You are here

Δογματισμοί, αυταπάτες και η μεγάλη πλάνη

14/12/2011
 Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αποδίδει τη σημερινή κρίση στην ευρωζώνη στα μεγάλα χρέη τα οποία προήλθαν από την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες της «Ντόλτσε Βίτα», όπως χαρακτήρισε πρόσφατα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ο ΓΓ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Alexander Dobrindt (σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Spiegel).  Παρουσιάζει επίσης τα άγρια μέτρα λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει μέσω του μηχανισμού στήριξης σαν τη μόνη λύτρωση, μια οικονομική κάθαρση που αναλογεί με θρησκευτική νηστεία, με την κύρια διαφορά ότι τα μέτρα λιτότητας είναι μεγαλύτερης διαρκείας από θρησκευτικές νηστείες.

 Τα επιχειρήματα αυτά, όπως συμπεραίνει εύστοχα και ο Νομπελίστας Πόλ Κρούγκμαν, αποτελούν προσπάθεια όλων αυτών που τα προωθούν να καπηλευθούν την ευρωπαϊκή κρίση για εξυπηρέτηση των δικών τους στενών οικονομικών, πολιτικών ή ακόμη και προσωπικών συμφερόντων.  

 Όπως έχω εξηγήσει και σε προηγούμενο μου άρθρο, ένα δημόσιο χρέος, όσο μεγάλο και να είναι, γίνεται βιώσιμο εφόσον υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και το κράτος μπορεί να δανεισθεί σε χαμηλότερο επιτόκιο.  Η Ιαπωνία έχει χρέος 220% του ΑΕΠ της και το χρέος της είναι βιώσιμο γιατί δανείζεται σε χαμηλό επιτόκιο (χαμηλότερο και από τη Γερμανία).  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρέος 95% του ΑΕΠ και δανείζονται σε πολύ χαμηλά επιτόκια.  Σε αντίθεση με τις χώρες της ευρωζώνης, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα ρευστότητας των κυβερνήσεων τους.

 Στο τέλος του 2007 – πριν δηλαδή ξεκινήσει η στήριξη των τραπεζών λόγω κρίσης - η Ευρωζώνη στο σύνολό της είχε δημόσιο χρέος 66% του ΑΕΠ της.  Σήμερα, λόγω κυρίως διάσωσης τραπεζών σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, το χρέος της ευρωζώνης έχει ανέλθει στο 85% του ΑΕΠ της.  Παρά την αύξηση αυτή, παραμένει χαμηλότερο αυτού της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.  Το 2007 οι μόνες χώρες της ευρωζώνης που είχαν χρέος μεγαλύτερο του ΑΕΠ τους ήταν η Ιταλία και η Ελλάδα και αυτό οριακά.  Η Ισπανία είχε χρέος 36.1% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία 25.0%, η Πορτογαλία 68.3% και η Κύπρος 58.3%.  Τον ίδιο χρόνο η Γερμανία είχε χρέος 64.9%, η Γαλλία 63.9%, το Βέλγιο 84.2% και η Αυστρία 60.9%.  Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους καταρρίπτουν το μύθο ότι (α) η ευρωζώνη, στο σύνολο της, είναι δημοσιονομικά απείθαρχη και (β) οι χώρες του νότου και του βορρά μπορούν να μπουν εύκολα σε δύο ξεχωριστά καλάθια.

 Ο πρώτος λόγος που το χρέος της ευρωζώνης είναι περισσότερο προβληματικό παρά αυτό των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας είναι η απουσία δημοσιονομικής ένωσης.  Για να ξεκαθαρίσω, μία γνήσια δημοσιονομική ένωση στηρίζεται πάνω στην αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη μεταξύ μελών-κρατών.  Δηλαδή πόρρω απέχει από την τιμωρητική φόρμουλα των «δημοσιονομικά απείθαρχων» μελών-κρατών που επέβαλαν η Γερμανία και η Γαλλία την περασμένη Παρασκευή με το πρόσχημα της διάσωσης της ευρωζώνης.  Μία γνήσια δημοσιονομική ένωση συμπεριλαμβάνει μεταβιβάσεις πόρων ή/και εγγυήσεις από τα πιο πλούσια κράτη στα πιο φτωχά (π.χ. μέσω κοινών κοινωνικών παροχών ή ευρω-ομόλογων).  Αν υπήρχε τέτοια αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών, ο μέσος όρος χρέους της ευρωζώνης θα ήταν καθοριστικός για τη δυνατότητα δανεισμού όλων των χωρών.  Οι επενδυτές δεν ασχολούνται με τα οικονομικά της (συγκριτικά φτωχής) πολιτείας του Μισισίπι όταν δανείζουν στις ΗΠΑ.  Η πολιτεία αυτή επωφελείται από αυτόματες μεταβιβάσεις χρημάτων από τις πιο πλούσιες πολιτείες μέσω του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. 

 Ακόμη και χωρίς (αυτόματη) αλληλοβοήθεια μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, που είναι ουσιαστικά το σημερινό στάτους-κβο, τα χρέη τους, έστω και τα πιο μεγάλα, θα μπορούσε να ήταν διατηρήσιμα αν τα κράτη δεν υποχρεώνονταν να καταφεύγουν συνεχώς στις μη αποτελεσματικές αγορές για όλες τους τις ανάγκες χρηματοδότησης.  Αυτό γίνεται γιατί η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν έχει τη δυνατότητα να δανείσει στα κράτη-μέλη.  Η ανυπαρξία κανονικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωζώνη είναι ο δεύτερος και κυριότερος λόγος που εξηγεί τη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης.  Αυτή είναι και η Αχίλλειος πτέρνα της νομισματικής ένωσης, γιατί μετατρέπει την κρίση ρευστότητας που διαπερνά σήμερα η ευρωζώνη σε κρίση φερεγγυότητας.  

 Να προσθέσω εδώ ότι τίποτα από αυτά που ακούσαμε για τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής αλλάζει αυτό το δεδομένο.  Όπως εξήγησε και ο καθηγητής Νικόλας Οικονομίδης του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στον αμερικανικό τύπο «It's disturbing because the problem has not been solved, but they think they have solved it».  Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και ο πρώτος οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard σύμφωνα με το BBC, ο οποίος μίλησε για ημιτελή λύση χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 Αυτός ο ελαττωματικός σχεδιασμός ο οποίος ταλαιπωρεί την ευρωζώνη, όπως παραδέχθηκε και ο εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ Ζακ Ντελόρ σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Daily Telegraph, ήταν αποτέλεσμα της γερμανικής εμμονής στην ιδέα νομισματικού ελέγχου (ως επίσης και έλλειψης οράματος από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες αποδέχθηκαν τους όρους της Γερμανίας).  

 Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, το οποίο επέβαλε η Γερμανία στην ευρωζώνη στη θέση μιας γνήσιας δημοσιονομικής ένωσης, είναι η δημοσιονομική πειθαρχία μέσω του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).  Αυτή συχνά δικαιολογείται με τη λογικοφανή παρομοίωση των οικονομικών ενός κράτους με αυτών ενός νοικοκυριού.  Λίγο-πολύ αυτοί που την προωθούν (π.χ. ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε) μας λένε τα εξής:

 «Όταν ένα νοικοκυριό ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά του, για να μειώσει το χρέος του πρέπει να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσής του.  Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα κράτη και τις οικονομίες». 

 Η πιο πάνω άποψη δεν είναι τίποτα άλλο από μία σοφιστεία, μία μεγάλη πλάνη σύνθεσης (fallacy of composition).  Γιατί ούτε τα δημόσια οικονομικά αλλά ούτε και τα οικονομικά μιας χώρας μπορούν να συγκριθούν με τα οικονομικά ενός νοικοκυριού.

 Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τόσο οι δαπάνες όσο και τα έσοδα του κράτους επηρεάζουν σημαντικά, αλλά και επηρεάζονται από την υπόλοιπη οικονομία.  Όταν το κράτος κάνει περικοπές δαπανών δεν επηρεάζει μόνο το δικό του ισολογισμό.  Επηρεάζει και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από κρατικές δαπάνες.  Όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση από το κράτος και τους καταναλωτές, κάποιες από αυτές θα χρεοκοπήσουν.  Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων με τη σειρά τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους πιστωτές τους, περιλαμβανομένων και των τραπεζών.  Επίσης επηρεάζουν το εισόδημα του προσωπικού τους, το οποίο θα βρεθεί στην ανεργία.  Ακόμη και αυτές που επιβιώνουν θα μειώσουν τις επενδύσεις και το προσωπικό τους, λόγω μείωσης της ζήτησης.  Όταν οι επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στη ζήτηση δεν αντισταθμισθούν από άλλες δαπάνες – π.χ. δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις ή αύξηση της εξωτερικής ζήτησης - τότε οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο χρέους και αποπληθωρισμού, ο οποίος οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση και αύξηση του χρέους.

 Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας, δεν μπορεί να εκλείψουν τα ελλείμματα κάποιων χωρών όταν άλλες έχουν πλεονάσματα.  Τα εμπορικά πλεονάσματα και η σημερινή ευμάρεια της Γερμανίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα ελλείμματα που είχαν οι οικονομίες του νότου.  Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος είναι ότι το ευρώ είναι ένα υποτιμημένο νόμισμα για τη Γερμανία και ένα υπερτιμημένο νόμισμα για τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης – η ευρωζώνη πόρρω απέχει από μία βέλτιστη νομισματική περιοχή.  Για το λόγο αυτό μία νομισματική ένωση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν συνοδεύεται από μία γνήσια δημοσιονομική ένωση.

 Συμπεραίνω ότι όλη η επιχειρηματολογία που παρουσιάζει τα τιμωρητικά μέτρα λιτότητας στις χώρες του νότου σαν τη μόνη σανίδα σωτηρίας της ευρωζώνης έρχεται να εξυπηρετήσει, άθελα ή θεληματικά, τα στενός νοούμενα συμφέροντα της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας, τα οποία βασίζονται σε ένα μίγμα δογματισμού και αυταπάτης.  Ακόμη και σήμερα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική που θέλει τη δική της πίτα σωστή και το σκυλί χορτάτο είναι μία αυταπάτη, γιατί η δική της μελλοντική ευμάρεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευημερία των οικονομιών του νότου. 

 Οι μάσκες όμως έχουν πέσει.  Ο διεθνής τύπος, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία, έγινε ιδιαίτερα καυστικός τις τελευταίες βδομάδες με τη μυωπική αυτή στάση της Γερμανικής ηγεσίας, η οποία οδηγεί στη διάσπαση της ευρωζώνης.  Ανάμεσα σε πληθώρα πρόσφατων άρθρων που εκθέτουν την ακατανόητη και πεισματική αυτή στάση της Γερμανίας ξεχώρισα ένα άρθρο του Fabian Lindner στην εφημερίδα Γκάρντιαν το οποίο αναφέρεται στα μαθήματα που η Γερμανία έπρεπε να είχε ήδη αντλήσει από τη δική της ιστορία, όταν οι τιμωρητικές λύσεις που της επέβαλαν οι ξένες δυνάμεις οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.  

 Στο βωμό μιας γνήσιας οικονομικής ένωσης βασισμένης στην αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη μπορούν να θυσιασθούν πολλά, περιλαμβανομένης ακόμη και της εθνικής κυριαρχίας σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.  Στο βωμό όμως της αυταπάτης, του δογματισμού και των τιμωρητικών λύσεων που θέλει να επιβάλει η σημερινή πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, πολλοί λαοί της ευρωζώνης πιστεύω δεν θα δυσκολευθούν να επαναλάβουν το «ΟΧΙ» που έδωσε επί τόπου ο κ. Κάμερον.  Το ερώτημα που απομένει είναι αν θα ερωτηθούν.

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου
125 σχόλια
Παρατηρητής on 14/12/2011
Ενδιαφέρον το νέο άρθρο σας κ.Δημητριάδη. Θα περιοριστώ να σχολιάσω δύο μόνο σημεία, ένα με το οποίο συμφωνώ και ένα με το οποίο διαφωνώ.

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σας ότι "ένα δημόσιο χρέος, όσο μεγάλο και να είναι, γίνεται βιώσιμο εφόσον υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και το κράτος μπορεί να δανεισθεί σε χαμηλότερο επιτόκιο". Αυτή η θέση δικαιώνει ΠΛΗΡΩΣ τα όσα για μέρες γράφω εδώ στο blog για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, θέση που υποστήριζε η ΕΚΤ, ο Παπαδήμος και εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Ορφανίδης. Όταν το λέει αυτό ο Ορφανίδης, οι γνωστοί πολέμιοί του εξανίστανται...

Το σημείο στο οποίο διαφωνώ μαζί σας κ.Δημητριάδη είναι το εξής: Λέτε ότι η αποψη που λέει ότι "Όταν ένα νοικοκυριό ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά του, για να μειώσει το χρέος του πρέπει να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσής του. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα κράτη και τις οικονομίες» δεν είναι "τίποτα άλλο από μία σοφιστεία" και εξηγείτε τη θέση σας με το ότι "οσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τόσο οι δαπάνες όσο και τα έσοδα του κράτους επηρεάζουν σημαντικά, αλλά και επηρεάζονται από την υπόλοιπη οικονομία. Όταν το κράτος κάνει περικοπές δαπανών δεν επηρεάζει μόνο το δικό του ισολογισμό. Επηρεάζει και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από κρατικές δαπάνες. Όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση από το κράτος και τους καταναλωτές, κάποιες από αυτές θα χρεοκοπήσουν."

Η θέση σας αυτή κατά την άποψή μου είναι εσφαλμένη γιατί ξεκινάτε από το σημείο στο οποίο το κράτος φτάνει στην ανάγκη να κάνει κρατικές περικοπές χωρίς δηλαδή να μας λέτε πως και γιατί το κράτος φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο. Παραβλέπετε δηλαδή το γεγογονός πως για να φτάσει το κράτος στην ανάγκη δραστικών περικοπών σημαίνει πως δημιούργησε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείματα και έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπείας όπως ακριβώς η Ελλάδα, η Κύπρος και πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες.

Επομένως για να μην φτάνουμε ποτέ ως κράτος σε τέτοιες καταστάσεις και για να αποφεύγονται οι απότομες δραστικές περικοπές, πρέπει διαχρονικά να σεβόμαστε τις αρχές του "διαχρονικού εισοδηματικού περιορισμού" . Και να κατανοούμε πως ότι ακριβώς ισχύει ως θέμα αρχής σε ατομικό επίπεδο και για ένα νοικοκυριό, ισχύει και για ένα κράτος. Σας παραπέμπω σε μια σχετική με το θέμα αυτό ομιλία του Διοικητή της ΚΤΚ κ. Ορφανίδη με τίτλο "Η διαχρονική σημασία των σημερινών αποφάσεων"

http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=7895
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Αγαπητέ παρατηρητή, το να μιλάμε γιά κρίση χρέους όταν το χρέος είναι 65% του ΑΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να καπηλευθεί κάποιος την κρίση γιά την επίτευξη δικών του σκοπών.

Ναι φυσικά υπάρχουν περιθώρια γιά να περιορισθούν μη παραγωγικές δαπάνες του κράτους αλλά αυτό δεν είναι η αιτία γιά κρίση της έκτασης και βάθοπυς που παρατηρείται αν δεν υπήρχε κρίση ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Το ευρώ διέρχεται υπαρξιακή κρίση λόγω κακού σχεδιασμού. Η Κύπρος υποφέρει περισσότερο από άλλες χώρες λόγω κυρίως του μεγάλου τραπεζικού της συστήματος και της έκθεσης του στην Ελλάδα, η οποία έχει πραγματικό πρόβλημα χρέους.

Εισηγούμαι να διαβάσετε το άρθρο του Martin Wolf στη Financial Times σήμερα με τίτλο "A disastrous failure at the summit" το οποίο προσεγγίσει το θέμα της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέλει να επιβάλει η κ. Μέρκελ με πολύ παρόμοιο τρόπο όπως και ο κ. Δημητριάδης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Wolf ονομαζει το ΣΣΑ σαν 'instability and stagnation union' και λέει:

"Germany and France have agreed that there is to be no fiscal, financial or political union. The failure to transcend the defects of the original construction is predictable, but dire.

The core decision was to strengthen fiscal discipline, so building what Angela Merkel, Germany’s chancellor, and Nicolas Sarkozy, the French president, last week called a “stability and growth union” – or, as I think of it, an “instability and stagnation union”. "
Παρατηρητής on 15/12/2011
Ανεξάρτητε,
είναι πραγματικά αστείο να μη αναγνωρίζεις την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας και να αναφέρεσαι απλά σε ένα 65% που είμαι σίγουρος, γνωρίζεις πολύ καλά πως απο μόνο του δεν σημαίνει τίποτα (αυτό μας έδωσαν να το καταλάβουμε και οι αγορές που δεν είναι κάποιος "κακός δαίμονας" που καραδοκεί αλλά όλοι εμείς, ο κόσμος, οι επενδυτές, οι δανιστές κλπ).

Για σκέψου λίγο ανεξάρτητε και μην υποτιμάς τον εαυτό σου και τις γνώσεις σου με αυτά που λες: Σου λέει τίποτα η λέξη δημοσιονομική αξιοπιστεία? Σου λέει τίποτα η ραγδαία αύξηση του χρέους τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το τι σημαίνει αυτό? Που ήταν το έλλειμα και το χρέος πριν 4 χρόνια και που είναι σήμερα? Και τι μέτρα έχουν ληφθεί και πότε αναγνώρισε την τραγική κατάσταση και έλαβε μέτρα η κυβέρνηση? Μόνο όταν ανέλαβε ο Καζαμίας και απείλησε τους πάντες στο ΑΚΕΛ με παραίτηση.

