You are here

«Έντονα προβληματισμένος» ο πρόεδρος για διοικητή ΚΤ

22/02/2019 07:04

Έντονα προβληματισμένος παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα που διαχέεται από το προεδρικό σε σχέση με τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον διορισμό του επόμενου διοικητή.

Ο πρόεδρος προβληματίζεται έντονα για το πρόσωπο του διοικητή μετά από όσα πέρασε η Κύπρος, αναφέρει κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι είναι σε επαφή με άτομα από Κύπρο και εξωτερικό για να τον συμβουλεύσουν.

Η ονοματολογία και η σεναριολογία για το όνομα του νέου διοικητή είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς πλησιάζει η στιγμή του διορισμού.

Πέραν των ονομάτων που ήδη ακούστηκαν για τη θέση όπως είναι τα μέλη του ΔΣ Κωνσταντίνος Ηροδότου και Ανδρέας Περσιάνης αλλά και οι τραπεζίτες Τάκης Αράπογλου και Μιχάλης Κολακίδης, στο τραπέζι πέφτουν και άλλα ονόματα κύπριων τραπεζιτών που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία και χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος είναι να διορίσει άτομο με πείρα στον τραπεζικό τομέα.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος ευνοεί κάποιον με πείρα στο εξωτερικό όσον αφορά τραπεζικά θέματα που θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί σε όλες τις εποπτικές απαιτήσεις.

Από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται σκωπτικά ότι η τραπεζική πείρα ήταν ένα χαρακτηριστικό που έλειπε από τους προηγούμενους διοικητές.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια επίσημη σύσκεψη για το όλο θέμα.

Η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση της τον Απρίλιο καθώς λήγει η θητεία της.

Πέραν του νέου διοικητή, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει και για την πλήρωση των θέσεων των δύο μελών που παραμένουν κενές στο ΔΣ, ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού.

Αναμένεται επίσης η πλήρωση της θέσης διευθυντή στο τμήμα εποπτείας και ανώτερου διευθυντή για τη διεύθυνση τραπεζικών εργασιών. 

Νομοσχέδιο για ΚΤ

Πέραν των σκέψεων για τον νέο διοικητή, η κυβέρνηση εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για την έγκριση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί για την Κεντρική Τράπεζα. Η προσπάθεια είναι να εγκριθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητή, ώστε οι εκτελεστικοί σύμβουλοι της Κεντρικής να μπορούν να έχουν πιο συγκεκριμένο ρόλο στο οργανόγραμμα της ΚΤ.

Με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι εκτελεστικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διοίκηση της ΚΤ λόγω συνταγματικού κωλύματος.  Ο θεσμός των εκτελεστικών συμβούλων – που αμοίβονται με περίπου €150 χιλ. – εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2013 ως μορφή ελέγχου του τότε διοικητή και έκτοτε αμφισβητείται εντός και εκτός Κύπρου.

Από το υπουργείο οικονομικών αναφέρθηκε στη StockWatch ότι το νομοσχέδιο θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες και στη γενική εισαγγελία για νομικοτεχνικό έλεγχο.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του διοικητή, του εκτελεστικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου.

Η προώθηση του νομοσχεδίου θα απαιτήσει και αλλαγή του συντάγματος καθώς τα καθήκοντα του διοικητή ρυθμίζονται από το σύνταγμα.

Της Γεωργίας Χαννή