You are here

Τετραήμερη εργασία: Τα οφέλη για εργαζόμενους, στελέχη και πελάτες

10/02/2023

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022, η PwC Κύπρου εφάρμοσε για πρώτη φορά την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο κατά μια ημέρα (Παρασκευή) τον ελεύθερο προσωπικό χρόνο των εργαζομένων. Η στοχευμένη αυτή δράση, εμπίπτει στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για καλύτερη ευημερία των ανθρώπων μας αλλά και για βελτίωση της ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής πρακτικής ήταν πολύ ικανοποιητικά τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τα ηγετικά στελέχη του οργανισμού. Σε εσωτερική έρευνα που διενεργήσαμε, το 77% των εργαζομένων στην PwC Κύπρου, δήλωσε ότι κατάφερε τις περισσότερες Παρασκευές να μην εργαστεί καθόλου, ενώ το 95% ανέφερε ότι η τετραήμερη εργασία είχε θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους. Παράλληλα, το 65% δήλωσε ότι η παραγωγικότητα τους αυξήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο και το 34% ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Επιπρόσθετα, το 61% ανέφερε ότι η ικανότητα εξυπηρέτησης των πελατών παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 37% δήλωσε ότι η εξυπηρέτηση πελατών βελτιώθηκε! Γενικότερα, το 85% των εργαζομένων απάντησε πως κατάφερε να υλοποιήσει τον όγκο εργασίας του σε τέσσερις αντί σε πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ το 93% ότι οι επικεφαλής του ήταν υποστηρικτικοί στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα ευρήματα της έρευνας ανάμεσα στους επικεφαλής των τμημάτων στην PwC Κύπρου. Το 97% δήλωσε ότι η παραγωγικότητα των ομάδων τους είτε αυξήθηκε, είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα κατά την περίοδο της τετραήμερης εργασίας, ενώ το 91% δήλωσε ότι το ηθικό και η ευεξία των ατόμων στις ομάδες τους επηρεάστηκαν θετικά. Στο σύνολό τους, οι επικεφαλής των τμημάτων, δήλωσαν ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών επηρεάστηκε θετικά ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση στην ερώτηση εάν η εξυπηρέτηση των πελατών επηρεάστηκε αρνητικά.

Στην PwC Κύπρου διαχρονικός μας στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων μας. Θέλουμε, επιζητούμε και επιδιώκουμε οι άνθρωποί μας να είναι χαρούμενοι και να νιώθουν πληρότητα με την εργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Η καινοτομία της τετραήμερης εργασίας ενισχύει ακόμη περισσότερο το ευέλικτο και υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζουμε ως Οργανισμός,

επιβεβαιώνοντας την ανθρωποκεντρική μας στρατηγική.  Όπως ήδη εξήγγειλε στο ανθρώπινο δυναμικό της PwC Κύπρου, ο Φίλιππος Σώσειλος, CEO του Οργανισμού, η τετραήμερη εργασία θα εφαρμοστεί και το 2023 για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος οι άνθρωποι της PwC Κύπρου θα αγκαλιάσουν θετικά αυτήν την προσπάθεια απολαμβάνοντας τα οφέλη του ευέλικτου μοντέλου εργασίας που στόχο έχει ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Της Άννας Λοΐζου, Συνέταιρος, Επικεφαλής τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, PwC Κύπρου.