You are here

Δώρα Χριστουγέννων

27/12/2011
 Για αρκετό καιρό τώρα διάφοροι φίλοι με ρωτούν αν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, γιατί έχουν παρατηρήσει ότι πολύ συχνά οι προβλέψεις μου αποδεικνύονται ορθές. 

Για εκείνους που δεν θυμούνται, δεν παρακολουθούν τακτικά τη στήλη αυτή ή προτιμούν να ξεχάσουν, παρακαλώ επιτρέψτε μου την ικανοποίηση να θυμίσω ότι πρόβλεψα, για παράδειγμα, την αποτυχία του πρώτου μνημονίου που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, όπως και την πιθανή επέκταση της κρίσης στις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία από το Φεβρουάριο του 2010.  Παρακαλώ επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω ότι πρόβλεψα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μάιο του 2011, όταν την απέρριπτε όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά και η πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης.  Ελπίζω επίσης να με συγχωρήσετε αν υπενθυμίσω ότι πρόβλεψα επίσης, σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα φέτος, τα προβλήματα που θα προέκυπταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, όταν οι κυπριακές τράπεζες και η Κεντρική επέμεναν ότι η μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια που είχαν θα τις προστάτευε από την Ελληνική κρίση.

Επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα οποία φέτος αναμένονται να είναι πιο λιτά από προηγούμενες χρονιές (ένα από τα λίγα θετικά της κρίσης, γιατί ο υπερκαταναλωτισμός που παρατηρείται αυτή την περίοδο πόρρω απέχει από το πνεύμα των Χριστουγέννων), θέλω να σας προσφέρω, εκ βάθους ψυχής, ένα μοναδικό δώρο.  Το δώρο αυτό δεν θα το βρείτε σε κανένα κατάστημα, αλλά αν το καλοδεχθείτε θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και εσείς τη δική σας «κρυστάλλινη σφαίρα» - αφήνω σε σας την “designer label” που θα της κολλήσετε.

Πρώτα πρέπει να ομολογήσω ότι η δική μου σφαίρα δεν είναι ούτε κρυστάλλινη αλλά ούτε και σφαιρική και ούτε έχει σχέση με οικονομετρικά μοντέλα.  Έχει όμως μεγάλη σχέση με τον εξής χρυσό κανόνα (Rule of thumb), τον οποίον αν ακολουθήσετε θα σας βοηθήσει να κάνετε και εσείς καλές προβλέψεις:

Χρυσός Κανών Προβλέψεων: Από κάθε οικονομική θεωρία αφαιρούμε την ιδεολογία και το δογματισμό.  Στη θέση τους προσθέτουμε την κοινή λογική και μια δόση λογιστικής.

Για παράδειγμα ήταν ξεκάθαρο από τις αρχές του 2010 ότι η ιδέα που επικρατούσε τότε στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, δηλαδή ότι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών του ελληνικού κράτους ήταν επαρκής για να ξανακερδίσει σύντομα η χώρα την αξιοπιστία της, βασιζόταν περισσότερο σε δογματισμό παρά σε μια ρεαλιστική ανάλυση των επιπτώσεων από τις περικοπές. 

Στην πιο σύγχρονη της μορφή, η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη στηρίζεται σε μια σωρεία δογματικών υποθέσεων.  Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, (α) την ύπαρξη αποδοτικών αγορών (efficient markets), ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να δανείζονται και να δανείζουν όσο θέλουν σε σταθερό επιτόκιο, (β) την ύπαρξη ορθολογικών προσδοκιών και (γ) την ιδέα ότι οι κρατικές δαπάνες είναι στο σύνολό τους μη παραγωγικές, ώστε η μείωση των δαπανών σήμερα να ερμηνεύεται ως ισοδύναμη με μείωση των φόρων στο μέλλον (Ricardian Equivalence).  Επιπρόσθετα, προϋποθέτει ότι όλα τα νοικοκυριά επηρεάζονται το ίδιο από περικοπές και φόρους γιατί τα μακροοικονομικά μοντέλα δεν έχουν χώρο για διαφορετικότητα/ανισότητα.  Άλλες υποθέσεις είναι η τέλεια πληροφόρηση, η ανυπαρξία τραπεζών, χρεοκοπίας κ.α.  Μόνον όταν όλες οι υποθέσεις αυτές ισχύουν (όπως και άλλες που έχουν να κάνουν με ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις οποίες δεν θα σας κουράσω) μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι για κάθε ένα ευρώ που μειώνει το κράτος τις δαπάνες του, ο ιδιωτικός τομέας θα αυξήσει τις δικές του δαπάνες κατά ένα ευρώ. 

Αφαιρώντας αυτές τις εξωπραγματικές και δογματικές υποθέσεις και προσθέτοντας μία δόση ρεαλισμού αλλάζει άρδην τα δεδομένα και επιτρέπει εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι περικοπές δημόσιων δαπανών μειώνουν την ανάπτυξη, σχεδόν εξ’ορισμού.  Σύμφωνα με λογιστική ταυτότητα, το ΑΕΠ ορίζεται σαν το άθροισμα των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών και των εξαγωγών, μείον οι εισαγωγές.  Αν προσθέσουμε την απλή αλλά ρεαλιστική υπόθεση ότι η μείωση του εισοδήματος μειώνει και την κατανάλωση πολλών νοικοκυριών, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσια της αρχικής μείωσης των δημόσιων δαπανών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ήταν πολύ εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι το μνημόνιο θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και ότι θα βύθιζε τη χώρα στην ύφεση, εφόσον μάλιστα δεν μπορούσε να συνοδευθεί από υποτίμηση του νομίσματος.

Πέραν του Χρυσού Κανόνα, προσθέτω και δύο άλλα μικρά δωράκια που θα βοηθήσουν τη δική σας «κρυστάλλινη σφαίρα» να κάνει καλύτερες προβλέψεις:

(α) Συστήνω συνεχή ενημέρωση από ανεξάρτητες πηγές.  Εκτός από τους αναλυτές που αναφέρω τακτικά (δηλ. Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Dani Rodrik, Bradford DeLong) συστήνω ανεπιφύλακτα το Project Syndicate (που περιλαμβάνει και μη οικονομολόγους όπως π.χ. η περίφημη συγγραφέας Naomi Wolf) και τον Robert Peston, Business Editor του BBC, ο οποίος ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που πρόβλεψε το 2008 ότι η κρίση ερχόταν από τις ΗΠΑ στη Βρετανία.  Από τους Ελλαδίτες αναλυτές ξεχωρίζω το Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε τα ευρω-ομόλογα.  Πρέπει να ομολογήσω ότι η δική μου γυάλινη σφαίρα έχει μάθει πολλά από όλους αυτούς.

