You are here

Εταιρικό Προφίλ

ELPE

HELLENIC PETROLEUM S.A.

Hellenic Petroleum S.A.
ΔιεύθυνσηΧειμάρας 8Α
Ταχ Κωδ:151 25
Μαρούσι
Τηλέφωνο0030 210 6302000
Φαξ0030 210 6302510
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο[email protected]
Ηλεκτρονική Διεύθυνσηwww.hellenic-petroleum.gr
ISINGRS298343005
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος/ChairmanΙωάννης Παπαθανασίου
Διευθύνων Σύμβουλος/Managing DirectorΑνδρέας Σιάμισης
Μέλος/DirectorΘεόδωρος Αχιλλέας Βάρδας
Μέλος/DirectorΓεώργιος Αλεξόπουλος
Μέλος/DirectorΙορδάνης Αϊβάζης
Μέλος/DirectorΝικόλαος Βρεττός
Μέλος/DirectorΑναστασία Μαρτσέκη
Μέλος/DirectorΑλέξανδρος Μεταξάς
Μέλος/Director Lorraine Σκαραμαγκά
Μέλος/DirectorΠαναγιώτης Δρ. Τριδήμας Β.
Μέλος/DirectorΚωνσταντίνος Αλκιβιάδης Ψάρρας
Secretary
'Ονομα
Διεύθυνση
Tel
Φαξ
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Url
Ελεγκτής
'ΟνομαErnst & Young (Ελλάδος)
Διεύθυνση11ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας
144 51 Αθήνα

Τηλέφωνο: 0030 210 2886000
Φαξ: 0030 210 2886905
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.ey.com/eyse
Σύμβουλοι Χρηματιστές
'Ονομα
Διεύθυνση
Νομικός
'Ονομα
Διεύθυνση
Ιστορικό

1998
Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (Δ.Ε.Π.) μετονομάζεται σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και συγχωνεύεται με τις ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛ.Δ.Α. και ΕΚΟ (Διυλιστήρια και Χημικά). Η εμπορική ΕΚΟ συγχωνεύεται με την ΕΛΔΑ-Ε και μετονομάζεται σε ΕΚΟ-ΕΛΔΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. μεταβιβάζει στο Ελληνικό Δημόσιο το 85% των μετοχών της Δ.Ε.Π.Α. και μπαίνει στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου, με διάθεση στην αγορά του 23% των μετοχών της. Ιδρύεται η DIAXON, βιομηχανία πλαστικών υλικών συσκευασίας στην Κομοτηνή. Η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ εξαγοράζει την εταιρεία υγραερίου ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ και την εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Γ. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ.

1999
Ιδρύεται η ΕΛ.ΠΕ.Τ. - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε. με μέτοχο πλειοψηφίας την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Η ΕΛ.ΠΕ.Τ. αγοράζει πλειοψηφικό πακέτο (54%) του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ AD SKOPJE. Εξαγοράζεται το 75% της εμπορικής εταιρείας GLOBAL S.A. στην Αλβανία, η οποία προβαίνει σε σύσταση της ELDA PETROLEUM ALBANIA SH.P.K.

2000
Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει με δημόσια εγγραφή δεύτερο πακέτο μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. αυξάνει τη συμμετοχή της στη Δ.Ε.Π.Α. στο 35%, στη GLOBAL στο 86,4% και στην ΟΚΤΑ, μέσω ΕΛ.ΠΕΤ. στο 69,5%. Συμμετέχει με 34% στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και με 25% (μέσω ΕΚΟ-ΕΛΔΑ) στη SAFCO A.E.

2001
Συστήνεται η HELLENIC PETROLEUM INTERNATIONAL A.G. ως 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με έδρα τη Βιέννη Αυστρίας και μετοχικό κεφάλαιο 70.000 ευρώ.

2002
Η Εταιρεία αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στην GLOBAL στο 99,96%. Συστήνεται η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ως 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Γίνεται η εξαγορά του 54,35% των μετοχών της JUGOPETROL AD KOTOR και του 100% της BP CYPRUS, η οποία μετονομάζεται σε HELLENIC PETROLEUM CYPRUS. H θυγατρική ΕΚΟ- ΕΛΔΑ Α.Β.Ε.Ε. προχωρεί στη σύσταση της EKO-YU-AD-BEOGRAD και της EKO ELDA BULGARIA EAD για επέκταση της εμπορικής της δραστηριότητας στη Σερβία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα.