Εσύ όμως, όπως και τα παιδιά του Χριστόφια που μαζεύτηκαν χτες έξω από τη βουλή για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων (αν είναι δυνατόν!!!) όπως μας πληροφόρησε ο Φιλελεύθερος χτες, ακόμα να αναγνωρίσετε πως ναι, υπάρχει δημοσιονομική κρίση. Που κατά 99,9% προκάλεσε με τις ενέργειες και την ανεπάρκεια της αυτή η κυβέρνηση. Και μάλιστα τόσο σοβαρή που ούτε τα μέτρα που λήφθηκαν χτες είναι επαρκη. Είναι πολύ αργά δυστυχώς....
Michael Olympios on 17/12/2011
Μα ο Παρατηρητής από πότε έμαθε να διαβάζει τις αγορές; Αφού είναι τόσο καλός να ερμηνεύει τις αγορές όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν διάβασε τι έλεγαν οι αγορές και για τα ελληνικά ομόλογα;

Να θυμίσω ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης χαρακτήριζε το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους σε συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο, ως "highly unlikely situation" ενώ παράλληλα υποστήριζε πως οι τράπεζες είχαν αρκετά κεφάλαια και έτσι θα μπορούσαν να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

http://www.centralbank.gov.cy/media/pdf/INTE_GOVINTERVIEW_190411.pdf

Βλέπεις Παρατηρητή διαβάζουμε τον κ. Ορφανίδη. Εσύ όμως που διαβάζεις και τη σκέψη του, αν περιέλθει στην αντίληψή σου καμιά νέα του πρόβλεψη θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα να μας την υποδείξης.
ανεξάρτητος on 14/12/2011
"Public-sector cutbacks today do not solve the problem of yesterday’s profligacy; they simply push economies into deeper recessions. Europe’s leaders know this. They know that growth is needed. But, rather than deal with today’s problems and find a formula for growth, they prefer to deliver homilies about what some previous government should have done. This may be satisfying for the sermonizer, but it won’t solve Europe’s problems – and it won’t save the euro. "

From Joseph Stiglitz "What can save the euro"
http://www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz146/English
ap on 15/12/2011
Well said.
Taylor on 15/12/2011
Excellent Anexartite spot on.
Αυγουστίνος on 05/01/2012
Δηλαδή αγαπητέ παρατηρητή μας λέτε ότι για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στην ΕΕ μέσα στα χρόνια της κρίσης φταίουν οι αλόγιστες κρατικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, μια και οι εποπτικές αρχές τα έκαναν θάλασσα, έπρεπε τα κράτη να αφήσουν τις τραπέζες στην τύχη τους και τον άνεργο να πεινάσει. Το δημόσιο χρέος "ξέφυγε" διότι ο θεός στον οποίο πιστεύατε (η απορρυθμισμένη αγορά δηλαδή) οδήγησε στην κόλαση. Θρήσκος όπως είσαστε δεν τον απαρνήστε όμως.
Taylor on 14/12/2011
Great analysis once more. Fallacy of Composition was also regulating individual banks and not the whole system as happened with the FS that was not practicing Macro Prudential regulation.

For the benefit of my good friend Epilismon who brings colour to our discussion with his impressive knowledge of culture and literature I will add a quote by the 3rd President of the US Thomas Jefferson made in 1802 about Central Banks being private as is the case with the US Fed (and perhaps now with the strictly monetarist ECB that only worries about inflation:

"I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs. "

Thomas Jefferson, (Attributed)
3rd president of US (1743 - 1826)
Επιλήσμων on 15/12/2011
Thanks Taylor,
We must be suspicious of private banks even if they do not have the power to issue money.(And they should not be allowed to take as collateral the private home of a person or family).
Have a look at this quote, attributed to the co-Founder of THE BANK OF ENGLAND, Sir William Paterson, 1694, to the prospective shareholders of the Bank.
"The Bank hath benefit of interest on all moneys which it creates out of nothing".
The Invisible Hand on 14/12/2011
Είναι συναισθηματική και αφελής η διάγνωσης της συμπεριφοράς των πλουσίων χωρών της ευρωζώνης, έναντι των προβληματικών οικονομιών του Νότου, σαν "τιμωρητική και δογματική". Και οι συναισθηματισμοί οδηγούν σε χειρότερες αυταπάτες.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το πρόβλημα του χρέους πρέπει και μπορεί να λυθεί με ανάπτυξη. Και ότι η ανάπτυξις των Νοτίων χρειάζεται γενναιόδωρη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η εγκληματική αντι-αναπτυξιακή οικονομική πολιτική των Μπερλουσκόνι, του δίδυμου των junior Καραμανλη-Παπανδρέου και του δικού μας Κυπρίου οιακοστρόφου.

Στες χώρες μας τα φοβερά ελλείματα και η εκτόξευσης του δημόσιου χρέους δεν προκύπτουν από μακρόπνοες κρατικές αναπτυξιακές επενδύσεις, αλλά από εκλογικές σκοπιμότητες και από ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Είναι φανερό ότι αν δεν διορθώσουμε την όλη οικονομική δομή (προς το γερμανικότερο!) θα παραμείνουμε ες αεί αφελώς παραπονούμενοι για τη κακία των ξένων.

Δεν νομίζω ότι το QE που ο σοφός Krugman εισηγείται, σημαίνει δάνεια απεριόριστα και ανεξέλεγχτα σε πελατειακές οικονομίες.
Παρατηρητής on 14/12/2011
προς Invinsible hand,

Σε σχέση με την τελευταία πρόταση στο σχόλιό σου, Θα έχεις ήδη καταλάβει φίλε πως κάποιοι επιχειρούν να εξισώσουν τις εισηγήσεις Krugman και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων ( "μη νεοφιλελεύθερων")οικονομολόγων με τις ασυναρτησίες της σημερινής κυβέρνησης στην "οικονομική" της πολιτική και τα θλιβερά χάλια στα οποία οδήγησε την οικονομία.

ΥΓ: Γενικά, οι τοποθετήσεις Krugman δεν με βρίσκουν προσωπικά σύμφωνο αλλά το κριτήριο αξιολόγησης της σοβαρότητας κάποιων προτάσεων δεν είναι το κατά πόσο συμφωνούμε μαζί τους ή όχι αλλά το κατά πόσον διατυπώνονται με σοβαρά επιχειρήματα που μπορούν να προβληματίσουν και να συζητηθούν με νηφαλιότητα και από τη συζήτηση να προκύψουν σοφότερα συμπεράσματα για όλους μας.
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Αγαπητέ παρατηρητή,

Τα αρνητικά σχόλια που εκανες γιά τον Πόλ Κρούγκμαν εδώ και αλλού έρχονται σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια που έκανε ο κ. Ορφανίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» 26/10/2008, τα οποία παραθέτω πιό κάτω:

«Γνωρίζω τον Paul Krugman από την δεκαετία του 1980 όταν ήταν καθηγητής μου και στη συνέχεια ένα από τα τρία μέλη των υπεύθυνων επιτροπών για τη διδακτορική διατριβή μου στο ΜΙΤ.

Οφείλω να πω πως ο Paul Krugman ως οικονομολόγος συνδυάζει την κοινωνική συνείδηση με το πάθος για χρήση της οικονομικής επιστήμης με στόχο την διαμόρφωση πολιτικών που αποσκοπούν στο γενικό καλό. Κατά την άποψή μου η προσφορά του είναι ευρεία και σημαντική.

Η γνωριμία μου με τον κ Krugman ήταν μια μοναδική εμπειρία. Για όσους από εμάς είχαμε την ευκαιρία να συσχετιστούμε μαζί του, ήταν προφανές πως δεν επρόκειτο μόνο για ένα λαμπρό θεωρητικό της οικονομικής επιστήμης, αλλά για ένα άνθρωπο που ταυτόχρονα ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής των
πολιτών και τις πρακτικές τους λύσεις.

Ένα μάθημα που είχε εντάξει στη διδασκαλία του ήταν το πόσο σημαντικό είναι για τους οικονομολόγους να εργάζονται με στόχο την αποτελεσματικότητα και την προστασία των αποφάσεών τους από ειδικά συμφέροντα και πολιτική επιρροή, παρά τις συνήθεις πιέσεις
για το αντίθετο. Οι αποφάσεις τους πρέπει πάντα να παίρνονται με γνώμονα τα ορθά οικονομικά κριτήρια, αποφεύγοντας τη δημαγωγία και τους πολιτικούς δογματισμούς. Οι αρχές αυτές διδάσκονταν από πολλούς καθηγητές μου στο MIT όταν σπούδαζα εκεί κατά
τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και ομολογώ πως έχω μάθει να ζω με τις αρχές αυτές.»

Διερωτούμαι τι σοφά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων.
Παρατηρητής on 15/12/2011
Ανεξάρτητε,
σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Χαίρομαι γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα:

πρώτον: το υστερόγραφό μου στο προηγούμενό σχόλιο μου για τον Krugman νομίζω τονίζει το σεβασμό μου προς όλους τους διεθνούς φήμης αναγνωρισμένους οικονομολόγους και ασφαλώς δεν θα επιχειρούσα ποτέ να μιλήσω με τρόπο απαξιωτικό-όσο και να διαφωνώ με τις θέσεις του-για ένα τέτοιο επιστήμονα όπως ο Krugman. Σε αντίθεση με μένα, αν έχεις παρακολουθήσει τις συζητήσεις εδώ στο blog, πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να αποδομήσουν τον Friedman, με ύφος και τρόπο λες και επρόκειτο για ένα οικονομολόγο της δεκάρας. Το ίδιο κάνουν και για τον Ορφανίδη, η κριτική ορισμένων δεν είναι νηφάλια και καλοπροαίρετη, ιδιάιτερα κάποια κριτική που προέρχεται από άτομα αμφιβόλου οικονομικής κατάρτισης. Επομένως δεν είναι η κριτική που ενοχλεί, σε μια δημοκρατία είναι όχι απλά καλοδεχούμενη αλλά και απαραίτητη, αυτό που ενοχλεί είναι η κακοπροαίρετη κριτική που βασίζεται σε κίνητρα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο της κριτικής.

Δεύτερον: Έχω ξανατονίσει πως δεν παίρνω γραμμή από κανένα συμπεριλαμβανομένου και του Ορφανίδη. Τις απόψεις που εκφράζω τις εκφράζω ελεύθερα. Η υποστήριξή μου προς τον Ορφανίδη δεν γίνεται κατόπιν συνενόησης μαζί του όπως και εσύ και κάποιοι άλλοι αφήσατε στο παρελθόν να εννοηθεί, ούτε οι απόψεις που εκφράζω είτε για το ΑΚΕΛ είτε για τον Friedman, την Thatcher και τον νεοφιλελευθερισμό είτε για οτιδήποτε άλλο σημαίνει πως είναι οι απόψεις Ορφανίδη ή συνδέονται με τον Ορφανίδη.

Άρα ναι, ειναι δυνατόν, σε κάποια θέματα να μην συμφωνώ με τον Ορφανίδη αν και με το απόσπασμα που μου παραθέτεις από την εφημερίδα Αλήθεια για τον Krougman και ειδικότερα με τα διδάγματα στα οποία αναφέρεται ο Ορφανίδης όχι μόνο δεν διαφωνώ, συμφωνώ απόλυτα. Και είναι αυτά τα διδάγματα/αρχές που έχει κάνει πράξη ο Ορφανίδης (και γι' αυτό τον κτυπά τόσο άγρια το κατεστημένο). Τώρα αν συμφωνώ ή όχι με μια συγκεριμένη εισήγηση του Krougman αυτό είναι άλλο θέμα.

Όπως άλλο θέμα είναι και τα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία επικρίνεται, εντελώς αβάσιμα κατά την άποψή μου ο Ορφανίδης. Γι' αυτό άλλωστε και υποστηρίζω τις θέσεις του.

Ελπίζω φίλε ανεξάρτητε να έγινα κατανοητός.
Taylor on 15/12/2011
Paratiriti please answer the following questions I placed to you on other blog posts that you either missed or ignored:

1. What is your opinion of the banking book expansion of banks to Greece by opening new branches in 2010 and why did the CBC allow it?

2. What is your opinion of Bank of Israel Governor Stanley Fischer?

3. Are you a fan of Central Banks having a Macro Prudential Financial Stability mandate?

4. Are you a fan of "Self Regulation" or "light touch" regulation? If not how do you explain the CBC's regulation of GGB's??

5. Why has O had violent disagreements with all of the following: Stavrakis, Christofias, Vgenopoulos, Hadjicostis, his staff by cutting their salaries?? Is it possible that this one man, however much you admire him, is ALWAYS CORRECT, totally infallible, and all the others with all their weaknesses ALWAYS wrong?

Thanks...
Παρατηρητής on 15/12/2011
Taylor,
τις ερωτήσεις σου τις απάντησα εδώ και πολύ καιρό αλλά προσποιήθηκες ότι είτε δεν κατάλαβες είτε όπως έχεις πει "έχω προσβάλει τη νουμοσύνη σου". Επομένως γιατί θέλεις ξανά απάντηση, πήγαινε πίσω στα σχόλια του Blog και θα βρεις τις απαντήσεις....εκτός και αν η νοημοσύνη σου δεν σου το επιτρέπει.
Taylor on 15/12/2011
Also Paratiriti why is Orphanides not being Humble about his error: the banks he regulates having to raise 3.5bn Euro additional capital and why is he trying to shift the blame of the haircut on EU Politicians than admitting his mistakes??
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Αγαπητέ παρατηρητή,

Το πίο κάτω σχόλιο για τον Κρούγκμαν το έκανες κάτω από το άρθρο «Ασπρος καπνός και τράπεζες» στις 8 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις πριν μια βδομάδα:

“Το αν έχουν δικαιωθεί οι δικές σας οι απόψεις ή του Κρουγκμαν (που για μένα είναι ένας από τους ηθικούς αυτουργούς του δημοσιονομικού χάους στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μεγάλο θέμα και δεν είναι της ώρας.”

http://blog.stockwatch.com.cy/?p=978#comment-7219

Να αφήσουμε άλλους να κρίνουν το βαθμό που δείχνεις σεβασμό σε ένα κορυφαίο οικονομολόγο όπως ο Κρούγκμαν η θέλεις να μας το αναλύσεις λίγο τώρα που φαίνεται να έχεις περισσότερο χρόνο;
Παρατηρητής on 16/12/2011
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
κατα αρχήν ένα γενικότερο σχόλιο: εσύ δικαιούσαι να με ρωτάς και εγώ οφείλω να απαντώ, ενώ ότι σε ρωτήσω εγώ, εσύ δικαιούσαι να τηρείς σιγή ιχθύος?Τέλοσπάντων, θα σου απαντήσω και αυτή τη φορά...

Ναι, έκανα το σχόλιο αυτό ...σχολίαζα συγκεκριμένες εισηγήσεις του Κρούγκμαν που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ με τις οποίες διαφωνώ...και επί της ουσίας δεν αποσύρω τη θέση μου αυτή...όμως επειδή δεν αποφεύγω την αυτοκριτική όπου νιώσω ότι χρειάζεται, λέω πως ίσως η έκφραση "ηθικός αυτουργός" που χρησιμοποίησα να ήταν ατυχής...διορθώνω λοιπόν το σχόλιο μου ως εξής:

"Το αν έχουν δικαιωθεί οι δικές σας οι απόψεις ή του Κρουγκμαν (που για μένα είναι ένας από τους οικονομολόγους που φέρουν ευθύνη για το δημοσιονομικό χάος στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μεγάλο θέμα και δεν είναι της ώρας.”

Ελπίζω να ικανοποιήθηκες "ανεξάρτητε". Γιατί περαιτέρω ...υπέρβαση δεν μπορώ να κάνω :-)
The Invisible Hand on 14/12/2011
Πράγματι, Παρατηρητή, υπάρχει διάχυτη στο blog η προσπάθεια να πιαστούμε με παρερμηνείες και με κρημνοβασίες από άρθρα και θεωρίες διαπρεπών οικονομολόγων για να δικαιολογήσουμε την αδιέξοδη πορεία μας και για να υποσκάψουμε τους (δυστυχώς λίγους) προσγειωμένους σχολιαστές. Και δεν βλέπουμε το γκρεμό που πέφτουμε.

Ζούμε, είτε μας αρέσει είτε όχι, σε μια κοινωνία της ελεύθερης αγοράς. Δεν θα βρούμε τα πολυπόθητα δανεικά ούτε με παρακάλια για αλληλεγγύη και ελεημοσύνη, ούτε με λαϊκιστικές καταδίκες του καπιταλιστικού κερδοσκοπικού συστήματος.

Θα βρούμε κεφάλαια πρόθυμα για επενδύσεις ή για δάνεια μόνο αν παρουσιάσουμε σόβαρό, σταθερό, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τα δημοσιονομικά και για την ανάπτυξη του τόπου.

Όσοι αφελείς πιστεύουν ότι θα μας σώσει η Ρωσία με ευνοϊκά δάνεια και με σοσιαλιστική αλληλεγγύη, πρέπει να αντιληφθούν ότι η φίλη Ρωσία είναι σήμερα η πλέον νεοφιλελεύθερη οικονομία και στες εν κρυπτώ και παραβύστω συμφωνίες τους μάλλον θα αποβλέπουν στην εκποίηση ορισμένων "ασημικών της οικογένειας". Δηλαδή, λίγο πολύ, σαν να ξεπουλούσαμε τη CYTA ή την ΑΗΚ, ή σαν να πουλούσε η Αθήνα την Ακρόπολη και τη Κέρκυρα στους Γερμανους.
Παρατηρητής on 15/12/2011
Συμφωνώ απόλυτα φίλε Invisible Hand.
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Paul Krugman (from NYT):

"So last week European leaders announced a plan that, on the face of it, was pure nonsense. Faced with a crisis that is mainly about the balance of payments, with fiscal crisis as a secondary consequence, they supposedly committed everyone to severe fiscal austerity, which would guarantee a recession while leaving the real problem unaddressed....

What Anglo-Saxon economists need to understand is that the Germans and the ECB really, really don’t share our worldview; they really do believe that austerity is all you need. And all indications are that they will cling to that belief, even as the euro falls apart — an event they will insist was caused by the fecklessness of the debtors. Given a choice between saving Europe and remaining righteous, they’ll choose the latter."
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Απόσπασματα από ανάλυση του BBC:

"On the issue of eurobonds, Mrs Merkel called the idea "extraordinarily distressing".

"A joint liability for others' debts is not acceptable," she told the Bundestag. "Eurobonds are not a rescue measure in this crisis."