(β) Στις 29 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μμ θα έχετε την ευκαιρία να με ακούσετε ζωντανά στην Πανεπιστημιούπολη Λευκωσίας (αίθουσα 16, ΧΩΔ02), αν παραστείτε σε διάλεξή μου με θέμα «Το Ευρώ και η Κύπρος», την οποίαν διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Συντονιστής ο κ. Αντώνης Έλληνας (με τον οποίον πρέπει να συνεννοηθείτε αν θέλετε να γυαλίσω τη σφαίρα σας).

Κλείνοντας, να προσθέσω ότι στις 20 Δεκεμβρίου πήρα το δικό μου χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Sir Howard Newby, σε ειδική τελετή για νεοεκλεγέντες Ακαδημαϊκούς. Η υλική αξία του δώρου που πήρα είναι πολύ κοντά στο μηδέν.  Θέλω όμως να πιστεύω ότι η πνευματική του αξία είναι πολύ μεγαλύτερη (ακόμη μία αποτυχία της αγοράς;). 

Εύχομαι κάποιοι αναγνώστες να αισθανθούν το ίδιο και για τα δώρα αυτού του άρθρου.

Χρόνια Πολλά.

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου
47 σχόλια
. on 27/12/2011
Have all your predictions come true?
strovoliotis on 27/12/2011
Συγχαρητήρια για την εκλογή σας.

Στην εξίσωση περί ΑΕΠ, αναφέρετε πως: «το ΑΕΠ ορίζεται σαν το άθροισμα των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών και των εξαγωγών, μείον οι εισαγωγές.»

Πολύ σωστά εξηγείτε πως μείωση στις δημόσιες δαπάνες έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ, το οποίο χειροτερεύει ακόμα περισσότερο όταν λάβουμε υπόψιν πως η αρχική μείωση στις δημόσιες δαπάνες θα φέρει και μείωση στις ιδιωτικές δαπάνες, λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλούς πολίτες.

Η ίδια όμως εξίσωση μπορεί να οδηγήσει και σε ένα άλλο συμπέρασμα αν δούμε την άλλη παράμετρο, αυτή των ιδιωτικών δαπανών: αν το κράτος «βάλει χέρι» στα διαθέσιμα χρήματα που υπάρχουν στην οικονομία, είτε μέσω ελκυστικών επιτοκίων για το δικό του δανεισμό, είτε μέσω νέων φορολογιών, και πάλι αφαιρείται χρήμα από την οικονομία, και άρα θα έχουμε και πάλι αρνητική συνέπεια στο ΑΕΠ.

Θα ήταν ακόμα δυνατόν να υπάρχει και εδώ παράμετρος πολλαπλασιασμού, καθώς τα υψηλά επιτόκια και οι αυξημένοι φόροι λειτουργούν ως αντικίνητρο για επενδύσεις, ντόπιες και εγχώριες, και άρα επηρεάζουν και τα μελλοντικά εισοδήματα.
observer on 27/12/2011
Allow me to remind you that I with others predicted the imminent ecomomic crisis in 2007 wich would affect Cyprus since amomg other things growth was comming from the UK and Russian markets which by 2008 were clearly in economic crisis.
At the samje time the then Minister of Finance Mr Charilaos Stavrakis in a wishfull thinking type of mentality,together with his boss and the whole of AKEL were advocating that Cyprus would pass the crisis.
The end effect a much higher impact of the crisis and hardly any measures taken.
Time was wastefully spent questioning the authority of the Central Bank and Orfanides and trying to convince that the Gold held should be sold to close yet one more hole
So much for boasting about predictions.
The Invisible Hand on 27/12/2011
Γράφετε:

"Στην πιο σύγχρονη της μορφή, η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη στηρίζεται σε μια σωρεία δογματικών υποθέσεων".

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πολλοί δογματικοί που στηρίζουν αυτή την άποψη και, αν υπάρχουν, σωστά τους κατακεραυνώνετε.

Αλλά η λιτότητα δεν είναι ελεύθερη επιλογή μας. Μας επιβάλλεται από τες (κακές;) αγορές που ανησυχούν για τη δανειοληπτική μας δύναμη (είτε φταίει η ΚΤΚ, είτε εγώ είτε εσείς) και αρνούνται να μας δώσουν νέα δάνεια.

Η σωστή ερώτησις, που δεν απαντήθηκε είναι η εξής:

Πως πρέπει να κατανεμηθούν οι ενδογενείς πόροι της πολιτείας (αφου τα εξωγενή δάνεια περιορίζονται) μεταξύ των συγκρουομένων απαιτήσεων:
ανεξάρτητος on 27/12/2011
Με συγχωρείτε κ. αόρατε αλλά δεν είναι οι αγορές που επιβαλλουν τη λιτότητα. Οι αγορές θέλουν να δούν απλά ένα διατηρήσιμο χρέος, αυτό μπορει να επιτευχθεί με ανάπτυξη και χωρίς κατ'ανάγκη λιτότητα. Η λιτότητα είναι κυρίως γερμανικής προέλευσης και από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι εκτός της κ. Μέρκελ, κ. Σόιμπλε και ίσως της ΕΚΤ (γι' αυτους δεν είμασετ σίγουροι γιατί κρύβονται πίσω από την έλλειψη διαφάνειας). Να μη ξεχνάμε επίσης ότι το άρθρο μιλά γιά την ελλάδα και όχι γιά την κύπρο.
The Invisible Hand on 28/12/2011
Φίλε ανεξάρτητε, σε συγχωρώ, Χριστουγενιάτικες μέρες.