2003
Συγχωνεύεται με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. δι' απορροφήσεως η εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. και συστήνονται οι θυγατρικές εταιρείες ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. – ΑΠΟΛΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η ΕΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Α.Ε. Επίσης, αναπτύσσεται κοινοπραξία της με τις εταιρείες WOODSIDE ENERGY της Αυστραλίας(45%) και REPSOL της Ισπανίας (35%) για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε περιοχές της Λιβύης.

2004
Ο Όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Εταιρείας ΕΛ.Π.ΕΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, αυξάνει το ποσοστό του στην εταιρεία ΟΚΤΑ AD SKOPJE της π.Γ.Δ.Μ. από 69,5% στο 81,51% με αύξηση κεφαλαίου της τελευταίας, κατά την οποία παραιτήθηκαν των σχετικών δικαιωμάτων τους οι λοιποί μέτοχοι.

2005
Ολοκληρώνεται και μπαίνει σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Βιομηχανικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά συστήνονται η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, με σκοπό την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.

2006
Εγκρίνεται η σύσταση της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε., με σκοπό την παραγωγή, διάθεση και εμπορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέσω της νέας αυτής θυγατρικής εταιρείας, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 25% στην εταιρεία BΙΟΝΤΙΖΕΛ Α.Ε., η οποία πρόκειται να ιδρύσει στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής βιοντίζελ μαζί με τις εταιρείες: ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε και PRIMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.Ε. με ποσοστό 25% η κάθε μία.

2007
Το 2007 υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και της ιταλικής EDISON SpA. Το εν λόγω μνημόνιο προβλέπει την ίδρυση κοινής εταιρείας (Joint Venture) μεταξύ των δύο Ομίλων, με στόχο τη δημιουργία ενός σύνθετου ενεργειακού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας 1.500MW -2.000MW.

Στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων υπογράφονται δύο συμβάσεις παραχωρήσεων στην Αίγυπτο, στις περιοχές West Obayed και Mesaha της Δυτ. Ερήμου.

2008
Στον τομέα Εμπορίας Χημικών, επιτυγχάνεται σημαντική συμφωνία μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και της INEOS CHLORVINYLS, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χλωρίου–αλκαλικών στην Ευρώπη, για διανομή ρητινών στην Ελλάδα. Ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και της EDISON SpA στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μεταβιβάζονται τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Λιβύη στον Γάλλο–Βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez. Στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών στο εξωτερικό, πραγματοποιείται η εξαγορά του 100% της Opet Aygaz Bulgaria EAD στη Βουλγαρία, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εμπορίας του Ομίλου στη Ν.Α. Ευρώπη.


1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΙΛΟΥ

ΔΙΥΛΙΣΗ

Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου και απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργητικού και των επενδύσεων του.

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος διαθέτει και λειτουργεί τρία διυλιστήρια, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και στη Θεσσαλονίκη, με ετήσια ονομαστική δυναμικότητα 7,5 εκ. τόνους, 5 εκ. τόνους και 3,4 εκ. τόνους αργού αντίστοιχα. Τα τρία διυλιστήρια καλύπτουν μαζί το 76% περίπου της συνολικής διυλιστικής ικανότητας στην Ελλάδα.

Από το 1999 ο Όμιλος, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας ΕΛ.Π.ΕΤ.- ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, κατέχει πλειοψηφικό πακέτο στην OKTA AD SKOPJE, η οποία λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο στην Π.Γ.Δ.Μ. Η δυναμικότητα του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ είναι 2,5 εκατ. τόνοι.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Το διυλιστήριο Ασπροπύργου είναι σύνθετο (complex) κι ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Διαθέτει μεγάλο αριθμό μονάδων διύλισης και μετατροπής βαρέων κλασμάτων σε λευκά προϊόντα. Οι μονάδες μετατροπής με υψηλό δείκτη πολυπλοκότητας αποτελούν το βασικό του πλεονέκτημα. Κύρια μονάδα μετατροπής είναι η μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) με ονομαστική δυναμικότητα 45.000 βαρελιών την ημέρα. Η μονάδα κατεργάζεται ατμοσφαιρικό υπόλειμμα και απόσταγμα κενού των μονάδων κενού Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης για την παραγωγή λευκών προϊόντων.