The German political establishment is loath to get into the idea of the German taxpayer backing the debts of their much less productive neighbours in the south.

"For Germany, it is a morality play," says Mr van Vliet. "They say we did our homework and some countries in southern Europe did not. That is the dangerous game they are playing.Mrs Merkel has vetoed most of the options suggested by France and other countries like Spain and Italy, which have passed unprecedented austerity reforms.

That leaves everyone else in the eurozone financially desperate, politically weak and looking to Berlin to be told what to do."

http://www.bbc.co.uk/news/business-16030374
Taylor on 15/12/2011
Spot on.
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σουηδία επίσης δεν υπέγραψαν τη συμφωνία, ανκαι ακόμη δεν είπαν ΟΧΙ. Μάλιστα ο Τσέχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, είπε:

"It wasn't possible to sign up to this..nobody knows what's in it".

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16136207
Σοφοκλής Μιχαηλίδης on 14/12/2011
You have provided an all around view of the situation. Once more, you have hit the nail on the head!
Christodoulos Papadopoulos on 14/12/2011
So if i understand correctly,you propose a model whereby financialy "sound" governments should in a spirit of "solidarity" fund countries like Cyprus so that the country can continue to employ a disproportionate number of public servants who enjoy benefits at least threefold compared to their counterparts in the private sector(who actually produce the country's GDP) and also politicians can spent money(by giving hand-outs so they will ensure their re-election) their countries cannot affort.You make no mention/distinction between spending for productive purposes.....i could go on and on.....but i would
suggest you open your own business as soon as possible,then start spending money for non-productive reasons(buy a luxury car,give huge pay increases every year to your employees so you will be their favourite employer) and if at some point the Bank does not give you any more loans,you can turn to other business people to fund you in the spirit of solidarity.
Α. Πηγασίου on 14/12/2011
Κατά τη γνώμη μου το άρθρο του κ Δημητριάδη είναι άκρως κατατοπιστικό και του άξιο συγχαρητηρίων. Αναφέρεται ξεκάθαρα στα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην ανάγκη η Γερμανία να ξυπνήσει άμεσα, να αποβάλλει μυωπικές, δογματικές και αντιπαραγωγικές προσεγγίσεις, και να παίξει το ρόλο που της επιβάλει η ιστορία.

Δύο σημεία που θα ήθελα να θέσω:

1. Πρώτο υποβαθμίζεται κάπως ο καταλυτικός ρόλος των αποτυχημένων πολιτικάντιδων στην Ελλάδα, που καλλιέργησαν μία νοοτροπία διαφθοράς, δυστυχώς με τη σιωπηρή συγκατάθεση ή και ενεργή συμμετοχή των πλείστων ελλήνων. Αυτή η νοοτροπία όντως είχε αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά του κράτους, που επιδεινώθηκαν με την ένταξη στην ΟΝΕ αφού το κράτος μπορούσε να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και να συνεχίσει να σπαταλά ασύστολα. Εδώ οφείλει το ελληνικό κράτος να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε τα λεφτά του φορολογούμενου (όσους καταφέρουν να αναγκάσουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα) να μην σπαταλούνται μη-παραγωγικά.

2. Το ΟΧΙ του Κάμερον δεν πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ο άνθρωπος νομίζει ότι η Βρετανία είναι το κέντρο του κόσμου και έχει πάνω του αποικιοκρατικά κατάλοιπα και κομπλεξισμούς, όπως γενικά έχει το κόμμα που αντιπροσωπεύει. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι 26 είναι να πουν το ΝΑΙ αφού όμως βεβαιωθούν πρώτα, είτε μέσω συμφωνίας είτε παρασκηνιακά, ότι η ΕΚΤ θα παίξει το ρόλο που πρέπει και θα γίνουν κινήσεις προς μία ολοκληρωμένη δημοσιονομική ένωση, όπως την περιγράφει ο κ. Δημητριάδης πιο πάνω.
HP on 14/12/2011
GOOD JOB , It all comes down to lack of vision.
Can there be a succesfull monetary union without a political union? Thats the 3 trillion euro(??) question.
Taylor on 14/12/2011
What the Germans and the Monetarist Inflation Hawkish ECB is trying to do is basically make the "Spendthrift" Club Med nations blink and impose austerity, then they might consider some minor assisstance but I'm afraid it won't be quite enough as Germans and Dutch are notoriously "miser" nations.
The other argument is that they are not doing QE letting the BoE and Fed do that, so that when the UK and US QE has good spillover effects for the Eurozone then inflation will be better under control in the Eurozone.
The Invisible Hand on 14/12/2011
QE by the Bank of England and the US Fed, will not have much positive spillover for the eurozone, as it will devalue the USD and the GBP against the euro and make eurozone producers less competitive, unless the eurozone follows through with (unlikely) competitive devaluations. It will only have positive effects on eurozone inflation (fuels are priced in $) and on eurozone residents with $/GBP debts.
Taylor on 15/12/2011
I agree but EU leaders seem to think it will have positive spillover effects for the Euro and Eurozone and a re playing a game of Chicken with the markets by not doing their own QE...
Michael Olympios on 14/12/2011
Εξαιρετικό το άρθρο (παρά το μέγεθός του) γιατί αναλύει σε βάθος τα βασικά επιχειρήματα και ελαττώματα της πολιτικής Μέρκελ που προσπαθεί να επιβάλει στην ΕΕ. Συμφωνώ πλήρως επίσης με το καταλυτκικό συμπέρασμα του καθηγητή Δημητριάδη. Σημειώνω ότι αυτός ο δογματισμός μας έχει καταστρέψει. Ναι τα κράτη πρέπει να έχουν δημοσιονομική πειθαρχία και να φροντίζουν ώστε ο δημόσιος τομέας να είναι παραγωγικός, να φύγουν οι αγγυλώσεις στην αγορά εργασίας, η ΑΤΑ και άλλα που στρεβλώνουν το σύστημα όπως τα κρατικά μονοπώλια, όμως στο τέλος της ημέρας μόνο η ανάπτυξη μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Είναι ως να έχουμε ένα υπέρβαρο ασθενή που πρέπει να γυμνάζεται για να δυναμώσει η καρδία του, όμως του κόβουμε το φαγητό για να χάσει βάρος και δεν μπορεί να τρέξει πάνω από 2 λεπτά. Πως λοιπόν θα δυναμώσει;

Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση που να είναι όμως και χαμηλού κόστους τα κράτη δεν θα βγουν γρήγορα από την κρίση, ενώ κράτη όπως η Ελλάδα κινδυνεύουν να διαλυθούν στην κυριολεξία πριν καταφέρουν καν να εμφανίσουν ανάπτυξη.

Τι να την κάνεις τη δημοσιονομική πειθαρχία όταν θα προκαλέσεις μαζική κοινωνική αναρχία.

Πιστεύω ακόμα ότι μαζί με την δημοσιονομική ένωση και την αλληλεγγύη που πρέπει να την συνοδεύει (π.χ. στις ΗΠΑ federal funds channeled to defense budget may come disproportionally from different states and so on) θα πρέπει να υπάρχει και ενιαία εποπτική αρχή που να ελέγχει όχι μόνο τις εθνικές εποπτικές αρχές αλλά και οργανισμούς που είναι συστημικά σημαντική για την κοινή αγορά (single market).

Πιστεύω πως τέτοια άρθρα δίνουν όχι μόνο τροφή για σκέψη αλλά και έναυσμα για να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για το καλό όλων και όχι μόνο αυτών που σήμερα έχουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις των 26.5
Επιλήσμων on 14/12/2011
Συμφωνώ απολύτως με το παράδειγμα της πολιτείας του Μισισιπή, εφ'όσον όμως το περιορίσουμε στις ΗΠΑ, ή σε άλλες πραγματικές ομοσπονδίες.
Είναι,δυστυχώς, ουτοπία να απαιτούμε γνήσια δημοσιονομική ένωση - αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ - χωρίς να υπάρχει καί η αντίστοιχη πολιτική ένωση.
Κανένα πλούσιο Κράτος Μέλος δεν πρόκειται να "χαρίζει" οικιοθελώς χρήμα στα φτωχά Μέλη, υπό τις σημερινές συνθήκες που λειτουργεί η ΕΕ.
Είναι η ανισοσκέλεια μεταξύ πολιτικής καί οικονομικής ενωποίησης που δημιουργεί, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα.
Εκεί που μπορεί να υπάρξει πρόοδος, χωρίς περαιτέρω πολιτική ενωποίηση (που όντως είναι καί δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα) είναι με την αλλαγή των όρων εντολής της ΕΚΤ (όπως εισηγείται καί ο κ.Καθηγητής).
Όσο γιά την σοφιστεία του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, πράγματι, έχει τρομερή αληθοφάνεια.
Μόλις πριν λίγο, άκουγα την κα Μαύρου στο Τρίτο του ΡΙΚ, να ερωτά (ρητορικώς) τους 2 ανθυποψηφίους της, σε απάντηση κριτικής ότι δεν έκανε αρκετά έργα " Εσείς ξοδεύετε στο σπίτι σας περισσότερα από τα εισοδήματα σας?"
ΑΒ on 14/12/2011
ΚΥΠΡΟΣ 2011.....
Ανταγωνιστικοί μόνο στον τομέα των υπηρεσιών λόγω της χαμηλής φορολογίας... ποιος ξέρει για πόσο ακόμα...

σιγά-σιγά.... βγαίνουν στο φως τα ακατανόητα ωφελήματα, υπερωρίες, ενοίκια κτιρίων κλπ στο μη παραγωγικό δημόσιο τομέα
η ανεργία καλπάζει...
οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν εξωφρενικό να πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις αλλά όχι το ότι θα παίρνουν παχυλές συντάξεις..... να δούμε από που θα τις αντλούν τη στιγμή που οι νέοι φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν αφού το μέλλον τους είναι γκρίζο εδώ
εξωφρενικό να μην πληρώνεται η ΑΤΑ που οξύνει περισσότερο τον πληθωρισμό αλλά κανείς δεν έχει θάρρος να το πει

Δηλαδή δίχως τον μπαμπούλα του Μηχανισμού δε θα παίρναμε χαμπάρι για όλα αυτά
Δηλαδή αν το χρέος μας ήταν βιώσιμο να συνεχίζονταν τέτοιες καταστάσεις...δηλαδή πάντα θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τους ρυθμούς που τρώαμε τζαι σπάζαμε ...και δε θα 'σπαζε ποτέ η φούσκα
Δηλαδή με τη βοήθεια της ΕΚΤ να αυξήσουμε τώρα την παραγωγικότητα μας στον ιδιωτικό τομέα χωρίς πειθαρχία στο δημόσιο - για να συνεχίσει να τρώει χωρίς να δίνει ουσιαστικά τίποτε.

Η λύση μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση... παρέμβαση επιτέλους της ΕΚΤ αλλά παράλληλα νοικοκύρεμα των κρατών
Επαμεινώνδας on 14/12/2011
Κε Δημητριάδη, πάντα εκθειάζετε την υπεύθυνη στάση των συνδικάτων. Πώς σχολιάζετε την απόφασή τους να κηρύξουν ξαφνικά στάση εργασίας ώστε να μην μπορέσει η Βουλή να συνεδριάσει και να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς;
Επιλήσμων on 16/12/2011
Πολύ πιό ενδιαφέρουσα καί διασκεδαστική είναι/ήταν η στάση τους έναντι των Δημοτικών Εκλογών γιά μεθ' αύριο Κυριακή.
Πήραν Συνεδριακή απόφαση να μην παρουσιαστούν γιά εργασία οι δημόσιοι υπάλληλοι στα εκλογικά κέντρα.
Καί κάποιοι κάλεσαν τα μέλη τους να τηρήσουν αποχή από τις εκλογές. Η λογική της αποχής μου διαφεύγει. Να ανησυχήσω?
Σήμερα ανακαλούν (αφού τα μέλη τους φάνηκε ότι θα παρουσιαστούν γιά εργασία την Κυριακή).
Η ΠΑΣΥΔΗ (Παπαπέτρου) λέει η απόφαση πάρθηκε εν βρασμώ ψυχής!!
Ο μύθος του Αισώπου με την αλεπού καί τα άγουρα σταφύλια παραμένει επίκαιρος.
Και η δικαιολογία εξηγείται με το " Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".
Το σχόλιο μου αφορά συμπεριφορές ατόμων καί όχι τα συνδικάτα σαν θεσμό.
ανεξάρτητος on 16/12/2011
Αν πράγματι μίλησε γιά βρασμό ψυχής, δείχνει ότι είναι ακατάλληλος γιά να εκπροσωπεί τόσο κόσμο.
New_Keynesian on 14/12/2011
The critical question is why does Japan continue to be able to borrow, and to borrow at the low interest rate it has been with debt at 220% of GDP, while other countries (eg Cyprus) are unable to borrow even before debt reaches 70% of GDP? There is an answer to that but will wait the professor's answer in a future article.
panayiotis on 14/12/2011
Αυστηρά οικονομικά ομιλούντες και βλέποντας τα πάντα από ψηλά, 10,000 μέτρα ψηλά, ο αρθρογράφος έχει δίκαιο. Όταν όμως πλησιάσεις πιο κοντά αρχίζουν τα πάντα να γίνονται πιο ξεκάθαρα.

Για παράδειγμα, θα σε έβλεπε ένας Δανός με το μισό του αν του έλεγες ότι δεν ζήτησες απόδειξη από τον ηλεκτρολόγο. Η πως θα το έπαιρνε ένας Σουηδός αν έλεγες ότι όταν λέμε την λέξη φάκελλος δεν εννοούμε electronic account αλλά ένα χάρτινο κάλυμμα με λουριά για να βάζουμε μέσα ότι αφορά την αίτηση, την οποία θα την κοιτάξουμε όταν βρούμε τον φάκελλο ο οποίος βρίσκεται κάπου μεταξύ αρχείου και λειτουργού εδώ και 3 μήνες.

Οι εισηγήσεις του αρθρογράφου απλώς ενθαρρύνουν την τεμπελιά και την ασυδοσία.

Το κάθε κράτος πρέπει να αντικατοπτρίζει την συλλογικότητα των πολιτών που το απαρτίζουν. Επιπρόσθετα, πρέπει να λειτουργεί με βάση το δίκαιο του νόμου και το δίκαιο του λαού.

Από την στιγμή που το ερώτημα που τίθεται ενώπιον μου σαν πολίτης είναι είτε ανοχή σε σπάταλους πολιτικούς, χαραμοφάηδες συντεχνιακούς και βολεμένους επιχειρηματίες, είτε νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, ασφάλεια και δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα, και κοινωνία που βοηθά τον συνάνθρωπο της όταν το χρειάζεται, τότε θα πάρω το δεύτερο.
Michael Olympios on 14/12/2011
Έχουμε διαβάσει ή ακούσει πολλές από τις ομιλίες του κ. Ορφανίδη, όπως αυτές που χαρακτήριζε την χρεοκοπεία της Ελλάδας ως "highly unlikely situation" και ότι ακόμα και σ'αυτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν. Ακόμα και εκεί που ο κ. Ορφανίδης είχε προβλέψει σωστά για την κυπριακή οικονομία, οι προβλέψεις του δεν ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ. Εδώ που ήταν η δουλειά του κ. Ορφανίδη να προβλέπει σωστά για να υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην οικονομία δεν τα κατάφερε και θα διαβάζουμε τις προβλέψεις του για τα άλλα; Τουλάχιστον ο κ. Σταυράκης δεν έχει τέτοια απαίτηση...αυτό μας έλειψε δηλαδή. Αυτό που επιχειρεί να μας πει ο Παρατηρητής για να αιτιολογίσει τις θέσεις του για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) δεν είναι παρά ακόμα μια προσπάθεια για να δικαιωθεί για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του. Το πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο κοινωνικό. Οι έλληνες έμαθαν στο "άρπα κόλα" από τα κόμματα μέχρι και τους λειτουργούς της δικαιωσύνης και τους λειτουργούς του ΣΔΟΕ. Όλοι κλέβουν ο ένας τον άλλο και μαζί το δημόσιο. Τώρα τους είπαν να πάνε να δουλέψον για να τα πληρώσουν και δεν θέλουν. Αυτό είναι το πρόβλημα και γι'αυτό το μνημόνιο απέτυχε. Αν τους έδιναν και άλλα οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι θα έκαναν απεργίες γιατί δεν τους δίνουν αυξήσεις. Μη γελάτε...τα πράγματα είναι τραγικά. Τα ίδια κάνουν και οι δικοί μας...κάνουν απεργίες γιατί δεν θα πάρουν αυξήσεις για 2 χρόνια τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πιέζονται συνεχώς.

Είναι όμως γεγονός ότι αν η Κύπρος λάμβανε μέτρα έγκαιρα δεν θα φθάναμε σήμερα εδώ. Πέραν από τις σπατάλες σε πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχουν 3 βασικά θέματα στην κυπριακή οικονομία που αν δεν βελτιωθούν σημαντικά δεν θα επιτρέψουν τη γρήγορη επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 2%.

1. Ανταγωνιστικότητα: Το ζήτημα αυτό το έχουν αναφέρει συχνά οι ξένοι οίκοι αξιολόγισης. Φαίνεται όμως και από το εμπορικό έλλειμα.

2. Μονοπώλια: Οι επιχειρήσεις που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα προκαλούν τεράστιο βάρος στην οικονομία. Από τα αεροδρόμια μέχρι την ΑΗΚ και τα λιμάνια, τα μονοπώλια λειτουργούν ως φορολογικά βάρη που αποτρέπουν τις επενδύσεις, πλήττουν την ανάπτυξη και περιορίζουν έτσι τις δυνατότητες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Παραγωγικότητα δημοσίου τομέα: H παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα, ποσοτική και ποιοτική, πάσχει σοβαρά όπως και το σύστημα αξιολόγισης των δημοσίων υπαλλήλων. Ένα καλό σύστημα αξιολόγισης και κινήτρων στο δημόσιο τομέα θα προκαλούσε αύξηση της παραγωγικότητας και συνεπώς μείωση του κόστους στη δημόσια υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπήρχε πίεση στα δημόσια οικονομικά για περικοπές μισθών και οφελειμάτων, αν και πιστεύω ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταβάλλουν το ίδιο ποσοστό του μισθούς τους με τον ιδιωτικό τομέα στο ΤΚΑ.

