You are here

Ηροδότου: Oι τράπεζες έχουν όλα τα εργαλεία για ΜΕΔ

18/04/2019 13:24

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η συνεχιζόμενη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα αντιμετωπιστεί πλήρως και επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει  όλα τα εργαλεία, κατά την έκφραση του, να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Ο κ. Ηροδότου που μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου οικονομικού φόρουμ που λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία, σημείωσε ότι  τα τελευταία χρόνια και μετά την τραπεζική κρίση σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά τη μείωση των ΜΕΔ.

Στην αιχμή τους, είπε, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ήτα €28 δισ. και σήμερα τα ΜΕΔ είναι λίγο πιο κάτω από €11 δισ.

Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη μείωση που αντιστοιχεί με 90% του ΑΕΠ της χώρας.

«Ένα μεγάλο μέρος των ΜΕΔ παραμένουν στην οικονομία, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τύχουν χειρισμού με ικανοποιητικό τρόπο», είπε.

Σημείωσε ότι με τις νομοθετικές αλλαγές που εγκρίθηκαν από τη βουλή το 2018 οι τράπεζες σήμερα έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να χειριστούν τα υπόλοιπα ΜΕΔ τα οποία είναι σημαντικά.

Το ποσοστό των ΜΕΔ που υπάρχει σήμερα στην οικονομία, είπε, αν και έχει μειωθεί, είναι πάνω από την οροφή που θέτει η ΕΚΤ.

Επεσήμανε ότι η πρόκληση των ΜΕΔ  επενεργεί αρνητικά στα κεφάλαια και την κερδοφορία του τραπεζών και η σωστή διαχείριση τους, είπε, αναμφίβολα θα βοηθήσει τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες των εποπτικών αρχών για τιθάσευση της διακίνησης παράνομου χρήματος, ο διοικητής της ΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι από το 2013 ενισχύθηκαν οι προσπάθειες και οι εποπτικοί κανονισμοί κατά του βρόμικου χρήματος.

Σημείωσε ότι στις τράπεζες καλλιεργείται μία νέα κουλτούρα καθώς προωθούν την επιμόρφωση του προσωπικού σε θέματα τεχνολογίας για βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Διασκεδάζοντας τις κατά καιρούς επικρίσεις εναντίον των κυπριακών αρχών σε θέματα ξεπλύματος χρήματος ο κ. Ηροδότου, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας άρχισαν να αναγνωρίζονται διεθνώς.

Η εξέλιξη αυτή, είπε, οφείλεται στην καλή συνεργασία των κυπριακών αρχών και τραπεζών με αντίστοιχες του εξωτερικού όπως επίσης και στις συντονισμένες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει από την ΚΤ, το ΥΠΟΙΚ, τον σύνδεσμο τραπεζών και το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής «έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στα χρόνια μετά την κρίση για αναδιάρθρωση της οικονομίας και του τραπεζικού μας τομέα και για ενίσχυση των προοπτικών για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της χώρας μας».

«Η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει αποκατασταθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη γιατί έχει πολύ ευρεία βάση». Δεν βασίζεται υπερβολικά σε μόνο ένα τομέα, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «αυτό είναι πολύ καλύτερο από την ώθηση που είχε η ανάπτυξη του ΑΕΠ στα χρόνια πριν την κρίση». Πρόσθεσε παράλληλα ότι αυτό «αναγνωρίζεται ευρέως», αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν κληροδοτηθεί στην οικονομία από την παλαιότερη κατάσταση πραγμάτων για να εδραιωθούν τα οφέλη στην οικονομία ακόμη περισσότερο.

Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι «χωρίς αμφιβολία υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και την αποτελεσματική συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας στη διαμόρφωση της πολιτικής του Ευρωσυστήματος».

Ως ο νέος διοικητής, σημείωσε ο κ. Ηροδότου, «γνωρίζω πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνω για να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα». Διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του στην Κεντρική Τράπεζα «θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους σε στενή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, σε Κύπρο, Ευρώπη και διεθνώς».

Λ. Χρ.