Τη λιτότητα στην Ελλάδα (και σε πιό ήπια μορφή στη Κύπρο), την επιβάλλουν (καλώς ή κακώς) οι ΑΓΟΡΕΣ. Αν μπορούσαν να δανειστουν από τες αγορές δεν θα υπήρχε ανάγκη να ακούμε ευλαβικά τους Σοϊμπλε και Μέρκελ. Η ύψιστη προτεραιότητα για Ελλάδα και Κύπρο είναι να μπορέσουν να ξαναχρηματοδοτούνται απο τες ΑΓΟΡΕΣ.

Χωρίς χρηματοδότηση από τες αγορές η ανάπτυξη γίνεται πολιτικά και οικονομικά δύσκολη μέχρι και αδύνατη: Για να δοθουν πόροι σε μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη (π.χ. παιδεία, υποδομές, εκσυγχρονισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) πρέπει (ελλείψει δανείων) είτε να περικοπούν άλλες δημόσιες δαπάνες, είτε να αυξηθούν οι φόροι στους ιδιώτες. Αν σήμερα έχουμε λιτότητα χωρίς ανάπτυξη, η λιτότητα θα γίνει ακόμη πιό έντονη αν μειωθούν κι' άλλο οι κρατικές δαπάνες ή/και αν αυξηθούν κι'άλλο οι φόροι για να πληρώσουμε και ανάπτυξη.

Κάμνω κανένα λάθος στην αριθμητική μου;
ανεξάρτητος on 28/12/2011
"The key factor worrying investors is slowing growth in the US and Europe."

Excerpt from BBC article: "Factors behind global turmoil".

http://www.bbc.co.uk/news/business-14418539

Perhaps you should stop reading German and ECB propaganda and start reading independent sources. You will then get a much more objective view of what is going on in markets. Given your faith in them I would think that this is rather important.

Would you like me to provide some more links?
The Invisible Hand on 29/12/2011
Φίλε ανεξάρτητε

Δεν απαντάς στο απλό ερώτημα πώς θα έχουμε περισσότερη ανάπτυξη όταν δεν βρίσκουμε δανεικά από τες αγορές και όταν δεν θέλουμε να χειροτερέψουμε τη λιτότητα με μείωση του κράτους ή/και με αύξηση των φόρων.

Μου παραθέτεις άρθρα του BBC για την ανάγκη ανάπτυξης. Μα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας και γενικότερα του Ευρωπαϊκού νότου οι αρθρογράφοι του BBC και FT ;

Για να σε προβληματίσω περισσότερο: Ναι, υπάρχει τρόπος ανάπτυξης χωρίς νέα δανεικά και πρόσθετη λιτότητα: Ιδιωτικοποιήσεις κρατικών στοιχείων ενεργητικού. Μέχρι ποιού σημείου θα το υποστήριζες; Το οικόπεδο του Χιλτον; Τα υποθαλάσσια οικόπεδα με υδρογονάνθρακες; Τες Κυπριακές Αερογραμμές, την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ; (Και τα αντίστοιχα εν Ελλάδι οικογενειακά ασημικά).
ανεξάρτητος on 29/12/2011
Αγαπητέ αόρατε,

Τώρα μου αλλάζεις το θέμα! Εκείνο που διαφώνησα μαζί σου είναι η εντύπωση που έχεις ότι είναι οι αγορές που επιβάλλουν τη λιτότητα. Επιμένω ότι οι αγορές θέλουν να δούν διατηρήσιμο χρέος γιά να δανείσουν. Οι αγορές δεν είναι ιδεολογικές, δεν τις ενδιαφέρει το μέγεθος του κράτους όταν υπάρχει ανάπτυξη και το κράτος μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια του. Η Γερμανία και η ΕΚΤ φαίνεται να θέλει να επιβάλει λιτότητα σαν αυτοσκοπό και εσύ φαίνεται να συμφωνέις μαζί τους. Η λιτότητα, όπως δείχνουν και οι μελέτες του ΔΝΤ, οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση και ανεργία, μειώνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους. Γι' αυτό το λόγο οι αγορές πλέον αντιδρούν αρνητικά στα μέτρα λιτότητας.

Αναφορές:
"Although advanced economies need medium-run fiscal consolidation, slamming on the brakes too quickly will hurt incomes and job prospects"
Painful Medicine, Finance and Development, IMF September 2011.

"The package dwells too much on austerity, and too little on growth."
A comedy of errors, The Economist, 17 December 2011.
Erol Riza on 27/12/2011
Personally I believe Pfor Demetriades merits more than academic awards since if in Cyprus we had the equivalent of the wise men as they have in Germany comprised of professionals, experts and academics we would have foreseen the financial crisis repercussions on Cyprus and acted earlier. Instead so called politicians who had idealogy in mind refused to concede that the problem would reach the shores of Cyprus and did not act; in fact they acted in a ploticial manner to please voters. hence Prof Demetriades speech is a must since he not only has the academic credentials but as a well informed academic of the real economy he is best suited to provide an insight in what will follow in 2012. The overhang of debt will persist and the fiscal discipline which the Merkozy team wish to inflict will make things worse. Would like to know what the Prof thinks on this matter and in fact whether ploiticians will be able to implement such discipline without asking thier voters via referenda or elections; in my opinion this will sow the seed of discontent in the EU which is in the words of Mr Sarkozy a two speed Europe while the germans wish to have the Brits on board to water down the French new found enthusiasm for dirigiste economics. Many thanks for your valuable comments Prof and Happy New Year to all.
Taylor on 27/12/2011
Most that I know of, a pretty good record for a dismal scientist! :)
Σάββας Τταντής on 27/12/2011
Κύριε Δημητρι'αδη συμφωνώ απόλυτα με τα το πιο κάτω που ανάφερες

"Χρυσός Κανών Προβλέψεων: Από κάθε οικονομική θεωρία αφαιρούμε την ιδεολογία και το δογματισμό. Στη θέση τους προσθέτουμε την κοινή λογική και μια δόση λογιστικής."