Αυτό που ανέφερε ο καθηγητής Δημητριάδης για τις μεταβιβάσεις πόρων είναι πολύ σημαντικό. Αν αυτό δεν περάσει, που δεν θα περάσει, στην ΕΕ τότε αυτοί που ποντάρουν στη χρεοκοπεία της ευρωζώνης μάλλον θα δικαιωθούν.
Παρατηρητής on 15/12/2011
Ολύμπιε,

όταν κρίνουμε ένα αστροφυσικό για τις αστροφυσικές του γνώσεις(και όχι τις πολιτικές-κοινωνικές) θα πρέπει να είμαστε αστροφυσικοί. Όταν κρίνουμε τις εξιδικευμένες γνώσεις ενός πυρηνυκού επιστήμονα(και όχι τις πολιτικές-κοινωνικές του απόψεις) και πάλι πρέπει να έχουμε εξιδικευμένες γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο. ¨Οταν επίσης κρίνουμε τις εξιδικευμένες γνώσεις ενός οικονομολόγου με διεθνή αναγνωριση με τρόπο και ύφος που υποδηλώνει πως είμαστε και εμείς...διεθνούς φήμης αναγνωρισμένοι οικονομολόγοι, ή έστω απλά οικονομολόγοι θα πρέπει τουλάχιστον για να μπορεί κάποιος τρίτος να αξιοποιά τη βαρύτητα των επιχειρημάτων μας να έχουμε απαντήσει μια απλή ερώτηση. Και ακόμη εκκρεμεί η απάντησή σου Ολύμπιε σε συγκεκριμένη μου πολύ απλή ερώτηση: Δεν λέω πως δεν είσαι οικονομολόγος, so dont get me wrong, δεν το ξέρω αυτό για αυτό σε ρωτώ:είσαι ναι ή όχι και σε ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα αν είσαι οικονομολόγος απόκτησες το/τα πτυχία σου? Προπτυχιακό/μεταπτυχιακό, δοκτοράτο κλπ.

Επίσης αν θυμάσαι, εκκρεμεί ακόμη μια ερώτηση προς εσένα που έχει σχέση με κάποια επιπρόσθετα "τοξικά" που δημιουργήθηκαν από τις εσφαλμένες προσωπικές χρηματοικονομικές επενδύσεις κάποιων, τα οποία αυτοί οι κάποιοι ήθελαν να φορτώσουν στις τράπεζες και σε όλη την κοινωνία.

Αν θέλεις μην απαντήσεις τη δεύτερη ερώτηση, το σέβομαι γιατί ανεξάρτητα από τα κίνητρα που πιστεύω ότι έχεις για την κριτική που ασκείς στον Ορφανίδη (και που είναι άσχετα με το αντικείμενο στο οποίο ασκεις κριτική), σημασία έχει κάποιος να απαντά σε αυτή την κριτική γι αυτό και σου απάντησα επί της ουσίας τις προηγούμενες φορές που τοποθετήθηκες. ¨Όμως για να συνεχίσω να σου απαντώ επί της ουσίας θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζω μέχρι ποιου σημείου φτάνουν οι οικονομικές σου γνώσεις για να ξέρω αν μη τι άλλω σε τι επιστημονικά οικονομικά κείμενα/μελέτες να σε παραπέμπω και αν έχεις όντως την απαιτούμενη οικονομική κατάρτιση να τα κατανοήσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν δεκάδες, εκατονταδες / μελέτες και οικομετρικές και ποιο απλές και ποιο εξιδικευμένες για το "διαχρονικό εισοδηματικό περιορισμό" των κρατών και των νοικοκυριών. Δεν μπορεί όμως κάποιος που δεν είναι οικονομολόγος να καθίσει και να μελετήσει και να καταλάβει την οποιαδήποτε μελέτη, επομένως άμα διευκρινίσεις αυτό που σου ζητώ, ευχαρίστως μετά να σε βοηθήσω με τον κατάλληλο τρόπο να αντλήσεις την κατάλληλη γνώση που πιθανόν να μην κατέχεις αυτή τη στιγμή.
Michael Olympios on 15/12/2011
Οι μεγαλύτεροι απατεώνες (white collar crime) που γνωρίζω είναι απόφυτοι κορυφαίων πανεπιστημίων. Jeff Skilling former CEO of Enron had an MBA from Harvard. Να πω για τον κύπριο δρ. από το Cambridge που με την εταιρεία του στο ΧΑΚ το 2000 έχει αποσπάσει δεκάδες εκατομμύρια από κύπριους επενδυτές και εκατοντάδες από τις ΗΠΑ απ'όπου και καταζητείται; Εσύ Παρατηρητή τι διπλώματα έχεις και μιλάς ως να είσαι ο δρ. Ορφανίδης;

Εγώ σίγουρα δεν έχω ούτε τα διπλώματα που έχει ο κ. Ορφανίδης αλλά ούτε και την διεθνή αναγνώριση ως ο διοικητής που παρέλαβε τράπεζες και θα παραδώσει συνεργατικά.

Επίσης όταν ρωτάς να είσαι συγκεκριμένος.

"Επίσης αν θυμάσαι, εκκρεμεί ακόμη μια ερώτηση προς εσένα που έχει σχέση με κάποια επιπρόσθετα “τοξικά” που δημιουργήθηκαν από τις εσφαλμένες προσωπικές χρηματοικονομικές επενδύσεις κάποιων, τα οποία αυτοί οι κάποιοι ήθελαν να φορτώσουν στις τράπεζες και σε όλη την κοινωνία"

Όταν θέσεις συγκεκριμένη ερώτηση θα σου απαντήσω με όλα τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν. Όσο για τα άρθρο του κ. Ορφανίδη που αναφέρεις θα το διαβάσω το συντομότερο και θα επανέλθω. Ελπίζω το άρθρο να έχει και χιούμορ όπως "το υπουργείο οικονομικών ή άλλο αρμόδιο τμήμα της κυβέρνησης δεν ενημέρωσε τη ΚΤ ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων απαγορεύεται".
The Invisible Hand on 15/12/2011
Παρατηρητή, τι συζητάς τα διπλώματα, εμάς τους bloggers;

Δεν αναγνωρίζεις ακόμα ότι αν ζούσε ο μακαρίτης Joseph Goebbels (PhD, Heidelberg) θα ερχόταν κοντά μας για μετεκπαίδευση;
Παρατηρητής on 16/12/2011
Σίγουρα :-)
Michael Olympios on 16/12/2011
Ιδού τι λέει ένας αξιόλογος κεντρικός τραπεζίτης (σ.σ. που δεν αναμένει το υπουργείο οικονομικών ή άλλο τμήμα της κυβέρνησης να του πει τι θα κάνει) και αν ήταν ευρωπαίος πιθανότατα να τον διόριζαν και διευθυντή του ΔΝΤ:

Bank of Israel Gov. Stanley Fischer also praised S&P’s decision, saying it was important to maintain the good condition of the economy with the current policies, especially given the complicated global economic reality.

“I believe the Israeli economy will continue to justify the faith given to it by the credit rating increase. We at the Bank of Israel intend to continue to contribute to growth and to economic stability through responsible monetary policy aimed at maintaining price stability, through contributing to growth and to employment and through maintaining the financial system’s stability.” http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=237342

Ο κ. Fischer με τις ενέργειές του συνέβαλε στη οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, τη νομισματική σταθερότητα αλλά και την σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αντίθεση με τον Αθανάσιο Ορφανίδη, δεν κατηγορεί τους ξένους οίκους για τις αξιολογήσεις τους. Φυσικά οι Ισραηλινές τράπεζες δεν αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα μια και η Βασιλεία δεν διαχώριζε τον κίνδυνο μεταξύ γερμανικών και ελληνικών ομολόγων όπως μας είπαν οι κύριοι Ορφανίδης και Ζένιος και να κερδίζουν όπως οι δικές μας. Πιθανόν, σε αντίθεση με τον κ. Ορφανίδη, να είχαν υπόψη τους ότι δεν υπάρχει free lunch.
Παρατηρητής on 16/12/2011
Ολύμπιε,
είπα προηγουμένως να αποφύγω να απαντήσω σε όσα αποδίδεις στον Ορφανίδη με βάση τη συγκεκριμένη του δήλωση, πως τάχατες ανέμενε από το υπουργείο οικονομικών να του πει τι θα κάνει, γιατί η παρερμηνία που επιχειρείς είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.

Όμως επειδή βλέπω ότι επιμένεις θα σου πω τι κατάλαβε ο κόσμος όλος από τη δήλωση εκείνη του Ορφανίδη και τι δεν κατάλαβες εσύ, ή μάλλον τι υποκρίνεσαι πως δεν κατάλαβες γιατί δεν χρειάζονται εξειδικευμένα πτυχία οικονομικής επιστήμης στο συγκεκριμένο θέμα για να καταλάβει κάποιος: λοιπόν, ο Ορφανίδης απλά εννοούσε πως οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο πρώην του Υπουργείου οικονομικών, όταν αγόραζαν οι τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα δεν άσκησαν καμία κριτική ούτε στις τράπεζες ούτε σε κανένα και τώρα εκ των υστέρων το παίζουν ειδήμονες. Ειλικρινά Ολύμπιε, είναι πάρα πολύ αστείο να νομίζεις ότι ανέμενε ο Ορφανίδης από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να του πει τι να κάνει...

Όσον αφορά τον Stanley Fischer, να σε υπενθυμίσω Ολύμπιε ότι οι εισηγήσεις του γίνονται σεβαστές από την Ισραηλινή κυβέρνηση που δεν είναι ουτε...Χριστόφιας ούτε ΑΚΕΛ. Ο Stanley Fischer δεν υποσκαπτόταν καθημερινά από ένα υπουργό οικονομικών ο οποίος οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε από μια ιδεολογικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση που καθοδηγείται ακόμα από τις αρχές του κομμουνισμού και που οδήγησε, με τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις, στην ανατίναξη του μεγαλύτερου έργου υποδομής της χώρας. Εν κατακλείδι Ολύμπιε, το Ισραήλ είναι τυχερό να έχει και σοβαρό κεντρικό τραπεζίτη και σοβαρό πρόεδρο.


ΥΓ:Αν μπορείς Ολύμπιε να μας λύσεις ακόμα μια απορία. Μας έχεις πει πως για 7 χρόνια υπήρξες μέλος της επιτροπής οικονομικών του ΔΗΣΥ (πως και γιατί και με τι προσόντα δεν γνωρίζω, άλλο θέλω να ρωτήσω). Γιατί αποχώρησες από την επιτροπή αυτή Ολύμπιε και που ανήκεις σήμερα, εξακολουθείς να ανοίκεις στο ΔΗΣΥ ή μήπως έχεις επιστρέψει στα παλιά σου τα λιμέρια?
Παρατηρητής on 16/12/2011
Επίσης Ολύμπιε, πολύ πιο παραγωγικό θα ήταν, αντι να κάθεσαι και να διαστρεβλώνεις τις θέσεις Ορφανίδη, να συμβουλέψεις τους φίλους σου στην κυβέρνηση της Κύπρου να εφαρμόσουν και εδώ τις οικονομικές συνταγές που επέβαλε στο Ισραήλ ο Stanley Fischer, με πρωτιστη την αυστηρότατη δημοσιονομικκή πειθαρχία και τα μηδενικά ελλείματα.

Ο Taylor επίσης, τι λέει? Γιατί δεν είσηγείται αυτά τα πράγματα στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τις θέσεις του οποίου μας λεει ότι συμφωνεί? Γιατί και υπέρ των θέσεων Stanely Fischer, και υπέρ των θέσεων του ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν γίνεται Taylor.Όπως και να το κάνουμε, απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
Demetris on 16/12/2011
Εν κατακλείδι Ολύμπιε, το Ισραήλ είναι τυχερό να έχει και σοβαρό κεντρικό τραπεζίτη και σοβαρό πρόεδρο.

Αγαπητέ,
Με όλο το σεβασμό και θαυμασμό που έχω ως άτομο προς το Ισραήλ, στα πλαίσια της συζήτησης πρέπει να επιβεβαιώσω ότι όντως σοβαρό κεντρικό τραπεζίτη έχει το Ισραήλ (που ασχολείτο με τα των όρων εντολής του παρά να τσακώνεται για το διορισμό προ διετίας μέλους στο ΔΣ, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών...).
Σοβαρό πρόεδρο όμως; Ελπίζω να μην αναφέρεσαι στον Μόσιε Κατσάβ που καταδικάστηκε για βιασμό...Όσο για τον πρωθυπουργό του, θα σε παραπέμψω στην http://www.haaretz.com/
Παρατηρητής on 16/12/2011
Demetri,
αν αγνοείς ποιος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Ισραήλ (είπα "εχει" δεν είπα "είχε") δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι τι πρόεδρο εμείς έχουμε και αν εσεις που τον υποστηρίζετε θα του εισηγηθείτε να ακολουθήσει τις πολιτικές του Stanley Fischer. Τώρα τι πιθανότητα υπάρχει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ να ακολουθήσουν οικονομική πολιτική Stanley Fischer, είναι επίσης άλλο θέμα αγαπητέ Δημήτρη. Και μάλιστα Science fiction θέμα!
Taylor on 16/12/2011
Paratiriti, The answer is simple I agree with the criticism of Orphanides by Akel as regards the banking regulation (as the other parties dare not criticism major error I believe) I agree with S Fischer with regards to financial stability and inflation targeting, if your mind cannot take this concept then I overestimated you...
Michael Olympios on 16/12/2011
Παρατηρητή:

Για τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή Οικονομικών του ΔΗΣΥ και τα προσόντα μου να ρωτήσεις τον πρόεδρο της κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και άλλους βουλευτές που συμμετείχαν όπως τους κυρίους Μάριο Μαυρίδη και Χάρη Γεωργιάδη. Θυμάσε και μια δυό φορές που ήρθαμε πάνω για lunch; Είμαι βέβαιος ότι οι "έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές" σου θα σου το επιβεβαιώσουν.

Επίσης να σου πω ότι με συγχύζεις με τον ξάδελφό μου, επίσης Μιχάλη Γ. Ολύμπιο, ο οποίος ήταν με τους Ενωμένους Δημοκράτες. Εγώ από το 1998 που επέστρεψα στη Κύπρο στήριξα Γλαύκο Κληρίδη. Έφυγα από την Επιτροπή Οικονομικών όταν έγινα πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών, ώστε να μην υπάρχει σχέση μου με κόμμα. Αυτό δεν αλλάζει φυσικά την ιδεολογική μου ταυτότητα ή τις θέσεις μου για την οικονομία που καταθέτω κάθε βδομάδα.

Όσο για την υπόσκαψή του κ. Ορφανίδη από τον κ. Σταυράκη νομίζω θα έπρεπε ο πρώτος να ήταν και ευγνόμων για τη διαφήμιση που του έκανε. Αλήθεια, ποιός σοβαρός οικονομολόγος λάμβανε υπόψη τον κ. Σταυράκη; Θυμάσε το άρθρο μου στη Καθημερινή που του του απέδωσα και Νόμπελ ευρεσητεχνίας διότι ανακάλυψε πως να λύσει το πρόβλημα στο ΤΚΑ δίδωντας κάθε χρόνο 200 εκ. ευρώ από αυτά που δανειζόταν από τις αγορές και στη συνέχεια το ΤΚΑ τα δάνειζε στο κράτος; Αν η υπόσκαψή του κ. Ορφανίδη ήταν το αίτημα μελών του συμβουλίου της ΚΤ για δημιουργία επιτροπής ελέγχου, τότε ομολογώ ότι έκανα λάθος που δεν συμμετείχα σ'αυτήν την υπόσκαψη. Υπόσχομε ότι θα επανέλθω στο θέμα γιατί υπήρχαν σοβαρότατοι λόγοι γιατί ο κ. Ορφανίδης αρνιώταν πεισματικά να γίνει αυτή η επιτροπή που και σε άλλες σοβαρές Κεντρικές Τράπεζες (π.χ. Bank of England) υπάρχει.

Όσο για τη δημοσιονομική πειθαρχία που δεν ακολούθησε η κυβέρνηση Χριστόφια νομίζω σ'αυτά συμφωνούμε. Και επειδή δεν σε βολεύει που κάνω κριτική στον κ. Ορφανίδη με βάφτισες "φίλο" τους. Άσε μας κ. Μακιαβέλλι...αυτά να τα κάνεις αλλού που περνά ακόμα η μπογιά σου. Ξέρεις εσύ τι εννοώ.

Δεν μας είπες όμως αν γνωρίζεις γιατί οι ισραηλινές τράπεζες δεν αγόρασαν ελληνικά ομόλογα. Άραγε δεν είδαν ότι είχαν τόσο μεγάλη απόδοση;

Αναμένω επίσης και εκείνη την ερώτηση για τα θέματα που ζητήσαμε από τον κ. Ορφανίδη ως ΠΑΣΕΧΑ. Αν έχασες τα στοιχεία πάρε με τηλέφωνο να σου τα δώσω.
Παρατηρητής on 16/12/2011
Ολύμπιε,
αρχίζοντας από το τελευταίο σου σημείο για το τι ζητήσατε από τον Ορφανίδη, εσύ τα έδωσες και εσύ έχεις τα στοιχεία γραπτώς και είναι από σένα που αναμένω να τα δημοσιεύσεις, εγώ πέραν από τις έγκυρες πηγές μου που εσύ ουσιαστικά επιβεβαίωσες και οι οποίες πηγές μου ΔΕΝ είναι ο Ορφανίδης όπως νομίζεις, δεν έχω παραλάβει τίποτα γραπτώς. Επομένως αναμένω με ενδιαφέρον και μετά θα κρίνουμε.

Επίσης Ολύμπιε προφανώς θα με συγχίζεις με κάποιον άλλο, πως είναι δυνατόν να θυμάμαι εγώ για lunches στα οποία "ηρθατε πάνω", που πάνω δεν κατάλαβα, πόσο μάλλον να ήμουν παρών.

