You are here

ΠτΔ: Στοχοποιείται η Κύπρος για διαβατήρια

23/01/2019 13:58

Η Κύπρος στοχοποιείται για το θέμα των διαβατηρίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του νέου νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ, στα Λατσιά και κληθείς να σχολιάσει ότι η Κομισιόν μας «στήνει στον τοίχο» για τα θέματα των διαβατηρίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα θέματα υπηκοοτήτων είναι καθαρά εθνικής αρμοδιότητας, αλλά θέλω να επισημάνω ότι δεν μπορεί σε μια πενταετία η παραχώρηση υπηκοοτήτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιπροσωπεύει μόλις το 0.3% και δεν θέλω να αναφέρω τις δεκάδες χιλιάδες υπηκοοτήτων που δίδονται από άλλα κράτη».

«Στοχοποιείται (η Κύπρος) για τους καλά γνωστούς λόγους είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους», ανέφερε.

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι είναι αδιανόητο σε μια χώρα όπου δεν παρατηρήθηκε - και εύχομαι να μην επισυμβεί κάτι ανάλογο -  ουδεμία τρομοκρατική πράξη - ουδεμία διασύνδεση με τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη, στις πλείστες όσες των χωρών οι ιδιοκτήτες είτε ποδοσφαιρικών ομάδων είτε μεγάλων υποδομών, ανήκουν σε εκείνους που μας κατηγορούν ότι εμείς τους υποστηρίζουμε να μας ασκούν κριτική», τόνισε.

«Κάποια ώρα επιτέλους θα πρέπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά να τερματιστούν και θέλω να είμαι αυστηρός πάνω σε αυτό. Έχουμε τα αυστηρότερα από όλες τις 20 χώρες που προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας κριτήρια και παρά ταύτα στοχοποιείται η Κύπρος για τους όποιους λόγους που, επαναλαμβάνω, από το σύνολο των υπηκοοτήτων που δίνονται εκπροσωπεί μόλις το 0.3%. Και υπάρχει ανησυχία για το 0.3% των υπηκοοτήτων στο σύνολο από 180 τόσες χιλιάδες που δίδονται ετησίως, για την Κύπρο».

Δικαιοσύνη

Όσον αφορά τα θέματα δικαιοσύνης και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκφράζονται έντονα παράπονα από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, είπε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και βεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση να μη ζητηθεί η νομική γνωμάτευση όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση αν υπήρξαν επαφές μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «προσωπικά ο ίδιος όχι, βεβαίως, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε. Και ούτως ή άλλως οποιοδήποτε νομοσχέδιο περνά από τη Νομική Υπηρεσία».

«Οι μεταρρυθμίσεις αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση όσον αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης και ανατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως την καθ’ ύλην αρμόδια ανεξάρτητη Υπηρεσία, να ετοιμάσει μελέτη που να συνάδει με πολιτικές της Κυβέρνησης».

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε μια αντιπαράθεση τώρα. Δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να αποκλειστεί ποτέ ο Γενικός Εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει άποψη. Ούτως ή άλλως σε τελική ανάλυση και η Βουλή θα έχει άποψη, αφού θα κληθεί να ψηφίσει τα νομοσχέδια. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να δημιουργούνται θέματα αντιπαράθεσης με θεσμούς που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε παρά να εκσυγχρονίσουμε την απονομή της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για την άφιξη της GRECO, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι και το πλέον ευχάριστο, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι πάντα καλοδεχούμενες οι όποιες υποδείξεις πρέπει να συνάδουν με τα όσα η παγκόσμια καλή πρακτική υπαγορεύει, είτε όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης είτε άλλων θεσμών».

ΓΕΣΥ

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

«Το ΓΕΣΥ είναι απόφαση της Κυβέρνησης και ομόφωνα της Βουλής, του πολιτικού συστήματος και θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Μια και έξω. Και αν υπάρχουν αδυναμίες να δούμε όταν λειτουργήσει πώς μπορεί μια τέτοια επαναστατική αν θέλετε μεταρρύθμιση να υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων από οπουδήποτε και αν προέρχονται».