You are here

Χαμηλόμισθοι δύο ταχυτήτων

12/03/2019 10:06

Το χάσμα μεταξύ των χαμηλόμισθων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλο, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μελέτη εξετάζει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη, το 2007, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πρόσφατη οικονομική κρίση, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης μέχρι το 2013. Για τις εκτιμήσεις χρησιμοποιήθηκαν συγκρίσιμα δεδομένα για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και Ευρωπαϊκών χωρών (Έρευνα Εισοδημάτων και Συνθηκών Διαβίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- EU-SILC).

Ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο «ανεξήγητο» χάσμα κατά το 2007 είναι το Λουξεμβούργο, και σχεδόν όλες οι χώρες που εισήλθαν σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, όπως Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Λετονία, και Ρουμανία. Από την άλλη, ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο χάσμα το 2007 είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.

Επιπρόσθετα, η μελέτη εξετάζει το χάσμα κατά μήκος της κατανομής των μισθών στους δύο τομείς για τα δύο χρόνια 2007 και 2013. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται μεγάλο χάσμα μεταξύ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημόσιου και των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μικρό ή και αρνητικό.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές χώρες, όπως και στην Κύπρο, τα μέτρα λιτότητας επικεντρώθηκαν εκεί που το χάσμα μισθών ήταν χαμηλό ή αρνητικό (δηλαδή στους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους) και δεν επεδίωξαν να αλλάξουν την ποσοστημοριακή δομή του χάσματος αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Γ.Χ.