You are here

Κατάθεση νέου μάρτυρα στη δίκη εντός δίκης για Focus

09/01/2019 15:55

Με την κατάθεση του εμπειρογνώμονα της Αστυνομίας σε θέματα επεξεργασίας και ανάλυσης τραπεζικών λογαριασμών και δεδομένων Δημήτρη Λουκαΐδη, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη εντός δίκης, που διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για εξέταση της νέας ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Focus.

H υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων έφερε ένσταση στην κατάθεση στο δικαστήριο, ως τεκμήρια, συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) των Ζολώτα και Φόλε, προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία και δεν μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο διότι παραβιάζουν το δικαίωμα του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Θέση με την οποία διαφώνησε η Κατηγορούσα Αρχή, η οποία θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας από τη στιγμή που τα τα επίδικα emails δεν περιέχουν ιδιωτική αλλά επαγγελματική επικοινωνία μεταξύ των κατηγορουμένων.

Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε χθες το δικαστήριο να διατάξει τη διεξαγωγή της δίκης εντός δίκης για να διαφανεί η φύση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και οι συνθήκες που περιβάλλουν την ανταλλαγή των emails μεταξύ των κατηγορουμένων.

Η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε σήμερα τον κ. Δημήτρη Λουκαΐδη ως τον δεύτερο μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη, ο οποίος ανέγνωσε γραπτή δήλωση στο πλαίσιο της κύριας εξέτασης του και ακολούθως έτυχε αντεξέτασης από την υπεράσπιση.

Ο κ. Λουκαίδης είπε ότι εργαζόταν για 24 χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου ως Διευθυντής Οργάνωσης και Μεθόδων και Επικεφαλής της Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης όλου του συγκροτήματος, έχοντας υπό την επίβλεψη του το Τμήμα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2014 παρέχει στην ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας που συστάθηκε για τη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου υπηρεσίες επεξεργασίας και ανάλυσης τραπεζικών λογαριασμών και δεδομένων και συμβουλές για τραπεζικά θέματα.

Ο μάρτυρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει emails και άλλα ηλεκτρονικά έγγραφα που του παρέδωσαν οι ανακριτές της υπόθεσης και τα οποία ανταλλάχθηκαν μεταξύ των δύο κατηγορουμένων και άλλων τραπεζικών υπαλλήλων και στελεχών.

Υποστήριξε ότι τα emails αυτά ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο τραπεζικών εργασιών που αφορούσαν κυρίως την εταιρεία Focus και τη σχέση που αυτή είχε με την Marfin Egnatia Bank. Ανέφερε ότι η αλληλογραφία αφορούσε κατά κύριο λόγο οδηγίες ή εντολές που δίδοντο μεταξύ των επικοινωνούντων στα πλαίσια διεκπεραίωσης συγκεκριμένων τραπεζικών εργασιών.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι δίνονταν οδηγίες για μεταφορά χρημάτων από και προς τους λογαριασμούς της Focus ή και άλλων συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών για αγορά και πώληση μετοχών της Marfin Popular Bank από τη Focus, για μετατροπή λογαριασμών της Focus σε λογαριασμό πολλαπλών νομισμάτων, για υπογραφή τραπεζικών εγγράφων και συμφωνιών σε σχέση με λογαριασμούς της Focus, για πληρωμή μερισμάτων και άλλα.

Κατά την αντεξέταση του, ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων του υπέδειξε συγκεκριμένα emails που αντάλλαξαν οι πελάτες του για να του υποβάλει ότι είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα για τη διοίκηση των εταιρειών του κ. Ζολώτα και πως δεν το ανέφερε στη γραπτή του δήλωση με σκοπό να υποστηρίξει τη θέση ότι τα έγγραφα που μελέτησε αφορούσαν αποκλειστικά τραπεζικές εργασίες.

Ο μάρτυρας απέρριψε την υποβολή, λέγοντας ότι ο κ. Ζολώτας ήταν ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας Focus και πως η επίδικη ηλεκτρονική αλληλογραφία γινόταν υπό την ιδιότητα του ως εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η υπεράσπιση του υπέβαλε στη συνέχεια ότι η αλληλογραφία έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και ότι τα emails υποδεικνύουν ότι ο κ. Ζολώτας δρούσε υπό την ιδιότητα του ως επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μιας σειρά εταιρειών.«Δεν συμφωνώ με αυτή τη θέση. Ο κ. Ζολώτας ενεργούσε εκ μέρους της Focus ως εκπρόσωπος…», είπε ο μάρτυρας.

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων επανήλθε λέγοντας ότι από το σύνολο της αλληλογραφίας φαίνεται ότι ο κ. Ζολώτας ήταν όχι μόνο ο εκπρόσωπος της Focus αλλά o λήπτης των αποφάσεων σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, υποβάλλοντας του ότι δεν ήρθε ανεπηρέαστος σήμερα στο δικαστήριο.

Του υπέβαλε επίσης ότι προσπάθησε να αποκρύψει από το δικαστήριο το ρόλο του κ. Ζολώτα μέσα από την επίδικη αλληλογραφία, ο οποίος ξεκάθαρα λειτουργούσε, όπως ισχυρίστηκε, υπό την επιχειρηματική του δραστηριότητα για τη διοίκηση των εταιρειών του.

«Διαφωνώ απόλυτα, είμαι κάτω από όρκο να πω την αλήθεια και είπα την αλήθεια», ήταν η απάντηση του μάρτυρα. 

Μετά το τέλος της αντεξέτασης, η Κατηγορούσα Αρχή ενημέρωσε ότι δεν θα φέρει άλλο μάρτυρα, ενώ η υπεράσπιση ενημέρωσε ότι δεν θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης.

Το δικαστήριο όρισε την 14η Δεκεμβρίου, στις 8.30 το πρωί, για συνέχιση της δίκης εντός δίκης με τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών και στη συνέχεια την έκδοση της απόφασης του.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων εισηγήθηκε προς το δικαστήριο όπως μην κάνει αποδεχτεί την μαρτυρία του κ. Λουκαΐδη προβάλλοντας τη θέση ότι ο μάρτυρας καταθέτει ως πραγματογνώμονας και πως η μαρτυρία του δεν είναι αναγκαία για την υπόθεση και δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στο δικαστήριο. 

Το δικαστήριο είπε ότι αυτό θα το κρίνει αφού πρώτα ακούσει τη μαρτυρία κ. Λουκαΐδη, επιτρέποντας στον ίδιο να προχωρήσει με την κατάθεση του στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κατηγορούσας Αρχής να αποδείξει ότι τα emails των κατηγορουμένων λήφθηκαν νόμιμα και άρα μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο ως τεκμήρια.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε ως πρώτος της μάρτυρα κατηγορίας ο Λοχίας του ΤΑΕ Λευκωσίας, Μόδεστος Πογιατζή, ο οποίος ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την παρούσα υπόθεση.

Πρόκειται για την 4η στη σειρά δίκη εντός δίκης που διατάζει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων της υπεράσπισης επί των τεκμηρίων της υπόθεσης, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.