Μετά τα εκτεταμένα έργα αναβάθμισης μονάδων και δικτύων διακίνησης, το διυλιστήριο Ασπροπύργου λειτουργεί πλέον εναρμονισμένο πλήρως στις νέες περιβαλλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις και στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητά του και τη συμμετοχή του στην κερδοφορία του Ομίλου.

Προμηθεύει τον Όμιλο με Βενζίνη Υψηλών περίπου Οκτανίων (100 RON) με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές (10 ppm S), ενώ καλύπτει το 80% της συνολικής παραγωγής του Ομίλου σε τελικά προϊόντα βενζινών. Έχει επίσης δυνατότητα παραγωγής και διακίνησης Αuto Diesel μελλοντικών προδιαγραφών Euro 5 (10 ppm S).

Το διυλιστήριο Ασπροπύργου διαθέτει μεγάλη ευελιξία στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση όλων των τύπων τελικών προϊόντων, ενώ έχει την κύρια ευθύνη παροχής καυσίμου στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Διαθέτει μεγάλο αγωγό διακίνησης αργού από τις εγκαταστάσεις της Πάχης Μεγάρων και αγωγό διακίνησης τελικών και ημικατεργασμένων προϊόντων από και προς το διυλιστήριο Ελευσίνας.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Το διυλιστήριο της Ελευσίνας είναι ατμοσφαιρικής διύλισης. Διαθέτει μονάδα υδρογονοαποθείωσης, δυναμικότητας 800 χιλ. τόνων ντίζελ ετησίως. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι 3,35 εκατ. τόνων αργού και προϊόντων, το μεγάλο ιδιωτικό λιμάνι, στο οποίο μπορούν ταυτόχρονα να προσεγγίζουν 17 μεγάλα πλοία για φορτοεκφόρτωση πετρελαιοειδών, καθώς επίσης και ο σύγχρονος σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων με 18 νησίδες φόρτωσης.

Το διυλιστήριο είναι συνδεδεμένο με αγωγό τόσο με τις εγκαταστάσεις στην Πάχη Μεγάρων όσο και με το διυλιστήριο Ασπροπύργου.

Στο διυλιστήριο Ελευσίνας είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση των μονάδων μετατροπής, με τις οποίες αυξάνει ο βαθμός πολυπλοκότητας του διυλιστηρίου. Η εν λόγω επένδυση, ύψους περίπου €1,2 δις, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστική θέση του Ομίλου, αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρει και συνολικά οφέλη για τη χώρα. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση θα διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς με καύσιμα νέων προδιαγραφών και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, με δυνατότητα επιλογής περισσότερων αργών. Επιπλέον, οι νέες μονάδες βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες λειτουργίας του διυλιστηρίου όχι μόνο σε επίπεδο ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης είναι ατμοσφαιρικής διύλισης (hydroskimming). Εκτός από τη μονάδα ατμοσφαιρικής απόσταξης, διαθέτει μονάδες αναμόρφωσης και ισομερισμού νάφθας, υδρογονοαποθείωσης κηροζίνης και ντίζελ, αποθείωσης αερίων και ανάκτησης στοιχειακού θείου.

Διαθέτει δύο σταθμούς φόρτωσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων με συνολικά 41 θέσεις φόρτωσης και σταθμό φόρτωσης τρένων με 5 θέσεις φόρτωσης. Ακόμη, διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους πετρελαιοειδών συνολικού ωφέλιμου χώρου 1.161.000 κυβ. μέτρων.

Είναι το μόνο διυλιστήριο στο χώρο της Βόρειας Ελλάδος και έχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας με όλους τους τύπους καυσίμων, τόσο της τοπικής αγοράς όσο και της βαλκανικής ενδοχώρας. Η περιβαλλοντική επίδοση του διυλιστηρίου συνεχώς βελτιώνεται με επενδύσεις σε μονάδες αποθείωσης και τροποποιήσεις, που στοχεύουν και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
Σημειώνεται ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων διύλισης στο Βορρά, μια επένδυση ύψους € 200 εκατ., που στοχεύει στην αύξηση λειτουργικής ευελιξίας στη διύλιση διαφορετικών τύπων αργού. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι αποθηκευτικοί χώροι κατά 240.000 m3 και προστίθεται νέα μονάδα αναμόρφωσης βενζινών (CCR) 15 χιλ βαρελιών/ημέρα, η οποία και θα αυξήσει την παραγωγή βενζινών κατά 50%. Η επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010, θα επιφέρει βελτίωση του δείκτη συνθετότητας Nelson, καθώς και των περιθωρίων διύλισης και κερδοφορίας.