Αυτό είναι που έχω αναφέρει πολλές φορές οτι οι ακαδημαικές θεωρίες απο μόνες τους έχουν αποτύχει η μάλλον έχουν χρεώκοπήσει, 'επετρεψε μου να προσθέσω στα πιο πάνω που ανάφερες το εξής

επαφή με τον μέσο πολίτη , συζήτηση μαζί τους. Συζήτηση με μικροεπιχηρηματίες. Συζήτηση και σύγκριση των αποδόσεων των επιχηρησεων τους με προηγούμενες χρονίες κλπ κλπ κλπ



¨Ετσι έχουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πρόβλεψης.
Επιλήσμων on 28/12/2011
Αγαπητέ κ. Τταντή,
Σίγουρα θα νοιώθετε ικανοποίηση, σαν λογιστής που είστε, με το "χρυσό κανόνα" αφού μας λέει ότι χρειάζεται και μιά δόση λογιστικής.
Γιά τον "μέσο πολίτη" (average person) που μας συστήνετε να συζητήσουμε μαζί του, δεν γνωρίζω που να τον αναζητήσω στην Κύπρο.
Μήπως σε κάποιο Cafe με την Porche του παρκαρισμένη επί του πεζοδρομίου? Στην Αγγλία έχει διευκρινιστή σε μίαν εκδίκαση του 1903 από τον Sir Richard Henn Collins, Master of the Rolls, as "the man on the Clapham bus".
Επιλήσμων on 27/12/2011
Αγαπητέ κ.Δημητριάδη,
Ευχαριστούμεν γιά τα "Δώρα" των Χριστουγέννων.
Συμφωνώ απόλυτα με τον "χρυσό κανόνα Προβλέψεων" εξ' ου και γιά τις περισσότερες προβλέψεις στην πραγματική οικονομία, η θεωρία από μόνη της, πολύ λίγα έχει να προσφέρει, είναι όμως φυσικά το υπόβαθρο.
Η αφαίρεση της ιδεολογίας και δογματισμού είναι εναντίον της κοινής ανθρώπινης φύσης, γι'αυτό και πολύ λίγοι το πετυχαίνουν. Εσείς μας το έχετε αποδείξει ότι συμπεριλαμβάνεστε στους λίγους.
Τις απόψεις μου περί της "κοινής λογικής" τις έχω εκθέσει και προηγουμένως στα αγγλικά, ας το επαναλάβω: Common sense is not as common as the word implies.
Επομένως, γιά εσάς η όλη υπόθεση προβλέψεων είναι εύκολη και αυτονόητη.
'Ομως, η ικανότητα αφαίρεσης ιδεολογίας και δογματισμού με την αντικατάσταση τους από την κοινή λογική δεν είναι κάτι που μπορείτε να το δωρήσετε σε άλλους, εάν δεν το έχουν.
CPP on 27/12/2011
Please continue providing us with your predictions (or of others). It is important to not always judge in hindsight. I will, however, mention a few occasions where your opinions are self-conflicting. I will stick to two examples, even though I could provide even more.

1) You have, in numerous occasions, reminded us of your correct predictions about a considerable Greek haircut and the inevitable repercussion of that to Cypriot banks. However, on the 28th July 2011, you actually posted this (http://blog.stockwatch.com.cy/?p=625) on the wrong downgrade of Cyprus by Moody’s. I wondered back then how one can combine a prediction of a considerable Greek haircut and a wrong downgrade of Cyprus (which ended up not being that wrong after all right?)
2) You, once again, refer to Orphanides in your post. I want to remind the readers of this blog, that you wrote a whole article a while ago on self-fulfilling prophecies (http://blog.stockwatch.com.cy/?p=663) essentially arguing that Orphanides comments on the state of the Cypriot economy is what actually led to the high yields on Cypriot government bonds and that the statement was an "αυτογκόλ της Κεντρικής, το οποίο σίγουρα εχει αναστατώσει τους επενδυτές και ώθησε την Κύπρο πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης". I explained twice why this is a misleading argument but you never responded.
The worrying part though is that a few weeks later, you commented below this post of yours (http://blog.stockwatch.com.cy/?p=887#comments) that Orphanides mentioning in a public interview with Reuters that a Greek haircut is a "highly unlikely situation" a bigger mistake than Papacostas saying "you can put those containers in your neighbourhood", because in the former case there were a lot of economists warning that a haircut is inevitable and in the latter case no one actually made any sort of warning. So essentially, in this case where the Governor of a Central Bank of a Eurozone state was giving an interview to Reuters, you actually did not consider at all self-fulfilling prophecies, were they not in play in this case?
ανεξάρτητος on 28/12/2011
Αγαπητέ CPP:

Εκ του αξιώματός του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχει την ικανότητα να δημιουργήσει αυτο-επαληθευόμενες προφητείες που αφορούν την κυπριακή οικονομία.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να κάνει το ίδιο γιά την Ελλάδα και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ το ίδιο γιά την ευρωζώνη.

Ο διοικητής της ΚΤΚ δεν μπορεί όμως να δημιουργήσει αυτο-επαληθευόμενες προφητείες ούτε γιά την Ελλάδα ούτε και γιά την ευρωζώνη, γιιά αυνόητους λόγους. Οι αγορές θα δώσουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στις προσδοκίες του όταν αυτές αφορούν την Κυπριακή οικονομία.

Ακόμη και στην περίπτωση της Κύπρου, η αξιοπιστία της άποψης του μειώνεται όταν αρχίσει να πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του. Στην περίπτωση του κ. Ορφανίδη, επειδή έχει πέσει πολύ έξω σε προηγούμενες εκτιμήσεις του, π.χ. γιά το κούρεμαα και τις επιπτώσεις του, η δυνατότητά του να δημιουργήσει νέες αυτο-επαληθεύομενες προφητείες έχει εξαφανισθεί. Το περασμένο καλοκαίρι όμως, πριν συμφωνηθεί το κούρεμα των ομολόγων, η αξιοπιστία του στις αγορές ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη.

