοοτροπία του "Ζορμπά" μάς έγινε κόλαση και ότι μόλις προχθές ο ΟΟΣΑ είπε ότι οι τεχνοκράτες που έστειλε στην Ελλάδα να βοηθήσουν κατέληξαν όλοι στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η κανονική λειτουργία όλων των Υπουργείων της χώρας λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και της προσπάθειας του ενός υπαλλήλου να υποσκάπτει τον άλλο. Ιδέ και:
http://www.youtube.com/watch?v=Chhn5oEmITs&feature=share
P. Demetriades on 10/12/2011
I thought readers might be interested in comments made by Prof. Nicolas Economides of Stern about the new treaty which I believe are spot on. Here's an excerpt from an article in the Huffington post:

It's disturbing because the problem has not been solved, but they think they have solved it," Economides said of Thursday's agreement.

To actually resolve the liquidity crisis, Economides said, either the ECB would need to ramp up its purchase of government bonds, or the European Financial Stability Facility and the European Stability Mechanism -- two bailout funds -- would have to be expanded to contain enough money to be capable of bailing out both Italy and Spain and still have some money left over. The magic number is about 5 trillion euros, or $6.89 trillion. If the bailout funds were large enough to be credible, he said, they ultimately would not need to be used.

http://www.huffingtonpost.com/2011/12/09/european-treaty-liquidity-crisis-european-central-bank_n_1139539.html?1323475145

The article also confirms my suspicions about the ECB's behaviour. Here's what is says:

"Some observers said that the ECB is deliberately delaying large bond purchases in order to extract as many concessions from European governments as possible. "It's been brinksmanship," said Diane Swonk, senior managing director and chief economist at Mesirow Financial. "It's an important negotiating lever, and it's important to understand, but it also doesn't rule out that they will do more."

I can see clearly now, the rain has gone...
panayiotis on 12/12/2011
Πιστεύω ότι τελικά το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Το μόνο αγκάθι για να γίνει πραγματικότητα είναι η Βρετανία. Με την έξοδο της από τις οικονομικές συνθήκες γίνεται κάτι όπως ο Καναδάς της Ευρώπης και η Τουρκία το Μεξικό.

Με τους Βρετανούς εκτός, πιο εύκολα θα υπάρχει κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει και την Κύπρο.

Στις ΗΠΑ, οι Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να έχουν ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό συμφωνήθηκε στην ΕΕ με το 0.5% έλλειμμα και το 60% χρέος στο ΑΕΠ.

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ολοκληρωτική παραχώρηση στην ΕΚΤ του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της κάθε χώρας. Με αυτό το τρόπο κάθε χώρα δεν θα έχει την υποχρέωση να στηρίζει τράπεζες οι οποίες γίνονται πιο μεγάλες από τις ίδιες τις οικονομίες που τις ελέγχουν.

Τα ευρω-ομόλογα αυτή την στιγμή δεν θα είναι μια καλή ιδέα γιατί οι πολίτες σε χώρες μέλη (ιδίως του Νότου) δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί το γεγονός ότι έγινα ν πολλές υποσχέσεις από τους πολιτικούς τους που κανείς δεν μπορεί να κρατήσει.

Διαφωνώ με την άποψη περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Από την στιγμή που είσαι μέλος της ΕΕ και στο Σύνταγμα λέει ρητά ότι υπερισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λάθος να μην αποδέχεσε την ΕΕ.

Μπορεί να μην ψήφισαμε Μπαρόζο, αλλά τον ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές μας, και μπορεί να μην ψηφίσαμε Ρονπαυ, αλλά τον ψήφισε ο Πρόεδρος μας. Γιατί ο Κίκης Καζαμίας να είναι σε διαφορετικό καζάνι (που διορίστηκε από τον Χριστόφια) από ότι ο Όλι Ρεν (που διορίστηκε από τον Μπαρόζο)?

Η καλύτερη λύση θα ήταν η έκδοση χρήματος και η κατανομή του σε κάθε χώρα μέλος αναλόγως του ΑΕΠ. Ένα ποσό γύρω στα €2 τρις (ανάλογο με την έκδοση στις ΗΠΑ)θα ισούται με €4 δις για την Κύπρο, €60 δις για την Ελλάδα και €450 δις για την Γερμανία.

