You are here

Σύννεφα στην ανάπτυξη της οικονομίας

18/04/2019 07:12

Σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την κυπριακή οικονομία καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι βασικοί τομείς της ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες, άρχισαν να παρουσιάζουν συρρίκνωση.

Από φορείς της αγοράς εκφράζεται προβληματισμός ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από τις επίσημες εκτιμήσεις.

Οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για μικρή επιβράδυνση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2019-2022, το οποίο ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα υποχωρήσει στο 3,6% σε σχέση με 3,9% που είχε καταγραφεί το 2018 ενώ, για το 2020 αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση στο 3,2%.

Για τη διετία 2021- 2022, προβλέπεται ανάπτυξη κοντά στο 3%.

Τα στοιχεία του οικονομικού κλίματος που καταγράφουν τα κοντέρ του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδεικνύουν τα αρνητικά δεδομένα που άρχισαν να συσσωρεύονται στην οικονομία.

Σε όλους τους επιμέρους δείκτες πλην της μεταποίησης και των κατασκευών, το κλίμα βρίσκεται κοντά στο ναδίρ του τελευταίου εξαμήνου.  Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητική στην κατανάλωση, τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΚΟΕ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαμηνίας.

Οι ανησυχίες των διαφόρων φορέων της οικονομίας εστιάζονται κυρίως σε ότι αφορά την πορεία που θα διαγράψει ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος μετά τα σερί ρεκόρ που καταγράφει από το 2015, άρχισε να εκδηλώνει τάση συρρίκνωσης.

Χθες ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος κτύπησε ένα πρώτο «επίσημο» καμπανάκι για την τουριστική σεζόν κάνοντας λόγο ότι «θα είναι δύσκολη χρονικά για τον τομέα».  Άφησε μάλιστα να νοηθεί πως η ίδια κατάσταση θα προκύψει και το 2020.

Οι δηλώσεις του κ. Περδίου έγιναν στον απόηχο των αποτελεσμάτων της έρευνας ταξιδιωτών, βάσει των οποίων οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο 2019 ανήλθαν σε 169.934 σε σύγκριση με 192.090 τον Μάρτιο 2018, σημειώνοντας μείωση 11,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα η μείωση αποδίδεται στην πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania, η οποία ακύρωσε τις πτήσεις του Μαρτίου. Η μείωση ίσως να αποδίδεται και στο γεγονός ότι πέρσι οι εορτασμοί για το Πάσχα ήταν πιο νωρίς.

Η μείωση είναι η πρώτη που σημειώνεται από τον Ιανουάριο του 2015.

Ο κ. Περδίος εκτίμησε ότι οι απώλειες από τη βρετανική και γερμανική αγορά, θα είναι δύσκολο να καλυφθούν από άλλες και έκανε λόγο για μειώσεις στις τιμές που προσφέρουν οι ξενοδόχοι της τάξης του 10-15%.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, με δηλώσεις τους στη StockWatch, επισημαίνουν την ανάγκη όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το Brexit.

Τα πρώτα «σύννεφα» είπαν, άρχισαν να εμφανίζονται με τη μείωση των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ μία άλλη σημαντική αγορά, όπως τόνισαν, αυτή της Γερμανίας, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος της χώρας, υπάρχει μούδιασμα σε ότι αφορά την έξοδο των γερμανών για σκοπούς διακοπών.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, θεωρούν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας και ειδικότερα ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να περιορίσουν τις δαπάνες τους και εξέφρασαν ακόμη μία φορά την αγωνία τους σε σχέση με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο κάδρο των ανησυχιών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας προστίθενται και οι επιδράσεις από την πιο αυστηρή ρύθμιση για shell companies, που περιορίζει σημαντικά την εισροή νέων εργασιών στον τομέα διεθνών υπηρεσιών.

Οι εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο παρουσιάζουν μείωση τους τελευταίους επτά μήνες και η φετινή μείωση είναι διψήφια.  Πέρσι η χρονιά έκλεισε με μείωση 6,3%.

Του Λεύκου Χρίστου