You are here

«Ενεργειακή κρίση» στην Πορτογαλία

17/04/2019 11:55

Η κυβέρνηση προειδοποιεί πως η απεργία των οδηγών βυτιοφόρων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών.

Η Πορτογαλία κήρυξε την Τρίτη «ενεργειακή κρίση» μετά την απεργία των οδηγών βυτιοφόρων, με την κυβέρνηση να καλεί τους απεργούς να επιστρέψουν στους δρόμους επικαλούμενη ελλείψεις καυσίμων στα αεροδρόμια και άλλες υπηρεσίες.

Απαιτώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες, οι οδηγοί ξεκίνησαν απεργία τη Δευτέρα αλλά τόνισαν ότι θα διασφαλίσουν τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα τα αποθέματα καυσίμων να έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα.

Στο Φάρο, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας, το αεροδρόμιο αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Από την απεργία επηρεάστηκε και το αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση κήρυξε την ενεργειακή κρίση το βράδυ της Τρίτης, προειδοποιώντας πως η απεργία επηρεάζει πυροσβεστικούς σταθμούς, λιμάνια, δημόσιες συγκοινωνίες και βενζινάδικα.

Η εταιρεία καυσίμων Prio δήλωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa πως αναμένει ότι τα μισά περίπου βενζινάδικα της θα «στεγνώσουν» από καύσιμα ως το τέλος της ημέρας.

Ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σταθεροποιήσει και να ομαλοποιήσει την κατάσταση».

Πηγή: Euro2day