Αν αυτά τα ποσά πάνε απευθείας στο χρέος μαζί με την δημοσιονομική πειθαρχία και τις κυρώσεις από την ΕΕ τότε κάτι μπορεί να γίνει.

Για να μην κυκλοφορήσει αρκετό χρήμα στην αγορά, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια μέχρι και 20%. Τότε ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς αυτό το ποσό θα μειώνεται για να μπει χρήμα στην οικονομία.

Funds τα οποία θα πάρουν λεφτά από τις πωλήσεις ομολόγων τους αναγκαστικά θα τα βάλουν στην οικονομία για να μπορεί να αρχίσει να εργάζεται και να παράγει θέσεις εργασίας.
Επιλήσμων on 12/12/2011
Αγ. Παναγιώτη,
Το σχόλιο σου είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά καί τα βιβλία του Ιούλιου Βερν είχαν καί έχουν ενδιαφέρον σαν ανάγνωσμα. Κάποια φυσικά έχουν πραγματοποιηθεί, μετά πού πέρασαν αρκετές δεκαετίες. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα έργα επιστημονικής φαντασίας που παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Δεν είμαι τόσο σίγουρος όσο εσύ, ότι το μόνο 'αγκάθι' είναι η Βρεττανία. Μην υποτιμάς τους Γάλλους. Ο Ντε Γκωλ σταμάτησε γιά μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε πρόοδο προς Ευρωπαϊκή ενωποίηση, βασικά λόγω του Γαλλικού ταμπεραμέντου του.
Επίσης, από το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι την εθνική κυριαρχία, η απόσταση είναι δυσθεώρητος, γι'αυτό δεν πρέπει να συγχίζουμε τα δύο.
Τον Κίκη Καζαμία τον εκτιμώ (από πριν πολλά χρόνια) αλλά ο Όλι Ρεν έχει εντελώς διαφορετικές εξουσίες καί ρόλο, καί επομένως δεν μπορείς να τους βάλεις όπως εισηγήσαι στο ίδιο καζάνι. ( Εκτός εάν δεν κατάλαβα καλά καί απλώς ερωτάς γιατί δεν είναι καί οι δύο το ίδιο).
Γιά να λύσουμε την οικονομική κρίση εισηγήσαι να εκδώσει (η ΕΚΤ?) 2 τρις ευρώ (επιπρόσθετα της δημοσιονομικής πειθαρχείας καί των κυρώσεων απο την ΕΕ). Ευτυχώς όμως που μας λες ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να κρατήσουν κεφάλαια μέχρι καί 20% για να μην υπερθερμανθεί απότομα η οικονομία καί πνιγεί η αγορά με το χρήμα. Επίσης, με αυτή σου την εισήγηση, θα πεισθεί καί η κα Μέρκελ να μην
φοβάται γιά τυχόν πληθωριστικές τάσεις.
panayiotis on 12/12/2011
Χαριτωμένο το σχόλιο για τον Ιούλιο Βέρν και τον Ντε Γκωλ ο οποίος έβαλε 2 φορές βέτο στην Βρετανία για να ενταχθεί στην ΕΕ και σίγουρα δεν θα είχε και την καλύτερη άποψη για τους Γερμανούς που πολέμησε εναντίον τους το 1920 και το 1940.
Επαμεινώνδας on 12/12/2011
Ευχαριστώ όσους απάντησαν στο ερώτημα μου. Η δική μου εντύπωση είναι ότι σε αυτό το σημείο η ΕΚΤ (και ο Ορφανίδης) έχει δίκαιο. Η εμμονή στη "συμμετοχή των ιδιωτών" άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και μας οδήγησε εδώ. Έπρεπε από την αρχή να έλυναν το Ελληνικό πρόβλημα προσφέροντας άπλετο δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο και μερική διαγραφή χρέους.

