You are here

Νέα αναβολή στην ποινική υπόθεση στελεχών Τρ. Κύπρου

18/04/2019 15:51
Νέα αναβολή στην εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας, ζήτησε σήμερα η Κατηγορούσα Αρχή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει σταματήσει λόγω της έφεσης που καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος ενημέρωσε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η υπόθεση, ότι η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα έχει εκδικαστεί και έχει επιφυλαχθεί η έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου σε μεταγενέστερο στάδιο.  

Όπως είπε, αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα γι΄αυτό και ζήτησε από το δικαστήριο όπως αναβληθεί η υπόθεση για ακόμη δύο περίπου εβδομάδες.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση, με το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και να ορίζει την υπόθεση για ακρόαση στις 16 και 17 Μαΐου, στις 9 το πρωί.

Σημειώνεται ότι το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το κοινό θεμέλιο αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Στην απόφαση του ημερομηνίας 14/12/2018, το τριμελές Κακουργιοδικείο έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα, με την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα να διαφωνεί και να καταχωρεί έφεση. 

Κατά την τελευταία ακρόαση της έφεσης από το τριμελές Εφετείο, οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις ως προς την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης, με το Ανώτατο να επιφυλάσσει την έκδοση της απόφασης του η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας.

Μετά την αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.