Αν όντως υπάρχει και άλλος Ολύμπιος που έγραφε τα γνωστά άρθρα κατά του ΔΗΣΥ-Κληρίδη και που γύριζε από το ένα κόμμα στο άλλο θα το διερευνήσω γιατί όντως αν ισχύει αυτό ειλικρινά δεν έχω κανένα απολύτως ενδιασμό να απολογηθώ σε αυτό το σκέλος της κριτικής μου εναντίον σου.Εγώ Ολύμπιε δεν είμαι ούτε αλαζόνας ούτε θεωρώ τον εαυτό μου αλάνθαστο ούτε μίλησα ποτέ με την έπαρση για να μην πω κάτι χειρότερο που μίλησες εσύ στον Ορφανίδη τελευταία στη βουλή λες και είσαι ο νομπελίστας οικονομολόγος του αιώνα και ο Ορφανίδης ένας ανίδεος που βρέθηκε εκεί τυχαία. Αυτά Ολύμπιε τα έμαθα ΟΧΙ από τον ίδιο τον Ορφανίδη αλλά από άλλα άτομα που ήταν παρών και πραγματικά σοκαρίστηκαν από το ύφος και την έπαρσή σου. Αυτό που θέλω να πω Ολύμπιε είναι πως αν έκανα λάθος για την ασταθή σου πολιτική σταδιοδρομία θα απολογηθώ. Αν δεν έκανα λάθος όμως και πάλι θα επανέλθω στο θέμα.

Επίσης, δεν είμαι εγώ ολύμπιε που σε έχω ταυτίσει με τον Σταυράκη και το ΑΚΕΛ και σε αυτό το θέμα έχεις πολύ μεγάλο λάθος. Εσύ από μόνος σου ταυτίστηκες μαζί τους στην διαστρέβλωση, στις μεθόδους και την κριτική κατά Ορφανίδη. Επομένως ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο ευατός σου και κανένας άλλος.

Χαίρομαι που συμφωνούμε τουλάχιστον για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον Χριστόφια. Τουλάχιστον έχουμε και κάτι κοινό :-)

Τέλος, για το σχόλιο σου "αυτά να τα κάνεις αλλού που περνά ακόμα η μπογιά σου. Ξέρεις εσύ τι εννοώ. " όχι Ολύμπιε δεν ξέρω και σε προκαλώ να μου πεις που περνά ...ακόμα η μπογιά μου. Πάντως δεν ξέρω αν έχω μπογιά, αληθινά διπλώματα πάντως έχω Ολύμπιε και δεν κέρδισα ποτέ τίποτα στη ζωή μου βασιζόμενος είτε στις διασυνδέσεις μου, είτε στο "μέσο", είτε στο θράσος. Ούτε και τοποθετήθηκα ποτέ είτε σε οικονομικά είτε πολιτικά θέματα (συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων Ορφανίδη που συζητάμε εδώ) με βάση οποιονδήποτε προσωπικό συμφέρον. Όταν έρθει η ώρα να αποκαλύψω την ταυτότητά μου Ολύμπιε (και θα έρθει, μην ανησυχείς καθόλου), θα καταλάβεις τι εννοώ.
Παρατηρητής on 19/12/2011
Ολύμπιε, επειδή με συμβούλεψες να ρωτήσω κάποια συγκεκριμένα άτομα για την πολιτική σου σταδιοδρομία στο ΔΗΣΥ και τους πραγματικούς λόγους αποχώρησής σου από την επιτροπή οικονομικών του ΔΗΣΥ, σου λέω ότι έχω ρωτήσει το πλέον αρμόδιο άτομο και αυτά που λες είναι παραμύθια της χαλιμάς, αλλά μένω ως εδώ.

Όσον αφορά τον ..."ξέδερφο σου" που ήταν με τους ΕΔΗ και τον σύγχισα όπως υποστήριξες μαζί σου, σου έχω πει ότι αν είχες δίκαιο θα προέβαινα σε απολογία. Όμως νομίζω Ολύμπιε πως τελικά δεν είναι εγώ που θα πρέπει να απολογηθώ για ψευδή πληροφόρηση εδώ στο blog. Ο ξάδερφος σου έγραφε άρθρα εναντίον ΔΗΣΥ-Κληρίδη με...ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ Φωτογραφία??? Και τι υποστήριζες το 1993 Ολύμπιε στις τότε προεδρικές που ο Κληρίδης αναδείκτηκε πρόεδρος νικώντας τον Βασιλείου???
Παρατηρητής on 15/12/2011
Και μια διεκρίνηση Ολύμπιε,
το άρθρο του Ορφανίδη για το οποίο έδωσα το link (και δεν θες να διαβάσεις από ότι κατάλαβα) απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις οικονομικών και οικονομετρικών μοντέλων για να το διαβάσει κάποιος και να κατανοήσει κάποιες απλές βασικές οικονομικές αλήθειες. Επομένως σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, αναξάρτητα του αν είσαι ή αν δεν είσαι οικονομολόγος.
Επιλήσμων on 17/12/2011
Αγαπητέ Παρατηρητή,
Έχω διαβάσει με ενδιαφέρον τα 2-3 σχόλια σου σχετικά με τα ακαδημαϊκά προσόντα που χρειάζεται κάποιος γιά να είναι σε θέση να κρίνει ή να κατανοήσει εξειδικευμένα θέματα.
Θα μπορούσες να εισηγηθείς την ανάρτηση κάποιας ειδοποίησης εδώ στο blog που να απαγορεύει τον σχολιασμό εξειδικευμένων απόψεων από μη προσοντούχους.
Κάτι παρόμοιο δηλαδή με την επιγραφή που υπήρχε καί στην είσοδο της Πλατωνικής Ακαδημίας :
" ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΜΗΔΕΙΣ ΕΙΣΙΤΩ" (Να μην εισέλθει κανείς αν δεν γνωρίζει γεωμετρία).
Παρατηρητής on 18/12/2011
Αγαπητέ Επιλήσμων,
τα σχόλια στα οποία αναφέρεσαι δεν ήταν γεινικά σχόλια αλλα ειδικά σχόλια για μια συγκεκριμένη περίπτωση ατόμου του οποίου το αλαζονικό ύφος και η έπαρση δεν μπορούν να μένουν ασχολίαστα. Είμαι σίγουρος πως το κατανοείς αυτό...
S.P on 14/12/2011
Ενδιαφέρον άρθρο, αλλά ακόμα διερωτόμαι εσείς οι οικονομολόγοι τι προσπαθείτε να κάνετε και τι ακριβώς θέλετε να εξηγήσετε. Οι απόψεις σας κύριε καθηγητά μου ''φαίνονται'' σωστές και δεν έχω λόγο να αμφιβάλω... απλά να πώ και εγώ την δική μου σχετικά με κάποια σημεία του..όπως λέτε "(ως επίσης και έλλειψης οράματος από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες αποδέχθηκαν τους όρους της Γερμανίας)"....ποίες χώρες ακριβώς θέλατε να αντιδράσουν;; αυτές που εξαρτώνται άμμεσα ή έμμεσα απο την Γερμανία;;; ή μήπως αυτές που θα εξαρτηθούν στους επόμενους μήνες και έτσι θέλουν να τα έχουν καλά με το χέρι που θα τους ταίζει;; Άρα μην περιμένετε οράματα από τις χώρες. Η Γερμανία πάντα έκανε και θα κάνει αυτό που θεωρεί εκείνη καλό για εκείνη και όχι για τους άλλους, αυτή είναι η Ευρώπη της ‘’αλληλεγγύης’’ και σε όποιους αρέσει. Ο μόνος λόγος που το Η.Β είπε το όχι πέραν από το να επαληθεύσει την ιστορία και την εμμονή της να πηγαίνει ενάντια στην Ευρώπη (καλά κάνει) και εκτός από το ότι είναι μεγάλη οικονομία και μπορεί να ΄΄αντιμιλήσει΄΄, είναι γιατί η ίδια δεν έχει συμφέρον και το ξέρει οι άλλοι απλά δεν μιλάνε.
Επίσης, τα διάφορα μοντέλα οικονομικών σας με τις αναρίθμητες υποθέσεις τους δεν ισχύουν στην πραγματικότητα για ένα απλό λόγο. Οι ανθρώποι δεν ενεργούν ορθολογικά σε όλα, ιδιαίτερα στις κρίσεις και πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι-Πολιτικοί δεν ενεργούν ορθολογικά σχεδόν ποτέ και είναι αυτοι που παίρνουν τις αποφάσεις για μας....ακόμα και όταν έχουν ΄΄καλούς΄΄ συμβούλους βλέπε ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και η βλακεία με συγχωρείται κιόλας για τα νοικοκυριά και τα κράτη που υποστηρίζει και αυτός και πολλοί άλλοι για να προωθούν δικά τους συμφέροντα (πολλοί θα πείτε κάτι μας είπες τώρα, ανακάλυψες την ταχοινόπιττα…συμφωνώ απλά εγώ το λέω δεν το σκέφτομαι μόνο) . Οταν τα νοικοκυρία και οι επιχειρήσεις δεν έχουν να ''φάνε'' ο καθένας με τον τρόπο του, δεν αντικαθιστόνται όπως στα μοντέλα σας απο πιο παραγωγικούς και χάνονται απο το οικονομικό μοντέλο και όλα διορθώνονται αυτόματα, παραμένουν εκεί..ειδικά όταν παντού επικρατεί χάος και η μετανάστευση δεν έχει νόημα.
αθηνα on 14/12/2011
Κύριε καθηγητή,να μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι με εξέπληξε ο ηρω'ι'κός τόνος που δίνετε στο 'ΟΧΙ' του Κάμερον.Απλά,μοιάζει με το 'ΟΧΙ' του δικτάτορα Μεταξά,ο οποίος είπε όχι γιατί απλούστατα δεν μπορούσε να πει 'ΝΑΙ'. Απλά,όπως γνωρίζετε καλύτερα απο μένα,φρόντισε να διατηρήσει τα κεκτημένα του Σίτυ και να χα'ι'δέψει τα αυτιά των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών.Ομως,ανεξάρτητα απο τα ελατήρια του ''ήρωα'' Κάμερον,εμένα της άσχετης περί τα οικονομικά,το φτωχικό μου μυαλουδάκι αδυνατεί να δικαιολογήσει αυτή τη φαρσοκωμωδία που λέγεται Ευρωπα'ι'κή Ενωση.Τι σό'ι' ένωση είναι,με ένα κυρίαρχο νόμισμα για τους 17 και άλλα 7-8 νομίσματα για τους άλλους;Αν δεν μπορούν να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης,καλύτερα να το κλείσουμε το ''μαγαζί'' και να γλυτώσουμε τουλάχιστον τα τεράστια έξοδα συντήρησης των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Αγαπήτή Αθηνά,

Συμφωνώ απόλυτα με το δεύτερο σου σχόλιο "το σόι ένωση είναι αυτή" και πιστέυω είναι και αυτό το νήμα του άρθρου του κ. Δημητριάδη.

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Δημητριάδης έχει ηρωποιήσει τον κ. Κάμερον αλλά σήμερα είναι δύσκολο να μην είναι κάποιος ευρωσκεπτικιστής με τον τρόπο που διαχειριζεται την κρίση η γερμανική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα και με BBC έχει εξασκησει βέτο σε όλες τις νούσιμες εισηγήσεις ακόμη και της Γαλλίας και επιμένει να νομίζει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι το μόνο συστατικό που χρειάζεται η ένωσξ για να επανέλθει η σταθερότητα. Αυτό είνα θρησκεία, και όχι οικονομική θεωρία.

Αν δες πίο πάνω τα αποσπάσματα κειμένων από το BBC και τη Financial Times (το άρθρο Wolf), Krugman, Stiglitz και Sen που έβαλα σε άλλα σχόλια, θα αντιληφθείς ελπίζω ότι το επικίνδυνο παιχνίδι που πάιζει η γερμανική ηγεσία δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα, όπως ουσιαστικά λέει και ο κ. Δημητριάδης.

Εκτός από τον κ. Κάμερον, τρείς αλλλες χώρες ακόμη δεν υπέγραψαν, είναι η Σουηδία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.
Παρατηρητής on 15/12/2011
Συμφωνώ Αθηνά...ή Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης ή τίποτα!
Επιλήσμων on 15/12/2011
Αγαπητή Αθηνά,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι σήμερα, δεν είναι καν αυτό που λέμε εμείς εδώ στη Κύπρο "ψευδοκράτος","ψευδοβουλή" κλπ.
Η ιδέα (concept) Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον.
Προς το παρών καί προσωρινά (ουδέν μονιμώτερο του πρσωρινού!) βρισκόμαστε στο στάδιο που η πολιτική επιστήμη ονομάζει European Integration Process.
Στην Αγγλία, λένε ότι οι πράκτορες στοιχημάτων δέχονται στοιχήματα γιά ότιδήποτε. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι odds δίνουν γιά κατάρρευση της ΕΕ, ή του ευρώ εντός του 2012.
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Intrade is giving odds of 34% of the eurozone breaking up in 2012 and selling a contract on it:

http://intrade.com/v4/markets/contract/?contractId=713737

William Hill had odds of 3-1 against a few days ago.
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Here is what Amartya Sen, one of the greatest economists of all time, was quoted as saying earlier today by the Financial Times:

Speaking at the Indian finance ministry’s Delhi Economic Conclave, Mr Sen said the rush to impose austerity plans across Europe was a “spiralling catastrophe,” and was even threatening to drag the US in the same direction.

The Nobel Prize-winning economist said that Europe’s leaders were mistaking the need for greater financial responsibility and accountability in governmental expenditure for more radical, short-term measures that could worsen the current downturn. He warned that large-scale, indiscriminate cutting of government expenditure could “decimate” lives and nip economic recoveries in the bud.

http://www.ft.com/cms/s/0/00a8b866-265c-11e1-85fb-00144feabdc0.html#axzz1gWmsbdiT
Επιλήσμων on 15/12/2011
Απορώ γιατί μερικοί δίνετε τόση μεγάλη σημασία στο βραβείο Nobel. Ακούω συχνά να λένε " ο νομπελίστας τάδε, ο βραβευμένος με το Νόμπελ ...." . Η όποια αξία των επιτευγμάτων του βραβευμένου ήταν η ίδια καί την προηγούμενη ημέρα. Θα θαύμαζα κάποιον που αναγνώριζε την αξία/προσφορά/ταλέντο του βραβευμένου, πριν την απονομή.
Πόσοι Έλληνες θαύμαζαν τον Σεφέρη πριν το 1963?
Καί τέλος μη ξεχνάτε πού ενίοτε το Νόμπελ το παίρνουν καί αμφιλεγόμενα άτομα, πχ Henri Kissinger. (Δεν τολμώ να αναφέρω τον Friedman στους αμφιλεγόμενους μήπως καί παρεξηγηθώ ότι ρίχνω "λαδι στη φωτιά").
ανεξάρτητος on 15/12/2011
I agree with you 100% about the Nobel prize and that is why I referred to Sen as "one of the greatest economists of all time". It is the FT that mentioned the prize. Personally, I was too young to appreciate Seferis before he won the prize!
Michael Olympios on 16/12/2011
O Παρατηρητής και πάλι αυτοανερείται. Αυτά που καταλογίζει στον Ανεξάρτητο τα κάνει ο ίδιος. Με θεωρεί "φίλο" της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ επειδή επικρίνω τις αστοχίες του κ. Ορφανίδη σε σχέση με την σχεδόν κατάρρευση των τραπεζών. Είπαμε όμως...φταίει η Βασιλεία. Αν διάβαζε ο κ. Ορφανίδης τις οδηγίες της ίδιας της ΚΤ και είχε ανοικτό μυαλό για να τις κατανοήσει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν.

Διαβάστε λοιπόν για τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΤ προς τις εμπορικές αναφορικά με την Διαχείριση Κινδύνου Χώρας. http://www.centralbank.gov.cy/media/pdf_gr/DBGDG_COUNTRY_RISK.PDF

Το ερώτημα παραμένει. Τι έκανε η ΚΤ και ο Αθανάσιος Ορφανίδης;
ανεξάρτητος on 16/12/2011
Είναι ξεκάθαρο κ. Ολύμπιε ότι εκεί που εξαντλούνται τα περιθώρια του παρατηρητή γιά λογικά επιχειρήματα ξεκινά η προσπάθεια ταύτισης της αντίθετης άποψης με το ακέλ η/και η προσπάθεια μέιωσής της μέσω σύγκρισης πτυχίων, δημοσιεύσεων κλπ, ανάλογα με την περίπτωση.

Αλλά μη νοιώθετε άσχημα αφού τελευταία στην παρέα με Ολύμπιο, Τέϋλορ και ανεξάρτητο μπήκε και ο Κρούγκμαν. Ελπίζω σύντομα να έχουμε και τον Στίγκλιτζ και το Σέν γιά να νοιώθουμε ακόμη καλύτερα.

Ο μόνος εξ' αριστερών που εξαιρείται από κάθε είδους λάσπη ο κ. Καζαμίας, και αυτό φυσικά γιά λόγους... δημόσιου συμφέροντος, αφού όπως μας λέει και ο ίδιος "...δεν τοποθετήθηκα ποτέ είτε σε οικονομικά είτε πολιτικά θέματα (συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων Ορφανίδη που συζητάμε εδώ) με βάση οποιονδήποτε προσωπικό συμφέρον".
Taylor on 19/12/2011
Excellent Anexartite I could not agree more.
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Να και ο σύνδεσμος στο άρθρο του Martin Wolf:

http://www.ft.com/cms/s/0/b7b944a0-24fc-11e1-8bf9-00144feabdc0.html#axzz1gWmsbdiT
The Invisible Hand on 15/12/2011
Φίλε ανεξάρτητε

Διάβασα τες τεκμηριομένες αναφορές σου στους οικονομολόγους Wolf, Stiglitz, Krugman, Sen και στα σχόλια του BBC και ηγετών της Τσεχίας, Ουγγαρίας και Σουηδίας, που αμφισβητούν την ορθότητα της επιβαλλόμενης λιτότητας. Μπορεί να έχουν όλοι δίκαιο!

Από τη γραφίδα σου και στου Θεού - και της κας Μέρκελ - τα αυτία, μακάρι να μας βοηθήσουν.

