You are here

Αλλάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα η κυβέρνηση

16/04/2019 07:19

Προσπάθεια να αλλάξει τις δημοσιονομικές ανησυχίες που προκάλεσε η πρωτόδικη απόφαση για αποκατάσταση του κρατικού μισθολογίου κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, προτάσσοντας την αποφασιστικότητα της να διατηρήσει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους.

Η χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, την ίδια στιγμή που γίνεται λόγος για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους που έχει η κυβέρνηση στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, το υπόλοιπο του οποίου σήμερα, ανέρχεται στο €1,57 δισ. από το σύνολο των €2,5 δισ. που είχε λάβει από τη Ρωσία το 2011.

Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη StockWatch χθεσινό δημοσιεύμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ρωσικού δανείου λόγω υποχώρησης των 10ετών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων 10ετους διάρκειας υποχώρησαν στο 1,37% την περασμένη Παρασκευή, το χαμηλότερο από το 2015, όταν είχε αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων από το Bloomberg.

Επιπρόσθετες πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους του υπουργείου οικονομικών, αξιολογώντας τις σημερινές συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, οριστικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένεται να ληφθούν εντός Απριλίου αφού θα πρέπει, όπως τόνισε, να προηγηθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες.

Προστίθεται ότι το γραφείο δημοσίου χρέους κάνει διάφορες σκέψεις κατά πόσο μια επικείμενη έκδοση χρέους, η δεύτερη εντός του 2019, θα απευθύνεται στην εγχώρια ή στη διεθνή αγορά.

Σε περίπτωση που το ομόλογο θα είναι εγχώριο, τότε αυτό θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και θεσμικούς επενδυτές αποκλείοντας όμως τις τράπεζες.

Ο βασικός λόγος που ενδεχομένως να μην διατεθεί η νέα έκδοση χρέους στις τράπεζες είναι λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εκτιμάται ότι το ομόλογο το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, θα έχει μία απόδοση κοντά στο 2%.

Η διαρροή των προθέσεων της κυβέρνησης στο Βloomberg αλλάζει τις παραμέτρους της συζήτησης που αναπτύχθηκε τις τελευταίες βδομάδες μετά την πρωτόδικη απόφαση για αποκατάσταση των κρατικών μισθών.

Η πρωτόδικη απόφαση προβλέπει την παραχώρηση αποζημιώσεων με αναδρομική ισχύ προς τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.

Μία τέτοια εξέλιξη και δεδομένου ότι θα επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα συνεπάγεται για το κράτος ένα δυσβάστακτο κόστος πέραν των €2 δισ.

Η τελευταία έκδοση χρέους στις διεθνείς αγορές με 15ετές ομόλογο, έγινε στις 19 Φεβρουαρίου με απόδοση 2.75%.

Πέντε μήνες προηγουμένως, τον Σεπτέμβριο του 2018, και στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο S&P, είχε εκδοθεί 10ετές ομόλογο.

Η εν λόγω αναβάθμιση επανέφερε την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από έξι χρόνια.  Όλοι οι οίκοι πλην των Moody’s έχουν σήμερα την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος Fitch, ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα, εξέφρασε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα μειώσει τα πλεονάσματα αλλά δεν θα αλλάξει την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό δάνειο εξασφαλίστηκε το 2011, όταν η Κύπρος είχε χάσει την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές.

Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης και η τότε κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια προσπαθούσε απεγνωσμένα, να αποφύγει ένταξη της σε οικονομικό πρόγραμμα, ή να λάβει δάνειο από την τρόικα, κάτι που έγινε το 2013 επί διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Του Λεύκου Χρίστου