You are here

Την ενοχή 11 κατηγορουμένων για την υπόθεση Siemens πρότεινε η Εισαγγελέας

16/04/2019 07:05

Την ενοχή 11 εκ των 16 πρώτων κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens και των δωροδοκιών για τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, εισηγήθηκε η Εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεχίσει την αγόρευσή της για τους υπόλοιπους σαράντα κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αγόρευσής της, η κ. Σκεπαρνιά περιέγραψε λεπτομερώς τις  διαδρομές των εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων από τη μητρική Siemens προς την Ελλάδα, μέσω εμβασμάτων, εταιριών παροχών συμβούλων αλλά και σε μετρητά, εκτιμώντας ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου για την επίμαχη σύμβαση έφτασε τα 69 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 11 εκ των κατηγορουμένων –ανάμεσα στους οποίους και στελέχη της μητρικής Siemens στη Γερμανία– κατά περίσταση για τα αδικήματα της δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/50) και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, πρότεινε την απαλλαγή τεσσάρων κατηγορούμενων λόγω αμφιβολιών και του Γερμανού Διευθύνοντα Συμβούλου της μητρικής Siemens λόγω έλλειψης δόλου.

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή της επί της ενοχής των έντεκα κατηγορουμένων, η κ. Σκεπαρνιά έκρινε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, πρώην Πρόεδρο της Siemens Hellas –o οποίος βρίσκεται στη Γερμανία και ενίσταται στη δίωξή του με το επιχείρημα του δεδικασμένου– ως ένοχο για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, και ως ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως είπε η Εισαγγελέας, από ημερολόγια της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, προκύπτει η εμπλοκή του στις δωροδοκίες, καθώς γνώριζε και ενέκρινε πληρωμές. Επιπλέον, η κ. Σκεπαρνιά ανέφερε ότι με τον επίσης κατηγορούμενο, Πρόδρομο Μαυρίδη «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του». Αναφορικά με την ένσταση Χριστοφοράκου περί δεδικασμένου, η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς οι κατηγορίες για τις οποίες βαρύνεται στην Έλλάδα έχουν διαφορετικό χρόνο τέλεσης, αφορούν άλλα περιστατικά και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, από τις υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί στη Γερμανία.

Ως προς τον Χρήστο Καραβέλα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas, ο οποίος φυγοδικεί εδώ και δέκα χρόνια, η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, μάλιστα, ο καταζητούμενος προετοίμαζε επιμελώς την φυγή του για ένα χρόνο, καθώς είχε αδειάσει τραπεζικούς λογαριασμούς και είχε βάλει συνδικαιούχους σε αυτούς, ενώ είχε υπογράψει εξαρχής το έγγραφο προσανατολισμού για την κατανομή των δωροδοκιών στον ΟΤΕ.

Επίσης, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Ηλία Γεωργίου, πρώην γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas, για δωροδοκία και την απαλλαγή του λόγω παραγραφής για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, του Πρόδρομου Μαυρίδη, πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Hellas, από τους λογαριασμούς του οποίου προέκυψε ότι διακινήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς και των Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Ρόλαντ Κοχ, Τόμας Γκανσβιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, και Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΚΥΠΕ