You are here

Υποχωρεί η εμπιστοσύνη στα δικαστήρια

07/02/2019 07:22

Το μέγεθος του πλήγματος στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η κοινή γνώμη τα δικαστήρια δείχνει νέα έρευνα αξιοπιστίας της StockWatch, με δείγμα 600 νοικοκυριά.

Η έρευνα, που έγινε εν μέσω της συζήτησης που προκλήθηκε από τις καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη δικαιοσύνη, δείχνει παράλληλα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα δημόσια πανεπιστήμια και στην αστυνομία.

Ο μέσος όρος της αξιοπιστίας 16 πολιτειακών θεσμών και οργανισμών βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με πριν – στο 5,04 από τα 10 τον Ιανουάριο του 2019 έναντι 4,97 στην έρευνα Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,9 από τα 10 από 7,6 στην προηγούμενη έρευνα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παραδοσιακά βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και σε αυτό το κύμα έχει φτάσει στο πιο ψηλό σημείο από το 2015 που ξεκίνησε η έρευνα για τους θεσμούς.

Η βαθμολογία για τον γενικό ελεγκτή αυξήθηκε στο 6,8 από 6,6 στην προηγούμενη έρευνα.

Την τρίτη ψηλότερη βαθμολογία λαμβάνει το ΤΕΠΑΚ (6,4) έναντι 6 στην προηγούμενη έρευνα που φαίνεται να ανακάμπτει.

Ακολουθούν η αστυνομία Κύπρου, η γενική εισαγγελία και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο μέσος όρος των απαντήσεων για την αστυνομία είναι 5,9 από 5,4 στην προηγούμενη έρευνα φθάνοντας στο πιο ψηλό σημείο από το 2015 που ξεκίνησε η έρευνα για τους θεσμούς.

Η γενική εισαγγελία έχει μείνει στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της προηγούμενης έρευνας.

Τα δικαστήρια στη Κύπρο φαίνεται ότι έχουν πληγεί από τα θέματα που έχουν βγει στην επικαιρότητα αυτό το μήνα με τη βαθμολογία τους να υποχωρεί στο 5,1 από 5,5 τον Σεπτέμβριο.  Πριν ένα χρόνο τα δικαστήρια λάμβαναν συνολική βαθμολογία 6 από τα 10.

Μείωση στην αξιοπιστία καταγράφει και η τοπική αυτοδιοίκηση (τοπική αρχή - δήμος/κοινότητα) με τη βαθμολογία να πέφτει στο 5,3 από 5,8. Η πτώση προέρχεται κυρίως από την επαρχία Λευκωσίας (από 5,8 τον Ιανουάριο του 2018 στο 4,9 τον Ιανουάριο του 2019).

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch από το 2013. Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 600 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 9-18 Ιανουαρίου 2019.

Της Γεωργίας Χαννή