You are here

Καμία ενημέρωση ΑΡΚ για υπόθεση χρηματισμού

21/01/2019 16:09

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου δεν έτυχε καμίας επίσημης ενημέρωσης από την Αστυνομία ή αλλού για τις λεπτομέρειες της καταγγελίας για χρηματισμό μελών της Αρχής από συγκεκριμένο καναλάρχη, δήλωσε ο Διευθυντής της Αρχής Νεόφυτος Επαμεινώνδας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα τον Νόμο Περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του 2019. Κατά τη συνεδρία οι Βουλευτές έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις ως προς το ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες και αφορούσε την καταγγελία συγκεκριμένου καναλάρχη για χρηματοδότηση μελών της Αρχής από τον ίδιο για ευνοϊκή μεταχείριση.

Ο κ. Επαμεινώνδας σημείωσε πως μέχρι σήμερα η Αρχή δεν έτυχε καμίας επίσημης ενημέρωσης και για αυτό δεν τοποθετήθηκε, ενώ το θέμα χειρίζεται ο Γενικός Ελεγκτής και η καταγγελία μεταβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Οσον αφορά τον Προϋπολογισμό της Αρχής, κατά την παρουσίαση του ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, λέχθηκε ότι για το 2019 είναι πλεονασματικός και περιλαμβάνει σύνολο δαπανών €1.730.781 σε σχέση με σύνολο εσόδων ύψους €1.950.950. Σε σχέση με τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό για το 2018 παρουσιάζει αύξηση εσόδων κατά €119.300.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ενώπιον της η Αρχή και η οποία θα έρθει και ενώπιον της Βουλής είναι η ενσωμάτωση στη νομοθεσία μια νέας ευρωπαϊκής οδηγίας. Ανάμεσα σε άλλα, η νέα οδηγία αφορά την επέκταση του φάσματος εποπτείας της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προέρχονται από το διαδίκτυο και αφορούν το Youtube. Παράλληλα, η νέα οδηγία ενισχύει την ανεξαρτησία της Αρχής.

Καταλήγοντας στην ενημέρωση και κατά την απάντηση των ερωτήσεων των Βουλευτών, ο κ. Επαμεινώνδας είπε πως υπάρχει μια σαφής βελτίωση στην όλη κατάσταση που επικρατεί στην ραδιοτηλεόραση σε σχέση με το 2001 όταν ξεκίνησαν οι λειτουργίες της Αρχής. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, ενώ έκλεισε σημειώνοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση και εκείνο που δεν είναι ελεγχόμενο πλέον, είναι το διαδίκτυο.