You are here

Στο τραπέζι η έκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμές

24/04/2019 17:02

Έξτρα παροχές σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, εκ των οποίων μέρος θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος θα είναι εφάπαξ σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών, προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, πριν καταργηθεί. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Ο νέος κύκλος παροχών συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σε δύο παράλληλα μέτωπα παροχών. Ένα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπου στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων, παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση συζητούσε το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος, τύπου 13ης σύνταξης.

Το «πάτημα» για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και των θεσμών διαψεύδονται διαρκώς από καλύτερα στοιχεία, γεγονός το οποίο έχει ενεργοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ φέτος αλλά μετά την εκρηκτική περυσινή επίδοση, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές.

Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πηγή: Euro2day