You are here

Μένουν στο ντουλάπι οι αλλαγές στο δημόσιο

15/04/2019 07:11

Στο ντουλάπι φαίνεται να μένει μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, έξι και πλέον χρόνια μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να την προωθήσει.

Η πρόσφατη ψήφιση από το υπουργικό του μεσοπρόθεσμου πλάνου για προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να αλλάζει τους ρυθμούς με τους οποίους η κυβέρνηση προχωρεί στο όλο θέμα.

Σε τεχνοκρατικό, πάντως, επίπεδο, ο σχεδιασμός είναι για προώθηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι.

Ο διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε στη StockWatch ότι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή 4 νομοσχέδια.

Σημείωσε ότι τα νομοσχέδια αφορούν τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής του προσωπικού, τις διαδικασίες μετακίνησης και των προαγωγών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη να συνδεθούν τα νομοσχέδια με μερική επαναφορά των μισθών, ο κ. Παντελή απάντησε ότι το θέμα της επαναφοράς των μισθών διευθετήθηκε το 2018.  Η συμφωνία πλαίσιο με τις συντεχνίες (όχι την ΠΑΣΥΔΥ) προνοεί επαναφορά τους μέχρι το 2023.

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία καταγράφηκε αρχικά ως δέσμευση της Κύπρου στο μνημόνιο που υπογράφτηκε με την τρόικα το 2013.

Τα αρχικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, είχαν κατατεθεί στη βουλή το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω του προγράμματος προσαρμογής.

Τα νομοσχέδια καταψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύης στα τέλη του 2016. Τα κόμματα καταψήφισαν πέντε εκ των έξι νομοσχεδίων που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, εξαιρουμένου ενός που αφορούσε τις αποσπάσεις και την εναλλαξιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο πέρασε από τη βουλή λίγους μήνες αργότερα.

Μετά την απόρριψη των νομοσχεδίων, το Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση άνοιξε κύκλο επαφών με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση για την προώθηση και ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, ενσωματώνοντας παράλληλα σε αυτά, εισηγήσεις των κομμάτων.

Της Γεωργίας Χαννή