You are here

Moody’s: Μαξιλάρι κεφαλαίων στην Τρ. Κύπρου

07/03/2019 06:44

Στην ψήφιση της νομοθεσίας για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνοντας ότι η Τρ. Κύπρου αποκτά κεφαλαιακό μαξιλάρι για να απορροφήσει τις επιπτώσεις πιο αυστηρών λογιστικών προτύπων και για να προχωρήσει σε περαιτέρω προβλέψεις.

Στο εβδομαδιαίο του outlook, ο οίκος αναφέρει ότι ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) της τράπεζας σε ομαδική βάση θα αυξηθεί κατά 170 μονάδες βάσης στο 15,4%, ενώ εκτιμάται ότι ο δείκτης των κοινών μετοχών (TCE) προς τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία θα αυξηθεί κατά 60 βασικές μονάδες στο 11,2%.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις είναι περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας και τόσο ο οίκος όσο και οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών τους δίνουν περιορισμένη αξία στους υπολογισμούς κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μόνη τράπεζα που έχει πάρει σημαντικές φορολογικές ζημίες από τη Λαϊκή Τράπεζα τον Μάρτιο του 2013. Η τροποποίηση θα επιτρέψει τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου κατά € 250 εκ. Ως εκ τούτου, το pro forma CET1 της τράπεζας θα ανέλθει στο 15,4% από 13,7% από το τέλος του 2018. Αυτό συγκρίνεται με τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,5% το 2019.

Τα στοιχεία της τράπεζας περιλαμβάνουν επίσης την πιθανή πώληση ΜΕΔ που αναμένουν έγκριση από την αρμόδια αρχή.

«Τα ισχυρότερα επίπεδα κεφαλαίου ενισχύουν τα αποθέματα που έχει στη διάθεση της η τράπεζα για να απορροφήσει πλήρως τις επιπτώσεις του διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς αριθ. 9, το οποίο μειώνει το CET1 κατά 190 μονάδες βάσης στο 13,5% και υποστηρίζει τις στρατηγικές μείωσης των ΜΕΔ.

Από τα τέλη του 2018, τα ΜΕΔ ήταν ένα από τα υψηλότερα στις τράπεζες που καλύπτει ο οίκος, με αναλογία ΜΕΔ σε μεικτά δάνεια ύψους 36%, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης ΜΕΔ. Τα βελτιωμένα επίπεδα κεφαλαίων της τράπεζας θα της παρείχαν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάζοντος κεφαλαίου της με τη μορφή συμπληρωματικών προβλέψεων, εάν χρειαστεί, να διαθέσει περαιτέρω ΜΕΔ.

«Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, την οποία αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Η Κύπρος ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοια νομοθεσία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία, στην Κύπρο δεν υπάρχει dilution στους μετόχους της τράπεζας, επειδή δεν μεταβιβάζονται στην κυβέρνηση μετοχές ως επιστροφή για τυχόν πραγματοποιηθείσες κρατικές απαιτήσεις», αναφέρει ο οίκος.

Της Γεωργίας Χαννή