You are here

Παραμένουν οι σκιές στο δικαστικό σώμα

17/01/2019 06:59

Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσαν οι καταγγελίες του αδελφού του γενικού εισαγγελέα, Νίκου Κληρίδη, για οικογενειοκρατία και διαπλοκή στο δικαστικό σώμα.

Σχεδόν μία βδομάδα μετά τις καταγγελίες κόμματα, δικηγόροι, ΜΜΕ και σχολιαστές τοποθετούνται για το ζήτημα, χωρίς, προς το παρόν, να διαφαίνεται ουσιαστικός τρόπος αλλαγής των αρνητικών εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για τη δικαιοσύνη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η καταγγελία για την παραχώρηση αποζημίωσης προς δύο συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου που έγινε εξωδικαστικά με την Τράπεζα Κύπρου ενώ ο ίδιος προήδρευε και συμμετείχε στις αποφάσεις για σειρά υποθέσεων εναντίον πρώην στελεχών της Τρ. Κύπρου, αλλά και της ίδιας της τράπεζας

Οι καταγγελίες συνεχίζουν να επικεντρώνονται επίσης στους δικηγόρους της τράπεζα, το γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου, και τις σχέσεις μελών του με δικαστές του ανωτάτου.

Οι φωνές που αξιώνουν την παραίτηση του κ. Νικολάτου πυκνώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά και την παραδοχή του ιδίου ότι η θυγατέρα και η αδελφή του (κουρεμένοι κάτοχοι αξιογράφων), έλαβαν εν γνώσει του με εξωδικαστική διαδικασία αποζημιώσεις από την Τράπεζα Κύπρου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η εξωδικαστική διαδικασία για παραχώρηση αποζημιώσεων στα συγγενικά του πρόσωπα έγινε νομότυπα.

Ο νομικός Κώστας Βελάρης είχε δηλώσει χθες στη StockWatch ότι οι ισχυρισμοί Νικολάτου δεν είναι επαρκείς.

«Αν οι ισχυρισμοί του Κώστα Κληρίδη και οι καταγγελίες του αδελφού του τεκμηριωθούν, τότε ο κ. Νικολάτος θα πρέπει να φύγει, να παραιτηθεί», παρατήρησε ο κ. Βελάρης.

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης που υιοθέτησε πλήρως τις καταγγελίες του αδελφού του άφησε πλήρως εκτεθειμένο τον κ. Νικολάτο.

Στη γραπτή του δήλωση ο γενικός εισαγγελέας είχε τονίσει ότι ο κ. Νικολάτος θα έπρεπε, μετά τον εξωδικαστικό διακανονισμό της θυγατέρας του με την Τρ.Κύπρου, να τον οδηγήσει στη μη συμμετοχή του στην εκδίκαση σοβαρής υπόθεσης στην οποία καταδικασθείσα ήταν η ίδια η Τρ. Κύπρου.

Προβληματισμός στις τάξεις των νομικών

Στους κύκλους των νομικών επικρατεί έντονα η άποψη ότι τυχόν παραμονή του κ. Νικολάτου στην προεδρία του ανωτάτου δεν θα φέρει ηρεμία. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, θα εντείνει την προκατάληψη των πολιτών έναντι του θεσμού της δικαιοσύνης, οι οποίοι ήδη έκριναν υιοθετώντας τις καταγγελίες Κληρίδη.

Ήδη οι καταγγελίες Κληρίδη και η δημόσια δήλωση του γενικού εισαγγελέα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών μετά από την ομόφωνη γνώμη των μελών της.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε ότι η παρέμβαση του νομοθετικού σώματος θα συμβάλει στη διαμόρφωση εισηγήσεων για να πάψει, όπως είπε, ο κλονισμός και να διορθωθούν τα κακώς έχοντα που προκλήθηκαν εδώ και δεκαετίες.

Η επιτροπή θα εξετάσει δύο πτυχές. Η μία πτυχή αφορά στην οικογενειοκρατία και στο ασυμβίβαστο στο δικαστικό σώμα και η δεύτερη στην εξωδικαστική υπόθεση με τα αξιόγραφα των συγγενών του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σήμερα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου για να εξετάσει τις καταγγελίες του κ. Ν. Κληρίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επανέλαβε χθες ότι ο ΠτΔ θα παρέμβει στα τεκταινόμενα στη δικαιοσύνη, μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με βάση το σύνταγμα.

Εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου και μετά από έγκριση των κυπριακών αρχών, αναμένεται στην Κύπρο, όπως ανέφερε χθες στη StockWatch ο γενικός εισαγγελέας, κλιμάκιο της Greco που είναι η αρμόδια επιτροπή του συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς για να εξετάσει τα διαδραματιζόμενα με τις νομικές αρχές.

Παρέμβαση Συλλούρη και διαρροές Τρ. Κύπρου

Παρέμβαση έκανε χθες και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος εξέφρασε θλίψη σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις επί του θέματος.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν υποδηλοί πως η νομοθετική εξουσία μπορεί, ή επιτρέπεται να παραμείνει απλός θεατής στα όσα τεκταίνονται.

Η Τράπεζα Κύπρου απέφυγε μέχρι σήμερα να σχολιάσει τις καταγγελίες Κληρίδη.

Διέρρευσε ωστόσο ότι έχει προβεί μέχρι στιγμής σε 1650 εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με κατόχους αξιογράφων, χωρίς να δίνει δειγματοληπτικά λεπτομέρειες κάποιων περιπτώσεων.

Η BOCH είχε θέσει παλαιότερα τρία σχέδια διακανονισμού τα οποία αφορούσαν δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια με εξασφαλίσεις αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Όπως σημειώνεται, σε αυτούς έχει προσφερθεί διαγραφή των δανείων τους μέχρι 50%, και επέκταση χρόνου αποπληρωμής με μικρή διαγραφή του δανείου τους.

Του Λεύκου Χρίστου