Αλλά τι εισηγείσαι να κάνουμε αν η απάντηση από τη σιδηρά Καγκελλάριο είναι απλά το στερεότυπο της "arbeiten, arbeiten, arbeiten";

Έχεις πρακτικές, εφαρμόσιμες εισηγήσεις πέραν των επιστημονικών και παρα-επιστημονικών πονημάτων; (Εκτός από το προσφιλές σύνθημα για πάταξη των φοροφυγάδων, με το οποίο όλοι συμφωνούμε ανεπιφύλακτα).
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Είναι απλό αγαπητέ τι κάνουμε. Σηκώνονται οι 16 όλοι μαζί και λένε στη κ. Μέρκελ πρώτα ότι όλοι σε αγαπάμε και βεβαίως θέλουμε να εργαστούμε και δεχόμαστε την πειθαρχία. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η επόμενη κρίση. Τη σημερινή όμως γιά να τη λύσουμε χρειαζόμαστε μιά μεγάλη μπαζούκα, την οποίαν μόνο η ΕΚΤ διαθέτει. Χωρίς αυτήν θα πούμε Auf Wiedersehen στο ευρώ, πολύ πιό γρήγορα από ότι νομίζετε (με όλο το σέβας). Αυτό πλέον το λεέι όλος ο κόσμος, το ΔΝΤ, οι αγορές, όλοι οι αναλυτές σχεδόν χωρίς εξαίρεση και ο Σαρκοζύ. Αν πάρουν ακόμη ένα "Nein" πρέπει να της δείξουν την πόρτα, η ακόμη, πιο εύγενικά, να της εισηγηθούν να το βάλει στο γερμανικό λαό σε δημοψήφισμα (!).

Ο κ. Δημητριάδης εισηγήθηκε αυτή τη λύση στη Financial Times από τον περασμένο Μάιο, μετά ακολούθησε ο Στίγκλιτζ, ο Σάιμον Τζόνσον και πολλοί άλλοι.

Είναι πλέον εμφανές ότι είναι μόνο η κ. Μέρκελ που δε θέλει τη γνήσια οικονομική ένωση, είμαι λιγότερο σίγουρος γιά το γερμανικό λαό που πιστεύω είναι 50-50.
The Invisible Hand on 15/12/2011
Με μεγάλη ευχαρίστηση βλέπω ότι συμφωνουμε σε βασικό σημείο: "βεβαίως θέλουμε να εργαστούμε και δεχόμαστε την πειθαρχία".

Δυστυχώς δεν συμφωνούν μαζί μας η κυβέρνησις (με αξιόλογη εξαίρεση το κ. Καζαμία), οι εργατοπατέρες και οι προνομιούχοι του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που προτιμούν να εκβιάζουν και να μας δείχνουν τα δόντια τους όποτε εγερθούν θέματα όπως η εξυπηρέτησης του κοινού, η παραγωγικότητα ή η σωστή αξιολόγησις των λιγότερο "εξαίρετων".

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να μας σώσει ούτε ο Krugman.

Και δεν θα μας πει auf wiedersehen η σιδηρά κυρία καγκελλάριος. Αν είναι ευγενική θα μας πεί adieu. Aν έχει μάθει ξένες γλώσσες από τους Gastarbeiter ίσως μας πεί και καμμιά πιό αρμόζουσα φράση στη τουρκική.
ανεξάρτητος on 15/12/2011
Αγαπητέ αόρατε,

Φαίνεται με έχεις παρεξηγήσει, γιατί προσωπικά εργάζομαι τουλαχιστον 50 ώρες τη βδομάδα και πραγματικά ενοχλούμαι όταν ακούω την κ. Μέρκελ να μιλά γιά τεμπέληδες του νότου.

Χαίρομαι όμως ότι αναγνωρίζεις τις προσπάθειες του κ. Καζαμία, τις οποίες εγώ χαρακτηρίζω ως υπεράνθρωπες αλλά δεν με εκπλήττουν καθόλου γιατί αυτός είναι ο Κίκης. Εργατικός, ανοικτομάτης, έξυπνος, μελετημένος, ταπεινός, χαμηλών τόνων, ευγενικός και διπλωμάτης. Μάλιστα, επειδή τον γνώριζα καλά (όπως και τον κ. Σαρρή), δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι ο κ. Καζαμίας ήταν κατά παρασάγκας ο πλέον κατάλληλος γιά τη θέση του ΥΠΟΙΚ όταν εγίνονταν οι διεργασίες γιά ανασχηματισμό της κυβέρνησης το καλοκαίρι. Η δική μου απορία ήταν πάντοτε και παραμένει σήμερα γιατί δεν ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ από την αρχήν της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Διερωτούμαι όμως αν ο κ. Καζαμίας αποτελεί τόσο μεγάλη εξαίρεση όσον ισχυρίζεστε. Τι λέτε γιά τον κ. Χρήστου και τον κ. Κοντίδη, οι οποίοι σαν δήμαρχοι εργάστηκαν σκληρά, πέτυχαν πολλά και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στον κόσμο της Λεμεσού;

'Οσον αφορά θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια γιά βελτίωση της παραγωγικότητας. Αυτά θα ήταν καλό να τα προωθήσει ο κ. Καζαμίας, τώρα που επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η χρηστή διαχέιρισης (των περιορισμένων) δημόσιων πόρων.
Αθυρόστομος on 16/12/2011
Τάδε έφη ανεξάρτητος μιλώντας για τον Κίκη Καζαμία:

"Η δική μου απορία ήταν πάντοτε και παραμένει σήμερα γιατί δεν ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ από την αρχήν της διακυβέρνησης Χριστόφια."

Μα είναι πολύ απλό αγαπητέ. Διότι το 2004 τόλμησε να αμφισβητήσει τη σοφία του Μεγάλου Μπετονιέρη.
Παρατηρητής on 16/12/2011
Ανεξάρτητε,
είναι πραγματικά περίεργο γιατί απορείς τόσο επειδή είτε ο Invisible hand, είτε εγώ, είτε οποιοσδήποτε άλλος που δεν ανήκει στο χώρο του ΑΚΕΛ, που θεωρεί την πορεία του ΑΚΕΛ διαχρονικά αρνητική για τη χώρα και δεν φοβάται να το πει, γιατί λοιπόν είναι τόσο περίεργο να εκτιμούμε έναν άνθρωπο όπως τον Κίκη ο οποίος ξεχωρίζει τόσο πολύ από τους υπόλοιπους στο ΑΚΕΛ και επειδή επιτέλους με την τακτική του κατάφερε να επιβάλει έστω κάποια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν όχι επαρκη, τουλάχιστον προς την σωστή κατελυθυνση. Απαγορεύεται δηλαδή ο Κίκης να έχει "προσωπικούς " οπαδούς από άλλους χώρους? (τη διαφορετικότητά του από την ηγεσία του ΑΚΕΛ και σε ήθος και σε ουσία την απέδειξε και το 2004 ο Κίκης). Ή μήπως επειδή εσείς στο ΑΚΕΛ και εσύ προσωπικά έχετε μάθει πως για να πείτε κάτι θετικό για έναν πολιτικό θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από το ΑΚΕΛ, σημαίνει πως και εμείς που ανήκουμε σε άλλες παρατάξεις, έχουμε την ίδια νοοτροπία αγαπητέ?

Και να σου πω και κάτι ακόμα. Δεν είναι μόνο τον Κίκη που εκτιμώ προσωπικά από το ΑΚΕΛ, εκτιμώ και την Ελένη Μαύρου. Μήπως απαγορεύεται και αυτό?
Παρατηρητής on 16/12/2011
Αθυρόστομε, για να δούμε αν τολμήσει ο "ανεξάρτητος" να παραβεί τη κομματική γραμμή και τη...."συλλογική της σοφία" και να σχολιάσει!
The Invisible Hand on 16/12/2011
Αγαπητέ ανεξάρτητε, δεν αμφισβήτησα την εργατικότητά σου. Λυπούμε αν έδωσα τέτοια εντύπωση.

Και εμένα με ενοχλεί όταν ξένοι πολιτική και ΜΜΕ μας θεωρούν τεμπέληδες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι εργαζόμεθα περισσότερο από πλείστους άλλους Ευρωπαίους, αλλά με τη μισή παραγωγικότητα των Γερμανών. Είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουν σοβαρά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως η κυβέρνησις για μείωση της γραφειοκρατείας, επάνδρωση επιτροπής ανταγωνισμού, εκσυγχρονισμό της παιδείας.

Έχεις δίκαιο ότι ο κ Χρίστου πέτυχε να αναβαθμίσει τη Λεμεσό, ενώ δεν τον εκτιμούσα το έργο του στο υπουργείο εσωτερικών. Υποθέτω τώρα ότι στο υπουργείο δεν του έδιδε η πολιτική ηγεσία την εξουσία να παίρνει τες πρωτοβουλίες για τες οποίες αποδεδειγμένα είναι ικανός. Κρίμα.
ανεξάρτητος on 16/12/2011
Αγαπητέ παρατηρητή,

Θέλω να σε ευχαριστήσω στα γρήγορα γιάτι όταν διάβασα το σχόλιο σου γιά τις κομματικές οδηγίες που παίρνω από το ακέλ κλπξεκαρδίστηκα στο γέλοιο. Το γέλοιο είναι υγεία και σε υπερ-ευχαριστώ.
Παρατηρητής on 16/12/2011
Καλό και το γέλιο ανεξάρτητε, όμως είναι καλύτερες και οι απαντήσεις που οφέιλεις, αν θέλεις βέβαια, να δώσεις στα τόσα που εκκρεμουν...
ανεξάρτητος on 17/12/2011
αγαπητέ παρατηρητή
όσες φορές προσπάθησα να δώσω σοβαρή απάντηση στις ερωτήσεις σου στύλ του γνωστού γερουσιαστή την έκοψε η λογοκρισία. Φαίνεται και αυτοί θέλουν να αποφύγουν να καταντήσει το μπλόγκ ενα κυνήγι φαντασμάτων από την περιόδο του ψυχρού πολέμου, όπου ο παρατηρητής παίζει το ρόλο του δικαστή. Προσωπικά τους καταλαβαίνω, αλλά ελπίζω στο μέλλον να κόβουν και ερωτήσεις τέτοιου χαρακτήρα γιά να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
Παρεπιμπτόντως, το "ανεξάρτητος" δε σου λέει τίποτα η πρέπει να το ξεφλουδίσω;
Επιλήσμων on 19/12/2011
Αγ. Ανεξάρτητε καί Αθυρόστομε,
Ο κ. Κίκης Καζαμίας δεν ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστόφια διότι, μεταξύ άλλων, είχεν διοριστεί από τον Νοέμβριο 2004 μέλος του Court of Auditors της Ερωπαϊκής Ενωσης καί η θητεία σε αυτό το όργανο της ΕΕ είναι 6ετής.
Παρατηρητής on 16/12/2011
Πολύ καλό φίλε Invisible!!!
Α. Πηγασίου on 15/12/2011
το τελευταίο άρθρο στο blog του Krugman αποδεικνύει ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική του Fed δεν έχει οδηγήσει σε υπερ-πληθωρισμό αλλά ακριβώς το αντίθετο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενδυναμώνουν τις θέσεις και απόψεις του κ. Δημητριάδη.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/12/14/smoothed-inflation/#postComment

Αυτή η προσέγγιση έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται εξτρεμιστική αλλά απεναντίας είναι πλεόν το οφθαλμοφανές
P. Demetriades on 15/12/2011
Ευχαριστώ γιά τα σχόλιά σας. Το άρθρο αυτό δεν ήταν γιά την Κύπρο αλλά κυρίως γιά τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον ανεξάρτητο γιά τίς αναφορές στα άρθρα στην Financial Times κ.α. τα οποία ενισχύουν τα επιχειρήματά μου. Γνωρίζω τον κ. Wolf, τον κ. Σέν και τον κ. Στίγκλιτζ αλλά δεν συντονιστήκαμε!

Οσον αφορά την Κύπρο, τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν χθές από τη Βουλή μου φάινονται σε γενικές γραμμές λογικά και ήπια. Ο μηχανισμός στήριξης σίγουρα θα οδηγούσε σε πολύ αυστηρότερα (π.χ. ο 13ος στο δημόσιο, μεταξύ άλλων, πιθανό να έφευγε).

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι από τη Λεμεσό, όπου ο δημόσιος τομέας είναι σχετικά μικρός, και ακούω σχεδόν καθημερινά τα μεγάλα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα, ιδαίτερα των μικρών επιχειρήσεων, από φίλους και συγγενείς. Η κατάσταση πολλών επιχειρήσεων είναι τραγική. Δυστυχώς όμως ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών δεν αποτελεί λύση, εκτός γιά τους εκδικητικούς! Δε βοηθά τον ιδιωτικό τομέα εκτός και αν οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας, κάτι που δεν είναι προς το παρόν εφικτό. Η κούρσα των μισθών προς τον πάτο δε βοηθά κανένα, ανεξάρτητα από που ξεκινά, ούτε ακόμη και τους εργοδότες γιατί μειώνει τη ζήτηση των προιόντων και υπηρεσίων. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους του κ. Καζαμία γιά ώθηση αναπτυξιακών μέτρων και αυτό θα αντισταθμίσει κάπως την πίεση προς τα κάτω.

Να επαναλάβω επίσης το πολύ σημαντικό σημείο που έχει θίξει ο κ. Ολύμπιος και ο Τέυλορ, μεταξύ άλλων, οτι το κυπριακό κράτος πολύ πιθανό να κληθεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.

Δεν είναι μόνο τα ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα τους που έχουν δημιουργήσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι και τα δάνεια σε ελλαδικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πολλά από τα οποία σε κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετες ζημιές. Η στήριξη που μπορεί να χρειαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να εκτινάξει το χρέος ακόμη και στο 90% του ΑΕΠ, αν όχι και πιό πάνω.

Το χρέος της Κύπρου, προς το παρόν, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είναι μικρότερο της Γερμανίας σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Αν το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν τόσο αδύνατο, τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν πιστεύω θα επέτρεπαν, υπό κανονικές συνθήκες, στην Κύπρο να επιστρέψει στις αγορές γιά δανεισμό. Δυστυχώς όμως δε βλέπω αυτή την προοπτική να υλοποιείται εκτός και αν (α) οι τράπεζες καταφέρουν να εξεύρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια και (β) η πιθανότητα διάσπασης του ευρώ απομακρυνθεί.
Σοφοκλής Μιχαηλίδης on 16/12/2011
Σε προηγούμενο σχόλιο υπέδειξα ότι δεν έχει επαρκώς επεξηγηθεί η επιείκεια που επιδεικνύεται στους τραπεζίτες, αν ληφθούν υπόψη τα ποσά που έχουν χαθεί σε μη αποδοτικά δάνεια και άλλες επενδύσεις εγχώρια και διεθνώς. Ανοίγοντας, π.χ., τον σύνδεσμο: http://www.thisismoney.co.uk/money/markets/article-1619390/Major-bank-fraud-scandals-a-world-history.html#ixzz1gPWi34IB
κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει για δεκάδες τραπεζικά σκάνδαλα που συνέβησαν κατά την τελευταία δεκαετία. Ελάχιστοι από τους προαναφερθέντες έχουν λογοδοτήσει για τα χρήματα που «χάθηκαν» και τα οποία, ως γνωστό, αποτελούν απλές καταχωρήσεις στα ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία των τραπεζών.

Είναι καιρός οι πανεπιστημιακοί ειδικοί, οι οικονομικοί δημοσιογράφοι και οι κοινοί πολίτες να αρχίσουν να επικεντρώνονται στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Φαίνεται ότι εξαιτίας φόβου περικοπών στις χρηματοδοτήσεις για έρευνα, διαφημίσεις και διευκολύνσεις από τις τράπεζες, οι ακαδημαϊκοί, οι σχολιαστές και οι πολίτες, αντίστοιχα, δεν έχουν δώσει τη δέουσα σημασία σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία από την κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα.
Michael Olympios on 16/12/2011
Συμφωνώ με τον κ. Σοφοκλή Μιχαηλίδη. Στον κατάλογο που κάνει αναφορά απουσιάζουν βέβαια πολλά, μα πάρα πολλά άλλα τραπεζικά σκάνδαλα, πέραν φυσικά από τα δικά μας εδώ στη Κύπρο. Θα έλεγα ότι ορθά ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει αυτή τη διάσταση καθώς η απουσία κυρώσεων για τις κερδοσκοπικές ενέργειες των τραπεζιτών στοιχίζει στην κοινωνία....ιδιαίτερα όταν οι επόπτες κοιμούνται στο τιμόνι.

Όσοι ενδιαφέρονται για θέματα εποπτείας προτείνω να διαβάσουν την έκθεση του Financial Services Authority σχετικά με την αποτυχία της Royal Bank of Scotland
http://www.fsa.gov.uk/pubs/other/rbs.pdf
Παρατηρητής on 16/12/2011
Κ. Δημητριάδη,
λέτε ότι "Δεν είναι μόνο τα ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα τους που έχουν δημιουργήσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι και τα δάνεια σε ελλαδικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πολλά από τα οποία σε κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετες ζημιές". Και όμως, ούτε μόνο αυτά είναι. Υπάρχουν και άλλα δάνεια που όχι εσείς προσωπικά αλλά κάποιοι άλλοι ήθελαν σώνει και καλά να μετατρέψουν σε τοξικά και να τα φορτώσουν στις τράπεζες (και σε όλους μας)και κάποιος τους σταμάτησε. Ρωτήστε τον κ.Ολύμπιο στον οποίο μάλιστα κάνετε και ιδιαίτερη αναφορά για ένα ΄"πολύ σημαντικό σημείο που έχει θίξει"... ίσως κάτι να ξέρει να σας πει... και να θίξει και άλλο "πολύ σημαντικό σημείο"...
Michael Olympios on 16/12/2011
Πες μας εσύ κ. Παρατηρητή γι'αυτά τα τοξικά δάνεια. Ποιοί τα έδωσαν, σε ποιούς τα έδωσαν, για πιο σκοπό και τι έκανε τότε η ΚΤ; Δεν επιρρίπτω βέβαια ευθύνες στον κ. Ορφανίδη για το τι έγινε τότε αλλά για τον αμοραλισμό που τον χαρακτηρίζει. Εσύ ξέρεις βέβαια.
Παρατηρητής on 18/12/2011
Ολύμπιε, εγώ ούτε έδωσα ούτε πήρα τέτοια δάνεια και ούτε είχα ποτέ το θράσος να ζητήσω ...απομείωση για οποιασδήποτε φύσης δάνεια έχω. Εκείνοι που ζήτησαν απομείωση, εκείνοι είναι που οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Σωστά?
Taylor on 15/12/2011
One must also realise the other side of the coin. The club med'a fiscal profligacy and over consumption has an opposite. Germany has excessive current account surpluses/exports and excessive savings. This also builds up imbalances in the Eurozone and this is not an excuse for profligacy both these two states are "disequilibrium" to use an economics term. Germany needs to import and consume more the club med need to save more and export more if the Euro is to succeed.