Αν θυμηθείς το παραμύθι με το βοσκό τότε θα αντιληφθείς αυτό που εννοώ.
Παρατηρητής on 29/12/2011
Ανεξάρτητε λες : "Στην περίπτωση του κ. Ορφανίδη, επειδή έχει πέσει πολύ έξω σε προηγούμενες εκτιμήσεις του, π.χ. γιά το κούρεμαα και τις επιπτώσεις του, η δυνατότητά του να δημιουργήσει νέες αυτο-επαληθεύομενες προφητείες έχει εξαφανισθεί". Εκτός από "Π.Χ" το κούρεμα "που έχει πέσει έξω ο Ορφανίδης" (δεν είναι έτσι αλλά τα έχω γράψει πολλές φορές και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε τα ίδια) που αλλού "Π.Χ" έχει πέσει έξω ο Ορφανίδης? Στην οικονομία, τα δημοσιονομικά, που? Και ποιοι είναι αυτοί που ..έπεσαν μέσα??? Η κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ, ο κ.Σταυράκης?
ανεξάρτητος on 30/12/2011
Η ευθύνη του κ. Ορφανίδη δεν είναι τα δημοσιονομικά αλλά οι τράπεζες και η εποπτεία τους. Oταν γιά τα θέματα γιά τα οποία έχει την ευθύνη πέφτει τόσο έξω (θέλετε να ξανακάνουμε copy paste αυτά που είπε το Μαίο στο Reuters?), νομίζετε κ. παρατηρητή ότι η γνώμη του γιά τα υπόλοιπα θα έχουν πλέον μεγάλη βαρύτητα;

Γιατί προσπαθέιτε να κάνετε σύγκριση του κ. Ορφανίδη με τον κ. Σταυράκη η το ΑΚΕΛ; Εδώ δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς η ποδοσφαιρικός αγώνας.
Παρατηρητής on 31/12/2011
Το τι είπε στο reuters ο Ορφανίδης το έχω σχολιάσει άπειρες φορές εδώ στο blog και είναι αχρείαστο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια...Δεν προσπαθώ να κάνω καμία σύγκριση Ορφανίδη με Σταυράκη και ΑΚΕΛ (άλλωστε μιλούμε για εντελώς ανόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τις γνώσεις/νοοτροπία/συμπεριφορά). Απλά επισημαίνω την ασυνέπειά σας , να επικρίνεται τον Ορφανίδη για καταστάσεις που δεν έχετε καμία ευθύνη και να μην λέτε λέξη για το ΑΚΕΛ-Σταυράκη που διέλυσαν την οικονομία.
Παρατηρητής on 31/12/2011
Εννοούσα για καταστάσεις που ο Ορφανίδης(όχι εσείς) δεν έχει καμία ευθύνη...
CPP on 29/12/2011
Ανεξαρτητε,

Αυτα που λες δεν ειναι λαθος, φυσικα και θα εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα τα σχολια που αφορουν την Κυπριακη οικονομια, ΑΛΛΑ οταν ενας κεντρικος τραπεζιτης μιλα για κουρεμα (ενω ολοι οι αλλοι κεντρικοι τραπεζιτες το αρνουνται) τοτε ακομα και αν αυτος που μιλα ειναι ο Κεντρικος τραπεζιτης της Κυπρου, θα σχολιαστει και πολυ μαλιστα. Ειδικα οταν η χωρα αυτη εχει τοσο μεγαλη εκθεση στην Ελλαδα και θα επηρεαστει χωρις καμια αμφιβολια! Να σου το θεσω ετσi: Aκομα και αν ο Ορφανιδης πιστευε οτι το κουρεμα ειναι αναποφευκτο, πιστευεις οτι θα επρεπε τον Απριλιο να το ομολογουσε σε μια συνεντευξη του στο Reuters?
Το θεμα που εγειρω εγω ειναι ποσο ευκολα χρησιμοποιησε ο Κ. Δημητριαδης στην πρωτη περιπτωση τη θεωρια των self fulfilling prophecies για να ριξει το φταιξιμο στον Ορφανιδη, και μετα με ποση ευκολια σε αλλη περιπτωση το αγνοησε εντελως, και παλι για να ριξει το φταιξιμο στο Ορφανιδη! Στη πρωτη περιπτωση μαλιστα ηταν εντελως λαθος διοτι η Κυπρος ηταν ηδη εκτος αγορων πριν τις δηλωσεις Ορφανιδη!
Αυτο δεν ειναι αμεροληπτη και εποικοδομητικη κριτικη, κατα τη γνωμη μου.
ανεξάρτητος on 30/12/2011
Οταν ο διοικητη΄ς τς ΚΤΚ μιά γιά κούρεμα ελληνικών ομολόγων μπορεί να σχολιασθεί αλλά δεν πρόκειται να δημιουργησει αυτο-επαληθευόμενες προφητείες. Ο διεθνή τύπος μάλιστα δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που είπε ο κ. Ορφανίδης γιά το κούρεμα, αν θα γινει η όχι.

Η αυτοεπαληθευόμενη προφητεία την οποία προσπάθησε να δημιουργήσει ο κ. Ορφανίδης το καλοκαίρι δεν είχε να κάνει με την πρόσβαση της Κύπρου στις αγορές, αλλά με το Μηχανισμό στήριξης. Και ούτε αυτή πέτυχε γιατί αυτοι δημοσιογράφοι που το έψαξαν και δεν πείσθηκαν π.χ. ο Εconomist σωστά πρόβλεψε οτι η Ρωσία θα στηρίξει την Κύπρο.
CPP on 30/12/2011
Ανεξαρτητε,

1) Δεν σχολιαστηκε διοτι ειπε αυτο που ελεγαν και ολοι οι αλλοι! Πως ξερεις εσυ πως και ποσο θα σχολιαστει αν ελεγε πως ναι, η ελλαδα δεν μπορει να τα καταφερει?

2) Οταν οι αποδοσεις στα ομολογα σου ειναι τοσο ψηλα, ειναι η ιδια η αγορα που σου λεει οτι θα χρειαστεις μηχανισμο στηριξης. Σιγουρα ΔΕΝ ειναι κατι που προσπαθησε να δημιουργησει ο ιδιος ο Ορφανιδης!

Αν χρησιμοποιω τη θεωρεια, οποτε και οπου μου συμφερει ("εδω δουλευουν η προφητειες, εδω σιγουρα ΔΕΝ δουλευουν"), μπορω να βγαλω ολα τα συμπερασματα που με βολευουν και θελω να βγαλω.
Χορτοφάγος on 31/12/2011
There is also something called judgement that Epilismon correctly alludes to. It is clear that some people do not have it if they think that those who have the skill to apply different theories depending on the circumstances are biased! Applying a theory like an automaton dear CPP is a recipe for disaster! We do not have as yet a universal theory of everything. I wonder how your investments have performed if you think like this.
CPP on 31/12/2011
Χορτοφαγε,

Judgement comes into play when and if you actually know what you are talking about. In our previous discussion in another post, you have demonstrated a lack of basic knowledge on an issue you were pretending (by being very aggressive) to know everything about.