Βρίσκω περίεργο ότι κανείς δεν σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη Μαρφίν...
Παρατηρητής on 12/12/2011
Επαμεινώνδα,

έτσι είναι όπως τα λες για το ελληνικό χρέος και τις θέσεις ΕΚΤ-Ορφανίδη

Για την Μαρφίν τώρα, οι εξελίξεις αναφορικά με τον Μιχάλη Σαρρή είναι πολύ θετικές. Σε κάποιους όμως από τους συνομιλητές μας εδώ στο blog, όνομα και μη χωριό, είμαι σίγουρος πως δεν άρεσαν οι εξελίξεις.
ανεξάρτητος on 12/12/2011
Πιστεύω οτι ούτε η ΕΚΤ ούτε και ο Ορφανίδης υποστήριξαν μερική διαγραφή του χρέους, ούτε και δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο.
Επιλήσμων on 12/12/2011
Αγαπητέ Επαμεινώνδα,
Γιατί δεν μας δίνεις εσύ το έναυσμα γιά σχολιασμό περί των 'τεκταινόμενων" στην Μαρφίν?
Επαμεινώνδας on 12/12/2011
Εγώ δεν ξέρω πολλά πράματα για το τραπεζικό παρασκήνιο. Περιμένω να ακούσω από αυτούς που ξέρουν.
Taylor on 13/12/2011
Epaminonda, this is a cause and effect problem. the cause in the case of Cypriot banks is the bad regulation by Orphanides and not applying the Cypriot Banking Law that would have prevented, if he applied its clauses on country and concentration risk the massive build up of GGB's and the expansion of branches to Greece after 2009.
Having FAILED to apply this law Orphanides and his friend Paratiriti have now suddenly realised that the Greek Haircut is wrong and are supporing international banks against our brothers the Greek taxpayer that need their debt burden lightened (however little or large this might prove to be), we would not EVEN be discussing if the haircut was right or wrong and its effects on the Cypriot banks if the Governor had applied the Cypriot Banking law that he neglected...
I call for an independent committee of technocrats to investigate bank execs and why they bought GGB's after 2009 and to examine the application or not by the governor of the Cypriot banking Law. I would like to see something along the lines of the Treasury Select Committee in the UK that grilled the failed bank execs Sir Tom McKillop and Sir Fred Goodwin as well as their regulators the FSA and Sir Mervyn King of the Bank of England and our lawmakers (Averof and Nicholas etc etc) on this committee to literally grill the bank execs and Thanasis about these points, but I'm dreaming this is Cyprus (Simferonta would are elected representatives know how to grill the bank execs and the Governor?) we are not a developed EU country...
Επαμεινώνδας on 13/12/2011
Από τη στιγμή που οι Τράπεζες είχαν ήδη αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα, τι θα έπρεπε να κάμει η Κεντρική; Αν τους υποχρέωνε να τα πουλήσουν, θα αναγνώριζαν αμέσως ζημιά γιατί θα τα πουλούσαν με αρκετή έκπτωση ( πόση ήταν τότε;) Αν τα κρατούσαν υπήρχε περίπτωση να την βγάλουν καθαρή. Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο ότι έπρεπε να τα πουλήσουν.
Taylor on 13/12/2011
The point is that they bought MORE GGB's on the secondary market in 2010 when banks like Commerzbank were unloading their holdings. I repeat the risk of boring you, if the CBC applied the banking law it would have prevented these further additions of GGB's to our banks balance sheets in 2010.
Επαμεινώνδας on 13/12/2011
Μα για αυτά που αγόρασαν το 2010 μιλούμε. Από ότι ξέρω οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να παίρνουν άδεια από την Κεντρική για να αγοράσουν ομόλογα. Η Κεντρική το μαθαίνει εκ των υστέρων. Σωστά; Πόσο εκ των υστέρων; Αυτό δεν το ξέρω. Μπορείς να μας ενημερώσεις;
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Η προληπτική εποπτεία, αν υπήρχε, θα προειδοποιούσε τις τράπεζες γιά τον κίνδυνο των ομολογων πριν τα αγοράσουν. ανεξάρτητα αν η επίσημη άποψη της ΕΚΤ ήταν ότι δε θα γίνει απομείωση, οι αγορές και οι αναλυτές έδειχναν τον κίνδυνο. Ομως η ΚΤ έκανε το αντίθετο, δημιουργώντας την εντύπωση μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυτός δεν υπήρχε.
Taylor on 14/12/2011
I agree again with Anexartitos this is called Macro Prudential Regulation and is part of a CB Fiancial Stability Mandate something that the CBC obviously gives less emphasis to, also less emphasis must be given to Regulation and Supervision if we judge by the 3.5bn Euro capital shortfall of our banks.
