You are here

Με το αριστερό στο νέο χρόνο το οικονομικό κλίμα

01/02/2019 10:45

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Ιανουάριο του 2019 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να υποχωρεί στις 112,4 μονάδες από 116,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, παρά την επιδείνωση ο δείκτης συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (δηλαδή τις 100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών στην κυπριακή οικονομία, αν και τα περιθώρια σημαντικής ενδυνάμωσης του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να περιορίζονται.

 Από τον Ιανουάριο 2019 τα στοιχεία για τον δείκτη έχουν αναθεωρηθεί λόγω αλλαγής των συνιστωσών του δείκτη οικονομικού κλίματος των καταναλωτών λόγω μεθοδολογικών βελτιώσεων και αναπροσαρμογής του μακροχρόνιου μέσου όρου και της μακροχρόνιας διακύμανσης που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του.

 Η επιδείνωση τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως σε υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση.

Η αποδυνάμωση του κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση προέρχεται από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και από σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη δραστηριότητα τους το επόμενο τρίμηνο.

Τον Ιανουάριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο ήταν πολύ πιο συγκρατημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν στα θετικά επίπεδα του Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των εργαζομένων τους το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, παραμένοντας όμως θετικές. Τον Ιανουάριο, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ το κλίμα στις κατασκευές δεν σημείωσε μεταβολή.

Με βάση τον αναθεωρημένο δείκτη οικονομικού κλίματος των καταναλωτών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς λόγω βελτίωσης σε όλες τις συνιστώσες του δείκτη, δηλαδή οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες, αναμενόμενη οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, αναμενόμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες και δαπάνες για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Της Γεωργίας Χαννή