Also, you and Taylor clearly have no idea what an investment banking analyst is.
CPP on 01/01/2012
As far as judgement is concerned:

1) We were completely cut off from markets, with bond yields higher than those of Ireland and Portugal, a clear indication of the market's (i.e public!!) perception of the dismal state of our economy. And Orphanides makes a public plead to the government to take action asap (no need to explain why public). Suddenly Prof Demetriades discovers self-fulfilling prophecies and accuses Orphanides of de-stabilising our financial system and pushing the country closer to a bailout package. If Cyprus could borrow at sustainable interest rates and Orphanides made those statements, then Prof Demetriades' article would have made sense; clearly not the case here. Or maybe Prof Demetriades thinks that investors who have deposits in Cypriot banks have no idea what it means when the country cannot borrow from markets.

2) Prof Demetriades characterised Orphanides saying a Greek haircut is a "highly unlikely situation" a worse mistake than Papacostas saying "you can put those containers in your neighbourhood". Interesting comparison.

Also, no self-fulfilling prophecies here for an event that still HAS NOT taken place i.e a greek haircut. UNLIKE the case in Cyprus where we were already cut off from markets.

I could have expanded further, but I don't think there is any need to, people can indeed judge for themselves.
vegetarian on 02/01/2012
CPP:

Investors are not just those who buy government bonds. They are also those who deposit their money in Cypriot banks.

Do you know what a bank run means?

Mr O's statements had the potential to cause one. This is what the Prof meant when he said Mr Orphanides was creating self-fulfilling prophecies. It wasn't about government bonds. I suspect he did not spell it out because he did not want to cause panic.

Mr Orphanides, who gets paid by the Cypriot taxpayer to create conditions of financial stability, had no difficulty making prophecies that were likely to cause a bank run for Cyprus.

It may be that he did not appreciate the impact his statement was likely to have on depositors. Or it may be that he was trying to cause a bank run. Whichever of the two scenarios is the true one, it is very bad for the country and self-defeating for the person in charge of financial stability.
Taylor on 30/12/2011
CPP,

Please answer the following two questions:

1. Do you want Dr Orphanides to stay on as Governor after 30th April 2012 when his term expires?

2. How do you as an invetment banking analyst who covers Cyprus rate his regulation of cypriot banks? Was it good regulation did he apply the Cypriot banking law?
CPP on 30/12/2011
Taylor, is there anyone you haven't asked these questions to? Why so obsessed? More importantly though, these are completely irrelevant. What has been raised here is whether Prof Demetriades has criticised Orphanides fairly and objectively. And on a broader picture, whether Prof Demetriades has examined other factors that may be at fault, to the same extent that he examined Orphanides' actions and, even, statements!

The discussion that you prefer to engage in i.e who is more at fault, Orphanides or the government, has been exhausted by this blog for quite some time now, in my opinion, and there is no additional value of discussing this further. If you like going around circles in a never ending discussion then be my guest, but I will not oblige.
Taylor on 02/01/2012
CPP

Of course I know what an investment banking analyst is. Do you cover European periphery sovereigns or European periphery banks? To me it seems you cover only sovereigns, there is nI other way you can ignore the distraction in shareholder value by the execs of BoC and MPB. BoC bought Uniastrum in late 2008 for a premium a value NIH higher than the whole market cap of the group it bought GGB's on the secondary market mostly what Commerzbank was dumping in 2010 and it opened 20 more branches in Greece again in 2010. MPB merged with Egnatia and left its base in Cyprus when it's Greek banking book is bigger than the Cypriot book and has given loans based on MIG shares as security.
Now I have been informed that by end of February BlackRock will finally report on the Non Performing Loans of all Greek banks. As you know if these rise from around 10% to 20% and as far as I hear will be recognised as provisions over the next 3 years until 2015 this will mean the big 2 Cypriot banks will struggle to make profits and zero dividends for their shareholders. Also by the end of Jan they will have to announce their massive recapitalization plans thus diluting their existing shareholders and there will be very little chance of capital gains on their stocks. Shareholders in the big 2 Cypriot banks have been taken to the cleaners.
Now to return to my favourite subject Dr O whose term expires on 30th April with no chance that Toflias will renew. You as an I banking analyst must realise that the governor has two main roles, one as ECB Governing Council Member relating to Monetary policy. Two as National regulator to apply Cypriot banking Law and keep our banks safe and protect the Cypriot taxpayer, you may not want to answer that is fine but you avoid criticising him in his role as National regulator I guess DB is happy with how the big two Cypriot banks are going to the cleaners.
CPP on 02/01/2012
Taylor,

This is very interesting. After such a long time, you finally mentioned the bank execs!! Is it not astonishing that up to now all of your energy went into accusing Orphanides instead of the real culprits?

Maybe we are getting somewhere now, but this is as far as I will go. Because of that last "smart" comment you made, I will refrain from engaging in any further discussion with you. You are smart enough to make a google search, that's too much IQ for me to handle. In the meantime, you can remain anonymous and blame Orphanides by mentioning the same points over and over and over again.

P.S 1: I DON'T work at a bank anymore, I used to cover european periphery sovereigns AND financial institutions.

P.S 2: You lost your chance to learn what an investment banking analyst is. (I repeat, you clearly have no idea what that position is)

Have a good one.
Taylor on 04/01/2012
CPP,

There are two culprits bank execs but the safety valve is the regulator. As an ex I banker do you not realise that? Do you not think that Dr O could have regulated better using the Cypriot Banking Law, I assume though you have not bothered to read that law and all the powers it gives the national regulator, and by your very nature as an ex I-banker you are suspicious of regulation.

I have not done a google search I just happen to know.
Now to reply to your irony I know exactly what an I banking analyst does. I assume you mean "Research analyst" and not junior 1st position "analyst" who then becomes "associate" etc.
A Research analyst "analyses" a particular class of stock or bond and recommends that investors: "buy", "sell" or "hold" it.
Now we all know what Ex NY Attorney General Eliot Spitzer (for all his flaws) said and did about the "independence" or not of these I banking Analysts. apparently you have "Chinese Walls" now in I banks.

