You are here

Θησαυρίζουν με τουρκοκυπριακά φιλέτα της Λεμεσού

15/03/2019 06:50

Τουρκοκυπριακές περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να τυγχάνουν στρεβλής και αδιαφανούς εκμετάλλευσης προς όφελος των ολίγων που τις έλαβαν προ δεκαετιών και της αξιοποιούν ποικιλοτρόπως. 

Όπως η Πάφος, η Λάρνακα και η Λευκωσία, έτσι και η Λεμεσός περιλαμβάνεται στον «αμαρτωλό» κατάλογο της διαχρονικής κακοδιαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. 

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, όμως δυστυχώς δεν κρατάμε ένα μαγικό ραβδί για να επιλύσουμε θέματα δεκαετιών», αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, Μάκης Οικονομίδης.

Παρά τις προσπάθειες της πολιτείας να ρυθμίσει την εκμετάλλευση τουρκοκυπριακών περιουσιών, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά καιρούς παραμένουν, παρά τους σχεδιασμούς που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται για επίλυση τους.

Διαχείριση που αγγίζει τα όρια της λεηλασίας

Το 1991 εγκρίθηκε ο περί τουρκοκυπριακών περιουσιών (διαχείριση και άλλα θέματα) νόμος και ιδρύθηκε ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».  Τα χρόνια που προηγήθηκαν όμως, οι περιουσίες είχαν ήδη διαμοιραστεί και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων, η κατάσταση εδραιώθηκε και πολλοί εξακολουθούν να κερδοσκοπούν μέχρι σήμερα.

Τουρκοκυπριακές περιουσίες έτυχαν εκμετάλλευσης από πρεσβείες, επιχειρήσεις, σωματεία κλπ έναντι πενιχρών ενοικίων και κάποιοι κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους φιλέτα τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκαν εισπράττοντας εκατομμύρια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περίπτωση εταιρείας όπου σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, κέρδισε σε διάστημα μερικών μηνών €10 εκ., αγοράζοντας τεμάχια γης έναντι €6.492.685 τα οποία πούλησε €16.513.633.

«Σε παλιές εποχές γινόταν χαμός, ο κλέψας του κλέψαντος. Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γίνεται αναπροσαρμογή, αλλά δεν κρατούμε ένα μαγικό ραβδί και μπορούμε να λύσουμε τα πάντα», τονίζει ο κ. Οικονομίδης.

Περιουσίες αξίας εκατομμυρίων στη Λεμεσό!

Η ραγδαία ανάπτυξη της Λεμεσού, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο και η δραματική αύξηση των τιμών των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι αναμενόμενο έχει εκτοξεύσει και την αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών αυτών στα ύψη.

Ανάμεσα στα φιλέτα – χρυσάφι, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η περιοχή στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας όπου βρίσκεται ο ναυτικός όμιλος Κερύνειας, μια τεράστια έκταση που συνορεύει με τη μαρίνα Λεμεσού, έκταση στην περιοχή της οδού Νίκου Παττίχη, μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Τσερκέζ ( δίπλα από το σημείο όπου θα ανεγερθεί το καζίνο resort).

Είναι περιουσίες που σε πολλές περιπτώσεις οι διαχειριστές εκμεταλλεύονται σε υπερβολικά χαμηλό κόστος από το κανονικό, σε σημείο όπου η εκμετάλλευση αυτή αγγίζει τα όρια της λεηλασίας, όχι μόνο εις βάρος των ιδιοκτητών τους αλλά και εις βάρος των ελληνοκυπρίων φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να εισφέρουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των περιουσιών των οποίων η αξία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα €8 δισ.

«Υπάρχουν τέτοιες στρεβλώσεις.  Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου άτομα που μπορεί να είναι εκτοπισθέντες να διαχειρίζονται τεμάχια πολύ πιο μεγάλα από εκείνα που τους είχαν παραχωρηθεί. Δηλαδή με κάποιον τρόπο αυθαίρετα, χρησιμοποιούν μεγαλύτερα τεμάχια από αυτά που δικαιούνται.  Ορισμένοι είναι και γνωστοί», αναφέρει ο τέως δήμαρχος Λεμεσού και πρώην υπουργός εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου, αναφέρει επίσης ότι μέσα στην πόλη υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταστήματα χρησιμοποιούνται με υπενοικίαση αλλά αυτά «δεν είναι πολλά. Έχουμε παρατυπίες αλλά δεν έχουμε μεγάλες καταλήψεις από αναρμόδιους τουρκοκυπριακών περιουσίων στη Λεμεσό» .  Όπως επισημαίνει όμως υπάρχου  πολλά κλειστά υποστατικά όπου οι δικαιούχοι έχουν πεθάνει και τα παιδιά τους δεν ενδιαφέρονται αν και συνεχίζουν τα κρατούν και γι’ αυτό είναι κλειστά.

Προσπάθειες για ευνομία

Από πλευράς της κυβέρνησης διαμηνύεται η βούληση για πάταξη της παρανομίας.  Η υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, έχει καταρτίσει από το 2017 στρατηγικό σχέδιο για αντιμετώπιση της κατάστασης βάσει ενός γενικού σχεδίου για αντιμετώπιση της κατάστασης που κατάρτισε το υπουργείο εσωτερικών.  Πριν ένα χρόνο ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για εξάλειψη των στρεβλώσεων και για εισαγωγή περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα. 

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομίδης μεταξύ άλλων έχουν εισαχθεί κοινωνικά, οικονομικά και άλλα κριτήρια για τους ενδιαφερομένους «ώστε να αρθεί αυτή η αδικία». Επίσης, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η καταγραφή των περιουσιών αυτών.

«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται, σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτές οι περιουσίες, έχουμε περίπου έξι χιλιάδες κατοικίες, τρεις χιλιάδες επαγγελματικές στέγες, καμιά δεκαριά χιλιάδες αγροτεμάχια και γεωργικούς / κτηνοτροφικούς κλήρους. Έχουμε επίσης τεμάχια τα οποία είναι αυτά που αποκαλούνται ως φιλέτα.  Οι διαχειριστές πρέπει να εποπτεύονται και να δούμε κατά πόσο οι μισθώσεις είναι συμβατές με τους κανονισμούς και τις πρόνοιες του νόμου.  Για παράδειγμα να πω ότι απαγορεύεται η υπεκμίσθωση.  Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.  Πρέπει να τις εντοπίσουμε», αναφέρει ο κ. Οικονομίδης .

Όπως λέει, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα φιλέτα, «για τις απομακρυσμένες περιοχές της Ίνιας για παράδειγμα ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όμως για αυτές που βρίσκονται εντός των πόλεων και κυρίως παραλιακά, τυγχάνουν της ζήτησης από τους περισσότερους από τους εκτοπισθέντες και μη εκτοπισθέντες.  Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και μέσα να επανέλθουμε σε εκείνο που επιζητούμε».

Της Μαρίας Κωνσταντίνου