You are here

Θέλει να παρακολουθεί online τον τζίρο εταιρειών η εφορία

09/01/2019 14:40

Στις σκέψεις του τμήματος φορολογίας είναι η online παρακολούθηση του τζίρου εταιρειών, όπως ανέφερε σήμερα ο έφορος φορολογίας Γιάννος Τσαγγάρης.

Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε ότι ετοιμάστηκε σημείωμα προς τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με εισηγήσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σημείωσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι μέσω αποτελεσματικής φορολογικής αρχής και διαφοροποίησης του θεσμικού πλαισίου.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις του τμήματος είναι η λοταρία για την έκδοση αποδείξεων αλλά και το online recording όπου θα μπορεί να παρακολουθείται ο τζίρος των εταιρειών online.

Ο έφορος φορολογίας επεσήμανε ότι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι οι αυτοεργαζόμενοι αλλά και εταιρείες και developers.

Όσον αφορά το ποσό των ανείσπρακτων φόρων, είπε, ανέρχονται σε €2,3 δισ., προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν θα εισπραχθεί ποτέ λόγω πτωχεύσεων, θανάτων κλπ.

Έλεγχος γιατρών

Ο κ. Τσαγγάρης προανήγγειλε τον έλεγχο των φορολογικών δεδομένων των γιατρών.

Ανέφερε ότι τα ποσά που δηλώνονται στον έφορο φορολογίας, θα πρέπει να αιτιολογούνται.

Για παράδειγμα, σημείωσε, εάν δηλώνουν ένα ποσό θα πρέπει με σχετικά βιβλία και αρχεία να μπορούν να το δικαιολογούν. Σε διαφορετική περίπτωση, σημείωσε, ο έφορος φορολογίας έχει την εξουσία εξονυχιστικά να προσδιορίσει την φορολογητέα ύλη.

Ο κ. Τσαγγάρης σημείωσε ότι το τμήμα πέραν των στοιχείων που λαμβάνει από τους ίδιους τους γιατρούς, μπορεί να πάρει πληροφορίες και από αλλού όπως με επιτόπιο έλεγχο.

«Το στοίχημα», είπε, «είναι να έχουμε τις πληροφορίες ανά πάσα στιγμή ενώπιον μας».

Της Γεωργίας Χαννή