However, I find it hard to see how a big "bulge bracket" bank such as DB can have truly independent research analysts when it has an M+A team trying to do an IPO for a customer that their analysts rate and that the Sales and Trading guys are trying to unload the bonds or stocks as underwriters, perhaps you can enlighten me as to how well this wall works...I have my great doubts.

Also, was it not the creed of the I banker (short termist only looking at next quarters results and year end bonuses) with the fancy CDS Derivatives and Exotic instruments, as well as the structured CDO Squared and cubed products (that have zero social utility and are finacial weapons of mass destruction as per legendary value investor Warren Buffet) that got us into this great recession in the first place starting in the US in 2008, or is my memory that bad?
Αθυρόστομος on 28/12/2011
Καλό το δώρο του Sir Howard Newby προς τον κο Δημητριάδη, αλλά ελπίζω να τον θυμηθεί και ο Άης Βασίλης και να του φέρει σαν δώρο λίγη μετριοφροσύνη. Του χρειάζεται.

Καλές γιορτές σε όλους.
Επιλήσμων on 29/12/2011
Αγαπητέ Αθυρόστομε,
Η μετριοφροσύνη είναι μία αρετή που σε πολλές περιπτώσεις
είναι και επιθυμητή και αναγκαία.
Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, που η μετριοφροσύνη καθίσταται μειονέκτημα και τροχοπέδη.
Εάν, γιά παράδειγμα, ο Ιουστινιανός διακατέχετο από μετριοφροσύνη, δεν θα είχαμε τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη. Νομίζεις ένας μετριόφρων θα αναφωνούσε "Νενίκηκά σε Σολομών!" ?
Andonis Andoniou on 30/12/2011
Αγαπητέ Επιλήσμων,

Το σχόλιο σου είναι άτοπο.
Επιλήσμων on 30/12/2011
Αγαπητέ κ.Andoniou,
Πρώτον, δεν είναι σχόλιο αλλά η άποψη μου επί ενός θέματος που έθιξε ο Αθυρόστομος,(appropriate nickname), αυτό της μετριοφροσύνης.
2ον, το να χαρακτηρίζει κάποιος μιάν άποψη απλώς άτοπη, το θεωρώ σαν μιά γενικότητα, a mere generality.
I consider "generality" as the platform upon which the weak mind rests, and therefore, I myself, try to avoid it.
ανεξάρτητος on 31/12/2011
Συμφωνώ με τον Επιλήσμων και επαυξάνω.

Ο κ. Δημητριάδης θα μπορούσε, αν ήθελε, να αραδιάσει πολλά άλλα παραδείγματα όπου οι προβλέψεις του αποδείχθηκαν ορθές αλλά δεν το έκανε. Θυμάμαι τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt το καλοκαίρι που πέρασε που έπεισαν τον αναλυτή της εφημερίδας ότι η Κύπρος θα απέφευγε το μηχανισμό στήριξης. Θυμάμαι επίσης ότι ο Economist πρόβλεψε ότι η Ρωσία θα στήριζε την Κύπρο μετά από συζήτηση με τον κ. Δημητριάδη.

Ο άνθρωπός είχε τη γενναιοδωρία του πνέυματος να μας εξηγήσει πως κάνει τις προβλέψεις του. Αν δεν έδεινε καθόλου παραδείγματα, αυτοί που τον επικρίνουν θα έλεγαν "μα γιατί να δώσουμε σημασία στον τρόπο που κάνει τις προβλέψεις του;"

Καλή Χρονιά.
Andonis Andoniou on 01/01/2012
Αγαπητέ ξανά το σχόλιο σου είναι άτοπο. res ipsa loquitur δεν χρειάζεται να αναλύσω αυτό που είπα πρίν ούτε αυτό που λέω τώρα. Συμφωνώ απόλυτα με όσα ο Prof. Demetriades παραθέτει. Απλά άστοχα χρησιμοποίησες το παράδειγμα με τον Ιουστινιανό. Αν είναι δυνατόν να πρέπει να το εξηγήσω.... Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν...

Και αν σε κάνει να νιώθεις καλά ότι "i have a weak mind" since i am too general, εγώ δέχομαι.

Α...και Καλή Χρονιά!
Επιλήσμων on 02/01/2012
Αγαπητέ κ. Andoniou,
Είμαι σίγουρος ότι οι οικονομολόγοι φίλοι του blog θα εντυπωσιάστηκαν με τη γνώση σας των λατινικών. (Μου θύμισε το ποίημα "Ο Παπαγάλος" που πήγε στο συνέδριο των πουλιών καί είπε "Καλησπέρα").
Δεν γνωρίζω εάν έχουμε και νομικούς - english trained - εδώ στο blog. Εάν ναι, τότε θα διερωτούνται τι βλάβη (injury) έχω προκαλέσει και σε ποιόν, και πώς θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί πολιτική αγωγή εναντίον μου
-under the doctrine of the common law of negligence "res ipsa liquitur"-. Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τι θέλεις να πείς και γιατί σε ενόχλησε τόσο το παράδειγμα με τον Ιουστινιανό.
Όσο γιά το εάν έχεις "weak mind" δεν μπορώ να το γνωρίζω και φυσικά δεν θα άλλαζε την διάθεση μου.
Ευχαριστώ γιά την ευχή σας και σας εύχομαι και εγώ Ευτυχισμένο το 2012.
Σάββας Τταντής on 28/12/2011
Αγαπητέ Επιλήσμων

όταν αναφέρθηκα στον "μέσο Κύπριο" εννοούσα Κύπριους με χαμηλά εισοδήματα , ιδιοκτήτες μικρών επειχηρήσεων οι οποίοι είναι η ραχοκοκαλία της οικονομίας. Αυτούς τους συναντάς σε ενα καφενείο στα χωρία, μιλάς μαζί τους καθημερινά , μπορεί να είναι ο μπακάλης της γειτονίας σου, ο περιπτεράς στην γειτονία σου, ενα μικρό εστιατόριο , αυτοί ξέρουν καλύτερα εάν η οικονομία μας έχει πρόβλημα διοτι ζουν τα προβλήματα και βλέπουν τα προβλήματα καθημερινά, τα ακούνε απο τους προμηθευτές τους, τα ακούνε απο τους πελάτες τους.....

