You are here

Gordian - Ο Γόρδιος δεσμός που δεν λύνεται αλλά ούτε κόβεται!

29/03/2022

Σκέψεις και προβληματισμοί

Η εταιρεία Gordian φαίνεται από προκαταρτικούς λογαριασμούς της να είναι μια εταιρεία «κέλυφος» με το μοναδικό εισόδημα της τους τόκους (και από πωλήσεις υποθηκών) από τα δάνεια που της παραχώρησε, ή ίσως πιο σωστά «δώρισε» τράπεζα. Δεν φαίνονται ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι και ποιοι επωφελούνται. Περαιτέρω, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ποια τιμή έχουν παραχωρηθεί αυτά τα δάνεια και πως τα έχουν αποκτήσει!

Το τι μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τους λογαριασμούς είναι ότι η τράπεζα τους εκχώρησε κάποιο δάνειο για να αγοράσουν το πακέτο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της. Με ποια λογική όμως έχει εγκριθεί τέτοιο δάνειο σε μια εταιρεία που φαίνεται να κάνει ζημιές και που όταν της είχε εγκριθεί τέτοιο τεράστιο δάνειο δεν μπορούσε να θεωρηθεί σαν αξιόχρεη; Και πως αυτό πέρασε απαρατήρητο από την ελεγκτική Αρχή!

Σκουπίζοντας το πρόβλημα με αδιαφανείς διαδικασίες κάτω από το χαλί
Περαιτέρω, εάν ο σκοπός της πώλησης των δανείων ήταν να απαλλαγεί ο ισολογισμός της τράπεζας από αυτά τα «επικίνδυνα» δάνεια, πως αυτό επιτυγχάνεται πασάροντας τα σε μια εταιρεία που κάνει ζημιές και δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από τα ίδια τα δάνεια που και αυτά τα αποκτά με ένα τεράστιο δάνειο από την ιδιά την τράπεζα που τα πουλάει; Αφήνω κατά μέρος ότι η πώληση δανείων θα έπρεπε να γινόταν με διαφανείς διαδικασίες και μόνο μετά που θα προσφερόταν πρώτα ένα δάνειο στην ίδια τιμή που καταλήγει μια τράπεζα σε συμφωνία να το πωλήσει σε τρίτους να το αγοράζει ο δανειολήπτης.

Εξ ίσου σημαντικό, είναι ότι δεν ξέρουμε και ίσως ουδέποτε θα μάθουμε, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το στημένο σκηνικό και ποιοι επωφελούνται από το ξεπούλημα των καλά εξασφαλισμένων Κυπριακών δανείων. Υποθέτω, οι συνήθεις ύποπτοι.

Ο Γόρδιος δεσμός
Εν κατακλείδι, αν η εταιρεία είχε τα λεφτά του δανείου για να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια τότε σημαίνει ότι τους έχει εγκριθεί δάνειο χωρίς να διέθεταν ικανότητα αποπληρωμής και να κατείχαν την εξασφάλιση που απαιτείται. Αν όμως δεν είχαν τα λεφτά για να αγοράσουν τα δάνεια τότε πως βρέθηκαν να τα κατέχουν για να μπορούν να τα προσφέρουν σαν εξασφάλιση για το δάνειο που πήραν! Αυτός είναι ο Γόρδιος δεσμός που δεν λύνεται αλλά και που όμως ούτε κόβεται. Ιδίως, εφόσον δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου το θέμα τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός επισκεπτόμενος λέκτορας στο πανεπιστήμια του Harvard και Queen’s του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460.