You are here

Από τα πιο ψηλά στην ΕΕ τα επιτόκια δανεισμού της Κύπρου

20/02/2019 07:01

Αλμυρό παραμένει το κόστος δανεισμού της Κύπρου σε σχέση με τις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τη μείωση του στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων η Κύπρος εξέδωσε χθες για πρώτη φορά δεκαπενταετές ομόλογο με ονομαστικό επιτόκιο 2,75% και απόδοση 2,76%.

Το επιτόκιο αποτέλεσε πόλο έλξης για δεκάδες ξένους θεσμικούς επενδυτές, που έσπευσαν να υποβάλουν προσφορές συνολικής αξίας πέραν των €8 δισ.

Αξιολογώντας τα ιδιαίτερα θετικά δεδομένα, η Κύπρος δανείστηκε τελικώς €1 δισ., με τα οποία θα αποπληρώσει υφιστάμενο εγχώριο δανεισμό και μέρος του ρωσικού δανείου που έλαβε το 2013, στο μέσο της οικονομικής κρίσης.

Στον τρίτο όροφο του υπουργείου οικονομικών, η έκδοση θεωρήθηκε ως επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που υπάρχει στην κυπριακή οικονομία.  Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε «πολύ καλό» το κόστος δανεισμού της Κύπρου. 

Αν και η Κύπρος κατάφερε να εξέλθει από την κατηγορία «σκουπίδια» των πλείστων οίκων αξιολόγησης, το κόστος δανεισμού της παραμένει από τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, είναι το πέμπτο πιο ψηλό επιτόκιο σε εκδόσεις 15 ετών κυβερνητικών ομολόγων.

Τα πιο ψηλά επιτόκια για 15ετή ομόλογα πληρώνουν η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία.  Η Ρωσία είναι εκτός ΕΕ και η Ουγγαρία εκτός ευρωζώνης.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρει ότι το επιτόκιο που πέτυχε η Κύπρος είναι καλό υπό τις συνθήκες της αγοράς αλλά πιο ψηλό από την έκδοση του δεκαετούς ομόλογου τον Σεπτέμβριο καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμο δανεισμό που εμπεριέχει μεγαλύτερα ρίσκα για τον επενδυτή.

«Η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς η Κύπρος εκμεταλλεύεται τις τελευταίες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και ταυτόχρονα τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των κυβερνητικών ομολόγων», αναφέρει.

«Είναι θετικό ότι η Κύπρος αποπληρώνει χρέη όπως το ρωσικό δάνειο με πιο ψηλά επιτόκια και αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες με χαμηλότερο κόστος δανεισμού», τονίζει ο κ. Θεοχαρίδης.

Παρά το βελτιωμένο περιβάλλον, τα ρίσκα για την κυπριακή οικονομία παραμένουν, σημειώνουν οι οικονομολόγοι, αναφέροντας την αλλαγή στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων που παραμένει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Παρά τις αναβαθμίσεις και τον ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος της Κύπρου παραμένει σε ψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό του 107% του ΑΕΠ.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόδοση και του δεκαετούς ομολόγου που είναι η τρίτη πιο ψηλή εντός ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν τη χώρα.

Της Γεωργίας Χαννή