Το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε συνδυασμό με τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας ως μια ενοποιημένη παραγωγική μονάδα. Τα αγκυροβόλια και η νησίδα θαλασσίων φορτώσεων, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και το υφιστάμενο σύστημα αγωγών διασύνδεσης, επιτρέπουν τη διακίνηση και ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ των τριών ελληνικών διυλιστηρίων του Ομίλου. Ακόμη, επιτρέπουν την τροφοδότηση με αργό πετρέλαιο του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ, στη π.Γ.Δ.Μ., με την οποία το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης συνδέεται με αγωγό.

Στο χώρο του λειτουργούν και μονάδες παραγωγής πετροχημικών.

Tα τρία διυλιστήρια Aσπροπύργου, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης διαθέτουν μαζί δεξαμενές αποθήκευσης 6,65 εκατ. m³. Tο στοιχείο αυτό ενισχύει την ισχυρή θέση του Oμίλου στην ελληνική αγορά.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ OKTA

Το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια είναι και αυτό τύπου hydroskimming με αποθηκευτικούς χώρους 250 χιλ. m3. 0 εφοδιασμός του με αργό γίνεται μέσω αγωγού από το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης και η παραγωγή του περιλαμβάνει κυρίως βενζίνες, ντίζελ και μαζούτ, καθώς και μικρές ποσότητες jet και υγραερίων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, με κυριότερη επένδυση τη μονάδα ανάκτησης θείου, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 2008

Για το 2008 οι προμήθειες σε αργό πετρέλαιο έγιναν από τις παρακάτω περιοχές:
Σαουδική Αραβία 9,4%, Ιράν 24,5%, Λιβύη 17%, Πρίνος 0,5%, Ρωσία 47,5%, Αζερμπαϊτζάν 0,5%, και από το Καζακστάν 0,6%.

2. ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πέραν των πωλήσεων από τα διυλιστήρια (ex refinery sales) προς εμπορικές εταιρείες, δραστηριοποιείται και στην εμπορία πετρελαιοειδών (λιανικό επίπεδο) τόσο στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΕΚΟ Α.Β.Ε.Ε. όσο και στο εξωτερικό, μέσω θυγατρικών εταιρειών στην Κύπρο, π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Γεωργία.

Στην Ελλάδα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων βενζίνης, (1.245 πρατήρια σε σύνολο περίπου 8.000), 13 εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής καυσίμων, 23 σταθμούς ανεφοδιασμού αεροσκαφών στα κυριότερα αεροδρόμια, 3 εμφιαλωτήρια υγραερίου, και μία μονάδα παραγωγής και συσκευασίας λιπαντικών.

Οι εμπορικές εταιρίες του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εφοδιάζονται κυρίως από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με σταθερό προσανατολισμό στην προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, υλοποιεί προγράμματα ελέγχου ποιότητας των καυσίμων που διατίθενται μέσω των δικτύων της. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζονται πρωτοποριακής τεχνολογίας και αξεπέραστης ποιότητας καύσιμα.

3. ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ/ΧΗΜΙΚΑ

Ο Όμιλος διαθέτει και λειτουργεί το μεγαλύτερο συγκρότημα πετροχημικών/χημικών στην Ελλάδα. Το συγκρότημα είναι εγκατεστημένο στη Θεσσαλονίκη και παράγει πολυπροπυλένιο, PVC, βιομηχανικούς αλειφατικούς διαλύτες (white spirit, εξάνιο κλπ.) και καυστική σόδα/χλώριο.

Οι μονάδες των πετροχημικών λειτουργούν σε ενοποιημένη βάση με το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιούν πεντάνιο, νάφθα και ελαφρά κηροζίνη, που χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες στις μονάδες παραγωγής βιομηχανικών διαλυτών. Επίσης, αξιοποιούν κοινές υποδομές βοηθητικών παροχών και άλλων εγκαταστάσεων υποστήριξης.