Οι πιο πάνω , πολλές φορές ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας απο οτι ένας πολτικός η ένας τεχνοκράτης σε ένα υπουργείο...
Παρατηρητής on 29/12/2011
K.Δημητριάδη,
λέτε πως "Χρυσός Κανών Προβλέψεων: Από κάθε οικονομική θεωρία αφαιρούμε την ιδεολογία και το δογματισμό. Στη θέση τους προσθέτουμε την κοινή λογική και μια δόση λογιστικής." Συμφωνώ απόλυτα. Διερωτάμαι όμως: είναι με βάση αυτό τον χρυσό κανόνα ή μήπως με βάση κάποιο άλλο κανόνα/ιδεολογία/δογματισμό που δεν έχετε επικρίνει ποτέ την παρούσα κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό οικονομικών για τα χάλια που εξόφθαλμα δημιούργησαν στα δημόσια οικονομικά και γενικά στην οικονομία της Κύπρου? Είναι πράγματι με βάση αυτό τον χρυσό κανόνα που αποφασίσατε πως ούτε λίγο ούτε πολύ για "όλα φταίει ο Ορφανίδης" και κανένας άλλος?
Michael Olympios on 29/12/2011
Αν και έχω διαβάσει αρκετά άρθρα του κ. Δημητριάδη δεν έχω δει να υπερασπίζεται της πολιτικής παροχών ή μη έγκαιρης λύψης μέτρων Σταυράκη/Χριστόφια πουθενά. Αν μου διέφυγε κάτι τέτοιο πολύ θα ήθελα Παρατηρητή να μου το υποδείξεις, διότι και εγώ θεωρώ ότι φέρουν ευθύνη γιατί υποτίμησαν την επερχόμενη κρίση. Όσο για την κριτική προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη, από τη δική μου πλευρά η συζήτηση έχει εξαντληθεί προς το παρόν γιατί έχω πει αυτά που μπορούσα δημόσια να πω. Επειδή όμως η συζήτηση για τη στήριξη των τραπεζών από χρήματα των φορολογούμενων θα επανέλθει εκ των πραγμάτων, τότε ίσως να έχουμε την ευκαιρία να πούμε και κάτι νέο. Καλή χρονιά
Παρατηρητής on 30/12/2011
Αγαπητέ Ολύμπιε,
γνωρίζεις και συμφωνούμε σε αυτό, πόσο λανθασμένη και επικίνδυνη ήταν η οικονομική διαχείρηση Σταυράκη-Χριστόφια. Την έχεις επικρίνει ουκ ολίγες φορές στα άρθρα σου. Θα ήταν ποτε δυνατόν ένας κύπριος αρθρογράφος ή οικονομολόγος που δεν συμφωνεί με την πολιτική αυτή, να την προσπερνά και να μην τι επικρίνει λες και πρόκειται για κάτι το αμελητέο???Είδες ποτέ οποιοδήποτε κριτική του κ. Δημητριάδη έναντι αυτής της πολιτικής??? Αν δεν εγκρίνει την πολιτική αυτή, γιατί άραγε την αφήνει στο απυρόβλητο? Βέβαια, ο πιο αρμόδιος να απαντήσει ξεκάθαρα είναι ο κ. Δημητριάδης.

ΥΓ:Όσον αφορά την μεταξύ μας διαφωνία για τον Ορφανίδη, συμφωνώ ότι η συζήτηση προς το παρών έχει εξαντληθεί γιατί και εγώ δεν μπορώ να επεκταθώ περαιτέρω δημόσια.
ανεξάρτητος on 30/12/2011
Προσωπικά θυμάμαι ότι ο κ. Δημητριάδης είχε επικρίνει τον κ. Σταυράκη οταν έδωσε 30εκ. γιά να 'διασώσει' την Eurocypria. Εξήγησε μάλιστα ξεκάθαρα ότι αυτό επρόκειτο γιά δείγμα σοσιαλισμού των πλουσίων, γιατί διέσωζε ουσιαστικά τους πιστωτές της εταιρίας, δηλαδή τις τράπεζες, όπως και έγινε, αφού η ίδια η εταιρία τελικά αφέθηκε να χρεοκοπήσει.

Οσον αφορά τα μέτρα λιτότητας, θέλεις αγαπητέ παρατηρητή ο άνθρωπος να αλλάξει τη γνώμη του απλά και μόνο γιά να κάνει κριτική του κ. Σταυράκη;

Ο κ. Δημητριάδης, όπως και πολλοί άλλοι σύγχρονοι νεο-Κευνσιανοί οικονομολόγοι π.χ. Στίγκλιτζ και Κρούγκμαν κ.α., πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας, εν μέσω κρίσης, είναι υφεσιακά και οδηγούν μάλιστα σε αύξηση του δημόσιου χρέους, λογω της μείωσης της ζήτησης και του αποπληθωρισμού. Αυτά μας τα έχει πεί πολλές φορές.
ανεξάρτητος on 30/12/2011
Αηαπητέ παρατηρητή,

Γιά ακόμη μία φορά υπερβάλλεις και διαστρεβλώνεις. Πότε είπε ο κ. Δημητριάδης ότι γιά όλα φταίει ο κ Ορφανίδης;
Taylor on 30/12/2011
I agree Prof Demetriades disagrees with Dr O but has not balmed him for all the ills of the Cypriot economy he has been correctly blamed for not regulating banks properly but up until there.
Παρατηρητής on 30/12/2011
Ανεξάρτητε,
πρέπει κάποτε να μάθεις να απαντάς κιόλας και να μην απαιτείς απαντήσεις μόνο από τους άλλους. Απάντα αν θέλεις τις ερωτήσεις που έθεσα και στον Ολύμπιο πιο πάνω αναφορικά με τη στάση του κ. Δημητριάδη και μετά ο καθένας ας βγάλει ελεύθερα τα συμπεράσματά του.

ΥΓ:Ούτε υπερβάλλω ούτε διαστρεβλώνω φίλε. Ίσα ίσα, με βάση αυτά που γνωρίζω για το παρασκήνιο του μετώπου που τοποθετείται κατά του Ορφανίδη και τα πραγματικά τους κίνητρα, και πολύ λίγα είναι αυτά που λέω πίστεψε με! Πολύ πολύ λίγα!

Καλή χρονιά