You are here

Μέιτζορ: Καλεί την Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της

19/01/2019 15:56

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ κάλεσε σήμερα την Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει τις "κόκκινες γραμμές" για το Brexit ή να επιτρέψει στη βουλή να βρει έναν τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία.

Ο Μέιτζορ είπε ότι ο ίδιος είχε συμβιβαστεί με σημαντικές αποφάσεις ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο όταν ήταν πρωθυπουργός το διάστημα 1990-1997 και κάλεσε την σημερινή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να κάνει το ίδιο μετά την συντριπτική καταψήφιση του σχεδίου της για το Brexit από το κοινοβούλιο.

"Η συμφωνία της είναι νεκρή και ειλικρινώς δεν πιστεύω ότι επιμένοντας σε αυτήν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά, αν δηλαδή υπάρξει κάποια διαφορά", δήλωσε ο Μέιτζορ στο ραδιόφωνο του BBC, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.

Η Μέι πρόκειται να ενημερώσει την Δευτέρα το κοινοβούλιο ποιά θα είναι τα επόμενα βήματά της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Οι βουλευτές θα μπορούν μετά να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για να δουν αν κάποια από αυτές θα συγκεντρώσει υποστήριξη από την πλεοψηφία των βουλευτών.

"Αν αποχωρήσουμε σε συνθήκες χάους και χωρίς συμφωνία αυτό για μένα θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα", πρόσθεσε ο Μέιτζορ.

Η Μέι θα πρέπει να "παρακάμψει" τους βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να δεχτούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να άρει την αντίθεσή της σε βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Μέιτζορ, ο οποίος είχε επίσης δεχτεί εσωκομματική εξέγερση για την Ευρώπη.

Η Μέι έχει αποκλείσει την παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, μια επιλογή που θεωρείται λιγότερο καταστροφική από οικονομικής πλευράς γιατί η Βρετανία δεν θα είναι ικανή να ελέγξει την μεταναστευτική ροή από το μπλοκ. Έχει επίσης αποκλείσει την παραμονή στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Αν η Μέι δεν μπορεί να συμβιβαστεί, θα πρέπει να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τις διαφωνίες του, είπε ο Μέιτζορ. "Θεωρώ ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι βουλευτές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους". Αν αυτό αποτύχει, η Βρετανία θα πρέπει να διενεργήσει και νέο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

 Στο μεταξύ, ήταν σωστό να καθυστερήσει η έξοδος, έκρινε ο Μέιτζορ. Τα σχόλιά του απορρίφθηκαν από μια βουλευτή των Τόρις η οποία τα χαρακτήρισε "απομεινάρια ελιτίστικων απόψεων|.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν είπε στο BBC ότι η Μέι θα πρόδιδε τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους ψηφοφόρους αν εξέταζε την παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στην τελωνειακή ένωση ή αν σκεφτόταν ένα νέο δημοψήφισμα. "Το Brexit δεν θα είχε κανένα νόημα. Δεν θα αποχωρούσαμε από την ΕΕ, θα παραμέναμε σε αυτήν", είπε.