Η τεχνική υποδομή του τομέα συμπληρώνεται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής των πετροχημικών προϊόντων, καθώς επίσης και με άρτιο δίκτυο πωλήσεων. Ο Όμιλος, σαν ο μόνος παραγωγός πετροχημικών στην Ελλάδα, κατέχει ισχυρή θέση με υψηλά μερίδια στην εγχώρια αγορά.

Συμμετέχει παράλληλα κατά 35% στην ARTENIUS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στο Βόλο, εταιρία που παράγει ρητίνη PET για χρήση στη συσκευασία τροφίμων και στην εμφιάλωση ποτών. Μέρος της παραγωγής PET διατίθεται στην ελληνική αγορά, μέσω του δικτύου πωλήσεων χημικών του Ομίλου.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τομέα πετροχημικών και της ανάπτυξης νέων προϊόντων τεχνολογίας αιχμής και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο Όμιλος προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγικής βάσης, με την κατασκευή μονάδων προπυλενίου στον Ασπρόπυργο, πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη και ΒΟΡΡ φιλμ στην Κομοτηνή.

Κυρίαρχο έργο είναι η μονάδα πολυπροπυλενίου, συνολικού ύψους επένδυσης περίπου 150 εκατ. ευρώ. Η μονάδα έχει δυναμικότητα 220 χιλ. τόνους το χρόνο, επαρκή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες μεταποίησης και να επιτρέψει εξαγωγές σε γειτονικές χώρες. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το προπυλένιο, το οποίο μεταφέρεται με ειδικά δεξαμενόπλοια, κυρίως από τον Ασπρόπυργο. Μέρος της παραγωγής της μονάδας απορροφάται σαν πρώτη ύλη από το εργοστάσιο της DIAXON στην Κομοτηνή για την παραγωγή ΒΟΡΡ φιλμ.
Diaxon Πλαστικά Υλικά Συσκευασίας Α.Β.Ε.Ε.

4. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. δραστηριοποιείται και στην έρευνα & παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι βασικοί άξονες δράσης περιγράφονται παρακάτω :

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων μέσω δύο Συμβάσεων Παραχωρήσεων:

1. Σύμβαση Παραχώρησης στην περιοχή West Obayed της Δυτ. Ερήμου, συνολικού εμβαδού 1.841 τετ. χλμ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 5 Ιουνίου 2007 με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ως αποκλειστικό παραχωρησιούχο και διαχειριστή.
2. Σύμβαση Παραχώρησης στην περιοχή Mesaha της Δυτ. Ερήμου στην ¶νω Αίγυπτο, συνολικού εμβαδού 57.000 τετ. χλμ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 9 Οκτωβρίου 2007 και στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν οι εταιρείες Melrose, με ποσοστό 40% (διαχειριστής της Κοινοπραξίας), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με ποσοστό 30% και Kuwait Energy, με ποσοστό 30%.

Για την υλοποίηση του έργου στο W. Obayed, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ίδρυσε υποκατάστημα στην Αίγυπτο, το οποίο διενεργεί τις ερευνητικές εργασίες της Παραχώρησης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2010, οπότε τελειώνει η πρώτη ερευνητική περίοδος, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας με γεωλογικές μελέτες, σεισμικές καταγραφές τριών διαστάσεων και τρεις βαθιές ερευνητικές γεωτρήσεις τουλάχιστον.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η επανεπεξεργασία και ερμηνεία περίπου 3.000 χλμ. σεισμικών 2 διαστάσεων και 1.000 τετ. χλμ. σεισμικών 3 διαστάσεων. Το έτος 2008, έγινε η καταγραφή, επεξεργασία και ερμηνεία νέων σεισμικών 3 διαστάσεων συνολικού εμβαδού, επίσης, 1.000 τετ. χλμ. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2009.

Στην παραχώρηση της περιοχής Mesaha, η πρώτη ερευνητική περίοδος είναι τετραετής, με υποχρέωση υλοποίησης γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνητικών εργασιών καθώς και μιας ερευνητικής γεώτρησης. Η Κοινοπραξία, το 2008, υλοποίησε γεωλογικές και γεωφυσικές εργασίες σύμφωνα με το πρόγραμμα της. Η ερευνητική γεώτρηση προβλέπεται να εκτελεστεί στο τελευταίο έτος της 4ετούς περιόδου.