Also Paratiriti tell me do you place more weight on inflation/monetary policy than financial stability and growth? I think this is wrong, I place equal weight on both in normal times and more weight to growth and stability in times of crisis like today. Also what is more important fiscal conservativeness/ austerity or economic growth? Both are equally important for me but you seem to place an inordinate importance on austerity German or Friedman style...
Παρατηρητής on 16/12/2011
Taylor you ask me: "Also Paratiriti tell me do you place more weight on inflation/monetary policy than financial stability and growth?" How you set the question Taylor is wrong and misleading. The question Taylor is not where I place more or less weight, the question is how do we achieve satisfactory, sustainable growth rate. And the answer is, primarilly through price and financial stability.
Taylor on 16/12/2011
Good so I assume Financial Stability is equally important to you as monetary policy/inflation we are getting somewhere, we have hope!
Παρατηρητής on 16/12/2011
Hope? With you? I dont think so my friend!
kax on 15/12/2011
Είναι κοινά αποδεκτόν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι όπως περιγράφεται στο άρθρο.Από την ώρα όμως που οι Γερμανοί δεν δέχονται το ερώτημα που προβάλλει τι μπορεί να γίνει,διότι ούτε φεύγει από την Ευρωζώνη η Γερμανία.Αντίθετα είναι αποφασισμένη να κρατήσει επ αόριστον την σημερινή της στάση αναμένοντας τους άλλους να γονατίσουν.Εμείς τι κάνουμεν?Μπορούμεν να περιμένουμε ,σαν άλλο μακροχρόνιο,να αλλάξει στάση η Γερμανία η την καλοπιάνομεν δεχόμενη πολλούς από τους όρους της,ως παρακάτω?
Πολύ σωστά έθεσαν το θέμα ο ανεξάρτητος , ο Invisible
και άλλοι.Διερωτώμαι όμως αν είναι η Γερμανία που σταματά την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει την μπαζούκα,η υπάρχει συμφωνία απόψεων μεταξύ των δύο.Όσο αδιάλλακτη είναι η Γερμανία άλλο τόσο είναι και η ΕΚΤ.
Τέλος σαν θέμα αρχής θέλω να πώ στον φίλτατο Παρατηρητή ότι εξόσων αντελήφθηκα μέχρι σήμερα κανένας δεν αμφισβήτησε τον Δρ Ορφανίδη ως επιστήμονα,αντιθέτως όλοι ετόνισαν τα ψηλα ακαδημαικά του προσόντα,με την ευρεία έννοια ώστε να περιλαμβάνει και την έρευνα του.Κανένα σχόλιο δεν έγινε σε εξειδικευμένο επίπεδο ώστε να απαιτούνται από τους σχολιάζοντες διδακτορικά και από ορισμένα μάλιστα ελιτ πανεπιστήμια για να σχολιάσουν θέματα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας η να κρίνουν αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε η όχι πρόβλημα αποπληρωμής των ομολόγων της.Ο οποιοσδήποτε παρακολουθεί οικονομικά κανάλια είναι σε θέση να αξιολογήσει τι ακούει και η πρόβλεψη του έχει την ίδια πιθανότητα να επαληθευθεί με την πρόβλεψη οποιουδήποτε έγκριτου οικονομολόγου.Απλά είμαστε σε uncharted waters.Ένα από τα πλεονεκτήματα του μπλοκ είναι η δυνατοτητα όλων μας με διαφορετικές εμπειρίες και μόρφωση να πούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.Χωρίς να ξέρω κανέναν από τους ανώνυμους η εντύπωση που έχω είναι ότι υπάρχουν πολύ ψηλού επιπέδου σχολιαστές,τόσο από μόρφωση,εμπειρίες και πιθανόν υπεύθυνων θέσεων.Δεν νομίζω ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες να φοβάται κάποιος να εκφραστεί εκτός αν έχει δοκτοράτα...η να φωτογραφίζεται...
ανεξάρτητος on 16/12/2011
Συμφωνώ 100% KAX.
anexartitos on 16/12/2011
"..what is needed to save the eurozone in the immediate future is a European Central Bank that acts like a proper monetary authority. True, Germany is insisting on a “fiscal stability union” as a condition of allowing the ECB to do even the minimum needed to keep the euro afloat; but this is a political argument, not an economic one. Economically, the proposal would make an already terrible institutional design worse.

What is needed to save the eurozone in the medium term is a central bank mandated to target more than just inflation – for example, unemployment, financial stability, and the survival of the single currency. A common framework for regulating the financial system is also required, as is a common banking-resolution framework that serves the interests of taxpayers and government bondholders, rather than those of banks and their creditors. This will require a minimal fiscal union; a full-scale fiscal union would be better still. Yet none of this was on the summit’s agenda."

From 'A summit to the Death"
by Kevin O Rourke
Professor of Economic History, University of Oxford
Published on Project Syndicate
Soto on 16/12/2011
Πως γινεται καποιος να ειναι φιλελευθερος και την ιδια στιγμη προσωπολατρης?? Αλλα ξεχασα ....

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
Είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσατε
Στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
Αλλάξαν λέει τα ανεμολόγια και οι ορίζοντες
Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
Τώρα δημόσια θα 'χουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίσαντες

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
Είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
Κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
Τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
Όνειρα ξένα αλλά και αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
Τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα βροχή δεκάρικα

Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
Τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνουνε και για χαμόμηλο
Την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
Την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο
Soto on 16/12/2011
Η αν προτειματε να το ακουσετε¨

http://www.youtube.com/watch?v=ijBmKpPlcfE
Σάββας Τταντής on 16/12/2011
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να
πειραματίζονται με τις αγορές

Στις 26/10/2011 οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων
θα πρέπει να πάει από το 21% στο 50%. Η απόφαση τους για κούρεμα των ελληνικών
ομολόγων αφορά μόνον τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων και όχι το σύνολο του ελληνικού
χρέους το οποίο είναι γύρω στα 360 δις. Το πρώτο λάθος που έγινε εδώ είναι ότι
αποφασίστηκε ότι την ζημιά που θα προκύψει από την απόφαση τους θα την πληρώσουν
όσοι δεν ήταν παρόν στην απόφαση και που είναι οι πιο αδύνατοι οικονομικά και μάλιστα
σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Το ελληνικό χρέος που κατέχει η Ευρωπαική Κεντρική
Τράπεζα και οι Ευρωπαικές Χώρες, oι οικονομικά πιο δυνατοί
επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, δεν θα κουρεύτει.

Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι γύρω στα 100-120 δις
ευρώ. Από το κούρεμα θα μειωθεί το ελληνικό χρέος γύρω στα 50-60 δις ευρώ. Εάν
γινόταν ένα κούρεμα 25% στο σύνολο του ελληνικού χρέους η μείωση θα ήταν 90 δις. Το
όφελος για την Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερο και οι ζημιές για τους ιδιώτες επενδυτές
λιγότερες.
Με αυτή την απόφαση τίθεται και σε αμφισβήτηση η ιδέα της Ευρωπαικής Ένωσης, ένας για
όλους και όλοι για ένα. Δεν υπάρχει ισονομία. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι
ηγέτες αποφάσισαν να πληρώσουν τον λογαριασμό οι οικονομικά αδύνατοι. Το λάθος της
απόφασης δεν σταματά εδώ αλλά έχει και τις ακόλουθες σοβαρές
παρενέργειες:
- Μετά την πιο πάνω απόφαση, οι θεσμικοί επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα
ομόλογα των Ευρωπαικών Χωρών, τα οποία δέχτηκαν πιέσεις στην δευτερογενή αγορά.
Επίσης τις τελευταίες μέρες η ζήτηση για νέες εκδόσεις ομολόγων από Ευρωπαικές χώρες
έχει μειωθεί σημαντικά (βλέπε πρόσφατη δημοπρασία Γερμανικών
ομολόγων).
- Οι ελληνικές τράπεζες και οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν τεράστιες για το
μέγεθος τους ποσότητες ελληνικού χρέους. Σχεδόν όλες κατέχουν ομόλογα που ξεπερνούν
το 50% των ιδίων κεφαλαίων τους. Αυτή την τραγικότατη και εσφαλμένη επενδυτική
πολιτική των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ή οι
συμβούλοι τους θα έπρεπε να την γνωρίζουν ή να την λάβουν σοβαρά υπόψην πριν την
απόφαση τους για το ύψος του κουρέματος που αποφάσισαν.

Τώρα οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να προβούν σε αύξηση κεφαλαίων για
να καλύψουν την ζημιά που έγινε από το κούρεμα. Όσες τράπεζες δεν αντλήσουν τα
κεφάλαια από τους μετόχους τους ή άλλους επενδυτές (πολύ δύσκολο σε μια περίοδο
ύφεσης) θα πρέπει να κρατικοποιηθούν . Που θα βρούνε τα κεφάλαια οι
κυβερνήσεις? Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να δανειστούν για να συμμετάσχουν στις
αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (σε περίπτωση που χρειαστεί) άρα ο δανεισμός των κρατών
αυτών θα μεγαλώσει και άλλο.

Το κούρεμα των ομολόγων για την Ελλάδα θα μειώσει προσωρινά το ελληνικό χρέος αλλά
θα το αυξήσει και πάλι σε περίπτωση που χρειαστεί να συμμετάσχει στις αυξήσεις
μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Οι Ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν
μέχρι 20 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια. Oι ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών
ομολόγων μείωσαν σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών (core tier 1). Οι
κυπριακές τράπεζες αυτήν την στιγμή δεν μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια μέχρι να
βρούνε τα κεφάλαια που χρειάζονται. Αυτό είναι ότι χειρότερο για μια οικονομία η
οποία εισέρχεται σε ύφεση.

Δεν αρκούσε η ζημιά από το κούρεμα, η Αρχή Ευρωπαικών Τραπεζών (ΕΒΑ) ζήτησε από τις
τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια στο 9% (μετά τις ζημιές από τα
ελληνικά ομόλογα). Αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη για τους ίδιους λόγους που αναφέρω
πιο πάνω. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι
κεφαλαιουχικά δυνατές να αντέξουν τις ζημιές από την χρηματοπιστωτική κρίση. Πιστέυω
ότι η ΕΒΑ θα έπρεπε να ζητήσει από τις τράπεζες να ανεβάσουν τα core tier 1 κεφάλαια
τους 0,5% κάθε έτος μέχρι να φθάσουν στο στόχο που τους έχουν θέσει, όπως απαιτά και
η Βασιλεία ΙΙΙ. Η κρίση δεν θα έρθει ξαφνικά σε ένα χρόνο και θα φύγει και
πάλι ξαφνικά. Αυτή η κρίση θα είναι εδώ για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς για εμάς στην Κύπρο η έκθεση των τραπεζών μας στην ελληνική οικονομία
είναι τεραστίων διαστάσεων σε σχέση με το ΑΕΠ μας. Συγκεκριμένα, η συνολική έκθεση
των τραπεζών μας στην ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 30 δις το οποίο πλησιάζει δύο
φορές το ΑΕΠ. Καμμιάς άλλης Ευρωπαικής Χώρας οι τράπεζες δεν έχουν τόσο
μεγάλη έκθεση σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας τους, στην Ελλάδα.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε μια περίοδο που οι μετοχές των τραπεζών είναι σε
χαμηλές τιμές, είναι λάθος διότι οι μετοχές είναι η πιο ακριβή μορφή χρηματοδότησης
για μια εταιρεία και δεν πρέπει να πωλούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές όπως
βρίσκονται αυτή την περίοδο. Επίσης, η άντληση κεφαλαίων από δύο
οικονομίες (Κύπρος, Ελλάδα) οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση απορροφούν ρευστότητα και
δυσχαιρένουν την κατάσχεση και σπρώχνουν τις οικονομίες σε μεγαλύτερη ύφεση.

Οι αγορές δεν είναι εργαστήρια πειραμάτων των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης και αυτό
θα πρέπει να το αντιληφθούν γρήγορα πρίν να είναι αργά για την Ευρωζώνη. Όταν οι
Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες πέρνουν μια απόφαση πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά της οικονομίας της κάθε χώρας μέλους ξεχωριστά και
να αναλύουν τις επιπτώσεις/ωφελήματα που μπορεί να προκύψουν από μια απόφαση τους.


Σέ προηγούμενο μου άρθρο άναφερα ότι θα πρέπει να μελετήσουμε την περίπτωση της
Ισλανδίας (2008), τώρα η μελέτη πρέπει να εντατικοποιηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην
ιστορία της Ισλανδικής τράπεζας Kaupthing.


Σάββας Τταντής
Χρηματιστής
[email protected]
Σάββας Τταντής on 16/12/2011
το ξύλο που θά φάει η Κυπριακή οικονομία απο το γεγονός ότι οι 2 κυπριακές τράπεζες έχουν έκθεση 30+ Δις σε μια οικονομία που χρεωκόπησε θα είναι προτόγνωρο. Μπήκαμε σε κατάσταση Σπιράλ Θανάτου (death spiral). Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν επιδή δέν έχουν τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια, αυτό σκοτώνει την πραγματική οικονομία, χρεωκοπίες, απολύσεις εργατικού προσωπικού, άυξηση επισφαλειών για τις τράπεζες. Το κράτος δεν μπορεί να προβεί σε αναπτυξιακά έργα, δεν μπορεί να βοηθήσει δεν έχει ρευστότητα, πρέπει , να μειώσει έξοδα, αυτό σημαίνει λιγότερο χρήμα μέσα στην οικονομία, αυτό σημαίνει ανεργία , όχι ανάπτυξη κλπ κλπ

Σπιράλ θανάτου, οικονομικός κανιβαλισμός.

Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με το ΑΕΠ μας , στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπολοιπες ευρωπαικές χώρες. Οι τράπεζες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση τοσο στη Ελλάδα οσο και σε ομόλογα σε σχέση με το μέγεθος τους απο όλες τις άλλες τράπεζες στην ευρώπη. ΟΙ μας κατέχουν ομόλογα, σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου, μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και απο τις Ελλανικές τράπεζες !!!

τεάν είναι δυνατον! Η τράπεζα Κύπρου καάταφερε να έχει τις 2 μεγαλύτερες επενδύσεις της στα ομολογα 2 χωρών της ευρώπης που χρεωκόπησαν και οι 2!!! (ελλάδα , Ιρλαδια). Στατιστικώς για να καταφέρει κάποιος να επιλέξει απο τις 17 χώρες τις 2 που χρεωκόπησαν είναι 1 φορα στις 272!!!! Εάν βάζαμε ενα παιδάκι να επιλέξει στην τύχη 2 χώρες τις Ευροζώνης , οι πιθανοτητες να βρει τις 2 που χρεωκόπησαν ειναι 1 στις 272! (17*16)

Περαστικά μας
P. Demetriades on 16/12/2011
I have just received a most interesting press release from Wim Boonstra, the chief economist of Rabobank in the Netherlands, which I am copying and pasting below to demonstrate among other things that voices of reason are not limited to the European south, central Europe or indeed the Anglo-Saxon world. Please enjoy:

"A huge embarrassment

The crisis in Europe rages on. The brush fire that flared up in Greece less than two years ago has since turned into a forest fire. A degree of eurozone crisis fatigue is now discernable. It just goes on and on with no end in sight. European politicians, who have so far been continually overtaken by events, have yet to present a convincing solution. And the analysts’ assertions get wilder by the minute. For example, Bruno de Haas recently claimed in his column that saving Greece would cost every Dutch citizen one year’s salary. So it seems the time has come to put things into perspective because statements like these seem a bit off the wall to me.
But it is true that Europe’s political leaders seem to be doing their very best not to find a solution. The ball is now once again being placed in the court of emerging markets such as China, India and Brazil. They do, after all, have large foreign exchange reserves and should consequently be willing to pitch in.
I am gobsmacked when I hear reasoning like this. Let’s look at a few facts. The Economic and Monetary Union (EMU), which talked itself into a debt crisis, has an average government debt of nearly 90% of GDP and a government deficit averaging 4%. Just compare this to the UK (more than 80% and 9% respectively), the US (100% and 9%) and Japan (more than 230% and about 10%). This shows the EMU is in better shape on average than the other large Western blocs.
Plus the EMU has its external position (current account balance of payments) in reasonable balance, in contrast to the US that has a large savings deficit. So while we do have a problem within the EMU, the bloc as a whole is solid as a rock.
Purchasing power parity
And there are more interesting figures. Average per capita income in the EU is more than 30,000 dollars (GDP per capita, measured in purchasing power parity). This makes it a wealthy bloc. Comparing the EU figure to that of the aforementioned emerging markets renders a shocking result.
While China is growing very rapidly and is quickly becoming richer, average per capita GDP is just above 7,500 dollars. The figure for India is even further away at 3,400 dollars. Brazil heads the pack as the rich relative at above 11,000 dollars. In comparison: average per capita GDP in beleaguered Greece is more than three times as high as in China and more than twice as high as in Brazil. And we then have the nerve to ask those countries to loan their hard-earned savings to us because we cannot put our internal house in order. It is absolute madness.
On our own strength
Asking the rest of the world to help the EU illustrates the powerlessness of our political leaders. Europe does not have a financial deficit, but it does have a problem with leadership. My advice is to forget the foreign aid and solve the problem autonomously.
If Europe is incapable of solving its own problems, it will collapse due to its own powerlessness. But if Europe still manages to tackle the problems resolutely, for example through an intelligent eurobond programme combined with a robust reform policy, foreign money will flow into the EU on its own. Because investors worldwide are eagerly looking for an alternative to dollar investments.
But confidence in European politicians must be restored first. So it seems that if you have to beg for confidence, you’ve apparently already forfeited it..."
Taylor on 16/12/2011
Excellent.
Also may I remind readers that when a Central Bank Governor or Bank Executive are forced to defend their creditworthiness then there is trouble...
P. Demetriades on 16/12/2011
H επιβεβαίωση των πραγματικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και 4 άλλων χωρών της ευρωζώνης από τη Fitch σύμφωνα με το άρθρο της Stockwatch:

Οι παράγοντες που θα εξετάσουν οι Fitch είναι οι εξής:

"Πρώτον, η απουσία σαφήνειας για την τελική δομή και διάρθρωση της ΟΝΕ και η αναγνώριση από ευρωπαίους ηγέτες της πιθανότητας αποχώρησης κάποιων μελών της ευρωζώνης.

