You are here

Τα φορολογικά κίνητρα δημιουργούν συγκριτικά μειονεκτήματα για επιχειρήσεις κυπριακών συμφερόντων

28/06/2022
  • Προς υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας – Μέρος 2

Το νέο μας άρθρο προς υποψήφιους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα το οποίο βλέπουμε να συζητείται όλο και πιο έντονα τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το φορολογικό. Είτε επειδή ο υπουργός Οικονομικών διαλαλεί πως ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί σύντομα στο 15% είτε επειδή σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες θυμόμαστε όλα τα στρεβλά που μας προβληματίζουν.

Στο δεύτερο λοιπόν άρθρο της δικής μας παράλληλης προεκλογικής εκστρατείας θα σχολιάσουμε τα φορολογικά θέματα. Πρόσφατα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό αλλά και επαναπατρισμό Κυπρίων. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα τα οποία μειώνουν στο μισό περίπου τον φόρο εισοδήματος για όσα από αυτά τα άτομα αμείβονται με πέραν των 55.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς το συγκεκριμένο μέτρο φέρνει σε δυσμενή θέση τους Κύπριους εργαζόμενους αφού ο καθαρός τους μισθός θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κάποιου ξένου που έρχεται να εργαστεί στην Κύπρο. Ενδεικτικά, αν ένα στέλεχος επιχείρησης λαμβάνει ακάθαρτο μισθό 100.000 ευρώ, θα «καθαρίζει» 70.000 ευρώ, ενώ ένας ξένος θα καθαρίζει 85.229 ευρώ. Ας είναι όμως. Αντιλαμβανόμαστε πως τα συγκεκριμένα κίνητρα παραχωρούνται για να γίνει πιο ελκυστικός προορισμός η Κύπρος για άτομα που μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κι αυτό θα συμβάλει στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών εταιρειών για να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Άλλωστε, μπορούν να τα αξιοποιήσουν ως κίνητρα και κυπριακές εταιρείες για να προσλάβουν άτομα από άλλες χώρες. Μάλιστα, οικονομικά τους συμφέρει, γιατί μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερο ακάθαρτο μισθό σε ένα ξένο, άρα χαμηλότερο κόστος για την επιχείρηση, ο οποίος λόγω των κινήτρων θα λαμβάνει τελικά υψηλότερο μισθό από ένα Κύπριο. 

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ερχόμαστε να δούμε και τη μεγαλύτερη εικόνα. Αυτήν που αφορά στη φορολογία των εταιρειών, όπου και πάλι οι κυπριακών συμφερόντων επιχειρήσεις έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες Κυπριακές εταιρείες μη «ιθαγενών» συμφερόντων αφού καλούνται να καταβάλουν 17% επί των μερισμάτων ως Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα. Ένα απλό παράδειγμα: Κυπριακή εταιρεία με ιθαγενείς μέτοχους με κερδοφορία 100.000 ευρώ θα καταβάλει 12.5% εταιρικό φόρο και επιπρόσθετα, στο υπολειπόμενο ποσό, φόρο άμυνας 14.875 ευρώ. Μία Κυπριακή εταιρεία ξένων συμφερόντων/ μετόχων με πανομοιότυπα οικονομικά αποτελέσματα θα καταβάλει μηδέν ευρώ φόρο άμυνας. Σε βάθος πενταετίας μιλάμε για μία διαφορά της τάξης των 74.375 ευρώ. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποσό για μία Μικρομεσαία επιχείρηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται από όλους ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, και το ότι οι δύο εταιρείες δεν ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις. Εσχάτως δε, επί των μερισμάτων προστέθηκε και ο φόρος 2.65% για το ΓεΣΥ. Με δεδομένο λοιπόν, ότι προσελκύουμε διαρκώς ξένες εταιρείες στην Κύπρο – και καλά κάνουμε - πρέπει αγαπητοί υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας να εισηγηθείτε και να λάβετε μέτρα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικά και των εγχώριων επιχειρήσεων. Είναι καλά να επικαλείστε όλοι την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετεξέλιξη και τις διάφορες ευρωπαϊκές συμφωνίες αλλά σας έχουμε νέα! Όλα αυτά συνεπάγονται με κόστος και μεγάλες απαιτούμενες επενδύσεις. Πως θα μπορέσει μία κυπριακή επιχείρηση να επενδύσει και να ανταγωνιστεί μίαν άλλη, κυπριακή εταιρεία, αλλά ξένων συμφερόντων, όταν η ίδια η Πολιτεία την θέτει εκ των προτέρων σε μειονεκτική θέση; Δεν μας φτάνει να ανταγωνιζόμαστε εταιρείες από άλλες χώρες, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί και σε σχέση με τις εταιρείες που προσελκύουμε στην χώρα μας.

Άρα λοιπόν ποιες πρακτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις να περιμένουμε από εσάς μελλοντικοί Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας;

CEO της WiRE.