It seems that this Governor is more interested in Monetary Policy and Economic Research, this explains all the funding he puts to external people to write theoretical working papers...
Taylor on 14/12/2011
Epaminonda there are particular clauses in the Cypriot banking law that deal with CONCENTRATION risk and COUNTRY risk, if the Governor and CBC were doing their job properly they would already be red warning lights in its Supervision department with respect to the already
HUGE holdings of GGB's and the over concentration of lending to Greece a country in Deep recession, via a circular (the preferred method of the Governor) they would tell the banks to desist from CONCENTRATING more to Greece i.e. putting MORE eggs in the same risky basket...
Now you be the judge if Dr O did this or not and if he protected you and me the Cypriot taxpayer that will be forced to fork up 3.5bn in capital to our 2 systemically important banks with assets 6 times our GDP that can't be allowed to fail under any circumstances...
Επαμεινώνδας on 14/12/2011
Πάλι γενικά κι αόριστα μιλάς Τέιλορ. Δώσε ημερομηνίες. Πότε το έμαθε η Κεντρική; Τι θα μπορούσε να κάμει τότε; Πόση θα ήταν η ζημιά αν πουλούσαν τότε οι τράπεζες;
Taylor on 14/12/2011
Epamononda I'm not a CBC employee so I can't answer specially on their behalf, however the greatest portion of the GGB portfolio was in fact bought mid 2010 by BoC also 20 more branches were opened in 2010 by BoC I guess the CBC knew by early 2010 the situation and could have issued the circular in time to prevent these suicidal moves. Mr Olymbios has the specific nos regarding the GGB's bought by both banks in mid 2010 please ask him for details.
kax on 12/12/2011
Για την Λαική πιστεύω πρέπει να γίνει ξεχωριστό άρθρο.Θυμίζω ότι ο Κος Σαρρής αν δεν έχανε στις εκλογές της Τράπεζας Κύπρου θα ήταν εκεί Πρόεδρος και ίσως η Τράπεζα να μην ήταν τόσο εκτεθειμένη σε ομόλογα.Σε γενικές γραμμές επιβάλλεται ο διορισμός και άλλων τεχνοκρατών σε όλες τις Τράπεζες,μικρές και μεγάλες,διότι τα περισότερα μέλη του Δ.Σ. είναι άσχετα με το αντικείμενο.Στο βαθμό που η αλλαγή έγινε πράγματι με επέμβαση της Κεντρικής αποδεικνύει αυτό που πολλοί λέγαμε για την δύναμη της Κεντρικής και ελπίζω να είναι η αρχή επιβολής ανάλογων διοικητικών συμβούλων και σε άλλες τράπεζες.Αυτό είναι εποπτεία στην πράξη και όχι εγκύκλιοι.
Παρατηρητής on 13/12/2011
ΚΑΧ, χαίρομαι που αναγνωρίζεις τη σημασία που έχει η σωστή επιλογή των σωστών τεχνοκρατών στα ΔΣ των τραπεζών. Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και ότι και να λεγεται για supervision και regulation, η προσωπική μου άποψη είναι πως κανένα supervision και κανένα regulation δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συνετή διαχείρηση των ίδιων των χρηματοικονομικών οργανισμών. Χωρίς συνετή οικονομική διαχείρηση από μέσα στους ίδιους τους οργανισμούς, χωρίς να καθίστανται οι ίδιοι οι οργανισμοί αυτοί ξεκάθαρα υπέυθυνοι τόσο για τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες τους, όσο και να βελτιωθούν τα εποπτικά πλαίσια, δεν πρόκειται να πετύχουμε ότιδήποτε.
Taylor on 13/12/2011
I also welcome the addition of Mr Sarris and Chris Pavlou to the board of MPB, however I wonder whether Vgenopoulos and MIG who are the second largest shareholder will approve Mr Sarris given his close ties to Thanasis...The key is with the largest shareholder of course Dubai...
Παρατηρητής on 13/12/2011
Taylor,
Im glad you welcome the addition of Mr Sarris "given his close ties to Thanasis". Very strange though and hard to believe it given the various comments you made from time to time in this Blog against Mr Sarris.
Taylor on 14/12/2011
I welcome Sarris to the real world of banking I await with interest if on 8th Feb 2012 MIG and Dubai confirm him.
Taylor on 13/12/2011
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/8952370/All-were-complicit-in-RBSs-tale-of-hubris.html

