You are here

ΠτΔ: Σύντομα ο διορισμός τριών μελών ΔΣ της ΚΤ

13/04/2019 10:34

Στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες λίστα υποψηφίων  για την πλήρωση τριών κενών θέσεων του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ΔΣ της ΚΤ χηρεύουν σήμερα οι δύο θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων και μία από τις πέντε θέσεις των μη εκτελεστικών συμβούλων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης που ρωτήθηκε σχετικά χθες από την StockWatch  στο περιθώριο των εγκαινίων του Mall of Cyprus, επιβεβαίωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσει  σύντομα στο διορισμό τριών νέων διοικητικών συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως έγραψε η StockWatch  με βάση πληροφορίες από το προεδρικό και την Πινδάρου, για τις δύο θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων  φαίνεται να προορίζονται ο Σταύρος Αγρότης και η Μαρία Ηρακλέους  ενώ,  για τη θέση του μη εκτελεστικού συμβούλου  διέρρευσε το όνομα του Άγγελου Γρηγοριάδη.

Ο Σταύρος Αγρότης ήταν πρώην διευθυντής της CISCO της Τράπεζας Κύπρου και τέως πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης.

Η Μαρία Ηρακλέους είναι επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Κύπρο.

Ο Άγγελος Γρηγοριάδης ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος και εκ των βασικών συνεταίρων της KPMG.

Ο ΠτΔ, ενώπιον του οποίου θέσαμε τα τρία ονόματα των φερόμενων ως των νέων διοικητικών συμβούλων της ΚΤ, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Κάνετε  υπομονή και σύντομα θα μάθατε ποιοι θα είναι οι νέοι διοικητικοί σύμβουλοι της  ΚΤ»  περιορίστηκε να πει ο κ. Αναστασιάδης.

Την περασμένη βδομάδα  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου ως νέο διοικητή της ΚΤ σε αντικατάσταση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ο κ. Ηροδότου, ήταν μέχρι πρόσφατα εκτελεστικός σύμβουλος της ΚΤ, θέση την οποία είχε καταλάβει  λίγους μήνες μετά την διάλυση της μονάδας  αποκρατικοποιήσεων της οποίας ήταν επικεφαλής.

Την άλλη θέση εκτελεστικού συμβούλου κατείχε ο Γιώργος Συρίχας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΚΤ τον περασμένο Σεπτέμβρη και έκτοτε η θέση παραμένει κενή.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την αποχώρηση του κ.Συρίχα, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες ως ανώτερος διευθυντής της ΚΤ και το όνομα του είχε ακουστεί ευρέως για τη θέση του διοικητή της ΚΤ, διέρρευσε ότι θα τον αντικαθιστούσε ο Μαρίνος Γιαλελής,  ένας εκ των συμβούλων επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

Είχε επίσης  διαρρεύσει ότι ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σήμερα είναι  μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤ προοριζόταν ως αντικαταστάτης του Γιώργου Συρίχα. 

Ο κ. Κεραυνός διετέλεσε ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας και υπουργός οικονομικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου,

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αλλαγές στη διοίκηση και στο οργανόγραμμα της ΚΤ, οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι θα έχουν πιο ξεκάθαρα  και αναβαθμισμένα  καθήκοντα καθώς,  θα συμμετέχουν επιπρόσθετα,  σε τριμελές διοικητικό όργανο με επικεφαλής τον διοικητή .

Το ΔΣ της ΚΤ απαρτίζουν σήμερα  ο Κωνσταντίνος Ηροδότου  (πρόεδρος), τα μη εκτελεστικά μέλη Σταύρος Ευαγόρου, Μάκης Κεραυνός, Ιωάννης Χαριλάου.  και  Γιάννης Σαββίδης.

Η σύνθεση του ΔΣ της ΚΤ αποτελείται από τον πρόεδρο, δύο εκτελεστικούς συμβούλους και πέντε μη εκτελεστικούς.

Του Λεύκου Χρίστου