Δεύτερον, η διστακτικότητα της ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα σε κράτη μέλη σε περίπτωση ανάγκης.

Τρίτον, οι επιδράσεις της εντεινόμενης κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, γενικότερα.

Τέταρτο, η εκτίμηση των Fitch ότι η κρίση θα συνεχιστεί και θα συνδυαστεί με επεισόδια μεγάλης χρηματοοικονομικής μεταβλητότητας που θα επηρεάζει κυρίως χώρες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες κράτους ή του χρηματοοικονομικού τομέα.¨"

ΟΟΔ
P. Demetriades on 17/12/2011
For those who think that Mr Cameron is simply protecting the City's interests here's an excerpt from Robert Peston's blog on the BBC
(Robert has no Nobel Prize in Economics but his economic analyses are usually spot on and frequently prophetic):

"The Treasury is more than a bit miffed by the French accusation that it was trying to protect the narrow, short-term commercial interests of the City by watering down financial regulation as part of the protocol that the prime minister wanted in exchange for allowing an EU treaty change.

In fact, one important demand made by David Cameron was that the UK should have the ability to impose tougher regulations than the standards contained in forthcoming directives.

In that sense, the big banks should probably be cheering for the French rather than for HM Treasury or the PM.

As I've noted here before, the Treasury has been concerned that the new Financial Policy Committee at the Bank of England would be prevented by EU legislation from forcing banks to retain more capital relative to their assets as a dampener on incipient lending booms.

The Treasury is also concerned that some of the Vickers recommendations, which go much further in limiting banks' room for financial manoeuvre than EU rules, could be blocked by EU rules.

So perhaps the City should be grateful to President Sarkozy for rejecting the proposed British deal on financial services - although maybe many of the rest of us should be slightly anxious, if there is scope for the EU to hobble attempts to sanitize the City."
Soto on 17/12/2011
"Because investors worldwide are eagerly looking for an alternative to dollar investments".
Αυτη ειναι η αρχη των προβληματων και το τελος της Ευρωζωνης και αναποφευκτα της ΕΕ.
Επαναλαμβανω ενα παλιο ερωτημα που ειχα θεσει:
Πως ειναι δυνατο να προσπαθεις να δημιουργησεις αντιπαλο δεος στο δολλαριο και να γεμιζεις ολα τα θεσμικα οργανα με πρωην Αμερικανακια? Ποντι, Παπαδημος, Ορφανιδης κλπ κλπ κλπ.
Τα χτυπηματα ειναι εκ των εσσω και οι οικοι αξιολογησης σερνουν το χορο με τα αφεντικα τους (αγορες) να βαρουν παλαμακια.
ανεξάρτητος on 17/12/2011
αγαπητέ Σώτο,
Αυτό που λές είναι πολύ συνωμοτικό και δεν το πιστεύω γιά διάφορους λόγους. Πρώτον δε συμφέρει στις ΗΠΑ, ούτε και τη Βρετανία η διάσπαση της ευρωζώνης, αυτό που θελουν είναι την επιστροφή της στην ανάπτυξη γιά να ανακάμψουν και οι ίδιες. Δεύτερον, υπάρχει πάντοτε το ελβετικό φράγκο, όπως και το γιέν, σαν εναλλακτικά νομίσματαα. Τρίτον, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας πόρρω απέχουν από αυτές που υπήρχαν την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το πρόβλημα με τα 'αμερικανάκια', όπως τους χαρακτηρίζεις, είναι ότι ασπάζονται τη "θρησκεία" του (γερμανικού) μονεταρισμού, με οτι αυτό συνεπάγεται.
Επιλήσμων on 18/12/2011
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
Καί εάν ακόμη όλοι οι Κινέζοι αποφασίσουν να φορούν original ρολόι ROLEX τις καθημερινές καί Patek Philippe τις Κυριακές, πάλιν το Ελβετικό φράγκο δεν θα είναι ικανό να αντικαταστήσει το δολλάριο.
Παρομοίως καί το Γιέν.
Με απλά λόγια: Μπορεί η Γαλλική σαμπάνια Dom Perignon να αντικαταστήσει την μπύραν? Θα εξαφανιστεί απο την αγορά σε λίγα λεπτά καί ο κόσμος θα μείνει διψασμένος.
Soto on 19/12/2011
Διαφωνω καθετα αγαπητε ανεξαρτητε με την αποψη σου γιατι η πραγματικοτητα αλλα δειχνει σημερα. Οι ΗΠΑ μεσω της παντοδυναμιας του δολλαριου ειχαν τελειωσει βασικα με το κεφαλαιο κρισεις , γιατι εκδιδαν οποτε ηθελαν χρημα το οποιο στην ουσια διοχετευοταν στην παγκοσμια αγορα και δεν τους δημιουργουσε πληθωριστικες πιεσεις.
Σημερα με την ολοενα αυξανομενη διεθνοποιηση του ευρω, Ιραν,Κινα,Ρωσσια ολοενα και συναλλασονται παραπανω σε ευρω, διαβλεπεται σοβαροτατος κινδυνος για το δολλαριο και σε επεκταση για το χρεος των ΗΠΑ αν τελικα επιβιωσει το Ευρω.
Οσον αφορα τους ανθρωπους σε θεσμικες θεσεις καλα θα ηταν να ειχαν υπ'οψιν τους οι εκλεγμενοι πολιτικοι οταν τους διωριζαν οτι η γυναικα του καισαρα δεν πρεπει μονο να ειναι αλλα και να φαινεται τιμια.Διαφορετικα δεν πειθουν γιατι η καχυποψια ειναι εκει και θα μενει.
ανεξάρτητος on 19/12/2011
Αγαπητέ Σώτο,

η κύρια μας διαφωνία είναι τα συνωμοτικά σενάρια που περιλαμβάνουν την κυβέρνηση Ομπάμα,με τα οποία διαφωνώ γιατί ο Ομπάμα έκανε πολλά γιά να σταματήσει τις απαράδκτες πρακτικές που χρησιμοποιούσαν στον παρελθόν οι μυστικές τους υπηρεσίες. Αν γυρέυεις συνωμοτικά σενάρια καλό είναι να ψάξεις και αλλού. Πιό κάτω σου δείνώ τροφή γιά σκέψη, από δύο κείμενα σε μπλόγκ της Financal Times και της Financial.com:

Eurozone crisis: live blog
November 1, 2011 12:03 pm by John Aglionby

While Mr Papandreou composes his speech to the cabinet, Evangelos
Venizelos, his finance minister and deputy premier and would-be successor has been on the phone from his hospital bed with the likes of his German counterpart Wolfgang Schäuble and Joseph Ackermann, the Deutsche Bank boss who takes a keen interest in Greek developments.Venizelos defended the move after the speech, but the Greek official said the minister had to back the premier amid huge dissent over government's repeated austerity drives. Venizelos was hospitalized early Tuesday with stomach pains but was expected to be discharged, the ministry said.
------------------------------------

Despite being hospitalized, he [Mr Venizelos] spoke by phone with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, Deutsche Bank chief executive Josef Ackermann, EU's Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn and Poul Thomsen, the International Monetary Fund's mission chief for Greece.
Soto on 19/12/2011
Συνηθως πολλα πραγματα που ειναι αυτονοητα ουτε καν τα συζητω. Η Ελλαδα εφτασε εκει που βρισκεται λογω των μπακιρισιμων πολιτικων της. Μηδενος εξερουμενου. Ο ανεπαρκης Γιωργακης επαιρνε οδηγιες απο τον Τσορο...προφανως για το καλο της Ευρωπης.....Και αν παμε πισω πισω θα βρουμε μονο ελλειματικους πολιτικους με υποπτες οικογενειακες και αλλες διασυνδεσεις.
Το εχω ξαναπει : Αν θελουμε εξοδο απο την κριση και υγειη αναπτυξη μονο δυο τροποι υπαρχουν :
1. Ομοσπονδιοποιηση της Ευρωπης με ποιο αμεση εμπλοκη των λαων στη νεα ομοσπονδια
2. Διαλυση της Ευρωζωνης και επιστροφη στα εθνικα νομισματα μια ωρα γρηγοροτερα, τουλαχιστον να σταματησει η ασφυκτικη πιεση των αγορων επι της Ευρωπης και των λαων της.
Ολα τα ημιμετρα που εχουν ληφθει μεχρι σημερα σε Ευρωπαικο επιπεδο ειναι για γελια η για κλαματα μονο. Και στο τελος κερδουν οι Γερμανοι.....
Taylor on 19/12/2011
I disagree with leaving the Euro other than that I see Soto's point about the American bred Technocrats in europe: Papademos and Orphanides...even to a certain extent Draghi with Goldman.
Taylor on 19/12/2011
I agree 100% Soto.
Soto on 19/12/2011
Αγαπητε Τευλορ,
δεν λεω να φυγουμε εμεις μονοι μας απο το Ευρω. Ετσι και αλοιως δεν γινεται. Αλλα αν ειναι να διαιωνιζεται αυτη η κατασταση και στο τελος να συμβει το μοιραιο (διαλυση της Ευρωζωνης) καλυτερα να κατσουν κατω τωρα και να την διαλυσουν μια ωρα γρηγοροτερα.
Τι νοημα εχει να παιρνονται επιτακτικα μετρα λιτοτητας και ενα πρωι να μας πουνε κανετε οτι θελετε γιατι απ εδω και μπρος δεν υπαρχει ευρω??
The Invisible Hand on 19/12/2011
Φίλε Σώτο

Αν...

Απορρίπτουμε τους αμερικανοσπουδαγμένους επειδή συνομωτούν με τον Ομπάμα.
Απορρίπτουμε τους αποφοίτους από την δολία Αλβιώνα (αποικιοκράτες, θέλουν τες βάσεις και το αέριο μας).
Απορρίπτουμε τα χρυσά μυαλά που παίρνουν δοκτοράτα σε χρόνο ρεκόρ από σχολές προπαγάνδας στην Ανατολή (θα μας εμπλέξουν σε ταξικούς αγώνες)
Απορρίπτουμε όσους σπούδασαν στην Ελλάδα και Τουρκία (σωβινιστές και χουντικοί)

Να διορίζουμε μόνο απόφοιτους Κυπριακών νηπιαγωγίων;
Soto on 19/12/2011
Αγαπητε αορατε,
δεν αποριπτω κανενα εκ προοιμιου. Αλλα οι πολλες επαναλαμβανομενες συμπτωσεις παυουν να ειναι τετοιες.
Μπορω να σου αραδιασω πολλα ονοματα σε θεσμικες θεσεις της ΕΕ, της ΟΝΕ και της ΕΚΤ Αμερικανοθρεμενων.....
The Invisible Hand on 20/12/2011
Φίλε Σώτο

Δεν είναι σύμπτωσις ότι σε πολλά υπεύθυνα πόστα σε όλο το κόσμο, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, υπηρετουν απόφοιτοι του Ivy League και άλλων ξακουστών πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Η αναγνωρισμένη ποιότητα των σοβαρών αυτών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσελκύει πολλούς άριστους φοιτητές από όλο το κόσμο και τους δίδει ένα ισχυρό προβάδισμα εκεί που οι προσλήψεις και προαγωγές γίνονται αξιοκρατικά.

Αν πρέπει να ψάξεις για συνομωσίες, δες π.χ. τα Ελληνικά πανεπιστήμια που σήμερα διοικούνται από κομματικούς τραμπούκους που έχουν εξευτελήσει κάθε αξία του πανεπιστημιακού διπλώματος. Μη στραβοκοιτάζεις το φοιτητή που επέλεξε το Harvard.
Soto on 21/12/2011
Δεν διαφωνω μαζι σου Αορατε. Στραβοκοιταζω ολους τους πρωην υψηλοβαθμους της Goldman,JP Morgan,FED res και των θυγατρικων τους που βρεθηκαν μεσα στην καρδια της ΕΕ.
αθηνα on 17/12/2011
Είναι απορίας άξιον,γιατί οι διάφοροι Ανεξάρτητοι Ράφτες,υπό την σκέπη του Ολυμπίου[ Διός;],έχουν λυσσάξει απο το Κάχ-ρι τους με τον Παρατηρητή,διότι υπερασπίζεται τον Ορφανίδη.Ε,καλά,οι άλλοι όλοι διοικητικοί σύμβουλοι της ΚΤ [πχ Κλείτου], 'αγρόν ηγόρασαν' κατά την κρίσιμη περίοδο;Δεν είδαμε καμμιά παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 'ασύγγνωστη αμέλεια' του διοικητή.Δηλαδή για να καταλάβω,βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο για την καρέκλα και τα ωφελήματα;
ανεξάρτητος on 17/12/2011
Αγαπητή αθηνά, εχω τις ίδιες ανησυχίες με σένα γιά το ΔΣ της Κεντρικής. Γνωρίζει κανένας αν δημοσιέυουν πρακτικά των συνεδριάσεων τους; Δε βρήκα τίποτα στην ιστοσελίδα της ΚΤ, εκτός από τις φωτογραφίες τους οι οποίες είναι πράγματι πολύ ωραίες! Πέραν του κ. Μάριου Κλείτου, είναι οι κ.κ. Ανδρέας Μάτσης, Νίκος Κωνσταντίνου και Χαράλαμπος Αχνιώτης. Από τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν γιά αυτά τα άτομα δε φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα τραπεζικών κρίσεων η/και τραπεζικής ρύθμισης...αυτά δυστυχώς γίνοντα σημαντικά προσόντα σε διορισμούς μόνο όταν πρώτα χαθούν μερικά δις από μιά κρίση.
Taylor on 18/12/2011
I replied to Athina but was censored. It is beggars belief that the CBC has no audit committee this is bad Corporate Governance and an oxymoron when the CBC demands from the banks it regulates to have audit, nomination, remuneration and risk committees. The CBC is not leading by example, as it's constitution is from the 60's giving absolute power to the Governor in office. The only check on the Governor is yearly audits by Mrs Yiorkatzi in matters not relating to the ECB and every 5 years when his term comes up for renewal apart from that Givernors are absolute monarchs in their 5 year reigns!
I propose that the board of the CBC should have vast regulatory experience and be of internationally renowned calibre and have the power to keep the governor in check especially with regard Fin stability and bank regulation.
ανεξάρτητος on 18/12/2011
I could not agree more with Taylor.
GIORGOS on 18/12/2011
Mpikame sta vathia me amfilegomenes oikonomikes thewries. Egw, xwris na eimai oikonomologos, klithika na symvoulefsw mia Lefkosiatissa kyria me dyo paidia pou exei oikonomiko provlima.
Miniaio eisodima: 3500 evrw.
Periouousia: ena idioktito poly kalo spiti sti Lefkwsia.
Pire enypothika daneia kai agorase eksoxiko ston Prwtara kai kainourgio aftokinito. Psonia apo "kala katastimata". Telika den vgainoun oi doseis kai exei provlima me trapezes, daneia kai tokous.
Symvouli: Eite na perioriseis ta eksoda sou, eite na pouliseis periousiaka stixeia, eite na afksiseis ta esoda sou (px me defteri douleia klp) i syndiasmos olwn. Diaforetika mpaineis se peripeteies me to spiti sto opoio katoikeis (tha to diekdikisoun oi trapezes).
To idio kai ta krati (px Kypros, Ellada). Xwris nousimi oikonomiki diaxeirisi pame ston pato. Molis anelave o kos Xristofias arxise na stellei (sta koutourou) tsiekkoudia se pollous kai diaforous (pire kai i diki mou syzygos pou den to eixame anangi). Twra exoume 30000 anergous me afksitiki tasi kai me pollous morfwmenous neous mas na menoun sto ekswteriko. H thewria einai apli: Aplwneis ta podia sou mexri ekei pou ftanei to paplwma sou, diaforetika vgainoun ap' eksw kai pagwneis.
Επιλήσμων on 18/12/2011
Αγπητέ Giorgio.
Υποθέτω η Λευκωσιάτισσα κυρία εχτός από όλα που λέτε ότι διαθέτει είμαι σίγουρος ότι θα έχει καί οικιακή βοηθό.
Δεν ήταν ανάγκη να καλέσει εσάς (που λέτε δεν είστε οικονομολόγος - αλήθεια τι είστε?) αλλά μπορούσε να συμβουλευθεί την οικιακή βοηθό της για ένα τόσο απλό θέμα.
Τώρα, εάν τα οικονομικά θέματα καί η οικονομία ενός κράτους είναι παρόμοια ( σε διαφορετική κλίμακα) με αυτά που μας περιγράφετε με την Λευκωσιάτισσα, τότε ούτε Υπουργό Οικονομικών θα χρειάζεται να έχει ούτε οικονομικές θεωρίες θα υπήρχαν.
Taylor on 19/12/2011
A Country is not a household but larger this is what the Professor explained as "Fallacy of Composition" A country can tax its citizens, it has future tax receipts as cash flow to almost infinity...
Likewise the FSA in the UK regulated individual banks lightly but did not look at all at the big picture: Macro Prudential supervision and the interconectedness between firms, mega mistake in a globalised world with inter bank lending etc, another " Fallacy of Composition" in bank regulation this time...