All were complicit in RBS's tale of hubris

"There were THREE major culprits in the RBS collapse. First and foremost were the MANAGEMENT, and the BOARD that was meant to oversee them. Even by the standards of the time, their behaviour was reckless in the extreme. Next in line comes the RGULATOR, whose manifest FAILINGS the FSA, to its credit, is reasonably OPEN ABOUT. But overlaying it all was a political climate that gave full licence to and even glorified the "LIGHT TOUCH", ANYTHING GOES, regulation of the age. Give bankers an inch, and they will take a mile; give them a mile and they'll take down the world."

"This dictated that really serious banking crises only came round once every FOUR DECADES because this was the length of time it took for all institutional memory – banking as well as regulatory – of the last one entirely to die out. Put another way, crises happen when the LAST of the generation that remembers the PREVIOUS one finally retires and gives way to the thrusting YOUNG turks."

I would like some of this style journalism in Cyprus.

I would also like a Treasury Select Comittee style hearing that put RBS Chairman: Sir Tom McKillop, RBS CEO: Sir Fred Goodwin, FSA Chief: Hector Sants and Bank of England Governor: Sir Mervyn King in front of the UK parliament's "epitropi Oikonomikon" and tough questions shot at them with live tv coverage on behalf of the Cypriot taxpayer...

But I'm dreaming this is Cyprus. Substitute Bouloutas, Vgenopoulos and Orphanides for their English counterparts above, remember the word Hubris...light touch regulation and young turks...Orphanides forgot that he had people who could help him in his regulatory duries instead he parachuted in a retired guy with little experience in bank regulation as head of bank supervision...these are the results...3.5bn Euro capital shortfall.
Επιλήσμων on 13/12/2011
Αγαπητέ Taylor,
Αυτό που έχω να σου πω για τα 2 πιο πάνω σχόλια σου, αλλά καί για άλλα που έκανες, είναι αυτό που είπε καί ο Κύριος στον Σεούλ, γνωστότερο σε μας ως Απόστολο Παύλο:
"... Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν".
Taylor on 13/12/2011
Thanks Epilismon I like your literary knowledge a lot and it is refreshing to remember something different to regulation and econ.
I would like to ask Paratiriti his opinion of Stanley Fisher.
Nicholas Marcopulos on 17/12/2011
As much as I would like to agree with the Professor I am afraid that unless we recognize the deeper origins of the present crisis there is very little that can be done in order for the markets to recover, the return of confidence and stimulate real economic growth. After all only with growth countries can meet their commitments. "Haircuts", and other creative ideas will only make things worse in the long term.

My personal opinion is that so far as there will be third jurisdictions which with their legislation interfere in the internal affairs of countries like Greece and Italy there is very little to be done in order to save our free market system, globalization, and traditional EC values from speculators, corrupted politicians, civil servants, and the like.

Those who fail to recognize that also the private sector is part of the problem raises additional questions.

The only feasible way out is to regulate offshore companies, abolish bank secrecy, make it easy to lift the corporate veil, introduce the whistle blowing mechanism as an effective way to fight tax evasion and elusion, promote a world wide fiscal amnesty with zero cost (in order to inject real liquidity to the markets), persuade non cooperating nations that in the unlikely event that they do not follow the rule and spirit of law they will be band from international markets the same way the USA authorities convinced some Swiss banks to stop training, assisting and administrating evaders money. And above all, re-write the rules under which accounting firms certify the financial statements of listed and NOT listed companies and convince surplus countries like Cina and Germany that must act as lenders of last resort. In other words make the fig 4 accountable for their audit opinions and surplus countries recognize that deficit countries do not have any legal or moral obligation to keep buying their products and services.

Without similar measures we are doomed to failure and sooner or later we shall enter into uncharted waters, without excluding that terrorist will explore the many loopholes present in the system in order to finance their "legitimate" interests (evil aims). Regretfully even the OECD has left the term "ultimate beneficiary" vague, in such a way that the real identity of the persons who are behind SPV, and other fanciful names do not have to be disclosed while unscrupulous service providers explore them for the benefit of their "clients".

For those who dream of protectionism as a reasonable system to save jobs and the like, it's obvious that do not have on the field experience or not a very clear understanding of how the game is played. Thus, we need to act now if we don't want to see the army patrolling our streets for our "own safety".

N. Marcopulos