You are here

Αύξηση βρετανικής οικονομίας το 2018

12/02/2019 12:22

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αναπτύχθηκε το 2018 η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν αργά τη Δευτέρα, καθώς η αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexit πλήττει την χώρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξέλθει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανήλθε το 2018 στο 1,4%, από 1,8% το 2017, σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε μόλις στο 0,2% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, σημειώνει η ONS σε ανακοίνωση της.

Τα επίσημα στοιχεία ανακοινώθηκαν τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διασφαλίσει παραχωρήσεις από την ΕΕ σε σχέση με το Brexit οι οποίες θα μπορούσαν να εγκριθούν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και να αποτρέψουν μια χαοτική διάσπαση της Ένωσης στις 29 Μαρτίου.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα άκρα με τη Βρετανία λίγες μόνο εβδομάδες μακριά από την προγραμματισμένη αποχώρησης από την ΕΕ και χωρίς να υπάρχουν ακόμη συμφωνίες για την εξέλιξη αυτή.

Τα στοιχεία ακολουθούν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία, ο βασικός κλάδος των υπηρεσιών στη Βρετανία έμεινε σχεδόν στάσιμος τον Ιανουάριο.

"Η οικονομία πλήγηκε σαφώς το πρώτο τρίμηνο του 2019 εν μέσω σοβαρών επιφυλάξεων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών που προκύπτουν από τις αυξημένες αβεβαιότητες σε σχέση με το Brexit, ενώ σε αυτό συμβάλει και η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη", δήλωσε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο Club EY ITEM.

"Οι κατασκευές, η παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών μειώθηκαν εντός του μήνα (Δεκέμβριο) και για πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλη πτώση της μηνιαίας παραγωγής από το Σεπτέμβριο του 2012", σημειώνει η ONS.

ΚΥΠΕ