You are here

Δέχονται τρομερό πλήγμα οι εγγραφές καινούριων οχημάτων

08/03/2019 12:22

Μείωση για δεύτερο συνεχή μήνα παρουσίασαν τον Φεβρουάριο του 2019 οι εγγραφές σαλούν οχημάτων με ιδιαίτερο πλήγμα να δέχονται τα καινούρια οχήματα εν αναμονή της ψήφισης των νομοσχεδίων για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο κατανάλωσης.

Την 1η Μαρτίου η βουλή ανέβαλε τη ψήφιση των νομοσχεδίων για αλλαγή του πλαισίου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας οχημάτων που εγγράφονται για πρώτη φορά στην κυπριακή Δημοκρατία και μηδενισμό του φόρου κατανάλωσης.

Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι ο καθορισμός τους θα γίνεται στη βάση των εκπομπών ρύπων με επιπρόσθετη χρέωση βάσει των αντιρρυπάντικών προτύπων Euro που συνδυάζουν τον παράγοντα των εκπομπών ρύπων με την ηλικία των οχημάτων.

Σε σχέση με το φόρο κατανάλωσης, το αρχικό νομοσχέδιο αφορούσε κατάργηση του φόρου ωστόσο, με τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, επήλθε αλλαγή στο κείμενο του νομοσχεδίου έτσι ώστε να προνοεί μηδενισμό του φόρου, για σκοπούς καλύτερου ελέγχου.

Τα νομοσχέδια αναμένεται να τεθούν ξανά ενώπιον της ολομέλειας της βουλής στις 15 Μαρτίου.

Η μη ψήφιση των αλλαγών οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα την αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, oι εγγραφές επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε 2.887 από 3.025 τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώνοντας μείωση 4,6%.

Τον Ιανουάριο η μείωση έφθασε το 6,4%

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκολγου σημειώνει ότι η κατάσταση στην αγορά εξακολουθεί να είναι παγωμένη ενόσω η βουλή δεν αποφασίζει για τις προωθούμενες αλλαγές.

«Τρομερό πλήγμα δέχονται οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να είναι το χειρότερο μετά την οικονομική κρίση», τονίζει.

Οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 18,1% στα 891 από 1.088.

Στα μεταχειρισμένα καταγράφηκε αύξηση 3% φθάνοντας στα 1.996 από 1.937.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν κατά 5,6% στις 6.144, σε σύγκριση με 6.506 την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Της Γεωργίας Χαννή