Τα παραπάνω ερευνητικά έργα καθιστούν την Αίγυπτο πυρήνα της δραστηριότητας της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

ΛΙΒΥΗ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετείχε με 20% σε κοινοπρακτικό σχήμα στη Λιβύη (Woodside 45% και Repsol 35%) στο οποίο είχαν παραχωρηθεί από την κρατική εταιρεία NOC της Λιβύης δικαιώματα Ε&Π σε 6 περιοχές (5 στη λεκάνη της Sirte και 1 στο Murzuq) και το δικαίωμα περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη και παραγωγή μιας ακόμη περιοχής στο Murzuq.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, η Εταιρεία προχώρησε σε διερεύνηση της διεθνούς αγοράς εξετάζοντας τις στρατηγικές της επιλογές, σχετικά με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις που διαθέτει στη Λιβύη.
Κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις πρακτικές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, και μετά από διαπραγματεύσεις, αποφασίσθηκε η μεταβίβαση των ανωτέρω δικαιωμάτων στον Γάλλο-βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez..

Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2008 και το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε $154 εκατομμύρια, υπερκαλύπτοντας τις ιστορικές δαπάνες έρευνας σε αυτές τις περιοχές. Η GdF Suez κατέβαλε, επί πλέον, όλες τις ερευνητικές δαπάνες της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το 2008, ενώ προβλέπεται και η καταβολή επιπλέον τιμήματος, σε περίπτωση νέων μελλοντικών ανακαλύψεων πέραν των σημερινών εκτιμήσεων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στο Μαυροβούνιο από το 2002, οπότε και εξαγόρασε το 54,35% της κρατικής εταιρείας πετρελαίου JUGOPETROL A.D. KOTOR (JPK). Η JPK κατέχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης σε αυτές τις περιοχές πραγματοποιούνται μέσω κοινοπραξιών της JPK με ξένες εταιρείες. Η μετοχική σύνθεση των εταιρειών της Κοινοπραξίας διαμορφώθηκε ως εξής:

• Blocks 1&2 (1.130 τετ. χλμ. & 3.710 τετ. χλμ. αντίστοιχα): MEDUSA (Montenegro) 40%, HELLENIC PETROLEUM INTERNATIONAL AG 11%, JPK 49%.
• Blocks 3 (3.930 τετ. χλμ ): MEDUSA OIL & GAS 40%, JPK 60%.

Η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μονομερώς αποφάσισε τον τερματισμό της Σύμβασης Παραχώρησης του Βlock 3 στη JPK τον Αύγουστο του 2006. Τόσο η JPK όσο και οι συμμετέχουσες στην Κοινοπραξία εταιρείες δεν έχουν αποδεχθεί αυτή την απόφαση.
Επίσης, η ως άνω Κυβέρνηση με απόφασή της κάλεσε την Κοινοπραξία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Βlocks 1&2 να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα μέχρι τις 31/3/2007.

Η JPK βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του ερευνητικού προγράμματος στα Βlocks αυτά.

ΕΛΛΑΔΑ
• Συμμετοχή με ποσοστό 25% στις ερευνητικές περιοχές της Παραχώρησης του Θρακικού Πελάγους, στο Β. Αιγαίο, συνολικής έκτασης περίπου 1.600 τετ. χλμ.
• Μέσα στο 2007, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες παραχώρησης που είχαν δοθεί στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Ελληνικό υπέδαφος. Η Διοίκηση της Εταιρείας εξετάζει τις επιπτώσεις και τις επόμενες ενέργειες της Εταιρείας για το θέμα αυτό.
• Ο Όμιλος έχει αναλάβει για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον έλεγχο και την επίβλεψη των εργασιών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που εκτελούνται στα κοιτάσματα πετρελαίου ‘Πρίνος’ / ‘Β. Πρίνος’ και φυσικού αερίου ‘Ν. Καβάλα’, από την εταιρεία ‘Καβάλα Οιλ’ από το 1999.

Κατά την διάρκεια του 2008, αξιολογήθηκαν προτάσεις συμμετοχής της Εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε διάφορες χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής, καθώς και της Μ. Ανατολής, που αποτελούν και τις περιοχές πρώτης προτεραιότητας για τον Όμιλο.

5. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (ENGINEERING)

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται και στην παροχή τεχνικών υπηρεσιών (engineering), καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting) στον τομέα ενέργειας, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε. Το κύριο αντικείμενό της αποτελεί η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σχεδιασμού και επίβλεψης βιομηχανικών επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου, της χημικής βιομηχανίας και του φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλα τα στάδια ενός έργου, από τη μελέτη σκοπιμότητας, έως την εκκίνηση της λειτουργίας του.

6. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν σαν βασικό άξονα την παραγωγή ενέργειας και τη διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. είναι από το 2005, ο πρώτος ουσιαστικά, ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 395MW τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο και μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 3.300.000 MWh. Για την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, η οποία αποτελεί μία πρότυπη μονάδα σε ότι αφορά στην τεχνολογία παραγωγής, με αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης και λειτουργίας, επενδύθηκαν περισσότερα από €250 εκατ.

Για το έτος 2008 η μονάδα λειτούργησε 6.230 ώρες, παρήγαγε 1.837GWh περίπου και κατανάλωσε 3.800GWh Φυσικού Αερίου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Εταιρεία παράλληλα με τη παραγωγική της δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2008, άσκησε και τη δραστηριότητα του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό της μητρικής ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., διακινώντας συνολικά 38.000MWh περίπου (εισαγωγές – εξαγωγές).

Το έτος 2008 χαρακτηρίστηκε από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ και EDISON SpA, για στρατηγική συμμαχία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμμαχία αυτή θα λάβει τη μορφή μιας κοινής εταιρείας συμμετοχών, στόχος της οποίας είναι η ανάδειξή της σε ηγετικό σχήμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στη Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500 – 2.000 MW και δραστηριοποίηση στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας.

H Κοινοπραξία τίθεται σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2009 και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα του Ομίλου του 2008 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ του 2008, ενώ ο ισολογισμός της ιδίας εταιρείας έχει εξαιρεθεί από την ενοποίηση με την μέθοδο της πλήρους ενοποίησης και συμπεριλαμβάνεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης, μέσω της κοινοπραξίας ELPEDISON BV, στην οποία ο Όμιλος κατέχει το 50%. Σαν αποτέλεσμα της ανωτέρω συναλλαγής ο Όμιλος πραγματοποίησε κέρδη συνολικού ποσού € 52,9 εκατ., τα οποία περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα του Ομίλου του 2008.

7. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Α.Ε., η οποία και ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης στα αποτελέσματα του Ομίλου και αποτιμάται στον ισολογισμό της ΕΛ.ΠΕ. στη λογιστική αξία των €425 εκατ. περίπου.
Στη χρήση του 2008, η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου, λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης και κατανάλωσης φυσικού αερίου, ανήλθε σε €56 εκατ., μία άνοδο της τάξεως του 153% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το 2008 η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο κατά 5,5% σε 4δισ. m3, λόγω αυξημένης συμμετοχής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης από οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της συμμετοχής του Ομίλου στη ΔΕΠΑ Α.Ε., η οποία:
• κατέχει 100% της ΔΕΣΦΑ.
• κατέχει το 51% των ΕΠΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές έως το 2036.
• είναι η μοναδική εταιρία εισαγωγής και διανομής Φ.Α. στην Ελλάδα, και έχει συνάψει μακροχρόνια συμφωνία με τη ΔΕΗ.
• κατέχει το 100% του επίγειου και 51% του υποθαλάσσιου αγωγού Φ.Α. Ελλάδας-Ιταλίας (IGI).

8. ΔΙΚΤΥΑ ΑΓΩΓΩΝ - ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη βασικών δικτύων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Όμιλος είναι μέλος (με ποσοστό συμμετοχής 25% στον Ελληνικό εταίρο) της κοινοπραξίας που πρόκειται να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, μέσω της ΔΕΠΑ, συμμετέχει στην ανάπτυξη του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) και του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου South Stream κατά 35%.

Οι θαλάσσιες μεταφορές επιτυγχάνονται με δύο ιδιόκτητα δεξαμενόπλοια:

Το υγραεριοφόρο «ΜΕΛΙΝΑ», το οποίο μεταφέρει προπυλένιο και LPG και το «ΕΙΡΗΝΗ», διπλού τοιχώματος και πυθμένα, για τη μεταφορά λευκών προϊόντων και VGO.